KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 5.5.

3397. IS KOVIS 5.5.

RA6.5.2007 klo 23:55
Joku sanoi, ettei täällä koskaan kehuta kuin huippukoviksia. Nyt kehutaan:

Olipa Pallosen Teemu tehnyt todella hyvän 2½-pallosen: Pitkiä sanoja, hyviä sanoja, harvoin ristikoissa käytettyjä sanoja, alanurkassa iso aukea ja "aakeaa laakeaa" muutenkin. Ja tarkkaa, fiksusti harhauttavaa vihjeitystä.

Mikään vihje ei auennut ihan suoraan, mutta pienellä miettimisellä kyllä. Ja täysin ymmärrettävästi. Niin "kovis-fani" kuin olenkin, aloin tämän ristikon myötä jo miettiä, että olisivatpa kaikki kovikset tällaisia (tai vain aavistuksen tästä vaikeampia).

Vihjeiden helmiä:
- HÄNET VOI KEKSIÄ? (4)
- HEISTÄ KUIN RAKENNUKSISTA (tainnut olla joskus ennenkin, mutta silti) (6)
- 9-GRAAFIKKO YLÖS (5)
- SYNNYTTÄÄ PALOJA (7)
- (puhekupla) MARKKU! HERÄÄ! (6)
- jne. jne.
2. Jaska7.5.2007 klo 00:37
Takkusi niin paljon pahemmin kuin moni kolmipalloinen, että itsekin yllätyin. Vika oli kunnossa? Vai eikö ollut? Eikö vika siis ollut viallinen, vaikka olikin vika kahden kilvassa? Parempi puolisko näet latasi ristikon täyteen vajaassa kolmessa vartissa ehtien paheksua vihjettä TYTÖLLÄ. Ei se minustakaan timantinkirkkaalla loogillisuudellaan häikäissyt. Minä puolestani en tajua ristikon lyhintä vihjettä. Se on liian pitkä. Aikanaan siitä saadun selityksen on syytä olla hyvä, jotta alustava kiitettävä arvosana säilyisi. Muilta osin ristikko on näet moitteeton. Paras vihje SEUROILLE, vaikka sen kohdalla löi pisimpään tyhjää (takoi päätään nyrkillä).
3. iso S7.5.2007 klo 08:30
Tuntui ensin kyvyt ylittävältä. Vasen alakulma ratkesi kohtuullisesti mutta sitten kynnet lipsuivat pahasti. Lopulta lähti aukeamaan yläreunasta ja siitä vyörytys onnistui kohti alareunaa, mutta pääkuvan alapuolelle jäi katvealue johon järjen valo ei ottanut paistaakseen.

Tärkkelys aiheutti hämmennystä kun en ollut koskaan törmännyt tuohon muotoon. 1800-luvun puolivälistä asti markkinoilla olleessa tuotemerkissä on keskellä vieraampi kirjain.

9-GRAAFIKKO YLÖS -vihjeen ymmärsin vasta nyt kun luin RA:n kommentin. TYTÖLLÄ on ehkä turhan yllättävä kun vihje on tuossa muodossa. Siitä ei mitenkään voi nähdä että asiaa ei pidäkään tarkastella tytön näkökulmasta. Lisäksi nykyään vihje voisi olla muodossa POJALLAKIN! Kielellinen tasa-arvo ei ole sikäli toteutunut että pojalle ei ole olemassa vastaavaa selkeyttävää muotoa kuin tytölle.

Laadinta oli laadukas ja jälkimaku hyvä, vaikka matkan varrella olikin liian vaikeaa ollakseen kivaa. Me toisenlaiset nykynuoret (= teineiksi yli-ikäiset) kun haluamme poimia rusinat pullamössöstä ja päästä muutenkin helpolla :-)
4. Eki7.5.2007 klo 08:56
Oikeastaan hyvä, että tämä on ollut hieman luvattua vaikeampi, Nimittäin kun kierto nykyisellään on se, että joka toinen viikko on helpompi (tämä) ja joka toinen viikko (palloseton) kolmepallonen, niin nyt tehdään semmoinen poikkeus, että yhden visaisen tilalla onkin kakspluspallonen (toivottavasti) ensikertalaiselta mainiolta savolaiselta laatijapiirtäjältä. Kyseessä on eteen tulleen tilanteen sanelema kädenojennus uusille kovisyrittäjille.
5. RA7.5.2007 klo 12:20
Jaska, tarkoitatko lyhyimmällä vihjeellä 9-5 ?
6. Tuomas L.7.5.2007 klo 12:25
Jaska ei kyllä varmaan tarkoita tämän ristikon OIKEASTI lyhintä vihjettä. Siinäpä kun ei enää ole mitään mitä lyhentää!
7. Libero7.5.2007 klo 12:35
Tämä oli niitä ristikoita, joista jää haikea olo. Kun viimeinenkin nurkka on täynnä, sitä alkaa toivoa, että olisi epähuomiossa jättänyt vielä yhden kolon ratkomatta...

Vaikeita vihjeitä minulle olivat AUTO ja 9 - 5. Ylä- ja alakerta olivat valmiita, kun noita kahta yhä pyörittelin. Vihje SEUROILLE johti ensin ajatukset muka tutummille urille, mutta siitä tuli sitten verraton sana. LUOJAN TOINEN yllätti, kun siihenkin oli hetken türküllä toinen vaihtoehto.

Jätin eilisillasta pääkuvan alapuolella olevan nurkan aamuksi, kun pidin sitkeästi kiinni siitä, että vihjeen EIPÄ OLISI PITÄNYT MENNÄ SITÄ KOIRAA SILITTELEMÄÄN... vastaussana päättyisi kulmikkaammin. Myös puhekuplavihjeestä MARKKU! HERÄÄ! loihdin ensi hätään mielestäni huippuloogisen ja perustellun sanan, mutta se, mikä osoittautui oikeaksi, on kyllä parempi kuin alkuperäinen väärä.

Ristikko tarjosi mielikuvitukselle temmellyskenttää, mutta kenttä tuntui olevan ryhdikkäästi aidattu.
8. IiKoo7.5.2007 klo 13:21
Vaihteeksi maukkaampi Pallonen kuin aikoihin. Mutta niin se vaan on taas, että oma elämänkokemus näemmä ratkaisee paljon, mikä sana on helppo ja mikä ei. Itse aloitin ristikon siitä 9-5:stä. Ja auto tuli siihen käytännössä ristiin saman tien.

No joo, oli siellä näitä Teemun vakiokikkoja joukossa.
9. Jaska7.5.2007 klo 17:42
RA, tarkoitin. Tuomas L, menit liian pitkälle!
10. RA7.5.2007 klo 17:51
Niin, SE Tuomaksen tarkoittamahan on paljon pitempi (1 cm).

Jaska, tutkailepa asiaa. Ei siitä mitään kannata lyhentää, JOS ihan tarkka haluaa olla.
11. iso S7.5.2007 klo 20:46
Jos ymmärrän mistä puhutaan niin 9-5 on tarkka ja oikein, mutta voi sitä lyhentääkin. 95 olisi ollut 1960- ja 1970-luvulla oikein ja silloin 9-5 olisi ollut väärin. 9-5 on nyt oikein mutta ei 95:kään ole vääräksi muuttunut? Jos en ole väärässä niin kaikki ovat oikeassa :-)
12. Jaska7.5.2007 klo 22:52
Jaha, hyväksyttävä selitys. Olen jämähtänyt menneisyyteen.
13. RA8.5.2007 klo 00:06
Jaska, sinä itse sanoit tuon :-)
14. Ritu9.5.2007 klo 09:34
Maanantaina bussissa matkalla Helsinkiin aloitin tuota kovista. Vasen laita oli tosiaan sellainen, että siitä pääsi alkuun oikein turbovauhdilla. Siihen se sitten tyssäsikin ja piti jättää loput koti-illan päänsäryiksi. Tuo RA:nkin mainitsema vihje puhekuplassa "MARKKU! HERÄÄ!" oli mielestäni hauska. Toisaalta vasemmassa alalaidassa oli eräs vihje ja menin niin sanotusti vanhanaikaiseen! Kun tuota vihjettä ei liikaa viljellä, niin se on aina yhtä yllättävä, että siihen kompastuu kuin se olisi ensimmäistä kertaa ristikossa.
Käänsin bussissa sivua ja tein Tonin pehmiksen. Etenin tasaisesti vasemmalta oikealle. Hassua, että melkein viimeiseksi ratkottavaksi jäi sana, joka toi SM-ristikoiden ensimmäisen alkukarsintaristikon mieleen! Toni laittanut sen sinne piruuttaan ;D
15. IiKoo9.5.2007 klo 17:21
Moinen Ekin mainitsema kolmepallosen korvaava kaksplus vaatii ehdottomasti hyvityksenä jonkun kakspuolikkaan tilalle täyskolmosen. Ei tuo Teemun tuotos niin paha ollut; 2,5 oli ihan riittävästi, minusta tuo oli jopa alle tuon.
16. qwer16.5.2007 klo 21:09
On ristikko ihan kolmepallonen. Taitaa olla "Kämyllä" ihan erilaiset kuvitelmat ristikon vaikeusasteesta, kuin kustantajalla. En ole ristikkoon saanut kuin muutaman T:kirjaimen. Paksussa ja punaisessa Kämäräisen ristikot ovat helppoa kauraa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *