3395. HS - 6

Eki5.5.2007 klo 22:34
Tässä säikeessä keskustellaan Hesarin ristikoista. Ratkaisusanoja ei saa paljastaa kilpailuajan ollessa voimassa.
2. pekka6.5.2007 klo 01:15
tätä siis tätätätä me odotamme, älkäämme ällistykö herramme sanaa. pajeromies voi satuttaa meitä.
vihjeytys on alakiven vastaisesti vinttimummussa.
3. iso S8.5.2007 klo 20:17
HS-5 jatkaa sitkeästi elämäänsä vaikka laskuri on täyttynyt ja uusi säie perustettu. Onhan se sikäli ymmärrettävää että siellä on kesken ristikon 2429 käsittely ja on hankalaa jos pitää pomppia kahden säikeen välillä ymmärtääkseen mistä puhutaan.

No, otetaan kuitenkin mielipiteet 2430:stä alkaen ja yleisluontoiset HS-kommentit tänne.

HS2430 oli edelleen vaikea mutta edeltäjäänsä terveemmällä tavalla. Teemalauseet ratkesivat ja muutenkin uskon ratkaisuni olevan oikea mutta vasemman yläkulman pikkuaukion osalta täytyy toistaiseksi puhua täyttymisestä, ei ratkaisemisesta.

Puuttuvat sanat oli suht helppo täyttää laatimalla mutta tyydyttävää yhteyttä vihjeisiin ei syntynyt. Nyt täyttämilleni sanoille löydän jonkinlaisen perustelun mutta se edellyttää kohtuullisen hatustavedettyä tulkintaa kulmassa olevalle kuvalle. Todellisuudessa en pysty hahmottamaan mitä se oikeasti esittää.

Tällaista tilannetta pidän pikemminkin laatijan epäonnistumisena kuin ratkojan riemuvoittona, etenkin jos osoittautuu että kelvollisilla sanoilla laadintaratkomani kulma ei ole oikein. Minusta aukion pitäisi joko jäädä täyttymättä tai täyttyä niin että tulee se "se on siinä" -tunne. Nyt tuli "ei kai se ole siinä" -tunne tästä kulmasta.
4. Mummu8.5.2007 klo 21:20
Se sama kulma ja sama tunne.
5. HT8.5.2007 klo 22:03
Yhdyn edellisiin. Lienevätkö muut panneet ensimmäisen pysty- ja vaakasanan alkamaan samalla tavulla?
6. pekka8.5.2007 klo 23:42
Mitäs mä sanoin SUURENNULASIA ja kaleidoskooppia tarvitaan näihin tekeleisiin.
Suomen suurin ja tälläinen painojälki, HAHhaa
7. koviksen ystävä9.5.2007 klo 00:09
Kulmakuvassa jos on RINTEESSä KASA ja TILA ei ole AUTOJEN ULKO-OSIA TEKEVÄ TILA, silloin SAVIKIEKOSTA ei kysytä sen TUMMAA OMINAISUUTA, vaan sen sisäistä .....
8. Hillevi9.5.2007 klo 10:57

Taisi viedä 2429 energiat , samainen vasen yläkulma 2430:ssa ontuu.
9. HT9.5.2007 klo 10:59
Jos ymmärsin oikein edellisen, TILA viittaisi huonolaatuisen eläimen sijoituspaikkaan ja olisi kyllä melkoisen keinotekoinen sana.
10. koviksen ystävä9.5.2007 klo 11:26
ei KAAKKI tilassa... Miten ois MASIINA?
11. iso S9.5.2007 klo 11:27
Suurennuslasista ei tässä tapauksessa ole mitään apua, mystinen kuva ei siitä kirkastu. Kaleidoskoopista on ratkonnassa yleensä ja tässä erikseen vähemmän apua kuin peri- tai horoskoopista.

Rinteessä en nähnyt kasaa. Ratkaisussani keskityin siihen oletukseen että jonkinlainen kukkula lienee kyseessä (vaakasana) ja lisäksi on kaksi jotenkin toisistaan erottuvaa väripintaa (pystysana). Ovat ne sitten lunta ja taivasta, maata ja vettä tai mitä tahansa mutta jokin ne erottaa toisistaan.

Eikös tila-vihjeen ratkaisusanan neljäs kirjain ollut piilokirjain? Silloin ei tarvitse tyytyä huonolaatuiseen eläimeen kun vaihtaa vokaalin.

Savikiekossa (tai auton renkaassa?) keskityin vasemmassa reunassa olevaan pieneen loveen, joka lienee tarkoituksellinen ja siis oleellinen eikä "painovirhepakolainen". Lovea en saanut sovitetuksi ratkaisusanaksi, joten päädyin siihen että kyseinen objekti, olipa se mikä tahansa, on loven vuoksi käyttötarkoitukseensa kelpaamaton. Sellaisen genetiivimuodolle kelpaisi vihjeeksi Saaran.

Kaikki ratkaisusanani ovat hyvällä ristikkopoliittisella tahdolla perusteltavissa ja jotenkin vihjeisiin liitettävissä mutta olo ei ole todellakaan ole varma enkä ole vakuuttunut siitä että tulkintani on laatijan tarkoittama.
12. HT9.5.2007 klo 11:33
Kyllä minustakin Saara-juttu on loogisempi kuin mökään viittaava, ja silloin ensimmäinen pystyyn tuleva sana on edelleen ymmärrykseni ulkopuolella.

Joo, se tilan (väärä) piilokirjain oli jotenkin juuttunut aivoihin.
13. kovisten ystävä9.5.2007 klo 11:49
Kun nurkkakuvassa kolataan viistolla pinnalla, syntyy se mikä syntyy. Savikiekon tai lätyn kun laittaa levariin, niin vaikka olisi lovirecords, juttu toimii ja kuuluu, vaikkei ristikossa näykään...
14. HT9.5.2007 klo 12:47
Lovi lienee harhautusta tai painotekninen virhe. Niin tai näin, taidan päätyä edellisen kirjoittajan kannalle.
15. Mummu9.5.2007 klo 13:46
Kyllä koviksen ystävä on täysin selvästi kertonut, mitä siihen kulmaan tulee, minulla ainakin on ne samat
16. iso S9.5.2007 klo 14:53
Meillä näyttää olevan eri käsitys täysin selvästä! :-)

Luulin että koviksen ystävä on todellakin täysin selvästi kertonut yhden ratkaisusanan, viitannut melko selvästi mikä tila ei ole, ja sitten ihaillut jotain mystistä sisäistä kauneutta. Ystävä onkin puhdasoppinen kovistelija eikä paljastanut yhtään mitään, vihjaili vain viekkaahkosti.

Nyt uuden ihmettelyn jälkeen saan syntymään kilpailevan ratkaisun joka on 99 prosentin varmuudella sama kuin koviksen ystävällä ja mummulla ja suunnilleen samalla varmuudella sama joka tullaan julkaisemaan muutaman viikon kuluttua.

Lovi on typerää harhautusta jos se on tehty tahallaan ja äärimmäisen valitettavaa tuohon kulmaan osuneena jos se on syntynyt painossa. On mahdollista että lovesta huolimatta kiekko ei ole Saara-kaltainen mutta kyllä se viittaa sen verran kovaan kohteluun että siinä voi olla muutakin säröä kuin siluettikuvassa näkyy, jolloin ei kuulu ainakaan sitä mitä pitäisi.

Meillä näyttää olevan muuten samat sanat mutta ensimmäisessä ja kolmannessa vaakasanassa 2 ensimmäistä kirjainta eroavat ja ensimmäisessä pystysanassa vain kolmas kirjain on sama. Toinen vaakasanahan on ainoa lähes varma (se on osa teemalausetta ja kyseinen sana istuu ehdottomasti paikkaansa).

Loveen langenneenakin olen sitä mieltä että oma (ilmeisesti väärä) ratkaisuni on edelleen perusteltavissa löyhillä aihetodisteilla. Tämä edellyttää vakavaa suhtautumista loveen. Tiesihän sen Beatleskin: All you need is love!
17. MP9.5.2007 klo 18:12
Eikös lovi ole olennainen osa vihjettä kolmanteen vaakasanaan ? Siitä kulmakuvasta: Pitäisikö mennä pihalle seinän viereen ja miettiä missä olen ja kuinka kaukana ?
18. iso S9.5.2007 klo 21:09
Minuun verrattuna sekä lukumääräinen että laadullinen enemmistö todisti ettei lovella ole mitään tekemistä minkään kanssa ja näitä viisaampia kuultuani löysin itsekin loogisen ratkaisun jossa lovi jää aivan käyttämättömäksi.

Jos menen pihalle ja mietin missä olen niin totean olevani ihan pihalla. Kun mietin miten kaukana, totean olevani kaukana ratkaisusta. Minun seinäni vierestä ei näy mitään kuvan kaltaista, olipa seinää kohti selkä, nenä tai kylki :-(

Tässäkin joudun tyytymään hoksaavampien tulkintaan. Kuvassa voi nähdä juuri ne mitä ratkaisusanat väittävät. Siitä miten toinen on paikalle ilmestynyt ei kuvassa ole mitään perustelua. Ainakaan mitään kolaamisen jälkiä ei näy. Minusta pystysanaa edustava osuus on liian siisti ollakseen uskottava (ratkaisusanaksi), mutta onhan se mahdollinen.
19. Hemppa9.5.2007 klo 23:04
Mä saan ensimmäiseen vaaka- ja pystysuoraan sanaan siitä keosta vastauksen, mutta epäilen, että jompaan kumpaan tulee harmaasta taustasta vastaus. Jos taas ensimmäiseen vaakariviin laittaa siitä taustasta tulevan vastauksen, niin "tila"-kohdan vastaus ei temmaa ja jos siihen kohtaan laittaa kamankeruu paikan,niin risan levyn viimeinen kirjain ei temmaa. Haju vihje kun tuo mieleen vainukoiran.
Luunappi-vihje on mulle kans aiva outo. Googleski oli paljon "luunappeja", mutta en kyllä tätä sanaa sieltä löytäny.
20. HT9.5.2007 klo 23:31
Outo on luunapin nimitys minullekin käytännön elämästä, mutta mainitaan kyllä Nykäsessä ja parissa ristikkokirjassa.
21. MP9.5.2007 klo 23:46
iso S Tarkoitin siis menemistä lähelle harmaata s:ää, en tiedä onko oikein, jotakin järkeä kuitenkin.
22. lars10.5.2007 klo 07:34
2429 oli pitkästä aikaa sen verran "uutta"minulle,että ratkomiseen meni yli tunti..2430 olikin jo huomattavasti iisimpi.Joka tapauksessa pidän Auliksen tyylistä,ehtymätön ideasampo..
23. mielpuol11.5.2007 klo 22:50
Rupesiko iso S epäilemään itseään? Luulisin, etä lovella on välii ja ei oo rinne ja jokin todellakin erottaa toisistaan...
24. iso S12.5.2007 klo 15:49
Kuten sanonta kuuluu: p...a homma mutta jonkunhan se on tehtävä. Jos en epäilisi itseäni niin joku muu joutuisi tekemään sen.

Lovea syrjivä ratkaisu on sanastoltaan parempi kuin omani. Minun ratkaisuni vastaa selkeämmin vihjettä jos oletetaan että lovi on merkki laajemmalle ulottuvasta viasta. Kilpailevan kaksikon ratkaisussa pystysanan osalta suhde vihjekuvaan hakkaa selkeydeltään minun ratkaisuni mennen tullen.

Plussat ja miinukset ynnättyäni myönnän olevani pahasti sillassa ja luulen että tulen lopullisesti selätetyksi kunhan ns. oikea ratkaisu julkaistaan. Toivottavasti Hesari ei jätä meitä ikuiseen jännitykseen julkaisemalla oikean ratkaisun sijaan saman päivän ristikon ratkaisua! Näinkin on joskus käynyt.

Yllätysten yllätys olisi se että laatijan tarkoittama ratkaisu olisi jotain muuta kuin meidän vihjailemamme versiot. Jos näin kävisi niin silloin kulman kritisointi olisi entistäkin perustellumpaa.

Eilinen ristikko on rakenteeltaan järkyttävän komea 5*12-aukioineen. Vaikeusasteessa painopiste siirtyy järkyttävyyden suuntaan. Suunnilleen kolmasosa on vielä hakusessa mutta toivo elää. Googleen en ole vielä turvautunut; toisaalta näkyvissä ei ole juurikaan sellaisia kohtia että douppaaminen auttaisi olennaisesti.

Tähän asti ratkaistun osan sanaston (ja pitkäsanaisuuden tuottaman haasteellisuuden) perusteella arvioin että tähän ristikkoon laatija on panostanut aikaa huomattavasti enemmän kuin yleensä tai sitten on ollut päällä joku poikkeuksellinen hurmos. Tätä voi kokeilla kotonakin vaikka Aulis aiheuttaisi yleensä näppylöitä?
25. Sensuroitu13.5.2007 klo 01:59
Sensuroitu
26. Ylläpito13.5.2007 klo 02:00
Nimimerkki pekka opetelkoon puhumaan asiallisesti tai napsahtaa porttikielto. Kukaan ei ansaitse sellaista tekstiä, mitä pekka suoltaa.
27. Mummu13.5.2007 klo 07:28
Kiitos, ylläpito!
28. mia14.5.2007 klo 18:57
Miksi käytätte Googlea, sanakirjoja ym?
On haastavampaa tehdä ilman apuja.
29. iku14.5.2007 klo 19:31
Hesarin tapauksessa todella haastavaa.
30. Jukkis14.5.2007 klo 19:33
En minä ainakaan näe erityistä haastetta siinä että pitää arvata piilokirjain johonkin ihan tuntemattomaan sanaan. Jos päämääränä on saada tuo kohta oikein, katsotaan tietysti Googlesta, sanakirjasta ym.
31. iso S14.5.2007 klo 19:35
Siksi että ilman apuja on joskus liian haastavaa. On myös mukava saada valmiiksi! Vasta sitten pystyy arvioimaan ristikon kokonaisuutta, laatijan onnistumista ja sitä onko kyseinen ristikko "miu mau mukkaan". Sehän ei välttämättä tarkoita sitä että ristikko olisi hyvä tai huono muiden mielestä, mutta oman ratkontakokemuksen kannalta muiden mielipiteillä ei olekaan merkitystä ("väärin nautittu").

Itse ratkon mahdollisimman pitkälle oman pään varassa. Kun se varasto tyhjenee, jätän ristikon sikseen tai haen joihinkin yksittäisiin sanoihin apua tietolähteistä, yleensä Googlesta. Vaihtoehtoisesti voin tarkistaa jonkin epävarman puolittain arvaamalla ratkenneen kohdan. Siihen en rupea että ratkoisin jotain nippelitietoa vilisevää ristikkoa jossa pitäisi googlettaa jatkuvasti.

Ainoaa oikeaa tapaa ratkoa ja nauttia siitä ei ole. Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi. Googlen käytössä on se hyvä puoli että yleensä samalla vaivalla saa puolivahingossa laajemmalti tietoa eikä pelkästään ratkaisusanaa. Hyvänä esimerkkinä on Isa Asp. tähän vuoteen asti olin mekaanisesti ratkonut kantapään kautta opitusti Aspin kainoja => Isat. Pari kuukautta sitten googletin jostain syystä nimen ja opin ettei kysessä olekaan joku 50-luvun euroviisulaulaja. vastaavasti usein irvailemastani Hesari-sanasta (järisi 1911 => Taal) olen oppinut että Taal on järissyt useasti muulloinkin. No, käytännön hyötyä oikeassa elämässä ei ole ollut kummastakaan opista.

Ristikkosanastoissa ei tätä sivuvaikutusta ole, ainakaan läheskään samassa laajuudessa, mutta en tuomitse nienkään olemassaolon oikeutusta, hallussapitoa tai käyttöä.
32. MP15.5.2007 klo 00:17
2431 Sairaan vaikea ! Täytetty kuitenkin, dopinkia tarvittiin.
33. Mummu15.5.2007 klo 10:25
Jos joku pystyy ratkomaan Hesarin ristikot täydellisesti ja oikein ilman apuvälineitä, hänen täytyy olla aivokapasiteetiltään nero!
34. marli15.5.2007 klo 10:26
Todella visainen 2431! Nuo tummennetut ruudut tuottavat tuskaisen tunteen, kun niihin ei pääse käsiksi ollenkaan. Karttakirjaakin on selailtu, mutta epäilen, että kyseessä voi olla fiktiivinen kartta. Turkin ympärillä samalaisia merenlahtia tosin. Hurmeisia, ei sovi sotahommatkaan kirjaimiin. En viitsi-keihäänheittäjä ihan mainio joskin alkuosa siitäkin vielä hukassa. - Kovin on vaikeutunut ratkoilu edellistä lukuunottamatta. Sinänsä mannaa aivoille, mutta ei ehkä hermoille.
35. iso S15.5.2007 klo 10:59
Koko se viistolinja joka sivuaa pääkuvaa alhaalta ja oikealta on auki. Pari himmeää arvausta on mutta ei etene. En usko että kartta on fiktiivinen mutta kaupungin alapuolella olevat kaksi katkoviivalla rajattua aluetta ovat outoja. Pitäisi ehkä löytää parempi kartta jossa olisi maakuntien rajat?

Hurmeisia marli ajattelee käsittääkseni ihan oikeassa hengessä, ei vain ihan ole tärpännyt. Keihäänheittäjän alkuosaan löysin ratkaisun (lieneekö oikea) joka on siinä ja siinä -yhdyssana. Mahdollinen, mutta jokseenkin harvinainen puhtaasti tuollaisena? Alkuosalle en löydä kuvasta mitään suoraa perustelua, mutta epäsuorasti voi ajatella jonkin verran yhteyttä löytyvän.

Samaa mieltä Mummun kanssa - 99.9% ratkojista ei selviydy tuosta ilman tukea. Se selviävä promille koostuu varmaan pääkuva-alueen erikoisasiantuntijoista. Tosin tilanne on luultavasti vielä pahempi: pelkkä aivokapasiteetti ei riitä vaan pitää olla altistunut harmaan alueen sanoille.
36. Seppo15.5.2007 klo 12:09
Jos joku näitäkin ristikoita pystyy saamaan valmiiksi ilman kirjoja ja Googlea, nostan hattua niin korkealle kuin käsivarsi piisaa. Toisekseen, vihjeet harvoin ovat niin suoria, että vastaus löytyisi suoraan jostakin, vaan useimmin tarvitsen varmistuksen outoon sanaan tai piilokirjaimeen, koska vastahan sitten ristikko on ratkottu, kun joka ruudussa on oikea kirjain sekä joka vihjeen yhteys vastaussanaan ymmärretty.
Iso S:lle vinkkinä, kartta on juuri sieltä kuin marli arveli, mutta et tarvitse yhtään tarkempaa karttaa paikannimien takia. Oletko ajatellut mahdollisuutta, että rasteroidun alueen sanat eivät olisikaan perusmuotoisia?
37. airisto15.5.2007 klo 12:10
Onko kellään tietoa (faktatietoa), onko Isa Aspin kasteessa saatu nimi Louise vaiko Lovisa?
38. Seppo15.5.2007 klo 12:18
Kaksi hyllystä löytyvää kirjaa sanovat Louise, Googlen oletkin jo varmaan tutkinut.
39. iso S15.5.2007 klo 14:49
Seppo: alueen tunnistin mutta en halunnut vahvistaa marlin mielipidettä kun on ratkaisuaika kesken.

Ajatellut? Mitä se on? Ei kuulu minun sanavarastooni! (siis: eipä käynyt edes mielen puolessa, vaikka juuri oli tämä kolmikirjainristikko näyttämässä kaiken pahan mallia.)

Isa Aspista ei ole minulla varmaa tietoa ja kuten airisto lienee todennut, netin perusteella ei oikein voi tässä tapauksessa mennä veikkaamaan voittajaa.

http://www.kirjastovirma.net/henkilogalleria/asp_i sa/
ja
http://www.utajarvi.fi/sivu/fi/utajarvi-info/hist/ Isa%20Asp/

väittävät että kastenimi olisi Lovisa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Isa_Asp

uskoo Louiseen. Sen lähteissä mainitaan linkkinä
Hökkä, Tuula 2004: Isa, Lovisa, Louise, Lucia, Louis Napoleon
joka johtaa osoitteeseen
http://www.taidetalo.net/sanasirkus/openlipas/2004 _2/597.html

Siellä ei oteta kantaa kastenimeen mutta mainitaan:
"Ystävilleen Isa kirjoitti omistusrunoja, joissa hän monin sävyin läikkyvästi ja suorasukaisesti kuvasi omia tunteitaan ja pohti itseään... Ystävyyssuhteensa hän saattoi pukea romanttisiksi roolihahmoiksi, kuten olla itse Louis Napoleon."

Tämä viittaisi siihen että oikea nimi saattaisi olla Lovisa ja Louise olisi jotain roolileikkiä tai Lovisan ranskannos. Toisaalta voi olla myös päinvastoin eli kastenimi olisi hienostelevasti Louise ja Lovisa sen ruotsinnos. Isa näyttäisi joka tapauksessa olevan Lovisasta leikattu.

Mormonien sukututkimussivusto
http://www.familysearch.org/

ei löydä Isa Aspia millään noista versioista. Testin vuoksi kokeilin Aleksis Kiveä ja hänet Amerikan mormonit tuntevat, luonnollisesti nimellä Aleksis Stenvall.

Isä Aspiakaan en tunnistanut - 1800 luvun alkupuolelta löytyy 7 Jakob tai Jacob Aspia. Näistä joku voi olla Wikipedian mainitsema Jaakko Asp tai sitten ei.

Suomalainen sivusto
http://www.genealogia.fi/hiski/6mrte3?fi+0585+kast etut

on sikäli kiusallisesti puutteellinen että Utajärven kastetut on talletettu vuosilta 1765-1782, 1785-1786, 1789-1790, 1792-1796, 1805-1850 vaan eipä 1853. Se on pienestä kiinni, 3 vuotta! Jonkun pitäisi varmaan käydä itse ravaamassa paikan päällä ja tavaamassa kirkonkirjoista.
40. sivullinen15.5.2007 klo 18:18
Olipa sikapaha tuo 2431 mutta nyt se on täytetty. "Viitsimättömän" ratkaisusana ei ihan heti aukea, mutta selittynee jollakin jota kuvassa on mutta jonka painotekniikka on tehnyt mahdottomaksi erottaa. Kuten niin usein näissä Hesarin ristikoissa. "Katuja" -vihje/ratkaisusana lähellä oikeaa reunaa tuntuu myös hiukan erikoiselta. Muutenhan tuossa ei kai ole varsinaisesti mitään väärää. Mutta oli vaikea, oli.
41. Mummu16.5.2007 klo 19:34
Nyt vasta valmistui 2431 ja kuten edellinenkin yksilö, ihmettelen samoja ja osin muitakin sanatuloksia. Lehtohan on kyllä tunnettu omintakeisesta tyylistään, nyt vähän tuntui menneen meikäläisen keskivertoratkojan äärirajoille.
42. pekka19.5.2007 klo 01:00
Nyt, kun tuli vastaukset 2429 sieltä pistää oudoksuttamaan pari kohtaa.
kphth=kriti?
Niillä voi sytytää ne,pitäisi olla niissä voi sytytyttää ne, avotakka lehti ei sytytä mitään
sydän ja 8. =kike ?
kädenkuva =vakaus?
ketun kuvasta tuleva vastaus maasto, kun kuvassa ei ole maastoa, kuinka se tulee siihen?
Mutta kaiken huippu rantaa lähellä oleva sukunimi= rannisto on jo aika potaskaa l.lähentelee tämän, saitteja terrisoivien linkkilähettäjien kykyjä.
Muutenkin ristikko, joka tulee tälläiseltä alansa"kuulemma Huipulta"pitää sisällään totaalisia lapsuksia ja vielä sen lisäksi odottaisin laatijaltaan enemmän lukijoidensa ja tilaajiensa huomioonottamista painoasusta ja laatimuksistaan.
Tälläistä tälläkertaa.
43. tonimikael19.5.2007 klo 01:08
8.=elo(kuu) sydän eli hertta on maa, elomaa on kike
44. pekka19.5.2007 klo 01:44
Jos vihje on kuten tonimikael sen selittää.
kuuluu se niuvan-niemen sisäpotilas osastolle.
aivan kuten , jos vihje on pasha = kaihilta
45. Jaska19.5.2007 klo 11:58
Joo, kyllä joskus on tuntunut siltä, että tonimikael kuuluisi itsekin suljetulle osastolle. Nykyisin taas avohoito aika-ajoin riittäisi.
46. pekka19.5.2007 klo 17:39
Onko Auliksen lempiruokaa rääpyskäfileet?
47. pekka19.5.2007 klo 19:22
Olisiko semmooneen hyvä ristikko laatimus, jossa aulis=öönö
johdettuna?
48. ken20.5.2007 klo 19:44
Joudun tunnustamaan, ettei näiden Hesarien ristikot todella ole ehkä aivan sitä, mitä monet odottavat, mutta ottakaa riski ja kokeilkaa edes kerran. Jos tuntuu yhtä vaikealta kuin tässä edellä tuntojaan tilittävälle herralle, niin jättäkää pois käsistänne ennenkuin tulee mitään tuollaisia "Niuvannniemi-tuntemuksia".
Siinä vaiheessa, kun minulle alkavat ristikot tuoda tuollaisia ongelmia, aion siirtyä värityskirjoihin.
49. pajen20.5.2007 klo 23:47
Ristikko 2431 on vuosikausiin vaikein, mutta nyt se on täynnä ja oikein! Eikä oikeastaan tarvinnut mitään hakea, ainoastaan tarkistaa muodostuneet sanat, esim. "pelaa Porissa" ja "Hämeen eetterissä". Onnittelut laatijalle!
50. iso S21.5.2007 klo 09:23
2431 saa luvan levätä rauhassa odottamassa ratkaisun julkistamista. 2432:ssa alimmainen harmaa alue tuotti tuskaa, siihen ei meinannut saada mistään otetta. Ei yhtäkään puolivarmaa arvausta tai kahta ristikkäistä neljännesvarmaa.

Näköjään ajattelin toistuvaa toppuuttelua koko ajan väärin. Lopulta muut sanat asettuivat suht järkeviksi mutta tähän syntyi sanana käsittämätön kirjainyhdistelmä. Varmaan sille olisi Googlella löytynyt jokin merkitys, ellei muuten niin akronyyminä jostakin. Ajattelin että "toistuvaa" voisi jollakin mystisellä tavalla viitata anagrammointiin, toistuuhan anagrammissa alkuperäisen sanan kirjaimet, ja syntynyt outo sana oli toppuutteluunkin sopivan pystysanan anagrammi. Pienellä muutoksella sana muuttui tutuksi ja pystysanat pysyivät vihjeisiin sovitettavissa olevina.

Vihje "Katic, eli roinas" hämäsi myös. Ajattelin roinas-osuutta näin: roina+s. Sehän ei toiminut ollenkaan. Kun ratkaisusana muodostui, ymmärsin roinas-vihjeen ja olin liki satavarma (ysiysivarma?) että painotekniikka tai laatijan kynä on pettänyt ja alkuosan pitäisi olla Katio. Näin ei ole ja Googlella Katic-pohjainen ratkaisu löytyisi, ei kylläkään ensimmäisiltä sivuilta.

Katio-vihjeelläkin kyllä löytyisi sattumalta kaksi linkkiä joissa esiintyy emmeet oikeaan ratkaisuun, mutta ei sillä tavalla kuin uskoin. Toinen niistä kertoo Kolasta näin (liian paljastava kohta peitetty): "Lirene ro .... .... metu kuno oyna. Coq brojanuqui ue datasog bose hypo cibbore aote ue chawhaya tor cuphe Kola rennetu.

Parakielen opiskeluni ovat aloittamista vaille valmiit, joten luulen tuon tarkoittavan "olet lirissä, et pysty, liian hapokasta." Sivun yhteydessä oleva käännöskone kääntää sen kuitenkin näin: "Snakelike urinary or not make out. Good! Sure acquaint qua job. Chirpy, obese boob. Away! Hot ace hot urea. OK! The unpure clean."

Aikamoisen oikeasti minulla ei ole aavistustakaan mitä tuo siansaksa on, mutta käännöskoneen arrakmaisesta toiminnasta (se "kääntää" mistä tahansa kielestä englanniksi) antanee vinkin nämä kolme esimerkkiä:

"tosi fantasia" means: "I of a Satanist." or "To if as a saint."

"huumorin kukat" means: "OK! I'm unhurt auk." or "Humour kaki nut."

"mene heti pois" means: "I'm the pie nose." or "I meet phonies."
51. Tumppi21.5.2007 klo 10:36
Täällä Helsingin Hakaniemessä HS 2431 valmistui lähes samaan aikaan kuin "pajenilla". Sattuma tai ei, niin ongelmallisimmat kysymyssanatkin olivat samat. Ristikon ratkaiseminen kahteen pekkaan vei samat noin kaksi päivää kuin paljon puhuttu HS 2429. Mainioita ristikoita molemmat. Toisen kanssa ratkaiseminen on muuten varsin tehokasta. Hyvä yhdessäolon muoto kaiken kaikkiaan, kylki kyljessä...
52. pajen21.5.2007 klo 19:46
Niin, Pekka jos ei vielä selvinnyt, kphth "isoin kirjaimin", kappa, roo, eta, tau, eta, kuten vihjeessä on kreikkaa eli kriti eli Kreeta.
53. MP22.5.2007 klo 20:57
2432 Voisikohan vasemmalla aika ylhäällä oleva valaisin olla hiukan kallellaan ?
Melkein rikkinäiseksi kumittelun jälkeen sain kuvan alapuolisen harmaan alueen jotenkin järjellisesti täyteen.
54. iso S22.5.2007 klo 21:05
On se kallellaan, en vain ole varma kumpaan suuntaan... silmäni sanoo että oikealle. Vaikeusasteen hakemisesta tällä tavalla voi olla yhtä mieltä, mutta voiko olla toista mieltä?
55. mia23.5.2007 klo 15:14
Roinas - tyypillinen Hesarin ristikoille. Huomioi rako parin kirjaimen välillä.
56. iso S23.5.2007 klo 15:56
Se tekee elämän mielenkiintoiseksi että Hesarissa on neljä vaihtoehtoa:
- rako on ja se merkitsee jotain
- rako on mutta se on vain kynän lipsahdus
- rakoa ei ole eikä saisikaan olla
- rako selventäisi mutta on jätetty pois helpottamasta

Tässä tapauksessa en huomannut rakoa, mutta ratkesi ilmankin.
57. marli23.5.2007 klo 21:50
En todellakaan tiedä mikä tai mitä tulee haavasta. Mietin havinat sun muut, muttei tärpännyt. Tannerkaan ei ole pyöräilijän alla, pyydykset tutkittu ristikkokirjoista, toistuvaa toppuuttelua hukassa. Viimemainittuun tosin löysin mielestäni nerokkaan ratkaisun, mutta ei sovi yhteen pystyrivien kanssa. Johan nyt on ............
58. iso S23.5.2007 klo 23:41
Voisi sanoa että haavasta tulee ratkojalle antikliimaksi.

Pyöräilijässä pyörä ei osallistu ratkaisuun, onpahan vain hämäävänä koristeena.

Tuo alue on tosiaan paha kun pystysanoihin voi vilkkaalla mielikuvituksella saada vihjekuvasta vaikka mitä ja vaakavihjeissäkään ei oikein ole mitään mihin voisi varmuudella tarttua.
59. marja24.5.2007 klo 15:50
Onko siis jokukaan saanut sen kuvan alaosan 16 ruutua järjellisesti täyteen? Minäkö tyhmä, en ymmärrä!!!
60. Mummu24.5.2007 klo 18:03
On sen täyteen saaminen ihan mahdollista, muuta vaikka ajatteluasi sen haavan kohdalla vähän käytännön suuntaan
61. sivullinen24.5.2007 klo 21:15
"Toistuvaa toppuuttelua" -vihjeen pitäisi oikeamminkin kuulua "toistuvana toppuuttelua". Jos "pyydyksen" viimeisen kirjaimen on saanut selville, ei sen lopun sitten enää pitäisi olla kovin vaikea. Tarkoitan, ettei siinä mitään sen kummempaa kompaa ole.
62. jama25.5.2007 klo 13:18
2432 Lamppu ei ole kallellaan. Googletus englannin kielellä auttoi ymmärtämään...
63. iso S25.5.2007 klo 14:35
Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Lamppu voi olla kallellaan tai lampun tekijä voi olla kallellaan nautittuaan lampun valmistusosan sisällön. Enempää ei voi sanoa paljastamatta liikaa. Kallellisuuteen päätyneet ratkojat (kuten minä) löytänevät toisen selityksen jaman antaman sopivan paljastamattoman vinkin perusteella.

Ulkonäkömuistista katsottuna kuva tukee tätä kilpailevaa teoriaa yhtä heikosti kuin kallistumisteoriaakin.
64. pekka25.5.2007 klo 18:37
muutama kysymys 2430:stä
Mitä tarkoittaa rikkiniäinen äänilevyn kuva ja vastaukseksi tulee ääni? En voi uskoa, että se tulee, että äänilevystä osa pois. Palan pitäisi olla isompi, että vastaa ratkaisua. tällä kuvanlaadinnalla vastaus on aanilevy.
uunosta johdettu= una, mikä/kenen nimi on una
Toivon tulevani tietävämmäksi, kiitos etukäteen.
65. pekka25.5.2007 klo 18:57
pajenille kiitos mutta mutta
onko ne kirjaimet siis krete(kphth) ja se siis tarkoittaa samaa kuin kriti, onko nämä suomennoksia esim vaikkapa schildttiä vai ?
66. tsiisus!25.5.2007 klo 19:04
Ekiraukka heitti pekan ulos muka sivustojen munaajana. pekka puhuu asiaa
67. Ylläpito25.5.2007 klo 19:28
Poistimme yhden erittäin asiattomasti laatijaa arvostelevan viestin, ei muuta.
68. iso S26.5.2007 klo 00:16
2430: nyt kun ratkaisu on julkaistu, voin paljastaa oman kilpailevan ratkaisuni.

änilevyssä oleva lovi on sen verran syvä että arvioin vaurion ulottuvan ensimmäisen kappaleen alueelle (mahdolisesti on syvemmällekin ulottuva särö joka ei tummassa pinnassa näy). Levystä ei siis lähde alkuperäinen ääni vaan ilkeää rahinaa. Se on rämä, rähjä, Nykäsen mukaan RANI.

Oikeassa ratkaisussa olena sanan MÄKI tilalla minulla on LAKI. Keskellä olevan möykyn huippu voisi edustaa vuoren lakea.

Möykky on rajattu tummalla viivalla. Vaihtoehtoisesti kuvassa on näkyvissä maan ja taivaan RAJA (oikeassa ratkaisussa LÄJÄ.

Minusta tuokin ratkaisu on kohtuullisen toimiva.

Luunapit => piuvit oli minulle outo, en voi kuitenkaan vannoa ettenkö olisi joskus kuullut. Jostain syystä kuitenkin osasin arvata piilokirjaimen oikein.

Oli papin asua => efodi oli toinen outo kun en ole pappien piireissä pahemmin pyörinyt, vaikka kirkkoherrattaren naapurina olenkin asunut. Siinä ei ollut piilokirjaimia joten sana muodostui ilman tietoakin.
69. sivullinen26.5.2007 klo 09:02
Samaisen ristikon (2430) keskivaiheilla on nelikirjaimisen sanan kuvavihjeenä Skotlannin kartta, jossa Skye näyttäisi olevan tummennettuna. Oikea ratkaisu on kuitenkin IONA. Nyt kun vihjettä oikein hyväntahtoisen tarkoitushakuisesti katsoo, voi "tummennetun Skyen" nähdäkin olevan nuoli, joka osoittaa jonnekin Skotlannin länsirannikolle. Ehkä jopa Ionaan. (Iona löytyy Googlesta mutta ei varsin tarkasta Tammen Euroopan tiekartastosta, joka on hyllyssäni.)

Viimeisin (2433) oli vaihteeksi suorastaan helppo lajissaan. Siinä on eräänä vihjeenä sana TYHENEVÄKIN. Kirotusvihrekö kymysyksessä vai tarkoituksellinen jippo, jollaisia tämä laatija tunnetusti paljon harrastaa? No se selvisi kyllä. Mutta mutta...

Noiden tapaiset jutut ovat niitä jotka näissä Hesarin ristikoissa ärsyttävät, ainakin minua. Laatija on selvästi luova ja huipputaitava, mutta sallii itsensä aika ajoin mennä ikäänkuin riman alta. Ratkojalle tulee tunne, että häntä pidetään pellenä.
70. sivullinen26.5.2007 klo 09:37
Korjataanpa vähän edellistä ettei tule annattua väärää todistusta. Iona löytyy Tammen Euroopan tiekartaston karttasivulta, kunhan osaa etsiä. Hakemistossa sitä ei mainita.

Ärsytyksen aiheutukseen tuo ei vaikuta, tai jos vaikuttaa, niin käyrää nostavasti: taas voidaan sanoa, että oikeinhan se ristikko oli, pelle.
71. HT26.5.2007 klo 10:50
Vaikea ymmärtää, mikä jippo voisi sisältyä TYHENEVÄKIN-vihjeeseen. Kirjoitusvirhe se varmastikin on, eikä ensimmäinen tältä laatijalta.

Ristikko oli tosiaan harvinaisen helppo, mutta jäi vähän askarruttamaan kohta, jossa ohut nuoli kulkee viimeisen avainlauseen alimman nuolen alitse. Ratkaisusanan sijamuodoksi näyttäisi tulevan allatiivi ja mikäs siinä, mutta kun se nuoli tulee poiskin sieltä minne menee.
72. marja26.5.2007 klo 11:41
2432 tuottaa edelleen tuskaa siellä kuvan alimmassa neliössä. Pyydyksen viimeinen kirjain on kyllä selvä, muttei siltikään ensimmäinen. Ylhäältä pystyyn tulivat kyllä ihan järkevät sanat, mutta siihen se järki sitten loppuikin.
73. sivullinen26.5.2007 klo 11:55
HT: Jipon olemukseenhan kai kuuluu, että se saattaa olla vaikeakin ymmärtää. Tällä kertaa vihjeessä oli kirjoitusvirhe. Yritin vaatimattomasti tuoda esiin, että jos laatija harrastaa jippovihjeitä, jotka perustuvat "tahallisiin kirjoitusvirheisiin", niin silloin ei tahattomia kirjoitusvirheitä oikein passaisi olla.

marja: Eipä siihen kirjaimeen loppuvia pyydyksiä tule äkkiseltään mieleen muita kuin tämä, minulle ainakaan. Ihan arkinen juttu.
74. HT26.5.2007 klo 12:15
Minulla tulee mieleen kolmekin siihen kirjaimeen päättyvää pyydystä, mutta ei ratkea, ei sitten millään.
75. Tumppi26.5.2007 klo 13:55
HS 2432 on valmis, mutta ristikonlaatijan latinantaito pellavan kohdalla jäi askarruttamaan.
76. HT26.5.2007 klo 14:44
Se pellavaan viittaava sana on kyllä latinan sanakirjassa, mutta mainitaan adjektiiviseksi. Vihjeeksi olisi kannattanut panna vaikkapa PELLAVA-.
77. iso S26.5.2007 klo 15:32
Näköjään olen ohittanut tyhenevän olankohautuksella. Nyt kun huomioni kiinnitettiin siihen, olen taipuvainen uskomaan kiroitusvirheeseen. Silti jippomahdollisuuskin on olemassa, jos lähdetään siitä mahdollisuudesta että pudonnut kirjain ei ole vihjeessä ja ratkaisussa samassa kohdassa. Tähän tulkintaan liittyy toteamus että edellisten sikavaikeiden jälkeen on takki tyhänä (takki vaihdettava).

2433 oli todellakin kevyttä kauraa edellisiin verrattuna, ei kuitenkaan mielestäni missään nimessä liian helppo. Muutama outo nimi hidasti ja yhteen piti hakea apuakin: Elsa & Matti, kun alussa oli piilokirjain ja Matiksi oli tarjoutumassa sellainen nimi että Kyrkluund olisi mennyt väärin.

Oikean ylänurkan kuutonen oli hauska. Minusta tällaiset jipot ovat parhaimmillaan silloin kun koko ristikkoa ei ole sullottu täyteen niksiä kikan väliin. Silloin ne erottuvat paremmin eivätkä ala ärsyttää.

Ionasta tuli ohjelmaa joitakin kuukausia sitten. Saari liittyy pyhimys Columban historiaan. Lähettyvillä on mielenkiintoinen saari Staffa. Kiinnostuneet voivat etsiä netistä tietoa miten tämä saari liittyy Mendelsoniin. Näihin saariin pääsee tutustumaan retkellä jonka lähtöpaikka on viehättävä pikkukaupunki Oban.

marja: pyydykseen tulee ihan selkeä synonyymi. Järkevät pystysanat eivät takaa mitään, pitänee vaihtaa tilalle uudet. Kyllä siihen kohtuullisen järkevät sanat tulee silloinkin kun pyydys on oikeassa vireessä.
78. Jaska26.5.2007 klo 15:44
Mendelsonista en tiedä, mutta Mendelssohn(-Bartholdyn) paljon soitetun Hebridit -alkusoiton innoittajaksi Staffan arvaisin.
79. iso S26.5.2007 klo 21:12
Taas jäin kiinni niukkaakin niukemmasta yleissivistyksestäni. Joo, Jaska arvasi (hah) oikein.

Staffa
Boat trips to the Scottish Islands of Iona, Treshnish and Staffa, to see the Fingal's Cave, inspiration for Mendelssohn's Hebridean overture.
www.fingals-cave-staffa.co.uk/staffa.asp

Google-vertailu Staffa Mendelssohn - Staffa Mendelson päätyy Jaskan oikaiseman version voittoon äänin 773-107. En yritä pyristellä kuiville Jarid Mendelsonin avulla kun Felixiä kuitenkin tarkoitin.

Staffan "musikaalista" maisemaa voi katsoa vaikka tästä:

http://www.jorgetutor.com/greatbritain/escocia/sta ffa/staffa3.jpg
80. mia27.5.2007 klo 09:59
2432:n tummat ruudut täyttyivät aivan järkevästi.- Mutta "nuhanenän" kohta jää auki, sillä en aio hyväksyä siihen verbiä, joka ei ole suomea.
Latinaa on taas käytetty miten "sopii" (pellava). Latinaa lukeneena tiedän, ettei kuollutta kieltä voi tuunata oman mielensä mukaan. Eli, tässä substantiivia pitää vastata substantiivi.

2433 oli hupaisan helppo verrattuna päänvaivaan, joka meni muutamaan aikaisempaan.
81. iso S27.5.2007 klo 15:31
Nuhanenän verbi kuulostaa hiukan pieleen menneeltä mutta löytynee Nykäsestä ja jos ei sieltä niin ainakin Kantelettareesta:

Tahon mie tanssihin ruveta,
Ilovirtehen xxxxxx;
Täytyykö tätä tupoa,
Lainataanko lattiata,
Tanssia tasaisen kansan,
Kansan nuoren notkustella?

Uskomatonta mutta totta: Tupo oli jo silloin tapetilla!

Latinan osalta täytyy tyytyä tietävämpien tuomioon. Arvailen että virhe olisi saattanut syntyä siitä että pellavaista on kai käytetty jossain määrin samassa merkityksessä kuin pellavaa, siis substantiivina tai substantiivinomaisesti. Webster antaa molemmille käännökseksi flax, pellavaiselle lisäksi linen. Kumpikaan ei käänny Websterissä latinaksi HS:n tarjoamaan muotoon. Tumppi, HT ja mia ovat siis oikeassa ja laatijalle on tullut lipsaus.
82. e30.5.2007 klo 00:08
llyyrakokarditunnus
83. Mummu1.6.2007 klo 07:30
Ei ole ristikonlaatijan elämä helppoa. Jos oli Hesarin ristikko 2431 vähän yläkanttiin vaativa, niin nyt tämä 2434 oli taas kutakuinkin läpikirjoitettava. Lisäksi siitä puuttuivat ne Lehdon tyypilliset, usein varsi epäortodoksiset sanaset, joiden oivaltaminen saa ratkojan hymyilemään.
84. Jaska1.6.2007 klo 11:09
Mummu, ikävää, että petyit. Mutta saatat taas vienosti karehtia, kun bongaat "epäortodoksisia sanasia" tämänpäiväisestä Nytin ristikosta.
85. Römpsä2.6.2007 klo 09:21
Haavasta voipi tehä jonniinnäkösen venneen tapasen .
86. Mummu2.6.2007 klo 16:28
Onko ristikon 2434 alimmalla tummennetulla rivillä olevassa sukunimessä virhe, vai voidaanko se kirjoittaa myös yhdellä ällällä?
87. RA2.6.2007 klo 18:52
Ehdotus:

Voisiko itse kukin (kysyessään, kommentoidessaan ensimmäistä kertaa jtkn kohtaa) laittaa näkyviin tai kuvailla vihjeen ja ratkaisusanan pituuden?

Sillä lailla ristikkoa näkemätönkin pääsisi mietiskelemään ko. asiaa. Ei välttämättä keksisi, eikä tietäisi, eikä rohkenisi osallistua keskusteluun, mutta voisi paremmin seurata keskustelua.
88. HT2.6.2007 klo 19:43
Mummu: minun kirjoissani on kaikissa kahdella ällällä paitsi Vuosisatamme kronikassa, joka kirjoittaa kahdeksan kertaa kahdella ja neljä kertaa yhdellä ällällä.

Googlessa kahden ällän versio näyttäisi olevan 17 kertaa suositumpi kuin yksiälläinen. Tuon heppulin "omakielinen" Wikipedia käyttää kahta.

Kaksi ällää on epäilemättä oikea muoto. Jotenkin tulee mieleen näyttelijä Lisa Minnelli, jonka nimestä ainakin meillä Suomessa taisi takavuosina näkyä Minelli-versiota useammin kuin oikeaa muotoa.
89. pekka2.6.2007 klo 19:49
mitä ovat pääsytietolpat?
90. iso S3.6.2007 klo 15:53
pt.wikipedia.org/wiki lienee portugalinkielinen wikipedia. Siellä nimi on hakusanana ja artikkelissa yhdellä ällällä mutta tekstissä kahdella. Eipä hätää, löytyy hakusanana myös kahdella ällällä.

Tietosanakirjani tarjoaa kahta, samoin Imdb. Hänen ja Ingrid Bergmanin tytär kirjoittaa nimensä kahdella. On mahdollista että nimestä on jossain kielessä (espanjassa?) yhden ällän versio mutta veikkaan että kyseessä on vain melko yleinen virhe.
91. Jaska3.6.2007 klo 19:34
Täällä saa siis paljastaa virheellisiä ratkaisusanoja ennen ratkaisuajan päättymistä.
92. pekka3.6.2007 klo 20:57
minkälainen astia on seimi?
93. Eki3.6.2007 klo 21:01
Kielonen:

vars. hevosten, Raamatussa myös härkien, aasien yms. eläinten ruokinta-astia
94. ken3.6.2007 klo 21:04
Koska pekka osaa tulla näille sivuillekin, niin kokeilepa ihan itse laittaa Googleen haku "seimi" ja valikoida sieltä vastaus, ellei sinulla kirjoja ole saatavissa. Luulisin näin tekevän aika monenkin aivan oma-aloitteisesti.
95. pekka3.6.2007 klo 22:26
Sorry teille kielosen tilaajille, minulla vain käytössä nykänen ja omat, koulussa opetetut tiedot. Seimi tarkoitti silloin eläin- karsinaa ja nykänen kertoo samaa.
96. Eki3.6.2007 klo 22:46
Kyllä se seimi on Nykäsessä ihan sama. Neuvotaan siirtymään hakusanan soimi kohdalle ja siellä ovat nuo suunnilleen samat tiedot.
97. pekka3.6.2007 klo 23:08
Joo, on se siellä soimena astia, vaan ei seimenä.
Aika ristiriitaista, jos vertaa raamatun käännökseen nykäsen seimi sanan kohdalla?
Tarvii varmaan kysyä joltain asijantuuntijaaltaa.
98. Eki3.6.2007 klo 23:12
seimi = 1. soimi, eihän siinä mitään mukisemista ole.

Hän [Maria] kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen UT.

Yllä oleva Kielosesta ruokinta-astian kohdalta. Seimen käsite lienee siis yleisesti väärin ymmärretty. Ei Nykäsessä mitään aitauksesta ja seimestä synonyymeina puhuta.
99. pekka3.6.2007 klo 23:19
seimi=raam. Te ulkokullatut, eikö jokainen teistä sapattina päästä härkäänsä tai aasiansa SEIMESTÄ ja vie sitä juomaan.
Ut:n ei sano mitään astiasta.
Mutta joulusatu antaa ymmärtää sen olevan kaukalo.
On tämä hieman ristiriitainen asija!
100. Jaska3.6.2007 klo 23:33
Mikähän Nykäsen painos antaa seimelle merkityksen eläinkarsina? Enpä usko, että mikään. Pekan koulun opettaja on myös ollut niinsanotusti yössä. Oudolta tuntuu, että hän ei olisi edes konsaan kuullut Luukkaan evankeliumin 2. luvun jaetta 7:

Ja hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa.

Luukas ei kerro tarkemmin, milloin Maria synnytti, mutta luultavasti se tapahtui jo matkalla Beetlehemiin, jonka majoituskapasiteetti oli siis käytetty viimeistä sijaa myöten. Respasta kolmikko ohjattiin valitellen majatalon talliin, jossa päättelen olleen paljon KARSINOITA matkalaisten veto/kantojuhdille. Joko yksi niistä oli vapaa, tai sitten Joosef hääti kylmästi yhden aasin tai minkä lie elikon värjöttelemään (joulun aikoihin Juudeassa lämpötila saattoi yöllä laskea jopa lähelle nollaa) viereiselle laitumelle. Joosef haali valtaamansa KARSINAN SEIMEEN eli ruokinta-astiaan lisää heiniä muista SEIMISTÄ pehmusteeksi Jeesuslapselle ja jätti mahdollisesti niissä ruokailleet eläinasiakkaat törkeää lievempään aliravitsemuksen tilaan. Joosef siivosi vielä hät´hätää oman boksinsa lattian ja levitti sille olkia ja joitain tallipojan romppeita ennen kuin kävi Marian kanssa yöpuulle, tai siis paremminkin oljentelemaan KARSINAN lattialle. Jeesus koisasi paljon mukavammin viereisessä SEIMESSÄ pehmeissä kapaloissaan kitisemättä lainkaan, eikä tod.näk. vanhempiensa tavoin havahtunut paimenten kolistellessa tohkeissaan häiritsemään pyhän perheen yörauhaa.

Selvitin asian näinkin perusteellisesti, koska epäilen saitin lukijoiden joukossa olevan myös ikuna joulukirkossa käymättömiä pakanoita, jotka eivät tunne sanaa seimi, tai luulevat sen tarkoittavan vain lastentarhaa. Toivottavasti (ilo)sanoma meni perille myös Pekalle.
101. pekka3.6.2007 klo 23:43
painos 15 vuodelta 2002, tiettävästi se viimeinen.
lainaus suoraan sieltä tämä raamatun meinaan.
Kyl mie voin teitäkin Jaska uskoa, mutta mutta, kun tuo laatija on niin kaikkitietäväisen oloinen ja käyttää nykästä raamattunaan,niin minulle meni piru silmään ja osoitin, että sieltä löytyy näin ristiriitaista tietoa.Seimi on edelleen minulle -60luvun alussa opetettu tietynlaisena pilttuuna, jossa tietenkin lapsi pitää laittaa heinille ja ei tietenkään lattialle vaan hieman irti siitä lattiasta.
102. iso S3.6.2007 klo 23:52
Jaska, eihän virheellistä ratkaisusanaa kokonaisuudessaan paljastettu, vain ällien määrä. Tosin sen verran tarkat lisävihjeet annettiin että jos on vähänkin älliä, löytää tiedon siitä kenestä puhuttiin. Mutta nimeä ei mainittu.

Minulle ristikossa oli vaikein se melko keskellä oleva kohta jossa tulee tippa silmästä. Päädyin ratkaisusanaan jota kuvaamaan vihje on tosi mutta epämääräinen, siis tuomiot yhdisteäen tosi epämääräinen. Saman kohdan olisi voinut helposti laatia niin että vihjekuvassa auto olisi kulkenut ajoväylää pitkin. Pari poikittaista olisi muuttunut mutta paikka olisi ollut ratkaistuna selkeämpi. Toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää ratkaisusanaa yksikäsitteisemmin kuvaavaa vihjettä.
103. HT3.6.2007 klo 23:58
Lähettäjä: pekka 3.6.2007 klo 23:43

painos 15 vuodelta 2002, tiettävästi se viimeinen.
lainaus suoraan sieltä tämä raamatun meinaan.
---------------

Ei ole lainauksesi nykyisestä suomennoksesta, siis se "Te ulkokullatut, eikö jokainen teistä sapattina päästä härkäänsä tai aasiansa SEIMESTÄ ja vie sitä juomaan" vaan edellisestä, 30-luvulla tehdystä. Vuoden 1992 suomennos sanoo: "Te tekopyhät! Jokainen teistä kyllä päästää härkänsä tai aasinsa kytkyestä ja vie sen juomaan."
104. pekka4.6.2007 klo 00:10
Sinä HT puhut varmaan asijaa mutta minäpä puhun nykäsen painoksesta
105. HT4.6.2007 klo 00:19
Pekka: mietin tovin, kumpaa tarkoitit, mutta viestisi sanamuoto johdatti minut ajattelemaan siten kuin ajattelin.

Joka tapauksessa pikkuisen erikoinen se nykyinen käännös.
106. jepsjuu4.6.2007 klo 00:26
Jotenkin tuntuisi että seimellä ja soimella olisi erimerkityksellisyyttä, mutta uskottava on kielentutkijoita kun meinaavat;
www.kotus.fi/index.phtml?s=1191
107. pekka4.6.2007 klo 00:27
No nyt se seimi muuttui jo kytkyeeksi, että silleen.
Tuntuu vähän siltä, että vastaus-sanaksi voi tulla ihan mitä vaan. Mikäli leikitään raamatun käännös tiedoilla.
108. pekka4.6.2007 klo 00:53
"tota se teettää" saksaksi seimi on krippe.= krupu mitä oivallisin sana. Mikäli minä uskoisin. Herra Agricolan käännöskieli olisi varmaankin saksa tai kreikka, josta hän käännökset kyseísestä teoksesta teki.
Mikäli jepsjuun lainaama Hs-sivusto on lähtökohta, maahan valettu savikaukalo tai kuoppa ei ole astia,ja tuskinpa jeesuslasta kuopaan olisi laitettu vielä tässä vaiheessa.
:-)
109. Jaska4.6.2007 klo 11:56
Pesonen: KAUKALO 1. Pitkänomainen matlahko astia t. säiliö, allas, purtilo. Kaukalon määrittäminen astiaksi on siis Pesosen mukaan OK. En käy Pekan kanssa kiistelemään, onko kiinteästi maahan upotettu betonikaukalo astia. Sovittaisiinko, että jos siitä syödään tai juodaan, niin se on. SEIMI on raamatun kieltä, ja nykykielessä sen vastine on nimenomaan kaukalo. Ei karsina. Jeesuksen seimi oli puinen eläinten syöttökaukalo, siis astia. Vrt. jokaisen meistä tuntemaan (tietysti osaa pakanoista lukuunottamatta) joululauluun Heinillä härkien kaukalon.
110. iso S4.6.2007 klo 15:52
Google osaa tarkentaa käännöstä:

Tarkoititko: Te ulkokullatut, ei jokainen teistä sapattina päästä härkäänsä.

Tämähän pitää paikkansa, ei jokaisella ole härkää! :-)

Pekan viittaama raamatunkohta löytyy Runeberg-projektin alta ja väittää olevansa vuoden 1938 Uudesta Testamentista.

http://runeberg.org/raamattu/42_13.html

14. Mutta synagoogan esimies, joka närkästyi siitä, että Jeesus paransi sapattina, rupesi puhumaan ja sanoi kansalle: "Kuusi päivää on, joina tulee työtä tehdä; tulkaa siis niinä päivinä parannuttamaan itseänne, älkääkä sapatinpäivänä".

15. Mutta Herra vastasi hänelle ja sanoi: "Te ulkokullatut, eikö jokainen teistä sapattina päästä härkäänsä tai aasiansa seimestä ja vie sitä juomaan?

Pidän hätiköitynä tulkintana jos tämän perusteella menee väittämään että Raamatun mukaan seimi on pilttuu tai parsi tai jotain muuta, mitä noita navettateknologisia elikonsijoitusyksiköitä nyt onkaan.

Minusta tuntuu uskottavalta että siihen aikaan ei rakennettu pilttuita per lurjus vaan elikot kytkettiin siihen syöttökaukaloon. Huber ei ollut vielä keksinyt juoksevaa vettä eikä Sarvis muoviämpäriä, joten härät ja aasit saivat mussuttaa kuivin suin kunnes ne irrotettiin seimestä ja vietiin Jordaniin tai muuhun saatavilla olevaan vesipisteeseen juomaan. Tämä oli luultavasti vaivattomampaa kuin veden raahaaminen vähemmän siisteihin sisätiloihin.

Päästäminen ei siis (tulkintani mukaan) tarkoita sitä että härkä kököttää seimessä josta se päästetään pois, vaan se on kytkettynä seimeen ja päästetään irti. Siis irti seimestä, voi olla että talutettiin juomaan köydestä tai nenärenkaasta kiinni pitäen, en tunne senaikaisia paimennustapoja.

Härälle tuli jano sapattinakin joten jokainen häränomistaja joko rikkoi sapattia tai syyllistyi eläinrääkkäykseen. Tästä voisi joku merilehmäbiologi antaa oppineen lausunnon: pystyykö härkä edes selviämään 24 tuntia hengissä juomatta sikäläisissä lilmasto-olosuhteissa?
111. MP4.6.2007 klo 22:01
Kävin Betlehemissä yli 40 v sitten. Siellä oli jonkinlainen kuvaelma (siis tehtyjä hahmoja) jossa Jeesus oli jonkinlaisessa kaukalossa. Aika syvällä kirkon alaosassa oli takkamainen syvennys, jossa hopeinen tähti ja sen kerrottiin olevan juuri se paikka, jossa Jeesus syntyi.

Meilläpäin eläimet olivat ennen hinkalossa, jonka edessä oli kaukalo syötävää ja juotavaa varten. =) Seimeksi sitä ei kyllä ainakaan silloin kutsuttu, olisiko se sitten vaan raamatullinen nimitys.
112. pekka4.6.2007 klo 22:47
Kiitos kaikista vastauksista.
nykänen siis on kaksijakoinen: Seimi sanan kohdalla se on jonninmoinen pilttuu, mutta soimi on taasen ruokinta-astia,
nykänen on vähän "mattimainen" tässä asiassa.
113. Eki4.6.2007 klo 23:46
Edelleenkään Nykänen ei mitenkään sano, että seimi olisi mikään pilttuu. Tästä on jo useampia kommentteja.
114. kudos5.6.2007 klo 00:22
Nykänen antaa seimelle kaksi merkitystä:

1. = soimi.
(Yhtäsuuruusmerkin selitys on Nykäsen osan I ohjeissa sivulla X.)
Esimerkkinä annetaan mm. "Pilttuu ja seimi." Se ei tarkoita, että seimi olisi pilttuu. Muista esimerkeistä kaksi on raamatun kieltä ("raam."). Se ei tarkoita, että raamatussa sanan merkitys olisi jotain muuta (kuin soimi).

2. lastenseimi.
115. pekka5.6.2007 klo 00:50
niin siellä nykäsessä lukee,että pilttu ja seimi ei se siitä muutu muuksi. Lastentarhassa varmaan l. seimessä kaikki lapset ovat astiassa teitin mukaan
116. kudos5.6.2007 klo 01:07
Pekka, etkö siis vieläkään ymmärrä, mitä Nykäsessä lukee, vaan luulet yhä, että Nykäsen mukaan seimi on pilttuu?
117. Jaska5.6.2007 klo 12:15
Pekka ja susi. Onko Pekka siis susi? Ei, kyllä koko juttu on satua. Ai juu, onhan se yhtyekin. Pekka on siis ihmissusi. Ainoa on morsiankin.
118. jussi5.6.2007 klo 12:23
Hei, onko kukaan saanut mitään järkevää Hesarin kesäkuun kuukausiliitteen keskellä olevan ylioppilaslakkikuvan alle? Tuntuu siltä, että tuo kohta ei aukea sitten millään, sillä kaikki vihjeet ovat jotenkin ylimalkaisia (esim. "vesi", "esine" ja "naisen nimi" voivat olla melkein mitä vain) ja joka riville tuntuisi sopivan vaikka minkälaisia sanoja. Hieman enemmän apua voisi laatija ainakin yhteen noista kohdista mielestäni laittaa, ettei mene ihan hakuammunnaksi.
119. MP5.6.2007 klo 12:56
Voikohan saksalaista y:tä kayttää kaksoisvokaalina ?
120. iso S5.6.2007 klo 13:55
Ensimmäisen linkin perusteella sanoisin (äärimmäisen heikosti saksaa osaavana): ei voi!

http://www.wellermanns.de/Gerhard/Deutsch/gross_kl ein.htm

Lange und kurze Vokale
Unser Alphabet hat 26 Buchstaben. Davon sind 5 Vokale (Selbstlaute), nämlich a-e-i-o-u.

Perustelu: jos ü ei ole vokaali, kaksi ü:tä ei ole kaksoisvokaali. Kaksi peräkkäistä ü:tä kuulostaa kuitenkin mahdolliselta:

DeutschesFachbuch.de : Gezielt fördern. Arbeitsheft ...
das lange ü.28 das kurze ü ...
www.deutschesfachbuch.de/info/detail.php?isbn=3464 626008

Sitäpä en kuitenkaan tiedä, tarkoittaako lange ü tässä pitkää ü:tä kirjoitettuna vai lausuttuna. Kyseiseen kirjaan ei pääse pureutumaan sisällysluetteloa pitemmälle. No, onneksi on olemassa Vuoristolällärissä ei kun Vuoristolääkärissä ja muissa saksalaisissa sarjoissa usein kuultu tervehdys: Tschüüss!

Hill Valley Blog » Blog Archiv »
Tschüü-üü-üüß!Tschüü-üü-üüß! Nein, keine Angst, ich mach’ mein Blog nicht zu! ...
blog.hillvalley.de/2007/04/21/tschuu-uu-uus/

jussi: sama kohta jäi kangertamaan. Arvailemalla ja arvailuja paikkailemalla sain yhtä sanaa vaille järkevähkön ratkaisun. Yksi pystysana jää aina mahdottomaksi vaikka olen yrittänyt monenlaista naista ja esinettä sovitella. Nainen saattaa olla sieltä Lehdon nimikirjasta kotoisin, jolloin kyseessä ei välttämättä ole nykyihmisen hyvänpäiväntuttu.
121. Arnold...5.6.2007 klo 14:04
... Rüütel.
122. Hillevi5.6.2007 klo 14:36

No siinähän se tuli , mutta se oikea yläkulma Nyt-liitteessä. Rva Louhoksen etunimi on se , mikä on . Rinkuloille en keksi järkevää , ja siksi kaikki muukin menee vähän päin männikköä.Uittomiesten varustuksiinkin tulee sellaista ,jota ei mistään ole löytynyt , kun se murresanakirjakin päättyy sanaan keynätä.
Hesarin 2434 on ihan o.k. ,mutta se kikkarapari siinä Janiksen ruudussa , keskilännessä , konsonantteja sopisi kolmekin järkevää , yksi niistä ei pitäisi sanaa nominatiivina, nimenomaan se , joka olisi järkevin.Taidan olla hakoteillä.Siis , mitähän ne pari pökälettä + muruset esittävät
Jos on murresana , niin sittenhän se voi olla anything.Kertakaikkiaan oivallisesti laadittuja ristikoita.
123. iso S5.6.2007 klo 19:06
Hillevi, veikkaan että olet hakoteillä, tule pois! Olet sillä alueella joka tuotti minullekin vaikeuksia (3.6.2007 klo 23:52). Pökäleistä tuleva sana on ihan järkevä eikä kyse ole mistään kerran syödystä.

Mihinkähän kirjaimeen sinulla on kolme vaihtoehtoa? keskimmäiseen, siihen piilokirjaimeen, voisi ainakin laittaa kolme jotka pitäisivät sanan ristikkokelpoisena, mutta vain yksi täsmää vihjeeseen. Sijamuoto ei muutu, käyttipä mitä tahansa niistä, joten oletan että sinulla on jossain muualla kuin piilokirjaimissa erilainen ratkaisu kuin minulla.

Käsiään levittelevässä miehessä oleellista ei ole käsien levittely. Vahvimmin epäilen että sitä sinun pitää miettiä uudelleen, tosin en keksi mitä muuta siihen olisi voinut tulla vihjekuvassa pysyen. Lauseista tulevat 2 kirjainta lienevät selvät ja ihmettelen suuresti jos olet onnistunut saamaan viimeiseen kirjaimenn (järkevillä sanoilla) muuta kuin minä.
124. pekka5.6.2007 klo 19:30
Kiitos kaikille.
Kun nyt olen soimittu seimeen, taidan otaa pari soimellista raikasta omenakirkastetta ja mennä sitten myöhemmin seimeen lepäämään ;-z
125. iso S5.6.2007 klo 20:59
Katsoin uudelleen kuukausiliitteen ristikkoa ja pääkuvan alapuolinen sininen alue kirkastui. Ongelmani ei ollutkaan pysty- vaan vaakasanassa, siinä missä on rakennuksen pääty tanssia-vihjeen vieressä.

Ongelman varsinainen ydin, jos olen oikein tulkinnut, on siinä että laatijalla on mennyt sekaisin arkkitehti ja kansanryhmä. Tämän huomattuaan tarvitsee enää unohtaa mitä kuvassa on ja miettiä mitä siinä voisi olla!

Pääkuvassa olevan lakin lipassa on ainakin minun lehdessäni pari valkoista läikkää, aivan kuin yli lentäneet linnut olisivat jättäneet käyntikorttinsa. Näitä läikkiä on turha tuijottaa, niillä ei ole mitään merkitystä.

Pääkuvan oikealla puolella oleva sininen alue ratkesi helpommin mutta siitä jäi kevyen tarkastauksen jälkeen epävarmempi olo. Viroa-vihjeen pystysanaksi näyttää tulevan sukunimi, mutta minulla ei ole mitään hajua miten se liittyy Viroon. Ainakaan karttani hakemisto ei tunne moista paikkaa. Alin vaakasana on ihan järkevä jos ei yritä sovittaa sitä kuvaan. Jos yhteys on olemassa niin en sitä huomaa tai jos huomaan niin sitten sana on mielestäni väärin.
126. Hillevi5.6.2007 klo 21:28
Virolaisnimi liittyy politiikkaan.
127. Jaska5.6.2007 klo 21:28
Eikö ratkaisusanan pitäisi vastata sitä, mitä kuvassa on, eikä mitä siinä voisi olla. Käsitin, että iso S:n mainitsemalla "järkevää" sanaa ei voi mitenkään johtaa vihjeestä. Iso S:n ratkojameriitit tuntien uskon, että näin on. Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa, en kaihtaisi antaa laatijalle hänen hyvin ansaitsemaansa suorasanaista palautetta, meni se perille tai ei. Toki arvostan iso S:n (tarpeettoman) hienotunteista tapaa todeta asia.
128. iso S5.6.2007 klo 21:50
Tässä tapauksessa päinvastoin! Kuvasta puuttuminen on nimenomaan se oleellinen juttu. Vihje on ihan hyvä ja ratkaisusanaa kuvaava. Alue kokonaisuudessaan on vain ylivaikea kun mistään ei saa tanakkaa niskalenkkiä.

Jos ylimainostetut meriittini ovat oikeassa niin siitä pystyvihjeen ja ratkaisusanan ristiriidasta voisi antaa tukkapöllyä. Suomen nykylaki kaikessa ankaruudessaan kieltä sellaisen joten todetaan lauhkeasti: tekevälle sattuu, paljon tekevälle sattuu paljon, ja paljon se voi sattua ratkojaankin :-(
129. jussi5.6.2007 klo 22:32
Iso S hei,

Jos arkkitehti ja kansanryhmä ovat menneet sekaisin (ja uskon tietäväni, mitä tarkoitat), tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tällaista tapahtuu Hesarin ristikossa. Tämä kuitenkin tekee jo ennestään vaikean kohdan vielä vaikeammaksi, itse asiassa mahdottomaksi, jos ei tajua tuota sekaannusta. Harvemmin olen joutunut Hesarin ristikon täysin luovuttamaan, mutta nyt tuo sininen alue kyllä otti voiton. Sen sijaan kuvan oikean puolen sininen alue ei ollut mahdoton ja se Viro-juttu on ihan ok.
130. Hillevi5.6.2007 klo 23:33
Kiitos Iso S. Just sytytti. Meriittisi ovat aivan omaa luokkaansa.
131. hunaja6.6.2007 klo 00:55
Eikös se kuvan alapuolen sinisen alueen vasemmanpuoleinen
sana ole synonyymi oikean puolen sinisen alueen alimmalle sanalle...
132. Mummu6.6.2007 klo 05:51
Kiitos myös minulta, Iso S! Lauri Lehtolan ristikkosanasto tuntee silläkin vokaalilla kirjoitettavan arkkitehdin.
133. iso S6.6.2007 klo 08:15
Siinäpä ne minun meriittini taas nähtiin: aukkoja tiedoissa, puutteita ymmärryksessä, heikkoutta hoksottimissa.

Hunaja: kyllä, noin ajateltuna pitää paikkansa. Täytyy olla kiero mielikuvitus ja satumainen onni jos noin vain kuvan nähtyään lykkää oikein sen oikean puolen alimman, mutta onhan se niinkin. Ei tosin synonyymi, vaan vasemmanpuoleinen sana kuuluu alimman sanan kuvaamaan luokkaan.

Mummu: juu, ei ollut laatijan virhe vaan omaa tietämättömyyttäni. Vuokilan sanasto ei tunne arkkitehtia kansanryhmä-vokaalilla ja Googlella saa hakusanoilla "arkkitehti xxxx" missä xxxx on se kansanryhmä läjäpäin viittauksia "arkkitehti, xxxx. professori" tai jotain vastaavaa. Oikeakin linkki olisi ehkä tullut vastaan jos olisi jaksanut uskoa ja kelata.

Kun älyää kysellä lontooksi, "architect xxxx", saa heti oikean arkkitehdin, joka on kuulemma ollut eräs sotien välisen ajan vaikutusvaltaisimmista. En tiedä koskeeko tuo vaikutusvalta koko maailmaa vai pelkästään Englantia ja Skotlantia mutta ei aivan turha mies missään tapauksessa.

Ettäs kehtasin epäillä.
134. jussi6.6.2007 klo 13:53
Hunaja,
Minullekin tuo mahdollisuus on tullut mieleen, mutta jotenkin en sittenkään saa kuvan alapuoliseen osuuteen järkeä. Tarkoititko, että kuvan alapuolisen osuuden vasemmanpuoleinen sana kuvaa jotakin mikä näkyy kuvassa ja johon myös sopii kuvan oikeanpuoleisen osuuden alin sana? Olen kokeillut tällaista sanaa, mutta huonolla menestyksellä. No, nyt on ainakin selvää, että siihen arkkitehtiin ei liity virhettä.
135. iso S6.6.2007 klo 14:57
Vasemmanpuoleinen pystysana kuvaa jotakin mikä näkyy selkeästi kuvassa. Tässä sanassa ei ole nokan koputtamista, jotkut muut kuvasta tulevat sanat ovat enemmän uskon varassa. Sen suhteen ei pääse asiasta urputtamaan, vain siitä mistä muistakin: todella vaikeaa kun kuvasta lähtee monta vierekkäistä sanaa vaakaan ja pystyyn eikä mistään voi tietää mitä tulee mihinkin jos ei saa poikittaisista apua.

Siis kun ei oikeasti tiedä edes mitkä kuvan osat, osien ominaisuudet tai muut kuviteltavissa olevat kuvasta mieleen kenties tulevat asiat ovat vihjeitä ja mitkä kuvasta selvästi silmään pistävät yksityiskohdat ovat turhia, saati sitten että voisi jostain päätellä mitkä näistä tuntemattomista vihjeistä liittyvät mihinkin ratkaisusanaan.

Laatijalta on mahtisonnisuoritus että pystyy tekemään tuollaisia umpeen pakattuja samaan kuvavihjeeseen liittyviä aukioita enimmäkseen hyvillä sanoilla, mutta useimmat ratkojat varmaan toivoisivat pientä hellämielisyyttä poikittaisten sanojen vihjeisiin että useampi pääsisi saavutusta ihailemaan.

Mikähän mahtaa olla niiden ratkaisijoiden osuus ketkä jaksavat odottaa oikeaa ratkaisua ja katsoa siitä mitä jäi hoksaamatta? Ymmärryksen saavuttamiseksi tämä ei välttämättä edes riitä, pitää olla hyvä muisti tai säilyttää alkuperäinen tehtäväkin että pääsee parittamaan vihjeitä ja ratkaisusanoja. Monet ovat varmaan siinä vaiheessa jo repineet sekä lehden että hiukset päästään :-(
136. sivullinen6.6.2007 klo 19:24
Kesäkuun kuukausiliitteen alempi sininen ruudukko tuli sitten ratkottua, kiitos täältä saatujen virikkeiden. Sanastossa ja laadinnassa ei näin jälkeenpäin katsottuna mielestäni ole mitään huomauttamista, vihjeytyksessä kylläkin. Arkkitehdin antaminen vihjeeksi sanaan, joka yleensä vihjeytetään kansana, tapauksessa jossa lähes samanniminen arkkitehti on puolestaan vanha "ristikkotuttu", on kyllä aika keinotekoisen tuntuista. Eikä ole kiva että muuten vaikeustasoltaan kohtalaisessa ristikossa on sitten yksi alue, joka vaatii ratkojalta lähestulkoon kryptologian opintoja. Mutta makuasia, sanoi Musti.
137. jussi6.6.2007 klo 21:00
Nyt on kyllä mielenkiintoista nähdä, mikä on laatijan itsensä vastaus arkkitehtikohtaan. Täällähän jotkut ovat ilmeisesti laittaneet kohtaan "oikean" arkkitehdin nimen, kun taas toisille siihen on tullut "kansan" nimi (joskin ilmeisesti hieman erikoisesti kirjoitettuna ilman sanassa normaalisti olevaa kirjainta). Itse olen edelleen tuon kuvan alapuolella olevan osan parissa, kun vihjeistä ei oikein saa otetta. "Vesi"kin voi olla mitä vaan: muistan Lehdolta yhden ristikon, jossa vastaus oli "Aral"!
138. RA6.6.2007 klo 21:24
Urputan nyt toisen kerran (kolmatta urputusta ei tule, lupaan).

Pyysin jo kerran (enkä liene ainoa), että kun te ristikkonerot ratkotte HS-ristikoita ja kirjoitatte niistä tänne, niin olisi meille muille TOSI KIVA, jos kirjoittaisitte kulloinkin kyseessä olevan vihjeen sellaisenaan näkyviin. Tai jos kyseessä on kuvavihje, mitä piirroksessa on. Vihjeestä tulevan ratkaisusanan pituuskin olisi kiva yllätys!

Vai onko HS-ratkojat joku oma salaseuransa, johon ei haluta mitään "(innocent) bystander"eitä. :-)
139. Mummu6.6.2007 klo 23:06
On lievästi vaikeaa mieltää, mitä joku,jolla k.o. ristikkoa ei ole, tekisi yksittäisellä vihjeellä ja ratkaisusanan pituudella, kun ristikoissa kuitenkin kaikki liittyy kaikkeen.
140. Taata6.6.2007 klo 23:16
Samaa mieltä Mummun kanssa. Kun ei kokonaisuutta näe, niin ei nuo pähkäilyt nyt voi kovasti kiinnostaa, kun ristikoita on käsissä muutenkin aivan liian kanssa. Tosin sain nyt myös haltuun kaikki Hesarinkin ristikot, mutta taitavat jäädä nyt kuitenkin suurimmalta osin valitettavasti ratkomatta, kun on ollut muuta puuhaa niin kovasti ja näyttää piisaavaakin.
Ehkä sitä syksymmällä taas ehtii perehtyä asiaan.
141. iso S6.6.2007 klo 23:49
Sekä RA että Mummu ovat oikeassa - riippuu tilanteesta.

Silloin kun vihje on nerokas kikkavihje normaalille sanalle, on mahdollista että kokenut kehäkettu keksii ratkaisun kun sanan pituus on tiedossa. Vihjeen nerokkuudesta johtuen ratkaisun keksimisen jälkeen on (liki )sataprosenttisen varmaa että ratkaisu on oikea ja istuu poikittaisiin, vaikka niitä ei olekaan kerrottu.

Silloin kun vaikeus perustuu epämääräisyyteen ja kokonaisen alueen vihjeiden ja ratkaisujen yhteispeliin (tämä voi olla hyvä tai paha asia, riippuu toteutuksesta ja ratkojan mausta), yksittäisen vihjeen ja ratkaisusanan pituuden paljastamisesta ei ole mitään hyötyä. Sanaan jää silloin useita täysin mahdollisia ratkaisuja eikä sellaisesta todellakaan yleensä ole iloa.

Jonkin verran alkaa nostaa päätään ruma tekijänoikeuden peikko, jos kokonaisen isohkon alueen rakenne ja vihjeet paljastetaan. Tosin ymmärtääkseni siteeraaminen on sallittua asian vaatimassa laajuudessa, kunhan lähde kerrotaan.

Tässä tapauksessa pääkuvassa on ylioppilaslakki joka täyttää lähes koko 4*4 ruudun kuva-alan. Lakki on tunnistamattomalla alustalla joka saattaa olla asfalttia tai kangasta (tällä ei ole merkitystä). Kuvasta lähtee alas 4 sanaa, jokaisen pituus 5 kirjainta, ja oikealle samoin 4 sanaa, jokaisen pituus 6 kirjainta.

Kuvan oikealla puolella olevaa aluetta en käy kuvailemaan, mainitsen sen vain osoituksena laadinnan tiiviydestä. Alaspäin menevät sanat ja niiden poikittaiset sanat muodostavat tällaisen rakenteen:

0+4+0
3+4+1
5+4+2
3+4+1
1+4+8
missä on kerrottu pystysanoja edeltävien, pystysanoihin kuuluvien ja pystysanoja seuraavien kirjainten määrä.

Vaakavihjeet ovat VESI, IMETTÄJÄ, EI OMA ESINE, rakennuksen päädyn kuva (tyhjä seinä ja räystäs) ja kuva jota on vaikea selittää liikaa paljastamatta. Yritän: melko lähellä vasenta yläkulmaa ja oikeaa alakulmaa 45 asteen kulmassa nousevat viivat. Näiden välissä lähekkäin edellisiin nähden kohtisuorassa katkoviiva ja yhtenäinen viiva.

Arkkitehdin pituus on 4 kirjainta ja se on pystyssä, alkaa toisen vaakasanan 3. kirjaimesta. Naisnimi on myös 4 kirjainta. Se on arkkitehdin vasemmalla puolella, pykälän verran ylempänä.

RA saa minun puolestani urputtaa tästä asiasta kolmannenkin kerran (ei ehkä neljättä kannata jos emme kolmesta opi). Puutteellisin tiedoin kerrotut pulmat ovat yhtä kiusallisia lehteä näkemättömille olipa kyse Hesarista, Pelikaanista tai jostain muusta.

Tavanomaista varovaisuutta on tietysti noudatettava kommenteissa silloin kun ratkaisuaikaa on jäljellä (tämäkin on hyvä mainita). Ei tämä maksa kirjoittajalle muuta kuin pienen vaivan ja laajentaa oleellisesti sitä joukkoa joka voi halutessaan hieroa älynystyröitään ongelmaa vasten.
142. jussi7.6.2007 klo 09:10
Iso S hei,
Nyt se ylioppilaslakin alapuolinen alue HS:n kesäkuun kuukausiliitteen ristikossa viimeinkin aukesi minulle! Mutta nelikirjaiminen arkkitehdin nimi on minusta kyllä laatijan lapsus, sillä tuohon kohtaan todella tuli itse asiassa kansanryhmää merkitsevä sana enkä mistään ole löytänyt arkkitehdin nimeä noin kirjoitettuna. Olet myös oikeassa siinä, että jotkin ylioppilaslakkikuvasta johdetut sanat ovat hieman erikoisia valintoja. Minusta aikanaan ylioppilaslakissa ei ollut liikaa tilaa!
143. Römpsä7.6.2007 klo 09:11
Hs-kesäkuun ristikko siitä rakennuksesta näöttää kokonnaan puuttuvan tulisija , aenakkaan katolla ei näö ...
144. iso S7.6.2007 klo 14:21
jussi, jos on iso pää ja harvassa korvia niin lakki voi kiristää koosta riippumatta :-)

Kokeilepa Googlella antamalla hakuehdoksi
architect xxxx
missä xxxx on se saamasi ratkaisusana niin pitäisi löytyä. Kysymyksessä on tosiaan maineikas arkkitehti eikä mikään pikkufirman harjoittelijan kesälomatuuraaja. Itse kun en ole alan ihmisiä niin nimi ei ollut ennestään tuttu. Mies taitaa olla vähän vastaava tapaus kuin Arja Saijonmaa, joka vanhan ilkeän jutun mukaan on maailmankuulu mutta vain Ruotsissa!
145. [RA]7.6.2007 klo 14:25
[Kiitos ymmärryksestä, iso S! En nyt tosin tarkoittanut (enkä osannut edes uneksia) noin seikkaperäisiä selityksiä. Tarkoitin (lähinnä) selkeää uloskirjoitusta jostakin yksittäisestä vihjeestä, mistä alkaa kirjoittaa tai kysyä.

Mummu, voi olla lievästi vaikea mieltää, mutta niin se nyt kuitenkin on; yksittäisestä vihjeestä ja sen pohtimisesta alkaa jokaisen ristikon ratkonta.

Taata, kyllä ne voivat kovasti kiinnostaa.]
146. iso S7.6.2007 klo 14:40
Voi, pojat, kyllä oli kovat ajat, markkaa kun pyysi niin kaksi sai.

Pitää olla varovainen toivoessaan, toive voi toteutua.

(vanhoja sanontoja)
147. RA7.6.2007 klo 16:13
Tyhjän saa pyytämättäkin.
Jokainen chance on mahdollisuus.
Kyllä tätä syö, ennen kuin selkäänsä ottaa.

(myös vanhoja sanontoja)
148. Hillevi7.6.2007 klo 17:39
Jussi , kokeile puhtaanapitoon liittyvää sanaa ´vesivihjeeseen.
149. Jaska7.6.2007 klo 21:24
Oli niin kiinnostava keskustelu, että piti kaivaa ristikko esille tarkemmin syynättäväksi. Vaimo sen näkyi ratkoneen paitsi kyseistä visaista aukiota. Muu meni kuulemma puolessa tunnissa, siis lähinnä keskiskamaa. Joistakin aulismeista vähän jupisi. Helpohko (muutama minsa) oli minunkin tehtäväni, kun hyödynsin kaikki teidän empaattiset vihjeenne, arvoisat ruotijat. Römpsän vinkki olisi yksinkin riittänyt, kun itse osuin heti oikeaan imettävän arvauksessani. Sattui somasti liippaamaan omaa toissapäiväistä pohdiskeluani, jossa muuten esiintyi toinenkin tämän ristikon ratkaisusana. Sillehän olisi ollut siis ollut tarjolla makeampikin vihje (jaa mutta voinhan käyttää sitä itse seuraavassa keskiksessäni...)

Mutta mahtoi tuo aukio tosiaan olla pirullinen paikka itseään kunnioittavalle, rehelliselle ja peräänantamattomalle oman tien kulkijalle, joka hakkaa päätään seinään niin kauan, kunnes jompikumpi murenee...

Arkkitehti oli entuudestaan ristikoista tuttu. Sakemannikollega on kyllä esiintynyt useammin. Uskon ja epäuskon välillä horjuvalle hra jussillekin täten vahvistetaan, ettei Auliksen virheestä ole kyseessä. Kenties ei myöskään tahallinen harhautusyritystiedoksi, joskin vihje KANSA olisi vastannut paremmin vaatimatonta 20 euron palkintoa.
150. Jaska7.6.2007 klo 23:22
Sekoilua. Ei uutta. Korjaus: ...virhe ole ..... harhautusyritys, joskin
151. pekka8.6.2007 klo 00:36
Taitaa Hs-ristikkoja ratkoa alle sata henkilöä ja täällä vain n. 15 henkilöä, pienet ovat markkinat, mutta isot ovat sananhelinät.
152. iso S8.6.2007 klo 08:35
Nykyään Hesari ei julkaise palautettujen ristikoiden määriä mutta ei liene perusteltua syytä olettaa että ne olisivat radikaalisti muuttuneet. Silloin kun määrä vielä julkaistiin, se liikkui harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta välillä 400-900 ja oli yleensä 500:n tuntumassa.

Kaikki ristikon ratkaisseet eivät palauta sitä eivätkä läheskään kaikki yrittäjät saa ristikkoa täyteen. Jotkut voivat tietysti lähettää vajaankin ristikon mutta tuskin moni tällaista tekee. Näihin ryhmiin kuuluvien määrää ja nykyistä palautusmäärää voi vain arvailla mutta arvioni on että Hesarin ristikon ratkomista yrittäviä on pikemminkin tuhansia kuin alle sata.

Jos määrä on esimerkiksi 2000 niin markkinoita voi pitää pieninä tai olla pitämättä. On se kuitenkin ihan muuta kuin alle 100 ja viisinkertainen verrattuna liikenteessä vuosittain kuolevien määrään. Tuota määrää pidetään yleisesti liian suurena!

Jaskalla mielenkiintoinen ajatus: vihje voisi tai ehkä jopa sen pitäisi riippua palkinnon suuruudesta. Enpä ole tullut tuota ajatelleeksi. Olen ajatellut että vihjeen valintaan vaikuttaa pääasiassa kolme asiaa: oletettu kohdejoukko (lääkärilehdessä on hyvä käyttää erilaisia ammattikohtaisiin tietoihin liittyviä vihjeitä kuin suutarilehdessä), tavoiteltu visaisuustaso ja haluttu ristikon perusolemus: tietokilpailu vai hoksaamisongelma.

Tietysti yksi peruste palkinnon suuruuden määräytymiseen voi olla se ajatus että visaisen ratkomisesta pitää saada enemmän mutta eivätpä lehdet taida paljon ajatella ratkojan tuntiansioita. Pikemminkin saattaa olla päinvastoin: suurella palkinnolla halutaan markkinoida lehteä ja houkutella massoja eikä tämä onnistu pitemmän päälle visaisilla ristikoilla. Vain pienellä vähemmistöllä riittää sekä kykyä että halua selättää visaisia.

Muuten olen sitä mieltä että Paul => Muni on huono visaisen vihje, jos tavoitteena on hoksaamiseen perustuvan ristikon tekeminen. Kyseessähän on vaikea tietokilpailuvihje ja tarkemmin sanottuna siinä mielessä vaikea että suuri osa ratkojista ei muista tuollaista näyttelijää. Vihje on helppo niille ketkä muistavat. Tämäntyyppisen ristikon vaikeusastetta on hankala säätää niin että se olisi samantasoinen läheskään kaikille ratkojille. Knoppeja pitää olla tasaisesti eri aloilta niin että useimmat tietävät jotain ja harvat kaiken.

Niin tai näin, tulee mieleen muinainen Pelle Pelottoman neuvontapalvelun yksinkertainen hinnoittelu: hyvä neuvo 10 euroa, huono neuvo 5 euroa (rahayksikkö muutettu). Kukin voi valita neuvon tason sen mukaan kuinka paljon on valmis maksamaan. Reilua!
153. Eki8.6.2007 klo 08:45
Jos taivutusmuodot hyväksytään, kuinka pian laatijakunnalle saadaan 100-prosenttisesti tieto perille? Ja kuinka pian laatijat osaavat ottaa uudet vaihtoehtoratkaisut huomioon. Jos siis sanat SITOA ja SANOA menevät viimeisen kirjaimen osalta ristiin, ratkaisuun pitää panna vaihtoehdot sitoo/sanoo ja sitoi/sanoi. Munii-vihjeen kommenttien perusteella ratkojan pitäisi nyt sitten katsoa, mitä on jo tapahtunut ja mitä tapahtumassa, että varmaan joko sitoo tai sitoi olisi väärin. Vai ovatko ristikkovihjeet aina noin eksakteja. Kyllähän kana munii kelpaa yleisesti ottaenkin eli munii on yleispätevä sana kanasta, olipa munaa kuvassa tai ei.

Yllä oleva ei tarkoita sitä, ettenkö voisi paljonkin arvostaa ristikoita, joissa on taivutusmuotoja tai että haluaisin estää sellaisen genren muodostumisen.
154. iso S8.6.2007 klo 08:50
Taas kävi kuten usein: jotain oleellista jää puuttumaan vaikka epäoleellista on yli tarpeen.

Paul => Muni on siis mielestäni esimerkki huonohkosta vihjeestä mutta sama toisinpäin, MUNI => Paul on oleellisesti parempi. Tämä siksi että vihjeen "muni" voi tulkita verbiksi joten se toimii tietokilpailumaisuuden ohella hämäyksenä, etenkin jos joku nelikirjaiminen on äskettäin muninut tai jos samassa ristikossa on joku toinen munimiseen liittyvä juttu, vaikkapa muni => dodo. Dodohan on sukupuuttoon kuollut lintu joten se ei muni enää.

Siis näin päin vihje on minusta laadultaan parempi, mutta lisätyn hämäysominaisuuden vuoksi vaikeampi. Toisaalta tietokilpailuvihjeenä tämä on helpompi, koska 4-kirjaimisia Muni-nimisiä on vähemmän kuin 4-kirjaimisia Paul-nimisiä.
155. sivullinen8.6.2007 klo 09:42
Asiahan ei tosin minulle kuulu mutta minusta tuntuu että tässä menevät nyt ristiin paitsi ratkaisusanat, myös keskustelusäikeet.
156. Eki8.6.2007 klo 10:27
Näin pääsi käymään.
157. sivullinen8.6.2007 klo 15:15
Hesariin palataksemme, Nyt-liitteen nro 23 ristikossa kiinnitti huomiota PALINDROMIMUSLIMI (7). Myös kohdassa SUOLOJA (7) vaikuttaisi laatijalle tulleen lipsahdus. Vai enkö vaan osaa?
158. RA8.6.2007 klo 16:56
Yksi palindromimuslimi tulee varmaan monellekin heti mieleen, mutta siinä on vain kuusi (6) kirjainta. Mahtaako vastaussanan kirjaimet olla ns. sielläpäinkään?
159. Jaska8.6.2007 klo 17:35
Nytissä näkyy olevan muslimista venytetty versio. Siis epäsana. Laatijalla on niiden käyttöön tunnetusti erioikeus. Vaimon mukaan päin p:tä on myös sana, josta repäistään jotain päin p:tä. Vihjeen suoloja ratkaisusana on sitä vastoin niitä tapauksia, jotka ovat oikein. Niitä on ristikossa enemmistö, joten mitäpä muutamasta pikku virheestä meuhkaamaan.
160. sivullinen8.6.2007 klo 18:02
Jaska: "Vihjeen suoloja ratkaisusana on sitä vastoin niitä tapauksia, jotka ovat oikein." -Minä saan monikolliseen vihjeeseen yksiköllisen ratkaisusanan. Tietysti jos vihje SUOLOJA ymmärretään "YKSI (monista) SUOLOISTA", niin olkoon menneeksi.
161. Mummu8.6.2007 klo 18:41
Edellä olevat ongelmat ovat askarruttaneet minuakin. Laatimuksissahan ei saisi olla virheitä, kun ajatellaan miten lähes koomisen tosiissamme ja näistä palstoista päätellen, intohimoa puhkuen me näihin hengentuotteisiin suhtaudumme. Joten jos puoli päivää uhraa vihjeelle, joka onkin sitten virheellinen, se on melkein sydärin paikka.
162. Römpsä8.6.2007 klo 19:49
Vai ei laatijan virheistä saisi "meuhkata" . Tuolla logiikallahan pitäisi myös hyväksyä kaikki lähetetyt vastaukset joissa on vain muutama virhe !
163. qwer8.6.2007 klo 19:57
Tuli tytär käymään. Kerroin taas viimeaikojen keskusteluista.
Kerroin, että eräs RA on pudonnut kärryiltä totaalisesti HS:ristikoiden seurannasta. RA:lle kun ei tule sitä lehteä. Oli hänen vastaus, että RA aloittaisi lehtiroskiksien dyykkaamisen, tai sitten tilaisi Hesarin. Päästiin tällaiseen ratkaisuun, että tytär kerää ratkomattomat ristikot pinkkaan ja toimittaa ne minulle. Lähetän ne sitten Hämeeenlinnaan - tietysti toisella lähettäjänimellä. (mee pois sieltä selän takaa nauramasta). Tulee mieleen se dyykkarimummu, joka tuli sinne Hesarin ristikkonäyttelyyn kysymään Lqwerehdolta vinkkejä.
164. qwer8.6.2007 klo 19:59
Siis Lehdolta vinkkejä
165. pekka9.6.2007 klo 13:31
Mikä/mitä on 2434 vasemmassa alakulmassa oleva kurpitsapäistä sianruhoa esittävä kuva?
sana muodustuu itsestään, mutta kuva kummeksuttaa?
166. Römpsä9.6.2007 klo 14:55
Eiköhä tuo lie oo urosleijona ?
167. [RA]9.6.2007 klo 19:24
[qwer, olipa tosi kaunis ajatus sinulta ja tyttäreltäsi. Kuitenkin (ennen kuin ehditte nähdä vuokseni vaivaa) sanon, että: Kiitos, mutta ei kiitos;

Kalenterini on ihan täyteen buukattu AKK:ta, rakkikoiria ja lauluketjuja. En millään nyt repeä enempään!

Ymmärrät varmaan tämän itsekin, jos edes hetkeksi pystyt assosioitumaan tavallisen ihmisen elämään.]
168. marli9.6.2007 klo 21:27
Ihmettelen uusimman ristikon vielä muutaman puuttuvan kirjaimen lisäksi suurristikon numeroa, joka on 2432 eli jo menneen kevään lumia.
Kivulias - lienee sairauden nimi, mutta ei selvinne ilman latinan tietämystä.
169. neitix10.6.2007 klo 03:33
Tämäpä onkin hankala osio, on Hesaria, Nyttiä, Kuukausiliitettä, kustakin vielä vanhempia ja uudempia ristikoita käsittelyssä... pitäisiköhän jakaa?

Sattumalta otin sen 2434 kokeeksi eteen. Hyvin täyttyi, vaikkei tietenkään kokonaan... ja on minullekin se kaksiälläinen muoto tutumpi. (Mutta Lisa on ollut Liza)
Uusinta en ole vielä ehtinyt kurkistaakaan, saa nähdä miten sen kanssa käy.

Tuttavapiiristä tiedän, että kyllä noita ratkotaan, vain pienenpieni osa lähettää koskaan mitään yritelmää.
170. Jukkis10.6.2007 klo 09:25
Tuosta kesäkuun kk-liitteen ristikosta vielä se, että minä ainakaan en saa mitään kovin järkevää sanaa vihjeesta LYÖDÄ, joka on hiukka ylävasemmalle ylioppilaslakin kuvasta.

Kyllä siihen sana tulee, ei mitään Nykäsestä löytyvää, vaan erityisesti rokkikeikan yleisön käytökseen liittyvä aika spesiaali termi, mutta ei se sana lyömistä tarkoita. Paitsi voi tuota toimintoa harrastaessa vahingossa toista lyödäkin.

Voi tietysi olla, että ympäröivissä sanoissa minulla on jotain väärin.
171. Römpsä10.6.2007 klo 09:52
Jukkis , kokeilepa golf-pelistä tuttua verbiä .
172. iso S11.6.2007 klo 09:41
marli, 2432:n vastausaika on tosiaan ummessa joten siitä voi puhua vapaammin. Aikaisemmasta (23.5.2007 klo 21:50) päätellen ongelma on siinä pääkuvan alapuolella missä on läjäpäin pääkuvasta tulevia pystysanoja ja niiden kanssa poikittain hankalan epämääräisiä vaakasanoja.

Haavasta-vihjeen suhteen olet oikeilla jäljillä. Kyseessä on tosiaan haapa eikä haava, nämähän molemmat taipuvat haavasta. Mainitsemani antikliimaksi eli puoli-plääh johtuu siitä että ratkaisusanan on lähes sama kuin vihje, vain loppu eroaa hiukan. Esimerkiksi kolmesta kulmasta => kolmio on jotenkin lässähtävä vihje jos ristikko ei ole kokonaisuudessaa samaa tasoa eli tarkoitettu ratkontaturistiluokkaan. Haapapuusta rakennettu vene on haap..

Toistuvan toppuuttelun kuvittelin olevan sellainen että toisto näkyisi ratkaisusanassa, olisi siis jotain sellaista kuin eiei. Tämähän ei tarkoita mitään, mutta jos jälkimmäisen toppuuttelun toistaisi kielikurssimaisesti englanniksi, saataisiin eino. No, ei se niin mennytkään. Ratkaisusana on toistettuna toppuuttelussa käytetty:

Tsot, tsot, Suomi! Rupeaa tuntumaan, että Putin ei pidä Suomesta, vaikka hän kuinka kutsuisi presidenttiämme etunimeltä...
eijatellervo.blogspot.com/2005/07/tsot-tsot-suomi. html

Auttaisivatkohan nämä sen verran että alue aukeaisi ja jäisi vielä jotain keksimisen iloa?
173. hah11.6.2007 klo 19:16
Eikös nyt-liitteen ristikkoon ole tullut aulikselle jokunen moka, kun siinä tulee arabiksi IMAAAMI eikä IMAAMI? Vai onko joku arabi nimeltä Ima a'ami? Vai onko tuo ratkaisu minulla ihan päin honkia?
Lisäksi vihjeenä kuumuu koottomana pitäisi varmaan olla kuumuu koolla?
174. Eki11.6.2007 klo 19:25
Tuo viimeksi mainittu on nk. ikuisuuskysymys, jonka voi usein nähdä kahdelta kantilta.
175. marli13.6.2007 klo 20:31
Haapiot ym toki selvinneet jo aiemmin. Tarkoitin vain, että uusimman ristikon numero on väärä. Siis se, joka kirjoitetaan kuoren päälle, mikäli aikoo postittaa.
176. pekka13.6.2007 klo 23:10
onks tääl joku satusetä tekemäs näit sivuja???
177. Römpsä14.6.2007 klo 09:26
Hs 2435 , jos uot "kivulias" , niin suattaapi olla korva kippee .
178. iso S14.6.2007 klo 10:59
Joo, ratkaisusana ei ole latinaa vaan latinasta suometettu. Vaivalle on kyllä olemassa ihan ehta suomenkielinen nimitys josta selviää maallikollekin mihin koskee. Tosin senhän vaivainen maallikko tietää ilman lääkärin diagnoosiakin.

Tuollainen latinankielinen tai edes latinankaltainen diagnoosi voi tietysti olla vakuuttavampi jos pitää saada tekosyy töistä lintsaamiseen. Esimerkiksi vermem desidiosus kuulostaa hyväksyttävämmältä poissaolon syyltä kuin laiskamato (tarkoitus pyhittää latinannoksen jonka osuvuudesta en mene takuuseen).
179. Jaska14.6.2007 klo 11:15
Ollin pakinassa lekurin diagnoosi potilaan "sairaudesta" oli vermis lethargicus.
180. jussi14.6.2007 klo 17:32
Nyt-liitteen ristikossa tuntuu palindromimuslimin lisäksi olevan toinenkin lapsus. Minulla ainakin oikeassa yläpuoliskossa olevaan vihjeeseen "Roine" tulee sama sana kuin saman ruudun vihjeeseen "Laulanut". Mitenkään en pystysuorassa olevaan vaaleanpunaiseen ruudukkoon saa sellaista sanaa, jossa "Roine"-vihjeeseen sopivassa sanassa olisi se kirjain, joka siinä kaiken järjen mukaan tulisi olla. Eli tuntuu siltä, että laatijalle on sattunut lapsus nimenomaan tuon "Roine"-vihjeestä lähtevän sanan kohdalla. Kommentteja?
181. jama14.6.2007 klo 17:48
Totta turiset.
182. Jaska14.6.2007 klo 18:38
Tuskin on lapsuksesta kyse.
183. Römpsä15.6.2007 klo 09:28
Nyt-ristikko 24 , olipa heleppo !
184. Hillevi15.6.2007 klo 11:04

Ihan samaa mieltä siitä Roineen konsonantista ja venytetystä palindromista.
185. Römpsä15.6.2007 klo 15:59
Hs 2436 , luvattoman heleppo ol tämäkkii , saes Erekko ryhistäytyä ja laettoo allaeset töehin !
186. HT15.6.2007 klo 20:11
HS 2436: tavallaan helppo, mutta USKONKÄSITYS-vihjeestä näyttäisi väkisin tulevan sana, jossa ei ole mitään mieltä. Entäs POHJUSTAVIA, eikös vastauksen yhden konsonantin pitäisi mennä eri tavalla, jotta vastaus noudattaisi vihjettä?
187. Mummu15.6.2007 klo 21:25
Kyllä uskonkäsitys-vihjeeseen tulee ihan aiheenmukainen sana
188. iso S17.6.2007 klo 15:49
Joo, uskonkäsitys ei ole väärin, paitsi esimerkiksi evankelisluterilaisen kirkon mielestä. Silloinkin väärin on käsitys, ei sitä kuvaava sana. Esimerkiksi murha on oikea sana, vaikka teko on väärä!

Pohjustavia-ihmettelyssä olen samaa mieltä HT:n kanssa. Ehkä en ymmärrä jotain, mutta saamani ratkaisusana on järkevä (eri vihjeeseen) ja kaikki muu lähitienoolla istuu.

Pohjustavia-sanan vasemmalla puolella olevan sanan vihje on tosin hyvin hämärä ja tulkinnanvarainen. Kuva ei perustele sanaa kovinkaan hyvin - alkuosan voisi kääntää ihan sujuvasti merkitykseltään päinvastaiseksi.

Meriahven oli minulle entuudestaan tuntematon. Nytpä tunnen senkin, jos satun menemään merelle onkimaan ja sellainen tarttuu koukkuun. Onhan kalojen kyljessä kalan nimi, onhan? Toistaiseksi nimittäin tunnen vasta sanan, en kyseisen otuksen ulkonäköä.

En pidä 2436-ristikkoa mitenkään liian helppona vaikka se ei ollutkaan yhtä tuskanpunainen kuin muutama taannoinen. Juuri HT:n mainitsemat kohdat olivat hankalia. Jos tässä ei ollut tarpeeksi haastetta niin voi käyttää kykyjään hyödyllisempään. Yleispätevä syöpälääke olisi hyvä keksiä ja elämän tarkoituksen voisi selvittää noin alkajaisiksi, kiitos! :-)
189. HT17.6.2007 klo 21:34
No niin, uskonkäsityskin selvisi. Tikka-vihjeeseen olin pannut väärän sanan.

Pohjustavia-juttu on luultavimmatuimmin selvä virhe. Ehkä laatija on muuttanut yhtä kohtaa ja toinen on jäänyt muuttamatta tai kukaties on lukenut omaa tekstiään huonosti ja tekstannut väärän vihjeen.

Jos syöpälääke ja elämän tarkoitus osoittautuvat turhan helpoiksi ison S:n kyvyillä selvitettäviksi, voisi kokeilla varsinaista haastetta eli rauhan neuvottelemista Lähi-itään.
190. iso S18.6.2007 klo 08:20
Ai se, tai vaihtoehtoisesti serbien ja albaanien välille ikuinen ystävyys. No, jos kuitenkin katsoisin vielä niitä tuskanpunaisia...

Ei tainnut tulla tarpeeksi selvästi sanotuksi että minun kyvyilleni 2436-taso on riittävän vaikea joten ei ole kannata hakata päätään kovempaan seinään.

Ratkoin vasta viikonloppuna Nyt-liitteiden ristikot. Päädyin myös kolmikirjaimiseen palindromimuslimiin ja tuplasanaan. Oikeasti ei liene Lainetta jonka etunimi on se mihin pystysana pakottaa.

Ebayssa muuten on kolmen a:n imaami. En tiedä onko arabi, mutta painovirhe tai joku hilseeni yli pölähtävä vitsi se lienee:

eBay My World for imaaami. Read imaaami's Reviews & Guides, blog, and eBay profile.
myworld.ebay.com/imaaami/
191. Jukkis18.6.2007 klo 10:14
No tuohan tekee sanasta Aulis-kriteereillä täysin hyväksyttävän ristikkosanan. Eteenpäin John Lailaren viitoittamaa tietä!
192. TO18.6.2007 klo 13:48
Nyt 23/2007:
Ihmettelin itsekin Roinetta ja Imaaamia.

Puuttuis enää se "koimyrkky": xxx?x?x ja "vuorijonon äärellä" xxxx?? (ja se poikittain oleva lastenrataskuva). Mutta ilmeisesti on niin että apuja sais vasta ke... En uskaltanut ees laittaa mitään oikeita kirjaimia ylle (tuntematta etikettiä, eksyin tänne).

(Mikäli "kuumuu koottomana" edes on mulla oikein.. en tainnut tajuta vihjettä. Eräs kaupunginosa, jossa ois k r:n asemesta, ei kuumene. Totta myös että tää minkä laitoin kuumenisi ilman kokkoakin. Mutta luultavasti olen metsässä.)
193. iso S19.6.2007 klo 10:26
Jukkis kunnioittaa erään 1400-luvun perinnönsaajan muistoa. John Lailare moninkertaisti kuuluisuutensa pääsemällä Hesarin ristikkoon alkuvuodesta 2004. Tapaus noteerattiin mm. säikeessä 1248.

Lonkalta olisin muistanut (väärin) että kyseessä oli se kapteeni joka täräytti rahtilaivansa siltaan 1980 aiheuttaen kymmenien ihmisten hukkumisen, mutta tuo Hesarin ristikosta tuttu antisankari oli John E. Lerro. Kuinka saatoinkaan sekaantua Johneissa, hyvä etten sentään sotkenut John Lennonia tähän! Lerron tapauksesta keskusteltiin säikeessä 890.

Laatijoille opiksi: elämä lyhyt, ratkojan muisti pitkä (Googlen avulla).

TO, olet oikeassa, suoria vastauksia täällä ei suosita silloin kun ratkaisuaikaa on jäljellä. Kautta rantain voi ajatusta hiukan ohjailla.

Kuten hah sanoi 11.6.2007 klo 19:16, "kuumuu koottomana" pitäisi monien mielestä olla "kuumuu koollisena". Seuraavassa viestissä Eki totesi että tämä on ikuisuuskysymys. Tämä tarkoittanee että voi asian noinkin nähdä kuin Lehto sen vihjaa. Silloin käsittääkseni "kuumuu" pitää hiljaa mielessään kuvitella muotoon "kuumuu," tai "kuumuva". Näin ajatellen en pidä vihjettä virheellisenä, mutta minua ärsyttävällä tavalla hämäävänä.

Vuorijono-asiassa voinee sen verran todeta että kyseessä ei ole mikään satelliittikuvaa edellyttävä juttu. Ratkaisusana on nähtävissä jos näkee vuorijonon esteettömästi. Ratkaisusana on siis vuorijonon tällä puolella, mikä ei poista sitä mahdollisuutta että se on tuolla puolella.

Koimyrkky oli minulle tuntematon, mutta löytyy sekä Vuokilan että Wirenin aapisesta. Jos ei näitä ole saatavilla niin voi kokeilla googlettamalla eri vaihtoehtoja piilokirjaimiin. Ensimmäinen on melko helposti arvattavissa joten yritysten ja ärähdysten määrä jää rajalliseksi. Ei tunnu olevan mikään yleinen myrkky, koska löytyy tasan yksi suomenkielinen linkki ja kaksi vironkielistä. Suomenkielisessä ei puhuta koimyrkystä vaan täytettyjen eläinten suojaamisesta ötököitä vastaan. Hakeminen kannattaa aina - tuskin Lehtokaan on sitä omasta päästään raapinut :-)
194. mia24.6.2007 klo 08:58
Nämä "Tiivit"............ja......
Tietääkö kukaan, minkä kielen aakkosia, ei ainakaan kreikkaa.
195. HT24.6.2007 klo 09:32
Ei nyt ole ristikko käsillä, mutta Lehto käyttää usein kahta heprean kielen aakkosta, molemman nelikirjaimisia.
196. iso S25.6.2007 klo 08:27
Se on siin ja siin kannattaako selitellä miks en vastannut het vaan myöhemmin, kuten tav-allista.

Heprean aakkosista on muistaakseni tullut Hesarissa vastaan ainakin kolme ja niistä yleisin on taav johon mia viittaa viekkaasti teletappien kautta kiertäen.

Vieraiden kielien kirjoittaminen suomeksi on lievästi kinkkistä silloin kun kielissä on erilainen ääntämys ja aakkoset. Kirjoitusasu on pyrittävä sovittamaan niin että se istuu suomeen ja toisaalta kuulostaa mahdollisimman hyvin samalta kuin alkuperäinen. Kun sen mielellään pitäisi vielä näyttääkin suht samalta niin ollaan sovittamattoman ristiriidan edessä kun suomessa sanat lausutaan jokseenkin samalla tavalla kuin kirjoitetaan ja monissa muissa kielissä ei sinne päinkään. Siksi translitterointitapoja on aikojen saatossa ollut useita.

En tiedä mistä Lehdon käyttämät muodot on napattu. Suomenkielisessä wikipediassa
fi.wikipedia.org/wiki/Heprea
nuo kolme ovat muodossa Het, Šin ja Tav ja Hesarin ristikossa ne ovat heet, siin ja taav.

Siitä en ole varma onko Nun (hesariksi nuun?) tullut vastaan. Olisihan se rakenteeltaan melko otollinen ristikkosanaksi. Tet, Mem ja Pe (teet, meem ja peet?) olisivat muita ehdokkaita joiden esiintymistä voisi odottaa, maun mukaan pelolla tai ilolla.
197. Eki25.6.2007 klo 08:33
Meidän 70-luvun laatijoiden avuksi painettiin vuonna 1974 10-osaisen Facta-tietosanakirjasarjan osa 11 eli hakemisto. Sieltä ovat ristikoihin helposti löytyneet/siirtyneet mm. sanat/kirjoitusasut siin, Tsin ja Reis.
198. HT25.6.2007 klo 09:30
Ne siinit, taavit ja sen sellaiset ovat nähtävissä myös esimerkiksi vuonna 1960 painetun Uuden Tietosanakirjan ykkösosan aakkoset-hakusanan kohdalla palstalla 7. Tuo kirja löytynee joka toisesta Suomen kodista, sitä kun jaettiin aikanaan ilmaiseksi.
199. iso S25.6.2007 klo 12:14
Tsin, tsin, Tsingis-Khan, lauloi Frederik hepreaksi murtaen?

Reis on epäilemättä sama kuin Wikipedian Reš mutta onko Tsin sama kuin Siin vai onko se sama kuin Wikipedian Zajin?

Minulle Reis on tutumpi nimestä Piri Reis. Suomenkielisestä Wikipediasta:

Piri Reis (1466–1554) oli osmannien laivastoupseeri, joka taisteli monta vuotta Turkin laivastossa ennen ylennystään amiraaliksi, josta tulee nimen osa Reis; hänen syntymänimensä oli Hadji Muhammad. Piri Reis tunnetaan nykyään parhaiten hänen vuonna 1513 piirtämästään maailmankartasta.

Hieman epäselvästi sanottu: tuleeko Reis siis amiraalista, laivastoupseerista vai siitä että hän taisteli monta vuotta? Mahtaako pitää paikkansa että syntymänimi voisi olla Hadji? Minulla on sellainen käsitys että muslimi voi liittää nimeensä Hadjin (vaihtelevia kirjoitusasuja: haji, hajj, hajji) sitten kun on suorittanut pyhiinvaelluksen Mekkaan. Titteliä ei saa kumartamalla jos luulen oikein.

Englanninkielisen Wikipedian mukaan koko nimi on Hadji Muhiddin Piri Ibn Hadji Mehmed. Siellä ei puhuta syntymnimestä mitään.

haji - definition of haji by the Online Dictionary from ...
[Also spelled hajji and haji.] 1. A Mohammedan who has made a pilgrimage to Mecca; -- used among Orientals as a respectful salutation or a title of honor. ...

On lievästi kyseenalaista meneekö kunnia kartasta Reisille. Se on kuulemma liian tarkka ollakseen mahdollinen vuoden 1513 tiedoilla. Pituus- ja leveysasteet täsmäävät liian hyvin ja karttakokoelmassa on osa Antarktiksesta vaikka Antarktis löydettiin tiettävästi vasta 1818.
200. Eki25.6.2007 klo 12:21
Tsin on Kiinan dynastia ja Reis puhelimen kehittäjiä.
201. iso S25.6.2007 klo 14:43
Aah, saksalainen Philipp Reis 1861! Taas yksi kohta oikeni päässä. Minulla oli joskus mielikuva että joku Reis olisi kehittänyt puhelimen ennen Belliä mutta Bell esitteli vehkeitään oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sai kunnian. Sitten jossain vaiheessa törmäsin Piri Reisin elinaikatietoihin ja olin vakuuttunut että siihen aikaan ei puhelin pirissyt joten päättelin saaneeni jostain päähäni pupputietoa. Varmaan olenkin, mutta tässä tapauksessa olin vain erehtynyt Reisistä.

Toimivaa puhelinkonetta kehitteli yhtä aikaa Bellin kanssa myös Elisha Gray. Hänen työnsäkään ei mennyt hukkaan, saatiinhan myöhemmin teleoperaattori Elisa (h jätettiin pois koska se olisi muistuttanut HPY-menneisyydestä) ja tv-sarja Grayn anatomia, jossa lääkärinplantut soittelevat toisilleen, lähinnä suutaan. Tai sitten ei, ja kaikki onkin vain kaameaa sattumaa aavan meren tällä puolen :-)

Grayn ja Bellin välinen kisa meni kuvaannollisesti sanoen maalikameraratkaisuksi. 1876 Grayn asianajaja jätti ensin "caveatin" joka on jonkinlainen kevennetty patenttihakemus. Sillä pystytään varaamaan ensisijaisuus ja aikaa varsinaisen (kalliimman) patenttihakemuksen jättämiseen. Muutaman tunnin kuluttua Bellin asianajaja jätti Bellin patenttihakemuksen. Bellin hakemuksen maksu kirjattiin jostain syystä ennen Grayn hakemuksen maksua ja tästä syntyi käsitys että Bell oli ehtinyt ensin. Gray veti asianajajansa suosituksesta oman hakemuksensa pois, minkä seurauksena Bellin patentti hyväksyttiin. Myöhemmin oikea järjestys selvisi ja Gray yritti käräjöimällä saada patentin nimiinsä mutta ei onnistunut. Paha moka uskoa loijariin (fingelskaa, loijari = lawyer; tätä sanaa en halua ristikkoon, en Hesariinkaan; pakollinen puujalkavitsi että oltaisiin edes aiheen vieressä).
202. lullaby25.6.2007 klo 21:19
Tietääkö kukaan, mitä ovat paperilullat? Tämä sana tulee viimeisessä Nyt-liitteessä annettuun oikeaan ristikkoratkaisuun osaksi pidempää kuvasta johdettua virkettä. Eikö lulla ole kehto? Ei kuvassa mitään paperikehtoa kyllä näy. Jos kyseessä on laatijan lapsus, tällainen on turhauttavaa ratkaisijan kannalta. Mitenkähän muuten Hesari menettelee palkintoja arvottaessa tuollaisessa tapauksessa? Hyväksytäänkö vain paperilullat, vaikka kyseessä olisikin laatijan lapsus? Tosin mietityttää se, onko lehdellä resursseja tarkistuttaa ristikot kirjain kirjaimelta ylipäätään, vaikka pyydetäänkin kirjoittamaan selvästi. Mutta nyt lähestyy lullaanmenoaika.
203. Jaska25.6.2007 klo 22:12
Erkko kyydittiin Herlinin hissillä köyhyysloukkuun, joten HS:lla ei ole jatkossakaan resursseja lullabya mietityttävään laaduntarkkailuun.
204. hah26.6.2007 klo 20:42
Piri Reis... Eikös hän ollut tunnettu siitä vanhasta kartasta, joka kuvasi etelä-amerikkaa ennen, kuin sitä eurooppalaiset olivat tutkineet?

Tosin jonkun tutkimuksen mukaan kartta oli taasen peräisin kiinalaisamiraali Zheng He:ltä, joka kuulemma kävi Amerikassa ennen Kolumbusta ja seilasi maailman ympäri ennen Megalhaesia.

Niin ainakin olen lukenut jostain...
205. Jaska26.6.2007 klo 21:38
Vesa-Pekka Reis, raviohjastaja. Voitti viimeksi (24.6.) V75-raviveikkauslähdön Rovaniemellä ajokkinaan tamma Infinite Bonnie.
206. MP27.6.2007 klo 11:27
2437 vas.laita. Voikohan runollisen uroshevosen kirjoittaa myös e:n kanssa ?
207. MP27.6.2007 klo 11:29
Siis monikossa
208. HT27.6.2007 klo 12:08
Ei voi, jos uskotaan sanakirjoja.
209. Pekka27.6.2007 klo 13:54
Niin siihen tulee monikko, jossa e. "seutu" vaatii sitä.
210. iso S27.6.2007 klo 15:11
Paitsi jos uskoo tätä sanakirjaa:

"Vain Italian Maranellon tulenpunaisen korskeat - piip - (=Ferrarit) ovat saaneet samanlaiset kansanjoukot taakseen..."

kopla800.net/sanakirja.php

Tai tätä:
"Musta xxxx, myös nimellä Musta xxx, (The Black Stallion) on Walter Farleyn suosittu nuorisoromaani, joka ilmestyi Yhdysvalloissa 1941..."

fi.wikipedia.org/wiki/Musta_xxxx

HT voi olla oikeassa mutta minun kielikorvani (kirjoihin katsomatta) ei hämmästy jos pitempi, runollisempi muoto monikoituu e:llisenä, siis kuten kärhi. Tässä harhassani en selvästikään ole yksin.
211. Jaska27.6.2007 klo 17:56
Kun ratkaisusana nyt on ilman häpyä paljastettu, voin puolestani vahvistaa lähteisiini vedoten, että orhi on monikossa orhit. Jos joku orhetkin oikeaksi (muuten kuin HS:n ristikossa) todistaa, niin minun kielikorvani kyllä hämmästyy, ja suukin jää apposen ammolleen.
212. HT27.6.2007 klo 19:30
Kun kerran Nykänen, Pesonen ja Kielonen sanovat, että orhi taipuu kuten risti, muu käytäntö katsottakoon murteelliseksi tai muuten epästandardiksi.
213. pekka28.6.2007 klo 00:30
ittuako te mietitte mitä aulis tekee muuta kuin v...n virheitä
ja omiaan. jeeppimies lallattaa omilla lattaillaan.
214. AB28.6.2007 klo 12:53
Nykysuomen sanakirja ei anna orhi-sanan taivutukselle kuin yhden vaihtoehdon: orhi : orhin : orhit jne. siis kuten esim. risti. Ristikon e:llinen muoto on siis VIRHE. Murteissa, slangissa ja muuten vain huolimattomassa puhekielessä voi kuulla melkein mitä muotoja tahansa, mutta ei niitä pidä kaikkia ristikkoihin hyväksyä.
215. Mummu28.6.2007 klo 12:58
Ei kai ristikoitten kieleen ja niihin muutenkaan tarvitse suhtautua kuin Jumalansanaan, hupiahan ne vain ovat, kai?
216. Jaska28.6.2007 klo 13:26
Huviksesiko Mummu kirjoitat Jumalan sanan yhteen keskellä virkettä? Se on siellä jumalansana, jumalauta.
217. RA28.6.2007 klo 13:27
Niinpä. Y h d e n kirjaimen heitto sinne tai tänne. Hauskaahan se vain on. Ja kahden kirjaimen heitoista ratkoja suorastaan ratkeaa, että kyläppäs oli ilone ristikko. Jos on yhtään normaali.
:-)
218. AB28.6.2007 klo 19:47
Niin kai. Mutta ristikon paremmuus ja laatijan intelligenssi kai mitataan sillä, miten kiperä ja loistavia oivalluksia sisältävä VIRHEETÖN ristikko on.
219. ken28.6.2007 klo 20:17
AB sanoi tuossa naulan kantaan puhuessaan VIRHEETTÖMISTÄ ristikoista, sillä ko laatijan tavaramerkkinä on jo jonkin aikaa ollut melko korkea virheprosentti ja nähdäkseni tällaisia epäsanoja kuin mainittu ORHET hän käyttää tahallaan ehkä kiireen tai laiskuuden takia ja HS ei tunnu palautteista huolimatta ottavan kantaa asiaan, vaan sama räpellys jatkuu edelleen.
220. Lonely rider28.6.2007 klo 20:37
Aulis laatii ja muut haukkuvat. Olen näitä auliksia ratkonut ehkä jo noin 20 vuotta. Aulis uudistuu jatkuvasti. Virheitäkin joukkoon eksyy, kun ei ole sitä ratkojaliisaa hänellä.
Siitä olen hyvilläni, että ei ole mies erehtynyt kirjoittamaan ensimmäistäkään kommenttia tänne.
221. MP28.6.2007 klo 22:24
Niin, virheitä on melko usein, mutta aina perjantaisin on käytävä HS-ristikon kimppuun, liekö jonkinlainen addiktio ?
222. Mummu29.6.2007 klo 06:00
Mistä muualta saisimme niin paljon jutunjuurta, kuin Auliksen ristikoden sieluamme syvästi järkyttävistä virheistä.( Tulivatkohan nyt varmasti isot ja pienet kirjaimet oikein, ettei joku taas revi pelihousujaan.)
223. iso S29.6.2007 klo 09:03
Mummu: kirjaimet olivat sopivan kokoisia mutta yksi i olisi ollut tarpeen sanaan ristikoden. Taas tuli uusi reikä pelihousuihin ja hihoihin palojälki.

Oikeasti: virheitä kannattaa välttää mutta niitä tulee jokaiselle eikä väkyttäjistä tarvitse välittää. Opiksi voi ottaa sekä asiallisista että asiattomista kommenteista jos aihetta on eli kysymys on ollut tiedon puutteesta eikä lipsahduksesta.

Huolellisuuttakin voi yrittää lisätä jos virheitä tulee runsaasti (tässä suhteessa Mummu ei istuisi syytettyjen penkeillä eturivissä). Itse kunkin (nolona myönnän) pitäisi aina malttaa lukea tekstinsä ennen lähetä-napin painamista, useammastakin syystä) mutta eihän sitä yleensä muista tai malta. Sisältö on tärkeämpi kuin pilkuntarkka muoto, joten virheet eivät ole vakavia jos ne eivät haittaa asian ymmärtämistä.

Minä olen ratkonut karkean arvion mukaan 90 % niistä ristikoista mitä Aulis on Hesariin laatinut eikä vielä ole tullut addiktiota. Usein aloitus venyy lauantain puolelle, joskus myöhäisemmäksikin.

Ratkojaliisan puuttuminen on pikemminkin Hesarin kuin Auliksen häpeä, mutta kun Hesari ei ymmärrä tarkastajan tarpeellisuutta ja ristikkovirheiden vakavia vaikutuksia ratkojien mielenterveyteen, Aulikselta itseltään toivoisi suurempaa tarkkuutta. Erilaisia virheitä on kiusallisen paljon, vaikka jotkut virheinä pidetyt ovatkin paljastuneet oikeiksi (kuten se kansanryhmä-arkkitehti).

Auliksen merkitys ristikoiden kehittäjänä on kiistaton ja nykyäänkin hänen ristikoissaan on paljon hyvää. Tämä tuppaa vain unohtumaan kun verenpaine kohoaa niiden aulismien vuoksi.

Aulismeja negatiivisessa merkityksessä: asiavirheet, epäsanat, tuikituntemattomat sanat, epäselvät vihjekuvat, vakiokuvien käyttö vihjeenä sanoille jotka liittyvät kuvaan heikosti

Aulismeja positiivisessa merkityksessä: kyky laatia suuria ristikoita, tunkea teemalauseita tiheään, ääritapauksena varsinkin kuukausiliitteestä tuttuun vieri vieressä -tyyliin (ratkojan kannalta ei aina niin kiva mutta laadintasuorituksena arvostettava), parhaimmillaan hienot ja kohtuudella annostellut kikkavihjeet joissa ei ole väkisin vääntämisen sivumakua.
224. sivullinen29.6.2007 klo 16:03
2435:ssä esiintyvä HANS OKSANEN on kyllä ollut ihan tuntematon suuruus itselleni (kaikella kunnioituksella tietenkin kelpo proffaa kohtaan! ;o) mutta löytyy sentään Googlella. Joka päivä jotain oppii. Tai ainakin joka viikko.
225. sivullinen29.6.2007 klo 16:18
Kokosivun 2438 oli tavalliseen (joskin viime aikoina varsin vaihtelevaan) vaikeustasoon nähden suorastaan lällärikamaa, paitsi että... oikean reunan keskikohta, siis 1.7.1927 huikenpitkän ratkaisusanan loppupää, ei tunnu millään ratkeavan "järkevästi". No, pannaan hautumaan.

Kyseisessä ristikossa pistää silmään muutaman vihjeen erikoinen ulkoasu (YRITYS, KOPEILUA, JÄRJESTÖ). Innokkaana kyökkidekkarina veikkaan, että vihjeet on tekstattu jo valmiiksi skannattuun kuvatiedostoon viimehetken korjauksina hiirtä käyttäen. Meniköhän oikein? Sherlock?
226. iso S30.6.2007 klo 17:07
Jotain tuon suuntaista lienee tapahtunut. Samaa käsialaa ovat ainakin MAX ja SELLA. Ikävin tapaus minusta on 15.7.1957-lauseen viimeisen nuolen alla oleva töherrys. Luulin ensin että se yrittää olla TOSI mutta se olikin TAI. Vasemman reunan ESA on selvä ja siisti, mutta ei linjassa Auliksen nykyisin tuossa tilanteessa harrastaman fontin kanssa.

Ennenkin minulla on ollut vaikeuksia erottaa Hesarin M- ja H-kirjaimia toisistaan, mutta yleensä ongelmat ovat osuneet sellaisiin vihjeisiin ettei erehtymisen vaaraa ole ollut. Nyt elin pitkään siinä uskossa että lähes allekkain olevissa vihjeissä MAURO ja HAURU olisi molemmissa M alussa. Edellinen oli minulle täysin outo tapaus oikein tulkittunakin, jälkimmäinen väärin nähtynä.

Sivullisen ihmettelemä "lause" eli 30 kirjainta pitkä sana ratkesi "järkevästi". Sitaatit ovat tarpeen koska järkevyys on tässä suhteellinen käsite. Itsenäiseksi ristikkosanaksi ratkaisu ei kelpaisi vaikka suomea onkin, ainakin tönkkösuomea.

1.7.1917-lauseessa ensimmäisen 2-kirjaimisen sanan vokaalista minun lähteeni on eri mieltä verrattuna siihen mihin pystysana näyttäisi pakottavan.

Nähdäkseni ainakin yksi sana on ristikossa kahteen kertaan. Näin isossa ristikossa se on varsin vähäinen kauneusvirhe. Enemmän hiersi se että puutteellisuutta ilmaisevia sanaloppuja oli ennätystasoa hipova määrä. Tämähän ei ole virhe vaan makuasia. Minusta liikaa mitä tahansa on liikaa.

Edellä mainostamaani hauskaa vihjeitystä: "kaukana taivaan iloista" (8). Siihen verrattuna "tahi luja" (7) on lähempänä sellaista mitä näkee ristikoissa joissa joka ikiselle sanalle on pitänyt pakertaa kikkavihje.

Ex-joki (4) oli minulle tuntematon. Jos ratkaisin sen oikein niin vihjeenä olisi voinut olla "Eläintarhassa" tai "amerikkalaisen rocktekstin venäjäntäjän etunimi". Kun hakee XXXX river (XXXX on se ratkaisusana) löytää mm. 7.6.1944 syntyneen espanjalaisen rock-pioneerin nimen. Nimi on yhdessä linkissä käännetty muotoon XXXX River. Aika paljon näyttää löytyvän sellaisia linkkejä missä ilmeisesti on kirjoitettu yleinen amerikkalainen etunimi ääntämisen mukaisesti jolloin päädytään ratkaisusanaan. Tuohon kohtaan olisi istunut ihan (ristikoissakin) tunnettu nykyinen joki vain viimeisen kirjaimen vaihtamalla. Poikittaisen sanan vihje olisi tietysti pitänyt myös muuttaa.
227. hedvig5.7.2007 klo 08:12
Minä taistelen 2438 vasemman alakulman kanssa. En saa mitään järkevää tuohon tähkä kohtaan. Onko vilja-, ruis- vai ohratähkä ja mitä siihen voisi tulla. Hitsi kun ei nyt sytytä. Avittaako joku vihjeellä, kiitos.
228. Mummu5.7.2007 klo 08:22
Ei ole viljalajista kyse, etsippä jotakin vanhaa määrettä, ainakin Vuokilasta löytyy
229. HT5.7.2007 klo 08:25
Hedvig: viimeisenä se kulma minullakin ratkesi. Sen verran voinee sanoa, ettei hakemaasi sanaa näe nykykielessä, kuuluu menneeseen aikaan.
230. HT5.7.2007 klo 08:36
Lähettäjä: iso S 30.6.2007 klo 17:07

"1.7.1917-lauseessa ensimmäisen 2-kirjaimisen sanan vokaalista minun lähteeni on eri mieltä verrattuna siihen mihin pystysana näyttäisi pakottavan."

Kirjain on ristikkoon tulevan mukainen siinä lähteessä, jota Lehto ymmärtääkseni käyttää näitä Tapahtui-juttuja laatiessaan, muissa lähteissä tosiaan eri.

"Ex-joki (4) oli minulle tuntematon. - - - Jos ratkaisin sen Tuohon kohtaan olisi istunut ihan (ristikoissakin) tunnettu nykyinen joki vain viimeisen kirjaimen vaihtamalla. Poikittaisen sanan vihje olisi tietysti pitänyt myös muuttaa."

Minulla tulee väkisin nykyinen joki ilman poikittaisen sanan vihjeen muuttamistakin.
231. Römpsä5.7.2007 klo 09:15
Jonkinaekoo se vilija pännii , kunnes keksii vaehtoo ääkköset aakkosiin !
232. Hillevi5.7.2007 klo 14:39
Onkohan tämä ihan pilkun halkaisemista , mutta kun minulla menevät etu-ja takavokaalit hennon kasvin ja SÄ-vihjeiden yhteydessä jotenkin oudosti. Ovat puolenvälin alapuolella oikealla 2438:ssa.Eikä se katajanmarjakaljakaan oikein onnistu , hieno sana ,muttei löydy mistään , -ri-pääte ja kaikki.
233. Hillevi5.7.2007 klo 14:43
Katajanmarjakalja ratkaistu U.Utrion avulla!
234. Hedvig6.7.2007 klo 08:49
Kiitos vinkistä. Vielä kivestää tuo mauro ja hauru. Jos siitä saisi apua tuohon "puku, kravatti merkki-kuvaan". En ymmärrä onko helle pehmentänyt aivot. Nyt ei meinaa millään sujua. On tämä ennen ollut helpompaa.
235. Hillevi6.7.2007 klo 09:44
Kuule Hedvig , muistelen , että Hauru on musiikin kanssa tekemisissä , 70-luvulta.Pukukravattikohtaan sain sangen kuulun suomalaisen poliitikon
, aatteen mies.
236. iso S6.7.2007 klo 09:45
Puku, kravatti ja merkki tuotti minulle yllätyksen. En osannut lähteä siihen suuntaan arvailemaankaan pelkkää kuvaa katsomalla. Ratkettuaan sana oli uskottava, mutta vaatii karvan verran taustatietoa että sen pystyisi oivaltamaan ilman vahvaa poikittaisapua.

Hauruun löytyy helposti apu Googlesta, jos ei muuten tiedä. Tämä on nimenomaan tietovihje, ei oivallustyyppinen. Hakusanalla hauru vastaus on ensimmäisellä sivulla, sen kuin valitsee vaihtoehdoista poikittaisiin sanoihin sopivan.

Mauro on samantyyppinen tapaus. Tästä en edes muista mikä ratkaisusana siihen tuli joten en osaa sanoa onko oikea tieto heti ensimmäisellä sivulla vai ei. Koko nimellä (voit testatala puuttuvien kirjainten kohdalla todennäköiseltä tuntuvia vaihtoehtoja) löytyy varmasti vahvistus sitten kun olet arvannut oikein.

Tottumattomille Googlen käyttäjille vinkiksi: jos haluat tarkistaa esimerkiksi jonkin henkilönimen, nimi kannattaa yleensä laittaa sitaatteihin. Silloin Google hakee sivuja joissa on juuri tuo teksti (no, ei ihan täsmällisesti sanottu, esimerkiksi pilkku saa olla välissä). Muuten etsitty sivu saattaa päätyä kauas kärjestä, etenkin jos haettu henkilö on vähäisempi julkkis jonka etu- ja sukunimi sattuvat olemaan kahden toisiinsa liittyvän tunnetumman henkilön nimiä.

Esimerkiksi Ahti Virolainen on rauhanturvatehtävissä toiminut everstiluutnantti. Ahti Karjalainen ja Johannes Virolainen ovat tunnettuja poliitikkoja, joten haku Ahti Virolainen tuottaa runsaasti linkkejä joissa ei puhuta mitään haetusta henkilöstä. No, tässä esimerkkitapauksessa mennään politiikkaan vasta neljännessä linkissä. Jo toinen ja kolmas liittyvät asiaan, mutta huonomminkin olisi voinut käydä. Ensimmäisenä koreilee naprapaatti Tarja Virolaisen sivu kolumbus.fi/ahti.virolainen/ jonka sisällössä ei ole Ahtia ollenkaan, vain osoitteessa!

Haku sitaateissa, siis "Ahti Virolainen", karsii politiikan pois. Samalla linkkien määrä putoaa rajusti. Naprapaatti loisii edelleen mukana mutta haettu tieto on paljon helpompi havaita yhdeksästä linkistä kuin 224000:sta.

Sitaatit pitää jättää pois silloin jos haettu nimi on niin harvinainen että se sattuu olemaan netissä vain järjestyksessä sukunimi - etunimi. Näinhän on käytäntö monissa henkilölistoissa ja esimerkiksi Ylen musiikkitietokannassa. Sitaattihaku "takaperin" saattaa myös tuottaa virheosumia, esimerkiksi "Virolainen Ahti" tuottaa mm. vastauksen "lämpimiä suhteita toivovat erityisesti seuraavat presidenttiehdokkaat: Pasi Venäläinen, Paavo Ruotsalainen, Johannes Virolainen, Ahti Karjalainen, ...". Samat poliitikot yrittävät taas esiintyä haettuna Virolaisena.

Maailma on pieni: sattumanvaraisesti valittu esimerkkini (Ahti Virolainen ilman sitaatteja haettuna) tuottaa myös linkin joka liittyy siihen merkki-kuvaan!
237. Hedvig6.7.2007 klo 10:22
Kiitos Hillevi. Johan valkeni minullekin. Onneksi hellekin hellittää, niin aivotkin ehkä alkavat taas surrata.
238. Tumppi6.7.2007 klo 12:22
HS 2436:n ratkaisussa vastaussana arkeosyytti ( 8. vaakarivi ylhäältä) oudoksuttaa. Google tuntee vain arkeofyytin.

Voittajien joukossa on kaksi henkilöä samalla harvinaisella sukunimellä ja toinen heistä on lisäksi yksi Nyt 24/07:n voittajista. Olen pannut merkille, että tämä sukukunta voittaa palkintoja Sanomain ristikoissa tavattoman usein. Miten tämä hyvä onni voi jatkua vuodesta toiseen?
239. HT6.7.2007 klo 13:02
Arkeosyytti mainitaan jo vuonna 1970 painetussa Facta-tietosanakirjassa. Englanninkielinen muoto archeocyte on Googlenkin tuntema.
240. mia6.7.2007 klo 15:45
Hei. please......älkää paljastako liikaa käynnissä olevista HS ristikoista!
Menee maku, kun täällä väännetään rautalangasta joillekin..............
241. mia8.7.2007 klo 16:14
HS 2438. Tuleeko muillekin sama 4-kirjaiminen sana kahdesti?
242. pösilö9.7.2007 klo 10:16
Heinäkuun kuukausiliitteen Aulis tili ratkotuksi - valitettavasti-paremman puutteessa. Sanasto ylittää riman hipoen, mutta vihjeistä ei voi sanoa samaa. Miten voi kassia kantavan henkilön kuvasta tulla sana, joka ilmaisee jonkin omistamista 100-prosenttisesti? Ei mistään käy ilmi, että kantajan tavarat ovat hänen omiaan.
Vihjeestä PYSSYISSÄ tuli ratkaisusanaksi patruunan osa.
Aseet seisovat suurimman osan ajasta lataamattomina kaapissa tai telineessä,riittääkö,että vihje toteutuu alle prosentin todennäköisyydellä? Sitäpaitsi vahhemmalta ajalta löytyy myös pii- ja lunttulukkoisia aseita..
Oikeassa alakulmassa oli kummallinen kuva, jossa kaisi aluetta rajautui toisiinsa, toinen valkea, toinen rasteroitu.Ratkaisusanaksi tuli outo väännös hampaan viereisestä pehmytkudoksesta. Lönnrot mainitsee teoksessaan " Talonpojan kotilääkäri" hammaslihan. Ko. rakenne lienee ruotsiksi tandkött ja edelleen käytössä. Kuva ei kyllä hyvälläkään mielikuvituksella esitä kyseistä rakennetta!
Virheellisten vihjeiden antaminen on aika alhainen keino vaikeuttaa ristikkoa.
243. Mummu9.7.2007 klo 15:28
Eipä heilauttanut minua pätkääkään edellisen, ilmeisesti herrahenkilön, sielunrauhaa häirinnyt suun anatomian osa, vaikka ammatissani niitä katselinkin päivittäin ja toki näin,että piirros nyt ei ole sitä ollenkaan. Mutta pitääkö noin totisesti ottaa hauska vapaa-ajan harrastus, ei kai sentään.
244. Taata9.7.2007 klo 15:51
On se sitten kiva, että Mummu välillä muistuttaa poikia siitä, että ristikot ovat hauska harrastus. Välillä valitettavasti täällä palstoilla tuntuu vinoilujen ja haistattelujen jälkeen olevan pikemminkin päinvastoin ja siksi täällä ei tulee enää kovin usein käytyä. No, ei nyt pelkästään sen vuoksi eli lievennän hiukan kantaani.
245. sivullinen9.7.2007 klo 17:23
2436:ssa on oikeaan alanurkkaan tainnut tulla väärän firman logo. Alku- ja kaksi loppukirjainta ovat tosin samat, ja toimivathan nuo firmat oikein väljästi tulkiten samalla alallakin.

Yläreunan lähellä, keskikohdalta vähän oikealle jäi VARASTOJA ratkaisematta. Liekö siinäkin tullut laatijalle lapsus.

Oli sellainen kolmen Auliksen viikonloppu - Hesari, Nyt ja Kuukausiliite. Laatijakin lienee tehnyt ne samoihin aikoihin, niin paljon oli samankaltaisuuksia sanastossa ja vihjeissä.

Muuten olen sitä mieltä että ristikoiden ratkonta perustuu vapaaehtoisuuteen.
246. RA9.7.2007 klo 17:40
Tuo Taata on sitten jännä tyyppi;

Kun joku kehuu jotakin ristikkoa tai ilmaisee tyytyväisyytensä, Taata on sitä mieltä, että tuo joku vain "hymistelee" tai mielistelee.

Kun joku moittii tai kritisoi, Taata on sitä mieltä, että tuo joku "ottaa asiat liian vakavasti".

Optimi taata-asteikolla? Ole hiljaa tai kommentoi ristikkoa tiernakaupungin näkökulmasta?

:-)
247. Hemppa9.7.2007 klo 21:45
Onkohan HS ristikon 2439 kuvasarjan touhu pikaista vai yrmeää? Alhaalla oikealla oleva firman merkki on kyllä paristofirman, mutta sain siihen imurifirman nimen. "Klikkaakohan" sanaan kuuluvat toinen ja kolmas pystysana jotenkin?
248. sivullinen9.7.2007 klo 22:08
Pari viestiä sitten oleva juttuni koskee samaa ristikkoa josta Hemppakin kirjoittaa, siis 2439:ää, ei 2436:tta. Pahoittelen, näppihäiriö.
249. HT10.7.2007 klo 00:41
Pösilö 9.7.2007 klo 10:16: "Ratkaisusanaksi tuli outo väännös hampaan viereisestä pehmytkudoksesta."

Sana löytyy kyllä Nykäsestä, niin että lienee "pakko" hyväksyä.

Samaisessa kuukausiliitteen ristikossa inhottavia-vihjeestä tulee yksiköllinen sana.
250. Römpsä10.7.2007 klo 09:34
Se on nyt vain hyväksyttävä , että AULIS ON AULIS ON AULIS ! kaikkine virheineenkin .
251. Mummu10.7.2007 klo 13:34
Juuri noin, Römpsä, Auliksia on ratkottava pipo löysällä.
252. Taata10.7.2007 klo 15:58
Mistä saisi ostaa löysiä kutistumattomia pipoja ristikkokansalle, kun tahtovat liikkeissä olla niin kovin tiukkoja, etteivät veny ollenkaan. Joku voisi neuloa. Olen nähnyt pesiskentilläkin näitä itseneulottuja pipoja kuin myös naistenmessuilla kaupattavan. Taata taata!
(Saamme varmaan RA:n kommentit asiaan taas tuoreeltaan?)
253. qwer10.7.2007 klo 16:13
Tähän linkin saa etsiä tuolta sensuroitupuolelta. Aulis Lehdon ristikoista bongattu.
MUSTALAISKAVERIRYHMÄ
254. RA10.7.2007 klo 16:28
Kiitos Taata.

Suin päin ja päätä pahkaa päädyn tässä vaiheessa pääasiassa kommentoimaan tuota pipo-fiksaatiota (= päähänpinttymää). Miksi vaivata päätään ylipäätään jollakin pipolla? Eikös pää pysyisi kylmänä paremmin ilman ko. pääkappaleen päähänpistoa.
255. Römpsä11.7.2007 klo 07:32
Pipo on vain vertauskuva , ja sellaisena se pitää käsittää : "pipo tiukalla" = henkilöllä on hermot pinnalla , "pipo löysällä" = henkilö on rentoutunut ja pystyy nauramaan itselleenkin .
256. Jaska11.7.2007 klo 10:42
Liittyköhän välimerkitys välillisesti siihen löysyyteen ?
257. Hedvig12.7.2007 klo 09:52

HS 2439 tökkii yhdestä sanasta eli "niillä varretkin". En saa siihen mitään järkevää. Avittaisiko joku vihjeellä, kiitos. Edelleen aivot kesälomalla.
258. Römpsä12.7.2007 klo 10:09
Kasvikuntaanhan se liittyy , ylleensä yhellä ällällä .
259. MP12.7.2007 klo 10:11
Eikä niihin saa kompastua !
260. Tumppi12.7.2007 klo 10:42
Nyt-ristikko 27 oli oikein hauska ratkaistava. Kaikkea sitä suomalaisesta koivusta saa irti.
261. pekka12.7.2007 klo 16:11
tulvehti mieleeni, muttei l.....ä? ovatko tosiaan synonyymejä?
Ei olla vastaisuudessa aivan niin provosoivia ja ilkeitä.
Kyllä herra A.Lehtoa saa arvostella, koska ei vastaa tekemistään virheistä.
262. RA12.7.2007 klo 16:45
Taidan arvata tuon Hedvigin kysymän ja Römpsän ja MP:n lisävihjaileman "NIILLÄ VARRETKIN".

Mutta eikös se kaikkein tavallisimmin kirjoiteta kahdella ällällä. Tai jos tarkkoja ollaan, niin kolmella?
263. HT12.7.2007 klo 21:59
HS 2439 on auki yhdestä kohtaa: raja-vihjeestä tulee nelikirjaiminen sana, jonka toinen kirjain on piilokirjain. Jos vihje olisi vaikkapa "-raja", asiassa ei olisi mitään epäselvää, mutta nyt en keksi mitään loogista ratkaisua.
264. anneli.brown@elisanet.fi13.7.2007 klo 11:04
Nytin koivuristikko oli mukava, mutta yksi kirjain jäi puuttumaan, enkä saa järkeä siihen millään. Äimin??? Auttaisiko joku?
AB
265. HT13.7.2007 klo 11:17
Kokeiles takaperin.
266. Mummu13.7.2007 klo 12:30
Mummu tässä hortoili jo vallan väärillä saiteilla ja moitiskeli 2440:n painojälkeä. Sitä se vanhuus teettää, aikanaan itsekullekin
267. Mummu13.7.2007 klo 12:30
Mummu tässä hortoili jo vallan väärillä saiteilla ja moitiskeli 2440:n painojälkeä. Sitä se vanhuus teettää, aikanaan itsekullekin
268. HT13.7.2007 klo 13:01
Minun lehdessäni 2440:n painoasussa ei ole moittimista, ne vaakunatkin erottuvat vallan hyvin.
269. pekka13.7.2007 klo 13:53
Hs-2437 mitä ovat itkoja=ullat?
270. Miimu13.7.2007 klo 14:32
Enpä ole ko. ristikkoa nähnyt. Veikkaisin kuitenkin: (p)itkoja=(p)ullat.
271. sivullinen13.7.2007 klo 15:08
Olisikohan jo aika jatkaa uudessa säikeessä? Toivehikkaana avaan sellaisen nimellä HS - 7.
272. AB13.7.2007 klo 20:25
Ai niin, tietenkin! Kas kun en hoksannut. Kiitoksia avusta, HT!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *