KESKUSTELUT > RISTIKOT > KINNITTELY

3364. KINnittely

RA14.4.2007 klo 20:00
Haluaisin kuulla mielipiteitä KINnittelystä. Mitä mieltä olette, milloin -KIN on hyvä olla vihjeessä ja milloin turha? Mitä ajatuksia tai ideoita tästä?

Laitan pari esimerkkiä:

- HIUKSISTAKIN => PEHKO
- NOSTETAANKIN => METAKAT
- KUULLAKIN => RATA
- PIHAKIN => KARTANO
- PERÄÄNKIN => KANEETIT

Olisiko vaikkapa näissä vihjeissä ollut parempi olla KINnittelemättä?
2. Hakro14.4.2007 klo 20:12
Ei ole ihan helppoa antaa yleispätevää määritystä, enkä edes yritä.

Näissä tapauksissa olisin jättänyt päätteen ainoastaan vihjeeseen KUULLAKIN, vaikka se olisi toisaalta ollut kaikkein houkuttelevin esittää ilman päätettä. RATA ei ole kuun ensisijaisia ominaisuuksia, siksi pääte on mielestäni paikallaan.
3. Hui_hai14.4.2007 klo 20:31
Hmm, minusta taas rata on kuun ominaisuuksista aivan ensisijainen ;-D

En yritä minäkään tarjota mitään yleispätevää määritystä, kolme ensimmäistä eivät mitään KINnittelyä kaipaa ja olisivat iskevämpiä ilman. Piha ei oikeastaan ole kartano, mutta pihaa kyllä sanotaan kartanoksi (jos tipuitte kärryiltä, niin ei se mitään;D), joten siinä ehken KINnin kanssa parempi. Viimeinen menee mutuna fifti-siksti tasapeliksi vaihtoehtojen välillä.
4. Eki14.4.2007 klo 20:42
Yksi puoli asiassa on varmaan liiallinen kinnittely yksittäisessä ristikossa, vaikka pääosin olisivat perusteltavissa.

Toinen on se, jos niitä käytetään ajattelematta joko aivan turhaan tai jopa väärässä paikassa.

Tämä on asia, joka on herättänyt joissakin ratkojissa voimakkaita tunteitakin. Maneerinomaisesti käytettynä onkin ärsyttävää.
5. RA14.4.2007 klo 21:11
Tuo liikatoisto (Ekin mainitsema maneerinomaisuus) voisi olla yksi ydinasia?

Muistelen itsekin ratkoessani tylsistyneeni, jos _samassa_ ristikossa on ollut siellä sun täällä monta vihjettä tyyliin "NAINEN A:llakin", "UROS K:llakin", "Sama ilman kolmattakin". Eli koko ajan vihje perustuu yhden kirjaimen veivaukseen (ja vielä KINnittellyynKIN :-).
6. [RA]14.4.2007 klo 21:15
[Sama ilman toista L:ääkin.]
7. iso S14.4.2007 klo 21:18
Liikaa mitä tahansa yhdessä ristikossa on liikaa. Joidenkin asioiden kanssa raja tulee helpommin vastaan ja -kin saattaa olla yksi niistä.

Minusta -kin kuuluu selvimmin sellaiseen vihjeeseen missä ratkaisusanalle on olemassa yleisempään asiayhteyteen liittyvä vihje tai vihjesanalla on yleisemmän merkityksen lisäksi harvinaisempi ominaisuus. Edellinen tapaus tuntuu minusta paremmalta. Päätteellä ohjataan ratkojaa ajattelemaan tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.

Mitä visaisempi ristikko, sitä suuremmalla syyllä tuollainen apuvinkki pitää jättää pois.
8. Libero14.4.2007 klo 23:46
Oma maneerini on ollut ja on se, että käytän -kin-liitepartikkelia yhtenään. Kun tekstinkäsittelyyn tuli automaattinen hakusysteemi, aloin rutiininomaisesti etsiä tuotoksistani kaikki -kin-päätteet ja arvioin tapaus kerrallaan, onko pääte tarpeellinen vai turha. Useimmiten se on turha.

Sama pätee mielestäni ristikkovihjeisiin. Niissä olevat -kin-päätteet vain sotkevat ajatuksenjuoksua. Huomio kiinnittyy liiaksi siihen, minkä lisävivahduksen tai -vahvennuksen liitepartikkeli sanaan tuo. Nykyisin karsin vihjeestä aina päätteen ensin pois ja otan sen käyttöön vasta sitten, jos en muuten keksi ratkaisua.

RA:n antamista esimerkeistä -kin on turha PEHKO-sanaan johdattavassa vihjeessä, koska hiuspehko on kaiketi pehkoista tavallisin. Vihjeessä NOSTETAANKIN -kin on sekä turha että hienoisesti virheellinen. Metakka nimenomaan nostetaan, ja metakkaa pidetään. Tosin metakka myös kuuluu, mutta metakkaa tuskin luontevasti kuullaan.

Vihjeessä PIHAKIN -kin on siitä syystä paikallaan, että se tuntuu oikeasti helpottavan jossain määrin erikoisen ratkaisusanan keksimistä, vaikka kartanolle heittäminen on ainakin puheissa yleistä. Pelkkä PIHA olisi jo tuntuvasti vaikeampi vihje. Vihje KUULLAKIN olisi vaikeampi ilman -kin-lisää, koska KUULLA lisäisi tulkinnan mahdollisuuksia.

Vihjettä PERÄÄNKIN en suoraan sanoen täsmällisesti ymmärrä, kun minulle tuttuja ovat ainoastaan perä- ja loppukaneetit. Mikäli vihje tarkoittaa sitä, että kaneetti sopii sekä peräänkin että loppuunkin, niin -kin on täysin tarpeeton. :)
9. Jyrki15.4.2007 klo 20:44
PERÄÄNKIN-vihjeen voinee vähän väljemmin ymmärtää myös näin päin: perään - kaneettikin. Peräänhän voidaan laittaa monia asioita, kaneettikin. Vihjeen laatija on luultavasti toiminut vähän samanlaisella - ehkä lepsuhkolla - logiikalla kuin monet kirjoittajat myös-sanan sijoittamisessa lauseeseen. Tuo myös-sanahan näkyy monesti muussa kohdassa kuin oikealla paikallaan, mutta yleensä kirjoittajan tarkoitus kuitenkin on arvattavissa.

Toki itsekin mieluummin näkisin logiikkojen olevan näissä tismalleen kohdallaan kuin sinne päin.
10. Jyrki15.4.2007 klo 20:58
Yksi kinnittelystä mieleen tuleva muoti-ilmiö on sanonta "Juurikin niin" esim. vahvistuksena jonkun toisen toteamalle asialle. En ole oikein koskaan keksinyt, miksi tuohon on pitänyt kin lisätä, mutta toisaalta en sitä kovin paheksukaan, omalla tavallaan se on jotenkin hauska vähän absurdilla tavalla.
11. RA15.4.2007 klo 21:03
Tuo PERÄÄNKIN on oma vihjeeni ja juuri tuolla Jyrkin arvailemalla logiikalla sen tein. Siis: PERÄ-sanaan voidaan liittää ja/tai PERÄ-sanan perään voidaan yhdistää monenlaisia sanoja (yhdyssanaksi), mm. kaneetit.

Vihjeitys voi (ja pitää!) luullakseni olla tiukempaa ja tarkempaa kuin ns. arkikieli. Sen sijaan ja monesti ihmisten välisessä keskustelussa on hyvä osata "pehmentää" sanomisiaan ja väittämiään. MYÖS ja -KIN ovat siihen oivia keinoja.
12. Jyrki15.4.2007 klo 21:07
Tämä menee nyt OT:n puolelle (ja varmaan asiaa on käsitelty muussa säikeessä), ja lisäksi ketjun floodaamisen suuntaan, mutta kun ei muista kirjoittaa kaikkea yhteen viestiin...

Kinnittyä ärsyttävämmäksi ole itse kokenut huutomerkin käytön vihjeissä. Sitä kun tunnutaan käyttävän milloin mihinkin tarkoitukseen, josta omituisimpana pidän sitä, että ratkaisusana saadaan huutomerkillisestä vihjesanasta anagrammina. Miksi huutomerkki markkeeraa anagrammia, varsinkin jos vihje- ja ratkaisusanalla ei ole mitään muuta yhteyttä kuin anagrammius? (Sellaisen kekseliään huutomerkkianagrammin kylläkin hyväksyn, jossa sanoilla on selvä asiayhteys tai peräti synonyymiys. Tai vaikkapa "Kalalla sääski!" -> Sääksi.)
13. iso S16.4.2007 klo 11:15
Seuraava teoria ei liene syy mutta kelpaisiko selitykseksi, vähän samaan tapaan kuin silloin kun keksitään johonkin tarkoitukseen nimeksi iskevä akronyymi ja sen jälkeen väännetään väkisin siihen sopivat sanat millä akronyymi perustellaan?

Huutomerkki osoittaa matematiikassa kertomaa ja kertoma puolestaan kertoo kuinka moneen järjestykseen objektit voi laittaa. Esimerkiksi 3! on 1*2*3=6 ja 3 objektia, vaikkapa kirjaimet A, B ja C, voidaan laittaa 6 eri järjestykseen: ABC, ACB, BAC, BCA, CAB ja CBA. Neljä kirjainta voi laittaa 4!=24 järjestykseen ja 5 kirjainta 5!=120 järjestykseen jne. Näitä järjestyksiä en viitsi lähteä luettelemaan. Halukkaat voivat itse kokeilla ja todeta että tämä pitää paikkansa.

Anagrammissahan kirjaimet pistetään uuteen järjestykseen joten tietty yhtymäkohta edelliseesn on olemassa. Siitä huolimatta, olen samaa mieltä Jyrkin kanssa: huutomerkin käyttöä tähän tarkoitukseen ei ole hyvä juttu. Sitä ei voi selittää muuten kuin tilanpuutteella vihjeruudussa eikä puolustella silläkään.

Entäpä jos vihjesana olis TUSKIN? Siitä avautuisi ainakin kolmensuuntaisia tulkintamahdollisuuksia: synonyymi (ratkaisu vaikkapa TOKKOPA), instruktiivi (SYNNYTYS) ja -kin (TAVU)!
14. Jyrki16.4.2007 klo 21:52
NIKEKIN
- jumalatar
- kreikkalainen
- merkkituote
- Air
- kenkä (tms.)
- asteroidi
- palindromi
15. RA18.4.2007 klo 21:45
Joku sanoo yllä, että -KIN helpottaa sanan löytämistä. Toinen sanoo, että se vain sotkee ajatuksenjuoksua. Mielenkiintoista.

Meneeköhän se monestiKIN niin, että kun vihjeittäjä keksii mielestään hieman harvinaisemman / vaihtelevamman / kauempaa olevan yhteyden (eikä kuitenkaan halua tehdä ristikosta kovin vaikeaa), hän helposti heittää vihjeen perään tuon -KIN-päätteen? Kuin vähän helpottaakseen tai varmistaakseen sanan keksimistä ja sitä, ettei ristikosta tule liian vaikeaa? Mutta samanaikaisesti hän tulee tarkoittamattaan vaikeuttaneeksi ratkomista toisille ratkojille?

Eihän se, mikä itse vihjeittäjälle on "kauempaa haettu", ole sama asia kuin erilaisille ratkojille. Eli vihjeittäjän kannattaisi kai miettiä tai jotenkin aavistella, mitä mahd. suurimmalle osalle ratkojista jostakin sanasta ekana tulee mieleen. Mahdoton tehtävä, mutta jo pelkkä aavistelu saattaa auttaa niin, ettei jatkuvasti KINnittele ihan turhaan; Esim. Libero kirjoitti, että hänelle HIUSPEHKO on kaiketi pehkoista tavallisin ja siksi vihje 'hiuksistaKIN' on turha. Jotkut sanovat, että eipäs ole tavallisin, vaan harvinainen! Tavallisin on MARJAPEHKO!

SilloinKIN kun aavistelut menevät näin ristiin, lienee syytä välttää KINnittelyä?

Ratkojana huomaan sen enempiä miettimättä ja varsin yksioikoisesti aina tulkinneeni, että kun jossakin sanassa on
-KIN-pääte, sillä vihjataan juuri tuollaiseen harvinaisempaan asiayhteyteen.
16. Jaska18.4.2007 klo 23:20
VANKIN? Paku!
17. Eki18.4.2007 klo 23:25
Muistan ainakin tarkastajan hämmentyneen, kun käytin ensimmäistä kertaa vihjettä PANKIN.
18. Libero19.4.2007 klo 00:14
Noin asia tietysti on, kuten RA kirjoittaa. Tavallinen on tavallista sellaiselle, joka on ollut sitä koskeville vaikutteille tavallista alttiimpi. Minulle hiuspehko-sana on merkitykseltään positiivinen ja monissa yhteyksissä ainoa mahdollinen kuvaileva sana. Marjapehkosta sen sijaan en ole koskaan kuullut. Olisiko se sama kuin marjamätäs?

Olen ollut alttiina seuraavanlaisille pehkovaikutteille:

Kansansaduissa kaikilla sikopaimenilla on piirroskuvissa frisyyri, jota sanoisin pehkoksi. (Sikopaimenet ovat niitä, jotka saavat lopussa prinsessan ja puoli valtakuntaa.)

Jukolan veljesten tukkalaitteet, joita olen nähnyt piirros- ja elokuvissa, ovat pehkoja.

Jöröjukalla on pehkojen pehko, tyylikäs kuin mikä.

Suomi-Filmi on esitellyt erinäisiä hiuspehkoja.

Reggaemuusikko Bob Marleyllä, joka teki The Wailers-yhtyeen kanssa upean albumin "Exodus", oli hiuspehko.

Muun muassa näistä syistä vihje HIUKSISTA tuntuisi piisaavan. :)
19. Kravattimies19.4.2007 klo 03:27
Vaimo haluaa koneelle, joten tämä on kiireessä tehty.

Piti ensin miettiä Jaskaa: > VANKIN? Paku!

ja sitten höpötän omiani:

AINAKIN? Tavallisesti Edes, mutta tässä listassa: Iäti!
AJOKIN? Ohjaus!
AKIN? Kirjain!
ASUKIN? Puku!
DISKOTEEKIN? Tanssitsai!
EKIN? Kirjain!
ERKIN? Kirjain!
HEIKIN? Huuto!
HOIKIN? Huuto!
JENKIN? Taala!
JOLLAKIN? Alus!
"KAAKIN?" Kera!
KIHOKIN? Pösö!
KUSTAKIN? Pisu!
LAKIN? City!
LEIKIN? Seppele!
LUKIN? Keksi!
PARAKIN? Olento!
PIIKIN? Hammas!
PYYKIN? Juha!
"SÄKIN?" Asemo!
TEEKIN? Kirjain!
TIUKIN? Mitta!
UKIN? Kirjain!
ÄKIN? Kirjain!
20. Eki19.4.2007 klo 09:38
Täällä korjata vois paikan minkä minkinkin
ja aika olis iltapäivädrinkinkin.
Mitähän nyt tekis, saat vinkinkin,
hei huomenna päivä on uus.


Freud Marx, Engels & Jung

Huomenna päivä on uus (Tomorrow is another day)

(David Allan Coe - Pekka Myllykoski)
21. iso S19.4.2007 klo 13:34
MEKIN? Ennätys.
RANKIN? Elokuva. (Tämä tai tähän rinnastettava on ollut Iltiksessä).

LUKIN => keksi olisi minusta oikeammin LUNKIN => keksi. Lu on ymmärtääkseni keksejä (mahdollisesti muutakin) valmistava firma jonka tuotevalikoimaan kuuluu monia erinimisiä keksejä. Yhdenkään keksin nimi ei taida olla pelkkä LU. Toisella puolella päiväntasaajaa voi olla toisin, mutta minusta tuo kuulostaa suunnilleen samalta kuin jos väittäisi että Vaasan Höyrymylly on kaurahiutale.
22. RA19.4.2007 klo 15:26
Libero, ei ole (tietääkseni) marjapehko sama kuin marjamätäs.

PEHKO = pensas t. pensasmainen muodostuma, puska, pöheikkö.

Pesonen antaa esimerkeiksi katajapehko, nokkospehko, valtava pehko raparpereja, HIUSPEHKO (:-), partapehko.

Siis: PARRASTA voisi olla paikasta riippuen vaikkapa JOJO, PUJO tai PEHKO!
23. Kravattimies20.4.2007 klo 05:14
Kiitos, iso S, korjauksesta. IPNOS-keksin sijastakin parempi olisi siis sanoa Ipnoksen keksi? "Kyllä mummo kuin mummo muistaa syöneensä Ipnoksen keksejä."


Tässä alkuperäinen:

Lähettäjä: Veijo Wiren 18.1.2005 klo 17:13

Vielä Ipnos-nimestä: Kyllä mummo kuin mummo muistaa syöneensä IPnos-keksejä. "Hymyilee kuin Hangon keksi" kuuluu vanha sanonta. Se tarkoittaa juuri Ipnoksen keksitehtaan keksejä tietääkseni. Nostalgiaa mummoille!

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php? p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1337&alku=90&t=k2
24. Taata20.4.2007 klo 09:28
Vuonna 1927 Fazer hankki omistukseensa Finsk-Engelska Buisquitfabriks Ab:n jonka tuotantolaitokset sijaitsivat Hangossa. Kun Hankoniemi talvisodan jälkeen luovutettiin Neuvostoliitolle, siirrettiin myös Hangon tehtaan tuotanto Punavuoreen. Nimi muutettiin Hangon Keksi Oy:ksi. Sanonta, ”hymyilee kuin Hangon keksi”, lienee tuttu kaikille suomalaisille.

Turun vanha ja tyhjä Ipnos-tehdaskiinteistö Linnankadulla Kakolanmäen juurella tuhoutui tulipalossa joulukuussa 2003.
25. iso S20.4.2007 klo 11:25
En väitä että LU => keksi olisi suoranaisesti väärin, ainakaan sillä kuuluisalla ristikkotarkkuudella, vaikka olisinkin oikeassa epäillessäni ettei yhdenkään keksin nimi ole LU. LU-keksejä ovat netin mukaan mm. Domino, Doris ja Jaffa.

Ipnoskaan ei tainnut olla keksin vaan keksitehtaan nimi. Siksi voidaan (voitiin) hyvin puhua Ipnos-kekseistä, jolloin nimitys kattoi kaikki Ipnoksen valmistamat erinimiset keksit. Vihje "Ipnos" ratkaisusanalle keksi olisi minusta yhtä väärin kuin LU, jos otetaan asiat auringontarkasti. Sen sijaan "Ipnos-" ja "LU-" olisivat oikein.
26. Jaska20.4.2007 klo 13:30
Näkömuistin verestystä (iki)vanhoille turkulaisille: hyvin näkyvällä paikalla rinnakkain kolmen yrityksen/tuotemerkin neonvalomainokset järjestyksessä punainen, sininen, vihreä. Mitkä firmat?
27. Libero20.4.2007 klo 20:24
RA 19.4.2007 klo 15.26:

Kun KielonenKIN on sitä mieltä, että pehko tarkoittaa 'pensasta', niin sana on saanut mielestäni aivan uuden merkityksen. Pehkoon on ennen liittynyt jonkinlainen ruokkoamattomuuden vivahde. Sanakirjassa tosin pensasta ei ole vastavuoroisesti selitetty pehkoksi, ei liioin puskaa eikä pöheikköä.

Marjapehko tarkoittaisi oman tulkintani mukaan hoitamatonta, vapaasti rehottavaa marjapuskaa tai -pensasta. Tämän takia jättäisin yhtäläisyysmerkin (marja)pehkon ja (marja)pensaan välistä pois. Jos vihjeenä olisi MARJOISTAKIN ja ratkaisusanana olisi PEHKO, niin minulta yhteys jäisi kyllä ikuisiksi ajoiksi keksimättä.

Vivahteikkaalle sanalle on ilmeisesti tullut vähemmän vivahteikasta uusiokäyttöä. Tämä kommentti kuuluu luokkaan "Yksityisajattelua". :)
28. Kravattimies29.4.2007 klo 08:15
Vielä LU:sta. Paikkailin ratkaisujeni puutteita vanhoista ristikkolehdistä ja Paksun Pelikaanin 2/2005 sivulta 28 löytyi Jani Enilän laatima ristikko. Siinä oli vihje Keksisuu, ratkaisuksi olin kirjoittanut LUKITA. Siltä ajalta kai tuo muistelemani LU-keksi on peräisin. Ymmärrän kyllä, että aikojen kuluessa pelisäännöt muuttuvat.
29. Kravattimies4.7.2007 klo 08:47
Vieläkin LU:sta.

Vaimo näki Ranskan uutisista Saarisen kadun kyltin talon seinässä (Rue de Saarinen).

Itse uutinen kertoi LU:n myynnistä toiselle omistajalle.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *