KESKUSTELUT > RISTIKOT > HUONOT / VÄÄRÄT VIHJEET

3356. Huonot / väärät vihjeet

nimetön9.4.2007 klo 13:03
Näin ratkojan kannalta.

Uusimmassa (4/07) superliiton lehdessä Tuuli Rauvolan laatima superristikko ja siinä vihje: "SUREE KIRKAA".
Joo`o, vastaussana varmaan sureekin, mutta silti jotenkin moukkamainen vihje, liian henkilökohtainen (ei minulle) tai jotain. Samalle vastaussanalle olisi ollut joku muunkin vihje. Varsinkin, kun ristikko ei muuten ollut mitenkään ajankohtaisasioista koostuva.

Selvä virhe on O.S.Karin laatimassa kryptossa, kuvassa.
Kuka lie kuvan piirtänyt, mutta saa tuolla ainakin hetkeksi haastetta muuten niin tylsiin kryptoihin.
Tai vaihtoehtoisesti tietenkin voi olla niinkin, että minä olen käsittänyt kuvan, sanat ja numeroidut ruudut väärin. Jos näin, niin pyydän jo heti anteeksi O.S.Karilta ja kuvittajalta.
Vastausaika päättyy vasta 11.6. joten ei tuosta sen enempää.

Tuo ensimmäinen on oma mielipiteeni ja toinen selviää krypton ratkaisun jälkeen.

Tarkoitus ei ole kerätä tähän "fakkisanoja" vai mitä ne nyt olikaan, nehän on huonoja muutenkin, vaan muuten huonolta TUNTUVIA vihjeitä / ratkaisusanoja.

Kevennys tähän loppuun:
Tiedän, asiasta on varmaan ennenkin ollut puhetta ja joku linkittää tähän kohta vanhan säikeen jostain vuodelta -03 tai jotain. ;-)
2. Jaska10.4.2007 klo 22:22
Kotiristikossa 2/2007 on vihjeen LAAMAELÄIMIÄ ratkaisusana ALAPAKAT. Minun pöyristelyni vaimo kuittasi olettamuksella "se on varmaan savolainen laatija!" Anteeksi nyt kaikki savolaislaatijat, ei hän tarkoittanut panna teitä halavalla...
3. Jaska10.4.2007 klo 22:24
P.S. Toinen anteeksipyyntö, lehti ei ole Kotiristikko, vaan Suuri ristikko.
4. nimetön11.4.2007 klo 16:57
Tähän alapakan kanssa sopii odottamaan jonkun sortin selvitystä: JANATA
Kaksi eri tavuristikkoa, eri lehdissä. Laatia tosin on sama molemmissa.
Ratkaisusanaksi väkisin pukkaa tuo janata. Onko se nyt oikea, jotain tarkoittava suomenkielinen sana?
Ainakaan minun käyttämät hakuteokset ei löydä tuolle vastinetta. Google kyllä tuntee sanan, mutta ei tuohon vihjesanaan sopivaa.
Tietenkin voi olla ristikot muuten väärin ratkaistu ja ei vaan pääse irti tuosta "sanasta".
5. Hui_hai11.4.2007 klo 17:10
hummm hmm enpäs voi väittää näin yhtäkkiä, että muistaisin moista muotoa nähneeni. Laamaeläimissä on kyllä yksi jota tuon vihjeen uskon tarkoittavan. Kun en tiedä liekö ristikossa vielä palautusaikaa, niin vihjaan laamaeläimen tulevan mieleen uushopeasta.
6. RA11.4.2007 klo 18:19
Tuo LAAMAELÄIMIÄ = ALAPAKAT olisi minusta aika hauska.

Nimim. Eräs Savosta

Jaska, onko varma, ettei vihje ole muodossa LAAAMAELÄIMIÄ?
7. RA11.4.2007 klo 18:21
Ja tuas tökkii oikeinkirjotus. Piti olla: Tuo LAAMAELÄIMIÄ = ALAPAKAT olisi minusta aika haaska.
8. Hui_hai11.4.2007 klo 18:45
Haaskahan uot itekkin ko noin veikiästi huastat:)


nimim. edelleen julmaa ja tavatonta kostoa odottava
9. RA11.4.2007 klo 19:42
Hui_hai, tuo mainitsemasi kosto elää ja voi oikein hyvin., kiitos kysymästä! Kasvaa ja vahvistuu päivä päivältä.

Odota sinä vain. Minä tulen odottamatta(kin).
10. Jaska11.4.2007 klo 22:12
Kyllä RA syntyperäisenä savolaisena hyvin osasi tulukita oletetun heimoveljensä elekeet. Vihje on tosiaan LAAAMAELÄIMIÄ, sen verran hailakkana, ettei pahaa-aavistamaton ratkoja hevin noteeraa kolmatta aata. Laatija pelasti siis vähän väkinäisen oloisen ratkaisusanan (kahdesta päällekkäin olevasta pakasta alempi tms.) ihan mainiolla vihjeellä. - Hui_hai, ristikon ratkaisu oli samassa lehdessä. Anteeksi nyt jumalattomasti niiltä, jotka eivät halunneet sitä luntata lehdestä, mutta epäonnekseen törmäsivät siihen bulletiinissani...
11. Seppo11.4.2007 klo 22:18
Tuo etsitty JANATA löytyy Nykäsestä, siis vuosimallin 1951 hakuteoksesta lisämaininnalla harvinainen. Mieleen tulee se lehtiotsikko: " Ristikot ovat sanojen hautausmaa."
12. Seppo11.4.2007 klo 22:28
...jatkaa: JANATA on lähes sama kuin jankata, jankuttaa. Googlessa taitaa esiintyä pelkkiä Janata-puolueen jäseniä :)
13. Marianna11.4.2007 klo 23:05
HS: "Sanaristikot ovat sanojen vanhainkoti" - sielläpä elää kituuttelevat, toinen jalka haudassa, mitä nyt välillä noustaan kuopan reunalle potkimaan.
14. Libero14.4.2007 klo 17:38
Tuo Mariannan sitaatti Hesarista tuli jo toisen kerran tässä kuussa esille. Säikeessä HS-5 nimimerkki dementia senilis kirjoitti 1. huhtikuuta: "Ristikot ovat sanojen vanhainkoti."

Kun en ollut lukenut Hesarin juttua, kuvittelin, että se on kokonaisuudessaan liittynyt sanaristikoihin ja että sen otsikolle on tekstissä ollut hyviä perusteluja. Hain eilen HS:n arkistosta kyseisen jutun, joka osoittautui lyhyehköksi kirja-arvosteluksi (27.3.2006). Siinä asiantuntija-arvostelija arvioi kahta erilaista kieliopasta, joiden kirjoittajat ovat lähestyneet kielikysymyksiä sekä humoristisesti että asiallisesti.

Toista kirjaa koskeva muutaman virkkeen osuus päättyy näin: "Kirjoittajat osoittavat hauskasti, että kielestä poistumassa olevat sanat on varastoitu vanhainkotiin sanaristikoihin. Kirja käsittelee yhtä hyvin kieliopin perusasioita kuin katveeseen jääviä kielen ilmiöitä."

Seuraavaksi kutkutti katsoa, miten hauskasti kirjan kirjoittajat ovat ristikkosanojen varastoimisprosessia selvittäneet. Luin kirjastosta hakemani pikkuopuksen ensin pikaisesti ja sitten tarkasti. Se, mitä aiheeseen liittyen jäi käteen, on vähän.

Kirjassa on vajaan sivun mittainen kuvitteellinen tarina perheenäidistä, joka ratkoo ristikkoa, pohtii kuutta vihjettä ja niistä tulevia vastaussanoja. Sen jälkeen kirjoittajat selvittävät ratkojan pähkäilemien ristikkosanojen alkuperää ja merkitysten muutoksia yhden sivun verran.

Muun muassa tästä parin sivun aineistosta arvostelija lienee tehnyt oman päätelmänsä, joka on sitten lopuksi päätynyt myös koko jutun otsikoksi. Ristikoita ohimennen sivuavassa kirjassa on kaikkiaan 144 sivua. Kirjan kohderyhmiä ovat kielen ilmiöistä kiinnostuneet äidinkieleltään suomalaiset ja suomea vieraana kielenä opiskelevat aikuiset.

Hesarissa on siis runsas vuosi sitten ollut sanaristikkojen laatuun viittaava viihteellinen otsikko, joka näyttää alkaneen elää omaa elämäänsä asiayhteydestä irrallaan. Lukemani perusteella kuitenkin ihmettelen sekä otsikon sisältöä että sen elinvoimaa. Johonkin tarpeeseen se on vastannut, mutta mihin?!
15. nimetön12.6.2007 klo 20:46
Lainaus alkuperäisestä viestistä:

"Selvä virhe on O.S.Karin laatimassa kryptossa, kuvassa.
Kuka lie kuvan piirtänyt, mutta saa tuolla ainakin hetkeksi haastetta muuten niin tylsiin kryptoihin.
Tai vaihtoehtoisesti tietenkin voi olla niinkin, että minä olen käsittänyt kuvan, sanat ja numeroidut ruudut väärin. Jos näin, niin pyydän jo heti anteeksi O.S.Karilta ja kuvittajalta.
Vastausaika päättyy vasta 11.6. joten ei tuosta sen enempää."

Tuosta vihjekuvasta lähteviin ruutuihin tuli sanoiksi: "taitava" tai jotain sinnepäin, sekä "trial".
Kuvassa oleva henkilö ajoi motocrossia crossipyörällä ja crossivarusteissa.

Trialia ja motocrossia ei voi, eikä saa, sekoittaa keskenään.
Crossia ajetaan pitkin samaa uraa mahdollisimman kovaa, sitä vastoin trialissa saa käyttää järkeä ja valita sopivimman ajolinjan monesta eri vaihtoehdosta.
Anteeksi crossihenkilöt, ei mitään motocrossia vastaan, mutta niin se vain on ;-)
16. Hakro13.6.2007 klo 00:47
nimetön:

En ole kyseistä vihjekuvaa nähnyt, mutta uskon että olet oikeassa. Sen sijaan ajolinjan valinnassa ymmärtääkseni crossissa on enemmän vaihtoehtoja kuin trialissa. Olennainen ero on vauhdissa: crossissa nopeus ratkaisee, trialissa se ettei jalka kosketa maata.

Monet erikoisalat, joilta löytyisi hyviä ristikkosanoja, ovat laatijoille outoja, ja siksi näitä virheitä tulee. Hämmästyksekseni näin äskettäin HS-ristikossa (joita yleensä arvostan kovasti) vihjeestä "viheriöillä" lähtevän ratkaisusanan "tiit". Luulisi golfin olevan jo niin laajalti tunnettu laji, ettei tällaisia kömmähdyksiä sattuisi. Tiin käyttäminen viheriöllä on ehdottomasti kielletty.

Huom. En ole crossi- enkä trial- enkä golf-henkilö, mutta nämä asiat kuuluvat mielestäni jonkinlaiseen laajennettuun yleissivistykseen.
17. tonimikael13.6.2007 klo 01:21
Kielitoimiston sanakirja:

viheriö3 urh. golfradan reikää ympäröivä hyvin lyhyeksi leikattu nurmiympärys, griini. Lyödä pallo viheriölle.
Laajemmin yl. golfkentästä.

Eli jonkinasteinen synninpäästö ylimmältä päättävältä sanavaltaelimeltä. Tekeekö se vihjeen hyväksi onkin toinen juttu. Itse en olisi hoksannut edes mielessäni älähtää, vaikka olisinkin kalahduttanut tiit ruutuihin, olenhan golf-sivistymätön inehmo.
18. pekka13.6.2007 klo 19:23
Kuka sai synninpäästön, tii/tiit ei saa olla kuin pelaajan housuntaskussa viheriöllä?
19. lukiluki13.6.2007 klo 19:34
"Laajemmin yl. golfkentästä."
20. pekka13.6.2007 klo 20:31
Tarkoitaako se tullivapaata aluetta, jossa on saksalaisautoja urheilukentän omaisessa tilassa useampia
21. ,-viilari14.6.2007 klo 17:03
olen joskus tullut viettäneeksi aikaani golgkentilläkin, ja nyt on annettava Tonille todellakin synninpäästö:Tiitä käytetään joskus viheriöllä pallon merkkaamiseen, jos se sijaitsee toisen pelaajan puttauslinjalla. Tähän tarkoitukseen valmistetaan myös oikeaoppisia "merkkausnastoja" (golffarin hanskassa on uroskappale) mutta se on saattanut kadota eikä kolikkoakaan löydy taskun pohjalta! Epätyypillinen tapaus, mutta mahdollinen. Vähän yleisempi kuin esimerkki kaivossa - hohtimet.
22. tonimikael14.6.2007 klo 17:18
,-viilari!
Kiitos, kun päästit minun synnistä, jota en edes tehnyt! ;)

Ps. Luepa keskustelua taaksepäin...
23. Olavi Kivalo14.6.2007 klo 17:20
Kuulostaa jotenkin tutulta.

Lähettäjä: Olavi Kivalo 19.2.2007 klo 01:16

Laatija ei ole golfari. Viheriöllä (greenillä) käytetään merkkausnastaa, kun pallo joudutaan nostamaan puhdistusta varten tai siksi, että se on kanssapelaajan puttilinjalla. Jotkut käyttävät lanttia, mutta se on huono, koska pallo saattaa siitä muuttaa suuntaansa. Laatijalla on mielessään avauslyöntipaikka tai mahdollisesti väylä silloin, kun pelataan talvisäännöllä.
24. ,-viilari15.6.2007 klo 10:16
Tahdoin sanoa, että vihje ei ole välttämättä VÄÄRÄ, mutta tilanne on epätyypillinen, kovisluokkaa. Vähän samaan tapaan kuin ARABI -IMAAMI. Muslimeista, kuin myös imaameista, on arabeja on vähemmistö. Silti on kelvannut ristikkoon.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *