KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 1/07

3354. Sanaseppo 1/07

Eki5.4.2007 klo 19:42
Tämä on useimmille tullut (myös SM-kisassa rastin panneille) ja tästä jo täällä puhutaan, joten avataan oma säie hetiMMiten.
2. RA5.4.2007 klo 20:12
Öhöm! Jaakko Himbergin ristikko Hanki snowtseri (s.29) on täynnä!

Onko seuraavat SM-kisat todellakin vasta kahden vuoden päästä?? :-)
3. Jaska5.4.2007 klo 21:31
Öhöm itsellesi! Riitta Asikaisen ristikko Mikätin on täynnä! Lienee ratkonta-aikamme suunnilleen sama. Sinä minä katsoin Pohjimmiltaan en katsonut tätä. Taisi olla helpompi. Hauska se ainakin oli. Oletan, että JH:n ristikkokin oli laatijan lupauksen mukaisesti edellistä helpompi. Kiitän joka tapauksessa kunniasta. Onneksesi et aloittanut Pitkälästä. Luulen, että sen jälkeen tarvitset jonkinlaisen "suihkun" myös sisäisesti!
4. RA5.4.2007 klo 21:47
Uskoisin, että Pitkälän Toni on helppo nakki tuon "samperin" jälkeen.
5. kari kämäräinen5.4.2007 klo 23:24
RA: Ei ensimmäistäkkään kirjainta vielä eikä taija tullakkaan. Se siitä helposta nakista!
6. RA6.4.2007 klo 00:54
kari, minähän sanoinkin, että uskoISIn.

Tuon Himbergin selättämisen jälkeen vain jotenkin tuntui siltä, että nyt vain taivas on rajana. Ei tarvitse silti olla huolissaan. Aika äkkiä näistä yläpilvistä on yleensä tiputtu.
7. Micke6.4.2007 klo 10:06
Pääsiäisen aikaan sopii pieni valituski:
"aiaiai..voivoivoi",

Sanaseppo saapui, mikä tietysti on hyvä asia.
Valituksen aihe on tietysti se, että kerrankin kun otin osaa arvontaan, en siltikään voittanut, vaikka vastaukset olivat oikein ja kuorenkin olin varustanut oikeilla postimerkeillä, enkä sekalaisilla tarroilla.
(voi siellä silti joku huolimattomuusmoka olla mukana, en viitsi joka kirjainta läpi käydä)

Mielenkiintoista nähdä myös otoksia ratkojien kommenteista ja eritoten statistiikkaa tuloksista.

Ihmetyttämään jäi valtava väärinvastaus-% hajonta eri tehtävien välillä. Luulisi sen pysyvän melko vakiona tehtävien vaikeustasoeroista riippumatta.
Näissä tehtävissä virheprosentti vaihteli 13-55% välillä!!
Yksittäisessä tehtävässä tietysti yksi ainoa sokkokirjain voi aiheuttaa suuren virheprosentin
Ei kai vaan mukaan oteta sellaisiakin mukana tulleita tehtäviä, jotka ovat jääneet selvästi kesken? (esim. joku kulma on jäänyt auki, useampia sanoja puuttuu)

Mikä hienoa, niin se, että sanaseppo julkistaa myös muut hyväksytyt vaihtoehdot, kuin laatijan alkuperäistarkoitukset.
Näin pitäisi kaikkien menetellä.

Pahoin kuitenkin pelkään, että vaikka ratkaisinkin Auliksen "pehmopaketin" oikein, pääsin lisäämään väärinratkaisseiden osuutta:
Vasemmassa yläkulmassa risteävään nimistösanapariin laitoin nimittäin nimet ANIARAT ja SAINAT, kun virallinen vastaus tyytyi yleisempään pariin Anitrat-Stinat.
(huvittavaa sinänsä, ettei T juolahtanut ikinä mieleeni edes sitä nauttiessani. [tai sitten olin Terästänyt sitä liikaa])

Vaan tänään onkin kai aikaa hyökätä tämän uuden lehden tarjoamien ongelmien kimppuun.
Täytyy vain toivoa, jos vaikka edes muutaman "säälikirjaimen" taas paikallensa saisi. :)
8. RA6.4.2007 klo 14:47
Kylläpä oli Pitkälän Toni tehnyt nautittavan ristikon - siis tämän "ahtaasti ajatelleensa".

Eipä tuosta kovis (viisilamppuinen) kai paljon paremmaksi enää voi tulla? Jotenkin tuntuu, että Toni on viime aikoina todella muuttanut vihjeitystyyliään ja ainakin omaan makuuni pelkästään myönteiseen suuntaan; 'kikkakuutoset' ovat jääneet ja tilalle on tullut sanojen moni-ilmeisyyden ja monimerkityksisyyden lisääntynyt käyttö.

PAKKO SAADA TASEJA! Haaah! :-)
9. RA7.4.2007 klo 20:42
PAKKO jatkaa hehkutustakin. Nyt on vuorossa Kämäräisen Karin Pääsykoe (s. 16):

Silmäilin ristikkoa aamulla puolisen tuntia keksimättä oikeastaan mitään (vaikka arvio ilmoittaa vaikeusasteeksi "vain" 1 kirja + 2 lamppua). Otin samaisen ristikon uudelleen esille iltapäivällä ja kas! Joku viritys laatijan aaltopituudelle oli kai syntynyt tai mitä lie tapahtunut, mutta sitten ratkesi kuin ratkesikin - ja vieläpä ihan sujuvasti. Hyvä kuin mikä!

Mainioita (ei ennen käytettyjä) vihjeitä ja kivoja kuveja, kuten Leppäsen Pena sanoisi. Vihje "... ja koska ko. nenässä ei ole mitään vikaa, totean..." naurattaa vieläkin.

- Kun lehdessä on mm. tällaisiä helmiä, niin tulee mieleen, että tiedoksi kaikille ei-lehden-saaneille:

Sanaseppo -lehden saa maksamalla 16,- Sanaristikkoseura Sanasepot ry:n tilille 800 018- 988 397.
10. Eki7.4.2007 klo 20:53
Ja saa samaan hintaan neljä seuraavaakin lehteä eli numerot 2-4/07 ja 1/08.
11. iso S10.4.2007 klo 08:45
Jonkinlaista nimi- ja osoitetietoa kannattaisi varmaan laittaa viitekenttään?

Edellisessä lehdessä minulle jäi muutama vajaaksi jäänyt täyttö. Nyt julkaistuja ratkaisuja kurkkien nekin ratkesivat eikä kauheasti hävettänyt vaikka en ilman apuja osannutkaan. Harne on edelleen nenässä, kun sen ratkaisua ei vielä julkaistu.

Uuden lehden tehtävissä pääsin illalla Pitkälään jota ratkaisin sängyssä pitkällään mutta en ole ratkaisussa vielä kovinkaan pitkällä. Ehkä 1/4-1/3 täytetty vaikka yllättävän suoria aloituskohtia löytyi.

Pitkälää edeltävissä ristikoissa vaikeusaste pysyi inhimillisenä vaikka muutama sitkeähkö kulma tulikin vastaan. Skytällä oli harvinaisen hellämielinen teos ja Simberg oli kaukana Samperista.

Ristikoiden ulkoasu vaihteli äärestä laitaan, kuten tavallisestikin. Lehden luonteen ja tarkoituksen huomioiden pintakiillon ei välttämättä tarvitsekaan olla ihan kohdallaan jos ristikolla on sisällöllisiä ansioita, esimerkiksi jokin erityinen juju, hauskat vihjeet tai poikkeuksellisen laadukas sanoitus. Nieluiten tietysti kaikki tämä.

Aloittelevilta laatijoilta voi jopa ymmärtää jos sekä sisältö että toteutus ovat jonkin verran ontuvia. Kehittymisen kannalta on erittäin hyödyllistä jos saa töitänsä julki, vieläpä keskimääräistä asiantuntevamman yleisön eteen. Valitettavasti palaute taitaa jäädä niukaksi ellei kyseessä ole palkintotehtävä, eikä kritiikki aina ole välttämättä rakentavaa ja/tai (arvostelijan mielestä) oikeaan suuntaan ohjaavaa. Ylimalkainen "huono" ei juurikaan kerro mitä pitäisi parantaa että arvosana nousisi.

No, ehdoton valtaosa ristikoista näyttää siltä että ne voisi punastelematta julkaista kaupallisessakin lehdessä ja sisältö on mitat täyttävää, monissa tapauksissa jopa reilusti ylittävää vaikka vaatimustaso olisi korkea.
12. Hui_hai10.4.2007 klo 08:59
Kirous ja kuolema. Jälleen kerran Sanaseppolehti saapuu tänne pohjoiseen niin myöhään, että etelän himoratkojat ovat täyttäneet jo puoli lehteä ennen kuin lehti on edes perillä täällä.
13. iso S10.4.2007 klo 09:46
Älähän vähättele, veikkaan että himoratkojilla on lehdestä 95-100 prosenttia ratkottu ja kuvatkin väritetty!

Luultavasti homma on niin pienestä kiinni että riittäisi jos pääsiäistä vietettäisiin "poronkusema-alueella" päivää myöhemmin. Silloin posti ehtisi toimittaa lehden sinnekin ennen juhlapyhiä.

Oikeasti: sääliä ja sympatiaa. Lehden toimitus tekee raskasta työtään mitättömällä korvauksella mutta lähetetään sinne silti kaino toivomus: deadline päivää paria aikaisemmaksi niin että lehti ehtii joka puolelle Suomea ennen suuria pyhiä: joulu, pääsiäinen ja juhannus. Syysnumerollahan ei ole vastaavaa pitkää pyhää mutta silloinkin voi käydä niin että osa saa lehden perjantaina ja osa maanantaina, jos postitus ei tapahdu alkuviikolla. Saahan siinäkin viikonlopun verran etu- tai takamatkaa mikä on paljon enemmän kuin yhden illan ero joka syntyy silloin kun lehti tulee kaikille viikolla.
14. Kravattimies17.4.2007 klo 07:32
Tekstit on luettu ja pääkuvat katsottu.

Keskiaukeaman jäsenmaksuliitteessä oli jälleen yksi ristikko kahteen kertaan. Ei haittaa, mutta mitä mieltä muut ovat?

Riitta Asikaisen ja Liberon kirjoituksista jäi mukava mieli.

Pääkuvista Kari Kämäräisen Stuntman ja Ilari Lindholmin keilapallo hymyilyttivät.

Mielenkiinnolla luin Tuomas Lähteenmäen kirjoituksen ratkojien palautteista. Yllätyin, että KOETAULU on tekoyhdyssana. Ennen googletusta mieleeni ei tullut lainkaan sana kojetaulu. Matikkaan liittyvän esimerkin koetaulusta saa helposti esille väärin kirjoitettujen kojetaulujen seasta, kun hakuun liittää sanan opetustaulu.

Takasivua lukiessa huvitti poiminta, jonka aiheena oli kirjoitusvirhe 'e:n' sijasta 'o'. Poiminnan alussa oli tahaton kirjoitusvirhe, jossa oli 'o:n' sijasta 'e', kun "Lewis taitteli Daily Mirrerin kokoon" Daily Mirrorin sijasta.
15. Hui_hai17.4.2007 klo 10:13
Eikös se keskiaukeaman ristikko ole tarkoituksella kahteen kertaan. Vähän sillä tarkoituksella, että sen toisen voi lykätä sanaristikoista kiinnostuneelle kaverille joka ei ole vielä Sanaseppojen jäsen.
16. RA17.4.2007 klo 15:39
Kiitos palautteesta, Kravattimies.

Korjaan sen verran omaa juttuani, että sivulla 6 toisessa kappaleessa kirjoitan välieräristikoista "Kolmannessa mietin pitkään mm. vihjettä TÄMÄ VOI PURRA (tms.)..."

Tuo tarkoittamani vihje löytyy t o i s e s t a välieräristikosta ylimmältä vaakariviltä ja kuuluu tarkkaan ottaen VOI PURRA.

Sotku syntyi siitä, että kirjoitin tuon jutun lopun heti kisoja seuraavana päivänä ja kaikki kolme välieräristikkoa olivat vielä tuossa vaiheessa suloisessa sotkussa mielessäni.
17. Jaska11.5.2007 klo 20:40
Ottia tuota, yksi vihje on liian lyhyt.
18. pösilö11.5.2007 klo 21:04
Ei KOETAULU ole mikään tekoyhdysana, vaan ampumapiireissä hyvinkin tuttu. Koetauluun ammutaan kohdistuslaukaukset ennen varsinaisten kilpasarjojen alkua.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *