KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > ENSIMMÄISEN SYNNYTYSTUSKAA.

3349. Ensimmäisen synnytystuskaa.

Ari N3.4.2007 klo 09:19
Olen sellainen satunnainen ristikonratkaisija. Heräsin aamuyöllä ja kun en muutakaan keksinyt niin aattelin kokeilla ristikontekoa excel-ohjelmalla. Rivit ja sarakkeet leveydeltään & korkeudeltaan sellaiseksi että näytti sopivankokoiselta ruudukolta. Fontti sopivaksi ja sitten vain sanoja ristiin rastiin. Homma hoitu yllättävän nopeasti...muutama kohta jäi vielä pähkäilemättä mutta alkutuntuma tuntui ihan mukavalta. Nyt tarttisin jotain kokemustietoo siitä minkäkokoisia noiden ristikoiden pitäisi olla? Siis esim. sellainen A4-sivulle tulevan ristikon ruutujen koko? Missä koossa olisi hyvä tehdä jotta kuvavihjeetkin saisi piirrettyä selkeäksi? Käyttääkö kukaan excel-taulukkoa laadinassa? Mitä muita ohjelmia käytätte nimenomaan ruudukoinnissa? Kuvien piirtämiseenhän on monenlaisia ohjelmia...vai teettekö piirrosohjelmillakin ne ruudukot? Löytyykö täältä artikkeleita, vihjeitä, linkkejä ristikonlaadintaan ja suunnitteluun vai onks tämä keskustelu-palsta ainut juttu saada muilta neuvoja?
terveisin:Ari N
ps. lääkärin määräys käyttää päätään
2. Ari N3.4.2007 klo 09:45
No netistä löysin jo ihan ite vinkin että ruutukoolla 15mm olisi ehkä hyvä aloittaa. Kun vaakaan pistää 15 ruutua niin se tekee 15x15mm=225mm; pystyyn kun laittaa 21 ruutua niin se tekee 21x15mm=315mm!! Tulee hiukka isompi kui A4 mutta on ehkä sopiva koko blankoksi. Taidan kokeilla excel-taulukon sovittamista noille mitoille. Ootan mielenkiinnolla muita kommentteja.
t:sama
3. iso S3.4.2007 klo 10:42
Sopiva ruutukoko riippuu siitä missä vaiheessa työ on.

Jos laatii suoraan Excel-taulukkoon niin sopiva koko on sellainen mikä tuntuu sopivalta. Oikeaan mielenvireeseen pääsemiseksi voi olla hyvä että ruudut ovat suunnilleen neliön mallisia mutta se ei ole tässä vaiheessa oleellista. Ruudut sen verran suuriksi ettei tarvitse tihrustella ja niin pieniksi ettei tarvitse kovin paljon rullailla näyttöä. Maun mukaan!

Kun sanoitus on valmis, se on helppo kopioida vihjeityspohjaan. Jos vihjeityksen aikoo tehdä käsipelillä niin silloin tuollainen 15 millin ruutukoko on varmaan aika hyvä. Pienempään piirtäminen on vaikeaa ja suurempi aiheuttaa tulostusongelmia (A3-kokoon yltävä printteri olisi hyvä).

Jos vihjeityksen tekee suoraan Excelissä niin varmaan pitää olla vähintään samaa luokkaa, ehkä isompikin. Tästä minulla ei ole havaintoa kun kuvitukset tekee eri henkilö (käsin).

Excelissä voi sivun asetuksista säätää tulostuksen koon prosentteina normaalikoosta tai pakottaa tulosteen mahtumaan paperille, joten taulukossa ruutukoon säädöt voivat olla kohtuuden rajoissa suunnilleen mitä vain.

Vastaavasti nytön zoomauksen voi asettaa prosentteina. Näin ruutukoon voi esimerkiksi määritellä suurehkoksi vihjeitystä varten ja zoomata kuvan pienemmäksi laadintavaiheessa, jolloin kuvan rullailun tarve vähentyy.

Lopullisessa, julkaistussa versiossa ruutukoko on sentin luokkaa. Tästä ei tarvitse yleensä kantaa huolta, koon justeeraamisen hoitaa yleensä lehtitalo tai paino.

Eri lehdet julkaisevat erikokoisia ja -muotoisia ristikoita. Koko voi olla kiinteästi määrätty tai siinä voi olla jonkin verran neuvottelunvaraa. Lehdistä voi katsoa esimerkkejä. Täältä arkistosta katsottuna muutama esimerkki (sarakkeita*rivejä): Metsälehti 29*16, Toimihenkilöunioni 18*18, Pelikaanit 17*23.

Itse laadin 16*22-kokoisia. Tämä mahtuu ilman koon säätämisiä A4:lle kun rivin korkeudeksi asettaa 28 ja sarakkeen leveydeksi 4.57. Näillä säädöillä ruutu on myös kohtalaisen neliömäinen. Laatimisvaiheessa kuvan koon voi säätää 50 tai 75 prosenttiin. 50-prosenttisena ristikko mahtuu kerralla näytölle.

Yleensä laadin kuitenkin ruutupaperille (tulostan ruudukon Excelistä) ja Excel-versiota käpälöin lähinnä silloin kun tarkastusvaiheessa huomaan jotain korjattavaa. Esimerkiksi jokin sana on kahdesti tai ristikkoon on jäänyt orporuutu. Molemmat tilanteet voivat olla sellaisia paikattavia että homma ei hoidu yllättävän nopeasti. Kannattaa mieluummin olla tarkkana alunperin.

Erkki Vuokilan kirjassa MMM Sanaristikot on opastusta laatimiseen ja muutama tekijä kertoo omista työtavoistaan.
4. Ari N3.4.2007 klo 11:57
Vau! Kiitoksia kovasti neuvoista. Nuo korkeus & leveys asetukset
olikin mulla jo aikas liki (mututuntumalla haettuna ruutu silmälle nätiks neliöksi). Laskeskellin myös pienen otoksen erilaisten lehtien ruutujakoja ja tuota 17x23 löyty eniten. Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa tässä hommassa eniten tuleva kuvavihjeiden laadinta ja piirtäminen. Excelin käyttötaitoni on vielä alkutekijöissä ...mutta itse sanojen syöttäminen ristiin rastiin oli mukavan helppoa hallita. Aattelin tehä kuvat sekä sanavihjeet piirtelyohjelmalla sekä upottaa ne sitten exceliin oikeille paikoilleen. Toinen ajatukseni on kokeilla homma siten, että excelissä vain sanoitus. Piirrosohjelmassa olisi valmis samankokoinen ruudukko kuvituksineen (ei tarttis ees sanoja rukstailla)...kävisi ehkä painolle pohjaksi. Tai sitten jos kirjaimet laittaa niin eri layerille.
Taidan kyllä ensi hädäs lukasta ton kirjan!
kiitän vihjeistä
t: AriN
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *