KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 11-12

3335. SK 11-12

Olavi Kivalo28.3.2007 klo 10:19
Väännettyäni tämän visaisen parin valmiiksi ajattelin laittaa vähän analyysin tynkää palkinnoksi itselleni.

Vuokilan/Kärkkäisen kolmitähtinen ei nykykikkaile. Siinä vaikeus rakentuu osin siihen yksinkertaiseen, mutta nerokkaaseen ideaan, että vihje houkuttaa ratkaisijan tuttuihin, mutta vääriin assosiaatioihin, joista joskus on vaikea päästä eroon nukkumatta yön yli. Tässä pyrkimyksessä käytetään tehokkaasti apuna Kärkkäisen piirroksia, joissa on paljon ylimääräistä rekvisiittaa. Muutamissa muissa vihjeissä vaikeus rakentuu kekseliäästi homonymian varaan, mutta liian monissa - valitettavasti - erisnimiin. Suosikkivihjeeni ovat ”Ilman hampaita?” ja ”Tokko näitä on”.

Pitkälän kaksitähtisen kuvitus on suoraviivaista, osin suorastaan sormella osoittelevaa. Ristikko on hieman epätasainen. Joitakin vihjeitä tai ratkaisusanoja tekisi mieli hieman kyseenalaistaa. Ettei vain Pitkälä olisi hairahtunut jopa murentamaan kivijalkaa, jonka mukaan ratkaisusanojen on oltava perusmuodossa. Muuten tämä on hieno toteutus, jonka ratkaisemisessa ei tarvita hakuteoksia. Suosikkivihjeeni on ”Miinusta idästä”.

Kumpikin ristikko ansaitsee tähtensä, kun niillä mitataan tarvittavaa vääntöä. Jos verrataan näiden kahden antamaa ratkaisuelämystä, niin päällimmäisenä on Vuokilan ristikon tosikkomaisuus. Oli kuin olisi ratkonut matemaattista ongelmaa, jolloin saantona on onnistumisen antama itsetyytyväisyys, sillä erolla kuitenkin, ettei kokenut viisastuneensa. Mutta kun ristikko ei viisastuta, niin sen tulee hykerryttää. Hykerryttämisessä onnistui Pitkälä hieman paremmin.
2. hah28.3.2007 klo 23:24
Minä taasen tykkäsin enemmän Vuokilasta, hienoa matemaattisen tarkkaa laadintaa.

Tehtävä hankalahko, muttei liian vaikea. Eki osoitti, että hankalan voi rakentaa ilman kikkailuja ja puijauksia. Siinä mielessä onnistunut suoritus.
3. Marianna29.3.2007 klo 11:30
Ratkottiin kimpassa Vuokilan ristikkoa aamujunassa 17.3. ja kelpo viimeistelyleiriksi se osoitautuikin. Erikoisesti riemastutti vihje YLLÄTYSVAUVA.
4. Eki29.3.2007 klo 11:55
Risto Autio panee paremmaksi. Tämän päivän Iltiksen mukaan hän sai yllätyskaksoset.
5. Olavi Kivalo30.3.2007 klo 07:38
Kyseenalaistamastani hykerryttämättömyydestäänsäköhän tämä pläjäys?
6. tonimikael19.4.2007 klo 15:59
(Jostain kumman syystä tämä oli jäänyt mieleeni... ;))

Olavi Kivalo totesi: "Ettei vain Pitkälä olisi hairahtunut jopa murentamaan kivijalkaa, jonka mukaan ratkaisusanojen on oltava perusmuodossa."

Tarkoitatko sanaa EROSSA?

Kielitoimiston sanakirja:
"erossa (myös paikallissijamuoto eroon) erillään, erilleen. He asuvat nykyään erossa (toisistaan). Pitää tärkeät asiat erossa sivuseikoista. Pysy erossa tästä! Joutui eroon vanhemmistaan. Halusi päästä eroon koko asiasta.
Sana on taipumaton tai vaillinaisesti taipuva."

Eli kysymys on adverbistä ja nehän eivät taivu, paitsi jotkin osittain. Saman tapaisia sanoja ovat KOTONA, AJASSA, KESKELLÄ, SISÄLTÄ, SINNE, ULKONA ja MIELISSÄÄN. Tuo EROSSA on siinä mielessä harhauttava sana, että helposti luulee sen olevan inessiivi sanasta ERO. Noista muista esimerkeistä samoin "väärinymmärrettyjä" sanoja ovat AJASSA ja MIELISSÄÄN.

Kieltämättä nämä on vähän vaikeita(?) juttuja ja varsinkin kun sekaannuksia näiden kanssa tulee, olisi ehkä syytä yrittää välttää tämänkaltaisia sanoja. Mutta minkäs teet, kun joskus tuollainen pelastaa tunnin tai useamman työltä. ;)

Tarkoititahan sinä siis sitä EROSSAa? :D
7. Olavi Kivalo21.4.2007 klo 00:12
tonimikael.

Tämähän on hyvää maustetta pohdintaan taivuttaako vai jäykistelläkö. Viittasin tosiaan erossaan. Erossassa, kuten kotonassa, ajassassa, jne, manifestoituu - taas kerran - kuinka jokainen rajaus yleisellä tasolla aiheuttaa määrittely- ja muita ongelmia (myös fundamentalismin sikiämistä) rajan läheisyydessä.

En malta olla mainitsematta, että sain tunti sitten valmiiksi ensimmäisen ranskankielisen ristikkoni (julkaistaan viikon kuluttua). Sitä jäykistellessä taas manifestoitui kuinka ainutlaatuinen kieli meillä on ja kuinka sen rikkaudet ristikon laadinnassa ovat vielä käyttämättä.

Jatka vain valitsemallasi tiellä. Siteeraamani ristikkosihan oli hieno. Ja käytinhän leikittelevää ilmaisua 'ettei vain...'.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *