KESKUSTELUT > RISTIKOT > MAINOKSENNUS

332. Mainoksennus

ile24.9.2003 klo 18:03
Televisiosta tullee taas illalla mainos. Ukko suorittaa aamutoimiaan. Lopulta hän aamukahvia ryystäessään seuraa teeveestä Kasper-teatteria ja nauraa hekottelee niin että on tukehtua leipäänsä. Hauskaa on, mutta mitä siinä mainostetaan? En osaa sanoa. En muista.

Monet nykymainoksista - Tarjoustalon täsmäpommituksia lukuun ottamatta - ovat yhtä kasvottomia. Musiikki pauhaa, ihmiset juoksevat milloin metsässä milloin katuja pitkin. Joku juo kahvia, toinen kehuu kokista ja kolmas sivelee kuontaloonsa aksea. Välillä vilahtaa pylly tai rinta. Tai makkara.

Toisin oli ennen. Kaikki muistanevat iskulauseet VESTIO VAATETTAA ja LUHTA LINJAT LEIKKAA. Yhtä tuoreessa muistissa ovat pidemmätkin värssyt tyyliin AJATAR ON FORUMISSA, FORUMISSA MANNERHEIMINTIELLÄ ja NYT SE AUKESI PUKEVAN PUKS, NYT SE LAUKESI MUODIKAS POMMI. Toyota tonnissa oli leveät vanteet ja pisarapeilit.
Ikoneja ovat myöskin Hajunsyöjiin turvautuneen äidin sanat AINA KUN MEIDÄN PEPE RIISUU TOSSUJA, sekä huolestuneen perheenemännän tokaisu KATSOKAA NYT TÄTÄKIN MIEHEN PAITAA! KASTIKETAHRA! Se yllä ei paljoa neuvotella.

AINA ON TILAA VIELÄ YHDELLE, JOKA KÄYTTÄÄ REKSONAA.
COLT ISKEE MIEHEN MAKUUN.

Missä ovat sloganit nyt!

Joku psykologiaa lukenut on väittänyt, että nämä nykyiset mainoksennukset vaikuttavat kuluttajien aivoissa syvemmällä tasolla, eli että ihmiset ostavat jotain tiettyä tuotetta siitä syystä, että heidän aivonsa tunnistavat tuotteen samaksi, josta teeveessä on paasattu. Itse en tähän usko.
2. Pete24.9.2003 klo 22:22
Työskentelen itse välillä viestinnän alalla (tietotekniikan asiantuntijana mm. opetuspuolella). Näitä asioita on tullut oikein työporukoissakin ihmeteltyä.

Muistelen, että alkukesällä asiasta viimeksi töissä keskustelimme. Heti sen jälkeen ilmestyi Turun Sanomissa artikkeli, jossa mainostoimiston johtaja kertoi hyvistä mainoskirjoittajista olevan pulaa.

Taitaa kielellinen ilmaisu tosiaan olla köyhtymässä. Ehkäpä nykynikkareiden taidot eivät edes riitä nasevien suomenkielisten iskulauseiden keksimiseen.

Usein tulee sellainen olo, että mainoksissa aliarvioidaan ihmisten älykkyyttä ja arvostelukykyä. Pahin esimerkki, mitä itse muistan:
ulkomainoksessa jäätelön kuva, alla iskulause "The jäätelö".

(Eikä tarvitse todeta, että "onpahan jäänyt mieleen" - jouduin hetken tuotakin muistelemaan. )
3. Antti Viitamäki25.9.2003 klo 02:42
Asia, josta tässä keskustelussa on melkeinpä turha ruveta kiistelemään, on se että nykypäivän mainostamisessa ei muka ymmärretä kohteen psykologiaa yhtä hyvin kuin ennen.

Kertoopa se nyt sitten ihmiskunnan nykytilasta mitä tahansa, mutta mainostaminen on sattuneesta syystä yksi tutkituimpia aloja maailmassa - heti siellä sotateknologian ja viihdeteollisuuden vanavedessä, osittain risteävästikin.

On päivänselvää, että nykymainonta on psykologisesti toimivampaa ja kohteensa paremmin ymmärtävää kuin aikoinaan. Mainosten vaikutusta tarkkaillaan kymmenillä eri tavoilla, ja koska kyse on usein hyvin suurista rahasummista, en epäile hetkeäkään etteikö mainonnan tehosta löytyisi näyttöjä vaikka muille jakaa.

Se että pystymme "näkemään joidenkin mainosten läpi" ja sanomaan että "olipa huono mainos" tai "en ymmärtänyt yhtään mitä siinä mainostettiin", on nykyisin usein täysin irrelevanttia. Nykyään ymmärretään kohderyhmän tavoitettavuuden ja mielikuvan synnyttämisen tärkeys huomattavan paljon moniulotteisemmin kuin ennen. Ilen mainitsema E-on -yhtymän "uutta energiaa" -mainos ei pyri myymään mitään tuotetta - sen tarkoitus ei ole missään määrin yrittää herättää katsojan halua vaihtaa sähkönjakelijaansa tai muuta vastaavaa. Mainos edustaa sitä koko lailla uusinta linjaa, missä herätellään vain tietynlaista positiivista mielikuvaa siitä miten teknologia voi helpottaa elämää, täysin yleisellä tasolla.

Mainostaja on ymmärtänyt että katsoja ei ole tyhmä - hänelle on turha sanoa: "Hei! Sähköllä voit tehdä kaikkea tätä - ja tekniikka auttaa sinua kaikessa mahdollisessa!" joten asiasta tehdään lähinnä PILAA: mainoksen päähenkilöksi on valittu huomattavasti kohderyhmän jäsentä (uskoisin että noin 20-30-vuotiaat, pitemmälle opiskelleet ihmiset jotka tarttuvat herkästi kaikkeen uuteen ja ovat valmiita kokeilemaan erilaisia asioita) VANHEMPI, hieman "juntinoloinen" henkilö, joka nauraa ääliömäisesti ja luonnottomasti jollekin joka ei varmasti ole (kohderyhmän mielestä) hauskaa.

Mainoksessa on useita selkeitä jännitteitä ja ristiriitoja: mies ei tunnu ollenkaan kuuluvan tuohon asuntoon, hänen
"elämänsä" (symbolisesti: talo) on helppoa, mutta se tuntuu silti hänestä vaikealta tai joltakin johon ei kannata uhrata ajatusta. Hän on hankkinut kaikki mahdolliset laitteet, mutta saa "uutta energiaa" huomattavan paljon vanhemmasta viihdemuodosta.

Näillä kikoilla se todennäköisesti herättää kohderyhmässään varsin laajaa kummastusta, tahatonta naurahtelua ja ehkä myös kommentin "en ymmärrä", joka on uteliaisuuden ensimmäinen vaihe. Kaikki asioita, jotka aktivoivat ihmisen muistikeskusta, jokainen vähän omalla tavallaan.

(jatkuu)
4. Antti Viitamäki25.9.2003 klo 02:43
Nettiaikana on turha selitellä. Ihmiset tarkistavat hirveän helposti asioita, jos jokin alkaa heitä kiinnostaa. Silloin riittää, että artikkelin nimi (tässä siis E-on) on sellainen että nettihaussa se yksilöityy varmasti juuri firman omaan artikkeliin. Tässä nimenomaisessa tapauksessa kai on vielä oletettu, että Espoon sähkön ja Joensuun energian liittyminen ylikansalliseen yhtymään on suht yleisesti noteerattu uutisaihe.

Monille levymusiikin ystäville on muodostunut mielikuvia esimerkiksi eri stereomerkeistä ja niiden eroavaisuuksista - kukaan ei voi sanoa varmuudella miksi Sony kuulostaa nimenä paremmalta kuin Schneider tai Samsung, mutta kuitenkin huonommalta kuin Pioneer, mutta johonkin järjestykseen me olemme ne päässämme laittaneet. Pystytkö sanomaan, mistä omat mielikuvasi eri automerkeistä, maitotuotteista ja pankeista ovat peräisin?

Pari vuotta sitten jotain Persil-nimistä (??) pesuainetta mainostettiin mainonnan historian toiseksi kömpelöimmällä virkkeellä:

"Vihdoinkin saamme nähdä pesuaineen, jollaista emme ole ennen nähneet."

Rohkenisin väittää, että sanamuotoa on mietitty huolella, väännelty moneen kertaan ja moneen suuntaan. Ei kymmeniä tuhansia maksavassa kampanjassa hutaista läjään satunnaista iskulausetta.

Vaikka en itse (ihan vain periaatteen vuoksi) suostu ostamaan Persiliä, niin epäilemättä merkki on jo napsaissut osansa pesuainemarkkinoista. Pari halpaa tarjousta riittää - kun perheenäiti muistaa lauseen "emme ole ennen nähneet", hän ei pääse irti siitä ajatuksesta että tuote on ehkä jotain uutta kokeilevaa, ja siinä saattaa olla pari millilitraa tieteen viimeisintä sanaa, minkä takia kaikki puhdistuu useita kertoja nopeammin ja helpommin kuin ennen. Hän voi tuhahtaa mainokselle, mutta halvan hinnan vuoksi hän on valmis kokeilemaan tuotetta. Ja koska se ei kuitenkaan ole yhtään sen huonompaa kuin mikään muukaan markkinoilla olevista pesuaineista, firma on jo puoliksi voittanut asiakkaan puolelleen.

ile:
Oletko todella sitä mieltä, että nuo mainitsemasti "sloganit" ovat jotenkin hienoja ja tavoittelemisen arvoisia? Henkilökohtaisesti minä ainakin kiehuisin raivosta jos lempiohjelmani katkaistaisiin moisten tiedotteiden takia. Luultavasti vaihtaisin vain kanavaa.

Sen sijaan parhaat mainokset näinä päivinä ovat MUKAVAA, HAUSKAA ja MIELENKIINTOISTA katsottavaa. Minä ainakin katson E-onin mainoksen joka kerta, koska se vain huvittaa minua - ei paljon, mutta kun tietää ettei kolmessa minuutissa ehdi kuitenkaan löytää mitään viihdyttävämpää, niin mainoksen katsoo ihan mielissään.

(jatkuu)
5. Antti Viitamäki25.9.2003 klo 02:43
Samoin maltan tuskin odottaa, että näen uudestaan ensimmäisen oikeasti HYVÄN vaippamainoksen johon olen törmännyt - en muista, mikä vaippamerkki oli kyseessä, mutta sillähän ei ole merkitystä. (Kahden viikon tehokampanjan aikana kohderyhmäläinen ehtii varmasti nähdä mainoksen ainakin viisi kertaa.) Mainoksessa koko automatkalla oleva, omituisen oloinen perhe pysähtyy keskelle metsää ihan selkeästi kusitauolle. Vettä tulee taivaan täydeltä, ja kyytiläiset näyttävät harvinaisen alakuloisilta kykkiessään pusikossa. Perheen pienin odottaa autossa turvaistuimessa ja hymyilee melkeinpä VITTUMAISEN näköisesti sateen kastelemille perheenjäsenille. Muutama sekunti tätä fiilistelyä ja sitten teksti päälle: "X - pitää kuivana".

En oikeasti muista koskaan aikaisemmin nauraneeni vaippamainokselle. Nytpä sitten vain kävi niin.

Sloganit ovat koko lailla eilispäivän juttu, mutta eiväthän nuo nyt tyystin ole kadonneet. Spriten "Image is nothing - thirst is everything" on onnistunut hauskuttamaan allekirjoittanutta pitkän aikaa, ja esimerkkejä varmaan löytyisi hyvä liuta kun lähtisi penkomaan.

Sen sijaan tuollaiset "Luhta linjat leikkaa" -viritelmät saavat ainakin minut hengittämään hyvin vaikeasti.

"The jäätelössä" on mielestäni sitä samaa kömpelyyttä ja avuttomuutta mitä Persil-mainoksessakin, mutta ärsyttävyyselementtiä ei ole haluttu mukaan.
6. jupejus25.9.2003 klo 09:25
'Oletko tulossa, minä olen jo menossa' - postipankin mainosajoista ovat sloganit loppuneeet. Viimeisimpiä kampanjanluontoisia mittapuitakin saanut taitaa olla; 'mitä sie etelänmies huijot?'
7. Eki25.9.2003 klo 10:23
Mulla menee mainokset yleensä pikakelauksella. Ohjelman suorana katsominen on tuskaa. En kiistä mainosten kiinnostavuusarvoa, mutta kyllä ne hyvät mainokset jossain pakkoraossa ehtii nähdä ihan tarpeeksi monta kertaa. Joskus ne bongaa pikakelatessakin.
8. Urpo25.9.2003 klo 10:33
No, mieliä on monia A.V. Itse ainakin tulen ärtyneeksi nähdessäni E-on tai mainitsemasi vaippamainoksen ja käteni hamuaa kapulaa vaihtamaan kanavaa. Olenko tyhmä vai enkö kuulu kohderyhmään??? Vaipat olen ostanut käyttötarkoituksen ja koon mukaan en mainoksen enkä merkin vuoksi.
9. Helge25.9.2003 klo 11:23
A.V:n johdatus mainosten maailmaan oli kyllä tyhjentävä esitys.
Lienen aika tosikko, koska vieläkään en tiedä pitäisikö minun lisätä vai vähentää sähkön tai takkapuiden käyttöä vai vaihtaa jakelufirmaa. Vai oliko E-on mainoksen tarkoitus vain saada minut ajattelemaan energiaa, mitä kieltämättä tätä kirjoittaessani teen?

Yleensä käyn tupakalla mainosten aikana.
Viime keväänä kuitenkin eräs mainos ratkaisi pulmani.
Piti nimittäin keksiä yo-lahja. Pelastuksen toi Leatherman-mainos. Sen niminen se kapine vissiin oli, missä on pihtiä, piikkiä, ruuvimeisseliä ym samassa laitteessa. Hinta selvisi vasta myymälässä ja olikin ymmärrettävää, miksi sitä ei mainittu mainoksessa. Sikakallishan se oli, mutta kaupat tuli ja mainos oli tehnyt tehtävänsä.
10. ile25.9.2003 klo 12:25
Eräs vanha koulukaverini tekee änhooäl-jääkiekkoon liittyviä kolumneja Sport äfämmälle. Yritin kerran lukea yhden alusta loppuun mutta liika on liikaa. Harmaa palkki näytön oikealla reunalla ei tuntunut laskeutuvan yhtään vaikka siirtotapahtumia ja pelejä oli läpikäytynä jo mielin määrin. Jätin lukupuuhan kesken. Kokeile itse onnistuuko, osoite on www.sport.fm/ohjelmat/ohjelmat_jouni.html

Myös Antti kirjoittaa pitkään (erona Jounin palstaan jaksoin lukea Antin kirjoituksen alusta loppuun eikä tehnyt tiukkaakaan) ja hartaasti asiantuntevalla otteella, ja saatta jopa olla oikeassa. Mainosten tekeminen on kallista puuhaa, ja niitä tehdään, koska tuottajat luottavat tutkimuksiin, jotka osoittavat mainosten vaikuttavan ihmisten kulutustottumuksiin. Harmillinen tosiasia.

Toisaalta minulla on sellainen käsitys, että mainonnan kulut nostavat tuotteiden hintoja. Kuinka paljon, sitä en tiedä.

Oho...pitää lopettaa. Perkeleen työasiat sotkevat taas harrastuksia .
11. Urpo25.9.2003 klo 15:35
Vanhoista mainossloganeista juoLahti mieleen, myös eräs antiperspiranttimainos:
"Pane Mummia aamulla pysyt raikkaana koko päivän."
12. ile25.9.2003 klo 15:52
No niin. Jo loppuivat työt tältä päivältä. Onneksi.

Pitää vielä lisätä edelliseen sellainen seikka, että tuotteiden hinnoissa on yleensä huomioitu mainonnan kustannukset. Itse mielelläni joisin edullisempaa piimää ja söisin halvempaa leipää maailmassa, jossa mainoksia ei olisi. Roskatkin vähenisivät.

Urpo, mainitset ostavasi vaipat käyttötarkoituksen ja koon mukaan. Valintakriteerinä ymmärrän koon, mutta käyttötarkoituksia vaipalle keksin vain yhden, sen perinteisen. Mitä muita on olemassa?
13. Urpo25.9.2003 klo 16:08
Okay, sanavalinta oli huono. Pääsit iskemään.
14. Jouni25.9.2003 klo 16:37
Älä luovuta, Urpo. Vaippoja käytetään ainakin luotien valmistukseen. Esim. kokovaippaluoti on englanniksi full metal jacket ja sillä on toinenkin merkitys, mutta se on jo toinen juttu.
15. Matti25.9.2003 klo 17:49
Kaikki kunnia Antin esitykselle, mutta silti: Sidoste-sukka kestää vieläkin, niin ja niin monen kymmenen vuoden jälkeen. Muistanette ne terrierit.
16. iso S25.9.2003 klo 19:21
Muistan kuin eilisen päivän, kun itse "esitin" Sidoste-terrieriä. Piti hinata veljen Fiat 850 käyntiin Minillä, eikä Miniä ole kukaan kuvitellut käytettävän vetojuhtana. Takana ei näyttänyt olevan mitään, mihin uskaltaisi köyden kiinnittää. Edessä oli kyllä hinausköydelle paikka. Siispä köysi keulaan ja hinaamaan pakittaen, osittain ihan vitsin vuoksi. Tosin kymmenen sentin loskakerroksen vuoksi vauhtiin pääsy vei vähän aikaa, ja näytimme varmasti köydenvetoa harrastavilta terriereiltä pienissä kotteroissamme.
17. Antti Viitamäki25.9.2003 klo 20:43
Pitkäksi venähtäneen kommenttini tarkoitus oli lähinnä vain saattaa heti tämä itseäni kiinnostava keskustelu "oikeille raiteille" - kun joka toisen ihmisen kommentti mainonnasta on "huono mainos, ei saanut ostamaan" tai "huono mainos, en ymmärtänyt" tai "ennen sentään osattiin mainostaa", niin ajattelin ettei tässä foorumissa tarvitsisi jauhaa sitä kovin paljon.

Uskokaa tai älkää, mutta sellaiset ihmiset kuin me, jotka ylipäätään RYHTYVÄT ANALYSOIMAAN asioita kirjoittamalla verkkokeskusteluissa, muodostavat aika vähäisen joukon. Valtaosa ihmisistä ei kyseenalaista juuri mitään - tai jos tuhahtavatkin "huonoille mainoksille", niin saattavat silti toimia mainostajien odotusten mukaisesti jossain mielessä.
Siksi itse asiassa juuri MEIDÄN mielipiteemme ja suhtautumisemme eivät ole kovin hyvä korpus asian tutkimiselle.

Oma kiinnostukseni mainontaan juontuu varmastikin teatteri-
ja elokuvaharrastuksestani. Ohjatessa ja jopa näytellessä on hyödyllistä tietää, miten mikäkin asia vaikuttaa yleisöön - siksipä sitä tulee monin tavoin tarkkailtua. Ja mainoksia tulee joskus seurattua ihan senkin puolesta, minkä liikkeet/mainoksentekijät uskovat olevan riittävää, minkä liikaa - ja millä tavoin tältä pohjalta sitten toimitaan.

Huomasitteko esimerkiksi "toistobuumin" tuossa 90-luvulla? Suunnilleen jokainen mainostaja pisti samalla mainoskatkolle kaksi pätkää, pitemmän ja lyhyemmän - buumi on mennyt ohi, nykyään vain muutama firma harrastaa sitä. Lähinnä jotkin päivittäistavarakaupat halutessaan ensin antaa yleisen mielikuvan liikkeestä ja sitten minuutin parin päästä ilmoittaa jostakin erikoistarjouksesta.

Miksi buumi meni ohi, en tiedä - mutta uskoisin sen menettäneen tehonsa kaikkien tehdessä sitä. Silloinhan katkon lopussa olevat 5 sekunnin väläykset menevät yhdeksi puuroksi, katsojan lyhytaikamuisti täyttyy eikä hänen aivokuorelleen jää loppujen lopuksi mitään.

Urpo:
Viitaten tämän viestin alkupuolella mainitsemaani: me emme ehkä ylipäätään ole sitä kohderyhmää mitä mainostaja hakee - siinä mielessä, että me ryhdymme täällä analysoimaan mainosta. (Toisin sanoen et ole tyhmä vaan päin vastoin liian fiksu!) Mutta toisaalta - jossain määrin sekin on hyödyllistä E-Onille että me käymme tätä keskustelua. :-)

(jatkuu)
18. Antti Viitamäki25.9.2003 klo 20:43
Sanotaanko, että mainos on epäonnistunut sinun kohdallasi vain, jos olet aiemmin ajatellut teknologiamyönteisesti ja nyt mainoksen nähtyäsi olet alkanut ajatella teknologia-
vastaisesti. Silloin mainoksen käänteinen (kritisoiva) asenne energiankulutusta vastaan on vaikuttanut sinuun SUORAAN. No, ehkä tämä nyt on minultakin hieman keittiöpsykologiaa, mutta periaate lienee suunnilleen noin.

Matti:
En muista IKÄPÄIVÄNÄ vilkaisseeni, minkä merkkisiä sukkia ostan. Mutta totta kyllä, uskoisin että jos noteeraisin kaupassa sukkien kyljestä sanan "Sidoste", niin uskoisin niiden olevan ainakin hieman keskivertosukkia kestävämpiä. Mitään takuitahan minulla ei olisi - paitsi siitä, että mikä tahansa sukka kyllä varmasti kestää oman aikansa kahden terrierin hampaissa. Sanoohan tuon nyt järkikin, ettei sukka pituussuunnassa kovin helposti hajoa. Tärkeää on vain mielikuva.

Ennen kaikkea minua kiinnostaa mainosten visualisoituminen. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat ja niin edelleen. :-) Mainoslauseet ovat lyhyitä, joskus jopa yhden sanan mittaisia, kuten Niken viimeisin idea: "Play" - ja sitä edeltää vähintään puolen minuutin mittainen, musiikkivideon-
omainen kuvaelma siitä miten koko kaupungin väestö on yhtä äkkiä mukana lapsellisessa hippaleikissä. Idea on huikea ja toteutus myös - eikä siinä ole tarvittu mitään typeriä animaatioita tai muuta perusroskaa - se erottuu joukosta juuri nerokkuudellaan. Taisi muuten voittaa taannoin jonkin palkinnonkin.

Henkilökohtaisesti tunnen olevani varsin epäkaupallinen ihminen, koska en juuri ryntäile muotioikkujen perässä enkä ole kiinnostunut siitä miten suomalaiset firmat pärjäävät maailmalla - ja sitä paitsi päinvastoin pelkään Nokian vääjäämättä joskus vastaan tulevan aallonpohjan vetävän Suomen niin syvään lamaan että nälkävuodetkin alkavat tuntua kohtuullisen miellyttävältä ajatukselta. Mutta itse mainonta TAIDEMUOTONA on kiintoisaa - se on selvästi pisimmälle kehittynyt psykologian ala-alueista, yksinkertaisesti siksi että sen tutkimuksiin löytyy AINA rahoittajia.

Tällä saitilla mielenkiintoisin pointti taitaa toisaalta kuitenkin olla juuri iskulauseet. Ehkäpä keskitymme niihin. :-)

Oma suosikkini vuosien varrelta taitaa edelleen olla:

Aja millä haluat - ja Braunilla loput.

Tuollaiseen tehoon pääsee harvoin yhtä ytimekkäästi. Ajatelkaa - mainostaja periaatteessa KANNUSTAA kohdetta kokeilemaan kaikkia partakoneita, tai käyttämään mitä tahansa. Vihjaa vain sitten, puoliksi ohimennen, että ellei kone ole Braun, niin jotain poistettavaakin kyllä jää. Taitavaa, vai mitä? :-)
19. Timppa25.9.2003 klo 21:23
Onpa jäänyt mieleen muokkailtu iskulause automainoksesta: Petojen sukua, susi jo syntyessään...
20. Jouni25.9.2003 klo 21:44
Kuka uskaltaa väittää, etteivät mainokset häneen yhtään vaikuta?

Simca Tonni, romukauppiaan onni.

Tähän sammui Johtotähti, kävelemään jätkä lähti.

Volga, velka ja nälkä.
21. jupejus25.9.2003 klo 21:46
Vanhoista mainoksista tulee mieleen Andy, joka räjäyttää lian pois. Vesku Loiri harmaissa ja äidin antamat ohjeet.
Laulu, joka jatkui aina toisen suusta. Taisi olla Pax.
Omo ei ollut vain valkoista vaan syvävalkoista. Heikki Kinnunen, joka kaatoi kaikki tiskivedet pesuaineineen järveen, ei ollut luonnonsuojelijoista tietoa. Tötterö, mitä kierrettiin ja kysyttiin; arvatkaapa mikä näkyy, alkaa S-kirjaimella? Sunligt.
'Clemonljus and Klyserin', ne kädet pudistaa.
'Tännän ostetaan, Halvan maukasta lakritsaa', lauloivat Delta Rythm Boys.
Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakkaan.

Joskus on näytetty tv:ssä mainoksia maailmalta ja täytyypä sanoa, että siellä sitä osataan. Ehkä syy sekin, että niitä harvoin näkee, niin niiden teho on vaikuttavampi.
Pari vuotta sitten oli eräänlaista muotia, ettei tiennyt mitä niissä mainostetaan. Nyt mainokset ovat esittävämpiä, mutta niistä puuttu huumori, ne ovat tylsiä. Ainoa mikä on poikkeava, on muuan iltapäivälehti, joka kehottaa käyttämään molempia aivopuoliskoita. Hyvä neuvo jo sinänsä.
22. jupejus25.9.2003 klo 21:57
Jaa, että automainokset vielä.

Kellä onpi Simca tuhat, sillä onpi päässä muhat.
Osta Skoda, matoloota, sitä saapi korjata ja koota.
Traderis on savu herkin, antaa Kontiolle hinausmerkin.
Opel on kasattu tuulitunnelissa, Nissan umpitunnelissa.
Foortti onpi peltijuna, yhteiskunnan mätämuna.
Volvo - pohjolan oloihin rakennettu.
Ketterästi polkee vaari, vaarilla on Jaguaari.
23. Timppa25.9.2003 klo 22:00
Ihan muuten vaan lisään vielä muinaisen automainoksen, jossa ei ollut sen kummempaa huumoria, mutta hokeminen jäi lapsena mieleen: Volkkari, Volkkari, Volkkari, Volkkari, Volkkari, ISI!

Ohhoh! Juuri tajusin, että mainos taisikin vaikuttaa muutaman vuosikymmenen viiveellä, kun nykyään ajelen Volkkarilla...
24. Pena25.9.2003 klo 22:01
Eturengas meni littuun, vaari lensi...



...hevonvittuun!
25. terok25.9.2003 klo 22:15
Mainoksia sivuten, kenenköhän kohderyhmäkoordinaattorin kuningasajatus on ollut sijoittaa samaan MTV3:n Mullan alla lähetettäväksi samaan aikaan Nelosen Sopranosin kanssa? Kummallakin on varmastikin aika pitkälle sama yleisö. Nyt toinen on pakko nauhoittaa, ja senhän arvaa miten mainoksille käy, kun ohjelma katsotaan videolta. Enpä usko, että ehtivät vaikuttaa piilotajuntaankaan, kun vilahtavat ohi 20-kertaisella nopeudella.

Toivottavasti mainosmyyjät ovat antaneet alennusta spottihinnoista.
26. jupejus25.9.2003 klo 23:43
Mullan alla, siitä tulee mieleen mainos;
Hyvon alla - hyv' on olla.
27. mats26.9.2003 klo 07:49
Renault - Ranskan valtion lahja Suomen autokorjaamoille (sanottiin joskun 60-luvalla, onko Rellu vielä jotenkin R:n valtion omistuskessa?)
Simca tonne e - sillei mitään tee (Simca 1000e)
28. ile26.9.2003 klo 08:39
Parempi ilman kuin Hillman.
29. iso S26.9.2003 klo 08:44
Parempi ilman kuin Hillman
Kuusviis - Simca siis. Kuuskuus - Simca uus
Jo 50000 Mossea on levinnyt Suomen teille
Piikkinokka-Mosse - kapeampi malli tiheämpiin metsiin

Osta Ifa, auto paras
sit' ei vohki mikään varas
kevyt työntää, helpo lykkii
ojan penkall' hauska kykkii

Kohteliain auto on rätti-Sitikka. Vastaantullessaan se niiaa nätisti. Se on nopea, usein pitkänkin jonon ensimmäisenä. Käytännöllinenkin se on: jos sen kolaroi ajokelvottomaksi, niin siitä saa vielä neljälle hengelle haalarit.
30. Aulis26.9.2003 klo 09:00
Vanha lastenloru:

Mersedes-Benz,
perseelleen lens.

Mikä mersun malli toteutti myöhemmin tämän lorun?.
31. jupejus26.9.2003 klo 09:13
Kuten kuuluukin; A-malli
32. Hui hai26.9.2003 klo 10:58
Tekipä mieleni osallistua keskusteluun, mutta A.V. esitti asiansa niin hyvin ja perusteellisesti, ettei paljoa kommentoitavaa jäänyt.
Kuitenkin sananen, siitä kuinka moni keskustelija tällaisilla palstoilla osallistuu aktiivisesti keskusteluun. Tilastotiedot ovat peräisin tilastoja otsikon alta tästä jutusta ja asia 90-luvun loppupuolen Informaatiotutkimuslehdestä.

Yleensä vain minimaalisen pieni osa keskustelupalstalla käyvistä henkilöoistä osallistuu todella keskusteluun ts. suurin osa lähettää vain muutamia viestejä, ja vain silloin kuin todella tuntevat keskustelun aiheen omakseen. Itseasiassa aktiivisin 10% keskustelijoista tuottaa jopa 90% teksteistä. Esim tällä palstalla Foorumissa on kirjoiteltu yhteensä 293 aiheesta 5669 kirjoitusta 308 eri nimimerkin voimin, 3 yleisintä nimimerkkiä (Eki, OSui, Jouni) kirjoittivat yhteensä 1266 ts. 22% viesteistä!
Samoin suurin osa vastaajista ei pyri analysoimaan mitä sanottiin tai mitä he haluavat lisätä vaan ainoastaan reagoivat viimeisimpään keskustelussa olleeseen aiheeseen ja siihenkin vain tunteenomaisesti sen "mitä sylki suuhun tuo".
Jos aihe kiinnostaa jotakuta, niin allekirjoittanut voi etsiskellä tarkat lähdeviittaukset kiinostuneita varten, mutta jääköön toistaiseksi. Sillä nyt on tärkeämpääkin tekemistä kuin kirjoittaa syvällisiä viestejä ( Juopot Tele).
Hui hai ei lähde Tampereelle, Hui hai lähtee Hailuotoon!
33. jupejus26.9.2003 klo 11:27
Hyviä mainoksia ovat olleet voilevin rasvankäyttö, jossa rasvaa sipastaan, jotta kläninki sopii rouvan päälle.
Sonyn tv-mainos, jossa rekka tulla porhaltaa ruudun täydeltä tupaan.
Saunaankutsu huutamalla on oiva oivallus.
Sen sijaan muita radio-/televiestinnän mainoksia ei oikein tahdo ymmärrtää sanomallaan. Niissä kun ei ole oikein tolkkua, mutta mu... muuta epäolennaista joka tapauksessa.
34. Pena26.9.2003 klo 11:36

Mitenkä se on teidän mielestä tämä "saunaankutsu-mainos"? Laitetaanko puilla lämmitettävä sauna "päälle"? Mun korviin kuulostaa vähän omituiselta.
35. ile26.9.2003 klo 13:42
Joo, tänäänkin ajetaan perheen kanssa mökille ja perinteisesti ensimmäinen homma perillä on laittaa sauna lämpiämään. Kotona sen voi vaan nappulaa vääntämällä laittaa päälle.

Mitä yleisesti ottaen saunomiseen tulee niin kyllähän tämä kotisauna sähkökiukaineen on vain sellainen hieman perusteellisempaan pesuun liittyvä juttu. Vasta maalla pääsee kunnolla saunomaan. Pimenevä syyskuun lopun ilta, koleutta ilmassa. Myrskylyhty ikkunan taakse valoa kajostamaan. Vettä kaivosta pataan ämpäritekniikalla. Padan alle tuli. Lisää puita liiteristä ja kiuas lämpiämään. Sitten odotellaan, pullo punaviiniä auki. Kaljat pysyy kylminä kuistilla. Kohta pääsee iho höyryämään.

Kerronpa tuohon saunaankutsuaiheeseen löyhästi liittyvän muistelon. Meillä oli 70-luvun alkupuolella mökki Tammelassa Heinäjärven rannalla. Istuttiin rantanuotiolla, faija otti kuppia erään sukulaisukon kanssa. Jossain vaiheessa faija elämänsä kunnossa nousi seisomaan ja kiljui täyttä kurkkua ulapalle päin teeveestä tuttua sampoomainosta: VEEOOVIIIS!!! Hetkeä myöhemmin jostain vastarannalta kuului VEEOOKUUUS!!! Siihen faija VEEOOSEITSEMÄN!!! ja niin edelleen. En muista kumpi luovutti mutta taidettiin siinä vaiheessa olla jo sadan paremmalla puolella. Aamulla faija ei muistanut tapauksesta mitään.
36. Pena26.9.2003 klo 13:55
Onpahan Heinäjärven kalat oppineet MATIKKAA!

d:D
37. mats26.9.2003 klo 14:00
kulkumies käveli eteläpohojanmaalla kylänraittia ja näki erään talon saunan palavan. meni siitä tupaan ja sainoi isännälle että teidän sauna palaa. isäntä siihen että niin sen pitääkin palaa. lähtiessä kulkija ihmetteli ääneen että kumma kun saunansa mies haluaa polttaa. Jolloin isäntä sanoi että - oisitte heti sanonut että se kytöö.

ne murteet ne murteet...
38. ile26.9.2003 klo 14:18
Kun lamppu palaa niin onko kaikki hyvin vai pitääkö se vaihtaa?
39. iso S26.9.2003 klo 14:57
Lamppu ei pala, jos siitä palaa lamppu. Palaneen lampun voi palauttaa kauppaan ja palata takaisin ostettuaan uuden lampun, jonka ruuvaa lamppuun palaneen lampun tilalle, että lamppu taas palaisi ja kaikki olisi hyvin. Tosin se edellyttää, että kaikki muu on hyvin eikä siihen auta lampun palaminen tai palamattomuus.

Jos kaupasta ei saa palavaa lamppua, voi polttaa päreensä. Näin on välillä meinannut käydä, kun olohuoneen lampussa oli neljä pienikantaista normaalikupuista lamppua. Tähän tilanteeseen päädyttiin, kun naurettavan pienet (ja hehkulampun hehkusta vähän kärtsähtäneet) varjostimet vaihdettiin suurempiin. Paikallinen valaisinliike väittää, ettei sellaisia lamppuja ole olemassakaan. Aikoinaan Maxista löytyi jotain Lindner-merkkisiä tarkoitukseen sopivia kukkalamppuja, mutta sitten ne katosivat. Seuraavaksi Ikeasta löytyi passeleita energiansäästölamppuja, mutta nekin loppuivat. Viimeksi tärppäsi K-raudasta. Nyt, päreiden loputtua kainalosta, tilalle on hankittu normaalikantaisia lamppuja huoliva lamppu.
40. Pena26.9.2003 klo 16:15

Ällöttävä mainostus kielletty ruoka-aikana Kiinassa

-------------------------------------------------- ------------------------------
STT, Reuters / Peking
-------------------------------------------------- ------------------------------


Kiinan viranomaiset ovat kieltäneet ällöttävien tuotteiden mainostamisen ruoka-aikoina, jotta ihmisiltä ei menisi ateria väärään kurkkuun. Kiellettyjen tuotteiden listalla ovat muun muassa peräpukamavoiteet, jalkasienilääkkeet, terveyssiteet ja vessapaperi.
- Television ja radion pitäisi kunnioittaa massojen tapoja. Heidän ei enää sallita lähettää mainoksia, jotka todennäköisesti inhottaisivat yleisöä, kirjoitti Beijing Times.
Lisäksi mainostajilta kiellettiin sellaiset sanaleikit, jotka ovat omiaan vääristämään yleiskieltä.

------------------------------------------

Että oikein sanaleikitkin kielsivät!

d:/
41. Jouni26.9.2003 klo 16:31
Haluaisinpa nähdä miten yllämainittuja tuotteita Kiinassa mainostetaan!
42. Matti27.9.2003 klo 18:53
Eräät mainostajat tekevät mainoksensa mahdollisimman ärsyttäviksi läpäistäkseen katsojan suojamuurin. Kielivirheitä, kovaa hälyä. Yritän painaa tuotteet mieleeni niin etten koskaan vahingossakaan niitä ostaisi.
43. Aikku28.9.2003 klo 16:00
"Se on näyttöä nyt" todettiin muinoin S-ryhmän mainoksissa. Neil Hardwickilla oli siihen aikaan oma show telkkarissa. Hän hyppäsi kuvaruutuun pitkässä sadetakissa, läväytti sen auki ja sanoi: se on näyttöä nyt. Muistaaksen Ässä vaihtoi mainoksensa aika nopeasti.
44. Kravattimies29.9.2003 klo 03:31
Kuluttajallakin on mahdollisuus ärsyttää mainostajaa!

Huonosta ruokaostoksesta kannattaa lähettää annettuun osoitteeseen tuotteesta irrotettu viivakoodi ja sen mukana asiallinen kirje. Valituksen syy voi olla esim. mainoksessa, pakkauksessa, sisällössä tai maussa. Jos joku valittaa ruoan mausta, lähetä kirje! Ruoan huono maku ei ole Sinun syysi.

Jo pelkästään siitä syystä, että "paha kello kauas kuuluu", yhtiöt vastaavat mahdollisimman pikaisesti negatiiviseen palautteeseen.

Useimmilla on vakiomuotoinen vastauskirje, jossa kiitetään vaivannäöstä, pahoitellaan tapahtunutta ja vakuutetaan, että asia tutkitaan perin pohjin. Lopuksi on toivomus, että asiakas pysyisi uskollisena yhtiön tuotteille.

Mukana oleva shekki kattaa reilusti tuotteen hinnan ja postikulut. Parhaimmassa tapauksessa voi saada vielä toisen shekin tavaran alkuperäiseltä valmistajalta.
45. Kravattimies29.9.2003 klo 03:31
Jos vieraasi tuijottavat olohuoneesi televisiota liian pitkään, kokeile ärsyyntyvätkö he tästä omatekoisesta mainoksesta:

- Joka sään KANAVARASSUKAT nyt meiltä! Kiirehtikää!
46. Pena29.9.2003 klo 07:24
Niin, kyllähän ketullakin voi olla sukat joka säällä!

d:)
47. jupejus29.9.2003 klo 09:13
Joopa joo, tuohan on nähty, että 'kravattikaulaiset' keinottelevat ruokansa itselle (siihen he ovat maakareita) tavalla tai toisella. Mikähän olisi tässä tapauksessa sitten se toinen tapa hankia päivän ateria?
48. Pena10.1.2005 klo 14:47
Katson mainoksesta:

"Hoksottimille hommaa!
Tiukkoja ristikoita, erikoiskilpailuja..."

Millainen on "tiukka ristikko"? Onko se sellainen, jonka saa juuri ja juuri täyteen, viimeisillä voiman- ja ajatuksenrippeillään?

Onko se laatijalle sellainen, jonka saa juuri ja juuri laadittua ennen määräaikaa? (Suht järkevillä sanoilla :-))

Onko se köyhälle sellainen, jonka saa juuri ja juuri ostettua viimeisillä pennosillaan? Anteeksi, korjaan: senttosillaan?
49. Kravattimies1.5.2008 klo 15:13
Mainoksennus!

Tämä säie tuli esiin Googlella. Luin alusta alkaen, kun oli aikaa ja jutut olivat mielenkiintoisia. Välillä sai nauraakin.

Huomasin jokin aika sitten, että kotiin oli ostettu kenenkään tietämättä höyryristikko kooltaan 7x7 ruutua.

Ristikon yllä oli teksti:

The Loo Review (vessakatsaus)
Start from the Bottom Up (aloita pohjalta)
Save-a-tree Crossword Puzzle and Quiz
By Teresa Green

Ristikko oli Planet Arkin nimellä varustetun vessapaperipakkauksen takapuolella!

Salaperäistä!
50. PP4.5.2008 klo 09:29
HS/Kuukausiliitteessä touko-08 on plastiikkakirurgin mainos, jossa luvataan tehdä mm. RINTOJEN PIENNYKSET. Jäin ihmettelemään, miksi ihmeessä rinnat pitää pietä!
51. Antti Viitamäki6.5.2008 klo 23:34
PP:n viesti lienee ollut hieman leikkimielinen, mutta kun sanat, sanamuodot ja johdokset minua kiinnostaa niin pyörittelinpä tuotakin hetken.

Pietä > pikeäminen, pikeämiset (ei piennys)

En usko että edes pietä > pikeys olisi Kielitoimiston suositus. Analogisestikaan ei kuulosta suomen kieleltä esim.

Paeta > pakeus? (pakeneminen, pako)
Taeta > takeus? (takeneminen)
Kyetä > kykeys? (kykeneminen, kyky)
Liietä > liikeys? (liikeneminen)

Piennys olisi kai tekojohdos verbistä pientää, mitä ikinä se sitten tarkoittaisikaan. (Lähinnä tulee mieleen että se voisi tarkoittaa jonkin muuttamisesta pikimäisemmäksi, mutta ei nyt oikeastaan sitäkään.)

Noh, sepä siitä. RINTOJEN PIENNYKSET ja PENISTEN LYNNYKSET ovat toki hauskoja jo ihan sanaleikkeinäkin.

(Terveisiä puujalkahuumorin laitokselta...)

:-)
52. HT7.5.2008 klo 00:05
"En usko että edes pietä > pikeys olisi Kielitoimiston suositus."

Kielitoimiston sanakirja, pikeys: "pikeäminen; sen tulos. Kivijalan pikeys."
53. Nimetön7.5.2008 klo 00:45
Sovitaan, että menen rinojen piennykseen ja miehet
penisen lynnykseen!
54. PP7.5.2008 klo 11:25
Rintojen 'piennys' tuntui vaan niin koomiselta muuten täysin asiallisessa mainoksessa ja toi väkisinkin mieleen pikeämisen. Yhtä hyvin 'piennys' voisi olla painovirhe pidennys-sanasta, mutta mitä järkeä olisi rintojen pidennyksellä, kysynpä vaan. Haittaa siitä vain olisi, kuten mummullani, joka saunassa joutui heittämään tissin olalle, että sai alapesun (siis tissin...) tehtyä. :-)
55. Matti7.5.2008 klo 11:31
Tämä toi mieleeni pätkän Bisquitin pakinaa vuosikymmenten takaa (kylmän sodan detenten ajalta):

Aikamme lientyy, tyypillistä.
Äänikin pientyy, pyypillistä.
56. Antti Viitamäki7.5.2008 klo 11:51
Hmmjoo, olisi pitänyt vilkaista kirjoista - näköjään Perussanakirjassakin tuo pikeys. Kuulosti kyllä tutulta siinä mielessä että työmiehet sitä varmaan käyttäisivät, mutta jotenkin silti oli kauhean kankean oloinen. (Höh, lienenkö ainoa ihminen jonka mielestä pikeys on sanana kankeampi kuin pikeäminen?)

:-)

No, onhan meillä tietenkin kivi - kivetä - kiveys, ja varmaan jos kaivelisi niin jotain muitakin vastaavia löytyisi.
57. PP7.5.2008 klo 12:27
Minun ei-absoluuttinen kielikorvani sanoo: Ensin on kivi, sitten kivetään ja kiveämisen jälkeen syntyy lopputuloksena kiveys. Siis kiveäminen on eri asia kuin kiveys. Älkää kivittäkö, jos/kun olen väärässä!
58. Marco Poloinen7.5.2008 klo 12:40
PP:n kannalla olen; ainakin itäsuomalaisittain sovellettuna ensin on pelto, joka kivetään (poistetaan kivet) ja lopputuloksena syntyy asettelemalla kiveys, useimmiten kuitenkin raunio...
59. PP7.5.2008 klo 12:40
Sitten on vielä kivi - kivettäminen - kivetys ja kivi - kivittäminen - kivitys. Voi hitsi (=uutos), tämähän on kiintoisaa.
60. Antti Viitamäki7.5.2008 klo 13:35
Juu totta kai näin on, kiveys on kiveämisen lopputulos. Mutta johdos on sama, sanan käyttö vain on eriytynyt.

Pikeyksen kohdalla Perussanakirjassa lukee: pikeäminen tai pikeämisen lopputulos.

Koota-verbistä voisi johtaa samalla tavalla sanat kokoaminen ja kokous. Kokous-sanan käyttö on eriytynyt vielä kauemmaksi, koska sehän on oikeastaan jo kokoontua-verbin "lopputulos".

Kielen kehittyminen ja sanojen etymologiat ovat mielenkiintoisia! :-)
61. HT7.5.2008 klo 16:06
"No, onhan meillä tietenkin kivi - kivetä - kiveys, ja varmaan jos kaivelisi niin jotain muitakin vastaavia löytyisi."

Tulee mieleen sellaisia kuin savi - saveta - saveus ja rive - rivetä - riveys. Alun perin makustelit vähän eri tyypin muodostelmia: paeta - pakeus, taeta - takeus, kyetä - kykeys ja liietä - liikeys. Kelvollinen taata - takaus ei tullut mainituksi, ja eroaahan se noista sikäli, että siinä on pitkä vokaali, ei -ie. Mutta muata - mukaus on aika lailla samaa tyyppiä, jossa jälkimmäinen tosin merkitsee kai yksinomaan mukaaamisen lopputulosta, ei tekemistä sinänsä. Siitä taas ajatus jotenkin lipsahtaa pariin maata - makaus.
62. PP7.5.2008 klo 16:07
Kivi, kivi, kivi! Kivikova kivikeskustelu kai kivistää kovin kalloani, kosk´en keksi kielen kehittymisestä ketään kiinnostavaa kommenttia... Kuulemisiin!
63. PP5.6.2008 klo 09:31
Oletteko huomanneet, että bensamainokset ovat hinnannousun myötä radikaalisti vähentyneet. Ennen juuri
ennen kesälomia mainostettiin: 'Kannattaa poiketa meille, meillä tankkaat halvalla!' Halvalla ei voi tankata, sehän on aivan liian paksua ja saattaa aiheuttaa turhia päästöjä. Mutta leikki sikseen.

Nyt voimme muuttaa Grönlantiin. Siellä bensalitra maksaa
50 senttiä. Syynä on kuulema paikallishallinnon monopoli energian vähittäiskaupassa.
64. Juhani Heino16.6.2009 klo 12:23
Kun itsellä ei ole TV:tä, en ole onnistunut näkemään uudelleen erästä mainosta. Mielestäni sen alalaidassa oli pienellä varoitus joka sopisi hyvin itse mainokseenkin:
"Ärsyttävä. Estettävä joutumasta silmiin."
65. PS16.6.2009 klo 22:25
Mistä pikeykseen tarvittava piki saadaan? Sitähän tuottavat pienviljelijät.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *