KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > KRAPULALÄÄKE

327. Krapulalääke

Pena23.9.2003 klo 13:53
"En ole mikään viiniasiantuntija"-palstalla "juodaan". Mitä voi tulla (liiallisen) juomisen jälkeen? Mikä on paras "lääke"? Tällainen uutinen löytyi netistä:


KGB:n krapulalääke villitsee filmitähtiä

-------------------------------------------------- ------------------------------
STT / Helsinki
-------------------------------------------------- ------------------------------


Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n vuosikymmeniä sitten kehittämä krapulalääke on noussut Hollywood-tähtien salaiseksi aseeksi. Nimellä RU-21 tunnettu lääke, joka auttoi ennen neuvostoagentteja juomaan vastustajansa pöydän alle, suojaa nyt filmitähtiä ankaran juomisen aiheuttamilta päänsäryiltä ja silmäpusseilta. Asiasta kertoi Guardian-lehti verkkoversiossaan tiistaina.
Toisen maailmansodan jälkeen kehitettyä lääkettä ryhdyttiin valmistamaan myyntiin vuonna 1999. Lääkkeen valmistajien mukaan pilleri estää ihmisruumista valmistamasta entsyymiä, joka muuttaa alkoholin krapulaa aiheuttavaksi myrkkykemikaaliksi.
Juhlimisen sivuvaikutuksia kammoavien rikkaiden losangelesilaisten on napattava kaksi pilleriä jokaisen drinkin mukana.
Guardianin mukaan filmitähtien juomatavat tuottavat lääkettä internetissä myyvälle kalifornialaisyhtiölle noin 10 000 dollaria eli 8 700 euroa viikossa.
2. Jouni24.9.2003 klo 11:39
Kymmenisen vuotta sitten pyysin Venäjällä asuessani sikäläisiä tuttaviani auttamaan minua unilääkkeen hankinnassa. He kertoivat innostuneina tietävänsä hyvän venäläisen lääkkeen, joka on alunperin kehitetty kosmonauteille, joilla oli vaikeuksia pysyä avaruudessa vuorokausirytmissä.

Lääke oli nestemäistä, pullonkorkki vuosi ja ellottava haju levisi koko huoneistoon. Maku oli kuvottava. Tehoa lääkkeellä ei ollut ollenkaan. Heitin pullon pois pari kertaa kokeiltuani.

Kosmonauttiparat!
3. Pena21.11.2003 klo 19:44
IS 21.11.2003:

Krapula eri maissa

Arabia: Suda, Kamaria
Bolivia: Chaquoi, Psico-Post (moraalinen), Fisico-Post (fyysinen)
Burma: (Myanmar): Gaungit
Englanti: Hangover
Espanja: Rezume, Clavo
Italia: Malassere Della Sbronza
Kiina: Taofwun
Kuuba: Rajon
Peru: Persguidora
Portugali: Mito Bicho
Punjab (Intia): Torh
Ranska: Quele de bois
Ruotsi: Kopparslagare, Backsmälle
Siam (Thaimaa): Paud-bua
Turkki: Akamdan kalma

Lähde (pääasiassa): David Clayton & David Langdon: Krapula ja minä (Kustannus oy Terra 1956)
4. Tuomas L.22.11.2003 klo 14:25
Täydennetään kieliluetteloa unkarilla, jossa ei ole substantiivia "krapula", vaan krapulaa potevasta käytetään adjektiivia "másnapos".
5. Marianna22.11.2003 klo 15:00
Lisätään vielä yksi kieli: latina "crapula". Nykäsen slangisanakirjassa (1979) olisi 28 synonyymia. Montakohan nykyisin voisi lisätä?
6. Heikki Lavonius22.11.2003 klo 15:43
Viroksi krapula on kassiahastus eli 'kissanahdistus'.
7. Pena4.12.2003 klo 19:44
Tiede-lehti 8/2003:

>Suomalaiset havittelivat krapulalääkettä (4.12.2003)

Alkoholin aineenvaihdunnan ja krapulan tutkimus oli kovassa kurssissa Suomessa 1970-luvulla. Huippututkimus herätti havittelemaan tieteellisesti pätevää ehkäisyä ja hoitoa krapulaan.

Yksi innokkaista oli silloinen Suomen Sokeri (nyk. Danisco), joka toivoi hedelmäsokerivalmisteesta jokamiehen krapularohtoa. Toiveikkuus perustui siihen havaintoon, että verensokeri matelee kohmelossa. Suomen Sokerin rahoittama hanke tuotti kuitenkin vesiperän. Hedelmäsokerikuuri oikaisi sokeriarvot, mutta ei vaikuttanut humalan tai krapulan kestoon eikä voimakkuuteen.

Myös lääketehdas Orion oli kiinnostunut krapulalääkkeen kehittämisestä, mutta hanke ei edennyt toteutukseen saakka.<
8. Pena15.12.2003 klo 17:36
IS 15.12.2003:

>Saiko Kekkonen krapulapistoksen?

Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen mukaan presidentti Urho Kekkonen juhli vuonna 1973 Leningradissa niin terhakkaasti, että hänet täytyi lääkärin pistoksella taltuttaa lepäämään junamatkaa varten aamulla.

Kekkos-tuntija, professori Juhani Suomi ei kertomukseen usko. Hän epäilee, että juttu on "parantunut" välikäsien kautta kulkiessaan.

Kekkonen ilmoitti vastahakoisille neuvostoliittolaisille, että Suomi solmii vapaakauppasopimuksen EEC:n kanssa. Neuvottelut käytiin syyskuun alussa vuonna 1973 Leningradissa. Sieltä jatkettiin Svetogorskin rakennustyömaalle.

HS:n juttu perustuu mm. Risto Kangas-Ikkalan haastatteluun. Kangas-Ikkala toimi tuolloin Svetogorskia rakentavan Finn-Stroin toimitusjohtajana. Osan tapahtumista hän oli kuullut Kekkosen seurueeseen kuuluneelta vuorineuvos Kauko Rastaalta.<
9. Pena5.11.2004 klo 17:13
Kankkus-aihe jatkuu. Voipi pyhinä tulla joillekin kanuuna. :-)


> Ihmejuomasta apu krapulaan

Tiedemaailman viimeisiä suuria ratkaisemattomia haasteita on krapulan estäminen - tai edes sen helpottaminen. Iltalehti testasi uusimman ihmeainetarjokkaan.

Ihmeaineesta apu krapulaan? Belgialainen Outox lupaa kiihdyttää alkoholin palamistahtia elimistössä.

Tasaisin väliajoin markkinoille ilmaantuu tuotteita, jotka lupaavat apua alkoholin nauttimisen lieveilmiöiden - siis krapulan - tuskaan.

Viime vuonna maailmaa puhutti KGB-pilleri. Sitä mainostettiin nimensä mukaisesti edesmenneen Neuvostoliiton tiedustelupalvelun kehittämäksi ihmeaineeksi, jonka avulla neuvostoagentit pystyivät juomaan vastapuolen kollegat pöydän alle. RU 21 -lääkeaine nousi hetkeksi varsinkin Hollywood-kansan suosikiksi, kunnes selvisi, ettei sillä ole mitään vaikutusta seuraavan aamun olotilaan.

Uusin yrittäjä on belgialainen juoma nimeltä Outox, joka ilmaantuu Suomen markkinoille sopivasti juuri ennen pikkujoulusesonkia. Pienissä kahden desin lasipulloissa myytävän oranssin nesteen kaksi päätekijää ovat askorbiinihappo eli C-vitamiini sekä fruktoosi eli hedelmäsokeri.

Valmistaja lupaa ainesosien yhteisvaikutuksen polttavan alkoholin elimistöstä normaalia nopeammin. Iltalehti päätti testata onko näin.

Testiviinaa painon mukaan

Lääkärin valvonnassa ja poliisin virallisilla alkometreillä varustettuna suoritettu testi tehtiin kahtena eri iltana; ensin juotiin viinaa ja Outoxia, viikon kuluttua pelkästään viinaa. Kuuden hengen testiryhmä nautti molemmilla kerroilla alkoholia gramman painokiloa kohden, eli esimerkiksi 94-kiloinen mieshenkilö sai juotavakseen tasan kolme desilitraa puhdasta Koskenkorvaa.

Ennen testitilannetta piti olla syömättä vähintään viisi tuntia, eikä testin aikana saanut syödä tai juoda alkoholin ja lantringiksi valitun sekamehun lisäksi muuta kuin vettä. Kossu piti imeskellä puolessa tunnissa, sen jälkeen aloitettiin puhallusmittaukset.

Testaajat joivat kaksi pullollista Outoxia; ensimmäisen kaksi tuntia alkoholin juomisen jälkeen, toisen noin tuntia myöhemmin. Promillemäärien muutokset Outoxin kera ja ilman näkyvät oheisista taulukoista. Käyrät alkavat hetkestä, jolloin alkoholin nauttimisesta oli kulunut kaksi tuntia.

Taulukot osoittavat lahjomattomasti, että promillet tulivat nopeammin alas Outoxin avulla.

"Tulokset hämmästyttäviä"

Kansanterveyslaitoksen mukaan keskivertoihminen polttaa alkoholia 0,12-0,16 promillea tunnissa. Iltalehden koeryhmällä palamisnopeudet kiihtyivät Outoxin avulla. Esimerkiksi 62-kiloinen, 25-vuotias Reetta poltti Outox-iltana alkoholia 0,28 promillea tunnissa, kun jälkimmäisellä kerralla tahti oli 0,16 promillea. 94-kiloisen, 28-vuotiaan Tepon lukemat olivat 0,22 (Outox) ja 0,14 promillea. Muidenkin testihenkilöiden lukemat olivat samansuuntaisia.

Se, että koeryhmän jäsenillä oli jälkimmäisellä kerralla systemaattisesti alemmat lähtöarvot promilleissa, johtui eroista koetilanteessa, ei juomista.

Osa koekaniineista ilmoitti olevansa Outox-pitoisen testi-illan loppuvaiheessa omasta mielestään "normaalia selvemmän oloinen".

- En nyt välttämättä uskaltaisi auton rattiin hypätä, mutta kyllä minulla on yleensä tästä viinamäärästä huomattavasti sekavampi olo tähän aikaan, 31-vuotias Jarno mietiskeli.

Jarno puhalsi Outox-testisessiossa iltakymmeneltä 0,23 promillea, kun jälkimmäisellä kerralla mittari näytti samaan kellonaikaan tasan 0,5.

- Lyhyesti sanottuna: testin tulokset ovat hämmästyttäviä, tuoreeltaan testiin tutustunut lääketieteen tohtori Pertti Karjalainen kommentoi.
10. Kravattimies6.11.2004 klo 00:26
Sammallan sanoja tuntemattomia.

Outox-sanassa viehättää se, että se muodostuu kahdesta samaa 'tuntematonta' merkitsevästä osasta: outo ja x.
11. Kravattimies23.6.2005 klo 06:31
Jospa joisinkin juissia jussina ...

Oikein hyvää juhlamieltä kaikille!
12. "Kalle Tappinen"17.8.2006 klo 17:39
Mihinköhän fysiologiseen tapahtumaan perustuu kovat naintihalut krapulassa?
13. JPQ17.8.2006 klo 19:55
"Kalle Tappinen": oletus lieveneeköhän estot ? kun ihminen rennompi.
Jotain tälläistä voisi olla takana.
Jouni: vaatikohan painottoman tilan tai sitten oli pilalla ?...:)
14. tapiiri17.8.2006 klo 20:10
Krapulakeiju laittaa suuhusi yöllä kissankakkaa, hakkaa päätäsi vasaralla ja vaihtaa setelit kolikoiksi.

Paras lääke krapulaan on lihaliemi, testattu on ja toimii ainakin mulla.
15. Moisku17.8.2006 klo 20:52
...juu ja Outox viittaa myös myrkkyjen poistamiseen: out tox
16. Hui_hai17.8.2006 klo 20:54
Lähettäjä: "Kalle Tappinen" 17.8.2006 klo 17:39

Mihinköhän fysiologiseen tapahtumaan perustuu kovat naintihalut krapulassa?

V: Ihmiselimistö on krapulassa varma siitä, että kuolema koittaa kohta ja siispä elimistöllä on kiire jatkaa sukua ja levittää geenejä ennen kuin noutaja tulee ja estää tämän. Todistus sivuutetaan nerokkaan triviaalina.
17. Moisku17.8.2006 klo 20:55
Kankkusen pitää loitolla vesikuuri. Juovuspäissään ennen nukkumaanmenoa juot niin paljon vettä kuin ikinä jaksat, ja sen jälkeen vielä lasillisen. Pää ritisee, mutta eipähän ritise enää aamulla.
18. iso S17.8.2006 klo 21:59
Kun en ole koskaan ollut krapulassa niin tyhmänä kysyn: miksi krapula olisi poikkeus?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *