KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 17.2.

3269. IS KOVIS 17.2.

RA18.2.2007 klo 18:21
Tonin pehmis-kovis-linja vaikuttaisi jatkuvan.

Siellä täällä tasaisesti helpohkoja alkuunpääsypaikkoja, kuten UINEEN SUKU / MIES, ETTÄ PALINDROMI / SAAJALTA / ALUTON PELOTON / PYYN "KOHTALOTOVERI". Nasevaa vihjeitystä ja ei oikeastaan lainkaan tylsää "kikkaXkikkaXkikkailua".

Ristikon parasta antia mielestäni olivat vihjeet (ja ratkaisusanat):
- KAPULAMIEHEN TUOTTAMA SARJA
- AKUSTA
- ITÄLÄN KANSSA?

Kun Toni on viime aikoina "viljellyt" ainakin jonkin verran erilaisia väännöksiä muista kielistä - lähinnä englannista -, niin aika pitkään tuota KAPULAMIESTÄ ja SARJAANSA hain ihan viärästä suunnasta!

Ristikossa on paljon pitkiä sanoja ja isohkoja aukioita. Tyhjänä esim. oikea alaneljännes tuottaa (melkein :-) aukean paikan kammon kaikessa vaikuttavuudessaan. Sitäpä nyt kuitenkin taas kerran jäin miettimään, että nuo pitkät sanat saattavat toisaalta olennaisesti helpottaakin ratkaisemista; muutama apukirjain toiseen suuntaan tulevista sanoista ja - pitkän sanan saattaa hahmottaa kuin ilmaiseksi.

Kaiken kaikkiaan tosi mukava ratkottava!
2. iso S18.2.2007 klo 18:52
Helpohkoja alkuunpääsypaikkoja? Tuntui ettei mistään saa lipsumatonta otetta! Oikea yläkulma täyttyi puoliksi arvaillen, puoliksi laatien, puoliksi luottaen siihen että uineen suku on se minkä arvelin. Pitkänsitkeiden ja lukuisien yritysten jälkeen tämä ylivoimaiselta tuntunut selättyi.

Poikittaisissa "kapulamiehen tuottama sarja" ja "pitää ääntä" päädyin jonkinlaiseen uskottavaan ratkaisuun vasta äsken kombinoimalla mahdollisia kirjaimia. Sen seurauksena jäi käteen plääh-ilmiö.

Laatimus on upea ja monet vihjeet niin tuoreita että tirisevät. Monet ovat kieroudestaan huolimatta täsmällisiä, mutta jotkut vähän tuhan kauas ampuvia (esimerkiksi se missä mies sihtailee pyssyllä).

Muuallakin on todettu että Toni käyttää sanoja rohkeasti. Keinotekoiset yhdyssanat ovat kehityksen myötä lähes karisseet, tässä tosin yksi sellaisehko. Sen sijaan joustoa ilmenee ajoittain siinä että saman sanan toistumisen säännön rikkoutuminen on joskus enemmän kuin lähellä, mm. 1. SM-alkuerän kanssa julkaistussa ristikossa ne aasialaiset.

Esimerkki vaikeasta mutta hyvästä kohdasta: läpinäkyvin sydämin. Tätä en totisesti muista aiemmin tavanneeni.

Huimaava teos, vaikka minulle liian vaikea ollakseen parasta nautintoa, kun pitää tikistää viimeisetkin järjenhivenet käyttöön.
3. RA18.2.2007 klo 19:07
iso S: "Poikittaisissa "kapulamiehen tuottama sarja" ja "pitää ääntä" päädyin jonkinlaiseen uskottavaan ratkaisuun vasta äsken kombinoimalla mahdollisia kirjaimia. Sen seurauksena jäi käteen plääh-ilmiö."

Makuasioitahan nämä aina ovat, itse nyt kuitenkin huomaan tykkääväni tuollaisista "kapulamiehen..." - tyyppisistä ratkaisusanoista. Mukavaa vaihtelua ja sopivat mielestäni hyvin (erityisesti) koviksiin.

Erästä suurta aakkosten loppupään kirjainta lainaten:
Härpäti-hää! :-)
4. iso S18.2.2007 klo 21:27
Ääh-itäpräh! Jotkut ratkojat ovat Marsista, jotkut Venäjän naapurista. Siinäpä se, kaikkia ei voi miellyttää samoilla kikoilla. Hyvä jos ristikossa on jokaiselle jotakin eikä loppu ole vastenmielistä. Tuossa pläähissäni ongelmana oli kapulamiehen osuminen sellaiseen paikkaan missä poikittaisen sanan etääältä haettu vihje ja pilokirjain olivat vähällä tuottaa ratkaisemattoman.

Tunne olisi ollut kenties toinen jos olisin keksinyt (uskonut) ratkaisun ilman työlästä aakkosten selaamista. Mistä niitäkään kaikkia ulkoa muistaa :-(
5. Jaska18.2.2007 klo 23:03
RA:n mielestä sii pehmiskovis, siis väärin pallotettu? 2½ siis oikeampi? Masentavaa. Minulla pääkuvasanat ja kaikki niitä risteävät pystysanat vielä apposen auki. Siihen saakka täyskolmosta, loput hyvinkin plussan sen yli. Uineistakin on tarjolla useampia vaihtoehtoja, ja joku meedio pääsee alkuun juuri siitä? Ja se kapulamies lienee jotain nykynuorison kapulointia, täysi mysteeri. Jäänee pitkästä aikaa Pitkälä vajaaksi.
6. Lauri Kultti19.2.2007 klo 07:04
Ai, ai, melkein harmittaa, kun juuri sellaiset kulmat ovat vielä auki, joihin RA sijoittaa "helpohkoja alkuunpääsypaikkoja". Juuri UINEEN SUKU ja KAPULAMIEHEN TUOTTAMA SARJA tuntuvat ylivoimaisilta. Itselläni tämä lähti käyntiin aivan keskeltä: ITÄLÄN KANSSA?, JÄÄLLÄ, KONIN KANSSA VEDESSÄ ja AKUSTA aukenivat kuin itsestään. Kyllä tämä minulta 3 palloa saa. Ja vähän enemmänkin, jos en tämän päivän kuluessa täytä kahta avoinna olevaa nurkkaa.
7. matts19.2.2007 klo 07:58
1. sana "jäällä, konin kanssa vedessä"
2. sana "maaseudulla hapekkaita"
3. sana ----
Näillä kai muutkin aloittivat?

No on siellä nyt sentään jotain; vasen alakulma on, oikeata alakulmaakin, keskeltä jotain, mutta kääk! ky´ä nääs on vaikeeta, sano tamperelainen. Uineen sukuun laitoin sen ilmeisimmän mutta ei siitä mitään ole seurannut! "Läpinäkyvin sydämin" keskimmäinen kirjain, joka mulla on?? aiheuttaa näppyjä, eikä sana avaudu.
8. iso S19.2.2007 klo 08:15
matts, veikkaan arvaavani oikein mikä sinulla on näppyjä aiheuttava kirjain. Sellainen vitamiinikin on olemassa (tämä on turvallinen oletus, vitamiinejahan riittää melkein joka kirjaimelle). Jos ja kun olen oikeassa, olet oikeassa, ja sana tulee joka tapauksessa olemaan yllätystenyllätys. Ei tosiaankaan tullut minullekaan heti kolmantena mieleen. En muista olenko koskaan nähnyt käytännössä, et välttämättä sinäkään, mutta kuvan olet melkein satavarmasti nähnyt.

Koska tämä on kovis, niin monissa vihjeissä on melkoisesti kieroutta. Sydänkään ei ole välttämättä sitä mitä luulisi tai siellä missä luulisi. En sano kummassa on harhautusta vai onko kummassakaan, etten veisi oivaltamisen iloa. Läpinäkyvyys on kuitenkin selvää puhetta.
9. Lauri Kultti19.2.2007 klo 08:58
Joo, se läpinäkyvä sydän -vihje oli varsin riemastuttava. Piti oikein oma läpinäkyvä sydän tarkistaa, kun vasta viime kesänä muutin maalle, enkä tarkkaan muistanut, oliko meilläkin sellainen. Oli. (Toivottavasti tästä ei nyt päässyt liikaa hajulle ratkaisusta :) )
10. iso S19.2.2007 klo 10:32
Pitäisi varoa puheitaan ettei sitten tule hätä käteen ja tule tarve selitellä. Meillä oli aikoinaan mummonmökki eikä siellä ollut vaikka olisi voinut olla. Sama juttu omalla mummolla.

Kohtalaisen yleinen silti lienee, jos on asianmukainen paikka sydämelle. Silloin on usein sydän paikallaan ja nimenomaan läpinäkyvänä, paitsi joillakin harhaoppisilla pinnallisuuteen taipuvilla.
11. Jaska19.2.2007 klo 11:00
Kyllä iso S ja Lauri Kultti nyt ylittivät laillisuuden rajan mitä ratkonta-aikana annettaviin vihjailuihin tulee. Melkein sama kuin olisi paljastanut koko ratkaisusanan. Eipä silti, minullakin on ollut joskus kiusaus höläyttää vain stringeihin verhottu paljastus hoksattuani jotain, mitä minua etevämpi ratkoja vielä taivastelee. Inhimillistä. - Niin, siitä eilisestä jeremiadiani piti jatkaman toteamuksella, että aamulla voi kaikki olla toisin. Se avoin yläosa täyttyi tuosta vain lähes ilman hengähdystaukoja. Kapulamieskin oli lapsellisen helppo. Vain yksi sana piti kuulemma tsekata MMM-sanaristikkokirjasta. Antakaa siis aplodit vaimolle. No, olisihan minullakin ihan varmasti järki juossut juohevammin tuhdin kofeiinilatauksen jälkeen. (Taitolaji tämä itsepetostelukin...)
12. Pekka Harne20.2.2007 klo 08:12
"Huimaava teos", summaa iso S yllä. Totta tosiaan!Ratkottuani Pitkälää nyt parin vuoden ajan (mitähän se tekisi tunneissa?) olen valmis nostamaan hänen laatimuksensa ihan omalle tasolleen Viitamäen rinnalle. Tätä tasoa leimaavat mahtava aukioisuus ja jatkuvasti yllättävä sanasto. Vaikka tekee kipeää, niin ei haittaa...
13. Lauri Kultti20.2.2007 klo 08:35
Ratkesi sentään. Hassua, että se UINEEN SUKU oli loppujen lopuksi se, jota alkujaan siihen sovittelin, mutta aina poistin, kun en keksinyt mitään risteävää. Eli juuri niin kuin RA alun perin sanoikin: helppo alkuunpääsypaikka. Ensin en ollenkaan tykännyt KAPULAMIEHEN TUOTTAMASTA SARJASTA, mutta jostain syystä yön yli kypsyttyään se tuntuukin kovin hauskalta oivallukselta.
14. matts20.2.2007 klo 09:16
...mutta mitä mieltä ollaan "säteyilymittarilla tuomaroitaVA" vihjeen vastaussanasta?
Kaikissa ruuduissa on nyt kirjaimet mutta ovatko oikein?
"Aluton peloton" vei pitkään virheelliselle uralle kun laitoin siihen ilmeisimmän lehden, joka sitten oli väärin. "Laudalla, tässä..." vihjeen vastus oli ihan outo mutta kyllä kuukkeli sellaisen näemmä tuntee...
15. Lauri Kultti20.2.2007 klo 12:02
matts:

Itsekin vähän nikottelin mainitsemasi SÄTEILYMITTARILLA TUOMAROITAVA? -VIHJEEN ratkaisusanaa (sen muotoa), mutta kun rupesin sen ratkaisusanan loppuosaa makustelemaan eri yhteyksissä, niin ei se oikeastaan enää tuntunutkaan niin pahalta. Koetapa!
16. matts20.2.2007 klo 12:16
Kyllä olen koettanut ja ajatellut että se voisi olla käskykin...?
17. iso S20.2.2007 klo 13:03
Niin, matts, sinun on ymmärrettävä monet asiat että menestyisit ja kauan ratkoisit ristikoiden päällä! Ihmettelysi on kyllä aiheellinen mutta vähän monimutkaisemmin ajateltuna -VA on kelvollinen. Tämähän oli visainen joten luontevin ajatus ei ole oikea, kuten jouduit huomaamaan aluttoman pelottoman kanssa. (Luultavasti laitoin itse saman väärän arvauksen; ainakin jouduin sen vaihtamaan ei-lehteen).
18. matts20.2.2007 klo 13:44
Mukavaa kun isoSveli pitää huolta ja opettaa:)-
19. alex21.2.2007 klo 09:26
Se on täytetty. Pitkästä aikaa selvitin Tonin kolmosen. Aikaa kuluu, kun vain hetken kerrallaan tuijottaa. Yhden vihjeen osa vaatisi tarkistuksen, liekö sama kuin Jaskalla... Minustakin uineen suku oli helpoimpia, vaikka välillä epäilytti. Tästä jäi hyvä maku.
20. lp21.2.2007 klo 19:57
Niin tosiaan jäi. Neljään päivään ei tapahtunut juuri mitään, mutta sitten alkoi aueta, tosin pyyhkien ja vaihtaen. Olen suorastaan onnellinen, koska aivoni eivät olleetkaan vielä jäässä. Kyllä Toni annoit taas nautittavaa(joskin välistä manailtavaa). KIITOS!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *