KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > SULAA HULLUUTTA

3225. Sulaa hulluutta

Kravattimies24.1.2007 klo 05:16
Päivi tulee sisälle ja kertoo nähneensä naapuritalon auringonpuoleista katonreunaa maalattavan.

- Sehän on sulaa hulluutta! Auringossa varmaan sulaa, kun varjossa on 36 astetta!

Luova tauko ja sitten:

- Miksi muuten hulluutta sanotaan sulaksi?

Siinäpä kysymys. Niin ajatus siivet saa.
2. tjn24.1.2007 klo 08:03
Hulluutta on monenlaista. Kaikki eivät ole sulia.

Sillä aikaa kun jopu pätevämpi etymologi rustaa vastausta, kysyn kravattimieheltä paria "käännösjuttua".

iso S kaivoi jostakin esiin mielenkiintoisen sanakirjan http://www.websters-online-dictionary.org/definiti on/Finnish-english/

Olen sitä huvikseni selannut ja jäänyt pohdiskelemaan esim. seuraavaa paria sanaa:
- purjepilvi
- kylmänritsi

En ole ikinä kuullut tai lukenut sellaisista. Pystyisikö kravattimies valistamaan meitä äidinkielessämme? Yo. linkistä saa englanninkieliset vastineet, joiden "tulkintaa suomeksi" jään mielenkiinnolla odottamaan.
3. HT24.1.2007 klo 08:40
Paitsi yleisimmin tunnettua merkitystä sula merkitsee "murt. myös 'pelkkä, silkka' (melko yl.); 'notkea, vikkelä' (LounSm)", noin etymologisen sanakirjan mukaan. Sulasta armosta, sulaa hyvyyttään jne., ei ilmaus vain hulluuteen liity. Kovasti tavallistahan on, että sanalla on useampia merkityksiä.
4. iso S24.1.2007 klo 09:10
Todellakin erikoiset sanat tjn on bongannut - Google ei anna niille mitään muuta linkkiä kuin viittauksen Websterin definition indexiin.

Webster on napannut suuren osan sisällöstään vanhoista (ennen vuotta painetuista 1925) sanakirjoista, joiden tekijänoikeus on rauennut. Siksi sen sanasto on jossain määrin omaperäinen.

Purjepilvelle se antaa käännöksen velum mikä on latinasta napattu sana ja tarkoittaa purjetta. Velum ei löydy välttämättä taivaalta vaan suusta: kitapurje. Se on myös sienen heltta tai biologiassa muu verhomainen osa.

Pilvien yhteydessä velum määritellään näin:
An accessory cloud veil of great horizontal extent, close above or attached to the upper part of one or several cumuliform clouds which often pierce it.

Arvelen että nykyinen nimitys purjepilvelle on verhopilvi (pilvisuku altostratus).

Kylmänritsille tarjotaan useita käännöksiä: check, crizzle, pressure vent, skin crack, surface crack, surface vent, vent.

Englanninkielisistä sanoista saa käännösten lisäksi tarkemman määrittelyn ja usein paljon muuta tietoa. Esimerkiksi skin crack määrittelee näin:

A fine short surface crack, caused by the contact between hot glass and a colder surface. "Check" usually refers to a crack which is short but relatively deep; "crizzle" to a longer very shallow crack.

Siis lasin valmistuksessa pintaan voi syntyä pieniä säröjä kun kuumaa lasia koskettaa kylmä pinta. Tämä voi luultavasti olla tavoitteesta riippuen valmistusvirhe tai tahallinen temppu (koristelasin valmistus). Muissa yhteyksissä annetaan esimerkkinä ilmiön aiheuttajasta tela, mikä viittaisi ikkunalasin valmistamiseen ja silloin ilmeisesti kyseessä on ei-toivottu ilmiö. Puhutaan myös kuivuvan betonin pinnan säröytymisestä.

Voisi kuvitella että ritsi on samaa kantaa kuin ridge mutta noiden esimerkkien valossa ritsi on pikemminkin painanne kuin harjanne.

Jos joku oikeasti tietää jotain eikä arvaile kuten minä niin sivulla
http://www.websters-online-dictionary.org/about.us /about.html
on ohjeet mihin voi lähettää urputuksia. Siellä on myös osoite mihin voi lähettää vanhoja sanakirjoja. Mikä tahansa kielipari kelpaa eikä kunnolla ole väliä (esim. kannet saavat puuttua) kunhan kirja on painettu ennen vuotta 1925.
5. iso S24.1.2007 klo 09:21
Sulan synnystä minulla ei ei ole tietoa mutta mielenkiintoinen arvaus löytyy.

Sana on varsin lähellä englanninkielistä sanaa sole minkä yksi merkitys on ainoa, yksinomainen, pelkkä. Tästä Webster antaa esimerkkejä:

Gump! What's your sole purpose in this army (Forrest Gump; writing credit: Eric Roth)

He will then be sole heir of all my earthly possessions (Young Frankenstein; writing credit: Mary Shelley; Gene Wilder)

The sole purpose of a child's middle name is so he can tell when he's really in trouble. (references; author: unknown)

Merkitys on siis hyvin lähellä samaa kuin sulassa hulluudessa mikä tarkoittaa puhdasta, pelkkää hulluuttaa missä ei ole järjen hiventäkään havaittavissa.

Lisäksi sanalle annetaan ruotsinkieliseksi käännökseksi mm. sula (booby) ja boobylle annetaan määritelmä (lintulajin lisäksi):

An ignorant or foolish person.

Sitä kautta päästään suoraan hulluuteen joten sula hulluus on ruotsista lainattua hullua hulluutta!
6. tjn24.1.2007 klo 10:09
Ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Kiitti isolle S:lle mielenkiintoisista pohdinnoista.
7. HT24.1.2007 klo 10:47
Toivottavasti ei kumminkaan synny käsitystä, että suomen sula-sanalla olisi jotain etymologista liittymäkohtaa englannin sole-sanaan.

Tuntuisi itsestään selvältä, että suomen 'kaasu' on peräisin muun maailman gas-sanasta (mm. ruotsi, englanti, saksa, hollanti; ranska ja venäjä: gaz), mutta alkuaan se on murresana merkityksessä 'huuru, sumu, höyry, auer,häkä, käry' yms. Sumua merkitsemässä se oli Daniel Jusleniuksen sanakirjassa vuonna 1745, ja nykymerkitys tuli käyttöön vuonna 1845.

Niin että etymologiat ovat usein yllättäviä.
8. Kravattimies23.4.2007 klo 04:27
"Australian kirjeenvaihtajamme" Brisbanesta:

Asuminen täällä on sulaa hulluutta! Täällä ei sada tarpeeksi ja kuivuus sen kun vaan pahenee. Illalla tosin pitkästä aikaa ukkonen jyrähti ja vettä satoikin jonkin verran, mutta en ole tietoinen, menikö vettä Brisbanen patoihin. Kotona keksittiin semmoinen vitsi, että viedään pari kattilaa ja pataa pihalle. Silloin nähdään ainakin heti, onko vettä padoissa!

Brisbanen lämpötila on ollut 29 astetta, kerran tai kahdesti 30 astetta tällä viikolla. Vettä ei ole satanut kunnolla neljään vuoteen. Vuonna 2001 padot olivat täynnä. Vuonna 2005 vettä oli jäljellä 42% ja 2006 33%. Viime viikolla lukema putosi alle 20%:n. Vuosien ajan veden määrä on siis laskenut padoissa. Puolen vuoden välein julkaistuilla määräyksillä veden kulutusta on rajoitettu yhä kovemmilla säännöillä. Tämän vuoden syys-lokakuussa tulevat voimaan tason 6 rajoitukset, mutta nyt ollaan vielä tasolla 5. Autosta saa pestä sangon ja rätin avulla vain peilit, tuulilasin ja kakat, erityisesti lepakon tiputtamat; ne polttavat maalit läpi siltä kohdalta noin vuorokaudessa. Kotona ei saa pestä autoja sen kummemmin, vaan autoja saavat pestä vain luvan saaneet autojenpesufirmat, joissa pesun pitää tapahtua käsipelillä. Uima-altaita varten on myös tiukat ohjeet. Uima-altaan päällä on oltava suoja veden haihtumisen estämiseksi. Uimarannoilla suihkut on suljettu. Turistit joutuvat siis kävelemään hiekkaisine varpaineen hotellihuoneeseensa. Henkilöä kohti suihkussa saa olla enintään neljä minuuttia vuorokaudessa. Aikaisemmin suihkussa peseydyttiin usemman kerran päivässä, melkein joka kerta, kun tultiin sisälle helteestä. Sangolla saa viedä ulkokasveille hanavettä kolmena päivänä viikossa kello 16-19 välillä. Puutarhaletkun käyttö on jyrkästi kielletty. Monien muiden tavoin kotonamme on lavuaareissa tyhjät muoviset kahden litran jäätelörasiat ja lattialla sangot niiden tyhjentämiseen sekä suihkun alla kolme muoviastiaa keräämässä käytettyä vettä. Käytettyä vettä kutsutaan harmaaksi vedeksi. Harmaata vettä saa viedä puutarhaan milloin haluaa. Henkilöä kohti asunnon vedenkulutus saa olla enintään 140 litraa vuorokaudessa. Vaikka se tuntuukin aika riittävältä, niin täkäläisessä ilmastossa se ei sitä ole. Siihen sisältyy siis kaikki vedenkäyttö, kuten suihkut, pyykinpesu, tiskikoneen ja vessan käyttö. Myyntiin on tullut 1980-luvulta Uudessa Seelannissa jonkun näkemä vessamalli, jossa käsienpesuvesi otetaan talteen toiletin säiliöön. Talon ulkopuoliset tuhansien litrojen sadevesitankit ovat taas kuumaa tavaraa. Ne maksavatkin tuhansia dollareita. Ennen Brisbaneen muuttoamme melkein joka talossa oli sadevesitankki, oli ollut jo aikojen alusta saakka, mutta ne määrättiin poistettavaksi sitä mukaa, kun talot alkoivat saada kaupungin vettä putkesta. Tänä vuonna siis palaillaan taas vanhoihin aikoihin, jos kellä on varaa sellaisen tankin ostamiseen. Niitä kyllä varastetaankin. Vesitilanne pahenee vielä ennen kuin parantuu, sillä joka viikko tälle alueelle saapuu asumaan tai syntyy 1500 uutta ihmistä enemmän kuin täältä poistuu. Onneksi muutamien vuosien kuluttua uusista ja kaukaisista padoista rakennettavat putket yltävät tänne saakka. Voi niitä hyviä aikoja Suomessa, kun satoi jatkuvasti ja kaikki valittivat sitä!
9. tonimikael23.4.2007 klo 09:53
Että eikun kaikki lähettämään kravattimiehelle vesipostia! :) (Harmi kun sitä ei voi tehdä sähköpostin liitetiedostoitse...)
10. Kravattimies24.4.2007 klo 07:08
Harmi, kun sähköpostissa on vesieste! Sellainen haitta on onneksi vesipedoton.
11. iso S24.4.2007 klo 08:21
Hiki kannattaa kaapia talteen. Siitä voi tislata suolan pois ja näin saa kukkien kasteluun kelpaavaa vettä ainakin 100 litraa per hikoilija per vuosi.
12. jupejus24.4.2007 klo 11:18
Jos kaikki australialaiset osallistuisivat talkoisiin edellä mainitun konstein, niin eikös rapea parikymmentämiljoonainen kansa keräisi vettä noin 2000000000 litraa.
13. Jaska24.4.2007 klo 11:48
Kaksi miljardia litraa, sehän on yhden neliökilometrin suuruinen lätäkkö keskisyvyydeltään kaksi metriä. Australialaiset hikoilevat vuodessa siis noin töölönlahdellisen ja osan Eläintarhanlahtea päälle. Kyllä se aika monen kukkapenkin kasteluun riittäisikin. Hien kerääminen talteen saattaa kyllä saattaa kyllä osoittautua ongelmalliseksi. Siispä suositan ausseille teknisesti toimivampaa vaihtoehtoa, virtsan puhdistusta. Onko sinussa Kravattimies keksijän vikaa? Kehittämällä ja patentoimalla jokaiseen talouteen mahtuvan kotivirtsanpuhdistamon on miljonääriytesi taattu! Mulle prossat, tulihan idea minun päästäni. Mikä nimenomaan tässä tapauksessa oli aivan odotettavissakin...
14. Kravattimies25.4.2007 klo 04:07
Kuivuus ei vaivaa koko kengurumaata, mutta tehokkaalla televisiomainonnalla voisi saada kaupaksi sata miljoonaa vedenkeruuvarjoa, kun ihmiset aina hukkaavat varjojaan:

http://www.hemmy.net/images/funny/uselessinvent10. jpg



Samoja ostajia voisi kiinostaa:

http://www.mindbreakers.com/japan-useless-inventio ns.htm



Porukkaa saattaisi kiinnostaa näiden osakkeet:

vettä hylkivä pyyhe,
auringonvoimalla toimiva taskulamppu,
puhallettava tikkataulu,
helikopterin heittoistuin,
poljettava pyörätuoli,
vesitiivis teepussi ja
maahantörmätessä automaattisesti avautuva laskuvarjo.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *