KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > MIKÄ KIRJA NAURATTI?

320. Mikä kirja nauratti?

Pena21.9.2003 klo 12:33
Mikä kirja nauratti?
Karjalainen kysyi Joensuun kirjallisuustapahtuman osallistujilta, mikä kirja on viimeksi naurattanut.
Tuija Lemmetyinen
- Wanha Jokela -kirja. Lueskelin sitä tuossa yksi junamatka ja hävetti helvetisti, kun nauroin koko ajan ääneen. Niin moni tapahtuma siinä kirjassa liippaa omaan elämään.
Annukka Tiitinen
- George Orwellin Eläinten vallankumous on jäänyt mieleen yhtenä hauskimmista lukukokemuksista. Sen satiiri ja ironia on kestänyt, ja se lienee yleispätevä teos eri puolilla maailmaa. Näin juuri pehmytkantista pokkariversiota ja mietin, ostaisinko kaikille lapsille omat kappaleet.
Ari Koskela
- Saako sanoa sarjakuvakirjaa? Jykän ja Riken Runteli on minulla klassikkona kirjahyllyssä sellaisia tilanteita varten, kun tuntuu, että elämässä ei ole mitään nauramista. Se on käsittämätöntä sanataituruutta. Joku voi muistaa tekijäkaksikon Hymyn takasivun Puutaheinää-sarjasta.
Iiris Kankaanpää
- Axel Munthen Huvila meren rannalla sisältää mainioita, sydämellisiä koirakuvauksia. Munthehan oli lääkäri ja hyvin eläinrakas. Hän osasi todella kuvata koiran luonnetta. Munthen kirjoista huokuu sellainen elämän rakastaminen, joka tekee minut iloiseksi.
Oskari Ratinen
- Luen paljon ja varmaan jokaisesta kirjasta löytyy jotakin, jolle hörähtää. Kunnolla nauroin viimeksi Arto Salmisen Turvapaikalle. Salmisen huumori on mustaa, mutta hyvin realistista. Nykyajan suvaitsevaisuuden vaatimus törmää Turvapaikassa pakolaiskeskuksen työntekijöiden maailmankuviin. Syntyy hauskuutta.
Riitta Saarelainen
- Puutarhainnostuksen vallassa olen lukenut tänä vuonna Karel Capekin kirjaa Puutarhurin vuosi. Väinö Kirstinän puutarha-aiheisesta kirjasta sain tämän lukuvihjeen. Sai nauraa ääneen.



Kertokaas ristikkokansa omia "kirja-nauru-kokemuksia". d:)
2. ile21.9.2003 klo 13:39
Olen joskus aikaisemminkin jollain palstalla kehunut ja suositellut Charles Bukowskin esikoisromaania 'Postitoimisto' ja teen sen jälleen. Jos et ole ryppyotsainen tosikko miestenvihaajafeministi niin nautit varmasti teoksesta etkä voi pidätellä naurunpurkauksia millään mahassasi. Hulppea kirja, joka tulee luettua muutaman vuoden välein aina uudelleen ja uudelleen.

Kehuessaan Jykää & Rikeä Pena puhuu asiaa. Sain ensi kosketuksen herrojen tuotantoon tuollaisena kymmenvuotiaana pojankloppina. Dyykkasimme kavereiden kanssa lehtiroskiksia, etsimme pornolehtiä, joista eräs sorsaksi kutsuttu äijä maksoi meidän pentujen mielestä ihan kelpo summan, jotain kymmenen penniä per numero riippuen vähän lehden kunnosta. Vähemmän selatusta saattoi saada enemmänkin. Siinä roskia penkoessa tuli puolivahingossa selailtua Hymyjä, ja niinhän siinä kävi, että Jykä & Rike kolahti nuoren pojan päähän - ja kovaa. Minulla oli kansio, johon keräilin Puutaheinää -sarjakuvia. Niitä oli myöhemmässä vaiheessa jo melkoinen määrä, ja usein harmittelen, että olen kokoelmani jossain elämänvaiheessani hukannut. Vieläköhän Puutaheinää -palstaa Hymyssä julkaistaan?

Tämä Penan mainitsema Runteli ei ole meikäläiselle tuttu mutta nyt sellainen on omaan kirjahyllyyn PAKKO !!! hankkia. Pitää tehdä divariin tilaus.

Ja sitten oma täkyni kaikille sana- ja sarjakuvahuumorin ystäville.

Haalikaa jostain käsiinne Kimmo Taskisen albumit 'Tuuba tukossa' ja 'Sellerikeittoa'. Miehen huumoripläjäykset pureutuvat sanojen eri merkityksien ja kuvallisen ilmaisun ristiriitoihin tavalla, joka ei jätä ketään sanaseppoilun harrastajaa kylmäksi. Piirroslajina on karikatyyri ja kynänjälki on erinomaista.
3. Tuomas L.21.9.2003 klo 14:19
Laurence Sterne: Tristram Shandy - elämä ja mielipiteet.

1700-luvulla ilmestynyt kokeellisen tajunnanvirtaromaanin perusklassikko, joka ei ole helppoa luettavaa (on kylläkin huomattavasti helpompaa kuin James Joyce), mutta sisältää useita aivan hillittömän hauskoja juttuja. Jos ette pelkää haasteita, tässä on ehdottomasti yksi lähestymisen arvoinen teos.
4. Pena21.9.2003 klo 14:52
Tarkennetaan sen verran että otsikon alla oleva teksti on siirretty sanomalehti Karjalaisen nettisivuilta suoraan tänne. Joten minä en "kehu", vaan kehujan nimi on kehujen yläpuolella. Ei sillä ettenkö haluaisi kehua, aihetta kun näissä tapauksissa on.

Ainakin viime vuonna Puutaheinää-palsta oli vielä voimissaan. Voimissaan sikäli, että naurua irtosi!
5. tjn21.9.2003 klo 16:19
Duoda duoda. Kirjaa Nikke Pärmistä ei pystynyt lukemaan enää illalla sängyssä silloin, kun kanssaeläjä halusi nukkua.
6. mats22.9.2003 klo 08:46
kannattaako edes mainita: Bisquitin koko tuotanto
7. Marianna22.9.2003 klo 17:43
Valtterin Suomalaisen "Kuolet vain kahdesti" kaikessa raadollisuudessaan on hulvatonta luettavaa. Ei suositella yliherkille.
8. terok22.9.2003 klo 18:12
Tuosta raadollisuudesta tuli mieleen mustan huumorin klassikkoteos, Brett Easton Ellisin Amerikan psyko, jossa myös raatoja syntyy melko runsaasti. Kirja tiivistää länsimaisen sivistyksen päätepisteen kerrassaan hykerryttävästi. Tätäkään ei voi kyllä suositella herkille, väkivaltakuvaukset ovat jokseenkin mässäileviä.
9. Marianna23.9.2003 klo 13:33
Pitäisikö tarkentaa: Valtteri Suomalainen muistelee kokemuksiaan Patologian laitoksella. Opetukseksi kävisi : Valitse tarkkaan, missä ja miten päiväsi päätät. Jos sinua huvittaa ilmaus "VR:n suorittama alustava ruumiinavaus" niin siitä vaan.
10. Reima Mäkinen23.9.2003 klo 14:43
Simo Peltosen Elmo on juuri tarkastelun alla. Se on hauska. Vaikka olen vasta alkumetreillä. Tosin huumori on hieman erilaista kuin olisi Helovirran ja Hiilloskorven radioselostuksen perusteella odottanut.
Kannattaa myös muista Alivaltiosihteerin hupailukokoelmat.

Pasi Heikuran keräämiä latteuksia "Näissä merkeissä" en ole vielä lukenut, mutta epäilemättä sekin toimii.
Tommi Aition "Spede" ei ollut hauska, mutta en sitä odottanutkaan.
Hotakaisen Buster Keaton oli paikoitellen hauska, ja kauttaaltaan oivaltava.
11. Eki23.9.2003 klo 14:44
Simo Peltonen? Lienee edelleen Juhani.
12. mats24.9.2003 klo 08:35
Eki - Peltonen on jo vainaa - ei siis edelleen Juhani, paitsi tietenkin kirjojensa kansissa.
13. Zebraze24.9.2003 klo 09:12
Pakko mainita tämä. Kävelin sattumalta hautajaissaattueen
läpi vihreässä talvitakissani pahennusta aiheuttaen -
erikoisimpia tilanteita elämässäni.
14. Antti Viitamäki24.9.2003 klo 10:58
Omia kirjasuosikkejani ovat Douglas Adamsin "Linnunradan käsikirja liftareille" -sarja ja Daniil Harmsin "Sattumia". Molemmat ovat pakollista tavaraa absurdin huumorin ystäville.

Viimeisin löytöni on Mark Twainin lehtikirjoituksista koottu
"Kannibalismia junanvaunuissa ja muita kertomuksia". Twain on aivan huikea kielenkäyttäjä, ja suomennos on erinomainen. Ja mikä parasta, Kirjatori myy parhaillaan pehmeäkantista versiota NELJÄLLÄ EUROLLA!

Tsekkaamisen arvoinen on myös Matti Tullan, uunituoreen tamperelaisnovellistin kokoelma "Naisunelmia".
15. Kravattimies24.9.2003 klo 11:32
Zebraze, pituussuuntaanko?
16. Zebraze24.9.2003 klo 18:06
Ei sentään.
17. ile24.9.2003 klo 20:13
Mainitsenpa vielä erään mainion naurun irrottajan. Joni Skiftesvikin novellikokoelma 'Viisitoista tarinaa' sisältää monen muun hyvän lisäksi hänen ehkä parhaan - ainakin kehutuimman - novellinsa 'Valtuuskunta'. Tässä teeveestäkin tutussa kertomuksessahan suojellaan Kiiminkijokea kansainvälisessä vesiensuojelukonferenssissa Montreauxissa nauruhermoja kutkuttavalla mutta varsin menestyksekkäällä tavalla. Jos et vielä tunne tarinaa, niin suosittelen pikaista vierailua lähimmässä kirjastossa. Uskoisin, ettei reissusta tule turha.
18. Lauri Kultti25.9.2003 klo 22:27
Hauskan kirjan kaipuussa kannattanee tutustua John Kennedy Toolen Typerysten salaliittoon ja Venedikt Erofejevin Moskova-Petuskiin.
19. Helge6.10.2003 klo 21:02
Huovisen Veitikka vaan aina jaksaa naurattaa.
Totuuden ja fantasian rajat!

Armas J. Pulla: Tammikuun ensimmäinen 1900.
Vrt. 2000! , paitsi niillä pyyhki paremmin.
20. sihteeri7.10.2003 klo 12:24
Antti V! Jos pidät "Liftarista", lue myös Terry Pratchettin ja Neil Gaimanin "Hyviä enteitä"! Ehdoton kakkossuosikkini em.
"liftarin" jälkeen. Papukaija G.Pula-aho tietenkin ja Erkki-Mikaelin Samuel Väsy- ja Isaskar Keturi -jutut! Suosittelen!
21. Pena7.10.2003 klo 12:47
Lienetko alivaltio........?

Mua naurattaa niiden kirjat ja radiohupailut.
22. Eki7.10.2003 klo 13:18
Kyllä se on meidän ristikkosihteeri, varsinainen mestarirustari ja kirjafanaatikko.
23. Pena7.10.2003 klo 13:27
Ahaa, asia selvä. Nyt ei ihan kahta viikkoa mennytkään välähdykseen.

d:)
24. Päivi9.10.2003 klo 15:28
Hupaisaa luettavaa on myös Mikael Niemen Populäärimusiikkia Vittulajänkältä, suosittelen.

Tristram Shandy onkin ollut kesken jo kohta neljä vuotta... ;-)
25. Pete9.10.2003 klo 20:35
Marx, Harpo
HARPO PUHUU!

Marx, Groucho
GROUCHO JA MINÄ : OMAELÄMÄKERTA

Melko hauskoja, etten sanoisi...
26. Shadow21.3.2007 klo 22:34
Kuten tuolla jo mainittiin niin Linnunrata eli se viisiosainen trilogia on hauska.

Ja niinkuin Sihteeri mainitsi Erkki-Mikaelin niin siinäpä vasta hauskat jutut. Kolahti heti, kun luin ensimmäiset jutut ja sain hankittua kaikki Erkki-Mikaelin kirjat. Hauskaa on ollut.

Aika hauskoja ovat Juha Vuorisen kirjat, joista ensimmäinen oli Juoppohullun päiväkirja.
27. Eki21.3.2007 klo 22:58
Hese Hyvärinen mainitsikin jo IS:ssä Eero Pasasen kirjan Kononen ja naulamurhat. Pasanen otti osaa SM-taistoon ja kirjassa puhutaan mm. kovisten ratkomisesta.
28. Jyrki22.3.2007 klo 21:41
Säikeen lukemista aloittaessani minulle tuli ensiksi mieleen Mikael Niemi Vittulanjänkineen, jonka Päivi tuossa sitten mainitsikin. Siinä on kasapäin viattomuudessaan typerryttävän elämänmakuisia sattumuksia - jotenkin erityisesti on jäänyt mieleen tappeluketjujen kuvaus - ja Niemellä on tapana yllättää puun takaa tekstinsä käänteillä, kuten löylynheittokilpailun loppuratkaisussa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *