KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-KOVIS 5.1.

3195. IS-kovis 5.1.

Lauri Kultti5.1.2007 klo 21:45
Tässä koviksessa ei nyt tällä kertaa kauan mennyt. Ratkonta alkoi aika sujuvasti. Sitten tuli täysi stoppi. Ja lopuksi ratkesivat oikea yläkulma ja molemmat alakulmat. Muuten aivan oiva ristikko, mutta muutaman tuntemattoman henkilön nimi piti tarkistaa lähteistä. Viittaakohan pääkuva oppilaisiin vai rehtoriin?!? Suurin ahaa-elämys tuli vasemman laidan keskivaiheen vihjeestä NIITÄ EI SALOSSA.
2. Ritu5.1.2007 klo 22:13
Selasin vasta lehden, mutta huomio kiinnittyi kyllä heti Antin koviksen pääkuvaan. Tuolta koulusta olisi ollut mukava saada todistus :)
3. Jaska5.1.2007 klo 22:37
2,5kin olisi ratkonta-ajan perusteella ollut sopiva vaikeusranking. Heijastumaa Ekin puhuttelusta syksyllä? Tämän vuoden pääkuvakisan johdossa! Suuresti miellytti myös koko ristikon läpäisevä vaakasana (17). Mielenkiintoista, kolmannen kerran sama vihje-ratkaisusanapari noin vuoden sisällä, sitä ennen ei koskaan silmään sattunut. Vihje saattaa muuten joidenkin mielestä kiikkua hyvän maun rajoilla.
4. Lauri Kultti7.1.2007 klo 04:25
Onpas tämä herättänyt vähän keskustelua! Oliko liian helppo? Jos oli, niin olisi kuitenkin kiva kuulla lisää kommentteja. Onko yleisön vaatimus koviksien helpotuksesta nyt toteutunut? Jos on, onko suuntaus hyvä? Jaskalle kiitos nimenomaan tähän pointtiin puutumisesta!
5. Pena7.1.2007 klo 09:15
Ei se nyt liian helppo olluna. Voisi sanoa että kaksi ja puoli olisi lähempänä "totuutta". Mutta: koska on joskus mukava saada myös kolmepalloinen täyteen, en sanokaan!

"Kyyllä se oli iihan täysi kolmonen!!"

d=)

LEHTIPÖNKKÄ -vihjeestä se lähti aukeamaan. Jostain syystä myös GANGES! avautui saman tien. Jännä juttu, että vihje SAKALOITA välähti myös heti, mutta en uskonut itseeni, vaan lähdin venkoilemaan. Metsäänhän siinä sitten mentiin.

Outasta palattuani ylenin, ja onneksi LENNÄTTI TAANNOIN -ratkaisussa ei ole piilokirjaimia. Muuten olisi jäänyt ilman kuukkelia täyttymättä.

Täyteen tuli, ja ihan ilmestymispäivän iltana, vaikka välillä vilkuilinkin telkkarista taimenenpyyntiä Colorado-joella.

KUIN OPRAT on vielä (t)osin tajuamatta.
6. Jaska7.1.2007 klo 11:52
Lauri Kultille tiedoksi, ettei huomioni ollut moitteeksi tarkoitettu, pikemminkin päinvastoin. Mukavaahan se on joskus selvitä Plussan täyskolmosesta ala- ja yläpään pahemmin puutumatta! Alkuvuoden ja vuoden vaikeimman tasoa lähentelevien pahisten kanssa voisi silti hikoilla muutaman kerran vuodessa. - Pena, ei niitä Anan aivoituksia tosiaan ole helppoa oivaltaa. Välillä se ihan kiukuttaa, grrrr...
7. RA7.1.2007 klo 18:55
Lauri kyselee, että oliko liian helppo? Minusta ei. Vaikka tottahan selvästi huomasi, että Antti oli helpottanut huomattavasti omasta aikaisemmasta kolmipallostyylistään.

Pähkimistä silti riitti. Ovelimpina itselleni toimivat vihjeet KAUNEIMMAKSI 1990 ja NIITÄ EI SALOSSA; Kaikenlaisiahan sitä vuoden mittaan valitaan kauneimmaksi, mutta tällä kertaapa ratkaisu ei ollutkaan se, joka ekana (yleensä ja oikein) tulee mieleen kun kauneudesta puhutaan. Ketkusti se ekana mieleen tullut sopi kirjainmäärältään ja muutenkin hyvin ko. kohtaan niin, ettei siitä heti älynnyt luopua. - Vaikka NIITÄ EI SALOSSA ajatuksen tajusikin, jäi jäljelle vielä kaksi vaihtoehtoa, joissa on lähes samat kirjaimet.

Mukavaa tarkkaa vihjeitystä. Parhaasta päästä, mm.:
- ISÄNTIEN KAIKKI MAAT? (7)
- KIEHUMISPISTE (8)
8. Eki7.1.2007 klo 19:21
Tässä Antin ristikossa oli myös tarkastuksen ja entrauksen kannalta paljon vähemmän ongelmia. Tuo KAUNEIMMAKSI 1990 oli minun viritelmäni sellaisen vihjeen tilalle, joka minusta ei ollut hyvä (siis minusta). Enpä uskonut, että siitä olisi kehuja tullut, mutta hyvä jos hämäsi.

Yksi toinen vihje vaihtui myös kokonaan. Alkuperäinen vihje oli kyllä hyvä, mutta jotenkin sillä tavalla liian vaikea, että sana pitää saada paikalleen ja kääntää aivot mutkalle, niin sitten se selviäisi. Yritän muistaa kertoa sen vastausajan päätyttyä, niin nähdään, oletteko lainkaan samaa mieltä. Uusi vihje oli varmasti helpompi.
9. Ritu7.1.2007 klo 23:44
Iltapuhteiks väänsin tuota Antin kovista. Työtä se ainakin minulle teetti. Tuo yläkulma vielä hieman auki.
Vasen laita kuvan alla teetti töitä, kun ROSEN MINIÄ oli niin hakusessa. Oikeassa alalaidassa tuli pitkäksi aikaa täysjarrutus, kun yksi kirjain oli väärin, enkä päässyt sen takia eteenpäin. Tuo väärä kirjain oli pystyvihjeen LUOTAANTYÖNTÄVIEN toiseksi viimeinen kirjain.
Mietin hetken aikaa, että miksiköhän RA piti vihjeestä ISÄNTIEN KAIKKI MAAT? Kesti aikansa ennen kuin tajusin sen lopullisesti itse, vaikka ratkaisusana siinä oikein olikin.
SUURI LINTU ja siitä tullut vastaussana sekä 1.4. ovat taas niitä vihjeitä, jotka kirjoitan muistiin niitten päivien varalle, kun nuorisolla on tylsää ja ei ole mitään tekemistä, niin voi taas kysellä, että miten vihje liittyy vastaussanaan.

Minulla oli sama homma kuin RA:llakin, että vihje KAUNEIMMAKSI 1990 ratkaisua etsittiin ensin toisaalta. Vihje NUOTILLEKIN sai hetkeksi pysähtymään, kun olin siihen mielestäni keksinyt oikean ratkaisun, joka stemmasi tuon kolmannenkin kirjaimen osalta. Mutta aina ne laatijat keksii vielä jonkun vaihtoehdon vihjeeseen lisää, mikä sitten itselle tulee varmasti viimeiseksi mieleen!;)

En tiedä mikä siinä on, etten opi pitämään vihjeistä, jotka on rakennettu tyyliin EI ST_ _ _ _. Noita tuon tapaisia oli muitakin. Vasemmassa alalaidassa alimmaisena ollut tuontapainen vihje oli poikkeus, kun se niin vihjeeltään kuin vastaussanaltaankin oli yhteneväinen.
Tätä ratkoessa olisi voinut samalla soittaa saku sammakko-lastenlaulua, jossa toistuu aina tuo AHAA AHAA AHAA. Läpi koko ristikon tuota sai lauleskella ja hokea, kun sanan sieltä täältä keksi ;)
10. Soili8.1.2007 klo 22:15
Milloin on SM ristikkokisan ensimmäinen ristikko iltiksessä? Eikö ole jo aika pian sen aika?
11. Eki8.1.2007 klo 22:34
27.1.
12. Jaska8.1.2007 klo 22:38
Soili, veikkaan helmikuuta. Varmasti oikean vastauksen saat uudistamalla kysymyksen säikeessä 3194, Ekin kioski 3 (jos Eki ei satu huomaamaan kysymystäsi täällä).
13. Jaska8.1.2007 klo 22:39
Turha epäilys. Ja minulla väärä veikkaus niin kuin kupongillakin.
14. Eki8.1.2007 klo 22:40
Sanaseppojen jäsenen luulisi tähän mennessä löytäneen sen tiedon 100-sivuisesta järkäleestään.
15. Jaska8.1.2007 klo 23:20
Sivu 21. Tämä on erittäin mielenkiintoista. Vuorenvarmasti muistan tuon kuvan katsoneeni, todennäköisesti luin myös tekstin. En siis muistanut päivämäärää. Kehtaakohan sitä tämän jälkeen edes osallistua. Ainakin välkkäreistä on turhaa haaveilla.
16. Soili9.1.2007 klo 19:31
Kiitos tiedosta. Olen jäsen ja saanut järkäleenkin mutta ollut sen sata rautaa tulessa ja se on jäänyt lehtipinoon. Kaivanpa sen esiin nyt heti ja alan pohtia:-)
17. Ritu14.1.2007 klo 22:19
Nostin säikeen vaan ylös ihan Ekiä varten, ettei unohdu tuo 7.1 klo 19:21 mainittu vihjeen muutos. Ristikkokansa kun tahtoo tietää. ;)
18. Eki14.1.2007 klo 22:29
Kiitos, Ritu. Skytän alkuperäisversio oli nyt jo tipo tiessään, mutta muistelen, että KAJAVAn vihje kuului

KALEN
LENTÄÄ
AMMATIK-
SEENKIN
19. Eki14.1.2007 klo 22:37
No nyt löysin sen:

KALEN AMMATISSA LENNOSSA
20. Ritu15.1.2007 klo 21:22
Nyt ei tuo vihje auennut. Nokkelammat selittäkööt!
21. Eki15.1.2007 klo 21:30
K + Alen ammatissa = K + ajava

kajava = lennossa

Ilmeisesti Ritu ei ihmettele, miksi vaihdettiin. Ei tullut mielestäni oikeanlaista ahaa-elämystä keksiessä.
22. Ritu15.1.2007 klo 21:48
Juups, vaikka selitys kaikkine kiemuroineen on nyt ihan yks yhteen menevä, niin silloin kun vihjeessä niitä kieppejä pitää tehdä useampi päästäkseen ratkaisusanaan, se menettää hohtonsa.
Tuollaista kompaa pohtii yksittäisinä tehvävinä mielellään kavereitten kanssa, mutta ristikoihin tungettuina ne saattavat nostaa verenpainetta.
23. RA15.1.2007 klo 22:22
Se ristikkoon päätynyt
OHJASI JA
ARVOSTELI
LENTÄÄ YHÄ
oli minusta hyvä. Ainakin jonkin sortin (uusi) ahaa-kytkös syntyi, kun tajusin, että Kajavan Jukkahan oli itse asiassa nimellisesti "lintu".
24. Ritu15.1.2007 klo 22:28
Tässä yhteydessä kysynkin vielä mielenkiinnosta ko. ristikon laatijalta Antilta itseltään yhden yksityiskohdan laadintatapahtumasta. Siis että miten laatija päätyi pääkuvan alla olleeseen vihjeeseen ROSEN MINIÄ?
Ilmeisesti ETHEL syntyi ristikkoon ensin ja sitten sille etsittiin/keksittiin vihje?
Mitä kautta tuolle vastaussanalle lähdettiin vihjettä rakentamaan?

Tämä ihan puhtaasta mielenkiinnosta siihen, että mitä siellä ristikkomaailman toisella puolella ihan konkreettisesti tapahtuu. No, tuo vastaus oli nippelitietoa ja ymmärrän, ettei toisenlaisen vihjeen kehitteleminen etene samalla tavoin. Nyt vain kiinnosti tuo.
25. Antti Skyttä15.1.2007 klo 23:36
Ritu!


Koviksen vihjeityksessä laatija on tilanteessa, jossa joka kerta pitäisi pystyä laatimaan jokaiselle ristikolle uudet, runsaasti ahaa-elämyksiä herättävät, raikkaat, erilaisia vihjeitystapoja tasaisesti käyttävät, ei liian pitkälle menevät, mutta ei myöskään liian lähelle jäävät vihjeet.

Olen huomannut, että se onnistuu entistä vaivalloisemmin tutuimmille, toistuvasti ristikoissa esiintyville sanoille.

Niinpä ainakin minulla laadinta on yhä enemmän suuntautunut sellaisiin vastaussanoihin, joita vähemmän ristikoissa esiintyy.

Jotkut tavallisista, vaikkapa etsata, Atet tai olas alkavat olla hiljalleen sellaisia, että mieluummin laadin uudestaan isommankin alueen kuin jätän tuollaisen sanan tuskailtavaksi vihjeitysvaiheessa.

Ethel ei myöskään ole helppo. Ainoita kelvollisia Etheleitä on edelleen Ethel Kennedy, vaikka onkin ehkä enemmän historian siipien havinan puolella.

Omista muistiinpanoistani näen, että olen saanut laadinnan valmiiksi 25.10.06. Vihjeitys on varmaan ollut jossakin marraskuun alkupuolella. Nykyisin yksi Kovis- ristikko on vihjeityksen alaisena 1,5 - 2 viikkoa, vihjeiden vääntö vaan vie oman aikansa.

Kyllä, ETHEL syntyi ristikkoon ensin.

Varmaankin yritin 15 - 20 erilaista lähestymistä, mutta päädyin lopulta asiapohjaiseen ja yritin hakea riittävän kaukaa, mutta riittävän läheltä. Anoppi Rose oli myös hyvin tunnettu henkilö ja Rose nimenä saattaisi olla sellainen, että ei välttämättä jokaisella ratkojalla tule salamannopeasti ensimmäisenä mieleen Rose Kennedy.
26. Marianna15.1.2007 klo 23:42
Sarjassamme vihjeitä, joita en unohda:

Sama nimi oli jossain ristikossa kauan sitten vihjeytetty PRESIDENTIN KÄLYksi, ja voi miten me päiviteltiin, kaikkea sitä pitäisikin tietää! Sitten kyllä nolotti, koska me sentään olemme sitä ikäluokkaa, joka voi antaa täsmällisen vastauksen kysymykseen, missä oli, kun kuuli salamurhista. Niinpä ETHEL oli ensimmäinen sana, jonka ristikkoon kirjoitin.

Mutta Ritun kysymyksen vastaus kiinnostaisi.
27. Antti Skyttä16.1.2007 klo 00:40
Marianna!

Sitä minä yritin tuossa edellä vähän pitemmässä puheenvuorossa nimenomaan kertoa!
28. Ritu16.1.2007 klo 08:18
Kiitos Antille mielenkiintoisesta vastauksesta.
Toisin kuin Mariannalla, minulla tuo kulma söi kumia sen verran, että kauppareissulla tulin ostaneeksi 8 kpl uutta lisää varastoon. :)
Päädyin kyllä heti alkumetreillä siihen, että tuossa haettiin Rose-nimisen naisen miniää, mutta kun minulla oli siitä sydämestä lähtenyt vaakasana TYKÄSTYS eikä TYKÄHDYS. No oli siinä välillä PYSÄHDYSkin ;)
Sitten kun vaikeustaso MUKAMAS ei ole riittävän kinkkinen, niin jostain kumman syystä sitä alkaa vielä vaikeuttamaan lisää miettimällä, että kyllä siihen vihjeeseen on sittenkin joku muu juju piilotettu. Tästä ajattelutavasta kun oppisi luopumaan, niin moni ristikko olisi luultavasti ratkennut paljon helpommalla :)
29. Marianna16.1.2007 klo 10:50
Antti!

Ristiinpä menivät kirjoituksemme. Tuhersinko minä tosiaan kuusi minuuttia omaani?
30. Tuomas L.16.1.2007 klo 11:18
Ei ole nyt ristikkoa tässä käsillä, mutta eikö siitä sydämen kuvasta tullut SYKÄHDYS?
31. Ritu16.1.2007 klo 11:28
Sitten olen ratkonut väärin, minulla tuo pystysana on TUKEVA, josta t-kirjain alkuun.
32. Ritu16.1.2007 klo 11:33
SUREVAko siihen olisi pitänyt tulla?
33. RA16.1.2007 klo 13:19
Juuri niin: vakaan SYKÄHDYS ja pystyyn TIETTYÄ TYÖTÄ TEKEVÄ = SUREVA (surutyö)
34. EJlo16.1.2007 klo 13:38
Nytpä muistui mieleen tuo kohta ristikkoa. Pystysana SUREVA vaati useamman apukirjaimen ennen selviämistä. Kumma kyllä SYKÄHDYS oli varmaankin ensimmäinen sana pääkuvan alle. Se sykettä osoittava viiva sydämen jommallakummalla puolella ilmaisi heti että ko elin on toimiva ja mitäpä muuta toimiva sydän tekee kuin sykkii. Toisaalta ei siinä kohdassa ollut muistaakseni numerollista ruutua, joten tukityötä tekevän verbikin siihen hyvin sopi.
Jos se sykeviiva olisikin osoittanut esim sydämen pamppailua niin tykkääminenkin olisi kai tullut mieleen.Omassa iässäni on vaan sydämen yleinen toiminta ennemmin mielessä kuin tykästymiset, ikävä kyllä !
35. jupejus16.1.2007 klo 15:21
Asiasta muuta tietämättä täytyy sanoa, että oli se sitten surku, kun niin hieno vihje ja vastaussana kuin 'sydämestä lähtevä' ja TYKÄSTYS eivät olleet oikein. Tuossa olisi ollut jotain herkkää ja ikuista. ; )
36. RA16.1.2007 klo 17:21
jupejus, kyllä se SYKÄHDYSkin sykähdytti! Ja Kärkkäisen Helin piirrokset olivat todella hyviä ja tarkasti ratkaisusanaa ilmaisevia, vaikka Koviksesta olikin kysymys. Tuon 'sykähdyksen' lisäksi mm. vasemmassa reunassa olevat TOMERAT ja OLEVA olivat niin tomeria ja oleva kuin olla saattaa!
37. jupejus16.1.2007 klo 20:53
Niin varmaankin, mutta noista illan arvailuissa olleista sanoista vain tuli mieleen, että ovatko sanaristikot sisäiseltä ilmeeltään vähän kylmiä tai liian neutraalisia. Hyvin harvoin tapaa sellaista lämpöä ristikoista. Niissä on tietokilpailumaista olemusta kyllä, ja yllin kyllin asiallisuutta, mutta juuri tuollaista "sydämestä lähtevää" >"tykästystä" saisi olla enemmänkin. ; )
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *