KESKUSTELUT > RISTIKOT > LAADINTAENNÄTYKSET

319. Laadintaennätykset

Zebraze20.9.2003 klo 15:33
Pitääkö kukaan kirjaa erilaisista laadintaennätyksistä?
Sanapituus (Pallosella?)
Tiivis sananeliö
Ristikon koko
jne.
2. ile20.9.2003 klo 20:53
En tiedä pitääkö kukaan kirjaa näistä ennätyksistä, mutta 'musta tuntuu' -pohjalta uskoisin, että sanapituuden keskiarvoennätys on jossain kahdeksan ja yhdeksän kirjaimen välillä. Itsekin olen laatinut pari yli kahdeksan kirjaimen keskiarvon ristikkoa, jotka tosin ovat edelleen julkaisematta johtuen parista ratkaisusanasta per ristikko, joiden kieliasuun en ole tyytyväinen. Eivät ne täysin vääriä sanoja ole mutta eriskummallisia kumminkin.

Useampikin laatija on tehnyt suuria aukeamia, mutta mutupohjalta väittäisin, että Riihimäen 'ihmepoika' Juha Leinonen on tällä alalla kuningas. Tarkastan hänen ristikkojaan ja lähes poikkeuksetta niissä on isoja aukioita, välillä jättisuuriakin. Olisikohan joku oikea alanurkka ollut peräti kahdeksan kertaa kymmenen ruutua? Muistaakseni näin on.

Aiheena ristikon koko. Mieleen tulee Juha Hyvösen piiiitkä ristikko, joka julkaistiin jatkiksena Sanaseppo -lehdessä muutama vuosi takaperin. Sen lisäksi tulee mieleen tosi iso lakanankokoinen ristikko, mutta havainnosta on kulunut niin monta vuotta, etten osaa sanoa kuka tekeleen on aikoinaan laatinut ja julkaissut.

Tuleeko mieleen muita spesiaalikikkoja, joita voisi käyttää laadinnassa? Itse olen laatinut parikymmentä ristikkoa, joissa ei esiinny alle kuusikirjaimisia ratkaisusanoja. Olen myös laatinut ristikoita, joissa esiintyvät kaikki aakkosemme sipoolaista ååta myöten. Myös aaoouuttomia laatimuksia syntyy silloin tällöin.

Onko ehdotuksia?
3. Titta20.9.2003 klo 21:02
Seppo Rosenbergillä oli kesäpäivillä mukana älyttömän iso ristikko, semmoinen lakanan kokoinen...
4. iso S20.9.2003 klo 22:58
Se jättilakana oli muistaakseni Esson mainosristikko. Oli varsinainen mammutti. Tekijää en muista, saattoi jopa olla, ettei ilennyt (ei viittaa Ileen) laittaa nimeään näkyviin. Ei meinaan ollut ihan viimeisen päälle hiottu. Osan virheistä voi toki pistää suuren koon piikkiin, mutta osassa paistoi ns. seteliselkäranka. Räikkönen voisi tietää - häntä oli kuulemma hommaan kysytty, mutta kieltäytyi, kun annetussa aikataulussa ei olisi syntynyt kunniallista jälkeä.

Yksi "kikka", mitä olen joskus käyttänyt: olen piilottanut ristikkoon viistoon kulkevan "bonus-sanan", jotai ei ole mitenkään vihjattu eikä korostettu. Olipahan omaksi ja tarkkaavaisen ratkojan iloksi.

Yksi tällainen sisälsi toisen idean, minkä toteutus olisi jäänyt puolitiehen ilman viistokikkaa. Idea on tämä: suomalaisessa ristikossa saa tietysti olla vain suomalaisia sanoja (no, kaikenkarvaisia latinoita kyllä esiintyy), mutta tunnettujen henkilöiden nimet ja karttasanat sallitaan. Onnistuisiko joku kasaamaan näistä sallituista poikkeuksista peräkkäin sellaisen litanian, mikä olisi kokonainen järjellinen lause muulla kielellä kuin suomella? Minkäpä tiukkapiposensorit mahtaisivat, kun jokainen lauseen sana olisi laillisesti erikseen vihjattu! Omassa päästössäni oli miniäkokelaan kunniaksi iskelmää siteeraava lause "TELL LAURA I LOVE HER", missä 2 ensimmäistä sanaa oli normaalisti sijoitettu ja vihjeytetty ja loppu viistossa. Salainen viesti siis; ei toki omakohtainen, vaan pojan puolesta! Tämä selvennykseksi, ettei tule rettelöitä ja siirto ulkoruokintaan.
5. Matti20.9.2003 klo 23:12
Minäkin muistan sen Essoristikon. Oli todella iso. Jäi täyttämättä loppuun kun kesäloma loppui ja piti lähteä mökiltä tänne Etelä-Suomen kaupunkiin, joka ilokseni joskus ristikoissa esiintyy.

Olikos Juha Leinosella Sanaseppojen jäsenlehdessä kerran aivan jättisuuri aukio, jotain 11x14, tai jotain aivan käsittämätöntä. Ja vain yksi tai kaksi sanaa vähän keinotekoisia. Tämä olisi tietysti helppo tarkistaa, mutta omani olen heittänyt jo roskiin.
6. sanoittaja30.9.2003 klo 15:39
Tarkoittaako "tiivis sananeliö" ja "jättisuuri aukio" samaa, eli suorakaiteen muotoisessa ristikossa on jokaisella pysty- ja vaakarivillä sana perusmuodossa? Jos näin on, niin tuo ylläoleva 11x14 kuulostaa kyllä höpöpuheelta, enkä sitä näkemättä suostu uskomaan. Itse kun olen tehnyt 5x9 ja 6x7 kokoisen vastaavan...
7. Teemu Pallonen30.9.2003 klo 15:45
Luultavasti yllä puhuttiin ristikon sisällä olevasta yhtenäisestä vastaussanojen tilasta ilman vihjeruutuja, mutta en minä kyllä muista, että edes Leinosella olisi ollut 11x14 -aukiota.
8. J Takala30.9.2003 klo 15:57
Ei ole näkynyt noin isoa aukiota ainakaan Sanasepossa.
9. Eki30.9.2003 klo 16:00
Esson jätin teki Esko J. Huttunen, joka on myös jonkun kirjan mukaan tehnyt sen maailman suurimman ristikon.

Tulevassa Sanasepossa on eräs ennätyskulma tulossa aika yllättävältä taholta.

Keskipituudessa ei ole taidettu mennä yli 8:n, mutta kukahan on tämänhetkinen ennätyksenhaltija, kuka tietäisi?
10. J Takala30.9.2003 klo 16:23
Luulisin, että keskipituusennätys on ilellä jollain noista "ei alle 6-kirjaimisia" ratkaisusanoja. Varmaa tietoa nyt ei sitten ole, mutta ile voisi ainakin omistansa laskea sen keskipituuden. Jos tosiaan yli 8 menee, niin peli on sillä selvä.
11. Helge30.9.2003 klo 16:47
Pidän ilmeisesti edelleenkin tukevasti pohja-tulosta nimissäni.
Jollain palstalla, mikä lie, siitä kirjoitinkin.
Koko ristikko oli kokoa 1x1. Älyni mukaan sitä on vaikea lyödä.
Ilahdutti, että Sanasepot julkaisi sen aikoinaan. Huumoriväkeä!
12. Eki30.9.2003 klo 16:55
Ilen minimi6-ristikoissa ei varmasti ole ollut ennätystä, sillä tuo vaikeuttaa laatimista niin paljon. Pelikaanissa on Teemulla ollut kasvavan sarjan päätteeksi noin 7,7 ja sitä pidettiin tuolloin ennätyksenä. Pitäneekö paikkansa?
13. Teemu Pallonen30.9.2003 klo 17:05
Kaivoin esiin vanhan Punaisen Pelikaanin, jossa ristikko on julkaistu. Sanakeskiarvo tässä kyseisessä ristikossa oli 7,9, mutta kyllähän sanastokin on sen mukaista. Varsinkin muutamat yhdyssanat ovat teennäisiä...
14. Sanoittaja30.9.2003 klo 17:12
K I P I T
OK AP I
T A SAN
I R I NA
L OL AT
OSA T A

5x6=30
Laittakaa paremmaksi, niin laitan paremmaksi.
15. J Takala30.9.2003 klo 17:13
Eki, oikeassa olit. Löysin yhtäkkiä yhden ilen minimi6-ristikon. Siinä sanojen keskipituus 6,9.
16. J Takala30.9.2003 klo 17:18
Tuo äskeinen oli aukeaman kokoinen. Löytämässäni sivun kokoisessa sanojen keskipituus 7,3.
17. Eki30.9.2003 klo 17:24
Oho, se on yllättävän kova, jaa kova on sinällään koko sarja, silti tuskin menee tuonne 7,9:n tienoille.
18. ile30.9.2003 klo 20:52
Laadin kesällä minimi6 -ristikon, jossa ratkaisusanojen keskipituus on 8,18. Mukana on vain hyväksyttäviä ratkaisusanoja. Erään sanan käyttö tosin vaatii aika vankkaa perustelua. Sitä löytyy. Huono sana mutta ei väärä. Lisäksi pari yhdyssanaa kuulostaa todella koomiselta. Veikeitä oikeita sanoja, joiden esiintymistä on taajuustaulukoista turha tarkistaa.

Tuo perusteluja vaativa sana on syynä siihen, että ristikko on edelleen pöytälaatikossani. En usko, että se läpäisee kustantajamme tiheää laatukampaa, ja muutostyöhön en jaksa millään ryhtyä. Siihen saattaisi kulua sopivasti kaljaa mutta ihan liikaa aikaa.
19. Sanasepon toimituskunta30.9.2003 klo 20:57
Sanaseppo-lehti calling ile... Also Tom waits...
20. J Takala30.9.2003 klo 20:58
Jos kyseessä on uusi SE, niin mielestäni yksi arveluttava sana pitäisi hyväksyä.
21. Eki30.9.2003 klo 21:48
Arveluttavuus on jokaisen omassa silmässä.

Kun tein Sanaseppoon 8x9-alakulman, niin muutama sana HÄVETTI enkä normaalioloissa olisi ikinä päästänyt niitä läpi.

Sitten Leinonen teki vastaavan ihan kunnon sanoilla.

Aikanaan 8x8-alakulmaani olin jopa tyytyväinen.
22. ile1.10.2003 klo 08:39
Näiden minimi6 -ristikoiden laatiminen on hauska harrastus. Ajan kulumisen lisäksi kuluu kumia ja tukkaa. Sitä yrittää tuskanhiki otsallaan vääntää valmiiksi viimeistä nurkkaa, mutta ei onnistu. On pakko kajota kauemmas jo valmiiseen osaan ja lähteä muuttamaan paria pitkää sanaa ainakin loppuosaltaan toisenlaisiksi, jotta pääsee tyhjän nurkan kimppuun uudelleen uudelta pohjalta. Tällaisen väännön jälkeen onnistuminen tuntuu vähintään yhtä hienolta kuin Leinosen ristikon ratkaiseminen. No ei nyt sentään, mutta Viitamäen vaikean kuitenkin.

Olen onnistunut kolmesti laatia minimi6 -ristikon (kiitos J Takala hienosta nimestä), jossa on esiintynyt ainoastaan sanakirjoista noukittuja ratkaisusanoja. Pääosaan ristikoista on muodostunut joukko melko vapaasti tekaistuja yhdyssanoja, joiden ymmärtäminen vaatii jo hieman syvällisempää ajattelua, esimerkkinä vaikkapa sanat 'Haltiteos' ja 'tasettiaita'. Jälkimmäinen sana vaati liitteekseen jo melkoisen perustelusepustuksen ennen kuin kustantajamme suostui lyömään hyväksytty -leiman ristikon ylle. Liaaniaita sitten myöhemmin oli jo liikaa. Sellaista ei voi olla Tarzanillakaan.

Näitä väkisin venytettyjä tein kesällä pari kappaletta ihan tarkoituksella saadakseni sanapituuden keskiarvon mahdollisimman korkealle, ja se näkyy. Vaikka yhdyssanoista suurin osa onkin aivan tavallisia kelpo sanoja niin joukkoon on ollut 'pakko' ujuttaa myös kummallisuuksia. Kahdesta hyvästä sanasta saa yhden pitkän hirviön kun puhkaisee keskellä olevan vihjealuevallin ja sijoittaa sanojen väliin yhden kirjaimen. Sanapituus kasvaa huomattavasti mutta ristikon laatu kärsii. Toinen tapa kasvattaa keskiarvoa on venyttää joka toista ristikon vasemmalla ja yläreunalla sijaitsevaa sanaa etupiilokirjaimella. Levottomuus lisääntyy sanapituuden myötä.

Mutta tosiaan, mitä tässä valitan! Näistähän pääsee eroon Sanasepon avustuksella!

Sen verran 'taktikoin', että aloitan ristikolla, jonka ratkaisusanojen keskipituus on 8,04 (539 kirjainta/67 sanaa). Onpahan sitten panna paremmaksi, jos joku menee karvan verran pidemmälle.
23. J Takala1.10.2003 klo 08:52
ile, minimi6 oli Ekin keksimä eilen viestissään klo 16.55.

Ovatko muuten nuo yli 8 menevät sivun kokoisia?
24. ile1.10.2003 klo 09:05
Ahaa! Olisihan se pitänyt arvata, että Eki sen teki. Kiitokset myös sinne pohjois-Helsinkiin.

Sivun kokoisia ovat. Isoja aukioita on neljä, joista kaksi on kokoa 6x7 ja kaksi kokoa 6x6. Ratkaisusanoista kolme sisältää viisitoista kirjainta. Pisin ratkaisusana on kuusitoistakirjaiminen.
25. J Takala1.10.2003 klo 09:20
Jos olisit jo alun perin laatinut Sanaseppoon sopivaa kokoa eli ruudun leveämpää, niin olisit ehkä saanut sanapituutta vielä vähän nostettua?
26. Eki1.10.2003 klo 10:08
Mainittaakoon, että ilen tapa laatia pitkäsanaisia poikkeaa (etenkin vaikeudessaan) varmaan sitten kaikista muista, sillä pitkäsanaisen teossa yleensä pohjan jatkuva vaihtelu ja kokeilu on olennaista.
27. iso S1.10.2003 klo 10:14
Kahden sanan yhdistäminen on selvästi tehokkaampi keino kasvattaa keskipituutta kuin alkupiilo. Otetaan esimerkiksi vaikka tuo sinun ristikkosi: 539/67, keskipituus pyöreästi 8,04.

Jos ristikkoon lisätään yksi kirjain alkupiiloksi, keskipituudeksi tulee 8,06. kasvua vain 0,02. Loppupiilon lisääminen antaa tietysti saman tuloksen. Sanan keskelle ei voi lisätä piilokirjainta, ellei käytetä avaruutta käyristävää tiheää painovoimakenttää apuna.

Jos piilokirjain lisätäänkin sellaiseen paikkaan, että kaksi sanaa yhdistyy yhdeksi (sanojen alkuperäisellä pituudella ei ole merkitystä), kasvaa kirjainten määrä yhdellä ja sanojen määrä putoaa yhdellä. Keskipituudeksi tulee nyt 8,18. Edelliseen verrattuna seitsenkertainen muutos. Tarkoilla arvoilla laskien jopa 9,181818-kertainen!

Vastaavasti alkupiilon häivyttäminen (jos onnistuu) ei paljon rokota keskipituutta, mutta pitkän sanan katkaiseminen kirpaisee. Tämän saattaa joutua tekemään, jos ristikossa on tuplasana (sama sana tai yhdyssanan osa kahdesti) eikä keksi muuta tapaa päästä tuplasta eroon. Pitkän sanan puolikkaille löytyy yleensä helpommin vaihtoehtoja kuin pitkälle itselleen.
28. sanoittaja4.10.2003 klo 10:25
Annoin pari päivää sitten tehtävän laatia mahdollisimman ison suorakaiteen muotoisen ristikon, jonka jokaisella vaaka- ja pystyrivillä on yksi perusmuotoinen sana. Taisi muodostua liian vaikeaksi tehtäväksi, joten olen pakotettu parantamaan omaa ristikkoani muotoon 6x6:
Vaakarivit ylhäältä alas: ESIKOT, VALELU, IKOLAT, TATAMI, AROTON, TINATA
Ja pystyrivit näin ollen: EVITAT, SAKARI, ILOTON, KELATA, OLAMOT, TUTINA.
29. Zebraze5.10.2003 klo 15:21
Ranskaksi näin 10x10-ristikon, joten 6x6 ei ole vielä
mitään.
30. jupejus5.10.2003 klo 15:25
Noo, tekaisepas Zebraze sanoittajalle puhtailla suomen kielen sanoilla 6x7 ristikko, niin pääsee sanoittaja miettimään 7x7 ristikkoa. Olettaisin noin.
31. sanoittaja5.10.2003 klo 15:48
6x7:n jälkeen tullee 5x9 tai 6x8 ristikko.
32. Kravattimies6.10.2003 klo 07:41
Tarkistin saamistani kolmesta Sanaseposta Juha Leinosen tekemät ristikot. Kahdessa niistä on valtava 8*9 tai 9*8 kokoinen aukio oikeassa alakulmassa. Kyllä tuollaiselle pitää hattua nostaa! Meikäläiselle harrastelijalle sanoittajan edellä ehdottamat 5*9 tai 6*8 ovat jo täysin mahdottomia tehdä.
33. Kravattimies6.10.2003 klo 08:10
1980-luvun lopun arvio 8x8 ristikon tekemisen vaikeudesta:

"Maailman nopeimmalla tietokoneella kestäisi ainakin 100,000,000,000,000,000,000,000 vuotta tarkistaa kaikki 8x8 ruudut sanalistassani"

http://www.wordways.com/best9x9.htm

Kuten osoitteesta ilmenee, englannin kielellä on tehty 9x9 ristikko, mutta siinä ovat samat sanat niin vaaka- kuin pystysuoraankin. Olikohan ranskankielisessäkin näin, Zebraze?
34. Zebraze6.10.2003 klo 09:00
Täällä 8x8 ranskankielinen, mutta 9x9 on muutettu
ratkaistavaksi.
http://euler.free.fr/crossword.htm

Englanninkielinen 10x10 ilman symmetriaa on netissä
jossain, mutten nyt ehtinyt etsiä sitä.

Mikä on Suomen paras? Ei ole halua edes yrittää parempaa,
jos se on jo tehty. Luultavasti suomeksi voi tehdä
5x5 sananeliöitä kovin "yleisin" sanoin - tarkoitan lähinnä
mahdollisimman soveltuvia yhdyssanoiksi ja 10x10 lienee
suht helppo yhdistämällä 4 tuollaista 5x5:sta.
35. iso S6.10.2003 klo 10:02
Zebraze: hyvä idea, mutta ei kai vain kuolleena syntynyt? Ei niin yleisiä sanoja olekaan, että niille kelpaisi jatkoksi mikä tahansa. 5*10 voisi noin syntyäkin, kun liitoksen tarvitsisi onnistua vain 5 sanan suhteen eikä poikittaisille tulisi lisävaatimuksia. Neljän palan yhdistämisessä jokaisen viiden poikittaisen pitäisi toimia molemmissa osissa jatko-osaan nähden ja näissä taas poikittaisten keskenään. Ei ihan itsestään selvä juttu, ellei hyväksytä "ilettäviä pöytälaatikkosanoja".
36. jupejus6.10.2003 klo 11:17
Kyllä Zebraze taitaa puhua suulla suuremalla, mutta senhän me huomenna näemme, vaikka sitten tehtynä yhdysanoilla - eikös vain Zebraze?
37. sanoittaja7.10.2003 klo 15:12
6x7 ristikkoa odotellessa tein kravattimiehen mainitseman englantilaistyyppisen ristikon suomeksi kokoa 7x7. Aikaa meni arviolta 30 minuuttia, joten 8x8 kokoinen olisi vain motivaatiokysymys. Nuo ranskankieliset on kuitenkin kunnioitusta herättävän isoja, enkä usko, että suomeksi pystyy niin isoa tekemään.
Eli siis vaakarivit ylhäältä alaspäin: SUULAKE, UUNILAT, UNIPISU, LIPASTO, ALISTUS, KASTUVA, ETUOSAT.
Pyydän jo etukäteen anteeksi kolmannen rivin uudissanaa.
38. Zebraze8.10.2003 klo 10:54
Kun joutuu vääntelemään sanoja, nihin vetää rajat;
erikoiskaunosielusta erityiskaunasteluun ym.

Joku poliisi vois kertoa missä yhdyssanailussa kulkee
raja? Ei sellaista rajaa juuri ole.

Jos Teemu pystyis laatimaan avaruusristikon ilman
keski-monikoita ja verbejä, siinähän sitä ennätystä
olisi sitten..
39. ile8.10.2003 klo 11:45
Itse olen sitä mieltä, että yhdyssana on aivan käyttökelpoinen aina, kun se ei sodi kielioppisääntöjä vastaan, ja osaan kuvitella mitä sana tarkoittaa.

Aina välillä, pyrkiessäni laatimaan mahdollisimman pitkiä ratkaisusanoja sisältäviä ristikoita, olen joutunut tilanteeseen, jossa harvinaisen karmivaisen yhdyssanan käyttö veisi laadintaa aimo askeleen eteenpäin. Silloin on vain otettava järki käteen ja tehtävä päätös - hyväksynkö vai enkö hyväksy. Tähän asti itsekritiikki on toiminut, ei siksi, ettenkö joskus olisi halunnut lipsua tiukkapipoisuudesta itseäni kohtaan, vaan siksi, että olisin saanut kuitenkin työt takaisin korjattavikseni. Parempi korjata ne etukäteen. Säästyy aikaa ja postimaksuja.
40. J Takala8.10.2003 klo 11:49
Uusimmassa Sanasepossa jokin rima taidettiin alittaa yhdyssanojen suhteen?
41. Sanasepon toimituskunta8.10.2003 klo 12:06
Jos toimituskunta alkaisi karsia ristikoita ja lähetellä korjattavaksi oman maun mukaisesti, emme saisi lehteä koskaan kokoon. Tottakai laatu on tärkeää, mutta jokainen ristikko on tekijänsä työ, ei seuran allekirjoittama laatutuote. Uusien tekijöiden esiinmarssissa lehti on tärkeä ja tässä jo on ollut pakko asettaa rima silloin tällöin varsin alas.
42. iso S8.10.2003 klo 12:31
Ent. puheenjohtaja venytti kriteeriksi sen, voiko sanan kuvaama asia, esine tai ilmiö olla käytännössä mahdollinen. Hänen antamistaan muutamista esimerkeistä yksi oli UMPISOLA. Sellaista ei voi olla, koska sola on vuorien välissä oleva kapea kulkuväylä, ja ollakseen sellainen sen täytyy olla auki molemmista päistä ja siitä väliltäkin.

Olin ja olen eri mieltä, pelkkää piruuttani tietysti, mutta löydän myös perusteluja. Oletetaan, että seisot kalliojyrkänteen edessä, kun luodit alkavat viuhua tai jostain muusta syystä täytyy päästä äkkiä näkösuojaan. Kalliossa on sopiva vähintään henkilön levyinen katoton halkeama (ei siis luola), joka jatkuu mutkitellen kauas näkymättömiin. Näyttää ihan solalta, ja solahdat sinne suojaan. Tilanteen mentyä ohi kävelet oletettua solaa pitkin ja huomaat, että se onkin toisesta päästä ummessa. Törmäät joko peruskallioon tai kivivyöryyn. Mitä muuta nimitystä tällaisesta käyttäisi kuin umpisola?

Mummoni mökissä oli leivinuuni, joka ei ollut takaosastaan aivan seinässä kiinni. Uunin ja seinän välissä olevaa aukkoa kutsuttiin uuninsolaksi. Sinne voi laittaa vaikka sukkia kuivumaan. Sivuseinältään uuni oli seinässä kiinni, joten uuninsola oli vain toisesta päästään auki. Umpisola! Ei se ole sen ihmeellisempi ilmiö kuin umpikuja!

Ajatus on kuitenkin hyvä ja pätevä. Sana ei ole kelvollinen, ellei se esitä jotain mahdollista. Poikkeuksena sana MAHDOTON, mikä on hyväksyttävä, koska on mahdollista, että jokin on mahdotonta.
43. J Takala8.10.2003 klo 12:45
Kyllähän kaikenlaisilla perusteluilla voi melkein minkä tahansa yhdyssanan saada perusteltua. Kuvitteellinen esimerkki nyt vaikka ORAVANHÄNTÄPAISTOS. Sitä ei välttämättä ole syönyt kukaan, edes Pelkokertoimessa, mutta joku laatija saattaa ristikonratkojien kiusaksi laittaa oravanhännän pannulle paistumaan ihan vain sen takia, että saa käyttää sitä sanaa ristikossa.

Ja onhan esimerkiksi NAARASKASKASKASA ihan kunnollinen sana. Nuo otukset saattavat puuhailla yhtä sun toista porukalla metsässä. Huvinsa kullakin.
44. Ani8.10.2003 klo 13:04
Yokotai-ohjelman mukaan naaraskaskaskasan touhu suurella todennäköisyydellä kiinnostaa koiraskaskasrivin melkein jokaista yksilöä. Ohjelmassa kyllä puhuttiin ihmisistä.
45. sanoittaja8.10.2003 klo 13:31
Olisi muutama kysymys. Sopiiko ristikkosanoiksi -va ja -vä päätteiset (esim. juokseva, pölisevä). Entä superlatiivit (alavin)? Mikä on monikkomuoto sanasta anas? Miksei netissä ole vielä sanaristikkokielipoliisia?
46. ile8.10.2003 klo 13:33
Kas, raskas naaraskaskas, kuiskas salakavala valaskala ja liiskas kaskaan paskaks.

Oravanhäntäpaistos kuulostaa sen verran hyvältä, että taidan lähteä tästä syömään.
47. J Takala8.10.2003 klo 13:52
sanoittaja,
Ristikkosanoiksi kelpaavat -va ja -vä -päätteisen sanat. Samoin komparatiivit ja superlatiivit. Anas taas on latinankielinen lintusukua tarkoittava sana, jota ei voi monikoida. Itse asiassa kannattaa jättää anas kokonaan pois ristikosta.
48. Eki8.10.2003 klo 13:53
Omasta puolestani sanoisin, että -va- vä, -vin ovat sanoja, joita ei suositella mutta hyväksytään. Juokseva on siitä hyvä, että se liittyy esim. termiin juokseva vesi. Moni muukin on tällainen. Aisaava taas ei ole sellainen, mutta ei sitä tosiaan kielletä. Superlatiiveissa on samoin parempia ja huonompia.

Anas on sukunimi ja latinaa eikä sitä voine panna monikkoon ristikossa.

Kun atat-muurahaismonikko alkoi virheelliseksi tiedettynä mutta ristikoissa sitkeästi esiintyvänä ärsyttää eräitä laatijoita, he sijoittivat vihjeeseen monta muurahaista ja vastaus oli silti Atta. Tietysti moni ei käytä sitä sanaa lainkaan. Tai se on "ex terroristi", kuten männä viikolla eräässä Suomen suurimmassa sanomalehdessä.
49. jupejus8.10.2003 klo 14:21
Eikö yleisesti voisi attaa nimittää ristikkomuurahaiseksi, kun sanan kaikki ratkojat kerran tietävät.
Eikös tuo uuninsola ole sama kuin halsi tai halssi?
Umpitunneli on käsite. Hän on umpitunnelissa - vaikkakin, tunnelikin lienee auki molemmista päistä.
Yhtä hauska sana on umpiputki.
50. Eki8.10.2003 klo 14:24
"Kaikki ratkojat tietävät". Tämä on juuri sitä ajattelua, jota ei saisi harrastaa. Huono laatija ajattelee ikävä kyllä näin, monen muunkin sanan kohdalla. Samoin pidämme uudet harrastajat loitolla, jos alamme kuppikuntaistua tällä tavalla.
51. sanoittaja8.10.2003 klo 15:08
Kiitoksia nopeista vastauksista. Sen verran alkaa ristikollani olla kokoa, että ihan normaaleita sanoja en siihen pysty änkeämään. Eli tulossa on pitkiä superlatiiveja ja harvinaisia paikannimiä.
52. Ratkoja8.10.2003 klo 16:59
Ei niin pientä putkea, etteikö reikää sisällä.
53. jupejus8.10.2003 klo 17:08
No, joo - tottahan se Eki noin on, mutta alkaa pikku hiljaa huvittaa koko Atta-muurahainen. Se varmaankin on tunnetuin "muurahaislaji", joka on saanut keskustelua aikaan. Lehdenleikkaajistakaan tuskin tietää kukaan mitään, mutta Atta-poika se vain pulpahtaa aina jostain pinnalle. Se uppoamaton. Sitä ei saada nitistettyä ja hautaan, vaikka kuinka haluttaisiin.
Olen odotellut toistamiseen erästä luonto-ohjelmaa, jossa kuvataan lehdenleikkaajamuurahaisia ja kun mulla olisi se kuva, että selostaja käyttäisi atta-sanaa. Voin olla väärässä, mutta mielenkiinnolla odotan, kun filmi joskus lähetetään uusintana.
54. Eki8.10.2003 klo 17:23
Ainakaan amerikkalaiset sanasspot eivät tunteneet Attaa muurahaisena. Heittä Attan vihje on: - boy! Atta boy on rento tapa kirjoittaa/sanoa That's my boy!

Omasta ja laatijoideni puolesta voin sanoa, että emme ole Attan tunnettuutta edistäneet paljonkaan eikä se seikka, että sitä esiintyy huonoissa ristikoista vakavaa aivopuoliskoani kovin paljon huvita.
55. Pena8.10.2003 klo 18:08
Aivan, jupejus.
Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Atta-poikia 5, Atta-tyttöjä 3.
56. Kravattimies9.10.2003 klo 05:11
Elokuvan A BUG'S LIFE (Ötökän elämää) alkukielisessä versiossa on prinsessa Atta

http://www.disneysites.com/shows/show.php?movID=43

Mukava lyhennys VET

VALTION ELOKUVATARKASTAMO
http://www.vet.fi/tilasto/tilastot.html
57. iso S9.10.2003 klo 08:25
VET - mukava, kaksoismukava vai vielä muutenkin mukava? Oletan, että tarkoitat lontoonkielisen eläinlääkärin (veterinary) lyhennettä.

Itse levittämäsi tiedon mukaan olet ruotsi-ummikko. Veta = tietää (jag vet, du vet inte?), ja elokuvatarkastamohan tietää, mitkä ovat elokuville soveliaat ikärajat.

Onko joku kolmas syy pitää VET:iä hauskana?

Nääsvillen yliopiston tietojenhypistelylaitoksella ei aikoinaan pidetty VTKK:sta (Valtion TietoKoneKeskus). Ilo oli suuri, kun Bond-leffan Spectre suomennettiin VTKK:ksi (Vastavakoilu, Terrori, Kiristys ja Kosto).
58. Sanoittaja9.10.2003 klo 17:04
Vähän kuin pelaisi itsensä kanssa tennistä, mutta tässä tätä nyt olisi.
Ylhäältä alas 6x7:
KASAKAT, ALALAVA, MALTTAA, AVAAJAT, LIMAAVA, ANITTAT

Kuka tekisi 5x9 kokoisen? Tai ehkä vielä isomman? vapaaehtoisia?
59. Pena9.10.2003 klo 17:32
L
I
I
R
U
M
L
A
A
R
U
M

Varmaankin elokuvatarkastajilla on joskus helVETin hauskaa!
60. jupejus9.10.2003 klo 17:53
Mitä nyt näiltä kirjoitetuilta palstoilta on tässä kesän mittaan oppinut niin kritisoisin, anteeksi vain, sanoittaja kohtia;
Anittat - lienee yleisesti Anitat.
avaajat - avaava = samaa sanan alkujuurta.
alalava - alavin = on samoin niin ja näin, vai onko samaa sanan alkuperää?
limaava - ei niin hyvä sana, koska "-va" -pääte ja niin, ettei limaava sana oli itsessään vielä omaa tarkoitustaan esittävä sana.
61. Kravattimies10.10.2003 klo 03:37
VET tarkastaa, tutkia

VTKK paikka missä olin töissä noin 10 v
62. sanoittaja10.10.2003 klo 08:40
Kritiikkiä saa ja kuuluukin antaa, mutta Jupejuksen kritiikeistä olen valmis hyväksymään ainoastaan Anittan monikkomuodon, joka tosiaankin taitaa olla Anitat. Pitääpä korjata. Odotan mielenkiinnolla piakkoin ilmestyvän 5x10:n
kommentteja. Sekin tullee sisältämään ei-niin-hyviä sanoja.
63. jupejus10.10.2003 klo 14:05
Joo, eihän mulla olisi oikeutta noteerata toisten laadintaa, kun en sitä itsekään täysin hallitse - ja en millään muotoa haluasi lannistaa keneltäkään pyrkimyksiä edetä laadintatyön vaikealle saralle, mutta olisi hyvä oppia kutomaan verkko oikeilla, pitävillä solmuilla heti alusta alkaen, etteivät silmät petäisi.

Ei ole pitkä aika, kun käsiteltiin samaa-alkua olevia sanoja -vilkaisepas sitä kohtaa, en nyt tiedä otsikkoa, minkä
alla sitä käsiteltiin, mutta...
64. Sanoittaja10.10.2003 klo 17:15
Äh, en mä sitä jaksanutkaan korjata. Mutta tässä olisi vähän isompi ja mielestäni muutenkin parempi. Korjaamista?
BRATISLAVA, AURALAINEN, SPORTTISIN, ILMOITTAJA, LAITTEETON
Koko 5x10, ilman yhdyssanoja, ilman -va -päätteitä ja se kuudennen pystysarakkeen Satte on paikkakunta Japanissa.
65. ile10.10.2003 klo 21:07
Muuten ookoo, mutta tuota Sattea en laittaisi mukaan ristikkoon. Sen verran pienestä paikkakunnasta on kyse, ettei sitä löydy Otavan Käyttökartastosta, jota käytän itse laadinnan apuvälineenä. Netistä satte toki löytyy, joten virhettä ristikossasi ei ole. Silti pitää mainita seuraavaa:

Aina silloin tällöin törmään ristikkoon, jonka ratkomisessa tarvitsen vinon pinon hakuteoksia tai nettiä. Olen jo aikapäiviä sitten tehnyt päätöksen, että jätän tällaiset ristikot väliin. En saa nautintoa siitä, että löydän oikean ratkaisusanan kirjoja kaivelemalla. Toki yksi kaksi harvinaisen karmivaistakin sanaa saa olla mukana, kunhan niissä ei ole piilokirjaimia, eivätkä ne risteä toisiaan.

Karttapaikkojen käyttö on yksi niistä asioista, joissa mielestäni laatijan tulee harrastaa erityisen tiukkaa itsekritiikkiä. Satte on tästä hyvä esimerkki. Jos sen laittaa ristikkoon ratkaisusanaksi, on ristikko ihan oikein laadittu, mutta laatija voi olla varma, että monen ratkojan mieltä sanavalinta kyrsii. Uusia ystäviä ei tule, ja parin kolmen Satten naapurikylän noteeraaminen seuraavissa ristikoissa karkottaa ne loputkin harvat.
66. Aulis10.10.2003 klo 23:19
Anitta ei ole astevaihtelun alainen sana.
Katsokaa kotikatua.
Anitttat on on oikea monikko
67. Aulis10.10.2003 klo 23:22
Yksi tee liikaa
Anittat
68. ile10.10.2003 klo 23:35
Aulis, kenen kotikadulla puhutaan näin huonoa kieltä? Jos Anitta taipuisi monikossa Anittat, niin samaa kaavaa noudattaen löytyisi myös Marittat, Penttit, Anttit, Miittat ja Perttit. Ei kuulosta hyvältä. Korva ei tykkää.
70. jupejus11.10.2003 klo 09:11
Miten on Titta. Sanotko Tittan tattit vai Titan tatit?

Omia nimiähän voi jokainen taivuttaa oman mielensä mukaan, mutta jos otetaan kielioppisäännöt nykytelevisiosarjoista - niin ollaan äkkiä seitsämän syllän vesillä.
71. Sanoittaja11.10.2003 klo 09:45
Kun nyt kuitenkin on kysymys ennätyshakuisesta ristikosta, niin yksi kehnohko sana mennee kuitenkin läpi...pliis. Mulla olisi vielä yksi 5x14 ristikko, mutta sitä en aio julkaista ennen kuin joku rikkoo 5x10 ristikon.
72. Titta11.10.2003 klo 12:24
Titan tatit, mutta kanttarelliin pistän tt:n. Tänään Titta kutittaa kummityttöä.
73. Sanoittaja23.10.2003 klo 17:56
Haaskasin taas yhden päivän ja rustasin omanlaisensa ennätysristikon, mistä on kuitenkin helppo laittaa paremmaksi. Koko 5x5, vaikeusaste veri-iisi.
Vihjeet ylhäältä alas:
1. Eronen & Fitzgerald
2. Tunturi
3. Polkee
4. Welles
5. Jylhä
Vasemmalta oikealle
1. Matti & Aho
2. Hannele
3. Leevin kaveri
4. Tsehov
5. Anneli
74. ile23.10.2003 klo 19:07
Hyvä jännä laatimus, jonka voisi kuvittaa Perkka Vuotsilamaisesti pää- kautta vartalovalokuvia käyttäen.

Keskelle pystyyn tuleva hemmo on ainoa, jolle en vihjeeksi muuta keksi kuin juuri tuon postia kuljettavan polkijan.
75. Titta23.10.2003 klo 21:57
Siihen voisi laittaa runoilija Kosti Sirosen kuvan ja O = U. Välillä tuntuvat olevan kovasti muotia nuo X = Y -vihjeet... Sironen on kai aika tuntematon, en minäkään häntä tietäisi, ellei hän olisi käynyt Jamilahden kansanopistossa valistamassa meitä kirjoittajalinjalaisia.
76. iso S23.10.2003 klo 22:27
Ile, tuntuvatko nimikirjaimet JKP tutulta? Vihjeeksi kuva ja puhekupla "keskimmäiseni"!
77. jupejus23.10.2003 klo 22:40
Kelpo sanasto.
JKP on sentäs suurmies ristikkosanakin, mutta miten se tuo 2 (alas) - eikö tuo nimi ole tavoittanut sanaristikkotuttavuutta (urheilijoissa tai laulajissa).
78. jupejus23.10.2003 klo 22:50
Löytyihän tuon niminen pop-iskelmätähti.
79. ile23.10.2003 klo 23:08
Myönnetään, iso S, että ihan kelpo Kustin löysit. Ja, Jupejus, kyllä kai Saanaa voi pitää tähtenä, koska hän on Syksyn sävel -kilpailun finaalissakin esiintynyt. Ei vaan tule kyseisen naisen naama mieleen.
80. jupejus23.10.2003 klo 23:39
Kaunis nainen. Käypäs vilkaisemassa hänen sivullaan kuvaa. Tumma, jos ei ole värjätty.

Kyllä tuollaisen pitää ylittää jo sanaristikkomaineen raja.
81. Eki24.10.2003 klo 00:00
Minä käytin juuri Saanaa jossain ristikossa merkityksessä laulajatar.
82. Pena24.10.2003 klo 00:02
Mitämitämitä? Missä kaunis nainen? Laita jupejus linkki!

d:)
83. jupejus24.10.2003 klo 00:12
Ei, ei Pena, katselen vain itse. Älä tulekaan osille. Mutta kaunis on laujatar
84. lars24.10.2003 klo 00:40
missä ilen laatimuksia on julkaistu?
85. Pena24.10.2003 klo 00:50
Etpäs jupejus katselekaan itse! Löysin sen, hahhaa!
Kauniin laujattaren!

lars, mulla ainakaan ei oo mitään tietoa ilen laatimuksista, valitettavasti.
86. jupejus24.10.2003 klo 00:53
Katsopas, kuinko Rantokin on rennon tyylin. Ei enää väännä tangoa, tai jos, niin muutakin kuin tahkoa.
87. Pena24.10.2003 klo 00:58
Juuuu, Kirsiä on ihailtu jo pitkän aikaa! Siinäpä myös ristikkosana: kirsi = routa.

Tääkö tangolaulaja???

http://www.mediamusiikki.fi/kirsiranto/kuvat/ranto 3-i.jpg
88. iso S24.10.2003 klo 09:23
Tämä ei ole mainostamista (paitsi Ilen), vaan vastaus larsin kysymykseen: Kolmen Kysymysmerkin ristikoissa, mitkä tunnistaa kannessa olevasta nimen mukaisestalogosta. Esimerkiksi Kotiristikko, Kultaristikot, Taskuristikko ja Suuri ristikko. Ilen ristikoita voi myös bongata joistakin aikakauslehdistä, mutta se on epävarmempaa.

Saana ei ole pelkkä kaunisnaamainen laulajatar. Käsittääkseni hän valmistelee väitöskirjaa.
89. Urpo24.10.2003 klo 09:30
Savossa vieraillessani saana oli lämmin.
90. Eki24.10.2003 klo 09:49
Kuinkahan moni ratkoja (itseni mukaan lukien, muistaakseni) on alunperin luullut, että Kirsi Routa -niminen henkilö on olemassa?
91. iso S24.10.2003 klo 10:31
Luulo tuntuu tutulta... ja ratkojan kannalta välikö hällä, kunhan tulos on oikein!
92. Egon24.10.2003 klo 11:21
Alkujaan maalaistalosta kotoisin olevana muistan, että keväällä kylvöt tehtiin, kun routa ei ehtinyt pellosta sulaa, kirren päälle. Ei "Kirsin päälle". ;)
93. Just24.10.2003 klo 11:35
Pengoin pöytälaatikoita, mitä lienen oikein etsinyt, löysin kesken jääneen laatimuksen, joka pitkiä sanoja ahmittuani oli ampunut reunasta ulos.
Muuan arvostettu ristikkomies sanoi kerran, että sanan voisi ristikkoon laittaa, jos sen tarkoittama asia jotenkin voisi olla olemassa, tuo määritelmä mielessäni jatkoin laadinnan loppuun.
Sanasto kyllä naurattaa itseänikin, mutta sainpahan keskipituudeksi 8.34.

...ja pöytälootan kätköihin sen laitoin uudestaan.
94. Sanoittaja28.12.2003 klo 16:52
5x14 ristikko
Sanat ylhäältä alas:
ARKIBRATISLAVA
HAAVEALAMAINEN
ATLANTTIMAISIN
VOITESTAUTTAJA
ATTATUOTTEETON

Sanat vasemmalta oikealle näinollen:
AHAVA, RATOT, KALIT, IVATA, BENET, RATSU, ALTTO, TAIAT, IMMUT, SAATE, LIITE, ANSAT, VEIJO, ANNAN
95. Zebraze8.1.2004 klo 20:18
Ranskaksi ei ole olemassa kuin yksi täyd. 8x9-ristikko!
(© 1999-2003 Jean-Charles Meyrignac)
euler@free.fr

DECROCHES
ECOEURANT
RONFLANTE
ATTRISTER
PARAPHERA
EMACIERAS
REITERAIS
ASSENASSE
96. Eki8.1.2004 klo 20:38
Ovathan nuo hienoja suorituksia. On Sanoittajan saavutus hyvä, vaikka yhtään oikein hyvää 14-kirjaimista ei olekaan joukkoon osunut. Mielenkiintoisia erikoisuuksia!
97. sanoittaja28.10.2004 klo 14:49
Uusi nimiristikko kokoa 5x6 valmistui tänään. Muutama harvinaisempi nimi joukossa ja vain siksi, että joku laittaisi paremmaksi.

Vihjeet ylhäältä alas:
Utrion
Polvana
Näyttelijät Oksanen & Valkama
Yhdistenainen
20.7 3.=i

Vasemmalta oikealle:
Abdul-Jabbr
Maustea
Sarpila
Phoenix
E edessä mies
King cole + kaima
98. Eki28.10.2004 klo 19:30
Toisilla sitä on aikaa hieroa ristikkoa... :) Saman verran meni kuin lapsen pyöräyttämiseen?
99. iso S28.10.2004 klo 19:53
Olisi kai syntynyt nopeammin (keskosena?), jos ei olisi tarvinnut hieroa sellaiseksi että muille jää parantamisen mahdollisuus!

Puhdasverinen teemaristikko, siinä suhteessa ei ole petraamisen varaa muuten kuin kokoa kasvattamalla.
100. sanoittaja29.10.2004 klo 08:11
Huomasin vasta nyt, että aikaa tuli tuhrattua vuoden verran edellisestä nimiristikkoneliöstä. 6x6 ristikkoa on lupa odottaa 2007 keväällä. Onko mitään muitä ennätyksiä, joita voisi yrittää rikkoa?
Muutama vuosi sitten aloitin tekemään mahdollisimman isoa normaaliristikkoa, mutta se kaatui huonoon ristikko-ohjelmistoon. Ohjelmistoon, jota ei oikeastaan edes ollut.
101. Eki29.10.2004 klo 08:26
Ristikko-ohjelmistosta muistan ainakin seuraavat:

RuutuKakkonen (70-luku)
Kuvaristikko (80-luku)
Ristipisto (80-90-luvun taite)
Rosti (90-luku)
Ruutupiilo (90-luku)

RuutuKakkosta tehtiin aika pitkäänkin ja se on ristikkoalan unohdettu klassikko.

Kuvaristikko tuli Kymppitonnin kanssa vuorottelevaksi ohjelmaksi, mutta Spede totesi sen Kymppitonniin verrattuna turhan kalliiksi. Kahdeksan ristikkoa ehdittiin ratkoa, ainakin osaksi.

Ristipistoa tehtiin ja näytettiin vain pilotti, sillä hyvästä ideasta huolimatta se jäi YLEn lukuisien henkilövaihdosten tallomaksi.

Rosti syntyi Ruutupiilon porukalta esilämmittelyohjelmaksi. Vihjeet ma-to, vastaus pe. IS:n Kauko Säädin tyrmäsi ohjelman nähtyään yhden minuutin jakson ja TV2:n johtajisto pelästyi rankkaa kritiikkiä.

Ruutupiiloa tehtiin kerralla 20 jaksoa jatkoa ei kukaan osannut pyytää.

Tässä oli ohjelmisto tv:n osalta :)
102. Ville30.3.2005 klo 11:23
Onkohan laatijapiireissä tarkoituksella tehty tai kirjattu ennätyksiä ns. teemaristikoiden "teemasanapitoisuudessa"? Siis siinä, kuinka iso osuus vihjeistä/ratkaisusanoista on ko. teemaan liittyviä - useimmitenhan niitä on vain muutama.

Tämä tuli mieleen IS-ristikkoliitteessä eilen olleesta, "nimim. Erkki Vuokilan" (;-)) laatimasta rock-kitaristiaiheisesta Historistikosta. Laskin pikaisesti, että teemahenkilöön liittyviä ratkaisusanoja (lauseiden sanat erikseen, sanaväleittä kirjoitetut yhtenä laskien) oli noin 22. Ristikko ei ollut edes erikoisen iso.

Laatijapiireihin kuulumattomana ratkojana voinen häpeämättä sanoa, että ristikko oli minusta hieno esimerkki hauskasta helposta ristikosta. En tiedä oliko Ekillä ennätysjahti mielessä, mutta jonkinlaista virtuositeettia tuonasteinen teemallisuus alkaa minusta edustaa.

No, yhden olisi haluttaessa saanut lisää, jos yksi vihje olisi ollut muodossa "Sankarimme harvemmin käyttämä -caster"...
103. Eki30.3.2005 klo 11:56
Ville, ei tässä mitään määräennätyksiä ainakaan saavutettu. Lisäksi ristikkoon tulevat sanat ovat "sekalaista seurakuntaa" eli osa niistä on lähes tyyliä "sankarimme teki levyn" > TAAS.

Aiheessa oli ollut ainesta vaikka kuinka runsaaseen sanastoon, mutta hankalakirjaimisten sanojen/kokonaisuuksien sijoittelu vaatii veronsa.

Tasoltaan helpoksi tein sen siksi, että "tavallinenkin musiikinkuluttaja" pystyisi sen ratkomaan, eivät vain musiikkitietäjät.

Teemaristikoita on ollut monenlaisia ja huikeitakin. Muistan ensimmäisen kosketuksen Aulis Lehtoon 70-luvulla, kun hänellä oli Iisakissa kasviteemaristikko. Ristikossa ei paljon muuta ollut kuin rasteria (kasvien nimien paikat)! Teemu Pallonen on tehnyt urheiluaiheisia ristikoita, joissa on suuri taajuus sitä aihetta.

On toki ihan eri asia, onko teema yksittäinen artisti vai yleisaihe tyyliin kasvit tai urheilu.
104. Ville30.3.2005 klo 13:10
Ristikko toki oli joiltain osin epäkonventionaalinen, mutta minusta toimiva ja viihdyttävä. Laatijan ei siis tarvitse olla kuitenkaan turhan vaatimaton...

Teemasanatiheyden laskeminen on tietysti ongelmallista, koska "ennätyskelpoisiksi" pitäisi tiukkaan ottaen laskea vain teemaan "pakottavasti" liittyvät sanat. Esim. "sankarimme 1974 viemän" voisi varmuudella johtaa muuten, mutta ainahan erottelu ei ole ihan yhtä selvää.
105. Ritu30.3.2005 klo 14:23
Tuli mieleen tuosta teemaristikoista muuan ratkaisusana, joka on painunut takaraivooni lähtemättömästi vuosien takaa.
En muista julkaisua enkä sitä,oliko kyseessä nimenomaan joku teemaristikko.Luultavammin se oli tavallinen kuvaristikko, jonka laatijakin on unholassa.
Siihen aikaan en omistanut nettiä, ainoastaan Valittujen Palojen tietojätin ja nykysuomen sanakirjan.
Vastaussanaksi tuli aerotropismi. Sitä ei kumpikaan teoksistani tuntenut, jostain kirjaston kätköistä sen onnistuin varmistamaan. Vihjeenä oli muistaakseni kuva taipuneesta kasvista.
Tuon yhden ja ainoan sanan keksimiseen käytin monta päivää, ja tietojätistäni se sana nykyisin löytyy selityksineen, suurilla tikkukirjaimilla kirjoitettuna sivun ylälaidasta.
Ja uskokaa tai älkää, jos joku kysyisi hapen aiheuttamasta kasvien taipuisuusilmiöstä, voisin vastata siihen vaikka unissani oikean vastauksen :)
106. kari kämäräinen30.3.2005 klo 17:44
Ekin rock-aiheisessa teemaristikossa oli tullut pieni lipsahdus toteuttaja Heidille: 1974 Is Hot The -.... Heidille varmaan outo kappale, joten täysin ymmärrettävä kömmähdys ; )
107. Eki30.3.2005 klo 17:46
Kappas, aihe ei tosiaan ollut tarkastaja-Liisalle tuttu tai mieleinen enkä itse tuota huomannut. Pahus!
108. ++juh30.3.2005 klo 22:06
Riittäisikö yhdeksän teemasanaa ennätykseksi?

http://ristikkotuumin.fi/juh/etunimiristikko/
109. Eki30.3.2005 klo 22:08
Ei ehkä yhdeksän, mutta yhdeksän yhdeksästä on aika lyömätön.
110. V-R30.3.2005 klo 23:28
Eki kirjoittaa tämän viikon historistikosta:

"Tasoltaan helpoksi tein sen siksi, että "tavallinenkin musiikinkuluttaja" pystyisi sen ratkomaan, eivät vain musiikkitietäjät".

Olen googlannut koko illan ja nyt se on valmis. Ilman hakukonetta ristikko olisi jäänyt ratkomatta.

Mitenkähän paljon tavallisen musiikin kuluttajan pitää tietää?
Tässä on kyllä tapahtunut tavallisen ratkojan tietojen paha yliarviointi.

Is hot the- oli kiva, en millään meinannut tajuta, vaikka vastaussana oli jo oikein.
111. Eki30.3.2005 klo 23:30
Kyllä sitä aihetta voi pitää kohtuuttomanakin, mutta kyseessä on yksi maailman tunnetuimmista kitaristeista, joka on tuttu useammallekin polvelle. Mukana olevat kappaleet sun muut ovat tunnetuimmasta päästä.

Jonkun pitää joskus tehdä tuommoisiakin.

V-R, tuon tason yritys on kunnioitettavaa!
112. V-R30.3.2005 klo 23:48
Sävelet ovat varmastikin tuttuja suurimmalle osalle ihmisiä, mutta kun kysytään eksakteja kappaleiden nimiä ja bändejä, tuleekin tenkkapoo eteen.

Minäkin kuulin monta vuotta: Is hot the "kirsikka"
kunnes joku radiotoimittaja sanoi sen ohjelmassaan suomeksi.
113. sanoittaja31.3.2005 klo 13:09
Tästä viestiketjustakin löytyy kaksi teemaristikkoa, joissa on pelkkiä nimiä. Toinen on kokoa 5x5 ja toinen kokoa 5x6.
114. Ville4.4.2005 klo 10:16
Iän myötä kasvanee suurpiirteisyys? Itse en tuota Is Hot the... -lipsahdusta edes huomannut, vaan lu(ul)in sen automaattisesti oikein. Sen sijaan eräässä toisessa ristikossa vihjeestä "EU muinoin" (4) saattoi jotenkin kuvitella ratkaisun EFTA, johon ei sopinut mikään muu. Kunnes lasien kanssa vihjeeksi osoittautui "ELI muinoin"...
115. Tinke30.11.2006 klo 12:11
Tässä säikeessä on puitu mm. kirjoitusmuotoja. Luulen tietäväni miten sana Hanko oikeasti taipuu. Monen tuntemani suomenruotsalaisen suussa sana Hanko taipuu kuitenkin eri tavalla, kuin minun suussa. He puhuvat Hankooseen menemisestä. Itse menisin kuitenkin Hankoon. Ja sanovat myös olevansa Hankoossa. Itse olisin Hangossa. Tosin jos olisin, kun en ole ollut.

Vielä loppuvinkki: laittamATTA paras
116. Nippe30.11.2006 klo 17:10
Puhumattakaan siitä,että suomalaiset menevät Thaimaaseen eivätkä Thaimaahan.
117. iso S30.11.2006 klo 20:00
Pitänee hypätä Saimaaseen niin kauan kuin se on mahdollista. Saimaahan on pian jäässä.
118. Arska30.11.2006 klo 22:56
Tuli mieleeni (vanha) juttu. Laita X:n paikalle sama "merkkijono".

Mies X läheltä X. Siellä hän X ja poltella X.
119. Ari1.12.2006 klo 23:03
Laadintaennätyksiä?

Tänään tuli yli 13000 erilaista ristikkoa.
120. Matti2.12.2006 klo 14:21
Arska, näitä jo arvuuteltiin joitakin vuosia taaksepäin.

Älä esittele X vaan hae netin X tietoja X.

(Muistelen, että ylläoleva olisi Juha Neitolan käsialaa.)
121. Sanoittaja4.9.2007 klo 08:56
5X11 ristikikko ihan kohtuullisilla pitkillä sanoilla ja normaaleilla lyhyillä sanoilla.
pystyyn vasemmalta oikealle:
1. Kuolema kaikille
2. Kokouksillekin
3. Kalliomäki
4. Kalliomäki
5. poloiset
6. Haave
7. Ovet
8. Utrio
9. Sumari
10. Aatos ja Kivikoski
11. Kyky
Vaakaan ylhäältä alas
1. Papateille
2. Pilkkijällä
3. Lännenmusiikkiryhmä
4. Naapuripitäjien yhteistöitä
5. Kirjeeseen
122. sanoittaja4.9.2007 klo 08:59
Edelliseen meni aikaa yli 3,5 vuotta! Nähdään taas muutaman vuoden päästä.
123. hah4.9.2007 klo 17:26
Ihan kiva :)

Tuo toinen Kalliomäki on kyllä outo.
124. iso S4.9.2007 klo 21:48
Toista Kalliomäkeä voi toki pitää outona, mutta tunnettu hän on. Ensimmäinen Kalliomäki oli sen sijaan ainakin minulle tuntematon mutta hän olikin Turust. Kuka simmottissi myöntää tuntevansa vaikka tuntisikin.

Mitään sellaista i ole että pääsisi perustellusti kunnolla räksyttämään. Ei huono.

Tuolla tuotantotahdilla ei tule makkaraa näkkileivän päälle :-(
125. Minimalisti4.9.2007 klo 22:57
Mikä ja missä on pienin laadittu ja julkaistu ristikko?
126. Kysyn vaan4.9.2007 klo 23:06
MM on laatinut niitä montakin viime talven näyttelyyn.
Mies makaa piikkimatolla. vihje on -AKIIRI.
127. Hakro4.9.2007 klo 23:17
Kun rajana pidetään neljän kirjaimen minimipituutta sanalle, minimi on 16 ruutua. Muistelen joskus nähneeni 4x4-ruudukon. Itse asiassa niitä taisi olla useita samassa yhteydessä. Mutta missä, en muista, koska siitä on likimain puoli vuosisataa. Sellaisia ei liene vaikeaa laatia.
128. Eki4.9.2007 klo 23:36
Oikeastaan minä laadin ne ja MM piirsi ;)

Vihjeet tehtiin yhdessä.

4x4 on helppo laatia.
129. iso S5.9.2007 klo 08:15
4x4 voi olla hyvinkin vaikea laatia, jos kyseessä on tilaustyö ja tilaaja vaatii että nämä (esimerkiksi) 4 tilaajalle tärkeän aiheeseen liittyvää sanaa pitää saada mukaan ja muiden pitää sitten olla yleisesti käytettyä suomea eikä mitään sambialaisen heimopäällikön serkkuja.

Jos tuollaisia reunaehtoja ei ole ja 4*4-ruudukon laatiminen tuntuu vaikealta (sitä voi turvallisesti kokeilla kotona) niin ehkä ei kannata jättää päivätyötä ja heittäytyä laatijaksi!
130. Eki5.9.2007 klo 08:39
4x4 on vaikea laatia myös niin, että kaikki 16 aakkosta ovat eri aakkosia. Olisi etenkin silloin, jos Nykäsestä ei löytyisi ylen-sanan runollista muotoa YLÖN.

Sanaseppojen kisassa taisi löytyä reilu tusina erilaista laatimusta. Jotkut olivat hyvin lähellä toisiaan. Tämä kisa aloitti sellaisen laatijan kuin Teemu Pallosen matkan kohti ammattilaisuutta (joskin ammattilaisuuteen meni siitä muutama vuosi).
131. iso S5.9.2007 klo 09:30
Periaatteessa mikä tahansa ennakkoon asetettu vaatimus nostaa vaikeusastetta. Tätä voivat halukkaat testata laatimalla ensin muutaman 4x4-ristikon ilman muita rajoituksia kuin että käytetyillä sanoilla on jokin merkitys (saa käyttää ristikkosääntöjen vastaisesti taivutusmuotoja, 2-3 kirjainta pitkiä sanoja ja samaa sanaa kahdesti). Sitten voi laatia muutaman noudattaen ristikkosääntöjä. Kun tämä sujuu, voi kokeilla jotain rajoitusta, esimerkiksi ristikkoa jossa ei ole jotain laatijan valitsemaa yleistä kirjainta, esimerkiksi A, I tai T. Rima nousee ja sanojen laatu tuppaa laskemaan.

Isommissa ristikoissa vaatii esimerkiksi alkupiilojen välttäminen lisäponnistuksen ja täysin piilokirjaimettoman laatiminen on vielä työläämpää. 4x4-koossa nämä rajoitukset eivät sattuneesta syystä aiheuta mitään lisävaivaa jos noudatetaan ristikkosääntöjä eli ei käytetä neljää kirjainta lyhyempiä sanoja.

Erikseen on huomattava että 4*4-aukion laatiminen isomman ristikon aluksi on helpompaa kuin pelkän pikkuaukion tekeminen. Tämä johtuu siitä että isommassa ristikossa saa ja pitää käyttää aukion muodostamiseen vähintään yhtä nelikirjaimista pitempää sanaa, jotta aukiolla olisi yhteys muuhun ristikkoon. Tasan nelikirjaimisten käyttö on rajoitus sinänsä, se vaatii että kaikkiin neljään reunaan "askel osuu lankulle".

Helposti käy niin että kun on saanut 15 hyvää sanaa ristiin niin väkisin muodostuva kuudestoista onkin epäsana joka muuttuisi oikeaksi sanaksi jos alkuun tai loppuun lisättäisiin yksi kirjain. Vastaava ongelma on isompaa ristikkoa laatiessa kun reuna ja varsinkin viimeinen nurkka on vastassa.
132. Sanoittaja5.9.2007 klo 10:02
Olen keskittynyt täysin näihin aukioristikoihin ja voin sanoa, että mitä vähemmän ruutuja sitä helpompi laatia. Ei varmaan tullut yllätyksenä.

5x11 aukion molemmat Kalliomäet löysin Wirenin sanaristikkosanat-opuksesta. Kyseisestä kirjasta ei kuitenkaan löytynyt pakko-sanaa. Pitkään mietin liekö se kelpaava sana ollenkaan. Liikaa kun pyörittelee sanoja, pää menee sekaisin. Onko se tuttu tunne muillekin?
133. iso S5.9.2007 klo 11:11
Kyllä joskus voi olla pönttö niin sekaisin että ihmettelee jotain aivan selvää asiaa.

En ihmettele ettei pakko-sanaa löytynyt. Eihän ristikkosanastojen olekaan tarkoitus kilpailla Nykäsen tai sen uudempien jälkeläisten kanssa, joten niissä ei ei ole tavanomaisia suomenkielisiä sanoja. Muutenhan opukset paisuisivat valtaviksi ja menekki tyrehtyisi hintaan.

Vanha sanonta: ainoa pakko on köyhän kuolema.
134. Jukkis5.9.2007 klo 15:21
Parempi sanonta, eteläpohjalaista kansanperinnettä:
Pakko ei oo muuta ku paskalle.
135. hah5.9.2007 klo 18:47
Hei sanoittaja,

kokeile tehdä seuraavaksi kolmiulotteista 4x4x4-ristikkoa. Se koostuu neljästä 4x4-ristikosta, jotka linkittyvät toisiinsa "pystyssä oleviin" nelikirjaimisiin sanoihin.
Kun olet saanut valmiiksi sen, niin isonna ristikon kokoa. Silloin kyllä laadinta menee miltei mahdottomaksi, mutta 4x4x4:n pystyy kyllä laatimaan.
136. Sanoittaja6.9.2007 klo 09:15
Hah,

voitko antaa esimerkin, kun pieni pääni ei ymmärrä mitä tarkoitat. kaikki uusi on aina hyvästä. Luonteeni tuntien alan heti laatimaan vähintään 5x5x5 -ristikkoa ;D . Kunhan tosiaankin tiedän miten.
137. Ari6.9.2007 klo 09:50
4x4x4 infoa:

­http://sanaristikot.fi/keskustelut/index.php?ryhm a=1&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=3134&alku=255&t=k 2
138. hah6.9.2007 klo 15:33
Tältä keskustelupalstalta löytyy minulta muutama esimerkki 4x4x4-ristikosta. Lähetetty joskus viime vuoden lopussa.

Jos pystyt tekemään 5x5x5-ristikon, niin haluan sellaisen ilmelaatimuksen toki nähdä (järkevillä sanoilla). Jo 4x4x5 on sinäänsä kova suoritus.

Silti nää kolmiulotteiset ovat tosi jänniä laatia.
139. hah6.9.2007 klo 18:37
Tekasin tässä joutessani yhden sellaisen 4x4:n, missä kaikki kirjaimet eriä, kun en ollut aiemmin kokeillut :D

Vihjeet:
Teos , Konginkangas ennen, suksimerkki, melu

Lehti
Tomu
Thurman + Aaltonen
Pronomini
140. Jaska6.9.2007 klo 19:23
Ovatko vaakasanat OKEJ, PÖLY, UMAT, SINÄ? Mikä/mitä on kömi tai erisnimi Kömi? Sukunimi?
141. kari kämäräinen6.9.2007 klo 19:26
Konginkangas ennen
142. hah6.9.2007 klo 19:39
Kömi on Konginkankaan vanha nimi.
143. Ari6.9.2007 klo 19:43
Oli hyvin laaditut vihjeet kun sain ratkottua sen ennen Jaskan apujakin.
144. hah6.9.2007 klo 19:44
Taitaa KÖMI olla kyllä sukunimikin.
145. Jukkis6.9.2007 klo 21:00
Jos vaihtaa KÖMI -> KÖPI, niin jopas Taatakin innostuu.
146. Jukkis6.9.2007 klo 21:01
Ai niin mutta ei se onnistukaan kun sitten siinä on kaksi P:tä. No, Taata varmaan ehti jo innostua silti.
147. hah6.9.2007 klo 23:04
Ei tuo sinäänsä niin vaikeaa ole, sijoittaa ruudukkoon kaikki vokaalit sopiviin paikkoihin. Sitten koittaa saada kunnon sanoja läkimällä konsonantteja sekaan. Minulta vei siinä puolisen tuntia.
Vaikeampaa varmaan on, jos yrittää selvitä vähimmillä vokaaleilla, jolloin pitää keksiä joitain kolmikonsonanttisia sanoja. Onkohan joku saanut joskus sellaisen ratkaisun?

Kaikenlaisia ihmisiä sopii tähän mualimaan, että eikö joillain ole parempaa tekemistä kuin lätkiä kirjaimia ruudukkoon ja yrittää saada siitä sanoja aikaan. :D
148. Taata6.9.2007 klo 23:20
Minua kutsuttiin. Täällä on nyt ukonilma ja rakeitakin on tullut. Oikein taivaallinen kutsu kävi, vaikka ei ole vielä edes Tierna-aika.
149. Taata6.9.2007 klo 23:22
Oli Kemijärvellä pari viikkoa sitten köpejä selluloosatehtaalla, minkä ainakin sadat ihmiset saivat todeta.
150. sanoittaja7.9.2007 klo 14:39
Hah

Kun ymmärsin miten kuutioristikko laaditaan, otin kynän kauniiseen käteeni ja loin puolessatoista tunnissa 4x4x5 -ristikon. Vihjeet on vielä keksimättä. Niitähän tuleekin melkoinen määrä. Pääseekö sillä jo ennätyslaatijaksi?

Äkkiseltään sanoisin, että 4x5x5 onnistunee vielä helpohkosti. 5x5x5 -ristikon tekeekin sitten hyvin ohjelmoitu tietokoneohjelma ja se niistä ennätyksistä.
151. hah7.9.2007 klo 16:23
Sepä mielenkiintoista, haluan toki nähdä sen ja tietenkin tulevat suuremmat ristikot. Postita ne vaikka osoitteeseen
hhahhah@hotmail.com, jos tänne on vaikeaa pistää.

Kyllä sillä pääsee ennätyslaatijaksi, itselläni on se aina jäänyt parista sanasta kiikastamaan.
152. Sanoittaja8.9.2007 klo 09:35
Ehkä jo tänään, joko sähköpostitse tai tämän kautta.
153. hah8.9.2007 klo 11:20
Kyllä minäkin nyt sain laadittua 4x4x5:n, kun viidennen kerran yritin. Yksi outo sana on vain joukossa, nimittäin ATIT, mutta sen voi kait selittää olevan kaksi @-merkkiä. :D
154. Sanoittaja8.9.2007 klo 13:37
Tässä tätä. Pari huonoa sanaa, suurin osa sanoista kuitenkin ristisanakirjoista. Pienellä hiomisella saa kyllä huonot sanat pois, mutta tämä onkin versio 1.0 .
Vaakarivit1:
Aallonmurtaja
Vatanen ja Koivunen
Mätä
Asema
Pystyrivit1:
Malediivien pääkaupunki
Naskali ja piikki
Appelsiinissakin
Donner ja lonkero
V2:
Latinan samoin
Violetti
Porvoon saari
-arvoinen
P2:
Hauskuudet
Sn
Vapautusarmeija
Niemi
V3:
Tahra
Vekselitakaus
Jordanova
Pettinen ja Pakkala
P3:
-auto
Lalova
Väre
"ampelat"
V4:
otnusA
Puukkokunta
Muinainen valtakunta
Karkki
P4:
Ennustus -elokuva (lat.)
Wallinkoski
Hatsaturjan
"Juhani Tamminen"
V5:
C
Hissimerkki
Tuntea
Boldon + kaima
P5:
Taistelu
Aleuttien ja Paraisten saari
Puente
Tv-merkit
Ja sitten toiseen suuntaan (ikäänkuin) ensin takarivi alaspäin:
Kreikan saari
Jyrki
Lyöntikalut
Omistaa
Toiseksi tain rivi:
Waynen elokuva
Riettaat
Paatso
Venesuoja
Kolmanneksi tain rivi:
Courtney + t
Pyytely
Työvälineet
Bin Laden
Etumainen rivi:
Nilviäinen
Marokon ja Unkarin Kaupunki
Pronomini
Sienet

Ps: toivottavasti ei tullut kiireessä kijroitusvihreitä.
155. RA8.9.2007 klo 17:59
Tuli mieleen, että varmaan on hienoa, jos on sillä lailla kehittynyt "sanojen ristiin laittamis aisti", että pystyy laatimaan vaikka tuollaisen kolmiulotteisen.

MUTTA: Laadinnat ovat kai tehty ratkottaviksi? Ja ristikon hyvyyden ratkaisevat - viime kädessä - ratkojien kokemukset?

Onko se niin, että mitä vaikeammaksi rakennevaatimus asetetaan (esim. tässä 4x4x5, tms.), sitä todennäköisemmin ristikkoon on ikään kuin PAKKO ympätä ei-niin-hyviä-(ristikko)sanoja.

SEURAUS?: Laatija osoittaa kyllä kekseliäisyytensä, mutta ratkoja tylsistyy.
156. hah8.9.2007 klo 18:47
Tämä onkin vain harrastelijoiden puuhastelua, kuten minun tai sanoittajan. Tokko ammattiratkojilla edes on aikaa moiseen.

Aloin itse noin vuosi sitten pohtia, millaisia olisi kolmiulotteiset ristikot, kun en ollut aiemmin asiasta kuullut. Onko jotkut aiemmin tätä ekstreme-ristisanaharrastusta harrastelleet?
157. hah8.9.2007 klo 19:01
Näin äkkipäätä sanottuna, itse olen kriittisempi, enkä joitain sanoja (kuten tatat tai elas) olisi hyväksynyt. Mutta muuten melkein yhtä hyviä fakkisanoja kuten minullakin. :D

Jos joku haluaa välttämättä ratkoa minun versioni 4x4x5:sta niin voi tilata ylläolevasta sähköpostiosoitteesta. :)
158. JPQ8.9.2007 klo 19:05
mikä on elas ja tatat?
hah: ATIT vois olla myös ATI on näytönohjain valmistaja ja sen kortit vois olla atit.
159. RA8.9.2007 klo 19:20
Hah [18:47]: "Tokko ammattiratkojilla edes on aikaa moiseen."

Tarkoittanet ammattilaatijoilla? Ratkojillahan varmaan olisi aikaa, kun (tietääkseni) ammattiratkojia ei juurikaan ole ja suuri osa ratkojista ratkoo nimenomaan ajanvietteekseen ja - kulukseen. Ja nautinnosta hyviin kielellisiin juttuihin.

Vieläkin kyselen, että JOS LAADINTA on osoitus mitä erikoisemmasta ja vaativammasta PÄÄSTÄ, niin takaako se samalla sen, että tuotoksen ratkoja nauttii samassa määrin?

Näillä näytöillä olisin itse vastaamassa, että ei.
160. Sanoittaja8.9.2007 klo 21:06
Ratkaisijat eivät varmasti pidä näistä ennätyslaadinnoista, mutta itselleni se tuottaa suurta mielihyvää, kun on laatinut sellaista, jota ei kukaan ennen ole pystynyt tekemään. Siinä näkyy varmaan oma urheilijataustani. Jatkan siis valitsemallani linjalla.
161. RA8.9.2007 klo 21:29
Onnea! Ei ollut tarkoitus kritisoida moisia rypistyksiä - sinänsä.
162. hah8.9.2007 klo 22:39
No kirjoitin väärin, laatijoita tarkoitin
163. Taata8.9.2007 klo 22:47
RA:n kommentista tulivat mieleen ns. kovikset, joissa laatijoilla voi olla hauskaa, mutta harvoilla ratkojilla sitä hikisempää eikä varmaankaan aina niin hauskaa. Unohditko RA kovikset nyt tahallasi tässä yhteydessä? Eikö olisi vertailtavissa kolmiulotteiseen ristikkoon vaikeudessa vai
kumpi onkaan vaikeampi?
164. kovisfani9.9.2007 klo 00:09
Taata ymmärtämättömyys lyö taas ällikällä. Kovislaatijat tekevät pyyteetöntä työtä, jotta kovisfaneillekin olisi nannaa tarjolla.
165. hah9.9.2007 klo 00:25
Sitä en todellakaan tiedä, miten ratkoja nauttii kolmiulotteisen laatimisesta. Niitähän ei ole montaa laadittu eikä juurikaan moni ratkonut. Jos sen kirjoittaa oikeaan muotoon ja vihjeet suunnittelee oikeanlaiseksi, niin kyllä siitä varmaan tulee ratkojanautintoakin.

Kolmiulotteisia ei saa ratkoja todellakaan mistään käsiin, paitsi että tilaa tuon ristikon osoitteesta
hhahhah@hotmail.com
166. Taata9.9.2007 klo 01:14
Koviksiakin voidaan laatia monella tapaa. Nykyinen valtasuuntaus taitaa olla ohimenevä ilmiö, koska se on kertakaikkiaan ja kaikki kerralla niin tökeröltä ja keinotekoiselta vaikuttava, että se ei voi olla pitemmän päälle kestävä linja. Jos tattia ja kalaa ei enää tunnisteta vaan aletaan miettiä ratkaisuksi ensiksi jotain aivan utopistista kirjainpelleilyä eri vaiheineen ja jujutuksineen, niin ollaan rajaamassa voimakkaasti ratkojajoukkoa, mikä ei varsinaisesti ole niin pahasta kuin se, että tuommoiseen
jonninjoutavaan pelleilyyn haaskataan runsaasti luovaa ajattelukykyä, joka on pois monestä tärkeämmästä asiasta.
En jaksa uskoa, että tulee niin kovia ahaa-elämyksiä ja fiiliksiä, että se riittää korvaamaan käytetyn ajan ja energian.

Miksei koviksia voida laatia tietoon perustuviin suoriin vihjeisiin, jolloin oltaisiin mukana käytännön elämässä ja asioissa, joilla olisi todellista merkitystä ja voisi itsekukin jopa lisätä tietämystään. Tietenkin tässäkin olisi oltava kohtuus mukana, jotta hauskuus ristikoiden ratkaisemisessa säilyisi, mikä nyt kuitenkin aina tulisi muistaa laadinnassa.

No, trendejä tulee ja menee ja aina voi toivoa, että uusi
ratkojapolvi antaa joskus laatijoille selkeät vinkit muutoksen välttämättömyydestä tähän nykytilanteeseen.

Toivon keskustelua asiasta. Tietenkin leimaajat todennäköisesti vain sättivät entiseen malliin minua, mutta haitanneeko tuo mitään, sillä kehitys saattaa hyvinkin pian osoittaa, että olin kenties sittenkin oikeassa?

Jos taas olin väärässä ja puhuin paskaa ja potaskaa, niin voi sitä riemua, minkä olen tuottanut ainakin joillekin ihmisille. Silloin tälläkin jauhamisella on ollut funktionsa ja merkityksensä. Taata taata!
167. Eki9.9.2007 klo 09:43
Eiköhän siirretä Taatan julkilausuma omaksi säikseekseen. Ei häiritä laadintaennätysten setvintää.
168. sanoittaja30.10.2009 klo 09:22
Yli kaksi vuotta on kulunut edellisestä ennätysristikosta. Silloin oli 5x11, nyt tulee 5x12.

Pystyyn vasemmalta oikealle:
1. Mies huonekaluliikkeessä
2. "Leirikello"
3. Läskit
4. Niemima
5. Käyttöjärjestelmä
6. Tsehov
7. Kuutiostakin
8. Päivien päätteeksi
9. Kurkussa
10. Halonen
11. Vuoristo
12. Jiiri

Vaakaan alhaalta ylös:
1. Tehdään maustehyllyllä?
2. Hienon naisen kaulassa?
3. Hienon naisen kuva joulukuusessa?
4. Genetiiviesimerkit
5. Hienon naisen rannekello?
169. jh30.10.2009 klo 10:17
Hyvä saavutus. Kelpuuttaisin kaikki sanat, vaikka 4 pystyyn piti googlata - sellaisia en ole tavannut ikinä.
170. Jaska30.10.2009 klo 10:17
Pinta-alan mukaan noteerattava aukioennätys on kai Marko-Juhani Kunnarin nimissä, 10x10 = 100 ruutua. Hän on yltänyt siihen kahdesti Sanasepossa, v. 2006 ja viime numerossa.
171. Eki30.10.2009 klo 10:30
On eri asia tehdä pelkkä aukio ja aukio osana ristikkoa. Siis edellinen ainaski miljuuna kertaa vaikeampaa. Lisäksi nuo Kunnarit ovat siinä ja siinä, voiko niitä hyväksyä. Leinonen on ainakin tehnyt 8x9-alakulman, jossa yhdessäkään sanassa ei ole moitteen sijaa. Minä tein häntä ennen 8x9:n, mutta siinä oli viisi kömpelöä sanaa.
172. Jaska30.10.2009 klo 11:01
Eipä tullut mietityksi, että ristikon osana aukio on tosiaan huomattavsti helpompi laatia, kun ulkopuolelta alkavan sanan osa aukiossa voi olla epäsana. Kyseessä siis kaksi eri sarjaa, joiden ennätykset eivät ole vertailukelpoiset.
173. sanoittaja30.10.2009 klo 12:19
Niinpä. Lisäksi uskallan väittää, että nykyiset sanaristikoiden laadintakoneet eivät pysty (vielä) tekemään yhtä isoa tai isompaa 5x12 sanaristikkoa. Millä nimellä tuota mun viritelmää kutsutaan? Aukioristikoksi?
174. sanoittaja30.10.2009 klo 12:32
Sanotaan nyt vielä sen verran, 4. pystyrivin olentoja löytyy Suomesta naispuolisina 526 kpl ja onpa se haluttu yhdelle pojallekin nimeksi antaa...
175. Jyrs Kuur30.10.2009 klo 15:49
Onkos laatijoita kilpailutettu samaan tyyliin kuin ratkojia? Eli lyödään tyhjä pohja eteen, kynä käteen ja kello käymään?

(En ole lukenut ihan koko ketjua läpi joten suokaapa anteeksi jos vastaus löytyykin jo sieltä...)
176. Jaska30.10.2009 klo 16:48
On kilpailutettu ainakin Sanaseppojen kesäpäivillä 2006. Muutaman tunnetun laatijan skabassa pohja ei ollut tosin tyhjä, vaan siinä oli valmiina pääkuvan ratkaisulause. Taisi olla epävirallinen ja vähän leikkimielinenkin kisa, kun siitä muistaakseni ei tuloksiakaan julkistettu?
177. RA30.10.2009 klo 18:29
Parikin kertaa on ollut laatijakisa, mutta tosiaankin leikkimielinen ja enemmänkin laadintanäytös kuin totinen kilpailu. Sivun kokoinen ristikko. Tyrvännön Petäyksessä oli valmiiksi laitetuilla pääkuvalauseilla, mutta Oulun Hietasaaressa taisi olla valmiina pääkuva ja komento noteerata se sekä vaakaan että alaspäin (?) lähtevillä lauseilla/sanoilla.

Jotakin ammattilaisten tahdista kertoo ehkä yksi Hietasaaren muisto. Eki kysyi laadintaa seuraavalta väeltä tähän tapaan: Kuinka pitkään jaksatte seurata? Teenkö 20 minuutin vai 40 minuutin laadinnan?
178. Marco Poloinen31.10.2009 klo 21:14
Erittäin onnistunut sanasto "sanoittajalla" tuon kokoiseksi ristikoksi. Ohjeella "Vaakaan alhaalta ylös" lienee lienee tavoiteltu vaikeusasteen nostoa vähintään kaksipalloiseksi ;-)
179. sanoittaja1.11.2009 klo 15:10
Virheellä lisää vaikeusastetta. Sori.
180. sanoittaja2.11.2009 klo 14:12
Kun en normaaleja sanaristikoita ole laatinut, niin en osaa sanoa onko 5x12 ristikkoni vihjesanat helppoja vai vaikeita. Vaakarivien vihjeet menevät siis ylhäältä alas.
Onko kukaan tehnyt 7x7 sanaristikkoa. Omani kun töksähti yhteen nimen taivutukseen, enkä sen jälkeen ole jaksanut yrittää.
181. sanoittaja3.11.2009 klo 18:50
Yritin selvittää kenen ristikosta löytyisi isoin aukio. Isoimmat löytämäni ovat Kunnarin 10x10 kokoiset kyseenalaisilla sanoilla. Tonimaelin 24x4 kokoinen hyvillä sanoilla. Leinosen ja Ekin 8x9 kokoiset, joista toinen hyvä ja toinen ilmeisen keskinkertainen. Korjatkaa, jos olen väärässä.
182. Eki3.11.2009 klo 19:15
Tuota... se minun häviää laadussa selvästi Leinoselle, mutta uskoisin sen aika hyvin selviävän vertailussa muiden laajojen aukioiden kanssa. Huonoimmat sanat olivat varmaan hunninkoskinit, hiekkamaatuke, ahjolika ja proomunasuja. Rakenteeltaan viimeinen on huonoin, kolme ekaa ovat selviä yhdyssanoja, tosin hiukka teennäisiä. Kuitenkin moni skini on hunningolla (siinä missä muutkin ihmiset), hiekkamaasta voi tehdä tukkeen ja ahjoissa on likoja. Ja kyllä proomuissakin voidaa asua väliaikaisesti.

Täytyy nyt sitten muistaa, että tällainen alakulma ei ole mitään kaupallista kokokansantuotantoa vaan erikoisuus. Sanasepossa sellaisia on mukava esitellä ja jäsenet tietävät, millä mielellä ne on tehty.
183. sanoittaja3.11.2009 klo 19:30
Mä osaan kyllä arvostaa jokaista edellämainittuja. Kuten myös Pallosta, joka on kai laatinut 4x25 aukion ristikkoonsa. Sanoista en tiedä, mutta ko. aukio taitaa olla se kaikkein isoin.
184. Teemu Pallonen3.11.2009 klo 20:49
Saattoi olla, että ihan kaikkia sanoja ei löytynyt tuossa minunkaan aukiossa sanakirjoista...
185. RA3.11.2009 klo 23:45
Ainakin yksi Teemun 4x25-aukio oli Punaisessa Pelikaanissa 1/2009.

Sanat olivat:
DIESELMOOTTORIAUTOLAUTTAOSTOT (tai -OSTOS)MERIONNETTOMUUSLAUTAKUNTA
MUSEORAUTATIETRAGEDIAASIAT
RAUTALAATTALATTIANASENNUKSET
186. tonimikael4.11.2009 klo 01:44
Meinasin mennä muistelemaan, että Teemulla oli paljon paljon paremmat sanat aukiossaan kuin minun 2x24:ssa, mutta eipä tarvitsekaan! Siis muistella! ;)
187. sanoittaja4.11.2009 klo 08:15
Hienoja sanoja Teemulla ainakin vaakasuoraan. Harmittavasti vain tuo genetiivimuoto yhdessä sanassa. Yhtä kaikki, se on se kaikkein isoin, kunnes joku laittaa paremmaksi...
188. Eki1.6.2011 klo 09:36
Tänään tulleessa Iisakissa sanoittajan huikea 3x34 ruudun aukio.
189. sanoittaja1.6.2011 klo 15:18
Valehtelisin, jos väittäisin, etteikö juuri tämän ketjun saaminen etusivulle olisi ollut ensisijainen tavoitteeni laatimusta tehdessä. Sivutuotteena tuli sitten se normaalisti tärkein eli ratkojille ratkottavaa.
190. hah1.6.2011 klo 23:21
En hihkuisi innosta ennen kuin näen millaisia sanoja siinä aukiossa on käytetty. Aukio ei todellakaan ole pääsia ristikossa vaan sen laatu.
191. Eki3.6.2011 klo 23:10
Nyt voi jo hihkua. Sanoista kaksi on aivan täydellisiä, kolmas on hieman tehty yhdyssana mutta aivan kelpo tällaiseen käyttöön. Neljän kolmion tehtäväksi keskiosan vihjeet olivat kyllä helppoja, monissa annettiin kätköllä vastaus ilmaiseksi. Laadukas mutta ehkä hieman holhoava tehtävä siis Iisakkiin.

Samassa lehdessä on aika monta kolmen pitkän vierekkäisen sanan ristikkoa, Auliksella pääkuvasta kolme 19-kirjaimista.
192. RA3.6.2011 klo 23:19
Voisiko saada tänne nuo sanoittajan vihjeet kuhunkin pitkään sanaansa? Ja sanan pituuden, ellei kaikissa 34.
193. aawee3.6.2011 klo 23:19
Rikun tehtävä ratkesi suht helposti, samoin Auliksen. Pekka Joutsilla "Öttiäisessä" myös pitkiä sanoja, 22-kirjaimisia ja muitakin pitkiä, tuntuu nyt vaikeimmalta...
194. Eki3.6.2011 klo 23:29
Rikun vihjeet.

Eka on 1/880.

Kolmas on neljän laitteen kokonaisuus tehtävän yläkulmassa.

Toinen on pitkähkö.

Paavo Nurmi: "Jos et aseta itsellesi päämäärää, pysyt paikallasi tai taannut"
Seppo Räty: "Saksa on paska maa"
195. Eki4.6.2011 klo 09:22
Kun kolme pitkää sanaa laaditaan vierekkäin/päällekkäin, syntyy joihinkin kohtiin mielenkiintoisia kirjainyhdistelmiä. Riippuu osaltaan laatijat seulasta, millaiset yhdistelmät ovat lopulta edes mahdollisia. Lisäksi ne pitää saada sopimaan viereisten sanojen kanssa. Ja sitten koko pitkä pystyrivistö pitää saada istumaan. Tässä Rikun ristikossa pystysanasto on tehtävän vaikeusasteeseen nähden erinomaista. Vaikein mutta ihan Nykäsestä löytyvä sana on helpotettu anagarmmilla. Kaikkein huonoin yhdyssana ei ole syntynyt kolmen pitkän sanan kirjainten takia vaan sen on aiheuttanut laajempi kokonaisuus. Se lisäksi pystysanoissa taitaa olla vain yksi, joka ei luultavasti löydy kovista kansista.

Edelleen väitän, että loistava suoritus Riku Rosenvallilta.
196. Jaska4.6.2011 klo 23:44
Oli jo sen verran myöhä, että jätin IS-täyskolmosen huomiseen arvellen selviytyväni tästä 3x34:stä yöunen menetyksettä. Se osoittautuikin keskikseksi, jossa suurimman haasteen saa halutessaan asettamalla kahden 34-kirjaimisen sanan ratkeamiselle apuristeävien ylärajan. Ylinhän on käytännössä lahja. Minä en ihan onnistunut kymmenellä.

Kympin tekninen suoritus tosiaan nämä allekkaiset 3x34. Luulisin, että kaikki risteävät ovat kehkeytyneet tämän trion ehdoilla (olen siis eri mieltä Ekin kanssa), joten siitä yhdestä välttävästä yhdyssanasta ei voi kohtuuden nimissä miinustaa.
Sen sijaan yksi vihje on huono. PELKÄÄVÄN HAMPAISTA en ole tähän ikään kertaakaan kuullut ratkaisusanaa. Ehkö lapsus, mutta siitäkin se miikka keskiksen täysistä yleispojoista on asiallista vähentää.
197. Jaska5.6.2011 klo 00:03
P.S. Ehkä Eki havaitsi ko. heikomman sanan muuttamismahdollisuuden, mikä minulta ei lyhyehköllä tiirailulla onnistunut. RR:lta mahdollisesti ei pitemmälläkään.
198. Eki5.6.2011 klo 00:06
En huomannut. Joo, tuo hammasjuttu hieman särähti ikenissä.
199. sanoittaja6.6.2011 klo 07:22
Lapsushan PELKÄÄVÄN HAMPAISTA on. Aika monen tarkastajan ja vielä useamman tarkastuksen läpi vihje on mennyt läpi. Jaskalta ja Ekiltä ei. Kiitos muistakin kommenteista.
200. Zebra8.6.2011 klo 17:07
Tässä erääntyyppinen ennätys:

############V############
###########TAA###########
##########PALLA##########
#########VARAAVA#########
########SALAKAATO########
#######PUNASIKURIT#######
######KUOHUTTAMISET######
#####PALSAMI#TALTSIT#####
####MATTILA###TARTIAT####
###JALKAVA#####TAARNAT###
##KURKATA#######HUISKAA##
#KURKKIA#########SKAARIT#
VANUKAS###########ONUKSET
#SAMARIA#########LIIKATA#
##TINAMIT#######RUMASTI##
###TEHERAN#####KOMITEA###
####NATOMAA###MASINAT####
#####TOTAALI#LINEKER#####
######NORMITTAMATON######
#######NAISUIMARIT#######
########TOTILASIT########
#########TUNISIA#########
##########SETIT##########
###########NYT###########
############S############
201. Zebra8.6.2011 klo 17:12
9:ssä sekunnissa kone löytää 6x4-ristikoita 20031 kpl:
Esim:
MAHTAA
ALAANI
RANKAT
TIIATA
202. Zebra8.6.2011 klo 17:14
24:ssä sekunnissa 6x5-kokoisia 12753kpl.
Esim:

OSAILU
SAIVAR
AURATA
TRATIT
AISATA
203. Zebra8.6.2011 klo 17:15
1915kpl 6x6 (71s). Esim:

JALOUS
ETUTIE
ATKINS
NIELUT
ILMAVA
TAATAT
204. Zebra8.6.2011 klo 17:17
Tässä muutama esimerkki isommista:
TAISKAT
RAMAISU
URAINEN
KIILATA
KASETIT
ITURATA

ja

TAVATON
ALASUKU
KARISTO
OKSASET
MATKATA
URAATIT
SATSATA
205. Eki8.6.2011 klo 17:21
Onko tuo iso symmetrinen koneen tekemä? Keskipituus huima 7,4 ja kaunis muoto.
206. Zebra8.6.2011 klo 17:24
On. Kone todennäköisesti rikkoo kaikki ennätykset, kunhan vaan heittää vaativan pohjan sille. Ja koneen laatimuksia voi tietenkin itse sitten hioa hieman paremmiksi.
207. Zebra8.6.2011 klo 17:29
Hyvän pohjan tekemiseenkin on olemassa yksinkertainen algoritmi.
208. Eki8.6.2011 klo 17:30
Sitten kun poistaa vielä arveluttavat sanat koneelta, niin tulos paranee.
209. Zebra8.6.2011 klo 17:32
Poistin uudesta versiosta huonot sanat käsin - sellaiset, joihin en itse halua törmätä ristikoissa ;)
210. Eki8.6.2011 klo 17:34
Sitten pääsee kone oikeuksiinsa.
211. Zebra8.6.2011 klo 17:36
Periaatteessa olisi kai mahdollista tuottaa ristikkopohija tavallisella pöytäkoneella ainakin 10000 päivässä, vaikka ristikkoon olisi laatija jo valmiiksi lauseita sijoitellutkin tai valinnut jonkun teeman.
212. Eki8.6.2011 klo 17:42
Laatija menettää tällöin juuri sen hauskimman ja haastavimman työvaiheen, mutta alku on silti tehtävä ja sitten vihjeet...
213. Zebra8.6.2011 klo 17:45
Mielenkiintoisinta tässä on kuitenkin nuo algoritmit - luulisin ettei ole järkevää julkaista koodia, joka tuollaiseen pystyy.
214. Eki8.6.2011 klo 17:46
Jokaisen kannattaa pitää visusti omana tietonaan, jos hyvän on tehnyt.
215. sanoittaja8.6.2011 klo 17:55
Suoraan sanoen pelottavan hyviä ristikoita tietokoneen tekemäksi. Kohta tulee se piste, että kone tekee parempia ristikoita kuin elävä laatija.

Isoin näkemäni aukioristikko oli viime vuonna Sanasepossa, kokoa 8x8. Zebra, onnistuuko ohjelmaltasi sen kokoinen?
216. Jukkis8.6.2011 klo 19:23
Vihjeillähän hyvät ristikot tehdään. Jos kone laittaa hyvästä sanastosta ottamansa sanat ristiin, niin jää laatijalle enemmän aikaa miettiä vihjeitä.

Huonoja ristikoitahan kai koneella tuotetaan koko ajan. Niitä saa ostaa paksuina kirjoina halvalla.
217. Zebra15.6.2011 klo 19:50
Hepposia pohjalaadintoja on kyllä kaikissa lehdissä(kin) - esim. Punaisessa Pelikaanissa suurin osa. Käsittääkseni lehteä yritetään tehdä laadukkaksi. Kaavoihin kangistumalla kangistuu ratkaisijakin.
218. Eki15.6.2011 klo 21:10
Tuo on vähän semmoinen kommentti, että mitä ikinä sanoisinkin sen perään, se luultavasti kuulostaisi selittelyltä.
219. Marco Poloinen16.6.2011 klo 00:08
Kuulostakoon miltä vaan, mutta minä ilmoitan kuitenkin olevani PuPen laadintojen "hepposuudesta" Zebran kanssa eri mieltä.
220. Wexi16.6.2011 klo 00:18
Ruotosia ovat näin noviisille.
Millenium edennyt piilosanoihin, joista juuri yhden sain valmiiksi muistaessani Ipnos-keksin.
Seuraavaa odotellaan postiluukusta.
Pitkälää mulkaisekkaan, ei mun kapasiteetille.
221. jpq16.6.2011 klo 01:55
Zebra: mikäs se yksikertainen kaava ristikko pohjaan on entäs voisikohan sitä helposti soveltaa kryptoihin ? ja siis vain ruutu muotoihin en halua koneen laadintaa muuten.
222. Zebra27.6.2011 klo 12:00
Solvetuu kaikkeen varmasti, minkälaisia muotoja haluat?
223. engels (man)27.6.2011 klo 12:15
You solve, ai solve tuu!
224. Eki5.8.2011 klo 01:20
Nyt on tullut Iisakki 8 ja siinä ratkaisu 3x34-tehtävään. Sanat sanoittajan kesäkuun ristikossa olivat siis kahdeksassadaskahdeksaskymmenesosa,
yleisurheilukuuluisuussiteeraukset ja
kolmivaihekilowattituntimittaristo.

Pääkirjoituksessa Eero Kettunen kirjoittaa:

""Riku Rosenvallin 3 x 34 oli tosi mielenkiintoinen!" kirjoittaa meille M. S. Neilliimistä. Tässä numerossa sanahirviöitä sisältävät ristikot saavat jatkoa, kun Antti Skytän ja Kaarina Löfgrenin tehtävästä löytyy kaksi kolmekymmentäyksikirjaimista ratkaisusanaa. Suomen kielellä on loistava leikitellä!"

Skytällä on myös 2x19 samassa lehdessä, mutta sehän ei tunnu enää miltään.
225. Eki5.8.2011 klo 01:26
Sotkinpas Nellimiin pari iitä liikaa.
226. Eki13.1.2012 klo 13:16
Tämän päivän Metron ristikossa, jonka leveys on 18 ruutua, on 10 täyspitkää 9-kirjaimista sanaa pystysuunnassa. Luulenpa, että siinä liikutaan aika lailla maksimissa, mutta varmaan siinä on vielä petrattavaa. Jos joku haluaa kokeilla, yllä olevalla sähköpostiosoitteella voi lähettää ehdotuksia. Jos paras ehdotus on julkaisukelpoinen, piirrätämme sen Mannisella julkaistavaksi. Palkkioksi/palkinnoksi laatija saa materiaalisen korvauksen. Alkupiiloja ei laatimuksen reunoissa sallita ja kaikkien sanojen pitää luonnollisesti olla ristikkokelpoisia. Vaikeita piilokirjaimiakaan ei pidetä suotavana. Jos hyviä laatimuksia tulee enemmänkin, neuvottelemme julkaisuoikeuksista erikseen.
227. Eki13.1.2012 klo 21:01
Pari tarjokasta on jo tullut, ovat lyöneet selvästi suoritukseni ja sanastotkin ovat varsin hyviä.
228. Jaska14.1.2012 klo 00:58
Ei ole tarjokas, koska on vain parannelma (sanapituuksien suhteen) Ekin versiosta. Lähti siitä, että huomasin melkein heti, että kaksi vihjeruutua voi poistaa. No en tietenkään siihen voinut tyytyä, kun siinä ei ollut tarpeeksi päänvaivaa. Mutta se kolmas olikin kiven alla - tai pitäisikö sanoa sen olleen pirun vaikea häätää sinne kiven alle. Yli kolme tuntia meni ennen kuin tyydyin tulokseen.

Ekillä on 42 sanaa, 10-kirjaimisia 10, keskipituus 6,05, vihjeruutuja vas. ja yläreunat pois lukien 21. Jaskalla 41 sanaa, 10-kirjaimisia 12, keskipituus 6,46, vihjeruutuja 18. Samoja sanoja 25, niistä 10-kirjaimisia 7, enimmät oikeassa puoliskossa.

Parannukseni avaruuden osalta siis onnistui, kun istuin valmiiksi katettuun pöytään. Laadinta-aikaan suhteutettuna Ekin alkuperäinen on tietysti suorituksena ylivoimainen.
Lienee sallttua panna "bastardini" näytille:

Vaakaan ylhäältä:

KAHA-LIIVI-KAHRAT
ALAINEN-IRJA-AIRA
SORVAUKSET-TURSAS
TEMOSKA ("Olga tuttavallisesti")- ROTU-JUBA
OKSAKSET-PAUKE
MANUELA-IIRO-SASI
ALIO-UNSSI-RUOSKA
TAARAUS-ELNA-RAIT
OTTI-TAUTI-TRATTA

Pystyyn vasemmalta:

KASTEMATO
ALOE-ALAT
HARMONIAT
AIVOKUORI
LEUKALUUT
INKAKANSA
VIEREISET
IRTOTIILI
KATUPORAT
HARJUSORA
RISUKASAT
ARABESKIT
TASA-IATA
229. RA14.1.2012 klo 09:42
Mistäs Jaskan eka pystysana KASTEMATO saa E:nsä?
230. hah14.1.2012 klo 10:00
Minun mielestäni tällaiset ennätystehtaat ovat aika turhia. Oikeastaan melkein millaisia pohjia pystyy tekemään kunhan käyttää siihen vain tarpeeksi aikaa. Ok, tietyn mallisille pohjille ei varmaan löydy edes hyvää ratkaisua.
Mutta lopulta onko siinä nyt järkeä käyttää vaikka tuollaisen 3x34 pohjan tekemiseen viikkoja. Minulle ei tule näin äkkiä ainakaan yhtään hyvää 34 kirjaimista sanaa mieleen saati, että niiden kirjaimet rimmaa keskenään.
Pitäisi mielummin mielestäni sekin aika käyttää paremminkin sanaston-pohjan-vihjeiden yhteensopivuuteen, jolloin kokonaisuus toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.
231. RA14.1.2012 klo 10:02
Peruutan kysymykseni KASTEMATOsta... Olisi pitänyt laittaa ruudukkoon...
232. sanoittaja14.1.2012 klo 10:21
Eki, milloin pystysanaristikko tarvisisi olla valmis? Entä riittääkö 13 pystyä kärkeen, jos oletetaan että sanasto on täyttää vaatimukset?

Jaska, ne pystysanat ovat yhdeksän kirjainta pitkiä.

Hah, olet oikeassa, tosi isot aukiot ovat aika turhia. Silti haluaisin koikeilla onnistuisiko vielä 5x21 aukio, josko sen jälkeen minunkin jästipääni tajuaisi siirtyä nopeammin syntyviin (parempiin?) ristikoihin.
233. Eki14.1.2012 klo 10:40
Täällä on nyt tuloksia välillä 12-14. Useimmissa on jotakin, joka ei välttämättä sovi lehteen, jota ratkotaan enimmäkseen kotimatkalla joukkoliikennevälineissä. Monella ratkojallahan yksikin sana voi pilata nautinnon. Ja toki on kiikunkaakun-sanoja noissa yhdeksänkirjaimisissa.

Ainahan joku ahdistuu, kun tällaista pientä kisahenkeä pidetään yllä, mutta eipä tätä minusta liikaa harrasteta. Tämä tuntuu lisäksi innostaneen monet erilaiseen puuhasteluun. Sitä voisi kutsua itsensä kehittelyksikin. Siitä voi myös saada virikkeitä muuhun laadintatyöhön.

Minusta tuntuu, että varsinainen kisasato kannattaisi julkaista Sanasepossa.

Kyllä tätä kisaa voidaan pitää yllä muutama päivä.
234. Jaska14.1.2012 klo 11:29
Jo ennen ristikon ratkontaa sain päässälaskun tuloksena Ekin alkuperäisen keskipituudeksi 5,81. Hälytyskello ei kuitenkaan pirahtanut, kun laskin pituudet kynällä ja paperilla uuslaatimukseni valmistuttua. Ekin avauksen kpl-määrä 10 oli muuttunut sanapituudeksi. Minulle on alkanut sattua yhä useammin vastaavia oikosulkuja, etenkin monen tunnin ähellyksen jälkeen öisin:)

Uudessa on siis yksitoista 9-kirjaimista ja yksi kymmenkirjaiminen, keskipituus 6,22. Alkuperäisen kp siis em. 5,81. Pitäisiköhän hyvittää kammottava (ihan oikeesti!) fibani laatimalla ikioma versio valiosanastolla monsterimaisin keskipituuksin. Mutta kun siihen menisi varmaan viikkoja:(
235. lucy14.1.2012 klo 17:29
Vähän tarkennusta, kiitos. Onko tavoitteena saada ristikkoon mahdollisimman paljon 9-kirjaimisia PYSTYSANOJA?
236. sanoittaja15.1.2012 klo 09:33
Kyllä lucy, nimenomaan pystysanoja.
237. sanoittaja18.1.2012 klo 16:10
Joko voittajat ovat selvillä? Vai odotetaanko vielä Jaskan monsteriristikkoa?
238. Eki18.1.2012 klo 16:14
Antaa homman jatkua. On nyt vähän muita kiireitä, ei ehdi paneutua näihin, on nimittäin vaikea tehtävä valita paras.
239. Ratkoja18.1.2012 klo 16:51
Eräs laatija ehti yhtä aikaa joka paikkaan. Paitsi tuomariksi.
Julistetaan hänen voittajaksi
240. Jaska18.1.2012 klo 22:37
Monsterini oli ulkoilmaan päästetty ilmava aatos eli aivopieru.
241. Fart18.1.2012 klo 22:48
Nimimerkki Jaska pääsikin PP:n kanssa samoille riitapituuksille
242. Eki20.1.2012 klo 01:49
Tänäänkin on tullut vielä osanotto kisaan. Ei liity suoraan kisaan, mutta tämän päivän Metrossa on yhdeksän 9-kirjaimista pystysanaa, ihan tarkoituksetta.
243. Jaska20.1.2012 klo 16:39
Sehän oli Metron ristikoksi mielettömän vaikea! Tarmokas yritykseni johti umpikujaan, ja käännyttyäni takaisin telemarkini meni ihan mönkään. Ratkontaan meni melkein vartti, voitteko kuvitella. Ja Manninenkin voisi joskus kuvitella vähän selvemmin!

Sanastollisesti selvästi parempi kuin viikontakainen. Myös keskipituus petrasi 11- ja 12-kirjaimisen ansiosta 5,93:een. Harmillisen vähän jäi rajan alle. Mutta yliveto näinkin.
244. qwertsu20.1.2012 klo 18:59
Eki oli chatissa jonkun laatijan kanssa illasta aamuseitsemään. Tämä ei ollut laadintaennätys, vaan titanien taistelu.
Tämä oikeuttaa jälleen Ekin olevan Suomen kunkku laatimisasioissa. Kunto näet kesti.
245. sama21.1.2012 klo 03:50
Muuukin kunto oli myös Erkillä hyvä, kun Veijo Vireniä hän pani alta lipan monta kertaa. Jälkeenpäin ajateltuna se oli ajattelematonta. Maine kasvoi. Nykyisestä Ekin tilasta ei nyt ole huomioita.
246. sanoittaja1.2.2012 klo 19:03
Taidan olla vähän malt-ta-ma-ton.

Eki taitaa tietää vanhan vitsin "Miten pidetään hullua (laadintakisaan osallistunutta poppoota) jännityksessä?"
247. Eki1.2.2012 klo 19:12
Vähän muita kiireitä tässä ollut, lupailen varovasti palaavani asiaan lähipäivinä...
248. sanoittaja1.2.2012 klo 19:18
Oikea vastaus olisi ollut, että "kerron kohta", mutta käyhän tuokin. ; >
249. Eki8.2.2012 klo 10:42
Palaan nyt siten, että tämän arkiviikon aikana pyrin jonkun ratkaisun tekemään. Ei ole ihan helppo juttu, kun pannaan vaakakuppiin pystysanojen määrä ja kyseenalaiset vaaka- ja pystysanat. Onneksi saan tässä olla diktaattori.
250. RA8.2.2012 klo 10:49
Kannattaako enää lähettää? Jos, niin mihin asti?
251. Eki8.2.2012 klo 10:52
Huomiseen klo 12 asti voi lähettää.
252. Eki9.2.2012 klo 15:15
Voin antaa aikaa vielä klo 20 asti. Huomenna pyrin siis tulosten julkistamiseen.
253. Eki10.2.2012 klo 12:00
Voin sanoa, että on vaikea arvottaa näiden "kisa"ristikoiden sanastoja. Vaakakupissa ovat määrä, huonot sanat ja niidenkin keskinäinen laatu ja tavallaan myös se, onko pahoja piilokirjaimia, koska nämä on laadittu ilmaisjakelulehden ristikon pohjaan. Ja onhan vaikea piilokirjain vaikea, oli se missä tahansa. Tosin on vihjeestä kiinni, jääkö piilokirjain vaikeaksi. Lisäksi ajattelen, että Sanaris-piirien ulkopuolelta tulevilla on hieman parempi mahdollisuus saada plussia kuin omien laatijoideni.

Paria ristikkoa näistä luultavasti pyydän Metroon ja joitakin piirrättäisin Sanaseppoon. Ensin kaikilta kysytään tietenkin lupa eikä sitä ole pakko antaa. Metroon tulevista maksetaan pieni palkkio.
254. Eki10.2.2012 klo 12:25
Lähden asioille muutamaksi tunniksi, joten ei kannata odottaa tuloksia ihan heti.
255. Taata10.2.2012 klo 12:52
Veikkailisin, että meidän tallista Riku on ykkönen ja Toni ehkäpä taas kakkonen.
256. Eki10.2.2012 klo 18:35
Kisaan tulleet 12-14 yhdeksänkirjaimista sanaa sisältäneet laadinnat ja niiden tekijät arvioineen:

14 Teemu P

Sanastollisesti pärjää muille vähempisanaisillekin. Ehkä kisan kokonaisuutena briljantein suoritus.

14 Pertti M

Kraka lähetti kolme 14-sanaista ja pari 13-sanaista. Noissa 14-sanaisissa hyviä ja erilaisia rakenteita, mutta jokaisessa muutama heikko/heikohko sana. Yksi 13-kirjaiminen erottuu varsin laadukkaana.

13 Rita S

Ensimmäisenä kisaan osallistunut, tosin tunnusti käyttäneensä laadintaohjelmaa. Sanastossa ei juuri moitteen sijaa.

13 Riku R

Tämä on vieläkin parempisanainen kuin edellinen. Ottaen huomioon, että omalle porukalle en ykköspalkintoa anna, Riku voittaa tämän kisan. Jos heltiää lupa, ainakin tämä julkaistaan Metrossa.

13 Toni P

Erittäin tasapainoinen suoritus, jota himmentävät ainoastaan aiempiin laatijoihin verrattuna useammat teennäisehköt yhdyssanat.

12 Kari K

Sanastoltaan moitteeton ja häviää Teemulle ja Rikulle ainoastaan 9-kirjaimisten määrässä.

12 Tuomo M

Lähes samat sanat kuin edellisestä.

12 Riitta A

Omaperäisin yritelmä, symmetrinen pohja, alareunassa 17-kirjaiminen sana. Sanastollisia ongelmia, joita Riitta on luvannut yrittää poistaa ennen Sanasepon ilmestymistä.
257. tiipii10.2.2012 klo 19:34
Onnittelut vaan paremmille, tämä oli oikein mukavaa aivojumppaa. Tiesin kyllä, että hurjat heittävät vasemmalta ohi siitä minun nopeasta kyhäelmästäni.

Sen verran jäi itseä mietityttämään, että vois kokeilla jossain vaiheessa tuota 14 pystysanaa tuollaiseen pieneen tilaan. Siis jos vain on luppoaikaa! Hmmm... Pitänee tuumailla.
258. sanoittaja10.2.2012 klo 19:43
Oo-lee-o-le-o-le-o-lee!

Kyllä tätä tulosta ja sen julkistusta odotettiinkin.

Kiitos kisajärjestäjä Ekille. Tällaiset pikkuristikkokisat on mahtavia, kun aikaa ei tarvitse käyttää liian kauaa.

Kiitos myös kanssakisaajille. Sieltähän löytyi monta tuttua nimeä.

Kiitos myös Taatalle luottamuksesta.

Kumpiko Toni P on kyseessä?
259. sanoittaja10.2.2012 klo 19:46
Näköjään Toni Pii.
260. tiipii10.2.2012 klo 21:37
Joo, minä se olin. Tunnustan. Olen yllytyshullu! Rikulla arvelinkin aika virheettömän olleen, sen verran olin havaitsevani täpinää ilmassa :)

Nopsaan kokeilin noita 14 pystysana ja täytyy rehellisesti tunnustaa, että ei lähtenyt syntyyn kyllä yhtään mitään näillä väsyneillä aivoilla! Pelkkää roskakorin täytettä kuin niin monesti ennenkin!
261. sanoittaja10.2.2012 klo 22:02
14 on tosi kova. 15 todennäköisesti voisi vielä onnistua, mutta sellaisen laatimiseen menisi viikkoja.
262. tiipii10.2.2012 klo 22:27
Samoilla linjoilla. Mutta älä edes mainitse maagista numeroa 15! En halua tästä riippakiveä taikka elämän tarkoitusta.
263. Teemu Pallonen10.2.2012 klo 23:50
Ihan hauska pikkukisa tosiaan. Itse lähdin hakemaan 13 pystysanaa, mutta parani matkan varrella yhdellä.

Tuo 15 pystysanaa kuulostaa aika hurjalta. Kai se mahdollista on, mutta veisi varmaan liian paljon aikaa suhteessa tulokseen.
264. tme11.2.2012 klo 08:28
Tässä kävi selvästikin vanhanaikaisesti. Ekin alustuksen siivittämänä asettelin riman varovasti 12:een ja kun mielestäni kelvollisella sanastolla sen parsittua kasaan, kirjasin tuloksen pöytäkirjaan ja poistuin areenalta. Olisi pitänyt tietysti haistaa, ettei tuollaisella vielä mihinkään näissä karkeloissa. 13 varmaan olisi kohtuullisella lisätyöllä syntynyt. 14:n yrittäminen olisi varmasti loppuviimeksi tuottanut enemmän tuskastumista kuin onnistumisen elämyksiä.

Mutta järjestävälle taholle kiitokset mielenkiintoisen kilpailun järjestämisestä. Valitettavasti ilmeisesti ymmärrettävästi joudutaan odottamaan lopullisten ratkaisujen paljastamista, niin kovimmalta jälkipeliltä ja spekuloinnilta putoaa pohja pois.

-Tuomo
265. ++juh11.2.2012 klo 22:59
Minulta on tulossa Sanaseppoon 15:n pystysanan "metroristikko", jossa on kolme 5x9-aukiota jota yhdistää yksi 17-kirjaiminen vaakasana. Ristikossa on siis kaksi piilokirjainta.
266. Eki11.2.2012 klo 23:09
Hieno homma. Kootaan Sanaseppoon sato tästä tehtävästä, kunhan sovitaan, mitkä saa julkaista ja piirtävätkö laatijat tehtävänsä itse vai piirrätetäänkö Mannisella tai muilla. Olen lähipäivinä laatijoihin yhteydessä. Etuoikeus on tietenkin laatijoilla. Osasta tehtäviä kannattaa tehdä vaikeahkoja, mutta mikään välttämättömyys se ei ole, osa voi olla helppojakin.
267. jpq15.2.2012 klo 09:53
++juh: huh hienoa.
kaikille: nähdä näitä saavutuksia.
ps. pitääpä taas joskus askarella kryptokin sanaseppoihin varmaan yksi teemakin kävimielessä laatijan harrastukset. Huumorilla tosin koska eihän kaikki voi harrastuksiani tietää.
268. Eki18.2.2012 klo 11:41
Olen tässä aamulla lähetellyt kyselyjä niille kisaan osallistuneille, joilta tuli julkaisukelpoisia ehdotelmia. Ensimmäinen tehtävistä on jo tuotannossa eli Teemun laatimus julkaistaan Metrossa 28.2. ja myöhemmin Sanasepossa.
269. Eki22.2.2012 klo 23:09
Kaikki osallistujat ovat suhtautuneet julkaisuihin positiivisesti. Ristikot ovat nyt tuotannossa. Manninen piirtää tuon Teemun lisäksi kuuden eri laatijan tuotokset ajalle 23.-30.3. Yllätyksenä tulee, että kaikki kuusi ovat 13 pitkän sanan ristikoita. Nimittäin sekä Kari K että Tuomo M halusi petrata suoritustaan ja koska ne olivat sanatoiltaan jopa parempia kuin kisalaatimukset, otin ne vastaan sellaisenaan. Uudet kisaavat hyvyydessä aivan tasavahvasti voittaja Rikun suorituksen kanssa.

Sanasepossa tulee osaksi samoja ristikoita, osan laatijat piirtävät visaisemmilla vihjeillä itse ja lisäksi tulee muutama muuten julkaisematon tehtävä sekä lisäjuttua "kisasta".
270. Eki28.2.2012 klo 00:10
Teemun kisatehtävä on nyt ratkottavissa.
271. Marco Poloinen28.2.2012 klo 00:32
On se hieno!
272. Haska28.2.2012 klo 16:28
Vai hieno. Se on herooinen! 5x9-aukio ja kaksi 4x9-aukiota, kp huikea 6,64. Ylittämätön tässä formaatissa samantasoisella sanastolla. Vihertykäätte, kollegat!
273. Jaska28.2.2012 klo 16:34
Edellinen ei siis ollut Norjasta, Puolasta eikä Nigeriasta, vaan Vantaalta.
274. Eki18.3.2012 klo 18:35
Maanantaina 19.3. alkaa sitten kuuden kerran näytejakso kisan sadosta.
275. Eki19.3.2012 klo 12:57
Kuten tuolla aiemmin kerroin, tämänpäiväinen Karin tehtävä ei ole sama kuin kisalaatimus vaan kurkotettu versio.
276. harto hakonen19.3.2012 klo 13:47
Mitäs ihmeellistä tuossa, kyllähän minäkin tein kerran ristikon, jossa muistaakseni 5x9, 5x8, 7x7 ja 6x6, yhdessä sivussa. Sanojen keskipituus oli jotain 6,5:n luokkaa. Kukaan ei sanonut missään vaiheessa eeppiseksi tai herooiseksi, ainoastaan motkotusta kuvista. Eli mitä tästä oppi on se, että kannattaa sekin vaiva käyttää ennemmin kokonaisuuteen kuin ahnehtimalla sanan pituuksia. Kyllä tuollaisia voi tehdä, se on vain aikakysymys.
277. sanoittaja19.3.2012 klo 15:58
Olisit harto ottanut osaa. Näissäkin ristikoissa ideana oli vaan tehdä hyväsanaisia ristikoita, ei niinkään sanaston keskipituus. Plussaahan se vain on, jos joku vielä tykkääkin.
278. Jaska19.3.2012 klo 17:28
harto hakonen puhuu silkkaa asiaa. Minäkin olen aivan varma, että kykenen laatimaan Metron formaatissa 6,5 ka-pituisen ristikon - kolmessa kuukaudessa. Epäselviä kuvia pystyn suttaamaan paljonkin nopeammin.
279. Taata19.3.2012 klo 18:17
Kyllä minäkin pystyisin laatimaan, mutta käytän tuonkin ajan tekemällä mieluummin 50 helpompaa tehtävää. Joskus olen aloittanut tehdä isoa aukiota, mutta sitten muuttanut kesken kaiken pienempiin aukioihin. Tehtävistä tulee täten harmoonisempia. Isot aukiot nousevat monesti liian hallitsevaan asemaan ja tehtävistä tulee jollain tapaa muotopuolia.

Entraus muuten kannattaa aina. Suoritin äsken juuri taas kaupunkikierroksen jälkeen menestyksekkään entrauksen, kun olin saanut välillä hieman etäisyyttä tehtävään.
280. tiipii19.3.2012 klo 23:20
Nätti veto Kämäräiseltä! Minusta jopa ratkontakokemuksena parempi kuin Pallosen, vaikkakin häviää yhdellä pystysanalla.

Jos kiitosta työstään kaipaa niin sitten on väärällä alalla - Ristikot (ja tekijät) saavat "kiitosta" ja huomiota osakseen vain silloin, kun sieltä virheen joku on bongannut.
281. Jaska20.3.2012 klo 00:00
Vai nätti. Tuomittavaa vähättelyä tiipiiltä mahtavasta ristikosta. Ei häviä paljon Palloselle keskipituudessaankaan 6,3.

Nyt olen kehunut Pallosen ja ainakin tusinan muun laatijan lisäksi myös Kämäräistä. Niin kuin on tehnyt useampi tusina sivuston muistakin ratkojista. Notta jos tulet tiipii vielä aiheesta puppua pupeltamaan, se ei käy edes huonosta vitsistä.
282. tiipii20.3.2012 klo 00:17
Voi sua Jaska :) Nätti on kuule mun skaalassani aika korkealla!

Mutta joo, lopetan huonot vitsini tähän paikkaan. Hyvä, että joku on edes jakanut kiitosta.
283. Eki20.3.2012 klo 01:27
Siellä on nyt tosi hieno laadinta framilla!
284. tiipii20.3.2012 klo 11:18
Hienoudesta en tiijä mittään. Kämäräisen on silti nätimpi.
285. sanoittaja20.3.2012 klo 12:10
Mielestäni ensimmäinen kolmikko (+kuvittaja/vihjeyttäjä) on jo osoittanut, että tällaisellakin tyylillä pystyy tekemään sekä harmoonisia että helppoja ristikkoja.
286. harto hakonen20.3.2012 klo 21:47
Mikä kisa tämä nyt oli? Olen vieläkin pihalla, kun en ole joutanut täällä kovin usein käymään. Mikä ihmeen Metro? Eikös se ole juna, joka kulkee maan alla. Ei taida sellaisia olla siellä Tiernakaupungin päässä, vai mitä taata?
287. Taata20.3.2012 klo 22:02
Täällä on alkamassa metrotunnelin louhinta kesällä keskustan alle tai oikeastaan se on Kallioparkki. Täällä on muitakin rakennushankkeita kovasti vireillä ja mm. matkakeskus on ollut jo vuosia alkamassa, mutta ei ole löytynyt vielä isoa vuokralaista myymälätiloille. Viimeksi taas tänään paikallislehdessä, johon ei sitten sopinut Kemppaisen ristikkokaan tällä kertaa.
288. +20.3.2012 klo 22:08
No niin. Näin ne asiat selvenevät.
289. harto hakonen20.3.2012 klo 22:12
Sepä hyvä, sitten Raksilastakin varmaan pääsee metrolla kohta suoraan Iskoon. Vai Iinattiko se nyt oli. No joka tapauksessa hyvä, että en silti lähtenyt tähän kisaan tai mikä laadintanäytös lie ollutkaan. Nyt sen taso pysyi tarpeeksi hyvätasoisena, kun en ole ollut suttuisine kuvineni sitä sotkemassa.
290. Jaska20.3.2012 klo 23:00
Upea suoritus Piiraiseltakin 6,32 keskiarvoin. Reílusti olisi vielä parantunut yhden tylsän kuvavihjeen poistolla, tilalle INTERCITYSSÄ LEMAHTAVA.
291. jeps20.3.2012 klo 23:00
Juu, ei jaksa lukea kaikkea, niin taajaan, että mielenkiinnosta, että mikä se on tuo kaileidoskooppi eli kahdeksan kärjessä nyt sitten laadintalistalla.

Miten se tuo sanojen suhteellinen pituus lasketaan per ristikko. Huomioidaanko siinä vihjeruudut vai pelkästään sanojen lukumäärä kautta niihin käytetty ruutumäärä.
292. harto hakonen20.3.2012 klo 23:25
Älä ainakaan minulta kysy, minä vain laadin.
293. tiipii20.3.2012 klo 23:37
noh joo, Jaskalle tiedoksi, että siihen oli yksi oikein pahanhajuinen vaihtoehtoinen leimahdus tarjolla (vaihda eka kirjain), mutta kuva vihjeytettävään päädyin. Sorge vaan Jaska!
294. Jaska20.3.2012 klo 23:38
Sanojen keskipituus eli pituuksien keskiarvo lasketaan (2a+b):c
a risteävät ruudut, b piiloruudut, c sanojen lukumäärä.
295. Jaska20.3.2012 klo 23:44
Tai (2a-b):c, jolloin s on kaikkien täytettävien ruutujen lukumäärä.
296. Jaska20.3.2012 klo 23:45
...jolloin a...
297. Eki21.3.2012 klo 01:31
Keskiviikon tehtävään on tullut joku ongelma ilmeisesti siksi, että laatija Rita Sirénin nimessä on heittomerkki. Yritetään korjata sitä aamusella.
298. Eki21.3.2012 klo 11:51
No niin, nyt on Rita ilman aksenttia ratkottavana.

Osallistujille tiedoksi: en ole vielä ehtinyt lähettää palkintoja ja palkkioita (no sen lienette huomanneetkin...).
299. Jaska21.3.2012 klo 13:39
Hurja tykitys tämäkin, sanastoltaan tähän saakka - sanoisin jos uskaltaisin - paras. Kp 6,30 niin kuin eilisessäkin, johon jostain lapsus etsiytyi.
300. Eki22.3.2012 klo 01:37
Nyt löytyy Tuomo Mäkelän alkuperäisestään entraama laatimus.
301. Jaska22.3.2012 klo 16:04
Jos entraus koski 9-kirjaimisia ratkaisusanoja, se on onnistunut. TM kiilaa niitten osalta kärkeen. Yhdestä aiheettomasti yleistävästä vihjeestä mutisisin. Kp samalla rakenteella sama 6,3.
302. Eki22.3.2012 klo 21:19
Viikonvaihde tulee olemaan Riku Rosenvallin dominoima. Alkaa perjantaiaamuna Metron kera.
303. Jaska23.3.2012 klo 22:15
Kuuspilkkukolmoslinja jatkuu. Tiukasti tsemppaavat RR:n ysit TM:n kanssa kärjessä. Kolmannen pystyn kuva-arvailuvihjeestä miinusta.
304. Eki26.3.2012 klo 02:11
Sarja päättyy maanantaina Pertti Malon laatimukseen. Juha Hyvösen hurja 15-sanainen löytyy piakkoin Sanasepon kannesta.
305. Jaska27.3.2012 klo 12:51
Malolla sama 6,3 rakenne ja sanastokin OK. Metron pituuskisan voittaja on siis Pallonen, muut jaetulla hopealla. Sanasto pitkälti makuasia, Mäkelän etumatka piti loppuun saakka.
306. Marco Poloinen27.3.2012 klo 14:46
Mahtisuorituksia kaikki tyynni! Äkikseltään olisi luullut samojen sanojen toistuvan nähtyä useammin, mutta verrattomassa (yhdyssana-)kielessämme näköjään vaihtoehtoja riittää.

Virheettömyyskin on kiitettävällä tasolla. Pieni säännön vahvistava poikkeus on Malon ristikon oikealla reunalla oleva KATKONTAAN-vihje, josta syntyvän ratkaisusanan mukaista laitetta ei takuuvarmasti edes voi käyttää katkontaan. Olisko tullut mielleyhtymän tasolla sekaannus pokasahan tms. kanssa...
307. Jaska27.3.2012 klo 16:06
Nykäsen määritelmä:

kehyssaha s. puut. konesaha, jossa suorakaiteen muotoiset terät on kiinnitetty pystysuorasti edestakaisin liikkuvaan kehykseen, "raamisaha".

Minä en osannut epäillä mitään, kun ei ole siskoa, jolta olisi voinut varmistaa:(
308. tiipii27.3.2012 klo 18:23
Joo, tosi näppäriä ristikoita kaikki tyyniin. Eki ja Teemukin saivat näin viikon ansaittua lepoaikaa!

Ristikkokielen parhaaksi nimeksi on nyt valitty maanmainio sanoittaja (kuten Rikukin) SAUKKI. Joka esiintyi kahdessa ristikossa yksikössä ja omassani monikossa. Vapise TAAS, Saukki on kovassa nosteessa!
309. Marco Poloinen27.3.2012 klo 20:27
[Juu, ei minunkaan siskoni päässyt kuin meijerille töihin, mutta itse olin nuorna miesnä harjoittelijan ominaisuudessa vientisahalla töissä. RAAMISAHA tosiaan on pelkästään puun pituussuuntaiseen "pilkkomiseen" tarkoitettu härsvärkki, jolla terien asetuksesta riippuen saadaan kerta-ajolla tukki saman- tai eripaksuiseksi sahatavaraksi (= tuppeen sahattu), joka sitten kanttaussirkkelissa leveydeltään määrämittaistetaan. Varsinkin hieman ravakammalla syötöllä sahatun raamitavaran tunnistaa suht karkeasta pinnasta, jossa on poikkisuuntaista kuviota näkyvissä.

Pakkasta oli koko viikon rapiat parikymmentä astetta ja mahtava läpiveto, joten kokemus on jäänyt varsin raikkaana mieleen. Onneksi syvälle Kymeeseen kulkeutunut savolainen sahanasettaja armahti harjuripoikia ja päästi välillä koppiinsa lämmittelemään.]
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *