KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-KOVIS 16.12

3158. IS-kovis 16.12

lp16.12.2006 klo 19:13
Ei mikään kovin vaikea , mutta ihailen Teemun kykyä laatia noita avaria ja "ilmavia" ristikoita. Lieneekö kovin helppoa?
Oli mukava ratkoa, kiitos!
2. kp16.12.2006 klo 20:26
kuka on teemu mitä tarkoittaa avara ilmava ristikko
3. kari kämäräinen16.12.2006 klo 21:15
yksi teemu on tainio pelaa tottenhamissa
4. Ritu16.12.2006 klo 21:33
Väistänkö muurin vai muistanko väärin, että jossain vaiheessa ristikoiden reunassa olisi ollut maininta LAATIJASTA ja PIIRTÄJÄSTÄ? kun tuossa selasin Ilta-Sanomien Plussaliitteiden koviksia, niin niissä ei näkynytkään piirtäjästä mainintaa, vaan tilalla oli ULKOASU ja sen perässä sitten nimi.
Minkähänlainen historia tällä mahtaa olla, onko piirtäjä-titteli jäämässä unholaan vai olenko koskaan ristikon laidassa sittenkään nähnyt tuota piirtäjä-sanaa, vaan mieltänyt sen täällä olevista keskusteluista sinnekin?
5. RA16.12.2006 klo 21:50
kp, tämä nimenomainen (otsikossa mainitun) IS Koviksen 16.12. tehnyt Teemu on Teemu Pallonen. On se ymmärtääkseni jonkin verran aikaisemminkin ristikoita tehnyt. Etkö todellakaan ole koskaan kuullut vai onko ammattilaatijoissa suma etunimi Teemun kohdalla?

Avaruus ja ilmavuus voinee tarkoittaa monia asioita. Varmaankin jossakin ristisanaoppaissa on termeille määritykset. - Tästä Teemun ristikosta ja sanoista "avaruus" ja "ilmavuus" sen yhteydessä tuli ratkojana ekana mieleen SE (AJATUKSEN) avaruus ja ilmavuus, millä sanasto ja ennen kaikkea vihjeitys oli tehty.

(Ymmärrän toki, että lp viittasi isoihin aukioihin jne.)
6. Miimu16.12.2006 klo 22:03
lp: olen samaa mieltä kanssasi. Pallonen on kyllä paras! Ko. ristikko lojuu kyllä juuri nyt lattialla puoliksi täytettynä... Otan sen petikaveriksi illemmalla. ( Huonompiakin kavereita kuin Pallosen ristikko on sängystäni löytynyt..:)
7. h.lavonius16.12.2006 klo 23:33
Ritu: Tuota piirtäjä-nimitystä (ainakaan viikonvaihteen) Iltiksen ristikoissa on tuskin ollut koskaan sinä aikana, kun nuo ristikot ovat Sanariksen ja mm. yllekirjoittaneen heiniä olleet, eli vuodesta -88.

Tuolloin alkuun Ekin kanssa mietittiin sopivaa termiä ristikon elinkaaressa laadinnan jälkeen ja päädyimme käsitteeseen 'toteutus'. Työnkuvaan kuului ensi alkuun myös vihjeittämistä, joten pelkkä 'piirtäminen' ei oikein tuntunut istuvan.

IS:n ja samalla ristikoiden siirtyessä nykymuotoiseen Plussa-liitteeseen jokunen vuosi takaperin tuo määre sitten muuntui muotoon 'ulkoasu'.
8. ea17.12.2006 klo 15:02
Täältä myöskin suuret kiitokset Teemulle. Ulkoasu todella
hienoa, kiitos Heikki Lavonius. On ollut aina ilo ratkaista
yhteistyölaadintojanne.
9. Teemu Pallonen17.12.2006 klo 15:17
Ip: Tarvitseeko sen aina niin helppoa ollakaan :) ? Tosiasiassa varmasti laatisin nopeammin lyhytsanaisen ja tukkoisen Koviksen kuin pitkäsanaisen ja avarahkon Koviksen. Mutta ihan oman mielenkiinnon sekä laatimisen haastavuuden ja palkitsevuuden takia on mukava ainakin välillä yrittää kurottaa keskivertoa enemmän ristikkoa tehdessä. Tiedän, että kaikki eivät siitä välitä tai edes huomaa asiaa. Ehkäpä asia onkin tärkeämpi tässä tapauksessa laatijalle.

kp: Olen Teemu Pallonen, 31-vuotias sanaristikoiden laatija Vantaalta. Olen laatinut 11 vuotta, joista viimeiset 5 vuotta olen keskittynyt pelkästään laatimiseen. Sitä ennen tein ristikoita opiskeluiden ja muiden töiden ohella. Moikataan, kun tavataan.

RA: Parempi avaruus ja ilmavuus sanastossa sekä vihjeissä kuin laatijan pääkopassa, ettei sitä ihan tyhjäpäinen olisi :)

Miimu: *punastuu*
10. Ritu17.12.2006 klo 18:05
Aamupalaksi tuli tämä Teemun laatima kovis popsittua. Ja maistui ihan hyvältä.
Nyt kun täällä olleiden keskustelujen pohjalta katselen ristikoita eri tavalla kuin ehkä ennen, niin kiinnitin huomiota ylälaidan päällekkäisiin vihjeisiin. Eivät ne olleet mikään ongelma, samoin kuin ei ongelmaksi muodostunut tuo agorafobiakaan, vaikkakin tuon vasemmassa reunassa olleen aukion sain ratkottua viimeiseksi. (Sen sijaan Manninen pääkuvassaan muistutti minua araknofobiastani ;))
Kun aukion ylälaidassa ollut piirros soittimesta aukeni, niin koko kulman ratkaisu sai vauhtia. Oli hieno vihje, joka sai minut etsimään ratkaisua ihan toisaalta.
Oikean yläkulman vihje HÄNEN JOHTANUT ei ole ratkennut loppuun saakka. Sana siihen on paikalleen saatu, mutten ole osannut yhdistää, miten se vihjeeseen liittyy. Odotan vielä illan tullen ahaa-elämyksen hetken koittavan.
Täällä joissain keskusteluissa on mainittu, että tuollaisen aukion laatiminen pitkine sanoineen on haastavaa ja vaikeaa.
Suomen kielen rikkaus ja hyvin keksityt vihjeet tekivät tuostakin aukiosta sellaisen, että samanpituisia ratkaisusanoja löytyi useampikin, lähes synonyymeinä, joten monen monta kertaa sitä ihmetteli, että kun oli löytävinään oikean sanan, että missä mättää, kun risteävät sanat eivät mene kaikilta osin yksiin.
Kuinkahan paljon vihjeen keksijä vihjettä luodessaan miettii sitä, että miten piirroksen tai vihjeen laittaisi siihen muotoon, että samanpituisia vastaussanoja on mahdollisimman monta, joista sitten pitää valita yksi oikea risteävien sanojen avulla?

Tonin Pehmis tuli ratkottua heti koviksen perään. Siinä törmäsin melko pian koviksessakin olleeseen samaan vastaussanaan. Pehmis ei ollut minulle mikään läpikirjoitusjuttu, mistä Tonille plussa otsaan ;). Olikohan ristikossa muutakin Tonin kädenjälkeä näkyvissä kuin laadintapuoli, mahtoiko siis pääkuvan iglun syntyaikoina olla laatijalla itsellään lapio käsissään? :)

H. Lavoniukselle kiitos tuolla edellä olleesta vastauksesta. Sitä hyvin vähän aikoinaan kiinnitti huomiota siihen kuka ristikon oli laatinut tai piirtänyt. Pikkuhiljaa oppi laatijoitten nimiä ja nyt tämän saitin kautta on alkanut yhä enemmän kiinnittämään huomiota myös muihin ristikon toteuttamispuolella oleviin taitureihin.
11. RA17.12.2006 klo 18:23
Ritu, vinkki: Laitapa se HÄNEN JOHTANUT-vihjeen ratkaisusana samaan muotoon vihjeen sanan kanssa!
12. Ritu17.12.2006 klo 18:27
No niinpä tietysti! Kiitos RA. Se ahaa-elämyksen hetki koitti tällä sekunnilla. Mietin kyllä vastaussanan saatuani tuotakin sanaa, muttei riittänyt älliä tarpeeksi tajuta vielä silloin.
13. Matti18.12.2006 klo 11:55
Ajattelin jo jättää kyseisen ristikon väliin, kun kakspuolosetkin ovat välilllä turhan työläitä. Mutta pitihän se kaivaa esiin kun sitä niin kehua retosteltiin. Ja hyvähän se olikin. Ratkesi yhdellä sessiolla, saunan lämmetessä. Sanoisin että oli 2+.

Koillisnurkka tökki vähän, kun putosin sunnilleen jokaiseen kuoppaan, jonka Teemu oli kaivanut: APEA, PISTÄÄ PILLIT PUSSIIN (mikä harhautus!), ----PI. Kaipa se HELIkin on joku tunnettu.

Kiva ristikko kaikenkaikkiaan.
14. Pena18.12.2006 klo 12:27
Niin oli. Minä taas en ajatellutkaan jättää väliin, ja hyvä niin d=).

Kolmepalloset jätän väliin nykyään. Paitsi jos on Antti Skytän laadinta.
15. Libero18.12.2006 klo 20:57
Ehdotan, että tämä tällainen 2,5-palloinen olisi 2,5-palloinen. :)

Ekin vastaava ristikko kaksi viikkoa sitten osoitti mielestäni oikeaa suuntaa, vaikka se oli tämänkertaista piirun verran helpompi. Siitä voisin sanoa näin jälkikäteen, että kovisristikoksi se jopa viihdytti. Sopii vain toivoa, että ristikkoon tarttui tuolloin moni sellainenkin ratkoja, joka ei ennen tohtinut päinkään katsoa.

Teemu Pallosen ristikosta ratkoin illalla yläosan ja tänään loput. Oikea yläkulma avautui ensin, mutta vihjeen KARJALASSA ratkaisusanaa mietin ja mietin, vaikka kolme alkupään kirjainta oli jo paikoillaan. Vihjeestä PUOLET USAA olen eri mieltä laatijan kanssa, vaikka tuolla tavoin useimmat ajattelevat.

Pitkät ratkaisusanat olivat mukavia lukuun ottamatta yhtä, koska hävisin sen takia viisi euroa. Lupasin maksaa noin huomattavan summan siipalleni, jos vihjeen YLIOPPILAALLA ratkaisuksi tulisi se sana, joka sitten tuli. Aiheutin itse itselleni turhaa päänvaivaa pitämällä sitkeästi MUUSIKKO-GALLAGHERIN vastaussanana toista nimeä. Tämä taas liittyi siihen, etten tiedä vieläkään, miten vihjeen POISTOIHIN ratkaisusana tulisi tässä yhteydessä oikein ymmärtää. Vihje, jossa poika on silmät ummessa, sykähdytti.

Olen samaa mieltä Ritun kanssa siitä, että tämän ristikon ylälaidassa olleista päällekkäisistä vihjeistä ei syntynyt ongelmaa. Kun asiasta toisessa säikeessä kirjoitin, koetin kuvata sitä, että todellisten kokemusten perusteella reaktioni eli päällekkäisten vihjeidet aiheuttamat sätkyt olivat jotenkin päässeet ehdollistumaan.
16. RA18.12.2006 klo 21:24
POISTOIHIN - Poistoihinhan kai niillä "ratkaisusanoilla" pyritään. Eli jotain ylimääräistä tuntuu olevan ja sitten alkaa "ratkaisusanat" (8).

Hyviä, suorastaan nautinnollisia ovat nämä kaksjapuolpalloset! Ei kai kukaan ole tästä eri mieltä? Silti soisin, että m u u t a m a n kerran kuussa IS:ssa edelleenkin säilyisi 3-kolmepalloinen.
17. Libero18.12.2006 klo 21:57
RA: Selvitit asiaa mainiosti. Ajattelin varmaan yksipuolisesti kirjanpitoon liittyviä poistoja, hohhoijakkaa. Ymmärrät kai, että "ratkaisusanojen" edelle tuntui vähintäänkin omituiselta sovittaa poistoihin yleensä liittyvää sanaa "täysimääräiset"... :D
18. Coco19.12.2006 klo 15:57
Muutamia itselleni outoja ratkaisusanoja oli tähän ristikkoon ujutettu, mutta oppia ikä kaikki :)

Kaikenkaikkiaan nautittava ristikko, joka itselleni oli haastellinen, mutta myös palkitseva.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *