KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > TAATAN KIOSKI II

3145. Taatan kioski II

Taata9.12.2006 klo 13:55
Tulimme tänne tuolta KP:n kioskilta vetoapua antamasta ja
päädyimme sarjakuvaan Ekin avustuksella. Siitä tuli mieleen seuraava kysymys? Mikä on nimeltään Matti Mainion poika?
2. ö9.12.2006 klo 19:05
Hämärääkin hämärämpi muistikuva 50-luvulta: Kikero.
3. jupejus9.12.2006 klo 19:56
Se on onkin tuo Taatan kioski hyvällä paikalla kun on asiakasluukku molemmilla kadun puolilla. Nyt näkyy olevan tällä kadun aurinkoisemmalla puolella. Kulmakioski ilmeisesti korttelin kulmatontilla.

Taatahan puhuu usein tiernakaupungista tähtiä katsellessa ja laulua hyräillessä - niin ajattelin, että olisiko se niin yhden ännän päälle, jos kysyisi, että mitä tarkoittaa tiera tai tierata tai vielä vaikeampi sana; kiventiera (kiventiira).
Taata kun on selvästi lukenut mies ja korvat höröllään kulkien kuulostellut, niin ehkä tullut myös vastaan kysymys siitä, että onko se kiventiira ja kiventiera eri merkityksellisiä sanoja, vai tarkoittaako ne samaa. Vai vieläpä ehkä hurjin näkemys, että onko sama sana ja eri merkitys.

Yhdellä kioskilla oli tuossa ohi käveskellessä kyllä kolme ämmää, mutta ne haastelivat vain tiiroista. En oikein jaksanut tuota uskoa. Oli aivan muut linnunlaulut mulla mielessä kiventiiraa miettiessä ja muutakin pehmeätä rapsuteltavaa kivenkovilla kansilla kiventieraa pohtiessa.
4. Taata9.12.2006 klo 20:22
Ö tarkoittanee Ciceroa eli tätä uudempaa ko. henkilön nimeä.
Kävin läpi parikymmentä lehteä ja löysin yhdestä Ciceron.
Minulla on kuitenkin haussa tuo vanhempi nimi, joka tuli vastaan, mutta en vielä paljasta, että missä ja minkä vuoden lehdessä, kun minulla on tässä aikomuksena käsitellä ehkäpä muitakin vanhoja asioita.
Aika taatan näköinen tuo Cicerokin ja yksi hius vain pystyssä päälaella.
5. Taata9.12.2006 klo 20:40
Sitä kertyy kengän pohjiin ja hevosen kavioihin tieraa eli tilsaa lumikelillä varsinkin kun suvettaa hieman. Meillä oli katuosuus pidettävä lumesta vapaana. Minäkin kolailin pyryllä meidän osuutta ja toisella puolella toripolliisi, jolla oli huomattavasti enemmän kolattavaa. Tämä toripolliisi ei ollut
patsaan malliksi sanottu. Ajoittain lunta piti tietenkin poistaa ja se ajettiin siihen aikaan hevosella meren jäälle, jonne ei ollut meiltä pitkä matka. Sinne jäihin upposikin joskus hevosia. Köysien kanssa yritettiin kiskoa ylös, mutta aina ei homma onnistunut. Entisen Keskuskentän eteläpäästä ajettiin paljon Sepänkatua myöten rantaan. Joskus siihen
levisi kuormiakin, kun kehikko lähti liikkeelle kuorman heittelehtiessä liikaa. Useampi hevosmies asui meidänkin lähellä. Myös meillä oli pieni reki ja siinä vanerilaatikko, jolla
vedimme miesvoimin lunta jäälle.

Tierata tai olla noita nykyisiä liikennetermejä. Äkkikuulemalta hieman erikoinen, mutta taitaa olla aivan looginen silti. Voisi vilkkaalla mielikuvituksella liittää tuohon aikaisempaankin eli jääpaukkujen poistamiseen kavioista tai kengän pohjista.
Minulla ei ole kirjallisuutta tarpeeksi, että voisin sitä tehokkaasti etsiä.

Kiventieraa tai kiventiiraa kasvaa kivien päällä. On jäkälää,
jota voidaan käyttää värjäykseen. Jäkälää kasvaa meillä Hailuodossa kovasti. Siellä sitä kerätään ja myydään ulkomaille koristeeksi.
6. jupejus9.12.2006 klo 22:01
Hyvin Taata kyllä näkyy tietävän.
Tierat on lumikikoja ja varsinkin hevosten kengistä tielle jääneitä. Tierata on taas leikkiä, telmiä eläinten kanssa ja etenkin koirien kanssa.
Kiventiera on jäkälä kivien päällä. Mutta aivan kuin olisin joskus kuullut että kiventiira (kiventiera) olisi kiuru tai jokin muu pikkulintu - vai onko se kivellä seisova tiira.
7. RA9.12.2006 klo 22:40
Ei, kyllä tuo jälkimmäinen o TUIRA.
8. Taata9.12.2006 klo 22:49
Tulit jupejus aatoksissasi Tiernakaupungin nurjalle puolelle vai kuinka?
9. corona9.12.2006 klo 23:23
Eikös sitä ihan telkkarissa aikoinaan mainostettu Tervaleijona-pastilleja? Eli ehdottaisin tiernakaupungin tierna-sanan juontavan juurensa ruotsin tjära-sanasta; sittemmin suomettuneeseen tierna-muotoonsa mukautuneena. Ouluhan oli tervakaupunki, kuten myös Kokkola. Aikoinaan tämä tervabisnes nosti Suomen kansantaloutta puutavaraviennin rinnalla 1800-luvun alkumetreillä ja yleisestikin ottaen koko länsirannikko eli vauraampaa taloutta myös yksilötasolla kuin muu Suomi.
10. jupejus9.12.2006 klo 23:24
Ei sitä tiedä minne harhailee, kun pimeässä käyskentelee ja heijastin on vain valona. Ei täällä ainakaan tungosta ole, että ei sen mukaan asemalla oltaisi.

Toinen mahdollisuus selvittää tuo tiiraongelma olisi, että astelisin tästä tuonne Lentiiraan saakka. Eikös se Havukka-ahon ajattelijakin siellä päin liikuskellut. On lukematta vielä se 'Konsta Pylkkänen etsii kortteeria' -kirja, jonka Huovinen kirjoitti jatkona 50 vuotta myöhemmin alkumiettimisen jälkeen. Saattaisi löytää tuon kirjan kyllä jostain kioskistakin... ; )
11. Taata10.12.2006 klo 02:52
Tierna sana tulee Corona ruotsinkielisestä sanasta stjärna tai vielä vanhemmista sanoista stiarna tai stiärna.

Kyllä kainuulaiset olivat varmaan monta kertaa katkeria Oulun tervaporvareille esim. hinnasta. Tervahovin toinen palo lopetti tervanviennin. Ensimmäisen kerran englantilaiset polttivat Tervahovin Oolannin sodan aikoihin.

Tervaleijonapastilli-mainosta en muista koskaan katsoa Tuirassa siellä talon katolla, että vieläkö se on paikoillaan. Oli puhetta, että se säilytetään, jos kunnostus saadaan rahoitettua. Nytkin kävin Tuirassa lauantaina tosin tosi surkeassa vesisateessa.
12. Taata10.12.2006 klo 11:52
Kyllä on kirjailija Veikko Huovisellakin murheita pojan kuoleman johdosta. Uusi kirja kuitenkin näyttää syntyneen. Kaleva kirjoittaakin, että Huovinen tarttuu arkaan aiheeseen. Uusi kirja nimeltään "Pojan kuolema" ilmestyy ensi maaliskuussa. Kirja kertoo nuorimman pojan Pekka Huovisen elämästä ja kuolemasta.
13. Taata10.12.2006 klo 18:40
Koska ruoan kanssa ei saisi pelleillä eikä kulijailla, on vähän kyseenalaista kertoa kärkkärijuttuja kovin hirveästi, mutta palaan varmaan teemaan jossain välissä asiakkaiden toivomuksesta, vaikka ainakaan yksi asiakas ei tykkää kärkkärijutuista tai jos tykkääkin, niin tykkää kyttyrää. Luiskahti näköjään tuonne tiernapuolelle ja Köppään juttu vaistomaisesti, mutta sillä puolella onkin ainakin kaksi kiivasta fania. Köpi on hyllytetty ainakin joksikin aikaa tai kunnes todistetaan, että hän onkin juuri tuo Kyyppä. Jupejusin uudet tutkimukset lintumaailmassa voivat johtaa vielä aivan sensaatiomaisiiin läpimurtoihin, jolloin Utele-teoriatkin jäävät menneen talven lumiksi. Elämme mielenkiintosia etten sanoisi tierna-aikoja, joista enemmän tuolla toisessa kioskissani. Tervetuloa sinne kaikki tähtipoikaperinteestä kiinnostuneet ja salaperäisen Kyypän
ihailijat ja fanittajat.
14. corona10.12.2006 klo 20:36
Mielenkiintoista tutkimustyötä tehtyäni, koostan minimaalisen esityksen tervan ja tähden samankaltaisuuksista ruotsin, saksan ja englannin kielessä.

terva - tähti
ruotsi:
tjärä - stjärna
saksa:
Teer - Stern
englanti:
taar - star

Nyt olisikin hauska tutkailla suomen 'terva'-sanan ja 'tähti'-sanan etymologiaa, koska näillä sanoilla ei näyttäisi olevan muuta yhteistä nimittäjää kuin "valonlähteenä" oleminen. Tervaa käytettiin myös veren ohella pakanallisissa rituaaleissa pahan karkoittamiseen; esim. merkitsemällä X:n merkki oven yläpuolelle.
15. corona10.12.2006 klo 21:19
korjaus - englanti:
tar - star

Tervan käyttötarkoituksista seuraava ote Wikipediasta:
"Tar, of which petroleum tar is the most effective, is used in treatment of psoriasis. Tar is a disinfectant substance, and used as such. Petroleum tar was also used in ancient Egyptian mummification circa 1000 BC."
petroleum tar = tervaöljy => pikiöljy

Myös suomen kielessä löytyy tervaskansan tervaterapiaohjeita:
"Jos ei terva, sauna ja viina auta, niin tauti on kuolemaksi."
"Pikiöljyllä paranee, vaikka olis keskeltä poikki".

Tervaa on käytetty myös häpäisemiseen: (Wikipedia)
"Joissakin maissa, kuten Yhdysvalloissa, on ollut tapana rangaista rikollisia tervaamalla. Tervatun päälle on usein kaadettu lisäksi höyheniä, jotka ovat tarttuneet tervaan, jolloin ihminen on saanut höyhenpeitteen. Suomessa patsaita ja kylttejä on tervattu lähinnä poliittisina vastalauseina."
16. Taata10.12.2006 klo 21:40
Matti Mainion vanhempi pojan nimi on edelleen hakusessa.
Nykyään näyttää olevan Cicero. Mikä oli aikaisemmin tai miksi ainakin kutsuttiin?
17. corona10.12.2006 klo 21:57
Kinkkinen tehtävä. Netistäkään en saanut helpotusta Taatan kysymykseen ja vanhat Seurat ovat muisto vain; veikkaan Justus.
18. Taata10.12.2006 klo 22:09
Ei ole se. Minulla on tässä muutamia vanhempia lehtiä ja tarkoitus oli pitää vähän Speden inspiroimana vanhojen lehtien pohjalta katsausta ja myös ristikoita käsitellä. En vielä paljasta enempää, jos joku haluaisi vielä vastata. Tuonne aikaisempaan kioskiin jäi vastauksia vaille myös kysymys, että mikä kaupunki oli kyseessä.
19. Taata11.12.2006 klo 20:36
Joku julkimo lähestyi minua jostain syystä laatimallaan pienehköllä ristikolla. Ratkaisin tehtävän, mutta koska ratkaisuaikaa voi olla vielä jäljellä, niin annan vain ratkaisemani vaakasanat: DIAMONDS, LAVENDER, SWEET, BLACK, SPY, CAT, PUNNY, PRINCE, ENTERS, AVOID, INFECTED, ESSAY, REPER ja FLOTTLLA, joista viimeksi mainittu tuotti minulle hieman vaikeuksia.

Näillä tiedoilla pitäisi saada lähettäjä selville. Pitäisi ehkä
hieman entrata...
20. Jaska11.12.2006 klo 21:24
Kenen pitäisi saada lähettäjä selville ja miksi? Onko tämä jokin joke? Vai profilointitehtävä? Sellaisena kylläkin mahdoton ratkottava. Ota nyt tuosta selvää. Kun sinä Taata sen kerran tiedät, niin mikset kertoisi meillekin. Minulle tuossa on kolme outoa sanaa, joista ainakin FLOTTLLA on selvästi virhe. Taatan vai laatijan?
21. Taata11.12.2006 klo 22:07
Minä satsaan ainakin vielä tässä vaiheessa iso S:n armottomaan logiikkaan enkä paljasta mitään ja toisaalta
mikä kiire tässä on. Tiernajutut joutavat kyllä odottaa ja
kärkkärit kypsyä.
22. Tinke12.12.2006 klo 14:03
Lukiko kukaan päivän hesaria? Bongasin hyvän ristikkosanan :) Anak Krakatau! Jyrisi 1800-luvun lopulla. Sijaitsee Indonesiassa.
23. Matti12.12.2006 klo 15:25
Vihjeenä tietysti kana, joka kävelee vasemmalle. Ratkaisu helpossa Anak ja vaikeassa Krakatau. (Vihje Kravattimies ja kreikkalainen kirjain tau olisi kai liian sisäpiirin juttu.)
24. Taata12.12.2006 klo 17:46
Krakataun purkausta 1883 seurannut hyökyaalto hukutti noin 35 000 ihmistä. Tuhkapatsas nousi noin 80 kilometrin korkeuteen ja levisi kaikkialle maailmaan aiheuttaen voimakkaita aamu- ja iltaruskoja. Jyrinä kuultiin 5000 kilometrin säteellä.

Taalin purkauksessa Filippiineillä vuonna 1911 kuoli vain
1400 ihmistä.
25. Jaska12.12.2006 klo 17:59
Silti TAAL on tullut ristikoissa vastaan kymmeniä kertoja, mutta KRAKATAU ei kertaakaan!
26. Eki12.12.2006 klo 18:06
Kyllä kertaakaan.
27. Eki12.12.2006 klo 18:06
On siis ollut mutta ehkä ei Jaskan valppaanaolon aikaan.
28. Taata12.12.2006 klo 18:27
Ei Krakatauta ole täydellisesti sorsittu, mutta Taal lyhyempänä tulee mieluummin esille. Krakataun tulivuoren räjähdyksessä suurin osa tätä asumatonta saarta vajosi mereenkin sitäpaitsi.

Taalia suositaan jopa liian usein niin, että sitä pitää silloin tällöin entrailla pois, vaikka ei vuori ole minusta hassumman näköinen tulivuoreksi. Joku tietysti tykkää Etnasta ja jostain muusta enemmän. Pitäisi kysyä tulivuorten ystävät ry:ltä
ranking-listaa.
29. Eki12.12.2006 klo 18:36
Minulla oli Taal yhden kerran Avussa. Muilla en muista nähneeni kuin Auliksella "muutaman kerran", mutta varmaan on ollut.
30. Taata12.12.2006 klo 18:51
Jos hyönteiset muodostavat vähintään 70 % eläinkunnasta, niin pitäisi niillä olla edustajansa vastaavassa suhteessa ristikoissa edustetuista eläimistä. Tämä edustaja on sitten tietenkin KP:n markkinoima atta, joka tunkeekin esille kaikkialle ristikoihin aivan äkkiarvaamatta, vaikka yritetään häätää väkisin pois. Onko KP sittenkin oikeassa ja ihmisten enemmistö väärässä? Minä tiedän kuitenkin nyt, että ihmisiä on vielä enemmän kuin lampaita, jos se tässä kysymyksessä mitään auttaa tai merkkaa.
31. raukoo12.12.2006 klo 18:54
jaska

katsoppa esim hyväntuulen ristikot nro 6 s. 10.
32. RA12.12.2006 klo 19:21
Muistelen kyllä ristikoissakin KRAKATAUhun 'törmänneeni'. Mutta eikös se ole sen saaren nimi? Siis tulivuorisaari? Ei se tulivuori? Vai ovatko ne samannimisiä?
33. Jukkis12.12.2006 klo 20:28
Osalle ihmisiä Krakatau saattaa olla paremmin tunnettu Raoul Björkenheimin johtamana jatsiyhtyeenä.
34. Tinke12.12.2006 klo 20:50
Tuo sana ANAK ei kovin usein ole tullut ristikoissa vastaan. En kyllä muista kenenkään vihjeyttäneen KRAKATAUN SAARI ---> ANAK. Vai olikohan Auliksessa...
35. RA12.12.2006 klo 20:59
Tinke, juuri sitä yritin (tuossa yllä) sönköttää, että eikös nimenomaan sen SAAREN NIMI OLE KRAKATAU???
36. Matti12.12.2006 klo 22:07
Jos multa kysytään, niin Krakatau on kyllä tulivuori. Vain siinä yhteydessä olen nimeen törmännyt. Vaan parempi taitaa olla kysymättä.
37. Tinke13.12.2006 klo 01:11
Tiistain hesari kädessä teen asian kaikille vesiselväksi.

"Krakataun tulivuori räjähti 1883 ja uusi vuori kohosi tilalle."
"Räjähtäneen saaren osan tilalle on kohonnut uusí saari, Anak Krakatau. Se on 300 metriä korkea." "Arak Krakatau on vallannut jo kymmenesosan entisestä Krakataun romahtaneesta osasta." "Uusi saari Anak Krakatau on kohonnut paikalla jo yli 70 vuotta."

Tiistain hesarissa oli. Ihan kiintoisaa.
38. iso S13.12.2006 klo 08:34
Vesiselvää vai vesiperä: Anak Krakatau 2 mainintaa, Arak Krakatau 1. Ei yhtään Anas Krakatauta. Sorsat eivät siis ole vielä lentäneet maahan outoon laavaiseen :-)
39. Tiedoton13.12.2006 klo 19:19
Googlella:

"Anak Krakatau" 41 400 osumaa (ilman sitaatteja 73 700)
"Arak Krakatau" 6 osumaa (ilman sitaatteja 282)

"Anak Krakatoa" 833 osumaa (ilman sitaatteja 81 500)
"Anak Krakatoa" 15 osumaa (ilman sitaatteja 174)

Anak Krakatau tarkoittanee "Krakataun lasta".
40. airisto13.12.2006 klo 19:24
http://fi.wikipedia.org/wiki/Krakatau
41. Tiedoton13.12.2006 klo 19:25
Kartasta ja oheistekstistä päätelköön kukin keskenään tarkoittiko Krakatau saarta, tulivuorta vai molempia. Anak Krakatau ainakin näyttäisi mitä ilmeisimmin olevan sekä saari että tulivuori.

http://volcano.und.edu/vwdocs/volc_images/southeas t_asia/indonesia/krakatau.html
42. Jyrki13.12.2006 klo 21:46
Tiedoton, mystinen on tämä asia kyllä, ei siitä selvää eroa synny.

"Anak Krakatoa" 833 osumaa (ilman sitaatteja 81 500)
"Anak Krakatoa" 15 osumaa (ilman sitaatteja 174)
43. Jaska13.12.2006 klo 22:29
Olisiko Krakatau ollut kerran Ekin laatimassa ristikossa viime vuonna. PuPe? En ollut valpas?
44. Taata13.12.2006 klo 23:04
ETSINTÄKUULUTUS!

MISTÄ LÖYTYY TULIVUORIRISTIKKO JA KUKA SEN ON LAATIJA?
PALKINTONA RUNSAASTI HYMISTELYÄ!
45. Tiedoton13.12.2006 klo 23:47
Jyrki:

No hups! Tulipa peesattua Hesaria (tahattomasti ).

po.

"Anak Krakatoa" 833 osumaa (ilman sitaatteja 81 500)
"Arak Krakatoa" 15 osumaa (ilman sitaatteja 174)
46. jupejus14.12.2006 klo 01:07
Minun vanha tietokirjani ilmoittaa, että Krakatau tai Krakatoa. Asumaton, tuliperäinen saari Sundasalmessa. Lisäksi kerrotaan mm., että vuoden 1883 tulivuoren purkauksen jälkeinen hyökyaalto hukutti n. 36.000 ihmistä Jaavalla ja Sumatrassa jatkean matkaa poikki Tyynenmeren ja Intian vakltameren. Tuhkapilvet kohosivat 27 - 33 km korkeuteen. Uusi purkaus ollut 1935. Nykyään luonnonsuojelualueena.

Karttakirjani vuorostaan sanoo, että Krakatau tai Rakata ja karttalehdellä lukee koko saaren yllä Rakata.
47. Matti14.12.2006 klo 09:55
Ylläoleva airiston linkki Wikipediaan tietää kertoa, että Krakatau on tulivuori Rakatan saarella Sundasalmessa.
48. Tinke14.12.2006 klo 15:54
Koko ajan oli kyse Anak Krakatausta. Tuli vain yksi kirjoitusvirhe.

Kumma juttu, aina kun joku yrittää selittää asian perusteellisesti, niin tekstiin sujahtaa kirjoitusvirheenpaholainen.
49. Taata14.12.2006 klo 18:15
Edellä julkaisemani ristikon vaakasanat olivat peräisin itse Walesin prinssi Charlesin laatimasta höyryristikosta.
50. Taata14.12.2006 klo 18:26
Tehtiinhän mekin ristikoita tylsillä tunneilla, jos nyt täytettiinkin sekä flippereitä ja pajatsoja suunniteltiin kuin myös jätkänsakkia pelattiin. Prinssi Charles on raapustanut tuon minulle lähettämänsä ristikon kouluvihkoonsa.
51. Ritu14.12.2006 klo 22:07
Tylsien oppituntien harrastukset pysyneet sitten ajan saatossa samana. :)
Ei sitä tietenkään hyvällä katsottu ja salaahan niitä ristikoita piti yrittää edessä istuvan selän takana tehdä. Muistelisin, että Ekiltä ensimmäinen ristikko ilmestyi jo hyvin nuorena. Oliko Ekillä tapana laatia ja ratkoa tunneilla?
Mietin vain, että osasivatko opettajat jo kannustaa tulevaa laatijaa työssään vai repäistiinkö ruutupaperi pois nenän edestä ja laitettiin poika nurkkaan ;)
52. Eki14.12.2006 klo 22:33
Vierailevana artistina vastaan Taatan tällä kioskilla, että en juuri koulutunteja tai kavereita turmellut laadinnoillani. Tein ne hommat kotona.
53. Taata14.12.2006 klo 22:37
En kärähtänyt minä muistaakseni ristikoista, vaikka virallista jälki-istunto ehdin nauttia pari kertaa. Syyttä tietenkin ja väärien ilmiantojen takia. Suuret konnat eivät istuneet.

Ja yhden kerran kyllä kärähdin piirrustustunnillakin jostain ja minut määrättiin tulemaan koululle illalla istuntoon. Muistelin, että olisi ollut aivan tierna-aikaan ellei peräti sinä iltana, kun Kirkkokadulla avattiin joulukatu ja tiernapojat lauloivat, koska harmitti hieman.

Pettymys oli suuri, kun opettaja ei tullutkaan ja koko koulu oli pimeänä. Se oli sellainen ei niin virallinen jälki-istunto.
Viralliseen jälki-istuntoon pyrittiin keräämään istujia, syyllisiä ja syyttömiä eri luokilta. Tämä istunto johti automaattisesti käytöksen alenemiseen todistuksessa, mikä oli huomattava saavutus. Siihen eivät kaikki pystyneet. Ankarampi rangaistus olisi ollut koulusta poispotkiminen määräjaksi.
Meillä kaksi onnistui viidennellä samaan tämän eikä toinen
varhaiskypsä enää tullut takaisin, kun alkoi luoda uraa jääkiekkoilijana. Ollut mullissa jo aikapäiviä.

Sovitaan nyt niin, että kärähdin ristikoista, joita nimenomaan piirrustustunnilla ratkottiin. Viikko-Sanomista muistaakseni Melasniemen ristikosta kärähdin. En kerkiä nyt alkaa muistelemaan syytä tarkemmin. Saatoin toki saada tuon ei niin virallisen istunnon toki muustakin. Mikä noista kaikista jaksaa lukua pitää. Joka tapauksessa lähdin litomaan pimeältä koululta tiernaristin iloihin ja valoihin eikä asiasta puhuttu sen koomin.

Tiedä vaikka olisin löytänyt opettajan läheisestä kulttuurikuppilasta, mutta ei sitä siihen aikaan harrastettu meidän urheilijaporukassa tupakkaa eikä alkoholia. Jospa oli opettaja ja taiteilija unohtunut sinne. Hyppyytti minua joka tapauksessa turhaan. Hyvä tekosyy kotiväelle hänelläkin varmaan. Panee epäilemään. Nyt meinaa olla taas kiire...
54. Taata16.12.2006 klo 01:16
Huomenna on tietokilpafinaali minulla ja siksi sen ja muiden kiireiden takia en ole joutanut nyt kioskille. Koittakaa silti
kestää, sillä kyllä sekin hetki vielä lyö.
55. Taata17.12.2006 klo 17:19
Matti Mainion pojan vanhempi taitaa olla vielä hakusessa?
56. RA17.12.2006 klo 17:32
Eikö se olekaan Matti Mainion poika? Vai äitiäkö nyt haetaan?
57. corona17.12.2006 klo 17:43
Hmmm...

Tuossa Taatan tekstissä on pakko olla kompa, sillä kun sen purkaa osiin, syntyy seuraava tulos.

Matti Mainion poika = x ja x:n vanhempi (= isä) on tietysti Matti Mainio ja (= äiti) on Rouva Mainio. Alkuperäisiltä nimiltään Augustus Mutt and Mrs. Mutt.
58. Taata17.12.2006 klo 18:47
Ciceroa vanhempaa Matti Mainion pojan nimeä haen kuten tuolta säikeen alusta selviää. Se nyt sattui valitettavasti tuo yksi sana puuttumaan tuosta viimeisestä etsintäkuulutuksesta. Sorry!
59. corona17.12.2006 klo 19:59
Siis suomalaisessa versiossa pojan nimeksi oli alunperin annettu jokin muu kuin Cicero. Liittyisikö utelemasi pojan nimi käännöskömmähdykseen, sillä muuta nimeä en ole tavannut englanninkielisissä versioissa kuin tuon Ciceron.

Jussi Juoniolla (Edgar Horace Jeff = Little Jeff) oli kaksoisveli nimeltään Julius ja sitä ehdotan tällä vihonviimeisellä kerralla Ciceron edeltäjäksi.

(Ruotsiksi he olivat nimeltään Storklas och Lillklas, mutta en löytänyt Storklas Juniorista mainintaakaan.)
60. Taata17.12.2006 klo 20:27
Hajuhernettä hain.
61. airisto17.12.2006 klo 20:30
Hajuherne, Kippari-Kallen ottopoika
62. Seppo17.12.2006 klo 20:44
Airisto on tuossa kohden aivan oikeassa.
63. Taata17.12.2006 klo 21:36
Mutta kuka on väärässä? En ottanut tätä asiaa summamutikassa esille.
64. Taata18.12.2006 klo 23:24
Ei ole tuo edellinenkään kysymys vielä selvä, mutta olen
tässä tutkinut toista mielenkiintoista juttua. Tiernapojat tulevat Oulusta ja joulupukki Lapista, mutta Käsivarren nimismies Ossi Tiernakaupungista.

En saanut Käsivarren Vuomakkaan kämpän vieraskirjaa kopioitua, mutta laitetaan tähän korvikkeeksi Lapista mielenkiintoisen kotisivun linkki, jossa on monenmoista
asiaa laulujen sanoja unohtamatta.

http://personal.inet.fi/koti/vesa.uusisalmi/harras tuk.htm
65. Taata20.12.2006 klo 18:55
Nyt RITI-RATI suurristikkojen ratkaisijoille!
66. Taata20.12.2006 klo 23:22
Myös Wangaratta ja Satellus toivottuja joululahjoja!
67. Taata21.12.2006 klo 20:15
Oletteko tulossa pohjoiseen jouluksi? Kioskilta saatavissa
älykäs sanaketjupeli Textra joulumusiikin kera. Talo tarjoaa
lisäksi muutakin yllättävää niin peli- kuin ristikkomaailmasta
rautateitä ja muuta keräilytavaraa unohtamatta. Keräilijän
kokoelmista löytyy monenlaista harvinaista. Tapaaminen
sovittava erikseen sähkäpostitse Taatan tai tontun kanssa.
Vain tämän kioskin kautta. Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto! Tiernakaupunki tarjoaa parastaan! Hellitä hetkeksi
kaasujalkaa ja tule tutustumaan kioskin antimiin. Rautatieasemakin on vieressä. Kannattaa kysellä!
68. Taata21.12.2006 klo 23:24
Palataan aiheeseen, kun Hajuherneen kanssa näyttää olevan epätietoisuutta ilmassa ainakin Hämeessä ja ilmeisesti muuallakin.
Minulla on menossa vanhojen lehtien katsaus. Kyllä tässä Matti Mainio ja Jussi Juonio sarjakuvassa on Matilla Hajuherne-niminen poika, jolla on yksi hius päälaella, vaikka muuten onkin hieman taatanoloinen. Matti osti juuri Hajuherneelle jäniksen, joka lisääntyi kovasti, kun sattui olemaan kantava naaraspuolinen.
69. Taata24.12.2006 klo 08:24
Taatan kioskin väki toivottaa nykyisille ja tuleville asiakkaille Hyvää Joulua. Vaellamme Tiernakaupungista maakuntaan joulunviettoon.
70. Eki25.12.2006 klo 16:34
Mies surmasi veljensä joulukylässä
24.12.2006 11:27

Nuori, 21-vuotias mies puukotettiin Tiwrnakaupungin Pateniemessä myöhään lauantai-iltana. Poliisi epäilee surmaajaksi uhrin vuotta vanhempaa, 22-vuotiasta veljeä.

Veljekset eivät enää asuneet vanhempiensa kanssa, mutta olivat käymässä äitinsä luona. Siellä veljeksille tuli riitaa keskenään.

Riidan päätteeksi vanhemman veljen epäillään lyöneen nuorempaa teräaseella kuolettavasti. Tapahtuma-aikaan kumpikin oli humalassa.

Poliisi otti tapahtumapaikalta kiinni 22-vuotiaan veljen, joka on pidätetty taposta epäiltynä.
71. Eki25.12.2006 klo 16:35
Mies surmasi veljensä joulukylässä
24.12.2006 11:27

Nuori, 21-vuotias mies puukotettiin Tiernakaupungin Pateniemessä myöhään lauantai-iltana. Poliisi epäilee surmaajaksi uhrin vuotta vanhempaa, 22-vuotiasta veljeä.

Veljekset eivät enää asuneet vanhempiensa kanssa, mutta olivat käymässä äitinsä luona. Siellä veljeksille tuli riitaa keskenään.

Riidan päätteeksi vanhemman veljen epäillään lyöneen nuorempaa teräaseella kuolettavasti. Tapahtuma-aikaan kumpikin oli humalassa.

Poliisi otti tapahtumapaikalta kiinni 22-vuotiaan veljen, joka on pidätetty taposta epäiltynä.
72. Taata26.12.2006 klo 20:24
Taatan joulu

Kyllä oli Taatalla ja Misulla sitten vilkas joulu sukulaisissa pienempien ja isompien palleroiden keskellä. Kävi aivan oikea joulupukki ja jopa Taata sai pari pakettia, kun nuo
tontut olivat saaneet selville tulomme. Miten taitavia ne ovatkaan. Lapset ja Taatakin lauloi pukille ja muut yhtyivät lauluun. Valokuvia otettiin, mutta Taatan videokamera oli valitettavasti rikki.

Hautuumaalla kävimme jo aiemmin kahvien jälkeen ennen ruokailua sytyttämässä kynttilöitä. Siellä oli melkoinen kansanvaellus. Taata sytytti yhden kynttilän äidin aivan nuorena kuolleen siskon haudalle, jonka ristiä oli vaikea löytää, kun ruusupensas oli leikattu pois. Tavattiin myös Misun sukulaisia tällä hautausmaakäynnillä. Taatan äiti on syntynyt tuon kunnan rautatieasemalla kauan kauan sitten ja on nyt vanhainkodissa Tiernakaupungissa.

Pelatessa meni sitten myöhään yöhön perheenpään kanssa lasten leikkiessä omissa huoneissaan. Perheen äiti oli tietysti rankoista jouluvalmisteluista johtuen pannut jo aikaisemmin nukkumaan.

Suolaa, sokeria ja muuta tuli syötyä sen verran paljon, että voi sanoa, että eipä vatsa ollut oikein kunnossa kaikesta valvomisestakaan johtuen, mutta meilläpä olikin ambulanssipäivystys talossa. Jos olisi oikein kovia sappivaivoja tullut ,niin olisi vissiin päässyt itse ookaamaan naapurikunnan sairaalaan.

Aattoiltana ei tullut onneksi yhtään hälyytystä ylensyöneiden, onnettomuuksien tai muittenkaan taholta, joten saatoimme keskittyä joulunviettoon. Joulupäivänä ruljanssi alkoi sitten sukulaisten toisessa talossa, kun pukki olikin jättänyt osan lasten lahjoista mummulaan.
Maassa oli paikkakunnalla lunta niin, että pukin pulkka oli luistanut hyvin.

Paketeista löytyi paloautoa, nosturia, merirosvotavaroita,
juna rautateineen, sellainen silmukka-autorata, jonka kokoamisessa vierähti aikaa joulupäivänä ennen kuin se saatiin pelaamaan. Sitten meteli olikin aivan mahdoton.
Korvatulppia olisi tarvittu. Taata täytteli välissä sudokuja,
mutta sitten täytyi päästä jo kylille ja asemalle kävelylenkille Misun kanssa, jotta jaksoi taas pelata lasten kanssa illalla.
Kirkon viereen oli rakennettu seimi, jossa Joosef ja Maria olivat vastasyntyneen Jeesus-lapsen ja aasin kanssa. Niin sitten palattuamme pelasimme lasten kanssa pukin tuomaa peliä. Sitten oli tarkoitus pelata vielä naapurissa, mutta vain nappulat ennätettiin laittaa esille, kun puhelin pirisi ja se peli jäi siihen ikuisiksi ajoiksi, kun tuli ambulanssille hälyytys.
73. Taata26.12.2006 klo 20:25
Valvottiin sitten Misun kanssa myöhään. Misun äidin oli noustava varhain Tapaninaamuna, sillä hänen oli lähdettävä töihin mieleisellään potkukelkalla, kun oli niin luistava keli.
Hän on töissä sellaisessa lapsikylässä. Järvellä oli menossa jo pilkkikisat, kun katsoimme ulos ikkunasta. Yöunet jäivät vähiin eikä oikein mikään maistunut, joten otimme Misun kanssa koiran matkaan ja lähdimme kävelylenkille kylänraitille ja siitä perinnekeskuksen luota järven rantaan katsomaan pilkkijöitä. Ihme, että järven jää jo kesti pilkkijöitä. Polku seurasi järven rantaa. Koiralle tuli vastaan monta monta tuttua tällä lenkillä. Tuosta uudelleen vesitetystä matalasta järvestä ei varmaan saa kuin pulleita särkiä.

Sitten palasimme takaisin ja menimme naapuriin kylään ja pelaamaan. Sinne odotettiin myös vieraita. Kissa ei koko aikana välittänyt joulutouhuista tuon taivaallista. Koira vain oli jossain välissä joulun aikana ulkona haukkunut kovasti niin, että piti mennä katsomaan, että mikä siellä oli hätänä.
Lasten kanssa piti Taatan pelata, kun olin kehuskellut olevani tuossa pelissä jos en nyt maailmanmestari niin ainakin pohjoiskalotin mestari. Pian selvisi sitten, että en osaa pelata ollenkaan ainakaan tuota peliä.

Sitten kohta tulikin tuttavaperhe lapsineen kylään ja siirryimme tuota pikaa taas kerran kahvipöytään sen herkkujen pariin. Kaikilla tuntui jo tässä vaiheessa olevan kokemusta joulumässäilystä ja sen vaikutuksesta ihmisen sisuskaluihin. Joulu on niin herkkää aikaa ja kun vielä nautitaan niin monenlaista herkkua, niin seuraukset voi jokainen arvata. Kohta tuli kuitenkin kiire rautatieasemalle.

Sinne kertyi väkeä. Aseman joulukuusi oli pimeä. Junat olivat myöhässä. Pendolino jäi odottamaan etelästä tulevaa junaamme aseman ohi ajaen, sillä se ei aikataulun mukaan pysähdy tällä asemalla lainkaan. Sitten tuli junamme ja sieltäkin jäi porukkaa asemalle meidän toisten noustessa taas junaan. Pohjoisesta tuleva IC-juna joutui odottamaan Pendolinon lähtöä ja me sitten vuorostamme pohjoisen junan ajoa asemalle ennen kuin pääsimme matkaan Tiernakaupunkiin.

Pienellä asemalla valitsi hetken kova tungos, mutta se tungos ei ollut mitään Tiernakaupungin aseman tungokseen verrattuna. Pienen aseman ovi oli nyt taas auki. Muutama vuosi sitten koko asema oli palaa ja hetken siinä toimi kahvilakin. Muutamia asemaseudun rakennuksia oli purettu, mutta Taatan äidin syntymäkoti oli tallella samoin kuin isoisän istuttama sembramänty. Kuun sirppi loisti eteläisellä taivaalla suunnatessamme illan hämyssä pohjoiseen kohti
Tiernakaupungin valoja.
74. Taata28.12.2006 klo 01:10
SUURI SAKARAKESKUSTELU!
MONTAKO SAKARAA ON AIDOSSA TIERNATÄHDESSÄ? OSALLISTU KIOSKIN SUUREEN JA AJANKOHTAISEEN TÄHTIPOIKAKESKUSTELUUN!
75. jupejus28.12.2006 klo 11:39
Tietämättä oikeaa vastausta, niin arvelen, ettei ainkakaan kolme sakaraa riitä tähteen kuin siinä tapauksessa, että Mika Häkkinen olisi sponsoroitu mänkiksi.

Neljä sakaraa muistelisin itse nähneeni mänkin takana pyörimässä kepin nokassa hiljalleen, mutta varma en ole. Neljän sakaran tähtiä näkyy olevan kuvissa, mutta onko ne johtuneet koulujen varustebudjeteiden heikkouksista, ettei useampaa sakaraa ole voitu kustantaa.

Viisikin sakaraa on kuvissa nähty. Tuohan on yleisin sakaramäärä tähdessä. Kuvaa henkeä, ilmaa, tulta, vettä ja maata.

Kuusisakarainen, onko se nyt juuri se oikea kuusen latvaan siodottava tähti. Betlehemin tähti tai Daavidin tähti.

Kahdeksansakarainen kuvaa kai 8 autuutta, mutta en ole kylläkään tuota tähteä nähnyt.

Sen sijaan, ihme kyllä, löytyi vanha valokuva 1900-luvun alusta, että tähdessä olisi ollutkin 7 sakaraa. Yllättävä löytö, jossa yhtä sakaraa pidetään kannattimena. Seitsämänhän kuuluu raamatunhistoriaan hyvin erikoisena lukuna, että vastaan 7.
76. airisto28.12.2006 klo 12:39
Lähettäjä: Taata 28.12.2006 klo 01:10

SUURI SAKARAKESKUSTELU!
MONTAKO SAKARAA ON AIDOSSA TIERNATÄHDESSÄ? OSALLISTU KIOSKIN SUUREEN JA AJANKOHTAISEEN TÄHTIPOIKAKESKUSTELUUN!

Määrittele AITO tiernatähti.
77. qwer28.12.2006 klo 16:48
Asuu nälkäkurki afrikassa..
Liittynee jotenkin tiernapoikien tapaisiin kerjäämisiin. Lapset kuljettivat kurkeansa mukanaan. Lakana oli pojalla päällä.
Olen nähnyt valokuvan ko. vierailusta oven takana..
78. Hui_hai28.12.2006 klo 17:33
Taatan kysymykseen on monta oikeaa vastausta sillä tähden malli ja sakaroiden lukumäärä on vaihdellut aikojen kuluessa. Useimmiten käytettyjä ovat olleet 4-,6- tai 8-sakaraiset tähdet. Myös 5-sakaraisia on käytetty. koska tähden on tarkoitus symboloida Jeesuksen syntymää, veikkaisin Taatan tarkoittaneen 'aidolla' 6-sakaraista tähteä joka lienee myös yleisin(?) käytössä oleva malli.
79. Hui_hai28.12.2006 klo 17:45
Aiheesta lisää: http://www.ouka.fi/ppm/tilapaisnayttely/vanhat_nay ttelyt/tiernapojat1.htm

(Kannatta pistää merkille, että ~100 vuotta vanhoissa kuvissa on useimmiten neljä- tai viisi sakaraiset tähdet!)
80. Taata29.12.2006 klo 15:39
Hyvä linkki tuo, mutta auttaako sakaraongelman selvittämisessä jää nähtäväksi?
81. Hui_hai29.12.2006 klo 17:29
Kuten sanottua, jos Taata on sitä mieltä ettei oikeaa vastausta ole vielä löytynyt, niin Taatan olisi syytä määritellä alkuperäinen. Ylläolevista vastauksista ja linkeistä löytyy nimittäin asiantuntijan vastaus: Enemmän kuin kaksi, ihan tähden tekijän maun mukaan.

Liekö tämän kysymyksen 'oikea' vastaus kuten sen selluköpinkin. Kun Taata on jossain kuullut mieleisensä vastauksen, on se oikea ja enempiä perusteluja asia ei kaipaa?
82. Arska II29.12.2006 klo 17:49
Jos tähdessä on pariton määrä sakaroita, täytyy kannattimen olla sakaroiden välissä, muutoin tähti on ikäänkuin ylösalaisin. Uskoisin, että alkuperäisessä oli seitsemän sakaraa, kuten Maerskin tähdessä.
83. Matti29.12.2006 klo 18:14
Kun itse olin Tiernapoikana vuonna 1 ja 2, tähti oli keskeltä kiinni kannattimessa, ja mänkki pyöritti sitä hitaasti. Kynttilänpätkää siinä ei ollut. Isäpappa tuumasi, että konstruktio on kotioloissa lähes mahdoton toteuttaa. Niin, ja sakaroita oli neljä. Se oli helpointa tehdä sellaiseksi.
84. Taata1.1.2007 klo 00:29
TAATAN KIOSKI TIERNAKAUPUNGISTA TOIVOTTAA HYVÄÄ UUTTA VUOTTA KAIKILLE SÄÄTYYN JA SUKUPUOLEEN KATSOMATTA!
85. Miimu1.1.2007 klo 18:19
Tuolla toisessa säikeessä minun murteesta kirjoittelit. Kommentoin kuitenkin täällä, ettei tule sanomista ;)
Se muistuttaa kyllä aika paljon Oulun murretta, kirjoitettuna varsinkin. Tempo on kuitenkin selvästi nopeampi
ja painotukset erilaisia. Oulusta, Kuusamosta ja Ylä-Lapista minun esi-isäni aikoinaan sinne kairaan eksyivät.

Itseasiassa halusinkin tuoda tuolla kirjoituksella esille sen, ettei Lapissa kaikki puhu h:n päältä eikä sano "mie" ja "sie" eli kumota yhden minua ärsyttävän yleistyksen :)

Mukavaa alkanutta vuotta!
86. Ritu4.1.2007 klo 14:47
Tuolta toisesta säikeestä kävi ilmi, että Taatalla on tänään juhlapäivä, niin pitipä sen kunniaksi piipahtaa kioskilla ja onnitella itse kioskinpitäjää. Onnittelut tiernakaupungin sanasepolle! ;)
87. Taata4.1.2007 klo 15:46
Kiitoksia Ritu! Vielä tänne kioskillekin mahtui onnittelut. Ei tullut vielä 100 vuotta täyteen!
88. jupejus4.1.2007 klo 17:23
Onneksi olkoot kioskinpitäjälle syntymäpäivän johdosta. Pyörähtikö ajanmittari aivan tasalukemillekin, joillekin kymmenille.
89. Taata4.1.2007 klo 17:47
Kiitoksia jupe! Ei pyörähtänyt tasalukemille, mutta ei ole niin väliksikään, sillä kyllä välivuosionnittelutkin kelpaavat ja laulut myös.
90. RA4.1.2007 klo 23:22
Kun tuo Ekikin kehoittaa (Uusia lauluja-säikeessä) myös minua juhlimaan syntymäpäivääsi, niin: Päivää nyt sitte.
91. Taata4.1.2007 klo 23:24
Kiitos RA! Täällä on syöty kakkua ja juotu Pommacia illalla.
92. Taata6.1.2007 klo 12:29
MISSÄ KÖPI LYMYÄÄ?

KÖPI-TUTKIMUKSIIN UUTTA VAUHTIA YLLÄTTÄVILTÄ TAHOILTA!

TIERNATUTKIMUSTEN SIVUTUOTTEENA UUTTA TIETOA MYÖS
KÖPISTÄ?

TIERNAKAUPUNGIN KÖPI IHMETTELEE, ETTÄ OLENKO MINÄ OLLUT MUKA HUKASSA? KENELTA? KYSYKÄÄ VAIKKA EUKOLTA!
93. Taata8.1.2007 klo 23:51
VAIN TÄLLÄ KIOSKILLA:

1. KANARISTIKON POHJA ENÄÄ PIENTÄ LOPPUENTRAUSTA VAILLA VALMIS! TAATA SEN TEKI!
94. Jukkis16.1.2007 klo 22:48
Tulenpa tänne kioskille rettelöimään, kun Taata tuolla toisessa säikeessä (Viikon kunta - 6) ihan höperöksi rupeaa:

"Jukkikselta opin vasta, että 7-järjestelmässä on vain kahta lukua ja niin on varmaan hänen mukaansa kymmenjärjestelmässäkin pelkkiä ykkösiä ja nollia. Minä tietenkin olen eri mieltä."

Sanoin Joulupähkinä! -säikeessä että "...en keksi muuta kuin esittää se luku 7-järjestelmässä, jolloin se sisältää vain kahta eri numeroa".

Taata: Montako eri numeroa sitten sinun mielestäsi lukuun 1133331 sisältyy? Minä en löydä kuin kaksi.
95. Taata16.1.2007 klo 23:08
Tuossa näyttäisi olevan seitsemän numeroinen luku, joka
sisältää ykkösiä ja kolmosia, mikä ei tarkoita, että seitsemänjärjestelmässä olisi vain noita kahta kuten nimikin jo sanoo.
96. Jukkis17.1.2007 klo 08:23
Pitäisköhän minun loukkaantua, kun pidät minua niin tyhmänä, että muka väittäisin 7-järjestelmässä olevan vain kaksi eri numeroa? Mitäs jos nyt ottaisit silmän käteen ja lukisit sieltä Joulupähkinä! -säikeestä 15.1.2007 klo 21:40 kirjoittamani kiinnittäen erityisesti huomiota siihen, mitä siellä olevat ilmaisut "Löytyihän se", "esittää se luku 7-järjestelmässä" ja "se sisältää". Eli mihin sanalla "se" viittaan.

Koska tuolla k.o. pähkinän vastausta ei ole annettu, annan sen tässä: 142 857. Tämä siis on "se". Ja kun "se" muutetaan 7-järjestelmään, on tulos 1133331. Joka tulos sitten kuitenkaan ei ole Matin vihjaama "outo mutta kiehtova yhteys lukuun 7".
97. Olavi Kivalo17.1.2007 klo 10:29
Jukkis: Olisit vaan antanut asianomaisen kompuroida.
98. iso S17.1.2007 klo 11:41
Jukkis, ei kannata loukkaantua, se tekee kipeää.

Kirjoitit: "Tuosta 7-yhteydestä en keksi muuta kuin esittää se luku 7-järjestelmässä, jolloin se sisältää vain kahta eri numeroa."

Jos tuota lukee kuin Taata numerojärjestelmää voi päätellä että 7-järjestelmässä on vain kahta eri numeroa silloin jos esität luvun 142857 siinä järjestelmässä. Jos et mene sellaista tekemään niin 7-järjestelmässä on numeroita enemmän. 7-järjestelmä on siis sellainen vekkuli että siitä katoaa numeroita jos tiettyjä lukuja esitetään siinä. Mahtaako kyseessä olla uusiutuva luonnonvara? Tulevatko numerot takaisin jos esitetään paremmin yhteensopiva luku? Elvytystä voisi yrittää vaikkapa luvuilla 160125 ja 800667.

142857 on numerosarja mikä toistuu kun muutetaan murtoluvut 1/7, 2/7, ..., 6/7 desimaalimuotoon. Aloituskohta eli ensimmäinen desimaali tietysti vaihtuu. Hauskasti kukin toistuvan jakson numeroista pääsee vuorollaan aloittajaksi. Se ei ole yllätys että ne eivät ole aloittajana jakson mukaisessa järjestyksessä vaan suuruusjärjestyksessä: 1, 2, 4, 5, 7 ja 8. Siis

1/7 = 0.142857142857142857...
2/7 = 0.285714285714285714...
3/7 = 0.428571428571428571...
4/7 = 0.571428571428571428...
5/7 = 0.714285714285714285...
6/7 = 0.857142857142857142...
99. Kepa17.1.2007 klo 15:06
Lupasin kehua Taatan kerran päivässä. On se niin lutunen. Viuhtoo marketeissa etsimässä uusia ristikkolehtiä pipo vinossa.

Onnea uusien julkaisujen johdosta. Onko Taata motarimiehiä? Kah, eipä olekaan. Enohan siinä.

Juodaanko munkkikahvit? (Ekiä ei sitten oteta! Eikä kanakerhoa kera junamiehen.)
100. Kepa18.1.2007 klo 13:38
Munkit taisivat olla viimeviikkoisia. Mikrossa vähän pehmenivät. Juodaanko tänään vain kolipääkahvit?

Oi Taata, sua kaipaan !!! Töiden jälkeen on mukava nähdä taas. Lähdetään yhdessä soppailemaan ooppelilla.

Joko postipoika on tuonut pakettikortin, että saadaan perussanakirjat postista?
101. Taata18.1.2007 klo 14:52
Onhan se kiva, että on kiihkeä fani, mutta Misu voi suuttua tällaisesta fanittamisesta. Oletko Tuiran naisia vai tästä jostain naapurista? Minusta tuntuu, että saatan tuntea sinut.
Et voi olla kovin kaukaa.
102. Kepa18.1.2007 klo 15:03
Oletko varma, että olen nainen?

Jätä se Misu ja ota minut. Mennään yhdessä soppailemaan. Olen kuullut, että olet kiihkeä tässä asiassa.

En minä kuitenkaan Tuirasta ole.
103. Taata18.1.2007 klo 15:35
Kuuleppa nyt Kepa. Älä usko kaikkia puheita ja pidä joku raja fanittamisessakin. Oletko sinä vakoillut minua jo pitkäänkin?

Ystävällisesti Taata!
104. Kepa19.1.2007 klo 12:47
Missä mun Taatani kulkeekaan...

Tuolla jo pipon tupsu vilahtaa ja helman heijastimet välkähtävät.

Hauska nähdä jälleen. Olen iloinen, kun tulet taas..

Hmmm, hmmm, hmmm
105. Taata19.1.2007 klo 23:35
Täällä näköjään käy monenlaista höpisijää, mutta ei se mittään haittaa, sillä kyllä maailmaan ääntä soppii.
106. Kepa22.1.2007 klo 14:53

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
107. Kepa22.1.2007 klo 15:01

¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾¢¾
108. Kepa23.1.2007 klo 15:40

:-* :-* :-* :-* :-* :-*
109. Kepa24.1.2007 klo 11:06

:-x :-x :-x :-x ;-x ;-x ;-x :-x :-x :-x :-x :-x
110. Taata24.1.2007 klo 14:56
Tierna-aika päättyi toissa lauantaina eli Nuutin päivänä,
mutta täällä näyttää tiernahenkeä olevan vielä liikenteessä ja ilo ylimmillään, jos ei sitten välillä menee huulet ristiinkin puputytöllä, kun Taata ei jaksa aina kioskia päivystää ja
kirjoitella muiden kiireidensä vuoksi. Koita Kerttu jaksaa!
111. Kepa30.1.2007 klo 15:37
Ellie: What about me is attractive?
Manfred: Your... butt?
Ellie: What about it?
Manfred: It's... big?
Ellie: [flattered] You're just saying that.
Manfred: No, I mean it. It's huge. Biggest darned butt I've ever seen.
Ellie: That is really sweet.
112. Kepa31.1.2007 klo 15:46
Juhuu... onko kioski auki? Missä kauppias itse on?

Jos tierna-aika päättyikin, onko kioski auki seuraavan kerran vasta vuoden lopulla?

Ottaisin pakkasista huolimatta yhden jäätelötötterön Taatan kera. On jäätelö hyvää, kun kaksin syö...

Haluan olla sinun jäätelötötterösi... <3 <3 <3
113. Taata1.2.2007 klo 15:31
Koittaaka fanit nyt vain odottaa, vaikka se vaikeaa onkin,
sillä Taata tulee taas, kun kiireet helpottavat edes hieman.
114. Kepa2.2.2007 klo 11:19

Taata ei ole ollenkaan romanttinen. Koitapas kehittyä sillä alueella.

:''-( :''-(
115. ö2.2.2007 klo 14:27
Tilanne näyttää olevan luisumassa pois Taatan hallinnasta. Oman kokemukseni mukaan tässä ei auta enää kuin pako, johon Taatakin näyttää päätyneen.
116. Taata5.2.2007 klo 15:27
Täällä on silloin tällöin kirjoitettu Ahjo-lehden ristikosta. Nyt minulle toimitettiin tarkasteltavaksi lehti n:o 2 tammikuun 18. päivältä 2007, jonka ristikon vastausaika päättyi 01.02.2007. Olen tätä nyt ratkonut ja tutkinut joten voimme keskustella tästä, jos jollakin on asiaa kohtaan kiinnostusta.
117. Marko5.2.2007 klo 19:57
Olen useamman vuoden ollut Metallin jäsen ja ko. lehden saanut, ristikko ei ainakaan ole parantunut tänä aikana. Kuvitus on heikkotasoista ja laatija ei taida olla muutenkaan selvillä "hyvistä" ristikkosanoista. Ahjossa auttaisi sam HS:ssä, laatija vaihtoon tai kurssille "Miten teen hyvän sanaristikon"
118. Marko5.2.2007 klo 19:58
Pieni korjaus pitäisi lukea SAMA KUIN
119. Taata5.2.2007 klo 20:06
Tarkoittaako Marko, että kun laatija ei ole selvillä "hyvistä"
ristikkosanoista, niin pitäisi olla enemmän ns. fakkisanoja?
Tätähän taas toisaalta pyritään välttämään ainakin mitä näiltäkin palstoilta on pääteltävissä. Kuvien pienuus minua häiritsi ja siksi oli vaikea saada selvää, mutta tässä lienee taiteilija Esa Aikoma asialla kuitenkin joten kokemusta ainakin pitäisi olla kuvien teosta. Jos ei nyt sitten ole vaan kaimapoika?
120. Marko5.2.2007 klo 20:12
Ei fakkisanoja vaan perussanoja ja voisi opetella tekemään hyviä helppoja ristikkoja, nämä ovat olleet monta vuotta samanlaisia, eli ideaa on mutta uudellenrakentamista ja hiontaa riittää.

Kuvat ovat hyviä, mutta liian yksityiskohtaisia ja pieniä ja se tekee niistä epäselviä.
121. Taata5.2.2007 klo 20:20
En ole ratkonut tekijän ristikoita aikoihin, mutta minusta hän on tuttu vuosien takaa muistakin lehdistä. Odotin puheiden perusteella huonompaakin jälkeä. Piilokirjaimista voi aiheutua ratkojille harmia, ainakin tuossa keskustassa olevien välipiilojen kanssa voi olla vaikeuksia. Pääkuvasta olisin odottanut otettavan enemmän irti kuin vain yhden lyhyen sanan. Tämä ristikko vaatisi piirrosten tarkkuuden vuoksi enemmän tilaa. On liian leveä tähän lehden sivukokoon nähden.
122. Ritu5.2.2007 klo 22:14
Tuossa kyseisessä Taatan mainitsemassa Ahjon ristikossa oli vihje TAMMET ja sain siihen vastaussanan TOKEET. Vähän harvinaisempi synonyymi sanalle pato (toe).
Eikö siellä keskiosassa olevassa kuvassa, josta lähtee vastaussana pystysuunnassa OSTO, niin vaakatasoon voi tulla piilokirjaimeksi kaksikin eri vaihtoehtoa? OIVI tai OILI? Vai mitä siihen piti tulla?
Vihjeen KUMISOKERILAJIn vastaussanan piilokirjain oli tosiaan tarkistettava (b) ARABINOOSI.
Ja kun ristikoista on tullut tutuiksi Olari, Ikuri, Amuri ja Atala, niin nytpä joukkoon tästä ristikosta tuli Kruunupyyn taajama TAST. Että semmottii.
En pidä tuon pääkuvasta lähtevän sanan ruutujen taustan täyttämisestä tuollaisella nuottiviivastolla.

Ahjon ristikoista ei juurikaan ole mitään jäänyt mieleen. Tässä taannoin tapahtui poikkeus. Vihjeenä oli RAPPIOJUOMA ja vastaussanaksi tuli TENU. Pidin sitä ihan hauskana.
123. Taata5.2.2007 klo 22:23
Kiitos Ritu käynnistä! Tuohon kommenttisi ei ole mitään huomautettavaa. Tuolla keskellä olevan loppupiilon entraisin vain pois laittamalla pystyyn esim. asetti ja vaakaan tapetti,
jolloin tulisi uusi portti tuohon. Tikarin paikalle tulisi nykytermi eskari. Puoti jäisi pois ja asiakas olisi aili, aini, airi
jne. Varmaan on muitakin tapoja entrata, mutta tämä tuli nyt äkkiä mieleen.
124. Taata6.2.2007 klo 22:21
Toinen entraustapa: vaakaan ASKARI=alkuasukassotilas ja pystyyn ASANTI=Atle, diplomaatti.
125. Marko7.2.2007 klo 17:42
Nuoko ovat niitä "hyviä" korjauksia? Tuosa ei pienet korjailut auta, pyyhitään ja otetaan alusta lähes koko ristikko
126. Taata7.2.2007 klo 18:01
Suurempi korjaus olisi noissa atoissa, kun ovat saaneet yhden ylimääräisen jalkaparin, mistä varmaan KP olisi mielissään. Minä iloitsen taas siitä, että minua on muistettu oikein monikossa ko. ristikossa. En minä voi moittia tätä ristikkoa suuremmin. Vaihtelua meikäläiselle. Liian iso vain tähän sivulle. Ei tämä ole sukulaisen laatima.
127. Vaari7.2.2007 klo 20:29
Hieman lisää tarinaa noista Ahjon ristikoista, kun Taata itse otti ne esille. Olen melko säännöllisesti niitä nähnyt, mutten ole enää pitkään aikaan vaivautunut tällaisia ratkomaan, ihme jos Ahjon lukijat viitsivät. Sanasto on hirveän suppea. Tutkipa, Taata, vaikkapa seuraavat kymmenkunta ristikkoa, niin huomaat, miten usein siellä on niitä ATTA-kuvia, erittäin usein toistuu SAAR ja sen vihjeenä aina sen lipun kuva. Yleistä ovat myös erisnimet, joissa on piilokirjain, mieti sitten tuleeko IRAT,IDAT,ISAT vaiko muu. Omasta mielestäni on tökeröä, kun yleensä pääkuvasta lähtee yksi tai kaksi lyhyttä sanaa, ei se esim. kolmisanaisen lauseen muodostaminen niin kauhean vaikeaa ole. Piirrokset sensijaan ovat liiankin hyviä, esim. joskus näkemäni Lasse Viren oli hyvin piirretty, mutta liian yksityiskohtainen. Tällä tarkoitan sitä, että ristikkopiirrosten pitää olla muutamalla viivalla huitaistuja karikatyyrejä, edellä mainitsemani tarkka piirros "menee tukkoon" kun se isosta kuvasta murjaistaan tuollaiseen 8 millin ruutuun. Ensimmäinen entrauksen kohde laatijalla olisi muuttaa ristikon koko sellaiseksi, että ruudun koko olisi likimain 10x10 millimetriä. Vielä olisi aihetta yrittää saada poistetuksi "liehureunat", siis ylälaidan ja vasemman laidan alkupiilot, jolloin ristikon ulkonäkö siistiytyisi huomattavasti.
Nyt kun itse katson tätä listaa, tuntuu ettei tämä tosiaan korjaannu millään taideparsinnalla, vaan tarvitaan Markon esittämiä karheampia keinoja. Tällä minulla ei ole tarkoitus pahoittaa sen enempää laatijan kuin Taatankaan mieltä, mutta kuten tiedätte, kysyjä ottaa aina sen riskin, että joku saattaa yllättäen vastata...
128. Taata7.2.2007 klo 22:15
Eihän tässä mitään syytä ole kioskinpitäjän loukkaantua pikemminkin päinvastoin. Samoja ajatuksiahan minäkin tuossa olen Vaarin kanssa tutkiskellut, mutta en laita niin ankarasti formuun laatijaa, kun en ole kuin tämä yhden käsiini saanut.
129. Irmeli8.2.2007 klo 14:09
Taata, minä tulen tänne kioskille, kun täällä Oulusa on alkanut ilmestyä sellainen etelässä toimitettu kaupunkilehti kuin Tempo.
Tähän on laitettu vielä Oulukin. On tässä jotain täältäkin, mutta paljon on lainattua ja tullista tulleita esittelyssä, mutta täkäläinen liike-elämä taitaa olla maksajana. Tämä näyttäisi käyvän Lylyn vaalilehdestäkin ainakin tuon ykkösnumeron osalta. Eniten minua ärsyttää kun täällä on palkintoristikkokin, mutta olivat nyt töpänneet ja laittaneet ratkaisun heti perään, kun piti olla edellisen tehtävän ratkaisu siinä. Etelästä tämäkin toimitettu tänne.
Sitten joku Huhtamäen Martti ei tunnu tietävän tierna-asioista paljon mittään ja kehtaa väittää, että täällä on Äimänraution raviratakin, vaikka minä tiijän tasantarkkaan, että se on Äimärautio, kun minulla on ollut puutarhapalstakin tutuilla siellä. Anteeksi Taata että häiritsin sinua, mutta kun ottaa niin pannuun.
130. Taata10.2.2007 klo 10:10
Taata etsii vielä lehteä. Täällä kun mainokset jaetaan usein suoraan lehtilaatikkoon tai ties minne. Jakajille ei anneta ulko-ovien avaimia. Joutuvat soittamaan ovipuhelimilla ja saavat varmaan kuulla ärräpäitä monet kerrat. Minä vastaan ja avaan ystävällisesti, kun minulle sattuu heidän soittonsa kohdalle. Ja silloin jakelu pelaa!
131. Kepa23.2.2007 klo 08:21
Taa taa, TAATA taata,
nimmarisi täytyy saada...

Taata, sua kaipaan!

Haluan tanssi tähtiin kanssasi!

Kepasi <3 <3 <3
132. Taata23.2.2007 klo 22:43
Kyllähän minä nyt nimmarin voin antaa Kepa, kun noin kauniisti pyytelet, mutta että tähtiin saakka pitäisi tanssata, niin se kyllä täytyy panna harkintaan...
133. Kepa2.3.2007 klo 11:22
Taata,

flunssapöpö Kainuusta kaatoi ihailijasi petiin. Punainen risti pienessä hilkassa on hoitajalla.

Koska on turvallista suudella jälleen? En haluaisi tartuttaa tautia Sinuun.

Unohda jo ristikko-SM ja palaa auliksen pariin. Kovisten ratkojat ovat oma rotunsa. Sinulla on taito ratkoa aulikset.

Haluan olla jäätelötötterösi. :-x

Kepasi
134. Kepa5.3.2007 klo 15:30
Joko olet ratkonut kuukausiliitteen auliksen? Se olisi rauhoittavaa noiden sm-kovisten jälkeen.

Taattua aulis-laatua.
135. Taata5.3.2007 klo 18:44
Kiitos muistamisesta! Olen nyt ratkonut ko. ristikon ennätysajassa, vaikka tein samalla muutamaa muutakin hommaa. Koska ratkonta-aikaa on vielä 14. päivään saakka, niin en valitettavasti anna suoria vinkkejä. Kyllä tämä oli oikeaa hermolepoa koviksiin verrattuna. Laatu oli taattua Aulista, mutta osittain sanasto oli nyt liiankin tuttua. Paljon kun näitä ratkoo, niin alkaa olla väkisin tuttua touhua, vaikka on aloittelijalle täyttä myrkkyä. Näinhän se on näiden hieman kovemman sortin ristikoiden kanssa, että pitää tutustua tekijään mieluummin pitkään ja henkilökohtaisesti, niin sitten osaa. Niin se on kovistenkin kanssa. Ei kannata pystymetsästä lähteä ainakaan kilpaan kisailemaan.
136. Kepa6.3.2007 klo 15:53
Taata, olet teräsmieheni :-*
137. Taata6.3.2007 klo 16:00
Pakko kai uskoa, kun noin vakuutetaan. Että minut noin vain napataan ukoksi ja vielä teräs sellaiseksi? No, nykyään taitaa kaikki olla mahdollista, kun naiset ovat niin kovin aktiivisiksi tulleet. Eihän tässä enää meiltä taatoilta mitään kysytä. Jo on maailma mallillaan!
138. Kepa6.3.2007 klo 16:06
Oletko kansanedustajaehdokkaana? Mikä on numerosi - uno uno uno?
139. Taata6.3.2007 klo 16:47
En kai minä kaikkea voi muistaa. Piti tänään autokorjaamolla käydä ulkona katsomassa rekisterinumerokin. En muista, että olisin ehdokkaana valtiopäivällisille, mutta tuo numero kuulostaa kyllä muutenkin hyvältä. Uno saattaa olla niin hyvä auto, että ei tarvitse mennä korjaamolle sudokuja ja ristikoita odotellessa ratkomaan. Nyt jäi yksi tehtävä kesken,
kun auto valmistui kesken kaiken. Harmittaa vieläkin.
140. Taata19.5.2007 klo 23:26
Olen nyt jättänyt Aulikset hieman vähemmälle, kun ovat olleet viime aikoina näköjään niin vaikeita, että ovat aiheuttaneet niin monille tuskaisia hetkiä.
141. Utami Tatami20.5.2007 klo 17:44
Joka tuskaa lisää, se tietoa lisää?
142. RA20.5.2007 klo 18:50
Taata on ehkä vain niin älyttömän empaattinen, ettei HÄN halua tehdä niitäkään asioita, jotka jotkut muut kokevat liian vaikeina.

Ehdotinkin jo, että Taata tekisi aloitteen keskeisestä huolenaiheestaan; Kovisristikoihin tulisi saada tarra, jossa varoitettaisiin, että "Tämä ristikko voi vaarantaa terveytesi". Ideoin lisäksi (toki Taatan ajatusten innoittamana), että tarran yhteyteen voisi laittaa esim. Niuvanniemen portin kuvan. Että yltiöpäisimmätkin kovisfanit ymmärtäisivät ja pystyivät vihdoinkin realisoimaan, minkälaisten asioiden kanssa tässä ollaan tekemisissä.
143. Imppu26.6.2007 klo 10:32
Mihin Taata on joutunut, kun ei ole kioskilla enää? Missä KP:kin mahtaa olla? Kovin on mennyt hiljaiseksi.
144. Taata11.8.2007 klo 16:56
Taata on matkustellut paljon. KP on tavattavissa sätissä.
145. Kepa27.8.2007 klo 09:02
Kioskit näyttävät olevan taas pop, joten Taatan kioski palaa...?

Mikä on Taatan tilanne? Sudokut vai Aulis rulaa?

Nyt, kun kesän helteet ja terassikelit ovat ohi, voitanee palata laatimuksien ja ratkaisujen pariin.

Onko Taata löytänyt tien kesäpäiviltä kotiin? Ettei vain olisi eksynyt Poriin? Tai Juvalle? Hesassakin kuuluu pyörineen, Sanomatalossa myös.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *