KESKUSTELUT > RISTIKOT > HESARI 1.12.

3131. Hesari 1.12.

EJlo2.12.2006 klo 12:27
Olisikohan Aulikselle tullut virhe yhteen vinkkiin?
Marcello pitäisi olla ilmeisesti MARCELO. Miten ovat muut onnistuneet kohdan ratkaisussa ?
2. kp2.12.2006 klo 14:24
EJlo
Mikä tuo vihje on?
On nimittäin Marcelloja ja Marceloja.
3. EJlo2.12.2006 klo 18:28
Anteeksi epäselvä ilmaus. Vihjesanana on siis Marcello. Kirjoista ei löytynyt nelikirjaimista tälle nimelle sopivaa vastinetta. Nyt kun kohta on valmis niin siihen tuli sukunimi, joka Ekin kirjan mukaan olisi Marcelo´n nimeen liittyvä. Tästä syystä oli tuo virhe oletukseni.
4. JTak2.12.2006 klo 18:53
Jos kyse on siitä mistä arvelen, niin Ekin kirjan uusimmassa painoksessa on tämä oikein. Siinä vanhassa vielä väärin. Toisin sanoen ristikon vihjeessä olisi pikkuvirhe.
5. iso S2.12.2006 klo 19:02
Minulla olevassa Ekin kirjassa vuosimallia 1997 Rios on Marcello. Netissä on luonnollisesti molempia versioita eikä kumpikaan ole välttämättä väärin. Kielillä suomi ja englanti hakiessa Marcelo voittaa 54600-109 joten jos jompikumpi pitäisi julistaa vääräksi niin sanoisin että kaksiälläinen, siis sekä Aulis että Eki olisivat tarttuneet väärään muotoon.

Tällä kertaa ristikko ei ratkennut ilman dopingia eikä pahemmin hävetä. Jos olen oikeassa niin "Margarita" on roolihenkilön nimi mikä on esiintynyt yhden kerran tv-sarjassa "Mujeres insólitas" (1977). Voi olla että laatija silpaisi tämän omasta laajasta muististaan mutta epäilen että Google on heilahtanut sielläkin suunnalla.

Pari kohtaa on vieläkin hakusessa.
6. kp2.12.2006 klo 19:25
http://fi.wikipedia.org/wiki/Marcelo_R%C3%ADos
En tiedä. Kivitättekö minut nyt, mutta onko tästä kysymys?
7. iso S2.12.2006 klo 21:36
No niin, mutkat oikenivat vaikka täytyy myöntää että tavallista enemmän oli arvaus- ja tarkistuspuolelle menevää. No, syy lienee heikon yleissivistykseni eikä ristikon :-(

Afro-festari: enpä ole aktiivisesti kuullut. Ratkaisusana viittaa Googlen mielestä yhtä hanakasti australopithecus-fossiiliin, joka kulkee myös nimillä "Lucyn lapsi" ja "maailman vanhin lapsi. Melko tuore tapaus, vain 3.3 miljoonaa vuotta vanha joten olisi pitänyt nimi muistaa vaikka ei koulukavereita oltukaan.

Margarita: mainitsin jo edellä enkä usko toiste tapaavani.

Gabonissa: lähes Takahikiän veroinen city. 7 kilometrin säteelle pakkautunut 266 asukasta. Google on epävarma tarkoitinko kuitenkin ristikoista tuttua radiotoimittajaa.

Irma: voi olla tunnettukin kyky, en kuitenkaan muista kuulleeni. Olisin arvannut piilokirjaimen väärin. Kuollut 15 vuotta sitten, Google löytää 3 mainintaa nimelle. Piste Ekille, löytyy Ristisanakirjasta. Kyseessä on luonnollisesti ratkojapiste. Tässä yhteydessä voisi esittää surunvalittelut siitä että Eki ei tee laatijoita ajatellen ns. normatiivisia teoksia missä luokittelisi sanat enemmän ja vähemmän suotaviin. Tämä voisi olla niitä suohon tallattavia.

-Island: löytyy useitakin, yhtäkään en tunne: Ontario, Massachusetts, New Brunswick ja Mississippi kukin ylpeitä X-islandin sijaintipaikkoja.

Italiaa (1.): 1000 asukasta ellei mafia ole tehoharventanut.

Italiaa (2.): vau, city! 7 km:n säteellä lähes 30000 asukasta! Silti tunnetumpi erään härän nimen osana. Valitettavasti sen nimen alussa on määräävän artikkelin oloinen lisuke mikä haittaa vihjekäyttöä.

Magnus: kuka? Ykkösdivaritasoinen jalkapalloilijako?

Alareunan naista en tunnistanut naamasta ja poikittaisen viimeisen sanan vihjekuva on sen verran epämääräinen että ensin sain ratkaisun missä vihjeeksi olisi kelvannut muunkin naisen kuva, mieluiten vähän iäkkäämmän.

Elävänä perille ja seuraavaa odottamaan jääden. Kenetköhän näemme ensi kerralla?
8. qwer2.12.2006 klo 22:29
Tärkeintähän on saada vaakalauseet oikein. Pystysanoilla ei ole niin väliä. Piti luntata se alin lause. Lähihistoria kun ei tulevalla dementikolla pysy mielessä. Iso S kertoikin edellä samat asiat, jota minuakin jäivät askarruttamaan. Gabonin karttaa tutkiessani löysin paikan nimeltä Lambarene. Eräs Albert (...) vaikutti siellä. En osaa hänen sukunimeänsä kirjoittaa.
9. RA2.12.2006 klo 22:56
Ylläoleva keskustelu kuulostaa nyt (jo) siltä, että ei kauheasti kaduta, vaikka unohdinkin ko. Hesarin hankinnan.

:-)
10. qwer2.12.2006 klo 23:32
RA. Parempi olisi kun et osallistu ollenkaan hesarin ristikkokeskusteluun. Jätä edes Hesarin ristikot rauhaan.
11. RA2.12.2006 klo 23:34
OK.
12. mia3.12.2006 klo 12:20
Nyppii se alakuvan nainen. Oliskohan Tatin tytär.
13. Jukkis3.12.2006 klo 20:37
Tulihan tämä lopulta täyteen. Kyllä oli taas sekä Vuokilan että Wirenin kirjoille käyttöä, ja Googlelle.

Tuo Margarita oli kyllä ihan John Lailaren veroinen suoritus Aulikselta.
14. iso S3.12.2006 klo 22:14
mia: alakuvan naista "nypittiin" vielä pahemmin, itse asiassa siitä ei kohtelu pahene. Hän on ristikoista kohtalaisen tuttu, mutta ei juuri koskaan kuvavihjeenä. Sinulla on viimeiseen kirjaimeen rajoittuvassa pystysanassa sama virhe kuin minullakin ensin.

Tatilla todellakin oli tytär Sophie sen lisäksi että hän oli Pierren isä. Sophie käytti kuitenkin isän alkuperäistä nimeä Tatischeff. Naama ei täsmää; kuva löytyy täältä:

http://www.festival-larochelle.org/images/categori es/32.jpg
15. Taata6.12.2006 klo 17:22
Ei ole Tatin tytär eikä ole enää juuri muutakaan, mutta aikoinaan oli kovasti esillä ja etenkin lehdissä, kun murhaa
uutisoitiin pitkät ajat, kun oli sellaisista piireistä.
En tiedä, vaikka voisi olla tätikin?
16. Jukkis14.12.2006 klo 20:29
Tämä 1.12. ristikko tuli täyteen jo viime viikolla, ja ajattelin että voisi vaihteeksi vaikka lähettää arvontaan. Unohtui jonnekin ja vasta äsken rupesin sitä laittamaan kirjekuoreen. Mutta siinä lukee, että "oltava perillä viimeistään 16. joulukuuta".

Siis lauantaina! Mikä juutas tuossakin on ollut jollakin mielessä kun tuollaisen määräyksen on tuohon laittanut? Jos nyt torstaina vien postilaatikkoon, niin se lähtee huomenna klo 17 ja on perillä maanantaina. Pöh.

Vai jaetaanko postia yrityksille lauantaisinkin?
17. HT14.12.2006 klo 23:20
Jukkis:

------------
Mutta siinä lukee, että "oltava perillä viimeistään 16. joulukuuta".

Siis lauantaina! Mikä juutas tuossakin on ollut jollakin mielessä kun tuollaisen määräyksen on tuohon laittanut?
-------------

Tuota olen minäkin aina kummastellut. Ainoa mieleen tullut selitys on, että jotkut säästävät postimaksussa ja vievät ristikot itse toimitukseen, ja tuollainen temppuhan sujuu lauantainakin.
18. iso S15.12.2006 klo 08:09
Olisiko käynyt niin että jollekulle on käynyt ylivoimaiseksi kuukauden pituuden huomioiminen? Ristikolle annetaan luultavasti kiinteä määrä päiviä ratkaisuaikaa. Silloin kun julkaisupäivän ja viimeisen palautuspäivän välissä on kuunvaihde niin täytyy muistaa kuinka monta päivää on julkaisukuussa.

Tämä teoria on hyvä joskin huono. Marraskuun lyhyyden vuoksi laskelma voi heittää päivällä mutta sen pitäisi heittää taaksepäin, siis niin että jos tavoiteltu päivä on perjantai niin saataisiinkin tulokseksi torstai eikä lauantai jos luultaisiin että marraskuussa on 31 päivää.

Lisäksi, jos ajatellaan että palautuspäiväksi halutaan perjantai ja oikea kuukaudenpäivä olisi 15. päivä niin ratkaisuajan pitäisi olla 3 viikkoa että teoria purisi, koska julkaisupäiväkin on perjantai. Kahden viikon ratkaisuajalla 15. päivänä palautettava ristikko olisi julkaistu joulukuun puolella. Se taas ei käy, koska oikea ratkaisu julkaistaan 3 viikon kuluttua julkaisusta. Silloin joku voisi katsoa lehdestä aamulla oikean ratkaisun, täyttää sen 3 viikkoa vanhaan ristikkoon ymmärtämättä mistään mitään ja kiikuttaa toimitukseen.
19. HT15.12.2006 klo 09:24
Minun havaintojeni mukaan viimeinen perilläolopäivä on aina lauantai, niin myös tänään ilmestyneessä ristikossa ("perillä viimeistään 30. joulukuuta"). Jos annetaan se kiinteä määrä päiviä ja määrä on 15, silloinhan viimeinen palautuspäivä on aina lauantai, kun ristikko kerran julkaistaan perjantaina.
20. iso S15.12.2006 klo 10:19
Näin on jos näin on. Minun pohdiskeluni perustui Jukkiksen havaintoon ja siihen olettamukseen että kyseessä olisi ollut virheestä johtuva yksittäistapaus. Itse en palauttele jotten en ole kiinnittänyt huomiota palautuspäiviin eikä ole tässä silmän ulottuvilla yhtään ristikkoa mistä olisi voinut tarkistaa.

Julistetaan nyrkkipostiteoria voittajaksi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *