KESKUSTELUT > RISTIKOT > (V)IHASTUTTAVAT MANEERIT

3059. (V)ihastuttavat maneerit

Eki3.11.2006 klo 09:22
Ristikoissa on maneereja. Laatijoilla on omia maneereja. Miten suhtaudut niihin ratkojana?

Aihe tuli mieleen iso S:n pohtiessa vihjeen "Seppo Ahtia" ratkaisua. Jos joku keksisi (ja ehkä on keksinytkin) panna minkä tahansa ruumiinosan vihjeeksi tuon tai "Matt Nickersonia" tai "Tea Istaa", se voisi oikeassa paikassa naurattaa tai hymähdyttää, mutta pitkän päälle - sadatta kertaa käytettynä - tuskin enää naurattaisi. Maneerina siitä tulisi todennäköisesti raivostuttava. Vaikka vastaus joka sadas kerta olisikin ko. henkilön hengentuote, ei se maneeriksi luokittelua silti estäisi.

Henkilönnimet, etenkin monikossa, ovat ristikoissa niin yleisiä, että maneereissa on hyvätkin puolensa. Jo 70-luvulta asti ovat tuttuja Martti Räikkösen mies- ja naishahmot, jotka muodostivat/muodostavat merkittävän osan hänen ristikoittensa piirrosvihjeistä. Naiselle oli erivärinen tukka ja miehelle ilmestyi tukanvärin muutosten ohella viikset yms. kasvokuvan vieressä oli sitten vaikka "Ista" tai "Nykänen" ja siitä saattoi arvata, että nainen on Tea tai mies on Matti. Minusta tämä on ihan ok maneeri, kun sillä tosiaan saatiin ristikkoon kuvitusta. Joskus tuli naureskeltua hyväntahtoisesti sille, jos henkilöhahmon ja nimen yhteys oli sellainen, joka ei ensin tule mieleen.

Aulis Lehto keksi aikoinaan nimen monikolle vihjeen "kaimat keskenään". Luulen ratkoneeni ensimmäisen ristikon, jossa tuo vihje oli, tai ainakin ensimmäistä kertaa eteen tullessaan se oli riemastuttava. Siitä tuli Aulikselle maneeri, mutta minusta se toimii edelleen eikä vihastuta. Auliksen onni oli, että siitä ei tullut koko ristikkomaailman maneeria vaan hän on sen voinut pitää jokseenkin itsellään.

Tässä lienee ollut vasta maneerien jäävuoren huippu.
2. iso S3.11.2006 klo 10:20
Minusta Räikkönen käyttää ainakin nykyään kasvokuvia vain monikoiden yhteydessä. Pelkkä Matti ei saa vihjeekseen miehenpäätä, mutta Matit on Nykänen ja miehen kasvot. Silloin kasvojen ei tarvitsekaan olla Nykäsen näköiset, sehän on ihan eri Matti. Jos tarkkoja ollaan niin se on tavallaan kiusallista jos täsmälleen sama kuva on tänään Matti ja huomenna Jussi.

Ensin tämä tyyli karvan verran ärsytti mutta nyt olen sen hyväksynyt ja pidän joissakin tapauksissa hyvänäkin. Ennemmin riipii se jos samassa ristikossa on vihjeinä X:n kaimat, Y:n kaimat ja Z:n kaimat. Erinäköiset kuvat tuovat vaihtelun tuntua vaikka ovatkin asiallisesti samaa kaavaa toistavia. Toinen vaihtoehto on kaivaa jostain kaksi sukunimeä. Joillekin etunimille on vaikea löytää yhtäkin sopivan tunnettua, saati sitten kahta. Yleisille ratkaisusanoille muodostuu helposti vakiopareja: Klem ja Vatanen -> Arit, Välkki ja Hirvonen -> Anitat. Kun käyttää toisena kuvaa niin pääsee vaihtelemaan nimeä eikä se tunnu yhtä puuduttavalta.

Jos joutuisi käyttämään vihjeenä melko tuntemattomia sukunimiä niin ratkoja ei välttämättä edes tiedä etsitäänkö miehen vai naisen nimiä. Kuvan käyttö ratkaisee tämän ongelman. Outokin sukunimi ja kuva tuntuu paremmalta kuin "miehiä" tai "naisia" ja informaatioarvo on sama.

Auliksellahan niitä maneereita löytyy, erityisesti vakiokuvien käyttö. Samasta kuvasta voi tulla milloin mitäkin, enemmin tai vähemmän osuvasti. Ainakaan ei pääse syyttämään siitä että olisi pakonomaisesti vakio vihje->sana. Yksi Auliksen vakio on Taav-kirjaimen kuva, toinen "järisi 1911"->Taal, minkä esiintyminen tuntuu kyllä vähentyneen. Tietty terroristi elää ja voi niin hyvin Auliksen ristikoissa että tuntuu pikemminkin suosimiselta kuin karttamiselta. Kenelläkään muulla en ole nähnyt auto->Atos, mutta Auliksella useasti.
3. Eki3.11.2006 klo 10:27
Ehkä sanoin taas epäselvästi, mutta puhuin koko ajan monikkovihjeista ja tarkoitin sitä, että mies- tai naishahmon kuva ei aina vastaa mielikuvaa siitä, minkä näköisiä ovat ko. nimiset henkilöt.
4. corona3.11.2006 klo 10:56
Lipsun otsikkoaiheesta, mutta sehän on jo maneerini.

Vuokilan inspiroimana esittelen Lehtoa parhaimmillaan:
Vaillinaisesta kuvavihjeestä oli tunnistettavissa Aino Actén piirteitä ja vastauksesi tuli - yllätys yllätys - AINOA.
5. iso S3.11.2006 klo 10:57
Kyllä minä sen noin luin ja arvelin, mutta varmuuden välttämiseksi laitoin aiheesta oman mielikuvani mikä ei välttämättä ole tosi edes nyt saati sitten 70-lukua koskien.

Pahalla tahdolla ja huolimattomalla lukemisella alustuksen voisi tulkita niin että Räikkönen saattaa käyttää mielikuvitushenkilön kasvokuvaa yksikössä olevan etunimen vihjeeksi (voi joskus käyttääkin, vaikka en muista) tai niin että kasvokuvasta ja sukunimestä tulee yksikössä oleva etunimi (näin en usko Räikkösen tekevän edes vahingossa).

Tarkoitus ja meidän molempien käsitys oli siis se että Räikköselle on tyypillistä vihjata monikollinen etunimi käyttäen sukunimeä ja etunimeen sopivan sukupuolen kasvokuvaa.

Monissa tapauksissa etunimellä ja kasvoilla ei ole mitään pakollista yhteyttä (nimi on ollut yleisehkössä käytössä riittävän kauan) mutta täytyy myöntää että joskus hyvin nykyaikaisen muotinimen kuvana voi olla partasuu ukko tai hyvin vanhahtavan nimen kuvana nuori naama. Se on huvittavaa, siitäkään emme ole kaksimielisiä.

Jatkaakseni otsikon mukaista teemaa yleisellä tasolla: pääperiaatteessa maneerit ärsyttävät, enemmän tai vähemmän. Jotkut maneerit voivat tuntua tutuilta ja turvallisilta. Ainakin niiden tunteminen helpottaa ristikon ratkaisemista, joten niistä voi olla hyötyä jos käyttää maneeripitoista ristikkoa näytösluontoisesti elvistelytarkoitukseen (katso miten hyvä minä olen ratkomaan). Tällaiseenhan me emme toki alennu.
6. Kaitsu3.11.2006 klo 11:58
Ei nyt ihan maneeri, mutta kuitenkin. Olen ratkoessani ollut havaitsevinani laatijoiden harrastavan sanojen ryöstöviljelyä. Joskus törmää riemastuttavaan, uuteen vihje-sana-pariin. Mutta kuinka ollakaan, seuraavassa saman laatijan ristikossa aihe toistuu, ja taas… Sitten viikon parin päästä on tuo sama, uusi idea muunnelmana jonkun toisen laatijan tuotoksessa. Ja kun kymmenennessä peräkkäisessä, kuuden eri laatijan ristikossa törmää tuohon samaan yhdistelmään, on sen riemastuttavuus laskenut rankasti pakkaselle.
7. iso S3.11.2006 klo 13:16
Ei nyt ihan liioittelun makua, mutta kuitenkin. Aikamoinen sattuma jos kymmenessä peräkkäisessä ristikossa törmää samaan sanaan ja saman vihjeen muunnelmalla.

Jos oikeasti kahden viikon sisällä tulee sama uusi pari kuudelta laatijalta niin silloin on kyllä napattu omatoimisesti ilmasta jotain ajassa liikkuvaa ja keksitty samaa ruutia ihan itse. Ei ainakaan minulla idea päädy ristikoksi ja lehteen asti kahdessa viikossa joten tuollainen lainanerous ei onnistu noin nopeasti.

Laatija voi kontrolloida vain itseään ja on tietysti syytäkin, koska ristikot päätyvät todennäköisesti samoihin käsiin ja tuo riemastuksen vaihtuminen kiehahdukseksi on täysin mahdollista. Joku toinen laatija tekee toiseen lehteen ja asiakaskunta on enemmän tai vähemmän eri. Onko silloin paha juttu jos riemastus tarjotaan tämänkin lehden asiakkaille? Jos viisi laatijaa tekee tämän niin onko ensimmäinen hyväntekijä ja loput aina vain suurempia pahantekijöitä? Syyllisyyttä ei ainakaan voi mitata ristikoiden julkaisujärjestyksessä, vaan vihjeiden syntymisjärjestyksessä (mitä ratkoja ei voi tietää).

No, tietysti laatija voisi olla niin fiksu että arvaa monen muun tarttuvan tuohon herkkupalaan eikä itse koske siihen, koska se on muuttunut julkaisuvaiheessa myrkkypalaksi. Jos sitten kaikki laatijat olisivat fiksuja niin hieno vihje jäisi ainutkertaiseksi ja iso osa ratkojista ei koskaan pääsisi nauttimaan siitä.

Olemme siis onnellisimpia silloin kun meillä on yksi tosi fiksu laatija (keksii loistavan vihjeen), paljon melko fiksuja (eivät monista sitä) ja muutama ajatusten kopioija, kukin eri leirissä.
8. Kaitsu3.11.2006 klo 16:16
”En ole ikinä nähnyt niin isoa kalaa, joka viime kesänä pääsi minulta karkuun.” Liioittelu ja yli-ilmaisujen käyttö kuulunee tarinan kerronnassa varsin yleisesti hyväksyttäviin tehokeinoihin, vaikka se lakituvassa olisikin valehtelemista. Toisaalta absoluuttinen totuus on erittäin vaikeasti määriteltävä asia, eikä mielestäni ole aina edes tarpeellista hakeakaan sitä.

Jälleen kerran minun on sanouduttava irti kaikenlaisista, ristikoihin liittyvistä, kuppikunnista. Ristikon laadinta edellyttää mielestäni lähes yli-inhimillisiä taitoja, enkä edes kuvittele kykeneväni sellaiseen. Siksipä saatankin kuvitella laatijoille paranormaaleja ominaisuuksia, joita iso S antaa ymmärtää tarvittavan edellisessä mielipiteessäni kerrotun havaintoni toteutumiseen.

Vilkaisin kyllä ympärilleni, enkä havainnut tuomaria tai valamiesaitiota, joten päätin kirjoittaa ihan mutu-tuntumalla. En pyrkinyt syyttelemään ketään tai mitään. Syyttely onkin mielestäni useimmiten hedelmätöntä, tärkeämpää olisi pohtia miten vältettäisiin vastaisuudessa samojen virheiden toistuminen.

Saatoin erehtyä edellisessä kirjoituksessani käyttämään liian suuria lukuja, mutta enhän ole koskaan kehunutkaan matemaattisilla lahjoillani. Olen kuitenkin ollut havaitsevinani subjektiivisena totuutenani, havainnointiani saattaa tosin rajoittaa, toistaiseksi ainakin diagnostisoimaton, alkava dementiani, että ristikoissa esiintyy joitain minulla uusia ja raikkaita vihje-ratkaisu-yhdistelmiä.

Kun tuollainen uutuus esiintyy useammin kuin kahdesti samassa ristikkolehdessä lähes identtisessä muodossa, se jää kummasti mieleen. Ja kun törmää toisen kustantajan ristikoissa samaan yhdistelmään jälleen kerran pari, alkaa se tuntua jo oudolta. Ymmärtäisin jos kyseessä olisi ollut jokin ajankohtainen asia, silloin voisi kuvitella laatijoiden vain reagoineen sunnilleen yhtäaikaisesti ja samansuuntaisesti, mutta kun sanoissa ei ollut mielestäni mitään erityisen ajankohtaista.

Sattuma tietenkin selittää useita outouksia elämässämme ja saattaahan tämäkin havaintoni olla sattuman satoa. En tiedä sitäkään kuinka uusia luomuksia ristikot ovat ilmestyessään lehdissä. Voihan olla, että laatija on käyttänyt vihje-sana-yhdistelmäänsä vuosien välein, jolloin se minusta on täysin hyväksyttävää, ja sitten ilkeämielinen lehden kokoaja on poiminut juuri nuo ristikot peräkkäin lehteensä. Mutta jos laatija on tiennyt ristikoidensa päätyvän samaan lehteen ja siitä huolimatta käyttää useasti samaa, erikoista yhdistelmää, haiskahtaa se minusta leipääntymiseltä.

Kenelläkään ei tiettävästi ole yksinoikeutta tiettyihin sanoihin, joten on mahdollista, että moinen vihje-ratkaisu pälkähtää toisenkin ratkojan päähän ja hän sitä käyttää, mutta oivalluksien samanaikaisuus tukee mielestäni oletustani laatijoiden yliaistillisista kyvyistä. Kolme pallukkaa ja kuusi viivaa??? Haa, attahan se siinä onkin! Riemastuminenkin on subjektiivista. :)
9. qwer3.11.2006 klo 16:42
Eki alustuksessaan kirjoitaa:
"Ristikoissa on maneereja. Laatijoilla on omia maneereja. Miten suhtaudut niihin ratkojana?"

Suhtaudun oikein positiivisesti asiaan. Auliksen ristikot olisivat jääneet ratkomatta suurimmaksi osaksi, ellei näitä toistoja (maneereita?)olisi.

Laatija on kuin tuuliviiri, ellei hän jätä ristikkoonsa jotakin puumerkkiä, mistä hänet tunnistaa seuraavalla kerralla. Laatija on kuin puolueloikkari, jos vaihtaa laadintatapaansa.

Tällä hetkellä tänne kirjoittavista laatijoista tonimikael taitaa olla ainoa, jolla ei ole maneeria. Tuskinpa edes puoluetaustaa.
10. iso S5.11.2006 klo 19:12
Nilkkaan kolahti Kaitsu-ilmiö kun hyppäsin Sanasepossa yli liian vaikeiksi osoittautuneet Skytän ja Kunnarin. Kahdessa viimeisessä ristikossa oli tuo muunnelman toistuminen, ei tosin liene mikään maailmanuutuus. Pentti Aallolla vihje oli muodossa "alkukokeet", Erkki Päiväläisellä "akoe".

Päiväläisellä on sellainen maneeri että vihjeruudut pitää saada täpötäyteen hinnalla millä hyvänsä. Seurauksena on lähes järkyttävän suurilla kirjaimilla HURRI ja erityisen ärsyttävänä (henkilökohtainen mielipide, muut saavat rakastaa näitä) pystyyn kirjoitetut vihjeet mitkä ovat usein hyvin vaikeasti luettavia kun kirjaimissa on enemmän leveyttä kuin korkeutta. Tähän ristikkoon tästä ei osunut oikein räikeää näytettä. Lähimmäsi nousee PATSAS ja enemmän tai vähemmän tarpeettomaksi kadeksi tavuksi jaettu
MO-
TA.

Yhden laatijan, jääköön nimi mainitsematta, työt tunnistaa yleensä kolmen piirteen yhdistelmästä: pikkutarkka siisteys kuvissa ja teksteissä (hyvä), lähes tai pelkästään yhden ruudun kokoiset irtonaiset vihjealueet (ratkojan kannalta ei erityistä merkitystä, paitsi että rakenteeseen yhdistyy kapeikkojen välttäminen joten mihin tahansa sanaan pääsee hyökkäämään monen poikittaisen kautta, suorituksena kunnioitettava) ja sivistyssanojen runsaus (haiskahtaa elvistelyltä: olen tietoviisaampi kuin sinä).
11. JPQ6.11.2006 klo 00:38
Kaitsu: aikoinaan eräässä ristikko lehdessä oliko kaikki jopa saman
laatijan tehtävissä oli sama vihje sama vastaus ja tästä olen
sanonutkin siis täällä foorumilla oli tylsää vaikka olenkin
aloittelija ratkonnassa.
12. JPQ6.11.2006 klo 03:32
Tosi myöhään tarkataen itseään tosi tylsää ei vain tylsää ja sama jos
erilaatijankin kun sama lehti.
13. Antti Viitamäki7.11.2006 klo 03:41
Tuo lienee erikoisin virke mitä olen eläissäni nähnyt. :-)
14. Tinke14.11.2006 klo 10:24
Joku laatija voisi ottaa maneerikseen sen, ettei käytä ristikossaan yhtä ainoata erisnimeä. Sellaiset ristikot olisivat varmasti kaikkien mieleen, luulisin.
15. Eki14.11.2006 klo 10:30
Parempi onea kuin Oslo?
16. Tinke14.11.2006 klo 10:50
Ethän Eki vain tarkoita, että erisnimetön ristikko olisi onea? Tulkitsen, että tarkoitat, että itse sana Oslo päihittäisi onean. Tottakai.

Itseä vaan joskus ärsyttää se, kun ratkonta menee pelkäksi nimien kahlaamiseksi. Onneksi on paljon hyviä laatijoita, jotka käyttävät vain vähän erisnimiä, sekä usein sellaisia aika tuttuja nimiä. Auliksen ristikot kyllä usein täyttyvät, mutta kyllä se aikamoista kirjojen kahlaamista usein on.
17. Eki14.11.2006 klo 11:05
Siirrän erisnimiaiheen omaksi säikeeksi.
18. Eki20.11.2008 klo 10:41
Itselleni muodostui hiljakseen maneeriksi panna Akaan vihjeeksi UUSI KAUPUNKI, mutta nyt se onneksi alkaa olla väärä vihje, joten pitää siirtyä eteenpäin ja keksiä jotain uutta.
19. Matti20.11.2008 klo 13:10
Luulisi että sanaan Utah on jo keksitty kaikki mahdolliset ja mahdottomat vihjeet. Mutta äskettäin törmäsin Teemun uutuuteen: hatun kääntö.
20. kp20.11.2008 klo 16:41
hatun kääntö> uttah ei käy.
21. ?20.11.2008 klo 17:07
HATUn kääntö käy.
22. kp20.11.2008 klo 21:03
nUTAH MIKÄ NUTAH
23. Jaska20.11.2008 klo 21:18
Hatu: 448 000 osumaa. Lähinnä kp:ta kaiketi hieromalaitos Varkaudessa. Tuleva ristikkosana?
24. Olavi Kivalo20.11.2008 klo 21:41
Akaakin on lähes loppuunkäytetty ratkaisusanana. Käytin sitä tänään vihjeenä sanalle SIAT. Siisi Akaa-. Koko sanallahan tarkoitetaan uuden kaupunginvaltuuston jäseniä.
25. pösilö21.11.2008 klo 18:08
Ei Utahin vihjeistö ole vielä ollenkaan loppuunkaluttu! Esimerkiksi Normandian maihinnousussa oli yhden lohkon peitenimi UTAH, josta voi riipiä vihjeitä kymmenittäin.
26. Olavi Kivalo21.11.2008 klo 18:14
Eikös se ollut vähän utamia setviä tätä Pallosen utahia kun vastausaikaa on kosolti jäljellä.
27. Jaska21.11.2008 klo 18:52
Pahus, luulin lähetysajan päättyneen. Mutta Mattihan se suurin syyllinen on, hyi Matti. Laittomuuden hyödyntäjien määrä lienee kuitenkin tässä tapauksessa 0?
28. Matti21.11.2008 klo 19:56
pösilö, totta puhut. Ja myös Omaha on usein ristikoissa - sillekin siis löytyy nyt uusia vihjeitä.

(Itselleni asettama rangaistus asian paljastamisesta ennen ratkaisuajan päättymistä, viisi minuuttia nurkassa häpeämistä, päättyi juuri. Rangaistus oli lievähkö, koska ristikkoa ei identifioitu.)
29. Jaska21.11.2008 klo 20:31
Joko on ollut VERKK-?
30. RA21.11.2008 klo 20:52
pösilö: "Esimerkiksi Normandian maihinnousussa oli yhden lohkon peitenimi UTAH, josta voi riipiä vihjeitä kymmenittäin."

Näin äkkiseltään kuulostaa aika tylsältä vihjeitysidealta??
31. Matti21.11.2008 klo 21:40
Jaska, musta pötsi on satakertaa parempi.
32. Eki21.11.2008 klo 21:48
Matti ei minusta ole ainakaan pekkaa pahempi.
33. pekka22.11.2008 klo 00:43
Hei teidän heiluville, tulin juuri yhdysanasiansaksakursseilta oli haaskaa, sain pari orkasmia, ei sen enempiä , jutellaanmyöhemmin lissää.
34. Olavi Kivalo22.11.2008 klo 09:44
Sarjassamme UTAHin tylsiä vihjeytysideioita:
Mormonien hatuilla malli ....
35. Eki22.11.2008 klo 10:09
Niin, kyllä mille tahansa sanalle löytyy roppakaupalla uusia vihjeitä. Koviksissa niitä uusia jatkuvasti esiintyykin. Pehmiksissä ja muissa "tavallisen kansan ristikoissa" ei kannata kauheasti haahuilla vähänkään hankalampien ideoiden puolella tässä(kään) sanassa. Mutta kyllä niissäkin kannattaa kierrättää vihjeitä sellaisissa sanoissa, joissa helppoja vaihtoehtoja löytyy.
36. pösilö22.11.2008 klo 14:55
Normandian maihinnousuun liittynee muuan sivujuonne, joka kiinnostanee ristikkokansaa. Operaation peitenimi oli OVERLORD ja maihinnousukaistat SWORD, JUNO,OMAHA ja UTAH. Jostain luin, tai kuulin, lähdettä en millään muista,että operaation ollessa suunnitteluvaiheessa jossain englantilaisessa lehdessä julkaistiin ristikko, jossa esiintyi ratkaisusanoina juuri noita peitenimiä. Luonnollisesti tiedustelupalvelu kiinnostui asiasta. Tarinan todenperäisyydestä minulla ei ole näyttöä, mutta uskoisin Kravattimiehen selvittävän asian taidoillaan ja laajalla yleissivistyksellään käden käänteessä.
37. Matti22.11.2008 klo 15:57
Myös iso S saa osallistua.
38. iso S22.11.2008 klo 16:25
Oi kiitos! Nyt ei Utah enää ole mielestäni suutahtaneen paikka kun sain luvan osallistua. Valitttavasti minulla ei ole tähän asiaan mitään sanomista ja sanon sen vain kerran: minähän osallistuin heti ensimmäisenä. Eki teki eli perusti ja osallistui vasta myöhemmin.

Lehti oli ilmeisesti Daily Telegraph eivätkä koodinimet olleet saman päivän ristikossa, mutta kahdeksan koodinimeä oli suhteellisen lyhyen ajan sisällä: " in a relatively short time span, eight D-Day code words— Juno, Gold, Sword, Utah, Omaha, Overlord, Mulberry and Neptune—had been in The Daily Telegraph crossword".

Tämä löytyi helposti kun annoin Googlelle hakusanoiksi
sword juno omaha utah puzzle
ja löysin linkin
_http://www.dailyrecord.us/Story.aspx?id=416&date= 9%2F5%2F2008
39. Matti22.11.2008 klo 16:42
iso S, et olisi kertonut miten löysit. Olisi saatu äimistellä.
40. iso S22.11.2008 klo 17:10
Saattehan te edelleenkin äimistellä ihan vapaasti!

No, minulla nyt sattuu olemaan sellainen luonteenheikkous että en (aina) halua kasvattaa mainetta maagisena guruna. Jos jotain "keksin" tai löydän, siihen on yleensä helppo ja luonnollinen selitys. Jos muut eivät ole löytäneet samaa niin siihenkin on useita luonnollisia selityksiä, kuten laiskuus tai uskonpuute ("ei se voi olla helppoa"). Siksi haluan rohkaista ihmisiä yrittämään itse, etenkin tämmöisissä asioissa missä epäonnistuminen ei tule kenenään tietoon. Teistäkin voi tulla maineikkaita löytäjiä kun olette visusti vaiti niistä lukemattomista kerroista kun olette lyöneet kirveenne kaivoon ja heittäneet hohtimenne kiveen!

Tuo löytämäni juttu loppuu siihen että salainen palvelu saa tekijän selville, mutta tekijän meriselitys on "seuraavan viikon lehdessä". Jätän sen löytämisen harjoitustehtäväksi.
41. pösilö22.11.2008 klo 17:12
Kiitokset S:lle nopeasta toiminnasta! Muistikuvani ei sittenkään ollut hatusta ( ei mormonien) vetäisty.
RA:lle totean, että vihjeiden tylsyys on aika suhteellista, jos jokin vihje ei kuulu omaan tietämykseen tai intresseihin, sen helposti tuomitsee huonoksi.
TALI -IHANTALA lienee ihan salonkikelpoinen, miksei siis myös OMAHA-beach, jota on kuvattu varsin vaikuttavasti esim. Spielbergin elokuvassa "Pelastakaa sotamies Ryan". UTAH-lohko on siitä vain hivenen länteen.
42. RA22.11.2008 klo 20:50
pösilö: "RA:lle totean, että vihjeiden tylsyys on aika suhteellista, jos jokin vihje ei kuulu omaan tietämykseen tai intresseihin, sen helposti tuomitsee huonoksi."

Pistin pari kyssäriä siihen perään (... kuulostaa... tylsältä??)merkiksi siitä, että tarkoitukseni oli kysyä, mitä mieltä ollaan.

Minusta se kuulosti tylsältä, kun yritin kuvitella lukuisia ratkojia (en siis vain itseäni) vihjeen kimpussa. "Tylsä" oli huonosti valittu sana. Parempi olisi ollut, jos olisin kysynyt, että kuulostaako jo "liian vaikealta"??

Ja mikä taas on liian vaikeaa, ei liene absoluuttisesti määriteltävissä. Ristikon haluttu vaikeustaso ja julkaisupaikka ratkaisee.
43. Kravattimies23.11.2008 klo 03:11
Suomensin UTAH-asiaa:

Toukokuussa 1944 sana UTAH ilmestyi Daily Telegraphin ristikon ratkaisussa. UTAH oli peitenimi Normandian maihinnousun rannikkokaistalle, jonne Yhdysvaltain neljäs hyökkäysdivisioona oli määrätty.

Aikaisemminkin oli ollut maihinnousun peitenimiä, kuten JUNO, GOLD ja SWORD, jotka kaikki koskivat brittijoukkoja, mutta ne olivat yleisiä ristikoissa.

Sitten 22. 5. 1944 oli vihje "Red Indian on the Missouri (5)", jonka ratkaisu oli OMAHA - peitenimi Yhdysvaltain 1. hyökkäysdivisioonan maihinnousukaistalle. Lauantaina 27.5.1944 oli OVERLORD (koko operaation peitenimi). 30.5.1944 oli MULBERRY (maihinousun kelluvat satamat). 1.6.1944 oli ratkaisu kohtaan 15 pystysuoraan: NEPTUNE (laivaston hyökkäysvaihe).

Maihinnousu oli viiden päivän päässä ja MI5:n hälytyskellot alkoivat soida, varsinkin kun Daily Telegraphin ristikoista oli tehty ilmoitus jo kaksi vuotta aikaisemmin.

Lordi Tweedsmuir (jonka isä oli romaanikirjailija John Buchan) oli kutsuttu tutkimaan ratkaisusanan DIEPPE ilmestymistä Telegraphin elokuun 17. päivän ristikkoon. Ratkaisu julkaistiin 18. päivä. Seuraavana päivänä tehtiin ratsia. Tweedsmuir oli silloin vanhempi tiedustelu-upseeri Kanadan armeijassa, joka yhdessä MI5:n kanssa tutki asiaa. Tutkimuksessa todettiin, että sanan esiintyminen ristikossa oli puhdas sattuma.

Sanojen JUNO, GOLD, SWORD, UTAH, OMAHA, OVERLORD, MULBERRY ja NEPTUNE esiintyminen ristikossa meni jo liian pitkälle. Opettaja Leonard Dawe, Telegraphin ristikkojen laatija, joutui kotonaan Leatherheadissä MI5:n kuulusteltavaksi. Toinenkin laatija Melville Jones sai samoin kovan käsittelyn, mutta lopulta molemmat jätettiin ampumatta.

1984 lehti kertoi taas maihinnousupäivän ristikoista. Sen luettuaan Ronald French, Wolverhamptonista, tuli kertomaan lisätietoja. Hän sanoi olleensa 14-vuotias koulupoika 1944. French kertoi, että Dawe kutsui joskus oppilaita työhuoneeseensa ja innosti näitä täyttämään tyhjiä ristikkopohjia sanoilla. Myöhemmin Dawe kirjoitti vihjeet itse.

French väitti oppineensa peitenimet maihinnousua odottavilta kanadalaisilta ja yhdysvaltalaisilta sotilailta, joiden majapaikat olivat koulun lähellä. Hän vakuutti, että peitenimet tunnettiin yleisesti. Se mitä ei tiedetty, oli missä ja milloin maihinnousu tapahtuisi. Sotilaat olivat puhuneet vapaasti, koska koululaisethan eivät voineet olla natsien vakoojia.

French ei muista kirjoittaneensa peitenimiä ristikkopohjiin, mutta muistaa sen, että maihinnousun jälkeen Dawe kutsui hänet luokseen ja kysyi suoraan, mistä sanat oli saatu. Kerroin, että olin kirjoittanut muistiin sotilailta kuulemiani asioita. Hän kauhistui ja sanoi, että muistikirjat pitää polttaa heti. Minun piti vannoa käsi Raamatulla, etten kerro asiasta. Sen lupauksen olen pitänyt tähän asti.

Vuonna 1995 Ken Russell, Havantista, kertoi täyttäneensä Dawelle ristikkopohjia. Vuonna 1980, neljä vuotta ennen Frenchin tunnustusta Times-lehti oli julkaissut kirjeen, jossa joku entinen oppilas paljasti olleensa peitenimien rikoksentekijä.

Russell kirjoitti: "Olin hämmästynyt, että tekijä oli pysynyt vaiti. Hän olisi taatusti saanut selkäsaunan."

Ronald Frenchin poika, Simon, muistelee: "Tiedän, että koulun rehtori oli vähällä menettää työpaikkansa. Tiedustelu-upseerit kuulustelivat isääni, mutta lopulta päättivät, että kyseessä oli aivan viaton asia."

Lähde:http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/14608 92/D-Day-crosswords-are-still-a-few-clues-short-of -a-solution.html
44. pösilö23.11.2008 klo 10:30
Upeaa!
45. Eki23.11.2008 klo 10:47
Tuota lukiessa ei oikein tiennyt, uskoako vai ei ja itkeäkö vai nauraa (muutamia tunteita luetellakseni).
46. Matti23.11.2008 klo 10:55
Upeaa ristikkohistoriaa! Sopisi varmaan etusivun pakinaosastoon.
47. Matti2.12.2008 klo 09:48
pösilö, eilen oli Ekin maanantaikeskiksessä vihje

Normandian maihinnousun lohko (4)
48. RA2.12.2008 klo 18:07
Niin oli... tuo Normandia vihje.
Helppoa kuin mikä! Heti tiesin!
;-D
49. tonimikael2.12.2008 klo 18:18
Grrr... pitääpä antaa Ekille lähestymiskielto tälle nettisivustolle, jos kerran tällaista vaikuttaa... (ja tähän sellanen Voihan Vitjat -irvistiö)
50. RA2.12.2008 klo 18:26
Ajattelin vaan tuoda esille, kun j o k u tuossa yllä (22.11.2008 klo 20:50) eppäili, että olis liian vaikea.
51. tonimikael2.12.2008 klo 23:08
Höh, sisäpiirix menee ;)
52. Matti3.12.2008 klo 00:49
tonimikael, se on irviö.
>:=[
53. Eki18.2.2010 klo 13:42
Onko löytynyt uusia maneereja?
54. Marco Poloinen18.2.2010 klo 16:03
Kun on huono muisti, niin maneeritkin tuntuvat aina uusilta ja raikkailta. Omat ja toisten.
55. Kravattimies19.2.2010 klo 08:10
Tavuristikoissa sanan pituutta voi lisätä kahdella ruudulla aika kivasti, kuten Seppo I. Lahti on tehnyt jo aika kauan.

Kuvaristikoissa pituutta tulee lisää neljä ruutua yksikössä.

En kerro enempää.
56. Jaska19.2.2010 klo 21:50
Kuvavihjeenä substantiivi, lisätään kuva: AUTO -> AUTOKUVA.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *