KESKUSTELUT > RISTIKOT > HS KK-LIITE MARRASKUU

3058. hs kk-liite marraskuu

tirli2.11.2006 klo 04:27
mikä on jesse, seppo ahtia
sekä pääkuvan sanat
2. iso S2.11.2006 klo 09:42
Valitan, ristikolla on palautusaikaa marraskuun 14. päivään asti ja täällä on sellainen käytäntö että palkintoristikoiden ratkaisusanoja ei paljasteta kun palautusaika ei ole päättynyt.

Ristikon yläkulma on vaikea koska pääkuvasta lähtee niin monta ratkaisusanaa. Ne kaikki liittyvät enemmän tai vähemmän selkeästi kuvan henkilöihin ja/tai tilanteisiin. Jokseenkin ainoa keino selvitä niistä on se että saa riittävästi apua poikittaisista sanoista.

Jesse on ristikoista tuttu Raamatun henkilö, jonka nimi kirjoitetaan vihjeen tai ratkaisusanan osoittamalla tavalla kielestä ja versiosta riippuen. Suoraan sanottuna suurinpiirtein: jos tämä vihjeen ja ratkaisun pari ei ole tuttu niin ratkaisija on harrastanut erittäin korkealaatuisia ristikoita tai sitten kokemus on sen verran rajallinen että ei ole ihme jos näin vaikeassa paikassa tarvitsee apua. Sitä ei kuitenkaan valitettavasti voi vielä julkisesti antaa tämän selkeämmin. Jos sinulla on ratkojatuttuja niin joku varmasti tietää; yksityisesti saa kyllä neuvoa.

Seppo Ahti on pakinoitsija Bisquit ja haetaan hänen julkaisemansa kirjan tai kirjasarjan nimeä. Kyseessä on eräänlainen Mitä-Missä-Milloin-parodia. Wikipedia ei mainitse tätä/näitä Seppo Ahdin kirjojen luettelossa, ehkä siksi että tekijöitä oli useita. Jonkun isohkon kirjaston hakemistosta löytynee. Hyllyssä ei välttämättä ole, puhutaan vuosista (noin) 1979-1986. Voit pinnata ja katsoa tekijän nimellä Helsingin kirjaston nettihausta,
www.helmet.fi

Googlellakin saatat tunnistaa oikean vastauksen kun katselet mitä tarjoaa haku Seppo Ahti kirja.

Yleensäkin Google on joskus hämmästyttävän tehokas apuväline, kun käyttää vähän mielikuvitusta ja järkeä hakusanojen valinnassa. Seppo Ahtia? Kuulostaa henkilön nimeltä. Minkähän alan miehiä on? Onkohan perusmuodossa vai taivutettu? Näihinkin voi löytää vastauksen kokeilemalla hakusanoiksi Seppo Ahti ja Seppo Ahtia. Kun selviää että kyseessä on kirjailija, on loogista arvella että kyseessä voi olla kirjan nimi. Tuskin tässä nimeltä mainitun henkilön ruumiinosia kysellään!
3. tuittu3.11.2006 klo 03:39
googletin kyllä mutta en alannut selailemaan suuremmin vastauksia..en mä ihan varis oo
4. iso S3.11.2006 klo 08:57
tirli = tuittu? Anteeksi jos kävi kunnialle. Ei ollut tarkoitettu henkilökohtaiseksi loukkaukseksi vaan yleiseksi tiedontasaukseksi. Itse olen oppinut näiltä sivuilta yhtä ja toista ja oletan että täällä käy myös sellaisia ihmisiä joille hakukoneen käyttö on suht vierasta. En väitä enkä oleta että olet sellainen, mutta tämä on julkinen palsta mitä lukee muutkin kuin kysyjä ja vastaaja. Siinäkin on omat niksinsä että oppii valitsemaan hakusanoja mitkä rajaavat riittävästi mutta ei liikaa.

Näkemättä ja lintukirjaa selaamatta en kävisikään tekemään tarkempaa lajimääritystä ja varikseksi kuvittelemaan. Kuulostaa pikemminkin pöllön puuhalta: huhuilee Googlelta vastauksia mutta ei vaivaudu lukemaan niitä.

Ehdotin: "Googlellakin saatat tunnistaa oikean vastauksen kun katselet mitä tarjoaa haku Seppo Ahti kirja." Jos nöyrryt tekemään kuten neuvotaan niin ei tarvitse selata yhtään mitään. Oikea ratkaisusana on näkyvillä ensimmäisellä sivulla, linkkiä avaamatta, ja sen perässä on vuosiluku joka osuu antamaani haarukkaan.

Vihjeestä ja ratkaisusta olen sitä mieltä että ne eivät kuulu välttämättömään yleissivistykseen. Jos on sattunut kyseisen kirjan lukemaan (olen sattunut, kun tykkään Bisquitin tyylistä) niin saattaa hämärästi muistaa, mutta maailmankirjallisuuden merkkiteoksiin se ei lukeudu vaikkakin on niitä hauskempi. Yhdistettynä muihin hankaliin samansuuntaisiin ja poikittaisiin pääkuvasta lähteviin huomattavan epämääräisiin ratkaisusanoihin tämä on varsin kohtuuton. Saman ratkaisusanan olisi voinut vihjata niinkin että yhteys olisi ollut yleisesti tiedossa.

Jesse=xxxx on kyllä sellainen pari että kokenut ratkoja osaa sen epäröimättä vaikka ei olisi koskaan tullut ottaneeksi selvää miksi Jessestä tulee mitä tulee. Jos ei tätä tiedä niin se ei todista mitään (ainakaan negatiivista) ratkojan hengenlahjoista. Tietämättömyys ei ole tyhmyyttä vaan voi johtua suhteellisen vähäisestä ratkontakokemuksesta tai suoranaisesta viisaudesta: kun tällainen pari tulee vastaan ja ratkeaa poikittaisten avulla niin sen tajuaa turhaksi tiedoksi mitä ei varastoi mieleensä.

No, selittely ja anteeksipyytäminen on yleensä turhaa. Jos ensimmäinen yritys johtaa väärinymmärretyksi tulemiseen niin niskahöyhenet ovat valmiiksi pörhössä eikä selittäminen auta. Siksipä lopuksi vanha viisaus: "Jos kysyt, varaudu siihen että vastaus ei miellytä."
5. Taata5.11.2006 klo 12:14
Eihän tuo vasen yläkulma ratkaistuna vaikealta näytä, mutta
koska vihjeet ovat kovasti epämääräisiä ja vaikeasti haetta-
via, niin oikeaan ratkaisuun on vaikea päätyä ihan suitsait.
On lukuisia mahdollisuuksia joutua harhapoluille, joilta ei ole
helppo aina palata takaisin ja tarpeeksi kärsinyt ratkoja voi
heivata koko ristikon roskiin. Se on monta kertaa sama asia
Auliksen pääkuvista lähtevien sanojen kanssa, että hanka-
luuksia piisaa. Kyllä minä nuo iso S:n analyysit allekirjoitan,
vaikka syytteet hymistelystä taas saankin.
6. Jaska5.11.2006 klo 15:22
Taata, tuskin saat syytettä. Marraskuun ristikko oli pätevää työtä vailla HS-Aulisten tyypillisiä heikkouksia. Etenkin kahdeksan ratkaisusanaa pääkuvasta on mainittava suoritus. Painojälki ylivoimainen verrattuna HS-ristikkoon, jota olenkin boikotoinut kohta kolme vuotta. Boikotti jatkuu, kunnes palkinnot vähintään kymmenkertaistuvat. Kyllä sen ratkominen sen verran hermoille käypää puuhaa tullee olemaan jatkossakin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *