KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > POSTMODERNI PALSTAMME

3054. Postmoderni palstamme

ö30.10.2006 klo 20:46
Joskus saan iloa, kun luulen ymmärtäväni jonkun filosofin puheita. Tänään kolahti Zygmunt Baumanin luonnehdinta postmodernista yhteiskunnastamme:


"Olemme luopuneet siitä modernista harhasta, että satunnaisuus, kontingenssi, tapahtumien ennakoimattomuus ja niistä johtuvat vaikeudet olisivat vain kehityksen tielle osuneita väliaikaisia häiriöitä. Emme siis usko, että epävarmuudesta voisi päästä eroon lisäämällä tietoa, vaan olemme selvillä siitä, että epävarmuus on varmuuden puolesta käydyn kamppailun sivutuote. Mitä voimallisemmin kamppailemme varmuuden saavuttamiseksi esimerkiksi painottamalla osittaisia ja paikallisia järjestyksiä, sitä suurempi ennakoimattomuus ja jopa kaoottisuus vallitsee kokonaisuudessa. Hyvä esimerkki tästä on internet. Vaikka jokainen laittaisikin sinne vain hieman tarkasti jäsenneltyä tietoa, tuloksena on täydellinen sekasorto, röykkiö kaiken kontrollin ja hallinnan ulottumattomissa oleva informaatiota. Internet onkin hyvä metafora kuvaamaan havaintojamme maailman tämänhetkisestä tilasta: tietoisuus epävarmuudesta on pysyvää, ambivalenssi on tullut jäädäkseen eikä päätöksentekoa ole mahdollista irrottaa riskeistä."


Sopiiko tämä myös palstamme meiningin kuvaukseksi? Ristikkopuolella on yleensä vallalla postmoderni "täydellinen sekasorto", mutta täällä hömppäpuolella vallitsee moderni harmonia.



http://www.netn.fi/397/netn_397_baum.html
2. Jyrki30.10.2006 klo 20:50
En osaa sanoa kyllä enkä ei, joten tähän taitaa olla vain yksi perin juurin sopiva vastaus: jyrkkä ehkä.
3. Eki30.10.2006 klo 21:08
Muutetaan yksi kirjain -ketjussa vallitsee moderni harmonia?
4. RA30.10.2006 klo 21:24
Täydellinen. JOS moderni harmonia on sitä, että hetkittäisten sekasotkujen jälkeen ollaan taas järjestyksessä. JOS ei ole, niin sitten ei. (Olen minäkin filosofian kursseilla käynyt :-)

Saa jatkaa sanasta TIIRO. Ellei joku ole jo jatkanut.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *