KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 28.10.

3050. IS Kovis 28.10.

yngve29.10.2006 klo 15:05
Tämä säie oli jostain syystä hukkunut tuonne Muut aiheet osioon?
Kopioin ja aloitan uudelleen!

3047. IS Kovis 28.10.
Lähettäjä: Eki 28.10.2006 klo 14:40


Tämä on nyt sitten se Pitkälän kiva tosi kova, jota Toni pehmensi mielestään sopivasti ennen lopullisen version lähettämistä. Mielenkiintoista kuulla, mitä siitä tuli.

Takaisin aiheisiin

Lähettäjä: RA 28.10.2006 klo 17:29


Hyvä siitä tuli! Oikein hyvä paha. Aikaa kului hyvin kohtuullisesti, mutta missään tapauksessa liian helpoltakaan ei tuntunut.

+ Heh: TÄSSÄ VIERESSÄ ON JOKI!
+ Heh-heh: VIENTITAVARAN KÄSITTELYÄ
+ Heh-heh-heh: Monta muutakin vihjettä.

Hyvää uutta sanastoa, mistä jo ratkoessa tuli mieleen Viitamäen Antin toisaalle kirjoittama ajatus siitä, että uuden sanaston kautta saadaan koviksiin riittävää vaikeutta tarvitsematta kikkailla *liikaa* vihjeillä.

Yhdessä vihjeessä epäilen kirjoitusvirhettä, mutta en näin tuoreen tapauksen vuoksi uskalla paljastaa, missä.

Näitä lisää. :-)

-------------------------------------------------- ---------------------------
Aika kauan sai pähkäillä ennen kuin pääsi liikkeelle, mutta sitten kun avautui, eteni ihan kohtuullisesti(kauan meni silti).

En puutu yksittäisiin vihjeisiin tässä vaiheessa, mutta sanasto oli mukavan monipuolista eikä mitään kulunutta kamaa! Muutama vieraampi sana, mutta kokonaisuuden huomioonottaen ei himmennä laatimusta tippaakaan. Kova poika on Toni laatimaan!

Jos tämä oli pehmennetty versio, niin veikkaan, että ainakin minulta olisi jäänyt alkuperäinen versio ratkomatta.
2. Ritu29.10.2006 klo 21:10
Tonin tämän viikonvaihteen kolmipalloisessa on alhaalla laadinnan ja ulkoasun kohdalla pelkästään Tonin nimi.
Täällä on voinut joskus olla aikasemmissa säikeissä juttua jo aiheen tiimoilta, mutta laiskuus vei nyt voiton ja menen siitä mistä aita on matalin ja kysäisen tässä:
mistä Toni nuo kuvat haalii ristikkoonsa, piirrätkö itse?

Tuolla pääsiäisenkeltaisen tukan omaavalla kaverilla (lennonjohtoinen-vihjeen alla) on sellainen ilme, jonka voisi kuvitella olleen laatijallakin työn valmistuttua.
Sellainen ähäkutti, siitäs saitte-ilme :D
3. Eki29.10.2006 klo 21:13
Kyllä se Toni piirtää ne kuvat ihan itse.
4. iso S30.10.2006 klo 09:25
Investoin Iltikseen ja alkuun vaikutti siltä ettei ole vaaraa hilseen pölähtämisestä, sen verran korkealta meni pään yli. Yksi ilmeinen sana löytyi, joten se on luultavasti väärin. Siitä ei ainakaan päässyt levittäytymään.

Toisella tutkailulla tuli muutama varovainen arvaus lisää. Yön yli nukkuminen auttoi vähän ja ylös noustuani hiukset jo vähän hulmahtivat. Nyt on jotain neljäsosan ja kolmasosan väliltä auennut. Esimerkiksi se "tässä vieressä on joki" selvisi ja se on kyllä kekseliäs visainen vihje. Hämmästyttää, kummastuttaa pienijärkistä kulkijaa kuka selviää ristikosta missä kaikki vihjeet o(lisi)vat tuota tasoa ja vielä nauttii siitä! Heitä lienee ja toivottavasti ymmärtävät olla kiitollisia a) järjestään ja b) siitä että järki saa arvoistaan purtavaa.

Ristikon ulkoasu on kiitettävää parempi ja rakenne sellainen että vein laadintakynäni nurkkaan häpeämään. Vähäisen ratkenneen osan pohjalta vaikuttaa siltä että on todella haettu ja onnistuttu sijoittamaan tavanomaisesta Asta ajaa taas -kamasta poikkeavaa sanastoa. Paikoitellen siinä on sitten ajauduttu äärirajoille, käyttämään sellaisia yhdyssanoja joita ei varmastikaan löydy mistään hakuteoksesta (no ei tarvitsekaan) mutta tuskin koskaan jos silloinkaan ne tulevat vastaan käytännön tilanteissakaan. Rajan väärälle puolelle ei kuitenkaan lipsahdettu ainakaan ratkenneessa osuudessa.

Paljon pitää vettä virrata siinä lähellä olevassa joessa että selviäisin kivuitta tämäntasoisesta tehtävästä. Pitäisi lisätä kovisharjoittelua paljon ja löytää joku älyteroittamo. Sponsori täytyisi löytää että voisi jättää leipätyön ja keskittyä olennaiseen. Suostun kyllä kunhan hinnoista sovitaan!
5. Tuomas L.30.10.2006 klo 11:38
Kyllä siellä tehtävässä taitaa tosiaan yksi painovirhe olla, vieläpä vihjeessä, jossa se on erityisen harmillinen. Luulenpa kuitenkin, että tuon virheen useimmat hoksaavat virheeksi.

Ratkottu on, muttei välttämättä oikein, koska pääkuvan oikealla puolella oleva aukio on aika kummallinen. Ainakin minä saan siitä kaminakuvasta varsin oudon sanan, jota tosin voisi ajatella eräästä verbistä johdetuksi substantiiviksi. Jos kolmannen kirjaimen muuttaa, sana vaikuttaa paljon paremmalta, mutta silloin "näihin kuvakirjan osat"-vihjeestä ei tule mitään järkevää. Onko muilla samanlaisia ongelmia?
6. RA30.10.2006 klo 12:38
Tuomas L.,

eräästä verbistä johdettu substantiivi siihen tulee. Sana löytyy kyllä semmoisenaan perussanakirjasta. Toivottavasti tämä henkäilyni ei nyt paljasta liikaa.
7. matts30.10.2006 klo 13:04
IsoS; no et ollut lauantaina Mensan älyteroittamossa? Vai oletko jo jäsen?
8. iso S30.10.2006 klo 13:11
No en ollut enkä ole. En tiedä tohdinko mutta tohdin kumminkin sanoa että kauan kauan sitten kaukaisessa galaksissa kun testit olivat vielä mustavalkoisia, pää puuta ja aivot rautaa kävin uteliaisuuttani testattavana. Silloisessa kunnossa ja niillä älyvarusteilla olisin päässyt riettaasti rimaa hipoen jäseneksi mutta en halunnut liittyä mihinkään säilykemerkiltä kuulostavaan yhdistykseen mikä huolii tällaisia irtojäseniä. Nyt on inhimillisesti katsoen kaikki myöhäistä, molemmat solut ovat harmaantuneet ja hapantuneet :-(
9. matts30.10.2006 klo 13:18
Kun Pitkälä ei aukea (1/3 arvattu) niin ei taida kannattaa yrittää ahtautua siihen säilykepurkkiinkaan. Kotitestin joskus tein ja ehdottivat käymään testissä mutta en nyt sentään mennyt.
10. iso S30.10.2006 klo 14:18
Tein ensin kotitestin. Se ennusti virallisen testin tuloksen parin pinnan tarkkuudella mikä voi olla sattumaakin mutta ainakin mahtuu hyvin päivittäisen vireen vaihtelun haarukkaan. Yhden koe-eläimen otoksella kotitesti vaikuttaa siis luotettavalta. Purkkiin vain jos kiinnostaa! Suomihan on yhdistysten luvattu maa, mutta minua kiinnostaa Sanaseppojen lisäksi vain yhdistystenvastustamisyhdistys.

Purkista puheenollen, maailman tyhmin eläin on sardiini. Se jättää avaimen ulkopuolelle.
11. matts30.10.2006 klo 14:47
Niin - ennen aikaanhan niissä purkeissa oli avain mukana. Tokko enää! Tokkoa ei taida muuten purkissa saadakaan?
12. RA30.10.2006 klo 14:56
iso S ja matts, moisella ideavirralla olisitte ratkoneet jo pitkät pätkät pitkälää :-)
13. matts30.10.2006 klo 14:59
Illalla sitten taas pitkällään pitkään pitkälää!
(faktaa; noidannuoli vaivaa)
14. This is the end30.10.2006 klo 15:01
"Noidannuoli vaivaa?" Montako kirjainta?
15. Matti30.10.2006 klo 19:02
Pitkällä pitkällään pitkään Pitkälää.
16. matts31.10.2006 klo 15:48
Oli se aika vääntöä mutta viimein kuvan aluskin tuli valmiiksi.
Piti vaan muuttaa EI TASAISELLA eteläeuroopasta bensankatkuiseksi ja AHDIsta sana kosteammaksi. Miksi sitten LAITON NAINEN on mikä on, ei vielä avaudu, muut vastaussanat ymmärrän vaikka outohan tuo KAMINA/ÄIJÄ on. Muuten olen sitä mieltä että Pitkälän tulisi piirtää tuo omakuvansa (4-kirjaimen lounaispuolella) useamminkin ristikoihin, vastaussana on oikein osuva kuvatessaan häntä näiden koviksien laatijana :)-
17. Nippe31.10.2006 klo 16:58
Minun on päässyt käymään niin,etten enää reagoi Pitkälän tuotoksiin ollenkaan,hyppään ne vain yli,helpotkin.Simberg on minulla vaikeiden laatijana ehdottomana ykkösenä.
18. RA31.10.2006 klo 20:52
matts, LAITON NAINEN ei ole kauhean vaikea mielleyhtymä. Jokohan alkaa polttaa? Ja jos alkaa polttaa, niin saisiko polttaa juuri sitä? Ei saisi. Sehän on laitonta.

Itse ilmeisesti suggeroiduin noista Ekin lupauksista, että vihjeet ovat helpotettuja. Rehvastelematta ratkoin ristikon alle ninnut nemlok, kun LUULIN, että se on helppo ja otin sitten vihjeetkin sellaisina.
19. iso S31.10.2006 klo 20:54
Vasemman alanurkan aukio potkii vielä vastaan. Useimpiin vihjeisiin on lähes kelvolliselta tuntuva ratkaisuehdotus mutta kun mitkään kaksi niistä eivät istu yhteen.

Tuomas L:n kanssa samaa mieltä, yksi vihje vaikuttaa painovirheelliseltä tai sitten siinä on joku erityiskierous mitä emme tajua. Naisen laittomuuskin on selvä ja mattsillakin alkanee polttaa kun miettii mitä muuta ratkaisusana voi tarkoittaa kuin naista.

Aikaisempi arvioni pitää edelleen: hieno, mutta hoksotinrajoitteiselle (mie ite, jos joku on vielä hoksottimettomampi) liiankin hieno.
20. RA31.10.2006 klo 21:08
Itsekin jo eka viestissäni (28.10. klo 17:29) epäilin, että yhdessä vihjeessä on virhe. Kirjoitus-, logiikka- tai painovirhe. Että ei tässä nyt ihan hymistelylinajlla olla :-)
21. [ra]31.10.2006 klo 21:10
[- no just: linajlla]
22. Jaska31.10.2006 klo 21:13
iso S, minullakin jäi sama nurkka viimeiseen saakka avoimeksi yhden väärän ratkaisusanan johdosta. Tunsin itseni vieläkin hoksottimettomammaksi kuin sinä! Tutkailepa, mikä omista ratkaisusanoistasi voisi olla väärin.
23. RA31.10.2006 klo 21:21
Ja, jos saa vihjata, niin veikkaan, että se väärä sana on vihjeestä VIENTITAVARAN KÄSITTELYÄ??

Ainakin itselläni oli siinä ensin monta vihjeeseen täydellisesti sopivaa sanaa, joista mikään ei ollut oikein.
24. Atulatehtailija31.10.2006 klo 21:54
iso S

Kirjoituksistasi saa sellaisen kuvan, että haastavien ristikoiden ratkominen on sinulle tiukkaa tukkaa ja ehkä jopa tukkaa tiukasti raastavaa raadantaa.

Sinussahan on selvästi poliitikon vikaa,

sillä emmeköhän taas tulevassa SM-taistelussa - johon sinä et tietenkään halua osallistua, mutta yön yli nukuttuasi osallistut kuitenkin (kanssakilpailijain onneksi/harmiksi) - näe sinut taas hiestä märkänä kärjen tuntumassa, kun miestä ja naista aletaan piestä ristikko-ottelun vaikeimpaan osioon perustuvan karsinnan jälkeen.

Pääsetkö tällä kertaa finaaliin?

Lähteekö Turun juna ajoissa asemalta? Kärähtääkö riihimäkeläinen dopingista (Nykänen tatuoitu kouraan)? Juuttuuko Forssan sana-Seppo Pilpalaan?

Olisiko väitteessäni perää? Jos ei, niin miten selität ajukoppasi briljantin leikkauskyvyn tiukassa tilanteessa?

Miksi kotisohvallasi pitkällään ei Pitkälän seurassa muka eikkaa? Kovis taas kovistaa, simperi sentään!

Onko Niinistö soitellut?

Tai Tanja?
25. RA31.10.2006 klo 22:23
Jos jotakin tuosta Atulatehtailijan viestistä ymmärsin, niin olen kyllä samaa mieltä, että iso S heittäytyy täällä ajoittain oudon "sanojen ristiin meno aisti kyvyttömäksi". - Ehkä se on vain sitä pelin politiikkaa.

Toisaalta tiedän itsestäni, että joskus ratkeaa ja joskus sitten taas ei. Joten voihan olla, että myös iso S on ihan aidosti "hölmö" - ajoittain. :-)
26. matts1.11.2006 klo 08:16
... kuin pilvinen päivä...

(Auf:lle ja isoS:lle)
27. matts1.11.2006 klo 08:25
En muuten tunnistanut sellaista pianovihre vinkkiä? Logiikkapuolellahan toisaalta tunnetusti mättää, että voi se siitäkin johtua.
28. iso S1.11.2006 klo 08:44
Jos hölmöys on sitä että jumittaa
laittaa vääriä sanoja ja kumittaa
niin hölmöllä ei oo hyvä olla
kun tajuaa että ei leikkaa polla!

Mitä SM-taisteluun tulee niin siinä on monta monessa. Kisan vaikein tehtävä on kolmas alkuerä ja sen kanssa on useasti ollut keskenjääminen lähellä. Itse kisassa kolmas välierätehtävä on kyllä vaikea, joillakin kerroilla ihan oikeastikin, mutta yleensä vain suhteessa annettuun 45 minuutin aikaan. Näiden kolmepalloisten tasoa se ei ole koskaan ollut, joten ne ovat kai olleet sopivasti minun kykyjeni ylärajan tuntumassa.

Jotkut visaisten virtuoosit eivät ole kilpailuhenkisiä joten he eivät lähde ollenkaan mukaan. Joillakin ajattelu on dieseltahtista jolloin aikaraja on liian tiukka (hassua kyllä, joillakin se rassaa pahiten siinä helpossa lämmittelyristikossa missä on käytettävissä vain 15 minuuttia) ja sakkopisteitä ropisee enemmän kuin minulle. Jotkut elvistelijät saattavat jopa olla paperitiikereitä eli parempia puheissa kuin teoissa. Tällä en tarkoita ketään vakiokirjoittajista, hehän ovat liian ilmeisessä paljastumisen vaarassa syyllistyäkseen moiseen. Joillakin saattaa kilpailujännitys lyödä päälle vaikka on vaikea kuvitella että joku jännittäisi enemmän kuin minä (viittaan kintaalla pakinaosaston ensimmäiseen juttuun).

Viimeksi tein typerän virheen kakkosristikossa mikä on yleensä ollut minulle parhaiten sopiva. Siihen karisivat naurettavat haaveet finaalipaikasta joten pääsin ratkomaan kolmatta ilman paineita. Ristikko sattui olemaan "käteen sopiva" ja muutenkin tuli joku ihmeellinen valaistumisen hetki, joten kuin ihmeen kaupalla selvisin siitä virheittä ja hävisin pisteissä vain ällille (Lähteenmäki ja Leinonen). Näin nousin aivan finaalin tuntumaan mutta Leinonen nousi vielä kovempaa. Häneltä oli lipsahtanut lapsus ykköstehtävässä. Onneksi kävi kuten kävi, sain kunniakkaan 7. sijan mikä tarkistuslaskennassa putosi pykälän, enkä päässyt/joutunut finaaliin yleisön eteen. Siellä olisi kipsi iskenyt.

Niin, on se kisaaminen mukavaa joskin hermoja rassaavaa kun koko ajan väijyy täydellisen itsensä nolaamisen peikko. Vähemmällä pääsee jos käy kuten 2003 kun lomamatka esti osallistumisen. Ei ollut edes pahoja vierotusoireita, vain pieniä harmituksen puistatuksia.

Niin, siinä nurkassa ei ole minulla yhtään väärää ratkaisusanaa. Eikä oikeaa. Erinäisiä vaihtoehtoja olen käynyt läpi päässäni eikä oikein mitään hedelmällistä välähdä. Kumittamiseen ei ole siis ollut tarvetta eikä se onnnistuisikaan kun ratkon kuulakärkikynällä. Lyijykynä on heikkouskoisia varten :-)
29. hdth1.11.2006 klo 11:25
moi kaikki
30. moi kaikki1.11.2006 klo 11:26
höntit lol idioootit nöörtit!!!!!!!!!!!!!!!!
31. iso S1.11.2006 klo 21:54
Ahkeruus kovankin onnen voittaa, tai ainakin tulee edes joskus tasapeli ilman rangaistuslaukauksia. Viimeinen kulma ratkesi ja niinkin naurettavasti että se lähti purkautumaan sanasta mikä osui enemmän tai vähemmän omaan nilkkaan. Muiden ei tarvitse tietää mikä.

Vientitavaran käsittelyä oli tarkempi kuin luulin. Useimmat käsittelyt liittyvät yhtä hyvin tuontiin ja vientiin, mutta tämä ei.

Ei jäänyt paha maku suuhun vaikka nautinnon rajaksi ilmoittamani aikaraja taatusi ylittyi.
32. piuha1.11.2006 klo 22:09
vatauksia...ei lässytell'ä muuta
33. RA1.11.2006 klo 22:35
Aavistelen, että opetan nyt "ahvenia uimaan", mutta YKSI hyvä konsti ratkonnassa on laittaa ratkaisusanaksi EDES jotakin (siis jotakin, mikä saattaisi olla oikein) ja katsoa sitten, syntyykö mitään ideoita toiseen suuntaan.

iso S varmaan (kuulakärkikynineen + lujine uskoineen!) hahmottaa mahdolliset vaihtoehdot päässään ja niitä näkyviinkirjoittamatta, mutta ainakaan itselleni tuollainen ei onnistu. Mahdollisuudet / mahdottomuudet selviävät paremmin, kun kokeeksi laitan keksimieni sanojen kirjaimet ruutuihin.

Nimim. Lyijykynä ja kumi ovat luovuuden ydin
- LKP - Lyijykynä- ja kumipuolue -

(Tämä on tullut mieleen ennenkin ja taas tuli mieleen tuota Tonin vasenta alakulmaa ratkoessa ja pähkiessä mm., mikä kaikki voi olla VIENTITAVARAN KÄSITTELYÄ.)
34. iso S2.11.2006 klo 08:33
Konstia en kiistä mutta en mää mikään ahvena ole, se oli alikersantti Hietanen. Mää olen vastarannan kiiski. :-)

Käytän tuota kikkaa itsekin silloin kun muu ei auta, tässäkin ristikossa, kuulakynästä huolimatta. Ensisijaisesti yritän löytää kaksi risteävää mitkä tuntuvat oikeilta ja istuvat yhteen tai edes yhden niin varman että sen täytyy olla oikea. Epävarman kokeilusanan kirjoitan hyvin kevyesti painaen, jolloin sen päälle voi kirjoittaa tarvittaessa toisen sanan ja kovemmalla kädellä vielä kolmannenkin. Jäljen ei tarvitse olla niin siistiä kun ei ole tarkoitus lähettää.

Päällekirjoittamista joutuu harjoittelemaan silloinkin kun varmana pidetty sana osoittautuu vääräksi tai tulee ihan rehellinen kirjoitus- tai ajatusvirhe. Silloin ensimmäinen versio on jo kirjoitettu normaalivoimakkuudella.

Noiden kokeiluversioiden suhteen kannattaa yleensä toimia niin että pysyy siinä aukiossa mihin on epävarman sanan lykännyt, pyyhkii sen pois jos lähtee hakemaan vauhtia kauempaa tai jollakin tavalla erottaa sen "varmoista" sanoista (voimakkuus, isot/pienet kirjaimet, kirjaintyyli). Muuten siitä saattaa tulla hidaste mihin alitajuisesti uskoo ja virheellinen sana saattaa silloin estää oikean poikittaisen keksimisen tai hyväksymisen.

Varsinkin visaisissa ristikoissa mutta muutenkin kannattaa olla sellainen asenne että mikään ei ole varmaa ennen kuin kaikki on varmaa. Muuten voi käydä niin että vihjeeseen sopiva mutta silti väärä sana estää oikean ratkaisun löytämisen.

SM-kisojen finaalissa yhdeltä kilpailijalta lipui kerran selkeä johto käsistä kun viimeisessä aukiossa oli vihjeenä tuolin kuva ja hän lykkäsi ratkaisuksi ISTUIN. Muut sanat eivät sitten istuneet millään ja moneen kertaan hän pyyhki pois kaiken paitsi tuon ilmeisen oikean. Vasta kun takaa ohi pyyhkäissyt voittaja nosti kätensä ylös syttyi lamppu sen viisaan eläimen ja hän tajusi että ratkaisu onkin IRTAIN minkä jälkeen loput sanat loksahtivat 5 sekunnissa.
35. Jaska5.11.2006 klo 23:43
Kyllä pisti Pitkälä taas kerran ratkojan tiukoille, mutta ei sentään epätoivon rajamaille Skytän ja Simbergin edellisten tapaan. Näytti pitkään kaipaamaltani kolmemiikalta, joka ratkeaisi yhdessä istunnossa, mutta virhe vasemmassa alakulmassa sabotoi yrityksen, ja niin SOT lykkääntyi sunnuntaihin.

Eka sana ratkesi melkeinpä ensi silmäyksellä, teräsmies + sussu -aiheiset ovat esiintyneet useita kertoja Plussissakin. Siitä risteävä ura auttoi imurin löytämisessä, mikä puolestaan johti oitis17-kirjaimisen ratkaisusanan jäljille. Sitten alkoi kyllä nallena! JORDANILLA ja etenkin LENNONJOHTOINEN olivat kyllä ratkettuaan helppoja, mutta miksi lamppu ei syttynyt heti? No kun sähkönjakelu toimii aika ajoin hyvinkin katkonaisesti. Luulen kyllä, että Pitkälä onnistui johdattelemaan 90 prossaa ratkojista "kentillä olevaan". Sinua joka heti oivalsit John-yhteyden, onnittelen ja JJ-tittelin myönnän! Minulle sen eteen ei mikään kuuluu.

Nousijan etappi oli arvattavissa loppuosan ratkettua, mutta se johti myös umpikujaan vas. alakulmassa. Olin näet melko varma, että HIHATON on SÄÄRI ja ylistin Pitkälää yhdestä kaikkien aikojen nerokkaimmista oivalluksistaan. Päätelmää tuki toinen virhe URKITUT. Törmääjä oli mielestäni PÄIN, ja kun vielä keksin hauskan SYLIPAINIT, oli umpikuja valmis. Miksi näitä selittelen? No ensinnäkin kun RA erehtyi veikkaamaan virheekseni vientitavaraa. Siihen en keksinyt mitään ennen kuin sana syntyi itsestään saatuani kulman lopulta korjatuksi. Ja toiseksi empaattisena luonteena haluan antaa tästäkin kepeästi selvinneille tilaisuuden röyhistellä rint-aansa tai -ojaan...

Aivan huikeaan vihjeilotulitukseen Pitkälä ei tällä kertaa yltänyt, mutta laatukamaa on silti paljon: TÄSSÄ ON VIERESSÄ JOKI!, VIENTITAVARAN KÄSITTELYÄ, LENNONJOHTOINEN, NIIN JOO jne, RAKASTAVAISTENKIN VÄLILLÄ, KISASSA JOUSTAVA KOUTSI, PIHALLA TARJOAVAT RUOKAA (tätä yritin jo edelliseen, nyt sen keksin helposti, opin virheistäni!), ERÄÄN KUNNAN MISSI (ollut joskus ennen sillä kuntasuperlatiivilla). Hyviä muuten vain vaikeita JORDANILLA, PAHOLAISEN NAINEN!, EI TASAISELLA ja pääkuva (ei todellakaan mitään kikkailua!). Narinaa: USEIN OSALLISTUU KOKEISIIN. Tönkkö. Parempi lyhyempi USEIN KOKEISSA, jossa harhapolku mahdollinen (kokit). YLÖSKIN TULEVA OPPINUT PARI. Jotenkin kornahtava. Miltä kuulostaisi STUIDUT NARUN JATKEENA? Mainittu "painovirhe" SAARI KAANALISSA. En usko lapsukseen, ainakaan vastaavaa Pitkälä ei ole ennen tehnyt. Miksei siis KANAALISSA, jos olisi ollut vaikeampikin (mahd. Sark). Jos Pitkälä halusi helpottaa kiinnittämällä näin huomion ANAAhan, niin se oli ratkojan aliarvioimista! Olen jyrähtänyt. Miinusta paukkuu.

99 sanan keskipituus 6,11 jakaumalla 4/31, 5/21, 6/17, 7/13, 8/4, 9/2, 10/3, 11/3, 12/3, 17/2. Piiloruutuprosentti 6,71, avaruusprosentti 79. Arvosana 10-.
36. iso S6.11.2006 klo 08:43
Mitä, hihaton->saari olisi yksi kaikkien aikojen nerokkaimmista oivalluksista? Entä jos ratkaisusana olisi saari, Pluto, torni tai porno? Nämä kaikki ovat hihattomia mutta en ilahtuisi tällaisesta nerokkuudesta.

Tuplaoppinut tuntui kornahtavalta siksikin että suomeksi sitä ei kirjoiteta näin. Tämän on Pitkäläkin varmaan redanredan oppinut mutta hauskutti itseään ja joitakuita muita tällä muodolla.

Alakulman vaikeus johtui ainakin minulla osittain siitä että ei tullut mieleenkään törmääjästä tulevan ratkaisusanan mahdollisuus. Minusta tämä on törkeää lievempää harhaanjohtamista että kuvaan piirretään noinkin selvät pakokauhun oireet millä ei sitten olekaan mitään tekemistä ratkaisun kanssa. Päin tai pako tai joku kauhuun viittaava sana olisi istunut kuvaan, samoin piiloon tai taakse menemistä kuvaava jos joku nelikirjaiminen löytyisi. Kun ei tullut mieleen ratkaisusanan edellyttämä hetkellinen totuus niin pidin P:tä melko varmana alkukirjaimena. Oma vika luottaa liikaa laatijan oletettuun tyyliin.

Painovirheellisyyten arvelin syyksi sitä että jos se olisi ollut "saari kanaalissa" niin olisi jäänyt uupumaan tieto siitä että kätkö pitää lukea takaperin ja lisäksi vihjeestä olisi tullut sikäli väärä että Anaa on kanaalissa vain sanasepollisesti, ei maantieteellisesti. Nähtävästi takaperoisuus piti päätellä juuri tuosta painovirheestä, eli piti kääntää kätkön sisältävä virheellinen osa oikeinpäin. Liian epämääräistä. Mitenkähän olisi ollut "iraas Kaanalissa" missä takaperin oleva saari olisi vihjannut takaperin lukemisen? Ei hyvä sekään, vesittää koko jutun.

Tähän sopinee kevyesti muokattu Piukat Paikat -loppurepliikki: mikään ei ole täydellinen.
37. Jaska6.11.2006 klo 11:15
Niin, ei ainakaan iso S:n sisälukutaito...
38. Tuomas L.6.11.2006 klo 11:58
No niin, minulta tämä ristikko jäi ratkeamatta yhden kohdan osalta, ja nyt sitä sitten kai saa kysyä.

Siis se kaminakuva. Vastaukseksi voisi hyvin tulla HEHKU, mutta silloin "näihin kuvakirjan osat" olisi OTHO, joka ei kuulu ainakaan omaan sanavarastooni. Jos taas pystyyn vaihdetaan OTTO (elokuvaa tehtäessä ottoihin tulee kuvia eli kuvakirjan osia), vaakaan tulee HETKU, joka tuskin on oikein, vaikka sitä voisikin ajatella hetkua- tai hetkuttaa-verbin johdokseksi. (Sanakirjatkaan eivät moista tunne.) Eli onkohan minulla nyt kuitenkin joku muu sana tuossa nurkassa väärin? Ainakin POHATAT, IMUSARVET ja LIKIMAIN lienevät oikein; napa on minulla POOLI, vaikka ehkä jollain logiikalla voisi olla PUOLI (jolloin pystyyn voisi tulla UPEA eikä OPEL). Pääkuvasana on kai OPTIMISTINEN?
39. Seppo6.11.2006 klo 12:15
Koetapa siihen sanaa HUOKU.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *