KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > VOIKO HEVONEN KUOLLA PYSTYYN?

3044. Voiko hevonen kuolla pystyyn?

ö27.10.2006 klo 15:51
Tässä ei nyt puhuta siitä mustalaisen hevosesta, joka kuoli ylämäkeen ja veto jäi päälle, vaan ihan tavallisesta hevosesta. Nehän nukkuvat seisaaltaan. Silloin ne ö:n logiikan mukaan voivat myös kuollessaan jäädä pystyyn.

Asia on vaivannut minua siitä lähtien, kun kymmenisen vuotta sitten luin Leo Tolstoin novellin hevosesta, joka kuoli jäätymällä arolle. Tekstistä ei täysin selvinnyt, jäikö se pystyyn, mutta kirjan kuvittaja oli piirtänyt seisaallaan olevan kuolleen hevosen.
2. Jyrki27.10.2006 klo 18:04
En tiedä VOIKO noinkin käydä, että hevonen pystyyn kuolisi ja jäisi pystyyn. Sen olen kuullut, että entisaikaan hevosia kuoli sydänkohtaukseen raskasta kuormaa kiskoessaan, mutta eiköhän ne silloin lyyhistyneet. Sellainen käsitys on, että kun hevonen normaalisti on aina jaloillaan, niin makuulle käyminen olisi merkki sairastelusta, paitsi naarashevosen myös synnyttäminen taitaa laittaa makuulle.

Tällainen käsitys ja arvelu, varmaankin joku heppahullu tai muu hevosviisas kertoo tarkemmin.
3. Jaska27.10.2006 klo 18:15
Jos tilaa on, niin varmasti lyyhistyy. Esim. ahtaassa kuljetuskopissa , missä ei mahdu kaatumaan, voi jäädä "puolipystyyn".
4. Jyrki27.10.2006 klo 18:18
Niin no, voihan ihminenkin jäädä pystyyn, jos kuolee vaikka pudottuaan johonkin kuiluun. Jos pää edellä putoaa, voi jäädä jopa päälleen seisomaan :D
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *