KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-KOVIS 14.10.

3015. IS-kovis 14.10.

Juha N15.10.2006 klo 21:24
Kylläpä pukkasi tuskan hiki välillä. Tämä kovis on ehdottomasti yksi vuoden vaikeimmista. Ratketessaan se kuitenkin osoittautui ylemmästä nuolesta lähtevän pääkuvalauseen veroiseksi!

Sanasto on kauttaaltaan hyvää (ei kummallisuuksia, hyvin vähän henkilönnimiä), eivätkä ratkonnan vaikeutukset ole keinotekoisia. Vaikka en kikkailun vastustaja olekaan, niin nostan hattua, että laatija pystyy kaihtamaan sitä näin johdonmukaisesti.

Muuta hämmennystä on sitten senkin edestä. Monen vihjeen kanssa vie aikaa tajuta, mihin käsitepiiriin viitataan. Muutaman mainitakseni: HAITTAAVAT KÄYNTIÄ, AUKON LAITAAN, TÄYTTÄÄ LAVAN, KOVASTI KERTOVA, LAAJALLE LEVINNYT. Toiset vihjeet ovat sillä tavalla armottomia, ettei vihjeen merkityksestä (homonyymit) tai ratkaisusanan sanaluokasta voi olla varma: KOKEILLA, KUPEILLA, OTTAA ONKEEN. Loput ovat sitten muuten vain alf-tyyppisen lakonisia, jolloin ratkaisusanan oivaltamiseen vaaditaan apukirjaimia risteävistä sanoista.

Erityiskehut näistä vihjeistä: KOVASTI KERTOVA, PELOTTAVAN POEETTINEN, SE HUONOMPI ASTIA!, RYNNIMÄTÖN. Myös vihje TYYDYTTÄVIÄ? on, kröhöm, hieman yllättävä.

Jotain moitittavaa? Hyvin vähän. ALUSTA ALKAVIA on niin kekseliäs, että annan anteeksi vihjeen kieliopillisen epäsujuvuuden. Kovisvihjeinä menkööt läpi myös HAPETTAVA ja TOTTA TOINENKIN PUOLI!, vaikka ensimmäisessä on jotain epäeksaktia ja toisessa jotain asiaan kuulumatonta. OIKAISEVA-vihjeen ratkaisusana ei käsittääkseni oikaise vaan tekee jotain muuta, mutta ehkä sanalla on nykyään muitakin merkityksiä kuin se jonka tunnen.

Ehkä huonoin vihje on kuitenkin TEILLÄ LIUKAS!, kolmesta syystä. Se rikkoo kikkailemattomuuslinjan, se ei ole ihan oikein rakennettu (ajatusketju edellyttää ratkaisusanan taivuttamista eikä pelkkää liimaamista kuten kikkailuvihjeet yleensä), ja LIUKAS-sanan tulisi mielestäni olla monikossa. Siis jos minä Alfin pointin oikein tajusin.

Huvittava detalji: OIKAISEVA-vihjettä pähkäillessäni mietin ratkaisusanaksi erästä hyvin harvoin ristikossa tavattavaa sanaa, joka yllättäen tuli sitten vastaan toisaalla. Ei ehkä pitäisi vielä paljastaa, missä, mutta paljastan kuitenkin: AIKANAAN SULAVA.

Ristikon ratkeamisjärjestys oli: kuvan alapuolinen vasen reuna ylhäältä alas, alareuna vasemmalta oikealle, vasemman ylänurkan pikkuaukio, ja sitten hyvin hyvin hitaasti loppuosa alhaalta ylös, viimeisenä oikea ylänurkka. Siellä vaikeutti se, että vaikka tajusin polkupyörävihjeen aihepiirin, oletin että ratkaisuksi tulisi sana jonka loppukirjain on E (jolloin vampyyriherkun antama risteyskirjain olisi jokin muu kuin oikeassa ratkaisussa on).
2. Jaska15.10.2006 klo 22:09
Juha N, eksaktiusvaatimus on koviksissa veteen piirretty viiva. Vihjeen ja ratkaisusanan yllättävä / hauska / muuten miellyttävä yhteisvaikutelma ratkaisee hyvyyden tai huonouden. Toki mielipidekysymys. Jaa, mielipiteeni muuten on, että olet väärässä monikon "liukkaat" suhteen. Älkäämme kuitenkaan alkako kinata asiasta, koska se voi johtaa ratkaisusanojen paljastumiseen. Samaa mieltä vaikeudesta, vieläpä Skytän viimeisintä pahempi.
3. Eki15.10.2006 klo 22:11
Olen tässä viime aikoina anellut, että AS-herrat vähän hellittäisivät. En tiedä, kenen pussiin anelen, mutta julkistetaan nyt julkinenkin vetoomus. AS:t, mieluummin 3- kuin 3+ ensi kerralla, olipa kuinka herkullista tavaraa tahansa!
4. Alf Simberg15.10.2006 klo 22:39
Juha N

Kiitokset tuhannet terävästä tehtäväanalyysistä taasen! Mutta...

KOVASTI KERTOVA On lähes identtinen kuin oma vihjeeni. Tässä muodossa tuntuvasti parempi.

SE HUONOMPI ASTIA! Loistava "ajatusjatke" vihjeestäni. Näin olettaisin...

TOTTA TOINENKIN PUOLI! Toinen upea oivallus het perään samaan tyyliin, ei valitettavasti minunkaan vihjeeni. ( Kumpa itsellänikin näin vielä sytyttäisi... )

TEILLÄ LIUKAS! Tässä vihjeeni kokenut myös "jatkojalustuksen". Monikkokysymykseen antanee vastauksen vihjeen keksijä.

PIIRRETTY POLKUPYÖRÄVIHJE : Tässä sanallinen vihjeeni kokenut eri hienon ja luovan piirrosmuodonmuutoksen!

Yllämainitut vihjeet lienevät siis Lavoniuksen Heikin. En pane pahakseni näitä "sekaantumisia" mitenkään, päinvastoin: Heikki komppaa/täydentää työtäni paikoitellen mykistävän hyvin! Jotenkin tuntuu siltä että meidän vihjeytystapamme ristikoissamme omalla tavallaan lähentelevät toisiaan. Puhun siis vain omasta puolestani.

Joku vihjeeni tässä ristikossa on kokenut toisaalta "riisumisen" eli pelkistystä. Näin vaikeutta tullut tehtävään lisää, ainakin näin olettaisin.

Erkkikin näyttää lisänneen jotain keittoon myös, joten pään vaivausta monenlaista on ratkojille tarjoiltu: toivottavasti on maistunut mieluisasti muillekin koviskulinaristeille!
5. Alf Simberg15.10.2006 klo 22:43
Eki : veit lusikan suustani : tässä ehtinyt jo miettiäkin että seuraava kovis pitää vääntää hieman helpommaksi ...
6. Eki15.10.2006 klo 22:51
Olen joskus miettinyt, miten Alf päätyy niihin Iisakissa oleviin visaisiin vihjeisiin ihan itse, kun nämä IS-konseptit ovat kirjavien vihje-ideoiden pursuava aarreaitta.

Heikki kompannee, että meidän jatkojalostajien homma ei ole helppo, ja korostan tässä kyllä eristyisesti Heikin osuutta, joka on valita ja muunnella.
7. Tuomas L.16.10.2006 klo 12:06
Kyllä, paha oli. Todella paha.

Tehtävässä oli yksi helppo vihje: ".... mies! Sinäkin .... mies!"; sen avulla kuvan vieressä oleva pieni neliö ratkesi aika kivuttomasti. Sitten oli pitkään tyhjää, kunnes oikeasta laidasta alkoi vähitellen löytyä joitakin sanoja tai ainakin sananosia; pala palalta edeten se sitten lopulta täyttyi. "Kovasti kertova" oli ehkä suosikkivihjeeni, vaikka sitä oli ensin niin vaikea tajuta, etten uskonut ratkaisusanan olevan edes oikein. "Teillä liukas"-vihjeestä olen ihan eri mieltä Juhan kanssa; vihje on sen verran erikoinen, että luulin sen ensin olevan väärin, mutta kun lopulta hoksasin, miten sitä piti ajatella, ahaa-elämys oli huima.

Pari juttua meni aivan ohi. "Huutokaupasta mieleen?" - mitähän ihmettä tarkoitettiin? Polkupyörävihje (jonka ratkaisusanakin on aika erikoinen) jäi täysin hämäräksi; tosin ratkaisusana ja kuvan poika ovat molemmat pieniä, mutta kyllä tuo vihje nuolineen ja lainausmerkkeineen viittaa johonkin aika paljon ovelampaan ideaan.

"Haittaavat käyntiä"; lopullinen ajatus on vielä selkiintymättä. Kyllähän nuo voivat haitata esimerkiksi vierailukäyntiä, mutta tässä on varmaan ajateltu jotain ihan tiettyä käyntiä...

Kuten olen jo muutamia kertoja ennenkin tehnyt, annan nytkin vihjeen yhdestä hyvältä vaikuttavasta, mutta silti väärästä ratkaisusta: "hyvää läppää" ei ole APILAT.
8. matts18.10.2006 klo 08:43
Kaamee vääntö, enää pari sanaa puuttuu, mutta jotain on varmaan väärin kun ne eivät aukea. Pakkarillaistuja on ilmeisesti joku täysin tuntematon veikko/sana.
....mies jne. tuntuu myös ihan oudolta vaikka siihen sana syntyikin.
9. Jussi18.10.2006 klo 10:29
Jos/kun siihen tarakalla istujaan löytyy ratkaisu eikä tajua yhteyttä kuvaan, kannattaa vilkaista ratkaisusanaa Ekin mustasta kirjasta ja johan välähtää!
10. matts18.10.2006 klo 11:37
Mulla on vaan Ekin valkoinen kirja??? Täytyypä katsoa.
11. matts19.10.2006 klo 08:41
Katsoin - selvisi, olis pitänyt selvitä ilmankin ... -tana!

Valmis!
12. arjatuula19.10.2006 klo 11:59
Yksi vihje+ratkaisu jäi selvittämättä: JATKETTUA MAATA - en saa siihen tolkkua.
Ja yksi mieltäni vaivaava vihje - SEINÄSSÄ - kaipaisi toisen sijamuodon.
Kylläpä tähän syysloma tarvittiinkin, jotta sai ratkottua. Nyt joutaa loppuviikoksi lomailemaan (vaikkapa piipahtamaan Forssassa :-)).
13. Tuomas L.19.10.2006 klo 15:00
Aina oppii uutta; enpä ole aikaisemmin tiennytkään, että sillä pyörävihjeen ratkaisusanalla on tällainenkin merkitys. Sen toisen Ekin kirjassa olleen kyllä tiesin. (Minulla on kylläkin tapana kirjoittaa se eri tavalla.) Oli kyllä todellinen kovisvihje; sinänsä hauska, mutta ehkä sitä olisi kannattanut käyttää jonkin hiukan tutumman sanan yhteydessä.

"Jatkettua maata" on ristikon harvoja sanakikkailuun perustuvia vihjeitä; maata on "jatkettu" sanallisessa, ei konkreettisessa mielessä.

Voisiko joku jo pikkuisen vihjata, mitä "huutokaupasta mieleen" tarkoitti? Edes sen verran, liittyykö tuo ratkaisusana huutokauppaan jollakin konkreettisella tavalla vai onko kyseessä jokin sanaseppomainen juju?
14. Jaska19.10.2006 klo 15:10
Vaikeaa vihjata niin, ettei varmasti paljasta ratkaisusanaa. Yritetään nyt kuitenkin. Huutokauppojahan voidaan pitää siellä sun täällä kamareissaan. Tämä tarkoitettu on nimenomaan siellä, siis mistä oli kotoisin muuan kansainvälinen seikkailija laulavan pässinpään (?) sarjakuulokuvassa.
15. Jaska22.10.2006 klo 23:02
En tiedä, oliko Simberg tarkoittanut ristikon niin vaikeaksi kuin miksi se ylläolevien kommenttien ja omien tuskailujen perusteella osoittautui. Minulla aikaa meni tunnin verran enemmän kuin Skytän pahiksen kanssa la - su kahdessa istunnossa. Osuutensa saattaa olla editoijilla, esim. Simbergin alkuperäinen sanallinen vihje SAKUSKAlle saattoi olla ja tod. näk. olikin kuvaa helpompi. Kuvan "kyytipoika" on kuitenkin niin nerokas oivallus, että olisi törkeää lievempää saivartelua väittää sitä suorastaan virheelliseksi! Niinpä tyydyn vain toteamaan, että kyytipoika on todellisuudessa kyyditsijä, ei kyydissä istuva matkustaja (vrt. kyytimies). Vertauskuvana sama juttu; snapsi antaa luistoa hiukopalalle... Tahallinen harhautushan tuo editoijalta oli, saatiin ainakin puolet ratkojista yrittämään ensin TARAKKAa, mm. minut. Sijoittuu vuoden vihjerankingissa mitalitaistoon, Pitkälän pahkurapolviset pitää edellen pintansa kärjessä.

OLET oivaltui (eikö olekin oivasti oivallettu uudisverbi) minullakin ensimmäisenä, ja sen perusteella arvasin oitis PELEn Vasen yläaukio täyttyikin suuremmitta rypistyksittä ja osoitti samalla tarakan vääräksi. Painuiko se mieleen on eri juttu (IDEAlle olisi parempiakin vihjeitä ollut tarjolla). Oikea yläkulma kuitenkin jumitti ja jäi lopulta viimeiseksi. Toiseksi helpoin ratkaisusana NOITA avasi väylän alas ja keskelle niin, että pääkuvalauseidenkin (Simbergin Thaimaan-reissulta?) ratkaisusanat alkoivat olla aanailtavissa. Lopulta auettuaan helpottivat keskustan ja alakerran vaikeuksien selättämistä. Sellainen oli minulle (varmasti ei kellekään muulle!) RÄNNÄT, koska uskoin surmaajaksi (Idi) AMINin. Tuskailin pitkään, miten voi olla mahdollista, että NÄNNIT putoilevat (!!), kunnes Ä selvisi pääkuvasanasta. Vasta silloin tuli mieleen, että aijuu, se Rabinin murhaaja.

Vihjerankingissa kakkossijan vie PELOTTAVAN POEETTINEN, kekseliäästi lähes suoraan tarjottimella nenän alle työnnetty ratkaisusana Edgar ALLAN Poeen, Korpin runoilijaan miellettäväksi. Kuka keksi heti hyödyntää tarjoilun, kuka ei... Kolmonen TEILLÄ LIUKAS! Se on tosi näppärä oivallus ILJAlle, olkoonkin, että ILJAn teekutsuille pääsee vain genetiivin kautta. Juha N ei siitä tykännyt, minusta taas koviksessa tällaista mutkaa matkassa ei ainakaan virheeksi ole tuomittava. 4) HAPETTAVA = PALLEA. Tämä maailmanpremiääri sarjassa etevät erikoiset on oiva opetus niile, jotka eivät ajattele nenäänsä, henkitorveaan ja keuhkojaan pitemmälle... 5) ALUSTA ALKAVIA = VEISTÄMÖT, sanaleikkivihje parhaasta päästä, ilman plääh! -kikkailun häivääkään. Hyviä ilman järjestystä KOKEE SULKASADON?, PYSÄKÖINTIYRITYS, TEKEE HYVÄÄ!, AJATUS KATKESI...

Ihan putkeen vihjeet eivät kuitenkaan menneet. Vihjettä SEINÄSSÄ jo protestoitiin, adessiivi olisikin parempi. Taulu roikkuu seinällä, niin myös PINUP-kuva vaikka taulun naula ja pinupin neula ovatkin seinässä kiinni. Tästä pinupin viilauksesta ei toki miinusteta. OIKAISEVA = TASAIN. Tasaimen avulla siis voi suoristaa esim. pintaa, mutta aika sumeaksi tuo ajatus jää. VESILLÄ = ALTAAT, kylläkin lakoninen ja monimielinenkin, mutta kun parempiakin vihjeitä olisi tarjolla! MATKAN PÄÄSSÄ? = ARKA, mikä lie ajatus. Arka ottaa etäisyyttä? Siinä tapauksessa MENEE MATKOIHINSA paljon parempi. PAINUU MIELEEN = IDEA. Saattaa niinkin käydä, jos idea on oikein hyvä, mutta kun se useimmiten ei ole... Sanalle ALIN vihjeenä oleva kuvio jäi mysteeriksi, vaikka laatijaa ei toki voi omasta tuhmuudesta syyttää. Se oli kuitenkin viimeinen korsi, joka katkaisi kamelin selän (ks. arvosana).

97 ratkaisusanan keskipituus 5,82 jakaumalla 4/31, 5/18, 6/29, 7/4, 8/3, 9/2, 10/5, 11/4, 13/1. Piiloruutupros. 7,82, avaruuspros. 79. Arvosana 10-.
16. Jaska22.10.2006 klo 23:02
En tiedä, oliko Simberg tarkoittanut ristikon niin vaikeaksi kuin miksi se ylläolevien kommenttien ja omien tuskailujen perusteella osoittautui. Minulla aikaa meni tunnin verran enemmän kuin Skytän pahiksen kanssa la - su kahdessa istunnossa. Osuutensa saattaa olla editoijilla, esim. Simbergin alkuperäinen sanallinen vihje SAKUSKAlle saattoi olla ja tod. näk. olikin kuvaa helpompi. Kuvan "kyytipoika" on kuitenkin niin nerokas oivallus, että olisi törkeää lievempää saivartelua väittää sitä suorastaan virheelliseksi! Niinpä tyydyn vain toteamaan, että kyytipoika on todellisuudessa kyyditsijä, ei kyydissä istuva matkustaja (vrt. kyytimies). Vertauskuvana sama juttu; snapsi antaa luistoa hiukopalalle... Tahallinen harhautushan tuo editoijalta oli, saatiin ainakin puolet ratkojista yrittämään ensin TARAKKAa, mm. minut. Sijoittuu vuoden vihjerankingissa mitalitaistoon, Pitkälän pahkurapolviset pitää edellen pintansa kärjessä.

OLET oivaltui (eikö olekin oivasti oivallettu uudisverbi) minullakin ensimmäisenä, ja sen perusteella arvasin oitis PELEn Vasen yläaukio täyttyikin suuremmitta rypistyksittä ja osoitti samalla tarakan vääräksi. Painuiko se mieleen on eri juttu (IDEAlle olisi parempiakin vihjeitä ollut tarjolla). Oikea yläkulma kuitenkin jumitti ja jäi lopulta viimeiseksi. Toiseksi helpoin ratkaisusana NOITA avasi väylän alas ja keskelle niin, että pääkuvalauseidenkin (Simbergin Thaimaan-reissulta?) ratkaisusanat alkoivat olla aanailtavissa. Lopulta auettuaan helpottivat keskustan ja alakerran vaikeuksien selättämistä. Sellainen oli minulle (varmasti ei kellekään muulle!) RÄNNÄT, koska uskoin surmaajaksi (Idi) AMINin. Tuskailin pitkään, miten voi olla mahdollista, että NÄNNIT putoilevat (!!), kunnes Ä selvisi pääkuvasanasta. Vasta silloin tuli mieleen, että aijuu, se Rabinin murhaaja.

Vihjerankingissa kakkossijan vie PELOTTAVAN POEETTINEN, kekseliäästi lähes suoraan tarjottimella nenän alle työnnetty ratkaisusana Edgar ALLAN Poeen, Korpin runoilijaan miellettäväksi. Kuka keksi heti hyödyntää tarjoilun, kuka ei... Kolmonen TEILLÄ LIUKAS! Se on tosi näppärä oivallus ILJAlle, olkoonkin, että ILJAn teekutsuille pääsee vain genetiivin kautta. Juha N ei siitä tykännyt, minusta taas koviksessa tällaista mutkaa matkassa ei ainakaan virheeksi ole tuomittava. 4) HAPETTAVA = PALLEA. Tämä maailmanpremiääri sarjassa etevät erikoiset on oiva opetus niile, jotka eivät ajattele nenäänsä, henkitorveaan ja keuhkojaan pitemmälle... 5) ALUSTA ALKAVIA = VEISTÄMÖT, sanaleikkivihje parhaasta päästä, ilman plääh! -kikkailun häivääkään. Hyviä ilman järjestystä KOKEE SULKASADON?, PYSÄKÖINTIYRITYS, TEKEE HYVÄÄ!, AJATUS KATKESI...

Ihan putkeen vihjeet eivät kuitenkaan menneet. Vihjettä SEINÄSSÄ jo protestoitiin, adessiivi olisikin parempi. Taulu roikkuu seinällä, niin myös PINUP-kuva vaikka taulun naula ja pinupin neula ovatkin seinässä kiinni. Tästä pinupin viilauksesta ei toki miinusteta. OIKAISEVA = TASAIN. Tasaimen avulla siis voi suoristaa esim. pintaa, mutta aika sumeaksi tuo ajatus jää. VESILLÄ = ALTAAT, kylläkin lakoninen ja monimielinenkin, mutta kun parempiakin vihjeitä olisi tarjolla! MATKAN PÄÄSSÄ? = ARKA, mikä lie ajatus. Arka ottaa etäisyyttä? Siinä tapauksessa MENEE MATKOIHINSA paljon parempi. PAINUU MIELEEN = IDEA. Saattaa niinkin käydä, jos idea on oikein hyvä, mutta kun se useimmiten ei ole... Sanalle ALIN vihjeenä oleva kuvio jäi mysteeriksi, vaikka laatijaa ei toki voi omasta tuhmuudesta syyttää. Se oli kuitenkin viimeinen korsi, joka katkaisi kamelin selän (ks. arvosana).

97 ratkaisusanan keskipituus 5,82 jakaumalla 4/31, 5/18, 6/29, 7/4, 8/3, 9/2, 10/5, 11/4, 13/1. Piiloruutupros. 7,82, avaruuspros. 79. Arvosana 10-.
17. Tuomas L.23.10.2006 klo 11:56
ALIN-sanan vihjekuva valkeni minulle vasta kun ratkaisusana oli löytynyt: kuvassa on arpanopan 1-pisteinen sivu ylhäältäpäin kuvattuna. "Matkan päässä" tarkoittanee, että arka ei uskalla tulla lähelle, vaan pysyttelee jonkin matkan päässä.

Jaskan vihjeestä en tullut hullua hurskaammaksi, eli kolmannen kerran: minkä takia "huutokaupasta mieleen" = AGATHA? Tietenkin Agatha Christien kirjoja voidaan myydä huutokaupassa, mutta tuskin tässä sitä tarkoitettiin.
18. Eki23.10.2006 klo 12:09
Christien huutokauppa on maailman kuuluisimpia. Mietin vihjeen muuttamista, sillä tuo yhteys tuntui aika ei-ehaa-elämykselliseltä, kun sen itse äkkäsin.
19. Jaska23.10.2006 klo 16:53
No voihan vihtahousu. Noppahan se on ihan selvästi. Eikä tullut mieleen siinäkään vaiheessa, kun osallistuin toisen säikeen noppakeskusteluun suu vaahdossa... paha yskä moottorissa! Yritin muuten Tuomas L:lle vihjata, että ratkaisun avain löytyy Lontoosta. Gunnar-pässin isäntä Martti Huuhaa-Innanen kirjoitti radiohupailusarjan kansainvälisestä Lontoon seikkailijasta Smithistä, mutta myönnettäköön, ettei pelkkä Lontoo-konteksti paljon auta Christie´ä haettaessa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *