KESKUSTELUT > RISTIKOT > MITÄ MIELTÄ SUDOKUISTA? - 3

3011. Mitä mieltä sudokuista? - 3

Eki14.10.2006 klo 12:26
Ensimmäinen säie, johon linkki alla, alkaa jo olla niin pitkä, että on hyvä siirtyä toiseen.

http://www.sanaristikot.fi/keskustelut/index.php?r
yhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=2147&alku=0&t=
k1

Toiselle kävi samoin.

http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php? ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=2196&alku=0&t =k1
2. Taata14.10.2006 klo 13:10
Toiselle kävi samoin eli ratkesi eikä ollut sen vaikeampi kuin
ensimmäinen ehkä pikemminkin päinvastoin. Ekillä siellä lie-
nee systemaattinen virhe ratkaisuyrityksissä tai sitten häi-
riötekijät ovat kovin voimakkaita? Ei täälläkään kovin rau-
hassa saa olla joten voin antaa sympatiapisteitä sinnepäin.
3. Taata14.10.2006 klo 13:54
Kolmas ratkesi myös ollen mielestäni näistä mainioista helpoin. Ensin oli ala- ja keskiriplausta ja -hiplausta kunnes oikea ylämummo käänsi pelin sitten vasemmalle ylös ja alas.
Lopulta sudoku laukesi kuin koulupoika porstuassa. Tarkis-
tin kaikki ratkaisut ja olivat oikein. Mitenkähän Ekillä oikein kävi tämän kolmannen kanssa? Saitko selätetyksi vai tuliko
taas se sama iänikuinen virhe, vaikka taatan pitäisi alkaa jo oppia hallitsemaan tilanteet kuin tilanteet viileän rauhalli-
sesti. Helppohan se täältä on irvailla, kun toisella on tuskai-
nen taival kynnettävänä sudokuratkojan vaatimalla saralla.
Taata taata! Tulostin myös tämän Dna-ristikon, jota voisi yrittää jossain välissä. Kuvio näyttää ainakin noine lävistä- jillä olevine numeroineen mielenkiintoiselta. Nuo muijat tuol-
la kartanolla pajattavat vain niin kovaa, että tahtovat häiritä keskittymistä. Täällä on nuo uudenaikaiset räppänät, jotka päästävät kaiken sisään. Ulkona on muuten aurinkoinen ilma täällä Tiernakaupungissa.
4. Eki14.10.2006 klo 14:20
En aio sudokuratkojan saralle, mutta olisi ollut mukava ratkoa yksi oikein (sellainen, joka ei ole tehty ääliöille). Noita kahta muuta en ole yrittänytkään.

Paperilla nämä ovat kyllä helpompia ratkoa, sillä parin vaihtoehdon numeroita ei ole helppo muistaa, mutta paperille ne voisi kevyesti merkitä.
5. Taata14.10.2006 klo 14:30
Jaahah siellä kompuroitiinkin näiden säikeiden kanssa, kun piti mennä muuttelemaan. Nyt noitten kanssa olikin turhaa
hakua päällä kuin entisellä morsiamella, kun välillä piti kir-
joitella tänne ja välillä tarkastaa. Minä kaukaa viisaana tu-
lostin nämä heti laserilla köpiarkeiksi. Taata taata! Aivan
hyvin voit yrittää noita kahta muuta, kun eivät ole vaikeus-
asteeltaan sen kummempia, mutta tuo DNA voikin sitten olla
pirullinen kun merkintä on 5/5. Siinä voi vierähtää useampi
vuorokausi peräjälkeen ja muut hommat jäävät sitten teke-
mättä. Minullakin täällä Misu yrittää sovitella pölyimurin kah-
vaa käteen häiriten harrastamista. On tämä harrastaminen
sitten rankkaa. Aulis odottaa vielä tuossa pahasti kesken-
eräisenä ja sitten...
6. RA14.10.2006 klo 19:50
Tein nuo kaikki kp:n laittamat Mainio-sudokut (helppo-normaali-vaikea).

Minusta helppo oli vaikein ja vaikea helpoin. Olisiko menneet vain (vahingossa) sekaisin?
7. Taata14.10.2006 klo 21:10
Sain nyt vissiin kolmantena päivänä peräkkäin ratkaistua
kaikki kolme sudokua. Ensimmäinen on helpoin, mutta nuo
kaksi muuta ei ole nyt viime päivinä todelliselta vaikeusas-
teeltaan juuri toisistaan eronneet eli vieläkin näyttää tuo
vaikeusasteen määrittely olevan vaikeaa niin Kalevassa ja
muissakin ja etenkin ilmaisjakelulehdissä. Ei kannata siis
pelästyä mustan vyönkään sudokua ennakolta.

PS. Pelaan nyt villillä kortilla eli minulla ei ole edelleenkään
säiekoordinoijattaren lupaa kirjoittaa yhtään mitään täällä.
Ekiltä pitäisi saada jollain konstilla hommattua lisenssi. Taata taata!
8. iso S16.10.2006 klo 21:33
RA:n kanssa samaa mieltä vaikeusateista. Jonkin verran on tietysti tuuristakin kiinni: mitä polkuja etenee, mitä hokailee ja mitä mokailee. Apunumeroita ei tarvinnut yhteenkään vaikka printattuja versioita ratkoinkin. Silloin ei tule kuvaruutuun sormenjälkiä vaikka ajattelun apuelimet linjoja vetelevätkin.

"Helppo" meni läpi kerralla mutta työläästi. Aika paljoin sai pähkiä ja puhkia.

"Medium" lähti reippaasti liikkeelle, kolmoset ja kasit löytyivät naurettavan helposti ja muutama muu lisää. Sitten tuli hankaluuksia ja kahdesti ajatusvirheen takia uuvet työt. Kolmannella kerralla löytyi ottavampi polku ja ratkesi aika vaivattomasti.

"Vaikea" meni läpi ilman mainittavia miettimistaukoja. Voi olla että yhden keskikerroksen nelosen hoksaaminen puolittain sattumalta alkuvaiheessa räjäytti potin, voi olla että oli oikeasti helpohko.

Veikkaan että vaikeusasteet ovat kotoisin sieltä kanin vierestä (taikurin hatusta).
9. Bussiratkoja27.11.2006 klo 19:31
Tämän päivän uutislehti satasessa oli mielenkiintoinen sudoku siinä mielessä, että siitä tarvitsi ratkoa vain 11 numeroa, jos halusi vain osallistua palkinnon arvontaan. Ja ratkaisemalla 14 numeroa kaikkiaan 57 puuttuvasta numerosta sai kaikki tarvittavat ruudut ratkottua. Siinä siis täytyy lähettää tiettyjen ruutujen numeroiden summa vastauksena. Itse en ikinä arvontoihin osallistu, mutta muuten noita satasen sudokuita tulee työmatkalla useasti ratkottua, kun ne ovat sopivan helppoa ajanvietettä. Ihmettelen vain, kun vaikeusskaala on 1-5, niin vain yksi 4 tähden ja ei yhtään viiden tähden tehtävää ole tullut vastaan.
10. Eki30.3.2007 klo 14:23
Informaationa - jos nämä nyt enää ketään kiinnostavat - kerrottakoon, että uuden Krypto Pelikaanin välissä on 36-sivuinen ilmaisliite, jossa on 50 eritasoista sudokua.
11. Ari30.3.2007 klo 18:48
"Ilmaisliite". Saa ottaa pelikaanin välistä pois jo kaupassa ostamatta lehteä? ;-)
12. Eki24.8.2007 klo 10:31
Kyllä sudokut tuntuvat edelleen kiinnostavan. Rautakirjan myyntiluettelossa kohdassa "Ristikot" on viiden kärjessä kolme sudokulehteä.
13. iso S24.8.2007 klo 11:10
Perhepiirin toinen puolikas ratkoo niitä päivittäin ja viime aikoina minäkin olen testaillut arkipäivisin Metron sudokuja. Niissä helppo on liiankin helppo, haastava ja vaikea ovat mielenkiintoisempia. Niissä tuntuu luokitus osuvan yleensä sikäli kohdalleen että vaikea vie jonkin verran enemmän aikaa. Silti sekin ratkeaa lähes aina ilman apunumeroita (tämä on minusta hyvä asia). Kunhan vain malttaa hakea riittävän kauan sopivaa jatkoa niin sellainen löytyy ilman mitään kovin ihmeellisiä päättelysääntöjä.

Toinenkin "eläinkoe" on käynnissä. Kokeilin taannoin Hesarin viiden tähden sudokua. Päivämäärää en valitettavasti pannut muistiin mutta se lienee joku heinäkuinen. Siinäkin riitti enimmäkseen ihan tavanomainen skannailu mutta yhdeksäs numero oli aika paha. Apunumeroihin ei silti tarvinnut nöyrtyä.

Parin viikon kuluttua ratkaisin saman tehtävän uudelleen (olin tehnyt kopion). Muisti oli nollaantunut eikä ollut juurikaan sen helpompaa. Tällä kertaa laitoin ylös missä järjestyksessä numerot löytyivät. Tarkoitus on kokeilla kolmannen kerran kun noin kuukausi on kulunut ja testata, meneekö ratkaisu samassa järjestyksessä.

Näppituntuman mukaan ainakin helpoissa sudokuissa on koko ajan tai lähes koko ajan pääteltävissä vähintään kaksi numeroa. Voisi kuvitella että vaikeammissa olisi sellaisia jaksoja missä on vain yksi mahdollisuus edetä jos ei ryhdy arvailemaan ja hakemaan ratkaisua raa'alla kombinoimisella. Näiden joka vaiheen kaikkien vaihtoehtojen hakeminen käsipelillä olisi perin työlästä ja virheille altista. Koneellinen haku voisi onnistua mutta ohjelman pusaaminen vaatisi aikamoista päänraapimista sekin.

Asian teoreettista puolta tarkemmin tuntematta ja tutkimatta kuulostaisi kohtalaiselta haasteelta laatia sellainen sudoku jossa olisi (enintään muutamalla poikkeuksella) aina vain yksi pääteltävissä oleva jatko, päättelysääntö ei olisi kertaakaan kovin eksoottinen ja silti vaihteleva, niin että ratkojaa kuljetettaisiin ympäri ruudukkoa kuin litran mittaa pässin narussa.
14. matts24.8.2007 klo 14:09
Joskus tulee tehtyä Åbo Underrättelsen sudokuja, yllättävää on että pystyn ratkomaan niitä siis ruotsiksi!
15. iso S24.8.2007 klo 14:45
Älähän elvistele, parempi puoliskoni ratkoi niitä viime kuussa italiaksi ja sveitsiksi! Übervaikeampaa kuin joku under.
16. matts24.8.2007 klo 14:58
wau - siihen en kyllä pystyisi!
17. Heikki29.8.2007 klo 11:03
Sudokukeskustelu näyttää hieman laantuneen!
Mielisudokuitani ovat nykyisin Iltiksen tiistainumeron Tripla ja Hypersudoku. Näissä tosin joskus on tullut vastaan tapauksia, joissa olen saanut useampia ratkaisuja. Silti lehden julkaistuissa ratkaisuissa on esitetty vain yksi mahdollisuus. Ilmaisesti palkinnotkin arvotaan juuri tämän laatijan ilmoittaman ratkaisun mukaisesti.
Mainitsen esimerkkinä tämänviikkoisen Hypersudokun. Paras metodi on mielestäni kirjoittaa ensin kaikki apunumerot, joista sitten karsitaan ylimääräisiä pois. Tämänviikkoisessa tehtävässä kävi niin, että 16 ruutuun jäi apunumeropari ja yhteen jopa kolme apunumeroa. Tavallisesti kokeilemalla jonkin parin numeroita löytyy yksikäsitteinen ratkaisu, mutta ei tällä kerralla. Pahaksi onneksi apunumeropareja jäi alimmalle rivillekin, jota kilpailuarvonnassa kysytään. Vasempaan alakulmaan jäi vaihtoehdoiksi 2 tai 8. Kokeilemalla lukua 8 päästään loppuun asti. Jos kokeillaan lukua 2, etenee ruudukon täyttö, kunnes jää vielä neljä avointa ruutua, joissa kaikissa on sama pari: 45. Ruudut ovat riveillä 6 ja 7 sekä sarakkeissa 5 ja 6. Yksi luvuista voidaan siis valita vapaasti, 4 tai 5, jolloin loput määräytyvät niin, että sudokun ehdot toteutuvat. Tälle sudokulle sain siis 3 eri ratkaisua, ja kysytylle alarivillekin on siis 2 eri vaihtoehtoa (no, voihan ne lähettää tekstiviestinä molemmatkin!).
Iltasanomissa on muuten tällä sudokusivulla epäselvä ilmoitus: "Kaikkien sudokuiden oikein vastanneiden kesken arvotaan rahapalkinto". Pitääkö lähettää todella kaikki sudokut 6a...6i (maksaa 9 x 0,70) vai pääsevätkö myös yhden sudokun lähettäneet arvontaan?
18. iso S29.8.2007 klo 11:50
Sudokuksi nimitetty ei ole sudoku jos ratkaisu ei ole yksikäsitteinen.

Ratkaisuun pitää pystyä pääsemään päättelemällä eikä kokeilemalla (päätteleminen voi olla visaisissa sudokuissa vaikeaa ja alkaa muistuttaa kokeilua). Jos ja kun numero kerrallaan pystyy päättelemään että tiettyyn ruutuun tulee tietty numero, tästä seuraa väistämättä että ratkaisu on yksikäsitteinen.

Virheitä sattuu, niin laatijoille, lehdelle kuin ratkojillekin. Epäilemättä olet huomannut että sudokuissa on helppo tehdä huolimattomuusvirheitä ja päätyä ratkaisuun jossa sama numero on kahdesti sudokun sääntöjen vastaisella tavalla. Oletan että olet tarkistanut molemmat/kaikki ratkaisusi ettei tästä ole kysymys.

Toinen tapa millä jotkut ratkojat ovat päätyneet tuohon tilanteeseen on se että ei ratkaise lehdessä olevaa sudokua vaan kopioi numerot eri paperille. Jos yksi numero unohtuu pois niin melkoisella varmuudella useampi ratkaisu täyttää puutteellisen alkutilanteen ehdot.

Jotta epäilevät Tuomaat voisivat itse varmistua siitä että tehtävä on virheellinen, voisit kertoa minkä päivän lehdessä moka on. Lehteä omistamattomia epäuskoisia varten pitäisi tietysti laittaa tehtävä tänne (kun ratkaisuaika on ohi), mutta sehän niille uskomattomille ei todistaisi mitään - arvelisivat vain että olet tehnyt virheen numeroiden kopsaamisessa :-(
19. Heikki29.8.2007 klo 14:35
Palaan edellä kerrottuun sudokuun, jossa tarkistuksen jälkeenkään en löytänyt virhettä, kuten iso S epäili tapahtuneen. Se on Iltasanomissa 28.8. sivulla 11 oleva Hypersudoku 6f. Hypersudoku on muuten tavallinen sudoku, mutta siinä on lisänä neljä harmaata laatikkoa, jotka on täytettävä myös sudokun perussääntöjen mukaisesti.
Kun turhat apunumerot on karsittu, jää todellakin 16 apunumeroparia, joista kaksi on alimmalla rivillä. Kokeilemalla tämän jälkeen löydetään helposti 3 eri ratkaisua, jotka lisäksi täyttävät harmaiden laatikoiden lisäehdon.
Innokkaille asian harrastajille kopioin tehtävän tähän:
-61-----2
----7---6
---4-----
-------49
--3--2-8-
-1------7
1--6-----
----978--
-5--3----

Terveiset vain IS:n ristikkotoimittajalle. Ehkä ensi tiistaina saadaan selitys?
20. kudos29.8.2007 klo 15:38
Tarkista, Heikki, omat ratkaisusi niin monta kertaa, että löydät tekemäsi virheet, niin jäljelle jää vain yksi ratkaisu.
21. iso S29.8.2007 klo 16:06
Minulle ei ihan hahmotu niiden harmaiden laatikoiden idea. Pitääkö ne ratkaista ensin ja tuleeko niistä tuohon esittämääsi pohjaan neljä numeroa lisää? Tuollaisenaan näyttää vähän samalta kuin maatalouskosmetologin traktori: ei lähde käyntiin.

Silmällä katsoen ja keskivaikeisiin pystyvällä ohjelmallani kokeillen saan vain yhden numeron oikeaan laitaan ja siihen hyytyy. Ihan sellainen maku on erttä annettuja numeroita on liian vähän jolloin niihin istuvia ratkaisuja voi olla monta eikä niihin pääse päättelemällä.

Paremmat ratkojat voivat hioa kynsiään tuohon ja todistaa että olen väärässä.
22. kudos29.8.2007 klo 16:27
Tällainen on hypersudoku: en.wikipedia.org/wiki/Hypersudoku
23. Teepee29.8.2007 klo 16:27
Kyllähän tuo ratkesi ihan normaalisti. 21 tyhjän ruudun jälkeen kiinnittyi yksi vitonen, jonka jälkeen alarivin 2 ja 8 pakottui paikalleen. Loppujen 18 ruudun täyttö olikin sitten lähinnä kirjoittelua. Tarkistapa ne harmaatkin neliöt, jos niistä jostain puuttuukin jokin numero?

Isolle S:lle ja muillekin, nuo harmaat neliöt ovat merkitty
allaolevaan ruudukkoon X:illä. Eli jokaiseen neljään 3x3
harmaaseenkin alueen pätevät sudokusäännöt, eli kaikki
numerot täytyvät esiintyä niissäkin. Nuo muut numerot
ovat vain täytteenä. Eli normaalin 9 neliön asemasta
tuossa on 9 + 4 neliötä osittain päällekkäin.

Mikseiköhän ristikkofoorumilla voi käyttää halutessaan tasalevyistä fonttia? Vai voiko täällä? Olisi asiat niin paljon helpompia.

123|456|789
2XX|X6X|XX1
3XX|X7X|XX2
----------------
4XX|X8X|XX3
567|891|234
6XX|X1X|XX5
-----------------
7XX|X2X|XX6
8XX|X3X|XX7
912|345|678
24. Ari29.8.2007 klo 16:40
Näyttää olevan virhe alhaalla oikeassa 9:n ruudun kehyksessä jossa esiintyy kaksi seiskaa.
25. Ari29.8.2007 klo 16:44
Näyttää olevan montakin virhettä:
Tuplat myös vas.yläkeh. (3) kesk.ylh. sekä kesk. vas.(6)
Sekä keskimmäisessä ke4hyksessä tuplaykköset.

En ole törmännyt milloinkaan noin virheelliseen pohjaan.
26. Ari29.8.2007 klo 16:47
Ei ne virheet tähän loppuneet: tuplakolmoset oik. kesk. keh.

Tai sanotaan näin: ainoat kehykset jossa ei ole tuplia on oikealla ylhäällä oleva 9:n ruudun kehys ja vas.alhaalla.
27. kudos29.8.2007 klo 16:48
Ari, lue Teepeen kirjoituksesta: "Nuo muut numerot ovat vain täytteenä."
28. Ari29.8.2007 klo 16:55
Eli? Miten ne huomioidaan?
29. Ari29.8.2007 klo 17:22
No jopas!

Enpä lukenut aikaisempia viestejä joihin tuo liittyi ja siksi olin ihan pihalla.
30. Heikki29.8.2007 klo 17:44
Kiitos kommenteista. Olen edelleenkin sitä mieltä, että saamani kaikki kolme ratkaisua täyttävät hypersudokun ehdot. Koska kilpailuaikaa on vielä jäljellä, en voi paljastaa ratkaisun juonta askel askeleelta. Mutta ehkä voin kirjoittaa sen vaiheen, jossa looginen eteneminen pysähtyi. Teepeen vihje löytää jokin vitonen ei minulta onnistunut. Seuraavassa on X:llä merkitty jo löydetyt numerot ja 17 kohtaa apunumeroineen on merkitty hakasulkeisiin (kannattaa kopioida ruudukkoon, koska sarakeet eivät ole kohdakkain):

XXX [58] [58] XXXX
X [28] [28] XXXXXX
XXXXXXXXX
XXXXXXXXX
XXXXXXXXX
[28] X [28] X [45] [45] XXX
X [38] XX [458] [45] XXX
X [23] X [25] XXXX [35]
[28] XX[28] XXXXX

Kolme eri ratkaisua näiden numeroiden osalta tulee heti, kun arvaa yhden numeron. Molemmat arvaukset vievät perille ja toinen jopa kaksihaaraisesti.
31. kudos29.8.2007 klo 18:03
Heikki, siis et tiedä, tuleeko oikean pystyrivin ainoaan tyhjään ruutuun kolmonen vai viitonen?
32. RA29.8.2007 klo 18:32
Looginen eteneminen ei päättynyt missään vaiheessa - eikä edes apunumeroita tarvittu. Mitäköhän tein väärin?
33. RA29.8.2007 klo 18:36
Liikkeelle pääsin oikean alakulman harmaasta 1:stä.
34. Jaska29.8.2007 klo 18:39
RA, kouluttautumisesi. Sinun olisi pitänyt ryhtyä matemaatikoksi.
35. Heikki29.8.2007 klo 18:42
Anteeksi, edellä tuli virhe: seitsemännellä rivillä viimeinen ruutu pitää olla [35].
36. Heikki29.8.2007 klo 18:47
Samasta minäkin aloin kuin RA. 8. rivin 8. merkki, tosin apunumeroita täyttäessä jo löytyy 3. rivin 9. merkki sekä 1. rivin 7. merkki, jopa vielä 9. rivin 9. merkki sekä 2. rivin 1. merkki.
37. kudos29.8.2007 klo 19:02
Heikki, jos nuo X:si ovat oikein, niin vasemman alakulman harmaasta puuttuu nro 5. Sille on vain yksi mahdollinen paikka.
38. RA29.8.2007 klo 19:08
Toinen oli - muistaakseni - oikean yläkulman harmaa 2.

Vähän vaikea enää jälkikäteen palauttaa mieleen, missä järjestyksessä sudoku täyttyi. Pitäisi rekonstruoida tilanne uudelleen.

Mutta summa summarum: Yhtään ainutta apunumeroa ei tämän sudokun ratkaisemiseen tarvita. (Yleensä ite lopetan sudokun teon heti, kun huomaan, että moisia apunumeroita pitäisi alkaa merkkailla.)

P.S. Jaska, minähän olen matemaatikko! Tiedän mm., että 1+1=3 ja paljon muuta.]
39. Heikki29.8.2007 klo 19:11
Kiitos, kudos.
Sehän ratkaisi koko ongelman. On siis todella vain yksi ratkaisu. Näitä harmaita laatikoita olisi vain pitänyt enemmän tuijottaa! No, on kait asia loppuun käsitelty.
40. iso S29.8.2007 klo 23:00
Loppukäsittelyä seuraa lisäkäsittely. Nyt kun minulle kirkastui hypersudokun lisäsäännöt, homma ratkesi apunumeroiden avulla ilman vaikeuksia ja yksikäsitteisesti, kuten Heikkikin huomasi. Tämä ei poista sitä mahdollisuutta että joskus lehdissä ON virheellisiä tehtäviä.

Jos numeroin rivit 1-9 ja koodaan sarakkeet A-I, ratkaisuni eteni (numeroita paljastamatta) järjestyksessä 3I, 4C, 4G, 3F, 1A, 8H, 5I, 9I, 9F, 7G, 7H, 3E, 3G, 1G, 3H, 9H, 4E, 2D, 3A, 4F, 4A, 5A, 4B, 5B, 3A, 3B, 3C, 4D, 5D, 6D, 7C, 8A, 9C, 8C, 8D, 8I, 7I, 9G, 8B, 9A, 9D, 1D, 1E, 5E, 6E, 7E, 7F, 6F, 6H, 6A, 6C, 6G, 5G, 2G, 2F, 1F, 1H, 2H, 2C, 2B, 7B.

Tämä ei taatusti ole ainoa mahdollinen järjestys. Pitkin matkaa osui silmiin vaihtoehtoja mutta tuota reittiä etenin.
41. pekka29.8.2007 klo 23:14
mitä yhteistä on sudokuilla ja ristikoilla?
kuuluvat mielestäni pokeri.net sivustolle, ovat todennäköisyys matematiikkaa.
42. >tuhat ratkonut1.9.2007 klo 02:26
Paljon ratkoneena, omaa terapiatyötäni tehneenä, tykkään, että sudokut ovat kuin ristikot.
Ei tarvitse ajatella, mutta täytyy kuitenkin käyttää jotain peräsuolen jatketta.
Vaikeimmissa voi olla esim. kolmen numeron muut poissulkevia kombinaatiota, joista voisi kuvitella, että SuDoku on vaikea.
Eihän se muuta ole, kuin panna numerot 1-9 kohdalleen. Lähtökohdat on aina annettu.
43. Heikki4.9.2007 klo 16:20
Jotta ei sudoku-keskustelu tyrehtyisi, ylistän jälleen tämänpaiväistäkin (4.9) Iltasanomien hypersudokua, jossa siis on lisänä neljä harmaata laatikkoa. Näitä laatikoita joutui tässäkin tarkkailemaan loppuun asti. Annetuissa lähtönumeroissa ei ollut lainkaan 9:ä ja vain yksi 8. Siksi ratkottaessa joutuikin lopulta tilanteeseen, jossa apunumeroina esiintyi vain lukuja 3,8,9. Oikein piti pitää välissä kahvitauko, ennenkuin ensimmäinen ysi löysi paikkansa - sitten se menikin jo kauniisti. Suosittelen lämpimästi kaikille sudokuihmisille!
44. iso S6.9.2007 klo 11:02
Sorruin kokeilemaan Mestarisudokua. En tiedä onko tämä yleinen vai pelkästään kyseisen lehden nimitys 16*16-kokoisille sudokuille, mutta sellaiseen näppini iskin. Tässä viikon aikana olen törmännyt viidesti kalkkiviivojen lähestyessä ristiriitaan. Jossain olen tehnyt virheen vaikka olen yrittänyt varmistaa jokaisen päätelmän kahteen kertaan.

Huomasin että ison ruudukon hallitseminen on huomattavasti työlämpää kuin pienen ja vaikeus kasvaa enemmän kuin sivujen suhde 16:9 tai edes ruutujen suhde 256:81 antaisi ymmärtää. Oli varsin selvää että tehtävä olisi ollut normaalikokoisena erittäin helppo mutta niiden helppojen paikkojen haku oli työn takana ja siksi turvauduin matkan varrella tarpeettoman vaikeisiin (siksi riskialttiisiin) päättelyihin.

Nyt koodasin tälle koolle sopivan makron joka merkkaa apunumerot näkyviin. Samalla sain jonkinlaista tilastotietoa sen olettamukseni tueksi että helpoissa sudokuissa on jatkuvasti tai lähes jatkuvasti useita polkuja valittavana.

Heti alussa merkkaus tuotti 5 ruutua joihin sopi vain yksi numero. Makro toimi onnekkaasti niin että uudestaan ajettuna se tunnisti nämä ainokaiset ratkaistuiksi ruuduiksi ja poisti niitä vastaavilta riveiltä, sarakkeilta ja alueilta kyseiset vaihtoehdot, jolloin syntyi uusia ainoita mahdollisuuksia. 25 kertaa kun makron potkaisi käyntiin niin tämä käsipelillä tuntien turhaa työtä aiheuttanut sudoku oli ratkaistu. Aikaa kului muutaman sekunninkymmenyksen tarkkuudella 2 minuuttia.

Lähtötilanteessa oli annettuja numeroita 114 jolloin ratkottavaksi jää 142. Siispä keskimäärin oli koko ajan käytettävissä 5.68 sellaista ruutua mihin on vain yksi mahdollisuus kun tehdään "idioottiskannaus": poistetaan ne numerot mahdollisten joukosta jotka esiintyvät jo samalla rivillä, sarakkeella tai alueella. Mitään sen kummempia päättelyitä ei tarvittu ja sikäli tehtävän vaikeusaste on yhden tähden sakaranpuolikkaan luokkaa.

Ei pitäisi olla vaikeaa mutta olipa vaan. Ehkä kovalla harjoittelulla silmä harjaantuisi löytämään noita helppoja ruutuja isostakin sudokusta mutta en usko että se joutuu moista yrittämään. Tuntuu siltä että kiitti mulle riitti. Tämän nimenomaisen kyllä vielä selätän ilman koneapua ja apunumeroita nyt kun tiedän että tehtävä ei ollut virheellinen.
45. Jukkis7.9.2007 klo 08:37
Kokeilin kanssa tommoista 16*16-sudokua. Tulin siihen tulokseen, että jos joku noita ihan oikeasti enemmän ratkoo valmiiksi asti, niin sillä ihmisellä on joku ongelma ja hänen kandeis hakea apua jostain.
46. iso S7.9.2007 klo 08:44
Illalla kun mieli joskus siivet saa... meni läpi käsipelillä. Aikaa meni varmaan pari tuntia (osittain telkkarin katselun lomassa joten vaikea sanoa tarkkaan) kun samantasoisen normaalin sudokun ratkominen veisi minulta vajaat 5 minuuttia.

Se tuli edelleen vahvistetuksi että jokainen päätelmä pitää tarkistaa ja uudelleen tarkistaa. Muuten tuppaa tulemaan oikosulkuja.
47. iso S19.9.2007 klo 13:39
Jukkiksen kanssa samaa mieltä, mutta voisihan tuohon löytää toisenkin näkökulman. Hyvä että on 16*16-sudokuita. Niitä ratkovat kulkisivat muuten senkin aikaa vapaana.

Tein epätieteellisen eläinkokeen saadakseni selville miten hyvin vaikeusasteluokittelut pitävät paikkansa. Ratkoin 10 päivän Metro-lehdistä helpon, haastavan ja vaikean tehtävän. Päiviä kului muutama enemmän koska hylkäsin kokonaan sellaiset päivät jolloin johonkin tehtävään tuli korjauskelvoton virhe (joskus saattaa huomata mikä on mennyt väärään ruutuun). Näin päivän hyvä tai huono vire kohdistui tasapuolisesti kaikkiin vaikeustasoihin.

Helpoissa aika vaihteli välillä 4:09-8:56, haastavissa 7:09-17:20 ja vaikeissa 8:51-46:26. Haarukat ovat melko väljiä; joko tehtävien vaikeusaste vaihtelee, oma vire heittelee tai sattuma korjaa satoa: ratkaisutekniikka ja hakujärjestys sopivat paremmin yhteen tehtävään kuin toiseen. Tuntuma on että kaikki nämä ovat tosia.

Haarukat menevät limittäin, etenkin haastavan ja vaikean osalta hyvinkin vahvasti. Sellainen tuntuma onkin ilman aikamittauksia että näiden välinen ero ei ole kovin suuri ja joskus tuntuu olevan väärinpäinkin.

Keskiarvot olivat 5:17, 10:44 ja 16:58. Niiden perusteella vaikeusaste on tasaisesti lisääntyvä. Onnenkantamoisten ja raskaiden töpeksimisien eliminoimiseksi laskin keskiarvot myös "kuudelle keskimmäiselle" eli jätin jokaisesta luokasta 2 nopeinta ja hitainta pois. Nyt sarja oli 4:58, 9:35, 11:37. Keskiarvo parani kaikissa luokissa, mikä osoittaa että normaalitasosta parempaan suuntaan venymiset ovat pienempiä kuin huonoon suuntaan romahtamiset. Tietysti näin onkin: jos normaalisuoritus on 5 minuuttia, niin sitä ei voi parantaa yli 5 minuutilla, mutta huonontaa voi vaikka tunnilla. Haastava ja vaikea ovat turhan lähellä toisiaan. Tämäkin vastaa näppituntumaa: ei niissä niin kovin suurta eroa ole.

Yhtenä päivänä haastava meni nopeammin kuin helppo. Sellaista sattuu, joskus tökkii ja sinä päivänä satuin tuhertamaan helppojen hitaimman ajan. Kolmena päivänä vaikea meni nopeammin kuin haastava. Tämä ei enää kuulosta sattumalta. Vaikeusasteiden määrittelyssä on arvio lipsahdellut.

Todellisia haasteita etsivän kannatta hakea muualta. Nämä ratkeavat ihan perustempuilla ja ilman apunumeroita. Muille kuin paatuneille sudokujyrille nämä tuntuvat olevan ihan sopivia ja hyvänlaatuisia kasvaimia ilmaislehden kyljessä.
48. iso S19.9.2007 klo 14:06
Tuon testiprojektin yhteydessä päässä kehkeytyi ajatus sudokujen ja kuvaristikoiden välisestä oletetusta erosta.

Jos ratkoo saman ristikon uudelleen vaikkapa vuoden kuluttua, on todennäköistä että se tuntuu tutulta. Näin käy sitä suuremmalla syyllä jos ristikossa on jokin selkeä teema, hyvä pääkuva tai erikoiset teemalauseet. Sellainen menisi ehkä huomaamatta, jos ristikosta puuttuisi pääkuva ja kaikki sanat olisivat itsenäisiä ja tavanomaisia ja vihjeet olisi vaihdettu. Viikon sisällä toistettuna tällainenkin luultavasti havaittaisiin.

Entäpä sudoku? Kuinka pitkä on ratkojan muisti?Tunnistaako jos sama tehtävä tulee uudelleen eteen? Ihan sellaisenaan tai periaatteessa samanlaisena? Tapahtuuko oppimista, sujuuko saman tehtävän ratkominen nopeammin?

Voisi olla mielenkiintoista testata asiaa pahaa aavistamattomalla porukalla. Annetaan koehenkilöille vaikkapa viikon aikana päivittäin ratkottavaksi 5 sudokua ja mitataan suoritusajat. Hämäyksen vuoksi kerrotaan että tarkoituksena on arvioida tehtävien vaikeusaste.

Yksi tehtävistä toistuu päivästä toiseen samana.
Toisessa tehtävä pysyy samana, mutta numerot arvotaan uudelleen (esimerkiksi jokainen ykkönen korvataan seiskalla, kakkoset nelosella jne).
Kolmannessa numerot pysyvät samana, mutta numeroiden paikkoja vaihdetaan: kierto myötäpäivään, peilaus pystysuoran keskilinjan suhteen, kierto myötäpäivään, peilaus pystysuoran keskilinjan suhteen, ...
Kolme olisi joka päivä aidosti erilaisia. Niiden tehtävänä olisi toimia hämäyksenä, ettei jekku paljastuisi niin helposti.

Kokeen päätyttyä voisi kysyä, huomasiko koehenkilö tehtävissä jotain erikoista. Suoritusajoista laskettu tai piirtämällä havainnollistettu tredi osoittaisi onko oppimista tapahtunut. Päiväkohtaisesti vaihtuvissa tehtävissä pitäisi olla satunnaista heilahtelua (ei yhdeksässä päivässä ratkaisutaito oleellisesti kehity, jos koehenkilöt ovat ennestään suht kokeneita), muissa luokissa saattaisi olla havaittavissa jonkinlaista vauhdittumista.

Arvaus: oppimisen vaikutus on sitä suurempi mitä visaisempia tehtäviä ovat. Silloin saattaa vaikeuksissa ollessaan hakea apua sellaisesta päättelystä joka edellisenä päivänä auttoi. Helpoissa tehtävissä vaikeuksia ei tule, sen kuin latoo numeroita.
49. Teepee20.9.2007 klo 19:56
Mielenkiintoinen projekti tuo ratkaisuaikojen ja vaikeusasteiden vertailu. Itseäni tuollainen "kilparatkonta" ei kiinnosta, niin eipä tule katsottua koskaan ratkonta-aikoja. Nuo Metron sudokut ovat kyllä aika tylsiä, itse mielummin ratkon Satasesta ++juhin sudokun. Täyttyvät myös ilman apunumeroita, mutta eivät ole ihan läpikirjoitettavia.

Tietysti ristikoissa on helpompaa olla omaperäinen jo koon takia. Tuollaisen tietokoneen laatiman sudokun unohtaa kyllä samantien, mutta jos peräkkäisinä päivinä on sama sudoku, niin eiköhän sen nopeasti huomaa. Kovin paljon se tuskin kuitenkaan nopeuttaa ratkaisemista, kun ne samat johtopäätökset on kuitenkin tehtävä.

Mutta on kyllä sudokuitakin, jotka muistaa vuosienkin päästä. Kannattaa vilkaista Thomas Snyderin blogikirjoitusta 'The Art of Sudoku' osoitteessa _http://motris.livejournal.com/28008.html. Blogista löytyy muitakin pulmia, kuten uusimmassa kirjoituksessa oleva Mastermindoku.
50. Jukkis26.10.2007 klo 09:34
Jos jollain on tallella Hesari 17.10., niin voisi tutkia, onko siellä oleva sudoku viallinen. Tämän päivän Hesarin yleisönosastossa ihmetellään otsikolla "Voiko sudokuissa olla useita ratkaisuja?", kun oli saatu eri ratkaisu kuin seuraavan päivän lehdessä ollut.
51. Eki26.10.2007 klo 10:11
Hesarin sudokuthan ovat jo jonkin aikaa olleet Arto Inkalan tekemiä.
52. Jukkis26.10.2007 klo 11:18
Eli saman tohtorin, jonka tuolla "2196. Mitä mieltä sudokuista? - 2" -säikeessä taannoin moitiskeltiin harrastavan useamman ratkaisun omaavien sudokuiden laadintaa.

Mutta siis tosiaan olisi kiinnostavaa saada tietää, onko yleisönosastokirjoittaja oikeassa. Täälläkinhän on todettu, että aika usein tuollaisen moniselitteisyysväitteen selitys on vaan, että on ratkottu väärin.
53. Ari26.10.2007 klo 13:44
Tässä olisi tuo HS 17.10.2007 sudoku:
(Sudokusolver ratkaisi ilman virheilmoitusta, eli on vain yksi oikea ratkaisu.)

6924XXXX3
XX3XX6XX7
XXX9XXX4X
38XXX4XX6
X4XXXXX8X
1XX7XXX39
X3XXX1XXX
2XXXX3971

(X=tyhjä ruutu)
54. kudos26.10.2007 klo 13:50
Yleisönosastokirjoittaja on väärässä.

Inkalan ensimmäisessä kirjassa oli sen sijaan virheitä:
aisudoku.com/fi/1002Bug.html
55. airisto26.10.2007 klo 15:17
Onko se HS 17.10.2007 sudoku kooltaan 9 x 8 ruutua???
56. iso S26.10.2007 klo 15:17
On tuossa sudokussa ainakin yksi virhe. Siinä on vain 8 riviä!
57. kudos26.10.2007 klo 15:36
HS 17.10.2007 sudoku:

6 9 2 4 _ _ _ _ 3
_ _ 3 _ _ 6 _ _ 7
_ _ _ 9 _ _ _ 4 _
3 8 _ _ _ 4 _ _ 6
_ 4 _ _ _ _ _ 8 _
1 _ _ 7 _ _ _ 3 9
_ 3 _ _ _ 1 _ _ _
7 _ _ 2 _ _ 3 _ _
2 _ _ _ _ 3 9 7 1
58. iso S26.10.2007 klo 18:26
Ratkaiseeko se sudokusolver varmasti puhtaasti päättelemällä vai lähteekö se arvailemaan päätyessään umpikujaan? Oma ratkojani joka ei selviä kaikista vaikeista päättelyistä (tämä oli luokiteltu neljän tähden sudokuksi) jymähti tähän tilanteeseen:

692 4X7 XX3
453 XX6 X97
871 93X 64X

38X XX4 XX6
X4X 3XX X8X
12X 7XX 439

X3X 671 XXX
71X 2XX 36X
26X XX3 971

Silti olen taipuvainen uskomaan että Ari on oikeassa. Ensimmäisen rivin keskimmäiseen ruutuun ovat ehdolla 1, 5 ja 8. Niistä 1 ja 8 johtavat virheeseen ja 5 menee päättelemällä läpi. Järkeni ei riitä sen todistamiseen että ei ole mahdollista heittää muualle kahta erilaista arvausta jotka molemmat johtaisivat käypään ratkaisuun (molemmissa pitäisi tietysti olla vitonen tuossa ruudussa).

Muiden ruutujen vaihtoehdoilla kokeilemalla saisi vastauksen äärellisellä työllä, mutta kärsivällisyys ei riitä sen työn ääreen käymiseen.
59. iso S26.10.2007 klo 19:28
Juu. Kun hoksottimet eivät riitä niin voi alentua apunumeroihin. Ne kun merkkaa niin oikeanpuoleisesta sarakkeesta pystyy ruksaamaan jotain yli. Se johtaa lisäkarsintaan kolmanneksi alimmalla rivillä ja sen jälkeen loppu on puhdasta mekaniikkaa.

Valittajan virhe.
60. Ari29.10.2007 klo 08:41
Anteeksi tuo virhe että puuttui yksi rivi, johtui kiireestä.

Minunkin tekemä ratkoja pystyi ratkomaan tuon ristikon joten se ei voi olla kovin vaikea.

Käytettyjä keinoja:
Ainoa numero joka sopi ruutuun, 38 kpl.
Ainoa ruutu kehyksessä johon numero sopi, 8kpl.
Ainoa ruutu rivillä johon numero sopi, 2kpl.
Ainoa ruutu sarakkeella johon numero sopi, 3kpl.
Apunumeroparit sarakkeella, nämä apunumerot pois sarakkeen muista ruuduista, 1kpl.
Apunumeroparit rivillä, nämä apunumerot pois rivin muista ruuduista, 1kpl.
61. Ari29.10.2007 klo 18:59
iso S: kun laitoin tuon jymähtäneen tilanteesi ratkojaani, oli seuraava ratkaisukohta sellainen jossa ensimmäisellä sarakkeella vasemmalta oli apunumeropari jolloin tämän sarakkeen muista ruuduista piti poistaa nämä apunumerot.

Seuraava ratkaisukohta oli samanlainen asetelma jollain rivillä.

Sen jälkeen ratkesi yksinkertaisella menetelmällä: Ainoa numero joka puutui sekä riviltä, sarakkeelta että kehyksestä.
62. iso S29.10.2007 klo 20:40
Ihan vastaavalla tavalla ratkesi käsipelillä. Kaksi askelta apunumeropareilla ja sen jälkeen nelitähtinen sudoku sortui kuin yhden tähden korttitalo.

Joskus kun aika ja inspiraatio kohtaavat, opetan ohjelmalleni apunumeroparit (ja samalla vaivalla triplat).
63. Ari2.11.2007 klo 16:33
Täällä aika ja inspiraatio kohtasivat ja sain triplaosuudenkin valmiiksi (iso S:n innoittamana). Ratkojani on jo niin hyvä että vain sellaiset sudokut joissa sudokusolverkin joutuu arvaamaan, jää ratkomatta.
Kokeilin jo melko montaa sudokua.
64. Ari2.11.2007 klo 20:57
Täällä ++juhin sivulla:http://ristikkotuumin.fi/juh/sudoku/vaikei n.html
sanotaan tämän sudokun olleen joskus maailman vaikein. Ja lisäksi sanotaan että tähän on vain yksi ratkaisu vaikka jotkin ratkontaohjelmat muuta väittäisivätkin.
Ohjelmani ei kuitenkaan ratkaise tuota, joten vielä löytyy paranneltavaa...
65. Ari4.11.2007 klo 23:09
Ratkesipa tuokin "maailman vaikein sudoku" ohjelmallani.
Tosin niitä taitaa olla ehkäpä vaikeampiakin, luulen ma.
66. Ari5.11.2007 klo 21:20
Haastavia sudokuja etsiessäni törmäsin kahteen erilaiseen AI Etana-sudokuun!
Tällainen:http://www.pirkanmaansanomat.fi/psviikko lehti/2112/index.php?pgnumb=18

Ja tällainen:http://www.usatoday.com/news/offbeat/200 6-11-06-sudoku_x.htm
67. kudos5.11.2007 klo 22:43
USATodayn sudokun alapuolella:

"By Peter Ritmeester,www.PZZL.com
This is a sudoku puzzle example from volume three of Sudoku Easy to Hard Presented by Will Shortz."
68. Ari5.11.2007 klo 23:00
Joo, niinpä lukee. Onpa muuten kuitenkin etanasudokun kaltainen kuvio. Hämäävää.
69. kudos6.11.2007 klo 01:40
Tässä on vaikeita sudokuja:
aisudoku.com/fi/AIsudoku_Top10s1_fi.pdf

Aikani noita tehtäviä tuijoteltuani sain kummallisen idean korjailla kuvioita säännöllisemmiksi. Etanan numerot sain siististi viistoriveille, sitten kävin toisen sudokun kimppuun. Yllättäen senkin numerot loksahtivat samaan viistorivimuottiin, johon onnistuin saamaan vielä kaksi muuta.

AI Etana
_ _ 1 _ _ 7 _ _ 9
_ 3 _ _ 2 _ _ 8 _
9 _ _ 6 _ _ 5 _ _
_ _ 6 _ _ 4 _ _ _
_ 1 _ _ 8 _ _ 2 _
5 _ _ 3 _ _ 9 _ _
_ _ 3 _ _ _ _ _ 1
_ 4 _ _ _ _ _ 7 _
7 _ _ _ _ _ 3 _ _

AI Tappajasovellus
_ _ _ _ _ _ _ _ 7
_ 3 _ _ 4 _ _ 2 _
6 _ _ 1 _ _ 4 _ _
_ _ 7 _ _ 8 _ _ 6
_ _ _ _ 1 _ _ 9 _
2 _ _ 6 _ _ 7 _ _
_ _ 8 _ _ 3 _ _ 5
_ 2 _ _ 9 _ _ 7 _
4 _ _ 8 _ _ 9 _ _

AI Onnen timantti
_ _ _ _ _ 1 _ _ 2
_ 4 _ _ 2 _ _ 1 _
2 _ _ 8 _ _ 6 _ _
_ _ 7 _ _ 8 _ _ 5
_ 9 _ _ 3 _ _ _ _
1 _ _ 5 _ _ 4 _ _
_ _ 9 _ _ 7 _ _ 8
_ 1 _ _ _ _ _ 3 _
8 _ _ 6 _ _ 5 _ _

AI Pinsetti
_ _ 7 _ _ 6 _ _ 5
_ 9 _ _ 5 _ _ 8 _
_ _ _ 8 _ _ 4 _ _
_ _ _ _ _ 1 _ _ 4
_ 6 _ _ 8 _ _ 9 _
3 _ _ 2 _ _ _ _ _
_ _ 5 _ _ 3 _ _ 7
_ 7 _ _ 2 _ _ 4 _
4 _ _ 9 _ _ 1 _ _
70. kudos6.11.2007 klo 01:50
Vielä yksi samaan muottiin:

AI Laivue
_ _ 6 _ _ 7 _ _ 8
_ 7 _ _ 3 _ _ 2 _
_ _ _ 4 _ _ 5 _ _
_ _ 7 _ _ 9 _ _ _
_ _ _ _ 2 _ _ 1 _
5 _ _ 6 _ _ 9 _ _
_ _ 8 _ _ 3 _ _ 4
_ 9 _ _ 1 _ _ 5 _
6 _ _ _ _ _ 2 _ _
71. iso S13.11.2007 klo 22:46
24.8.2007 klo 11:10 kerroin kokeilleeni saman sudokun (joku heinäkuinen Hesarin 5-tähtinen) ratkaisemista uudelleen ja aikomuksestani kokeilla vielä kerran pitemmän tauon jälkeen. Tarkoituksena oli saada jonkinlainen havainto siitä kuinka samoja polkuja ratkaisu etenee. Nyt se on tehty. Sudoku näytti tältä:

5XX XXX XXX
9XX 4X5 X1X
XX7 X2X 85X

XXX XX1 57X
XXX 2X4 XXX
X12 6XX XXX

X84 X3X 9XX
X6X 5X2 XX7
XXX XXX XX4

Kun koodaan rivit 1-9 ja sarakkeet A-I, ratkaisu eteni 1./2. kerralla näitä ruutuja pitkin:

1. 4I/4I
2. 8E/8E
3. 6E/7I
4. 7I/8C
5. 8C/6E
6. 8H/8H
7. 5I/5I
8. 6I/6I
9. 4B/4B
10. 4D/2C
11. 4E/4A
12. 4A/4C
13. 4C/3A
14. 3A/1C
15. 1C/3B
16. 3D/3D
17. 9E/9E
18. 8G/8G
19. 7A/7A
20. 8A/8A
21. 9C/9C
22. 5B/9B
23. 5C/9A
24. 5A/5B
25. 6A/5C
26. 9A/5A
27. 9B/6A
28. 7D/5E
29. 7F/2G
30. 7H/4D
31. 2C/4E
32. 5H/6F
33. 5G/5H
34. 5E/3I
35. 6F/3F
36. 1E/5G
37. 2E/7H
38. 9D/9H
39. 9F/9G
40. 1D/9D
41. 1F/9F
42. 3F/1D
43. 3B/7D
44. 3I/7F
45. 1I/1F
46. 2I/1E
47. 2G/2E
48. 1G/1I
49. 1H/2I
50. 1B/2B
51. 2B/1B
52. 6G/6H
53. 6H/6G
54. 9G/1H
55. 9H/1G

Ratkaistavia ruutuja oli 55. Samalla "kierroksella" ratkesi 12 numeroa , jotka osuivat kolmeen yhtenäiseen pätkään alkupuolelle. Yhden kierroksen erolla ratkesi 11 ruutua ja yli 10 kierroksen erolla 12. Keskimäärin eroa tuli 4.9 pykälää. Suurin ero löytyi ruudusta 3B, joka ratkesi 1. kerralla 43. ruutuna ja 2. kerralla jo 15. ruutuna.

Melko paljon ratkaisujärjestys voi siis erota viiden tähdenkin sudokuksi merkityssä.
72. Jukkis16.11.2007 klo 11:07
Tasan kuukausi sitten ratkoin, kuten aika kauan sitten tavaksi oli tullut, bussissa työmatkalla 100-lehden sudokua, oli kahden tähden sellainen. Eka läpiskannailu oli tuottanut muutaman numeron, joten sitten olin menossa hommaa läpi ensin 3x3-alue kerrallaan, sitten vaakariveittäin ja sitten pystyriveittäin.

Tuo läpimeno ei näyttänyt tuottavan montaakaan lisänumeroa. Jostain iski yhtäkkiä mieleen ajatus" Jumalauta, mun ei oo pakko tehdä tätä. Mä voin jättää tän kesken". Laiton lehden pois, ja hetken kuluttua tuli toinen ajatus: "Jumalauta, mun ei oo pakko skannata ja tiirata enää yhdestäkään sudokusta yhtäkään numeroa. Ei koskaan. Mä voin tehdä jotain muuta".

Enkä ole kuluneen kuukauden aikana alkanut ratkomaan yhtään sudokua. Työmatkat kuluu lukemalla. Arnaldur Indridasonin uusin vaikuttaa yhtä hyvältä kuin aiemmatkin. Kyllä islantilainen surkeus aina sudokun voittaa.

Jotta hyvästi tälle numeroiden väärinkäytölle.
73. Matti16.11.2007 klo 16:11
Jukkis, me ymmärrämme toisiamme. Nimim. jo jokin aika sitten lopettanut.
74. Ari16.11.2007 klo 20:44
Minua sudokussa kiinnostaa lähinnä se, mitä uusia keinoja tarvitaan, kun otetaan aina vaan vaikeampia tehtäviä.
Tässä olen ottanut avuksi tietokoneen ja ohjelmoinnin.

Edellä nimimerkki kudos antoi linkin vaikeisiin sudokuihin, joista kymmenestä ruudukosta ohjelmani kykenee ratkomaan seitsemän.

Ratkomatta jää AI etana, AI labyrintti ja AI ympyrät.

Tässä on myös yksi sudoku jonka ratkaisutapaan en tiedä logiikkaa:
000000004
010000000
007008002
000100000
000000030
900002000
000000400
000030050
089007000

Apunumeroineen loogisen päättelyn jälkeen tulos on seuraava:
23568 23569 23568 235679 125679 13569 1356789 16789 4

234568 1 234568 2345679 245679 34569 356789 6789 356789

3456 34569 7 34569 14569 8 13569 169 2

2345678 234567 234568 1 456789 34569 256789 246789 56789

1245678 24567 124568 456789 456789 4569 1256789 3 156789

9 34567 134568 345678 45678 2 15678 14678 15678

123567 23567 12356 25689 125689 1569 4 126789 136789

12467 2467 1246 24689 3 1469 126789 5 16789

123456 8 9 2456 12456 7 1236 126 136

Tästä eteenpäin, jos jollakin on mielenkiintoa pohtia, niin olisin kiinnostunut siitä millä keinolla voidaan poistaa edellisestä lopputuloksesta apunumeroita.
75. Juhani Heino16.11.2007 klo 21:26
Nähdäkseni tuossa on annettu vain 15 numeroa, ja nykyisin vakiintunut käsitys on että yksikäsitteisessä sudokussa pitää antaa vähintään 17 numeroa. Eli tuohon jäisi useampi ratkaisu. Mutta katson vähän aikaa löytyisikö kuitenkin kohta josta pääsee edes hiukan eteenpäin.
76. kudos17.11.2007 klo 00:53
Ari on näköjään ja löytänyt Kuopion ylioppilaslehden wappulehden pilasudokun (haku: "maailman vaikein sudoku").

kyy.fi/stimulus/indexi.php?lehti=0506&juttu=wappu7
77. Ari17.11.2007 klo 10:44
Tuli tehtyä tahaton pila. Sori, Juhani.

Tämä ei ole pilasudoku, vaan ++juhin sivuilta löytynyt "Maaiman vaikein sudoku?"

708000300
000201000
500000000
090600004
000070500
000000000
040000026
300080000
000100090

Tähän asti tiedän keinot, ja ohjelmallanikin pystyn ratkomaan tämän loppuun asti kun sallin kokeilun (kokeillaan numeroa johonkin ruutuun ja jos päädytään umpikujaan, otetaan uusiksi siitä missä aloitettiin kokeilu).

Mutta olisin kiinnostunut siitä, löytyykö tällaiseen tilanteeseen johon pääsin, jotakin loogista päättelykeinoa jolla saataisiin pois apunumeroita.

7 126 8 459 4569 4569 3 1456 1259
469 36 3469 2 34569 1 46789 45678 5789
5 1236 123469 78 3469 78 12469 146 129
128 9 12357 6 1235 2358 1278 1378 4
12468 12368 12346 3489 7 23489 5 1368 1289
12468 1235678 1234567 34589 123459 234589 126789 13678 12789
189 4 1579 3579 359 3579 178 2 6
3 12567 125679 4579 8 245679 147 1457 157
268 25678 2567 1 2456 24567 478 9 3
78. kudos17.11.2007 klo 15:59
Ari, ainakin nämä:

oikean alakulman 3x3-laatikon
- 5 on rivillä 8 => muut rivin viitoset pois
- 8 on sarakkeessa 7 => muut sarakkeen kasit pois

ylä-keskimmäisen 3x3-laatikon:
- 3 on sarakkeessa 5 => muut sarakkeen kolmoset pois
79. Ari17.11.2007 klo 16:53
Hyvä, kiitos kudos. Siinä yksi uusi keino.
80. Ari18.11.2007 klo 23:13
Tässä olisi nyt tämänhetkinen tilanne:
7 126 8 459 4569 4569 3 1456 1259
469 36 3469 2 34569 1 4679 45678 5789
5 1236 123469 78 3469 78 12469 146 129
128 9 12357 6 125 2358 127 1378 4
12468 12368 12346 3489 7 23489 5 1368 1289
12468 1235678 1234567 34589 12459 234589 12679 13678 12789
189 4 1579 3579 59 3579 178 2 6
3 1267 12679 479 8 24679 147 1457 157
268 25678 2567 1 2456 24567 478 9 3
81. Ari10.3.2008 klo 18:37
Nostetaanpa nyt tämä sivu esille kun olen saanut ratkojan ratkomaan jo hypersudokujakin, vaan edellä antamani jää vielä ratkomatta pelkällä päättelyllä.
82. Kravattimies11.3.2008 klo 00:34
Tähän väliin tämän aamun lehden yleisönosastosta:

En osannut ratkaista perjantain sudokua, mutta lauantain sudokun sain läpi. Myöhemmin huomasin, että lauantain sudoku oli täsmälleen sama kuin perjantain sudoku.
83. Ari13.3.2008 klo 20:30
Näyttää siltä että hypersudokuihin eivät päde aivan samat säännöt kuin normaaliin sudokuun, mitä apunumeroihin tulee.
Jos ratkon tämän:
x2xxx3x96
x75x9xxxx
6xxxx5xx2
xx4x5xxxx
1xx3x6x29
9xx7x4x53
xxx46xxxx
xxxxxxxxx
2x69x81xx
Säännöillä:
A-Ainoa numero joka puuttui laatikosta, riviltä sekä sarakkeelta
B-Ainoa ruutu laatikossa johon numero sopi
C-Ainoa ruutu rivillä johon numero sopi
D-Ainoa ruutu sarakkeella johon numero sopi
Joudutaan tilanteeseen, että apunumerot loppuvat.
kun poistan ratkaisukeinon B, saan ratkaitua tämän.

Tämä hypersudoku on esimerkkinä wikipediassa, ja sieltä linkin kautta pääsee pdf-tiedostoon jossa on lisää esimerkkejä eri asteisista hypersudokuista joista osassa käy samoin, että tiettyjä "tuttuja" eli normaalisudokusta opittuja sääntöjä ei voida käyttää, tai joudutaan umpikujaan.

Onko muilla vastaavaa kokemusta hypersudokuista?
84. Ari13.3.2008 klo 22:02
Olin tuota kirjoittaessa LÄHES varma, että ei ollut tullut ratkontavirhettä mutta... löytyipä kuitenkin sellainen!

Mutta palatakseni aiempaan kyselyyni 18.11.2007 klo 23:13
löytyykö siihen tilanteeseen jotain päättelykeinoa jatkaa?
85. Jaska13.3.2008 klo 23:22
Ei muuta kuin kokeilu. Konehommia.
86. u14.3.2008 klo 00:24
Jos kakkosrivillä on viitonen, niin yhdeksikkö ei ole oikeassa reunassa.
87. Ari14.3.2008 klo 10:16
Tuon hypersudokun saa ratkottua periaatteessa yksinkertaisella menetelmällä:
Ainoa numero joka puuttui laatikosta, riviltä sekä sarakkeelta, 46 kpl.
Ainoa ruutu laatikossa johon numero sopi, 6 kpl.

Kysyin apuja 18.11.2007 klo 23:13 lähettämääni sudokuun, eli tähän:
7 126 8 459 4569 4569 3 1456 1259
469 36 3469 2 34569 1 4679 45678 5789
5 1236 123469 78 3469 78 12469 146 129
128 9 12357 6 125 2358 127 1378 4
12468 12368 12346 3489 7 23489 5 1368 1289
12468 1235678 1234567 34589 12459 234589 12679 13678 12789
189 4 1579 3579 59 3579 178 2 6
3 1267 12679 479 8 24679 147 1457 157
268 25678 2567 1 2456 24567 478 9 3
Eli kun numerot ovat peräkkäin, ne on ruudukon apunumeroita. Yksittäiset numerot on ratkaistuja/valmiita.

Pystyykö tätä tavallista sudokua jatkamaan jollain päättelykeinolla, kun ei sallita kokeiluja?
88. u14.3.2008 klo 14:49
Määrittele "kokeilu". Onko jos-sanan käyttö kokeilua? Vai onko kokeilu sitä, että arvaa johonkin ruutuun numeron ja kun joutuu ristiriitaan, niin tietää, että arvaus oli väärin.

Muotoillaanpa sitten näin:
Olkoon viitonen missä kakkosrivin ruudussa tahansa, niin kakkosrivin yhdeksikkö ei voi olla oikeassa reunassa.
89. Ari14.3.2008 klo 15:20
Kokeiluna tarkoitan juuri sitä että laitetaan numero johonkin ja yritetään jatkaa, jos päästäisiin eteenpäin. Ja jos päädytään umpikujaan niin palataan takaisin. Tätä en salli nyt ratkaisukeinoksi.

u, kuinka niin? Onhan vitonen apunumeroissa toisella rivillä myös keskimmäisessä laatikossa .
Millä perustelet vitosen ja ysin suhteen eli miten vitonen määrää ysin sijainnin?
90. u14.3.2008 klo 18:20
Ari, täydennä päättelyketjun puuttuvat kohdat:

2-rivin viitonen on joko 5., 8. tai 9. ruudussa.

Jos 2-rivin viitonen on 5. ruudussa,
niin ____________________,
joten ____________________,
joten ____________________,
joten 2-rivin 9. ruudussa ei ole ysiä. (A)

Jos 2-rivin viitonen on 8. ruudussa,
niin ____________________,
joten 2-rivin 9. ruudussa ei ole ysiä. (B)

Jos 2-rivin viitonen on 9. ruudussa,
niin 2-rivin 9. ruudussa ei ole ysiä. (C)

A + B + C => 2-rivin 9. ruudussa ei ole ysiä, olipa viitonen missä tahansa rivin ruudussa.

Huomaa, ettei missään vaiheessa päädytty umpikujaan.
91. Ari14.3.2008 klo 18:39
Niin, mutta jos käytettävänä on vain kuulakätkikynä tai tussi ja laitan 5:n joko 8. tai 9. ruutuun, niin olen jo umpikujassa enkä voi pyyhkiä jälkeä pois ja sudoku joutaa roskakoriin.;)
(En ehkä osaa täyttää viivoja...)

Tämä on juuri sitä kokeilua jota en sallisi.

Voiko apunumeroita vähentää jollain päättelykeinolla?
92. Jaska14.3.2008 klo 19:04
Ei.
93. u14.3.2008 klo 22:24
Voipas, vaikkapa esittämälläni päättelykeinolla.

Mutta olet ilmeisesti kysymässä menetelmää, jossa jokaisen YKSITTÄISEN päättelyketjun lopuksi joko
a) saadaan uusi varma numero,
b) poistetaan apunumeroita, tai
c) päättelyketju unohdetaan.

Tuo sudoku ei ratkea noilla ehdoilla. Varmojen numeroiden ("A-muisti") ja apunumeroiden ("B-muisti") kirjaamisen lisäksi myös joitain päätelmien ehdollisia tuloksia täytyy kirjata ("C-muisti").
94. Ari15.3.2008 klo 10:49
Ok. Ehkä jätetään se sitten väliin.
Tässä olisi toinen sudoku jossa on ainakin vähemmän ratkaisemattomia numeroita, että miten tätä voitaisiin jatkaa, eli apunumeroita poistaa:
9 7 3 68 5 68 4 2 1
4 6 2 3 7 1 9 5 8
1 8 5 4 9 2 6 7 3
368 1 7 9 68 34 2 468 5
35 9 468 68 2 35 78 1 467
568 2 468 7 1 45 3 468 9
2 45 9 1 3 68 578 468 467
68 3 68 5 4 7 1 9 2
7 45 1 2 68 9 58 3 46
95. u15.3.2008 klo 18:00
Keskimmäisen palan kahdessa ruuduissa on vain 6 ja 8, joten...
96. u15.3.2008 klo 18:10
Ei kun ne ylimääräiset olikin jo poistettu, merkkasin vain nuo varmat numerot...
97. u15.3.2008 klo 18:13
Voiko olettaa, että kyseessä on oikea sudoku eikä jokin tekele, jolla on enemmän kuin yksi ratkaisu?
98. u15.3.2008 klo 20:25
(Ei tarvinnutkaan olettaa yksikäsitteistä ratkaisua.)

Ketjun D5-E4-E9-I9 joka toisessa ruudussa on kuutonen,
joten joko ruudussa D5 tai I9 on kuutonen,
joten ruudussa I5 ei voi olla kuutosta.

_ A B C D E F G H I
1
2
3
4
5
6
7
8
9
99. Ari16.3.2008 klo 15:58
Tuo on kyllä hyvä päätelmä, kiitos siitä u.

(Tuohon sudokuun on olemassa vain yksi ratkaisu.)
100. Ari16.3.2008 klo 21:37
u, antamasi päätelmäketju poisti tästä ristikosta kaksi apunumeroa, tässä tämänhetkinen tilanne:
9 7 3 68 5 68 4 2 1
4 6 2 3 7 1 9 5 8
1 8 5 4 9 2 6 7 3
368 1 7 9 68 34 2 468 5
35 9 468 68 2 35 78 1 467
568 2 468 7 1 45 3 468 9
2 45 9 1 3 68 578 468 467
68 3 68 5 4 7 1 9 2
7 45 1 2 68 9 58 3 46

Hyvä päätelmäketju kuitenkin.
Onko lisää vinkkejä?
101. Ari16.3.2008 klo 21:43
Oho, näköjään tuli virhe...ratkon en kohta uudelleen...
102. Ari16.3.2008 klo 21:55
Jos tämä nyt meni oikein, niin tästä lähtikin vain yksi apunumero:
9 7 3 68 5 68 4 2 1
4 6 2 3 7 1 9 5 8
1 8 5 4 9 2 6 7 3
368 1 7 9 68 34 2 468 5
35 9 468 68 2 35 78 1 47
568 2 468 7 1 45 3 468 9
2 45 9 1 3 68 578 468 467
68 3 68 5 4 7 1 9 2
7 45 1 2 68 9 58 3 46
Pystyisikö tästä jatkaa päättelemällä?
103. u16.3.2008 klo 23:46
1 2 3
4 5 6
7 8 9

Kuudennen palan kuutonen on kahdeksannella pystyrivillä, joten rivin kolmas kuutonen voidaan poistaa.
104. Ari17.3.2008 klo 10:09
Kiitos,u. Tuo ensimmäinen ketjupäätelmä auttoikin ratkaisemaan koko sudokun eikä muuta tarvitukaan kun sitä sovellettiin kaikkiin kohtiin!

Tässä uusi pohja johon pitäisi myöskin olla vain yksi ratkaisu:

7 126 8 459 4569 4569 3 1456 1259
469 36 3469 2 34569 1 4679 45678 5789
5 1236 123469 78 3469 78 12469 146 129
128 9 12357 6 125 2358 127 1378 4
12468 12368 12346 3489 7 23489 5 1368 1289
12468 1235678 1234567 34589 12459 234589 12679 13678 12789
189 4 1579 3579 59 3579 178 2 6
3 1267 12679 479 8 24679 147 1457 157
268 25678 2567 1 2456 24567 478 9 3
105. Ari17.3.2008 klo 20:10
Anteeksi häiriö!...
Äskeinen olikin jo ollut aiemmin eikä sitä voinutkaan ratkaista sillälailla kuin oli tarkoitus, joten tässä olisi uusi pohja:
2 18 347 67 367 9 5 18 47
479 5 479 2 1 8 6 3 47
1378 6 378 5 37 4 18 9 2
68 7 2 4 68 1 9 5 3
5 3 1 9 2 7 4 6 8
689 4 89 68 5 3 2 7 1
18 9 5 3 78 2 178 4 6
37 12 6 78 4 5 378 12 9
347 28 347 1 9 6 37 28 5
106. Ari17.3.2008 klo 20:13
Ei tuo ollutkaan hyvä! Siitä löytyy ainakin 2 tai useampia ratkaisuja joten unohdetaan se!
107. Sensuroitu17.3.2008 klo 21:51
Sensuroitu
108. Ylläpito17.3.2008 klo 21:52
Viesti sensuroitu kirjoittajan pyynnöstä. Kyse oli tekijänoikeuksista.
109. u17.3.2008 klo 22:30
Kuitenkin kyse oli kuvitelluista tekijänoikeuksista.
110. Ylläpito17.3.2008 klo 22:47
Kirjoittajan pyyntö on meille laki, jos pyyntö tai sen noudattaminen ei loukkaa ketään.
111. Vili18.3.2008 klo 08:31
Mielipiteeni sudokuista on se, että jos ratkaisemiseen tarvitaan korkeampaa matematiikka ja se ei ratkea ihan päättelemällä ilman mitään kokeiluja tai arpomisia, on laatija mennyt pahasti harhaan sudokujen alkuperäisideasta, eli lookisesti päättelemällä ratkeaa.
Esimerkiksi hesarin viiden tähden sudokut, joita en enää viitsi edes yrittää. Edellisen laatijan aikaan olivat paljon parempia, niissäkin oli vaikeustastetta todella paljon, mutta ratkesivat aikanaan, nykyiset ei millään ilman "arpomista." Kuka osaa päätellä numeron joka vaatii esim. kolmenkymmenen numeron muistamista oikeassa järjestyksessä? Ei se ole päättelyä vaan laskemista.
No, juku vastaa "minä pystyn" onnittelut!
112. Ari18.3.2008 klo 15:34
[ Kiitos Ylläpidolle ripeästä toiminnasta. Kyseessä ei kuitenkaan kait ollut ns. lainmukainen tekijänoikeus, mutta sudokutehtävän laatijan oma toive kuitenkin oli ettei tehtävää julkistettaisi ilman hänen lupaa, siksi poistopyyntö.]
Tällaisia todella vaikeita tehtäviä joihin on vain yksi ratkaisu, on muuten todella vaikea löytää.

Tässä kokeitteni mukaan sellainen aito sudoku johon on vain yksi ratkaisu. Löytyykö tällaiseen tilanteeseen päättelykeinoa jolla voisi poistaa apunumeroita?
1 4578 5789 5689 2 5679 469 489 3
23789 278 23789 4 1789 3679 1269 5 168
23489 2458 6 13589 189 359 7 12489 148
2479 3 1279 25 6 8 1459 1479 1457
5 6 78 19 3 49 149 78 2
2489 1248 1289 7 149 25 3 6 1458
237 1257 4 2369 79 23679 8 1237 1567
2378 9 23578 2368 478 1 256 2347 4567
6 1278 12378 238 5 2347 124 12347 9
113. u19.3.2008 klo 13:03
Jos F1 on 5,
niin F6 ei ole 5,
joten D4 on 5,
joten G4 ei ole 5,
joten G8 on 5,
joten C8 ei ole 5,
joten C1 on 5,
joten F1 ei ole 5 [ristiriita!],
joten oletus on väärin.

Kokeilua vai ei? Päättely sujuu apunumeroita seuraamalla. Tottahan niitä saa päättelyssä käyttää, kun ne kerran on merkitty.
114. Ari19.3.2008 klo 14:09
Olipa monimutkainen päättely, mutta tosi pätevä ja hyväksyttävä!
115. Ari19.3.2008 klo 19:17
Tässä tämänhetkinen tarkistettu tilanne kun samaa kaavaa käytettiin ristikon joka kohtaan:
1 4578 5789 5689 2 679 469 489 3
23789 278 239 4 1789 3679 1269 5 168
23489 2458 6 3589 189 359 7 12489 148
479 3 1279 25 6 8 159 1479 1457
5 6 78 1 3 49 49 78 2
2489 1248 1289 7 49 25 3 6 1458
237 1257 4 2369 79 23679 8 1237 1567
2378 9 2358 2368 478 1 256 2347 4567
6 1278 12378 38 5 234 12 12347 9
Eli sieltä lähti muualtakin numeroita, mutta vääriä apunumeroita ei lähtenyt.
Voiko tästä vielä jatkaa em jollakin ketjupäätelmällä tai muulla tavoin?
116. Ari19.3.2008 klo 19:33
No, tulipas taas moka. Käytin edelliseen keinona myös numeron kokeilua ja siksi siitä lähti myös toinen apunumero.
Eli jos jatketaan edellisestä josta lähti tuo vitonen ruudusta F1 kun kokeilua ei sallita.
117. Ari19.3.2008 klo 19:42
Ei se kokeiluasetuksesta johtunutkaan. Sillä nimittäinratkesi koko ristikko! (Tämän ketjupäätelmän ansiosta).
Mutta voiko päättelemällä jatkaa ja miten, on edelleen kysymys.
118. Ari19.3.2008 klo 20:24
Ei se nyt uudelleen kokeiltuna ratkennut kokeilemallakaan, mutta yritän kehittää myös itse jotain kaavaa...
119. Ari19.3.2008 klo 21:28
Lisäsin vielä yhden päättelyketjun ja tilanne on nyt seuraava:
1 4578 589 5689 2 679 469 89 3
23789 278 2389 4 1789 3679 1269 5 168
2389 2458 6 13589 189 39 7 12489 148
4 3 179 2 6 8 159 179 157
5 6 78 19 3 49 149 78 2
289 128 1289 7 149 5 3 6 148
237 1257 4 369 79 23679 8 1237 1567
2378 9 2358 368 478 1 256 2347 4567
6 1278 1238 38 5 2347 124 1237 9
Nyt tämä ratkeaa kun kokeilu otetaan myös käyttöön.

Nämä pääättelyketjut olivat minulle aivan uusi juttu ja kiitos niiden opettamisesta u:lle!
120. u19.3.2008 klo 22:40
Millä keinoin olet onnistunut etenemään tuohon tilanteeseen F1-ruudun viitosen poiston jälkeen?
121. Ari19.3.2008 klo 22:58
Se tapahtuu kaavalla: (Helpointa olisi piirtää...)
Numero löytyy ruudusta = X,Y.
myös ruudussa X,B on tämä numero.
rivillä B on 2 tätä numeroa.
mennäään ruutuun A,K jossa on tämä numero ja joka on laatikossa jossa on kaksi kappaletta tätä numeroa.
laatikon toinen ruutu on O,P.
Samalla rivillä kuin O,P on on ruudussa L,P tämä numero.
Sarakkeella L on tätä numeroa kaksi kappaletta joista toinen on ruudussa L,P, joten jos toinen ruutu tällä sarakkeella jossa tämä numero on on L,Y niin silloin tulee ristiriita ja ruudusta L,Y otetaan tämä numero pois.

Tämä kaava käännetään myös 90 astetta ja käydään kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi.

Tämä kannattaa piirtää paperille niin se ehkä selviää...
122. u19.3.2008 klo 23:20
Kerro päättelyketju, miten pääsit eteenpäin, niin ehkä ymmärtäisin kaavan.
123. Ari19.3.2008 klo 23:59
Katsoinkin väärää kaavaa...
Tässä oikea (toivottavasti) ja numerot:

Lähtöruutu X,Y jossa oletetaan olevan tietty numero.
Samalla sarakkeella ruutu X,B jossa myös tämä numero.
Rivillä B on 2 kpl tätä numeroa joista toinen on ruudussa A,B.
Ja samassa laatikossa tämän kanssa on ruutu O,P joista ruuduista löytyvät tämän laatikon ainoat nämä numerot.
Sarakkeella O on 2 kpl tätä numeroa joista toinen on ruudussa O,L, joka on tietenkin samalla rivillä kuin ruutu K,L.
Sarakkeella K on 2 kpl tätä numeroa joten ruudussa X,L ei saa olla tätä apunumeroa ja se poistetaan.

Tässä, kaikki näköjään tapahtunut samassa kulmassa.
0 astetta: X=6 Y=0 A=5 B=4 O=4 P=5 K=7 L=7 Numero=4
0 astetta: X=6 Y=3 A=5 B=4 O=4 P=5 K=7 L=7 Numero=4
0 astetta: X=6 Y=3 A=5 B=4 O=4 P=5 K=8 L=7 Numero=4
0 astetta: X=6 Y=8 A=5 B=4 O=4 P=5 K=7 L=7 Numero=4
0 astetta: X=8 Y=3 A=1 B=6 O=2 P=7 K=3 L=0 Numero=5
Eli sarakkeita ovat (0-8) : X,A,O,K ja vastaavasti rivit
ylhäältä alas (0-8) Y,B,P ja L.
124. Ari20.3.2008 klo 00:31
Joku mättää... Tämä kaava toimii, mutta sarakkeella K saa käytetyn kaavan mukaan olla useampia tätä numeroa.
Se pitää mahdollisesti muuttaa edellisen ohjeen mukaan.
125. Ari20.3.2008 klo 00:42
Korjatulla kaavalla tulos on tämä:
1 4578 5789 5689 2 679 469 489 3
23789 278 23789 4 1789 3679 1269 5 168
23489 2458 6 13589 189 359 7 12489 148
2479 3 1279 25 6 8 1459 1479 1457
5 6 78 19 3 49 149 78 2
2489 1248 1289 7 149 25 3 6 1458
237 1257 4 2369 79 23679 8 1237 1567
2378 9 23578 2368 478 1 256 2347 4567
6 1278 12378 238 5 2347 124 12347 9
Eli ylempänä olevan selostuksen mukaan.
126. Ari20.3.2008 klo 00:43
Siis: 19.3.2008 klo 23:59 mukaan.
127. u20.3.2008 klo 02:01
Ei aukea kaavasi minulle. Mutta eipä ratkonta sen avulla ole yhtään edennytkään, vaan F1-ruudun viitospoisto on viimeisin tapahtunut muutos.

Ehkä tuo kaavasi yrittää kuvata esittämäni päättelyketjun. Mutta miksi ketjun pituus ja linkit on "fiksattu"?

Minun ketjuni ideahan on vain:
X - muu - X - muu - X - ... - muu - X - muu
jossa ensimmäinen ja viimeinen ruutu ovat samat. Se, mihin ruutuun (sama rivi, sarake tai laatikko) hypätään ja miksi, riippuu tilanteesta, sekä kuinka monta hyppyä (linkkiä) ketjussa on.
128. u20.3.2008 klo 02:07
Ketjuhan voisi kai olla yleisempikin tyyliin:
X - muu - Y - Z - X - ... - muu - Y - A - muu
kun ensimmäinen ja viimeinen ruutu ovat samat.
129. Ari20.3.2008 klo 07:25
Kyllä se jotain sentään tekee toisin, kun se auttaa ratkomaan kokeilun kanssa koko ristikon.
Jos poistan tuon 19.3 klo 23:59 kaavan se ei ratkea kokeilemallakaan.

Eli ero on ainakin siinä että lähtöruuudusta lähdetään pystysuunnassa mutta mennäksemme riville, ei laatikkoon niinkuin sinun kaavassa. Rivin jälkeen mennään vasta laatikkoon. Tässä eroavaisuus.
130. u20.3.2008 klo 13:37
Kaikki sudokut ratkeavat kokeilemalla eli yrityksen ja erehdyksen avulla.

Kaavasi ei auttanut eteenpäin. Tilanne 20.3.2008 klo 00:42 on aivan sama kuin F1-ruudun viitosen poiston jälkeen.

Ei ketjussa mennä laatikkoon, riville tai sarakkeeseen vaan ruudusta toiseen. Se, onko ketjun seuraava ruutu rivillä, sarakkeessa tai laatikossa, riippuu tilanteesta. Ei ketjun pituutta (päättelyiden lukumäärää) ole etukäteen fiksattu vaan se voi olla hyvinkin pitkä.
131. Ari20.3.2008 klo 22:45
Kokeilujakin on monenlaisia. Itselläni kokeilu tarkoittaa yhden numeron kokeilua kerrallaan ja jos tämä numero vaikuttaisi ainoalta sopivalta numerolta ruutuun voidaan ottaa tarvittaessa uusi kokeiltava numero. Peruutus käy ainoastaan viimeisimmän kokeiluruudun edeltävään tilanteeseen.

Tässä näyttäisi siltä että ainakaan alle kuuden ruudun käsittävistä ketjuista ei ole ratkomiseen tässä ristikossa apua. Nyt tarvitaan ehkä jokin uusi keino.

Kuitenkin tuo ketjupäätelmä näyttäisi toimivan kun kaikki tarpeellinen otetaan huomioon sitä tulkittaessa.
Muutama vaikeimmista ratkaisemattomista ristikoista ratkesi tuon ansiosta, vielä kolme ristikkoa olisi ratkomatta, joita olen kerännyt tarkastelun kohteeksi.
Itse pidän sudokuna ainoastaan yksikäsitteisesti ratkottavaa tehtävää, joten nämä ovat myös sellaisia.
132. Ari26.3.2008 klo 21:33
Muokkasin sudokuratkojaani ja tein siihen myös laatija-ominaisuuden. Sillä pystyy ratkomaan ja laatimaan myös hypersudokuja. Tässä pari laatimusta:

Hypersudoku:
000200001
000601020
140050800
200800503
304000000
000002000
500000004
016030700
000008000

Ja tässä tavallinen sudoku:
040006000
000000170
006050003
060402000
030100002
208000000
050000020
009060400
000300701

Molemmat tämä pystyy ratkomaan päättelemällä.
(Vaikeimmissa päättelemällä ratkottavissa logicin sudokusolver joutuu arvaamaan ja tämä ratkoo logiikalla kuten nämäkin.)

Mutta vielä on kehiteltävää sillä kaikki ei ratkea logiikalla vaikka olisi vain yksi ainoa mahdollinen ratkaisu kuten 20.3.2008 klo 00:42 lähettämässäni.
133. Ari19.5.2008 klo 18:13
[Laitan tämän etusivulle]
134. iso S22.7.2008 klo 16:59
Järjenpimennys sai testaamaan Hesarin nettisivulla olevia sudokuja. Siellähän pääsee arpomaan uusia tehtäviä viidessä vaikeusluokassa: helppo, normaali, haastava, vaikea ja älypää. Sudoku-utamina jätin ylimmän luokan suosiolla rauhaan. Muista hain tuntumaa kahteen kysymykseen:
- onko vaikeusaste johdonmukaisesti määritelty?
- vaikuttaako se, ratkooko putkella vai paperilla?

Vertailuperusteena käytin ratkaisemiseen kulunutta aikaa. Pyrin pikemminkin varmaan suoritukseen kuin kuin maksimaaliseen rutistukseen. Silti muutama ruudukko meni tärviöön kun tein hulimattomuusvirheen.

Molempiin kysymyksiin vastaukseksi jäi jyrkkä ehkä. Hajonta oli niin suurta että siihen täytyy hakea syitä sekä sysistä että sepistä plus sattumasta: oma vire vaihtelee, todellinen vaikeusaste luokan sisällä vaihtelee, ja käytetty taktiikka/hakujärjestys vaikuttaa tulokseen.

Putkella ratkoin 6 ruudukkoa jokaisesta luokasta, paperila 10 (tästä näkee kumpi on mieluisempi tapa). Putkella ratkoen suoritusajat liikkuivat luokittain välillä 5:18-9:47, 6:46-15:26, 9:18-22:19 ja 11:33-30:42 ja paperilla välillä 4:35-9:29, 5:02-19:22, 7:01-56:33 ja 13:50-64:32. Hajonta on niin suuri että tulokset ovat kaukana luotettavasta.

Yritin saada jonkinliasta realistista arviota keskimääräisestä ajasta, joten jätin jokaisesta satsista huonoimman ja parhaan ajan pois (eliminoin hyvää ja huonoa tuuria). Silloin putkiratkonnan keskiarvot ovat 6:42, 11:24, 14:04 ja 23:47. Paperilla vastaavat ovat 5:51, 7:01, 17:35 ja 29:50.

Keskimäärin ratkaisuajat siis ovat johdonmukaisia vaikeusasteluokituksen kanssa, mutta kumpaankin suuntaan "vuotaa yli" aika pahasti, mikä voi johtua ratkojasta. Sattuman piikkiin laittaisin sen että paperi näyttää olevan nopeampi alusta kahdessa helpoimmassa luokassa ja putko vaikeammissa. Oikeasti luottaisin paperiin jos pitäisi tehdä tulosta!
135. iso S7.9.2008 klo 14:23
Säikeessä 4144 (HS 2497) kyseltiin, onko hypersudokujen ratkaisemiseen jotain järkevämpää menetelmää kuin kokeilemisen ja epäonnistumisen tie.

Johdannoksi kerrottakoon että hypersudoku on muuten normaali sudoku, mutta siinä rivien 2-4 ja 6-8 sarakkeet 2-4 ja 6-8 muodostavat neljä yhdeksän ruudun aluetta joissa myös täytyy olla numerot 1-9. Kukin näistä alueista on limittäin neljän "normaalin" alueen kanssa. Tätä tietoa voi ja yleensä pitää käyttää hyväksi ratkaisua etsittäessä.

Muuten ratkaisussa käytetään tavanomaisia keinoja: katsotaan numero-, rivi-, sarake- ja aluekohtaisesti mitä missäkin voi olla ja ei voi olla.

Tätä voi tehdä kaavamaisesti käyden noita läpi järjestyksessä:
- Voinko päätellä jotain ykkösistä, kakkosista, ..., rivistä 1, 2, ... jne.

Noin on enemmän tai vähemmän pakko menetellä jos ei vaisto ohjaa kiinnittämään huomiota oikeaan kohtaan. Usein etenkin alussa pääsee nopeammin etenemään kun katsoo sellaisia kohteita jotka ovat valmiiksi täysimpiä (esimerkiksi riviltä puuttuu vain 2 numeroa) tai katsomalla niiden numeroiden tilannetta joita on annettu eniten.

Jatkossa voi hyödyntää sitä totuutta että kaikkien ruutujen tilannetta ei voi päätellä heti, vaan vasta sitten kun on saatu muualta apua; siis jokainen päätelty numero luultavasti avaa tien seuraavalle päättelylle, kunhan sen vain hoksaa. Numeron laittaminen vaikuttaa saman rivin, sarakkeen ja alueen tilanteeseen sekä vaaka- ja pystysuunnassa samalla linjalla olevien alueiden tilanteeseen. Näitä kannattaa siis silmäillä.

Minulla on runsas kokemus hypersudokuista (nyt ratkaisin toisen tai kolmannen) joten neuvoni ovat ehdottoman päteviä Käytän esimerkkinä Iltiksessä 26.8. julkaistua tehtävää, jonka ratkaisuaika päättyi 1.9.2008. Sen lähtötilanne on

--6 --- ---
4-- --- ---
-8- 4-- ---

-9- --- -6-
--4 --- -52
8-- --- ---

--8 7-- --5
-5- --- 61-
--9 -1- -7-

Numeroita on annettu vain 19, kun lehden molemmissa klassikoissa niitä on yli 30. Vähemmällä pääsee alkuun kun harmaat alueet lisäävät päättelymahdollisuuksia.

Numeroin rivit ja sarakkeet 1-9 ja käytän lyhyyden vuoksi merkintätapaa rs=n eli rivinumero ja sarakenumero peräkkäin ja lopuksi ruutuun tuleva numero. Esimerkiksi 31=4 tarkoittaa että rivin 3 sarakkeeseen 1 tulee nelonen.

Varsinainen ratkaisuesimerkki tulee seuraavassa viestissä koska kaikki ei mahdu yhteen viestiin.
136. iso S7.9.2008 klo 14:24
Kuutoset rajaavat sarakkeen 3 ja rivin neljä. Vasemmassa yläharmaassa jää käyttöön vain yläkulmat. Vasen yläkulma ei käy koska se on samalla alueella kuin ruudun 13 kuutonen. Siis 24=6.

Nyt riveillä 1 ja 2 sekä sarakkeilla 7 ja 8 on kuutonen, joten 39=6.

Sarakkeilla 1 ja 3 on 4. Sarakkeella 2 on vain yksi mahdollisuus: 72=4.

Rivien 8 ja 9 ykkösten vuoksi 71=1.

Riveillä 7 ja 8 on 7. Rivin 8 seiska ei voi olla ruudussa 83 koska sillä harmaalla alueella on jo 7. Siis 81=7.

Nyt rivin 8 kuutosen vuoksi 91= 6 ja sen jälkeen alueen puuttuvana 83=2.

Oikeassa alaharmaassa vaakarivien vitoset rajaavat alarivit ja ruutu 58 ylärivin sarakkeet 7 ja 8 (sama alue). Siis 66=5.

Samassa harmaassa rivien 7 ja 7 ja sarakkeen 8 seiskat jättävät yhden mahdollisuuden: 67=7, minkä jälkeen rivien 6 ja 7 kasien vuoksi 86=8 ja edelleen rivin 7 nelosen vuoksi 68=4.

Rivillä 9 on 94=5 koska sarakkeella 6 ja sarakkeiden 7 ja 9 alueella on jo 5.

Vasemmassa alaharmaassa 62=6 (sarakkeet 3 ja 4 sekä rivi 6 käytetty).

Rivillä 5 ja sarakkeella 3 on 2, siis alueen ainoa mahdollinen: 41=2. Tämä rajaa vasemman yläharmaan alarivin ja sarakkeen 3 kakkonen sarakkeensa, joten 22=2.

43=5 koska riveillä 5 ja 6 on 5. Samalla alueella 52=7 (sarakkeella 1 ja rivillä 6 on jo). Sen jälkeen sarakkeen 1 vuoksi 63=1 ja alueen ainoana puuttuvana 51=3.

Nyt 44=1, koska sarakkeen 1 ykkönen peittää harmaan muut vapaat paikat. Sen jälkeen 57=1, koska riveillä 4 ja 6 on 1. Rivillä 4 on 9, siis 69=9.

Sarakkeelta 2 puuttuu vain 12=1.

Riveillä olevin ykkösten takia sarakkeella 9 on 29=1. Sen jälkeen 36=1 (rivin ainoa mahdollinen).

19=7 (sarakkeen ainoa mahdollinen, alemmilla alueilla seiskat). Samalla alueella nelosten rajaamana 17=4.

75=6 koska oikean alaharmaan 6 kattaa sarakkeet 6, 7 ja 8. Silloin keksialueella on 56=6.

Rivillä 6 on 9, joten vasemman alaharmaan 84=9 ja ainoa puuttuva 64=3. Silloin rivin 6 puuttuva on 65=2, tämä blokkaa sarakkeella 4 ruudun 54 joten 14 =2 ja 54=8 (sarakkeen ainoa) ja 55=9 (rivin ainoa).

Oikeassa yläharmaassa 46=4 (entiset neloset peittävät muut ruudut). 45=7 (alueen ainoa) ja 27=7 (sarakkeen muut rivit varattu), 33=7 sarakkeen rivi 2 varattu) ja 23=3 (sarakkeen ainoa).

Sarakkeelta 6 puuttuu 2, 3 ja 9. 3 ja 9 ovat rivillä 9 joten siihen käy vain 2, siis 96=2.

Sarakkeella 5 neloselle ainoa paikka, 82=4. Silloin alueen ainoa 76=3. Tämän jälkeen sarakkeen 6 ainoa 16=9. Tämä peittää ruudun 11, joten 31=9 ja sen alueen ainoa 11=5.

Rivillä 8 ainoa 89=3.

99=4, koska sarakkeella 7 on jo 4. Silloin 97=8 (rivin ainoa), 49=8 (sarakkeen ainoa) ja 47=3 (rivin ja alueen ainoa).

Oikeassa yläharmaassa 8 ei voi olla rivillä 3 eikä sarakkeella 7. Siis 28=8, jolloin 15=8 ja 18=3. Alueen ysi ei voi olla rivillä 3, joten 27=9 ja silloin 25=5 ja 35=3.

Nyt loput näkee helposti: 37=5, 38=2, 78=9 ja 77=2.
137. Ari8.9.2008 klo 22:27
Oma ratkoja-ohjelmani on ratkonut logiikalla kaikki hypersudokut jotka olen löytänyt, joten olen päätellyt että vaikeita hypersudokuja on vaikeampi tehdä kuin tavallisia.
Edellisestä iso S:n esittämästä tuli tällainen analyysi:

Ainoa numero joka puuttui laatikosta, riviltä sekä sarakkeelta, 47 kpl.
Ainoa ruutu laatikossa johon numero sopi, 11 kpl.
Numero oltava rivillä laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta riveiltä tässä laatikossa, 11 kpl.
Numero oltava sarakkeella laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta sarakkeilta tässä laatikossa, 10 kpl.
Numero tässä laatikossa vain tällä rivillä tämä apunumero pois tältä riviltä tämän laatikon ulkopuolelta, 2 kpl.
Ainoa ruutu rivillä johon numero sopi, 4 kpl.
Parit rivillä. Nämä apunumerot pois rivin muista ruuduista, 2 kpl.
Parit sarakkeella. Nämä apunumerot pois sarakkeen muista ruuduista, 1 kpl.
Numero tässä laatikossa vain tällä sarakkeella tämä apunumero pois tältä sarakkeelta tämän laatikon ulkopuolelta, 1 kpl.

Voin myös valita mitä eri ratkaisukeinoja saa käyttää.
138. Ari9.9.2008 klo 08:20
Tuossa edellä tarkoitin siis että vaikeita hypersudokuja on luultavasti vaikeampi tehdä kuin vaikeita tavallisia sudokuja.
139. Heikki9.9.2008 klo 19:22
Kiva, että hypersudokuitakin kommentoidaan. Ne ovat minulle mieluisia. Tavallisessa sudokussahan pitää olla vähintään 17 numeroa annettuna, mutta olen tavannut hypersudokuja, joissa on vain 15 numeroa annettu. Mikähän mahtaa ollakaan minimi?
Ylistän vielä tämän päivän Iltiksen hypersudokua, se oli oikea helmi. Vie varmasti tunnin aikaa. Eikä myöskään helpotu loppua kohti. Nauttikaa!
140. Ari9.9.2008 klo 20:35
Heikki, olisin kiinnostunut tuollaisesta 15 numeron hypersudokusta ja etenkin vaikeista hypersudokuista. Löytäisitköhän sellaisen vielä jostain ja naputtelisitko pohjanumerot tännekin?
141. Heikki9.9.2008 klo 22:17
En valitettavasti ole tallentanut. Jos alkunumerot on niin sijoitettu, että saadaan välittömästi runsaasti uusia numeroita, vastaa se tilannetta, missä olisi numerot jo valmiina. Numeroiden sijoittelulla on paljon merkitystä. Päivän Iltiksessa on annettu 19 numeroa, mutta kun joukossa ei ole yhtäkään yhdeksikköä, hankaloittaa se tilannetta huomattavasti.
142. ö10.9.2008 klo 08:11
Olen yrittänyt ratkoa noita Hesarinkin sivustolta löytyviä Älypää-tason sudokuita. Ei onnistu. Oletteko te muut saaneet niitä ratkottua? Mikä on se päättelytekniikka, jolla ne ratkeavat?
143. iso S10.9.2008 klo 16:47
Tiedä häntä millä tavalla Hesarin sudokut luokitellaan. Oman kokeilun perusteella (katso 22.7.2008 klo 16:59) alemmilla tasoillakin vaikeusaste vaihtelee melko rankasti eikä kysymys ole pelkästään sattumasta tai päivän vireestä.

Muutamia Älypää-tasoisia olen kokeillut. Jotkut menevät ihan tavanomaisilla päättelyillä ilman apunumeroita, jotkut apunumeroiden avulla (helpottaa sellaisten kohtien huomaamista jotka vaativat kohtuuttomasti muistia tai pelisilmää), jotkut eivät ollenkaan.

Joissakin on voinut tulla virhe mutta paria olen kokeillut omalla ratkontamakrollani (ei yhtä pätevä kuin Arilla, luulen) ja sekin nostaa kädet pystyyn jättäen sellaisen tilanteen että apunumeroillakaan ei pääse eteenpäin. Yhden kaksivaihtoehtoisen ruudun arvaaminen vie maaliin mutta sehän ei ole ratkaisemista.

Tiedän että omassa systeemissäni ei ole koodattu ainakaan "neliösääntöä": jos esimerkiksi sarakkeissa 1-3 on kaksi "aluetta" joissa tietty numero voi esiintyä vain kahdessa sarakkeessa, kyseinen numero ei voi esiintyä noissa sarakkeissa siinä kolmannessa noiden sarakkeiden alueessa. Sama tietysti pätee sarakkeisiin 4-6 ja 7-9 sekä vastaaviin riveiryhmiin.

Tässä esimerkki jonka alkutilanne ei ole tallessa, mutta tähän ratkaisuohjelmani jumittuu:

-4- 6-- 1-8
--- 7-- 6-4
--- 4-9 3-5

937 164 852
862 357 941
514 298 736

--- 54- 283
4-- 9-- 567
3-- 87- 419
144. Ari10.9.2008 klo 17:18
Tähän tuolla ohjelmallani pääsee:

Numero oltava sarakkeella laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta sarakkeilta tässä laatikossa, 2 kpl.
Sekatripla laatikossa, muut apunumerot pois näistä ruuduista, 1 kpl.
Ainoa ruutu rivillä johon numero sopi, 1 kpl.
27 4 359 6 23 235 1 279 8
12 59 359 7 8 1235 6 29 4
1267 78 168 4 12 9 3 27 5
9 3 7 1 6 4 8 5 2
8 6 2 3 5 7 9 4 1
5 1 4 2 9 8 7 3 6
167 79 169 5 4 16 2 8 3
4 28 18 9 123 123 5 6 7
3 25 56 8 7 26 4 1 9

040600108
000780604
000409305
937164852
862357941
514298736
000540283
400900567
300870419

Eli ylemmässä numerosarjassa numerot apunumeroineen ja alemmassa ratkotut numerot. Kuten analyysistä voi havaita, tämä ratkojani ratkoi tuosta yhden numeron.

Jos sallin myös kokeilun niin tuo ratkeaa kokonaan:

Valmistuneita numeroita yhteensä 27 kpl.

Ainoa numero joka puuttui laatikosta, riviltä sekä sarakkeelta, 25 kpl.
Numero oltava sarakkeella laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta sarakkeilta tässä laatikossa, 2 kpl.
Sekatripla laatikossa, muut apunumerot pois näistä ruuduista, 1 kpl.
Ainoa ruutu rivillä johon numero sopi, 1 kpl.
Numeron kokeilu ruutuun, 2 kpl joista valittu 1 kpl.
2 4 9 6 3 5 1 7 8
1 5 3 7 8 2 6 9 4
6 7 8 4 1 9 3 2 5
9 3 7 1 6 4 8 5 2
8 6 2 3 5 7 9 4 1
5 1 4 2 9 8 7 3 6
7 9 6 5 4 1 2 8 3
4 8 1 9 2 3 5 6 7
3 2 5 8 7 6 4 1 9

249635178
153782694
678419325
937164852
862357941
514298736
796541283
481923567
325876419
145. Ari10.9.2008 klo 19:07
Olisi mielenkiintoista tietää miten tuosta ensimmäisestä vaiheesta voisi jatkaa päättelemällä. Jospa vaikka jollain hoksottimet pelaisi ja kertoisi ratkontamenetelmän. Kokeilua en nimittäin pidä oikeana menetelmänä sudokun ratkonnassa.
146. ö11.9.2008 klo 07:39
Ari, en ainakaan minä pysty tuosta jatkamaan. Samanlaisiin tilanteisiin päädyn yleensä Älypää-ristikoissa. Jospa nyt joku osaisi kertoa, onko tuo päättelemällä ratkaistavissa ja miten.
147. Heikki11.9.2008 klo 12:05
Vaikeissa sudokuissa tarvitaan "korkeampia menetelmiä", joilla on hienoja nimiä: X-Wing Stategy, Y-Wing Strategy, Single's Vhains jne. Tietääkö kukaan, onko näistä suomenkielistä opasta?
148. Heikki11.9.2008 klo 12:08
Äskeinen nimi piti olla Single's Chains. Sitten on ainakin Sword-Fish Strategy. Englanninkielisiä ohjeita löytyy kyllä netistä.
149. Ari11.9.2008 klo 12:32
Ainakin jonkinmoisista pättelyketjuista on ollut puhetta tässäkin säikeessä. Nimimerkki u antoi vinkkejä.
Tähän tapaukseen siitä ei ollut apua sillä sitäkin keinoa on kokeiltu tämän ratkontaan.
150. Ari11.9.2008 klo 14:45
Kiitos Heikki vinkistäsi! Sillä löysin sudokuneuvojan!
_http://ironmonger.org/sudoku/sudoku.shtml?board=0 40600108000700604000409305937164852862357941514298 736000540283400900567300870419

Tuossa valmiina tuo iso S:n pohja jota voi tutkia, tai valita NEW ja laittaa omat numerot.
151. ö11.9.2008 klo 16:14
Jepjep. Hieno juttu kun löysit tuollaisen Ari. Kovin vaikealta näyttää kumminkin.

Sinulla on muuten virhe siellä. Kakkosboxista puuttuu kasi.
152. Ari11.9.2008 klo 16:56
ö, siis... Eihän siinä kuulukaan olla vielä tuossa vaiheessa kasia siellä. Tuo oli iso S:n pohja.
153. Ari11.9.2008 klo 22:53
Tätä en ymmärrä vaikka sen suomentaisin. Tuossa esimerkkisudokussa kun edetään NEXT-napilla ja päästään kohtaan jossa seisoo:
Found Hidden Unique Rectangle Type 1.
The number 3 can only be in the highlighted cells in row 2 and column 3. If the number 5 is placed in the blue cell in column 3, it forces the number 5 to be placed in the green cell in column 6. This is not allowed in a puzzle that has a unique solution so the 5 can be removed from the blue cell in column 3.

Googlesuomennos:
Löytyi Piilotetut Unique suorakaide Tyyppi 1.
Numero 3 voi olla vain korostettujen solujen rivi 2 ja 3 sarakkeessa. Jos numero 5 on sijoitettu sininen solu sarakkeessa 3, se pakottaa numero 5 on sijoitettu vihreä solu sarakkeessa 6. Tämä ei ole sallittua, palapeli, joka on ainutlaatuinen ratkaisu, joten 5 voidaan poistaa sininen solu sarakkeessa 3.

Eli miksi tuo ei ole sallittua, sitä ihmettelen.
154. Pete12.9.2008 klo 02:28
Tarkoittaa sitä, kun oletetaan (iso oletus!), että sudokulla on yksikäsitteinen ratkaisu (kuten hyvinlaadituilla toki on), niin jos asetaan r2s3 = 5 (rivi/sarake), niin se pakottaa r1s6 = 5 -> r1s3 = 3 -> r2s6=3. Tällöin 3 ja 5 voidaan vaihtaa keskenään ja saadaan uusi ratkaisu ja sudokulla on vähintään kaksi ratkaisua.

Omista kirjainmerkeistä löytyy osoite _http://www.scanraid.com/sudoku.htm
jossa myös varsin monipuolinen ratkoja.
155. Ari12.9.2008 klo 09:10
Kiitos Pete selityksestä. Tuo antamasi linkki toimii hyvin ratkojana ja kertoo myös ratkaisujen lukumäärän, mutta sillä ei kai voi tutkia oman ristikon ongelmakohtia?
156. Pete12.9.2008 klo 18:38
Siis tuollahan voi ratkaista sudokun askel kerrallaan. Syötä ensiksi valmiit numerot yläkulman pieneen ristikkoon tai kopioi koko tehtävä merkkijonosta 'Import a Sudoku' napista. Sen jälkeen tehtävää voi ratkaista askel kerrallaan tuosta 'Take Step' painikkeesta. Sen alapuolelta voi valita, mitkä ratkaisualgoritmit ovat käytössä.
157. Ari12.9.2008 klo 19:04
Näemmä joo. Oli liian pieni ikkuna niin tuo nappi jäi varjoon...

Laajennettuani jälleen ratkojaani XY-Chain-kaavalla niin tuo ratkeaa ilman tuota Found Hidden Unique Rectangle Type 1-kaavaa joka tuntuu lähes ylivoimaiselta löytää sudokusta, saati sitten ohjelmoida se ratkojaan.
158. Ari3.10.2008 klo 08:58
[Ei meinannut löytyä tätä säiettä kun oli pompsahtanut väärälle puolelle.]

Kandee tsekata tämän päiväinen lasten sudoku HS:ssä! ;)
159. sudokufriikki10.11.2008 klo 11:44
kp:n Mainio-sudokut, parasta maan päällä?
160. Kake10.11.2008 klo 13:05
Onkos sudokumarkkinoille tullut viime aikoina mitään uutta mielenkiintoista ratkottavaa?
161. Sudokut kunniaan18.11.2008 klo 21:02
Mainio-sudokut ennen kaikkea.
162. Heikki13.12.2008 klo 07:55
Pian on kuukausi kulunut, eikä kukaan kirjoita enää sudokuista. Otsikkokin on hautautunut jo syvälle. Tuon esille tehtävän päivän Hesarista. Se on tässä niille, joilla ei ole lehteä (5 tähteä):
-7-5---1-
-------59
----697-2
---95-12-
8-------7
-25-73---
9-861----
65-------
-1---5-7-

Ratkomalla tavlliseen tapaan pääsee hyvin alkuun. Lopulta on merkittävä apunumeroita. Kun kaikki apunumerot on merkitty, tilanne etenee, kun huomaa apunumerokolmoset rivillä 6. Hieman myöhemmin löytyy apunumerokolmoset sarakkeesta 6. Lopulta päädytään apunumeroiden osalta seuraavaan tilanteeseen. Merkitsen ruudussa olevat apunumerot sulkeissa () ja ruudut, joissa on jo ratkaistu numero tähtimerkinnällä *.

(34)*****(346)*(346)
****(34)*(34)**
*(34)*(34)*****
**(34)**(48)**(348)
**(34)****(34)*
***(48)****(48)
*(34)*****(34)*
****(34)(48)(348)**
(34)**(348)**(3468)*(346)

Tässä sitä sitten ollaan. En löytänyt helppoa päättelykeinoa eteenpäin. Tiedän, että on olemassa *korkeampia* menetelmiä, joista olen joskus aikaisemmin maininnutkin. Nämä sudokut pitäisi kuitenkin ratketa perusmenetelmillä.
Hyvä ja nopea keino, jota monet kaihtavat, on kokeilu: Tässä jäi useita apunumeropareja (34). Kokeillaan, mihin johtaa se, kun valitaan aivan ensimmäiseen ruutuun ylhäällä vasemmalla luku 3. Heti nähdään, että kaikki muut ruudut määräytyvät yksikäsitteisesti ja saadaan sudokulle ratkaisu. On vielä varmistettava, ettei ole muita ratkaisuja. Valitaaan nyt ensimmäiseen ruutuun luku 4. Se johtaa heti ristiriitaan toisella rivillä. Näin on sudoku ratkaistu.
Ratkaisujen julkaiseminen lehdissäkin on turhaa, koska oleellista on juuri oikean päättelyketjun löytäminen. Hyvää Lucian päivää sudokujen parissa!
163. Ari13.12.2008 klo 13:16
Heikki, tekemälläni sudokunratkontaohjelmalla sain selville seuraavaa:

Valmistuneet nrot:58
Käytetyt keinot:abckdlx
Ratkaistu logiikalla!
Valmistuneita numeroita yhteensä 53 kpl.

Ainoa numero joka puuttui laatikosta, riviltä sekä sarakkeelta, 22 kpl.
Ainoa ruutu laatikossa johon numero sopi, 27 kpl.
Ainoa ruutu rivillä johon numero sopi, 1 kpl.
Numero oltava rivillä laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta riveiltä tässä laatikossa, 5 kpl.
Ainoa ruutu sarakkeella johon numero sopi, 3 kpl.
Numero oltava sarakkeella laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta sarakkeilta tässä laatikossa, 2 kpl.
Lyhyet päättelyketjut, 1 kpl.
3 7 9 5 8 2 4 1 6
2 8 6 7 4 1 3 5 9
5 4 1 3 6 9 7 8 2
7 6 3 9 5 8 1 2 4
8 9 4 1 2 6 5 3 7
1 2 5 4 7 3 9 6 8
9 3 8 6 1 7 2 4 5
6 5 7 2 3 4 8 9 1
4 1 2 8 9 5 6 7 3
Lyhyt ketju 2/ 0: Numero=3 X=1 Y=1 A=2 B=3 C=4 D=9

Lyhyt ketju 2/0:(X,Y) Jos ruudussa A,B on haettu numero niin ruudussa C,B ei ole joten ruudussa C,D on jolloin ruudussa X,D ei ole joten ruudussa X,Y on jolloin tulee ristiriita X,Y ja A,B kesken joten ruudussa X,Y on tämä numero ja ruudussa A,B ei voi olla tätä numeroa.

Sudokusta löytyi myös neloset joita et ollut huomannut, mutta niiden ratkaiseminen ei kuitenkaan ollut välttämätöntä sudokun ratkeamiseksi.
164. putko16.12.2008 klo 16:09
Heikin posti 29.8.2007 klo 14:35
Onko tehtävä oikein. Ensiksi tulee ylavasen hyperiin kutonen seuraavasti (EI mene muualle)

-61-...
----...
---4...
---6...

Yläoikean hyperiin kuutonen sopii vain paikkaan

...---6
....6---
...--49

Tämän jälkeen alarivin keskimmäinen on tukossa kuutosen osalta
165. Juhani Heino16.12.2008 klo 18:03
Ryhdyin ratkomaan, ja ylärivien tilanne näyttää nyt tältä:

761---4-2
----7---6
---4----8
--6---249

Kuutonen on sivussa siitä paikasta jossa sulla oli.
166. Ari16.12.2008 klo 19:29
Oma analyysini:
Pohja:
_61_____2+____7___6+___4_____+_______49+__3__2_8_+ _1______7+1__6_____+____978__+_5__3____

Alussa valmiita numeroita 20 kpl

Ratkaistu logiikalla!
Valmistuneita numeroita yhteensä 61 kpl.

Ainoa numero joka puuttui laatikosta, riviltä sekä sarakkeelta, 36 kpl.
Ainoa ruutu laatikossa johon numero sopi, 19 kpl.
Numero oltava rivillä laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta riveiltä tässä laatikossa, 15 kpl.
Numero oltava sarakkeella laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta sarakkeilta tässä laatikossa, 6 kpl.
Sekaparit rivillä, muut apunumerot pois näistä ruuduista, 1 kpl.
Numero tässä laatikossa vain tällä rivillä tämä apunumero pois tältä riviltä tämän laatikon ulkopuolelta, 1 kpl.
Ainoa ruutu rivillä johon numero sopi, 4 kpl.
Ainoa ruutu sarakkeella johon numero sopi, 2 kpl.
Parit rivillä. Nämä apunumerot pois rivin muista ruuduista, 2 kpl.
Parit sarakkeella. Nämä apunumerot pois sarakkeen muista ruuduista, 1 kpl.
7 6 1 8 5 3 4 9 2
4 8 2 1 7 9 3 5 6
3 9 5 4 2 6 1 7 8
5 7 6 3 1 8 2 4 9
9 4 3 7 6 2 5 8 1
2 1 8 9 4 5 6 3 7
1 3 7 6 8 4 9 2 5
6 2 4 5 9 7 8 1 3
8 5 9 2 3 1 7 6 4
167. Jaska21.1.2009 klo 13:56
Eilinen Metron sudoku (Juha Hyvönen) oli rankattu yksitähtiseksi, joten minäkin joutessani päätin kokeilla ratkontaa. Eipä se niin helppo ollutkaan. Apunumeroitakin piti käyttää. Jäi kalvamaan epäily, että olen vain toivottoman huono. Sudokut on lopetettava.
168. Jukkis21.1.2009 klo 17:14
Ja taas ankaran déjà vun paikka. Ja löytyihän se sieltä:

"Uutislehti 100:ssa on mustia ja valkoisia tähtiä, joista mustat on ylempänä, mutta se, kummat ilmaisee vaikeusasteen, on minulle tyystin epäselvää, koska en ole havainnut juuri mitään korrelaatiota 100:n sudokun vaikeuden ja eriväristen tähtien määrän välillä. Enpä tosin ole niitä kovin monta ratkonut."

Kirjoitti nimimerkki Jukkis 8.2.2006 säikeessä "2125. Sudokun ihanuus?".

Tuota etsiessä tuli noita menneitä sudokukirjoituksia lueskeltua. Ei voinut välttyä kysymykseltä: "Mikä helkuta mua vaivasi vuonna 2006?"
169. kp21.1.2009 klo 18:25
mitä oli ennen sudokuita?
170. si-tee-raaja21.1.2009 klo 18:42
ainakin sukoduita, sudokoita ja sukodoita... ja on edelleen...
171. Heikki16.2.2009 klo 05:09
Jokos on lauantai-Iltiksen sudokusivu lähetetty? Oli muuten mukavaa ajanvietettä. Olisipa useamminkin!
172. Heikki16.2.2009 klo 06:41
Vai että mitä kivaa tuossa oli?
Alkuverryttelynä tavallinen sudoku, jossa sydänkuvio. Sitten hypersudoku, jossa vain 14 annettu. Se oli vielä kevyttä. Pahempia olivat laatikkosudoku ja sudoku-X, joissa oli 16 annettua lukua ja kennosudoku vain 15 luvulla. Koskematon-sudokuun uhkasi ensin tulla 2 ratkaisua, ennenkuin älysin poistaa aina koskettavat apunumerot. Kaiken kruunasi vielä ruusukesudoku, jossa vain 8 annettua lukua. Mutta menipä vain eikä ollut tervanjuonnin makua.
173. Kravattimies22.3.2009 klo 23:59
"Sudokun peli on pelattu!"

Edellisessä säikeessä oli kysymys:

> Tarjoaako sudoku jatkuvasti uudenlaisia ratkaisukeinoja (vai onko eri keinot pian löydetty ja ovatko ne peräti kaikki suduko-opaskirjoista löydettävissä) ja kehittääkö se johonkin tosielämässä vai vain paremmaksi sudokuissa?


Huomenna American Mathematical Societyn webbisivulla julkaistavalla ohjeella voi kynällä ja paperilla ratkaista minkä tahansa sudokun.

Ohjeessa on viisi loogista askelta.

Askelia seuraamalla minkä tahansa sudokun ratkaisu selviää 20 minuuttissa, kun oma järki on apuna.

Ohjeen on laatinut South Carolinassa emeritus-professori James Crook.

Lähde: The Australian "Sudoku's number is up at last"

(Huom. James Cook "löysi" Australian, mutta tässä olevan herran sukunimi onkin Roisto eikä Kokki.)
174. Pete23.3.2009 klo 01:15
Kravattimiehen viittaama artikkeli löytyy alla olevasta osoitteesta, mutta eipä tuossa ole mitään uutta. Onhan se tiedossa, että sudokut pystytään ratkaisemaan kokeilemalla. Tuo ohjehan pitää lähinnä sisällään mahdollisten vaihtoehtojen kirjoittamisen jokaiseen ruutuu ja poistamaan sitten mahdottomat vaihtoehdot (piiloparit yms.). Ja jos tuolla ei saada ratkaisua, niin sitten puhtaasti arvaamaan ja mahdollisesti löytämään ristiriita.

Lisäksi alaviitteessä mainittu World Sudoku Championshipin sudoku ei ollut tavallinen sudoku ja sillä on vain yksi ratkaisu. Kyllähän tuo yksikäsitteinen ratkaisu on perusvaatimus sudokuissa. Lisäksi tuo tehtävä ei edes ollut vaikea, joten jos tuolla algoritmilla menee tunti sen ratkaisemiseen, niin voi kysyä mitä hyötyä siitä on.

_http://www.ams.org/notices/200904/rtx090400460p.p df
175. uhhu23.3.2009 klo 11:57
"... randomly choosing... random choice... random choice... random choice... random choice... Random Choice... chosen by random... randomly chosen... random choice... randomly choose... randomly choose... choosing randomly... random choice..."

Olikohan tuo tarkoitettu julkaistavaksi vasta ensi keskiviikkona?
176. Jukkis23.3.2009 klo 12:28
Mitäs erikoista ensi keskiviikkona 25.3. sitten tapahtuu?

Itse muuttaisin tuolla pdf-tiedostossa sivulla 467 olevan viiden askeleen algoritmin kohdan 5 kuulumaan näin:

(5) If 4(a), then end; if 4(b), then throw the Sudoku into garbage bin.
177. uhhu23.3.2009 klo 12:53
Äh, siis ensi viikon keskiviikkona.
178. heikki12.11.2009 klo 20:46
Eikö enää kukaan kommentoi sudokuja?
Minua ihmetyttää Iltiksen mukana myydyn Ristikkoextran kennosudoku. Onko joku onnistunut ratkaisemaan sen loppuun asti? Kun pitää kiinni esitetystä vaatimuksesta, että lyhyiiä viistoriveillä numerot eivät saa toistua, joutuu aina ristiriitatilanteeseen. Tätä voi kokeilla ruutupaperillakin, jossa 'lyhyet viistorivit' ovat luoteesta kaakkoon kulkevia suoria. Myös ns. päälävistäjillä pitäisi ensiintyä kaikki numerot 1-9. Kannattaa kait merkitä kukin numero vuoronperään jokaiseen laatikkoon apunumeroina niihin kohtiin, johon se voi käydä. Sitten annettujen sääntöjen mukaan voi karsia turhia apunumeroita. Itse jouduin kuitenkin aina ristiriitatilanteeseen: keskellä oikealla olevaan laatikkoon ei löytynyt numerolle 6 paikkaa lainkaan. Tehtävässä kysytyt kaksi numeroa saattavat tosin ratketa, mutta koko sudokun kanssa tullee umpikuja vastaan.
179. heikki13.11.2009 klo 10:00
Korjaan edellistä kommenttiani sen verran, että olen jo löytänyt jokaisesta laatikosta ainakin luvulle 6 paikat. Ruudukon täyttämisessä on oltava vain huolellinen. Kannattaa pitää kirjaa kaikista merkinnöistä, mitä tekee. Ehkä se tänään vielä ratkeaa?
180. heikki13.11.2009 klo 10:37
Toden totta, se ratkesi! Vaati vain yön yli nukkumisen. Tätä sudokua ei voi suositella hätähousuille. Peruutan siis eiliset kommenttini. Lukua 7 ei esiinny alussa lainkaan, joten se kummittelee loppumetreille toisen luvun parina. Kärsivällisyyttä vain!
181. heikki20.11.2009 klo 03:30
Ei vain ole kukaan kommentoinut, vaikka edellä olen kirjoittanut puuta heinää. Kaksi edellistä IS Ristikkoextran kennosudokua ratkesi edellä mainituilla säännöillä. Tämänviikkoinen tehtävä paljasti seuraavaa: Lävistäjällä, joka on suunnassa lounaasta koilliseen, voivat kuitenkin samat numerot toistua. Näin siitä huolimatta, vaikka lävistäjällä on 9 numeroa. Tämä näkyi myös tehtävän vieressä olevasta esimerkistä. Pahoittelut minulle itselleni tulivat siinä muodossa, että ratkaisuyritys johti aina umpikujaan ennenkuin muutin sääntöjä.- Kaiken kaikkiaan nämä erikoissudokut ko. lehdessä ovat mukava lisäpiriste. Jää vain puuttumaan hypersudoku sekä tripla, joka oli ennen IS:ssa.
182. Jukkis20.11.2009 klo 07:51
Kukaan ei kommentoi kun ketään ei kiinnosta.

Livahti ohi vuosipäivä. Lokakuun 16. päivä tuli täyteen kaksi vuotta siitä kun täytin viimeistä sudokuani. Lisätietoja tuolla ylempänä viestissä 16.11.2007 klo 11:07.
183. Eki22.8.2011 klo 09:17
IS viikonloppunumerossaan:

Ilta-Sanomilta sudokusovellus iPadille!

...
Helppokäyttöinen IS Sudoku tarjoaa haastetta loputtomasti, sillä siinä on rajaton määrä pelejä ja kolme vaikeusastetta...

Sovellus näyttää pelaajan tulokset top-listalla. Kun onnistut mielestäsi hyvin, voit lähettää tuloksesi muiden ihailtavaksi Facebookiin...

Sovelluksen voi ladata 2,39 euron hintaan Applen App Storesta...
184. Wexi23.8.2011 klo 00:15
Jos minut näkee "täyttelemässä" Sudokua kännykällä, kulkevan lippis päässä, tai sauvakävelemässä antoisaa ylämäkeä, saa minut ampua siihen paikkaan, kutsumatta nimesmiestä paikalle. Varoituslaukaus suoraan pään läpi:-)

Ps. Osapuilleen sama aikataulu Jukkiksen kanssa.
185. Eki26.8.2011 klo 16:35
Katy Perry ratkoo sudokua videollaan kappaleesta Last friday night.
186. Wexi26.8.2011 klo 18:15
Kyseinen musavideo (Last Friday Night) ei tosin mairittele Sudokuratkojia, asettaa jopa "ikävään valoon" tämän nykyajan "Tuhkimon".
187. Ile10.9.2011 klo 00:00
Arto Inkalan sudokut ovat väärin laadittuja. Ne on tehty vaikeiksi hinnalla millä hyvänsä. Pystyn ratkaisemaan David Bodycomben kaikki sudokut ilman apunumeroita, mutta Inkalan tapauksessa ei auta muu kuin trial and error. Ratkeaahan se noinkin, mutta kyse ei ole sellaisesta loogisesta päättelystä, kuin sudokussa olisi tarkoitus. Perustelen: vaikeakin sudoku täytyy olla ratkaistavissa poissulkevalla päättelyllä, eli siitä ja siitä syystä joku numero ei käy tähän, joten siihen tulee...mutta Inkalan sudokussa tämä menetelmä riittää jumipisteeseen saakka, mistä alkaen päättelyketju vaihtuu nurinpäin: laitetaan tähän numero ja katsotaan miten käy. Jos ei ratkea, otetaan toinen numero...
188. Arska10.9.2011 klo 00:25
Sudokut: EVVK!
189. Wexi10.9.2011 klo 01:24
Sanoisin painokkaammin: EVVVK!
190. Matti10.9.2011 klo 01:30
Minä myös. Ei sen puoleen, mahtuuhan maailmaan niitäkin. AKKK. (Antaa kaikkien kukkien kukkia. Sanoi hän, joka aika monet kukat repi juuriltaan.)
191. Kaapo14.9.2011 klo 14:28
Ile: En tunne Inkalan sudokuja, mutta olen samaa mieltä, että usein vaikeat sudokut eivät ole loogisesti ratkaistavissa. Esim IS:n kolmen tähden sudokut vaativat yleensä ns diabolisia ratkaisumenetelmiä kun taas IL:n vaikeat sudokut ovat ratkaistavissa loogisesti.

Nämä diaboliset ratkaisumenetelmät ovat sellaisia, ettei niitä tavallinen ratkoja voi käyttää, vaan kokeiluksi se menee.

Diabolisia ratkaisumenetelmiä on selostettu mm tuolla:
_http://www.sudokuwiki.org/sudoku.htm

Sieltä löytyy myös netin paras ratkaisukone, joka kertoo millä menetelmällä ratkaisu löytyy.
192. Eki14.9.2011 klo 15:06
IS:n sudokut ovat Inkalan laatimia.
193. Jukkis14.9.2011 klo 16:41
Sudokujahan on eri tasoisia, parempia ja huonompia.

Pohjanoteeraus löytynee Seura superristikot & -sudokut-lehdestä, jossa on ihan järjettömiä vokaduiksi kutsuttuja räpellyksiä. Ensimmäinen älyttömyys on se, että niissä ei ole numerot 1-9, vaan vokaalit A-Ö. Jo tuo tekee niiden ratkomisesta tuskaa, mutta sitten ne ei edes ole oikeita sudokuita, vaan niillä on monta ratkaisua. Sehän tarkoittaa sitä että jossain ratkaisun vaiheessa ainoa tapa edetä on vetää hatusta arvaus ja testata, johtaako se umpikujaan vai ei.

Ei mitään järkeä.
194. Tom_peli14.9.2011 klo 18:14
Esimerkit noista Inkalan väärin laadituista sudokuista olisivat paikallaan. Silloin jokainen voisi halutessaan yrittää tutkia, onko syy laatijassa vai ratkojassa.
195. Stanley K.14.9.2011 klo 21:56
Jukkis lienee se viimeinen, joka sammuttaa valot lähtiessään.
Niin huonoiksi ovat nämä sivustot menneet.
Mutta, mutta - apinaparvi jatkaa kuitenkin.
196. Ari18.9.2011 klo 09:34
Minuakin kiinnostaisi nuo "väärin laaditut" ja "Mahdottomat ratkaista" - sudokut. Pistäkääpä numeroita kehiin!
197. Ari20.9.2011 klo 15:13
Onko tästä hiljaisuudesta siis pääteltävä, että IS:ssä ei olekaan mitään "mahdottomia" sudokuja?
198. Jukkis20.9.2011 klo 16:31
IS-esimerkkiä odotellessa kokeiles vaikka tämmöistä "vokadu"-hommaa. Laiton siihen pari kirjainta, jonka jälkeen kyllästyin.

Täällä:http://aijaa.com/v.php?i=003498725214.gif
199. Ari20.9.2011 klo 17:24
Jukkis, tuo on aivan mahdoton. Ratkojanikaan ei sitä ratkonut vaikka sen antoi käyttää kirjaimen kokeilumahdollisuutta (yksi kerrallaan).
200. Tom_peli20.9.2011 klo 19:31
Onko nuo lehden kaikki vokadut samanlaisia eli tarkoitettu ratkojille, jotka eivät osaa ratkoa ja arvailemalla kirjoittavat numeroita (tai kirjaimia) ruutuihin? Jos ei osaa ratkoa, niin tehtävä on tietenkin helpompi täyttää, kun ratkaisuja on yhden sijasta useita, tässä nimenomaisessa vokadussa 4722.

Lehdessä luultavasti on myös noiden kyhäelmien ratkaisut, jolloin voi luntata, kun jää jumiin. Sekö on tarkoitus?

Upea oivallus tuossa kyhäelmässä on sekin, ettei "laatijankaan" tarvitse osata ratkoa. Sen kun vain täyttää tyhjän ruudukon niin, ettei sudokusääntöjä rikota, ja sitten pyyhkii satunnaisten ruutujen sisällön.
201. Jukkis20.9.2011 klo 21:28
Noi on palkintotehtäviä. Ratkaisu (yksi niistä tuhansista mahdollisista) on sitten jossain myöhemmässä lehdessä.
202. Pete21.9.2011 klo 20:42
Ehkäpä se on vain hyvä, että ovat vodakun nimellä, eipä mikään edes viittaa sudokuihin. Mitään tietoa kuka moisia kehtaa edes tarjota lehteen? Nettikin on täynnä erilaisia sudokun laatimisohjelmia, jotka sentään generoivat yksikäsitteisiä tehtäviä, vaikkkakin mielenkiinnottomia suuremmaksi osaksi.
203. Jukkis21.9.2011 klo 23:35
Laita vokadu Googleen hakusanaksi.
204. Ari8.10.2013 klo 09:02
Laitoin sivuilleni nyt myös monipuolisen sudokulaatijan.

­http://sanari.suntuubi.com/
205. Ari8.10.2013 klo 09:03
... Siis RATKOJAN, ei laatijaa. On siinä myös jonkinlainen laadintamahdolisuus, mutta RATKOJA se on parhaimmillaan.
206. Tyhmeliini8.10.2013 klo 09:37
Ratkon usein joutessani sudokuja ja olen siinä kehittynytkin, joskin vaikeimmat menee yleensä kokeilemalla, joka ei minusta ole yhtään hauskaa.
Päivänä muutama otin sitten käsittelyyn summasudokun (helpohkon) ja sehän osoittautui minunlaiselle ihan mahdottomaksi selvittää. Mitä mieltä muut olette näistä summasudokuista? Tarvii kyllä hallita aika korkeaa matikkaa ja päättelykykyä selviytyäkseen moisista, vai kuinka on viisaat?
207. Ari8.10.2013 klo 09:48
Anna linkki tai sudokun numerot tänne. En löytänyt hakemalla esimerkkiä mistä on kysymys.
208. Pete8.10.2013 klo 13:37
Ilmeisesti tarkoitetaan killer sudokua. Niissä alkuunpääsy vaatii enemmin työtä, kun suoraan ei voi merkitä mitään varmaksi. Matematiikkaa nuo eivät kyllä vaadi yhteenlaskua enempää. Ratkontatyyli on vain hiukan erilainen verrattuna perinteisiin sudokuihin. Kyllä noidenkin vaikeusasteet liikkuvat laidasta laitaan, joten tutustuminen kannattaa aloittaa helpoista tehtävistä.
209. Jukkis23.10.2013 klo 18:56
Tuolla yläpuolella vajaa kuusi vuotta sitten tekemästäni henkilökohtaisesta ratkaisusta huolimatta näitä tulee välillä katseltua. Tuli testattua muutama Hesarin 5:n tähden sudoku. Ne yleensä tyssää johonkin niin, että ainoa tapa edetä on arvaus. Mutta onkohan olemassa joku menetelmä, jolla ilman arvaamista tuollaisen saisi valmiiksi?

Joten jos paikalla on joku harrastaja: Täällä
aijaa.com/PljyoA
on sudoku Hesarista 10.10. Tein sitä ihan päättelemällä niin paljon kuin osasin, ja tuohon sitten tyssäsi. Merkkasin vaihtoehdot tyhjiksi jääneisiin. Tuostahan voi edetä niin, että arvaan vasempaan ylänurkkaan vaikka kakkosen ja jos se johtaa virhetilanteeseen niin sittenpä tiedän että olisi pitänyt arvata seiska.

Mutta siis onko joku menettelytapa, jolla tuosta pääsee eteenpäin ilman arvaamista?
210. Ari23.10.2013 klo 22:12
Itse saisin ratkottua näillä keinoilla:
Ainoa numero joka puuttui laatikosta, riviltä sekä sarakkeelta, 30 kpl.
Ainoa ruutu laatikossa johon numero sopi, 18 kpl.
Ainoa ruutu rivillä johon numero sopi, 1 kpl.
Ainoa ruutu sarakkeella johon numero sopi, 1 kpl.
Numero oltava sarakkeella laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta sarakkeilta tässä laatikossa, 2 kpl.
Numero oltava rivillä laatikon kohdalla, tämä apunumero pois muilta riveiltä tässä laatikossa, 2 kpl.
Pitkät päättelyketjut, 2 kpl.
Numeron kokeilu ruutuun, 1 kpl joista valittu 1 kpl.

Siis kokeilua on myös jouduttu käyttämään.

Tämän tulosteen saat myös käyttämällä kotisivullani olevaa ratkojaa.
211. iso S23.10.2013 klo 22:21
Voisit kokeilla, löytyykö apua näistä tekniikoista: X-wing ja Swordfish, joita yritetään havainnollistaa sivulla
_http://sudokusolver.com/play/techniques/advanced/

Olen huomannut vastaavan ilmiön Iltiksen viikonloppuliitteen vaikeassa sudokussa. Alku sujuu helposti ja sitten jymähtää, eikä edes niide pienten kirottujen apunumeroiden tuhertamisesta ole apua. Muistaakseni kerran olen ratkaissut vaikean, kun yrityksiä on sentään ollut kymmeniä.

Omien satunnaisten sudokukokeilujeni perusteella julistan (minulle) parhaaksi Hesarin nelitähtiset. Niissä on yleensä 1-3 jollakin tavalla mielenkiintoista kynnystä, jotka ylittyvät riittävällä miettimisellä ilman apunumeroita. JOskus joutuu saman sudokun ratkomaan kolmestikin, kun tulee hypätyksi väärään johtopäätökseen. Joskus nelonenkin jää ratkeamatta. Suhdeluku on suunnilleen sama kuin vitostasolla, mutta päinvastoin (onnistumiset ja keskenmenot kääntäen).
212. iso S23.10.2013 klo 23:37
Jukkis, seurasin jälkiäsi ja käsittääkseni olet ratkaissut oikein ne numerot jotka olet merkinnyt ratkaistuiksi. Neljännen ja kuudennen rivin kahdeksikkojen paikan määrääminen jäi minulla viimeiseksi. Ilmeisesti olet itsekin huomannut mikä ne määrää: neljännen rivin vitonen ei voi olla sarakkeissa 1 eikä 2, jolloin sen pitää olla sarakkeessa 7 tai 8. Silloin vitonen ei voi olla samlla alueella rivillä 6, vaan kasin pitää olla siellä.Samoin viidennen rivin 7. ruudussa ei voi olla vitosta, eli vaihtoehtojen 259 tilalla pitää olla 29. Valitettavasti tämä ei minun taidoillani auta eteenpäin. Menen nyyhkimään tyynyn märäksi tai nukkumaan, kumpi nyt ensin tapahtuukaan.
213. Funny24.10.2013 klo 00:07
Tuo Jukkiksen esimerkki ei ollut ilmeisesti vaikeimpia Hesarin sudokuja, mutta minulla ratkonta jumittui ilmeisesti aivan samaan asemaan. Jatkoin siitä arvaamalla. Tähän asti täytin musteella, sitten vaihdoin lyijykynään. Panin keskelle viitosen ja ysin arviolta, ja täyttäminen alkoi sujua vauhdilla, kunnes havaitsin, että tie oli väärä. Kumitin pois kaiken lyijykynätyön ja vaihdoin 5:n ja 9:n päinvastoin. Siten jatkoin mustekynällä siitä onnelliseen loppuun muutamassa minuutissa.

Miettiminen on rasittavaa, joten en ole keksinyt tuon parempia tapoja sudokun ratkontaan. Kaikki Hesarin ja Iltiksen sudokut ratkeavat aika helposti näin, mutta siitä vaikeampien kanssa tuo menetelmä ei enää ole näin yksinkertainen.

Mutta minun suhtautumiseni sudokuihin on vähän sama kuin Jukkiksella, ratkon hyvin satunnaisesti. Tuo arvaaminen tuntuu ns. kepulikonstilta, pitäisi keksiä joku toisenlainen tapa.
214. Jukkis24.10.2013 klo 09:25
Keksinpäs!

Merkataan Excel-tyylisesti sarakkeita A ... I ja rivejä 1 ... 9.

Iso S:n havainto että ruudussa G5 ei voi olla 5, on tietysti oikein. Mutta se ei yksin auta.

Mutta: Koska tyhjien ruutujen apunumeroissa sarakkeissa A ja H on vain kaksi seiskaa ja ne on samoilla riveillä 1 ja 8, niin pakko olla joko A1 = 7 tai H1 = 7. Ja samoin pakko olla joko A8 = 7 tai H8 = 7. Silloin ei voi olla E8 = 7, joten pakko olla E8 = 9.

Ja sen jälkeen homma meneekin noiden apunumeroiden avulla ilman sen kummempia ihmettelyjä loppuun.
215. Ari24.10.2013 klo 10:08
Hyvä, Jukkis!
Se on siis juuri tuo X-wing, jota käsitellään täälläkin:http://www.sudokuwiki.org/x_wing_strateg y
216. iso S24.10.2013 klo 13:02
Netissä on runsaasti sudokun ratkontaohjelmia. Osa taitaa pläjäyttää valmiin ratkaisun sen kummemmin selittelemättä, osassa voi mennä askel askeleelta niin että saa kullekin päättelylle perustelun. Näitä löytää mm. hakusanoilla
sudoku solver
Jotkut toimivat netissä, jotkut ovat omalle koneelle ladattavia. Osa voi olla maksullisia.

Testaamisen arvoinen voisi olla
_http://www.sudokuwiki.org/sudoku.htm
Linkin otsikko on
Sudoku Solver by Andrew Stuart - SudokuWiki
ja muistikuvani mukaan Stuart on jonkinlainen sudokuguru.

Käteeni osui kuitenkin ensin
_http://www.sudoku-solutions.com/
Siellä on selostusta erilaisista ratkaisutekniikoista, joista yleisimmin vastaan tulevat ovat nimeltään "naked single" ja "hidden single".

Kävin sillä läpi Jukkiksen esimerkin. Ei mennyt ihan kaikkien askelien kohdalla kuten olisin toivonut. Tuli pari kertaa "pointing pair" eikä systeemi osoittanut, mikä ruutu tämän perusteella olisi pääteltävissä. Edellä mainitsemieni kasien kohdalla oli juuri tuo tilanne, joten pääsin eteenpäin osoittamalla toista Jukkiksen ratkaisemaa kasia ja pyytämällä "ratkaise ruutu". Systeemillä pystyy ilmeisesti pyytämään ratkaisun mihin tahansa ruutuun, ei pelkästään sellaiseen joka on suoraan jo ratkaistujen perusteella pääteltävissä.

Seuraavan "pointing pair"-vihjeen kohdalla huomasin, että voi pyytää uuden vihjeen. Taas "pointing pair", ja sen jälkeen XWing. Kun vielä pyysi apunumerot näkyviin, huomasi että seiskat ovat neliön kärjissä. Tämän jälkeen pystyi itse tekemään vastaavan päättelyn kuin Jukkis ja pyytämään ratkaisun ruutuun H2 (tämä systeemi koodaa rivit kirjaimilla A-I ja sarakkeet numeroilla 1-9).

Siitä loppuun pääsikin yksinkertaisilla naked single -päätelmillä. Tässä on syntynyt päättelyketju:

G9: 9 (naked single)
H9: 5 (naked single)
C1: 6 (hidden single)
D9: 3 (hidden single)
G6: 8 (hidden single)
H2: 3 (hidden single)
A6: 3 (hidden single)
C3: 3 (hidden single)
H6: 1 (hidden single)
G3: 1 (hidden single)
E8: 1 (hidden single)
F9: 4 (naked single)
I9: 6 (naked single)
B9: 1 (naked single)
A4: 1 (hidden single)
B8: 6 (hidden single)
E2: 4 (hidden single)
D4: 4 (hidden single)
B1: 4 (hidden single)
F1: 1 (hidden single)
I8: 4 (hidden single)
A7: 4 (hidden single)
C6: 4 (hidden single)
A2, B2: - (pointing pair)
F8: 8 (oma solun valinta)
D2: 8 (hidden single)
E3, F3: - (pointing pair)
D7, D8: - (pointing pair)
C4, C7, G4, G7: - (XWing)
H2: 2 (Xwingin perusteella päätelty solu)
A1: 7 (naked single)
A8: 5 (naked single)
A2: 2 (naked single)
B2: 5 (naked single)
C7: 7 (naked single)
C4: 5 (naked single)
D1: 9 (naked single)
D8: 2 (naked single)
D7: 5 (naked single)
E7: 9 (naked single)
E5: 5 (naked single)
E3: 2 (naked single)
F6: 9 (naked single)
F2: 7 (naked single)
F3: 5 (naked single)
G7: 2 (naked single)
G4: 7 (naked single)
B4: 9 (naked single)
B5: 7 (naked single)
H5: 9 (naked single)
H8: 7 (naked single)
I2: 9 (naked single)
I3: 7 (naked single)
I6: 5 (naked single)
I4: 2 (naked single)
217. iso S24.10.2013 klo 13:20
Höh. Kirjausvirhe ja päättelyvirhe. Edellisessä viestissäni mainitaan kahdesti H2, kun piti olla H1. Lisäksi tuossa on käynyt juuri niin, että pyysin ratkaisun ruutuun H1 joka ei vielä ole "pelattavissa", vaikka siitä seiskan pystyy eliminoimaan. Se voi edelleen olla 2 tai 9. Jukan paikallstama X-wing mahdollistaa suoraviivaisemman päättelyn. Ehkäpä systeemi olisikin tarjonnut sitä, jos olisin pyytänyt vielä lisävihjeen.

Listani on siis epäkelpo alkaen XWing-rivistä. Tätä (C4, C7, G4, G7) käyttäen päättely menisi näin: Seiskat ovat nelikulmion kärjissä rivinsä ainoat, joten seiskojen pitää olla nelikulmion vastakkaisissa kärjissä ja joka tapauksessa ne varaavat sarakkeet 4 ja 7. Siksi I4 ei voi olla 7. Sen vuoksi rivin 9 seiskan pitää olla I2 tai I3, jolloin saman alueen H2 ei voi olla 7 (vaan 2 tai 9, mikä ei vielä auta). Silloin sarakkeen 1 ainoaksi mahdollisuudeksi seiskalle jää A1. Siitä päästään taas helpoille jäljille: A8=5, D8=2, H8=7, H5=9, H1=2 jne.
218. Ari24.10.2013 klo 21:23
Lisäsin ratkojaani X-Wing-ratkontamenetelmän. Nyt ratkeaa myös Jukkiksen antama tehtävä logiikalla.

Myös minun ratkojassani on ratkaisukeinotulostusmahdollisuus.

Sivuni on siis täällä:http://sanari.suntuubi.com/
219. tapio27.10.2013 klo 17:45
Kyllä sudokut pitää ratkoa ilman apumerkintöjä tai mitään apuneuvoja. Apuneuvoja pitää ehkä aluksi käyttää.

Avun nettisudokuiden supervaikeissa meni joskus kokeiluksi, kun en pysytynyt millään päättelemällä määrittämään, mikä on oikein. Olisi pitänyt jatkaa jonkin matkaa mielessään, jotta ratkaisun olisi voinut laittaa numeroita paikoilleen.

Eräässä ristikkolehdessä kaikki tähänastiset sudokut tehty väärin (koskee myös VOKADUja) - virhe siinä, että enemmän kuin yksi mahdollinen ratkaisu. Kun näin on, menee kokeiluksi. Joka kerta tuli eri ratkaisu kuin laatijalla.

Virheellisesti laaditut sudukut ja vokadut ovat (vaimoni ostamassa) kirjassa "SUURI RISTIKKOKIRJA 400 ristisanatehtävää". En tiedä, onko Veijo Wiren vieläkään oppinut laatimaan sudokut oikein vai tekeekö hän ylipäätään enää ristikoita tms..
220. tapio27.10.2013 klo 17:47
Pieni virhe äskeisessä. Ne äsken tarkoittamani supervaikeat sudokut ovat Salon Seudun Sanomissa, ei Avun nettiristikoiden yhteydessä.
221. tapio27.10.2013 klo 17:49
Mitä vaikeusasteisiin tulee, Salon Seudun Sanomissa vaikeusaste määrittyy yksinomaan sen perusteella, kuinka monta numeroa on laitettu valmiiksi. Käytännössä vaikeusaste hieman vaihtelee.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *