KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > JEOPARDY TULEE SUOMEEN

2997. Jeopardy tulee Suomeen

JTak10.10.2006 klo 10:07
Yhdysvaltojen puolella vuosikymmeniä pyörinyt tv-visailu Jeopardy on vihdoin tulossa Suomeenkin. Kanavana on Nelonen ja kilpailijahaku on käynnissä: http://nelonen.fi/jeopardy/

Muutaman kerran tuli karsintakysymyksiä kokeiltua, koska missään ei kielletty useamman kerran yrittämistä. Kysymyksiä näkyy olevan niin vähän, että ne pystyisi opettelemaan jopa muutamalla kymmenellä pelillä ulkoa. Kaiken lisäksi vaihtoehdot ovat aina samassa kohdassa, joten vastausaikaakaan ei kulu, kun opettelee oikean vaihtoehdon paikan. Minä en taas tajua tällaisen karsinnan mielekkyyttä, jos tosiaankin voi osallistua vaikka tuhat kertaa saadakseen täydellisen tuloksen.

Tällainen esikarsinta tulisi toteuttaa niin, että henkilötiedot kysytään etukäteen, jonka jälkeen saa kerran vastata kysymyksiin. Näin ei annettaisi kohtuutonta etua niille, jotka ovat valmiit käyttämään tunteja kysymysten ulkoa opetteluun. Riippuen siitä, kuinka monta kilpailijaa esikarsinnasta otetaan jatkoon, niin voin melkein jo luvata, että kaikki esikarsintakysymykset on vastattava oikein alle puolessa sekunnissa, luultavasti nopeamminkin.

Jos tästä duunarikarsinnasta selviää jollain ilveellä läpi, niin vuorossa on puhelinkarsinta, jossa tuota "huijaamisen" mahdollisuutta ei tietenkään enää ole.
2. Eki10.10.2006 klo 10:30
Miljonäärikisa alkoi männä viikonloppuna. Kisaan päässeiden tietotaso oli aika heppoinen, tosin tuli siellä itsellekin pari aika pahaa eli ei ihan varmaa. Silloin on mukava yrittää miettiä, mitä itse tekisi tuossa tilanteessa.

Kaverille kilautus ekalta kilpailijalta meni siihen, onko tuhatmiljoonakertainen mega vai giga,

Toiseksi pallille istui Ville Loiri. Kun kaimansa Klinga ei kysynyt nuoren Veskun näköiseltä herralta mitään suvusta, piti tsekata Kuka kukin on-kirjasta, että kyseessä on Veskun vuonna 1976 syntynyt veljenpoika, siis graafikko Pekan eli Veli-Pekan.

We want Jyrki in Jeopardy! Minne voin lähettää avustukseni? Tai... ehkä tuo on niin härskiä rahastusta, että en lähde mukaan.
3. JTak14.10.2006 klo 09:47
Kisa eteni jo eilen puhelinkyselyyn asti. Se ei mennyt mielestäni erityisen hyvin, tosin osa kysymyksistäkin oli vaikeita. Viimeinen niitti lienee se, kun piti lähettää ohjelmantekijöille oma pärstän kuva. :)

No, seuraavalla tuotantokaudella uusi yritys, jos se on sallittua.
4. F24.10.2006 klo 17:40
Tänään soittivat ja hiuka pahoja olivat kysymykset. Jatkoon kuitenkin eli kuvauksiin tässä joskus
5. Jyrki24.10.2006 klo 17:50
Ekin mainitsemassa miljonäärikisassa on minusta se vika, ettei Suomen ohjelmassa ole kukaan tainnut päästä ihan lähelle päävoittoa. Niinpä ohjelman seuraamisesta on mennyt vähän hohto, kun noita 2000 €:oon asti yleensä läpihuutona meneviä leikkikysymyksiä täytyy kärsiä vähän päästä (on niissäkin joku joskus kompuroinut pahasti, mutta jos nyt ei lasketa niitä tapauksia).
6. Jaska24.10.2006 klo 20:38
Säännöt ovat aivan liian lällyt, ja juuri sen takia ettei kukaan voittaisi milliä. Kukaan ei hallitse kisan valtavan laajaa aihepiiriä niin hyvin, että pääsisi edes yrittämään viimeistä kysymystä. Toisin olisi, jos kilpailijat olisivat uhkapelihulluja, joille riittäisi oikean vastauksen todennäköisyys 1/4 jatkamiseen. Mutta kaikki ovat jänishousuja, jotka tiedon ja oljenkorsien loputtua tyytyvät muutaman tonnin säälittävään pottiin ja pakenevat hippulat vinkuen paikalta. Kisaan pitää lisätä sääntö: jos kilpailija haluaa lopettaa ennen vikaa kysymystä, arvottaisiin fifty-fiftyllä saako lopettaa vain onko jatkettava. Vasta kun on selvittänyt 14 kysymystä saa päättää ottaako rahat vai yrittääkö milliä, johon annetaan ylimääräiset kaikki kolme oljenkortta. Jos epäonnistuu annetaan takuuvoittona sata tonnia. Tällä tavoin olisi ainakin mahdollista, että joku joskus pääpotin nappaa. Muuten olen sitä mieltä, että Ville Klingan kestovirne olisi kiellettävä, ei se ainakaan formaattiiin kuulu.
7. Marko24.10.2006 klo 21:22
Vähän pelottaa, että taas tulossa yksi kilpailu, missä aikuiskilpailijat kaatuvat Teletappikysymyksiin tai muuhun vastaavaan hömppään, missä on hukkuneet "Wanhan ajan tietokilpailut" á la Megavisa, Suomen Tietoviisas yms.?

Jos joku viisas tietää, valaisisiko tyhmää? ;)

Kiitos jo etukäteen
8. Marko24.10.2006 klo 21:22
Oikaisu: ... minne on hukkuneet...
9. Tsööts25.10.2006 klo 16:30
Menin puihin puhelinkyselyssä, tulos 4/10, nopeus ei ole valttini ja formaattikin on äkkinäiselle vaikea. Ensin pitää tietää, mihin vastaus liittyy ja vielä viidessä sekunnissa muodostaa kysymys. Ovat kyllä muiden tietovisojen karsinnoissa esittäneet helpompia kysymyksiä. Varmuudella ei luvattu kuvauksiin.
10. JTak25.10.2006 klo 16:58
Olisi mielenkiintoista tietää montako oikeaa vastausta F sai, jos paikka luvattiin saman tien. Itse kun ajattelisin, että kaikkien on ensin osallistuttava puhelinkarsintaan, ennen kuin jatkopaikat ovat selvät. Tietenkin 10/10 oikein pitäisi olla varma paikka.
11. Marko25.10.2006 klo 21:26
Jyrki, odotatko yhteydenottoa sieltäpäin ja jos odotat koska lupailivat ottaa yhteyttä ja oliko mitään juttua, koska ohjelmat tehdään?
12. JTak25.10.2006 klo 22:00
En odota yhteydenottoa, sillä puhelinkarsinta meni sen verran huonosti. Toki olin puhelinosuudessa mukana varmaan ihan ensimmäisten joukossa, että sanoivat marraskuussa ottavansa yhteyttä, jos pääsee ohjelmaan asti.

Kuvaukset joulu-tammikuun aikana, sitä en tiedä koska alkavat tv:stä tulla.
13. Eki1.11.2006 klo 10:00
Voivatko Jeopardyn kysymykset olla rakenteeltaan millaisia tahansa, vai pitääkö aloitussanojen olla "mikä" tai "kuka"?
14. JTak1.11.2006 klo 11:35
Taisivat ainakin nuo kaikki karsintakysymykset olla mikä- tai kuka-alkuisia. Jonkun vuosiluvun kohdalla jouduin miettiä, että voiko mikä-sanaa käyttää, mutta eipä siinä oikein muita vaihtoehtojakaan ole.

Kuvitteellinen esimerkki: Vuosi, jolloin Helsingissä pidettiin kesäolympiakisat. Mikä oli 1952?

Siis toisin päinhän nuo kysymykset eivät toimisi lainkaan.
15. JTak9.1.2007 klo 10:19
Eilen tuli ensimmäinen jakso tv:stä. Kysymyksiä jakson aikana 61 kappaletta ja peli etenee todella nopeaan tahtiin. Siinä mielessä mukavaa vaihtelua näihin visoihin, joissa kitkutellaan 5 minuuttia yhden kysymyksen parissa.

Ristikkoihmisiä ei ole (vielä?) näkynyt: http://www.nelonen.fi/jeopardy/kilpailijat_jakso2. html
16. Jukkis9.1.2007 klo 12:01
Tuo "keksi kysymys" -perusidea kyllä osoittautui todella kököksi. Käytännössä siinä juontaja esitti kysymyksen ("Vuosi, jolloin Suomessa käytiin kansalaissotaa."), johon kilpailijoiden piti keksiä vastaus, mutta se vastaus piti osata esittää mukamas kysymyksen muodossa: "Mikä on 1918"? Rupes ärsyttämään.

Kas, näköjään JTak jo samaa asiaa ruoti tuossa yläpuolella marraskuussa.
17. Jaska9.1.2007 klo 12:47
Entäpä vastaukset, joihin on periaatteessa tarjolla vaikka kuinka monta kysymystä. Muuan vastaus oli SERIE A. Siihenhän olisi pitänyt hyväksyä esim. kysymys "Mikä on se jalkapalloliiga, jonka seuraan Mika Aaltonen ensimmäisenä suomalaisena sai sopimuksen?". Juontajan asiantuntemus tuskin riittää kaikissa vastaavissa tapauksissa oikein/väärin -tuomioon. Tilanteestahan voisi sukeutua studiossa jännittäväkin draama, parhaassa tapauksessa voitaisiin päästä käräjillekin!
18. JTak9.1.2007 klo 12:54
Jaska, eikö vastaus ollut suunnilleen "Italian ylimmän sarjatason nimi jalkapallossa"? Mikä on Serie A on silloin ainut oikea kysymys. Voi tosin olla, että muistan vastauksen väärin.
19. JTak9.1.2007 klo 12:55
Eka jaksossa kysymystentekijä oli mokaillut erään toisen futiskysymyksen kohdalla, kun vaadittiin tarkennusta vuoden 1990 maailmanmestariin, joka oli Saksa. Kilpailija sen ihan oikein vastasikin, mutta tarkennukseksi vaadittiin Länsi-etuliite.
20. Jaska9.1.2007 klo 13:20
Minähän se väärinmuistaja olen. Seurasin kisaa vain toisella korvalla. Noinhan se on oikein muotoiltu. Silti on mahdollista, että kysymysten laatija ei onnistu yksiselitteisyyden vaatimuksessa. Esim. SUOMEN PÄÄKAUPUNKI. Kysymys: Mikä oli Turku vuoteen 1812 saakka?
21. Eki10.1.2007 klo 00:36
Toimiiko?

Aihealue: Kuka sanoi?

Vastaus:
Tulin, näin, voitin

Hyväksytty kysymys:
Kuka on Julius Caesar?

"On!" Joko Apellin vastaus alkaa kyllästyttää?
22. JTak10.1.2007 klo 12:00
Varmaan kaikki vastaukset alkavat jossain vaiheessa kyllästyttää, kun ohjelmasarjan aikana tulee kuitenkin yhteensä tuhansia kysymyksiä.

Caesar-vastauksen tyyppisesti nuo kysymykset eivät aina ole loogisia.
23. Tuomas L.10.1.2007 klo 16:01
Niin, eihän Jeopardy ole muuta kuin ihan perinteinen tietokilpailu, jossa vain ylimääräisenä sääntökikkana on, että vastaus pitää esittää "mikä on"- tai "kuka on"-muodossa. Välillä nuo kysymykset ovat ihan toimiviakin, kun vastaus on selkeästi määritelmä, mutta välillä täysin hölmöjä, kuten "Mikä on seitsemän?" ("Lumikin kääpiöystävien määrä.")

Olisi ihan kiinnostavaa nähdä joskus tv:ssä visailu, jossa tosiaan pitäisi keksiä vastaukseen sopiva kysymys. Ongelmana on kuitenkin, että olisi erittäin vaikea keksiä vastausta, johon olisi vain yksi oikea kysymys. Esimerkki: "Tarja Halonen". Vaikka säännöillä rajattaisiinkin pois älyttömyydet ("Jos Tarja Turunen muuttaisi sukunimensä Haloseksi, mikä hänen uusi nimensä olisi?"), mahdollisia kysymyksiä olisi silti hyvin paljon. "Kuka on Suomen tämänhetkinen presidentti?" "Kuka on Suomen toistaiseksi ainoa naispresidentti?" "Kuka Suomen presidenteistä on syntynyt Helsingissä?"

Parhaiten tämäntyyppinen visailu voisikin toimia Kymppitonni-tyyppisellä idealla, jossa pitäisi keksiä samanlaisia kysymyksiä kuin muut kilpailijat, muttei kuitenkaan liian samanlaisia. Tässä luonnostelma ohjelman formaatiksi:

Studiossa on viisi kilpailijaa. Juontaja lukee vastauksen, johon jokaisen kilpailijan on määräajassa keksittävä sopiva kysymys. Kysymykset katsotaan, ja pisteitä jaetaan näin: Oikeasta, vastaukseen sopivasta kysymyksestä saa aina yhden pisteen. Tämän lisäksi jaetaan bonuspisteitä. Mikäli kaksi vastaajaa kysyy saman kysymyksen, he saavat kumpikin 3 bonuspistettä. Jos kolme kysyy saman, he kaikki saavat 2 bonuspistettä, ja jos neljä kysyy saman, he kaikki saavat 1 bonuspisteen. Jos kaikki kysyvät saman tai eri kysymyksen, bonuspisteitä ei jaeta. Eniten pisteitä saanut kilpailija voittaa.

Miltä kuulostaisi? Kannattaako ideaa tarjota tv-kanaville?
24. JTak10.1.2007 klo 16:41
Kisa etenisi aika hitaasti, kun kysymykset olisi naputeltava koneeseen. En ehkä ainakaan itse innostuisi. Ennemmin suoriin kysymyksiin suoria vastauksia.
25. just10.1.2007 klo 17:00
Eilisessä jaksossa kyseltiin myös toisen maailmansodan osapuolia.
Jos kisaaja olisi vastannut jotta akselivaltiot ja liittoutuneet,
olisikohan hyväksytty, juontajan paperissa luki jotain muuta.
26. JTak10.1.2007 klo 17:12
Muistaakseni aihealueena oli ensimmäisen maailmansota?
27. Jukkis10.1.2007 klo 18:47
Tuli vähän katsottua äsken toista kertaa, ja on kyllä niin helkutan ärsyttävä ohjelma että tuskin katson enää koskaan.

Puuhailin muuta, enkä ehkä kuullut ihan oikein, mutta menikö tuossa niin, että kysymys "Mikä on susikoira?" hylättiin, kun vastaus johon kysymystä haettiin oli suunnilleen että "Myös schäferinä tunnettu koirarotu". Jos meni noin, niin on kyllä tosi syvältä koko touhu. Totta kai tuo on kelvollinen kysymys.
28. JTak10.1.2007 klo 21:27
Joo, pieniä mokia näköjään sattuu, kun ei kysymystentekijä ole ottanut huomioon kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja. Olisihan tuossa kohtaa voitu tietenkin pistää kuvaus poikki, jos kilpailija olisi alkanut protestoida.
29. iso S10.1.2007 klo 21:34
Tässä on mahdollisesti kysymys juontajan tietämättömyydestä tai päinvastoin tiedosta ja tarkkuudesta. Susikoira on samantapainen kansan suussa elävä nimitys kuin kääpiölassie. Menkääpä nimittämään shelttiä niin, mieluiten koiranäyttelyssä, sieltähän puhdasverisimmät nirppanokat löytyvät. Saatte luultavasti hyvin kiivaan selostuksen siitä että sellaista rotua ei ole olemassakaan, shetlanninlammaskoiralla ei ole mitään tekemistä collien kanssa eikä se ole kääpiö.

Susikoira tai koirasusi voisi olla koiran ja suden risteytys. Joskus vuonna A se on mahdollisesti ollut virallinenkin nimitys mutta ainakin niin kauan kuin minä miuistan (kymmeniä vuosia) tuosta nimityksestä ja mielikuvasta on pyritty pääsemään eroon. Oikea kysymys olisi ollut "mikä on saksanpaimenkoira?"
30. JTak10.1.2007 klo 22:18
Kielitoimiston sanakirja ei ole ihan noin jyrkkä. Susikoira on mainittu vain saksanpaimenkoiran arkikieliseksi nimitykseksi.
31. Libero11.1.2007 klo 00:58
Tässä ihan hiljattain törmäsin siihen, että erään viime vuonna kansainvälisessä näyttelyssä olleen koiran rotunimi oli italiaksi "Cane Lupo Cecoslovacco". Kun satuin vanhastaan tietämään, että "cane lupo" on suomeksi 'susikoira', ryhdyin jo tuolloin uteliaisuuttani katsomaan, mihin se johtaa. Kokosin saamani tiedot nyt uusjakoon.

Saksanpaimenkoiran ja suden risteymistä on eri lähteiden mukaan jalostettu kolme koirarotua: italiansusikoira (lupo italiano) Italiassa, sarloosinsusikoira (saarlooswolfhond) Hollannissa ja slovakiansusikoira (?eskoslovenský vl?ák) Tšekkoslovakiassa.

FCI (Fédération Cynologique Internationale) hyväksyi hollantilaisen susikoirarodun vuonna 1981 ja tšekkoslovakialaisen rodun vuonna 1999. Italiansusikoiraa, jonka syntyhistoria on vuodelta 1966, FCI ei vielä ole hyväksynyt. Italialaisiin koirarotuihin se kuitenkin kuuluu, ja Ente per La Tutela del Lupo Italiano -järjestö puhuu rodun puolesta.

Irlanninsusikoira (Irish Wolfhound) taas on saanut nimensä siitä, että sitä käytettiin alkuaan muun muassa suurriistan, erityisesti suden, metsästyksessä. Kun sudet tapettiin Irlannissa sukupuuttoon, myös irlanninsusikoirat olivat vähällä hävitä.

Saksanpaimenkoirassa (Deutscher Schäferhund) ei liioin ole suden perimää. Se on polveutunut pronssikaudella eläneestä koirasta, joka on tiettävästi ollut Euroopan ensimmäinen varsinainen lampaita paimentava koira.

Saksanpaimenkoiran nimittämistä arkikielessä susikoiraksi lienevät entisestäänkin edistäneet Jorma Kurvisen Susikoira Roi -kirjat, joista ensimmäinen ilmestyi vuonna 1976 ja uusin vuonna 2002. Roi on Tomi-pojan pelastama saksanpaimenkoira. Kirjasarjan kahdesta ensimmäisestä osasta on kummastakin tehty oma televisiosarjansa. Niissä Roita näytteli poliisikoira Jami.
32. [Libero]11.1.2007 klo 01:00
[Huom. nuo slovakiansusikoiran jälkeen tulevat kaksi kysymysmerkkiä ovat hatullisia c-kirjaimia!]
33. Jukkis11.1.2007 klo 10:15
Kun asia ei oikein omaa säiettä ansaitse, niin pari sanaa toisesta uudesta tietokilpailusta, eli Ota tai jätä. (On se tietokilpailu, kun kerta lehdessä niin luki.)

Jahkaamisen ja tyhjänjauhamisen juhlaa. Seuraavan kerran katson ehkä sitten, kun saan aikaan hankkia tallentavan digiboksin, jolloin tuon voi katsella läpi vaikka 5-kertaisella nopeudella, niin voi säästyvän 50 minuuttia käyttää paremmin.
34. Jyrki15.1.2007 klo 18:43
Eipä tuo Jeopardy silleen oikein säväytä, mahtaneeko jatkua kovin kauan Suomessa. Vaikuttaa aika yksitotisen yllätyksettömältä.

Jollen nyt ihan väärin nähnyt ja kuullut, niin äsken kysymyssarjassa "Suomen nisäkkäät" oli vastauksena "Suomessa elävistä käärmelajeista myrkyllinen" ja oikea kysymys siis "Mikä on kyy?"...
35. iso S15.1.2007 klo 20:40
Enosilakkakin ihmettelisi jos vastaan uisi isäkyy ja nisäkyy.

Hesarissakin meni noin viikko sitten luokittelut sekaisin. Joku kolumnisti ilmoitti inhoavansa kaikkia hyönteisiä ja loma meni siksi pilalle hotellista löytyi hämähäkki ja tuhatjalkainen.
36. Eki15.1.2007 klo 21:20
Jotenkin tuntuu, että Jeopardyssa kaikkine miinuksineen on ollut keskimääräistä fiksumpia kilpailijoita eli tulee yllättäviäkin tietämyksiä nopeasti.

Viimeksi miljonäärikisassa jäi viiden tonnin hyppäys saamatta, kun kilpailija ei tiennyt, ovatko muumit vai röllit heinäkasveja. Paradoksi: hän oli tosi fiksu, koska olisi arvannut muumit!
37. Tuomas L.25.1.2007 klo 13:21
Tuli taas eilen katsottua Jeopardya. Ohjelmassa oli muun muassa vastaus "Saari, jolle Alexandre Dumas vanhemman romaanisankari tuomittiin syyttömänä istumaan vankilassa" (tjsp). Kysymys oli kuulemma "Mikä on Monte Cristo?" Eipä kyllä todellakaan ollut - päähenkilö tuomittiin Ifin saarelle vankilaan, ja sieltä paettuaan hän löysi aarteen Monte Criston saarelta.

Tuohon kukaan ei edes yrittänyt vastata, mutta silti kyllä harmittaa, kun kysymysten laatijat tekevät ihan selviä mokia ja jonkun voitto ainakin teoriassa saattaa kaatua niihin. Ei ollut ensimmäinen eikä varmaan viimeinenkään kerta.
38. Libero25.1.2007 klo 16:01
Olen nähnyt kaksi jaksoa, joissa oli kilpailijoiden ansiosta hyvä meininki. Samaa huolellisuutta sekä kilpailijoiden että katsojien arvostamista kuitenkin haikailin, mistä Tuomas L. tuossa edellä kirjoittaa. Erään kerran vastaus liittyi Narnian leijonaan. Kukaan ei vastannut, mutta juontajan sanomana kysymys kuulosti tältä: Mikä on Aflan? Ehkä kuulin väärin, vaikkei äffää kovin helposti kuule, jos sitä ei sanota.

Aihepiirit ovat olleet kummassakin näkemässäni jaksossa mielenkiintoisia ja onnistuneita. Näin nopeatempoiseen kisaan mahtuu hurjasti vastauksia ja kysymyksiä, mutta virheet tulisi mieluiten säästää pelkästään kilpailijoille ja katsojille...
39. Jaska25.1.2007 klo 16:49
Suurinta hupia ohjelmassa tarjoavat täysin älyttömät "oikeat" kysymykset epäonnistuneisiin vastauksiin. Viime viikolla esim. vastaus (ei ehkä ihan sanatarkka) "Se hevosen ruumiinosa, josta parhaiten voi päätellä sen iän." Kilpailijan kysymys: "mikä on hammas" Juontaja hyväksyy, mutta korjaa paremmaksi: "Mikä on hampaat"!! Eihän näille voi kuin nauraa.
40. tero25.1.2007 klo 17:35
Olisin päässyt tuohon ohjelmaan. Peruutuspaikalle, tuli soitto jossa pyydettiin seuraavaksi päiväksi studiolle. Ei perheelliseltä onnistunut satojen kilometrien matka päivän varoitusajalla, sen jälkeen eivät ole soitelleet.
Yhtä jaksoa näin hiukan. Ohjelma vaikutti äärimmäisen tylsältä, en jaksanut montaakaan minuuuttia. Sen sijaan ainakin siinä jaksossa oli pari todella terävää kipailijaa, olisin hävinnyt reilusti!
41. JTak25.1.2007 klo 18:41
Viime viikolla eräälle kilpailijalle tuli pienehkö ajatuskatko..

- Näytelmäkirjailija, jonka kanssa Marilyn Monroe oli naimisissa.
- Kuka on Norman Bates?
42. RA25.1.2007 klo 19:24
Ja eilen siihen asti johdossa olleelle kilpailijalle tuli myös ajatuskatko viimeisessä kysymyksessä:

- Kanadan pääkaupunki
- Mikä on Ontario? (=> kaikki rahat meni)

Äsken oli haussa "ympäristösopimuskaupunki". Ilman kilpailujännitystä ja kotisohvalla vastasin mielessäni KIOVA!
43. Jaska1.3.2007 klo 19:05
Parhaat ke-to
Kesysian kantamuoto - mikä on possu?
Tarvike, jonka karkauspäivänä naisen kosinnasta kieltäytyvä mies joutuu ostamaan kosijalleen - mikä on rukkaset?
44. marjaana2.3.2007 klo 08:21
Jeopardy on mielestäni kovin tylsä ohjelma, joten enpä katso.
Mutta "tupla ja kuitti" ohjelma tulee taas!! Sitä kyllä odottelen innokkaasti. Olin aika nuori kun se alkuperäinen tuli ja sitä oli mukava katsoa. Toivottavasti joku teistä pyrkii sinne risitkkoaiheen kanssa!
45. marjaana2.3.2007 klo 08:21
"tupla TAI kuitti" se taisi olla...
46. RA26.3.2007 klo 20:24
'Jepartisssa' oli tänään Takalan Jyrki. Onnitteluni!

Kotisohvalla on aina helppo olla viisas, mutta itse luultavasti pyörtyisin aidossa tilanteessa.
47. JTak26.3.2007 klo 21:25
Eipähän tuosta "suorituksesta" hirveästi tarvitse onnitella. ;)

Ensimmäisellä kierroksella suurin osa kysymyksistä oli nopein vastaa -tyyppisiä, toisella kierroksella en muuten vain tiennyt juuri mistään mitään.
48. Tuomas L.27.3.2007 klo 10:06
Jeopardyn finaalikysymys oli eilen kyllä aivan kummallinen. "Suomen toiseksi paras sijoitus Euroviisuissa ennen Lordin voittoa 2006?" Oikea kysymys oli "Mikä on kuudes?"

Eikö kuudes ole Suomen toiseksi paras sijoitus nimenomaan Lordin voiton JÄLKEEN? Ennen Lordin voittoa se kai oli Suomen paras sijoitus?
49. iso S27.3.2007 klo 10:42
Jäi ohjelma näkemättä mutta kuulostaa kummalliselta. Jos tuohon kuvittelisi vinon pinon pilkkuja ja muita välimerkkejä niin hyvällä tahdolla voisi ymmärtää että kysyttiin Suomen toista parasta sijoitusta joka saavutettiin ennen kuin Lordi saavutti sen parhaan. Erittäin hyvä tahto pitää olla eikä niin suurta rauhaa saatane maan päälle, Pohjois-Irlannin historiallisesta edistysaskeleesta huolimatta.

Urheilu-uutisissa näkee jokseenkin vastaavaa kielenkäyttöä jatkuvasti. Kuviteltu uutinen todellisesta tapahtumasta: "Juha Leinonen tuli ristikkokisassa toiseksi Tuomas L:n jälkeen." Kyllä, TL voitti ja JL oli toinen, mutta JL tuli ensimmäiseksi TL:n jälkeen ja toiseksi Tuomas L:n jälkeen tuli xxx X (itsesensuuri iski) kun mm. JTak kompastui vauhtisokeuteen eli loistava aika tärväytyi virheisiin ja tervaisesti tarponut piti paperinsa virheistä puhtaana.

Ihan oikein menee jos sanotaan että Tuomas L tuli Päivi Sailolan jälkeen ensimmäiseksi. Päivihän oli hallitseva mestari eli edellinen ensimmäiseksi tullut :-)
50. Marianna27.3.2007 klo 11:13
Olisiko "toistaiseksi paras sijoitus" ennen Lordin voittoa ollut selvempi? Unenpöppörössä ehti jo miettiä kaikkien aikojen kolmosta. 1. Lordi, 2.Tom tom tom, 3. ??? Ihan kiva aamuherätysohjelmaksi.
51. Jaska27.3.2007 klo 11:18
Joopa joo. Ja Jaskakin voitti SM-kisan edelleen sijoittuneiden jälkeen. Palkintona kynä & kumi ynnä vaimon rutina teroittimen jättämisestä.
52. iso S27.3.2007 klo 11:23
Pientä rajaa palttoon repimisessäkin! Jaska, emme me voittaneet, tulimme vain ensimmäiseksi paremmin sijoittuneiden jälkeen.

Sinulle taisi käydä vähän kuin joskus musiikkikilpailuissa tai arkkitehtien suunnittelukilpailuissa kun ensimmäinen palkinto jätetään jakamatta. Sinun tapauksessasi sillä erolla että ensimmäinen palkinto (teroitin) jäi ottamatta :-(
53. Tuomas L.27.3.2007 klo 11:48
Niin, kuudes sija on toiseksi paras sijoitus Lordin voiton jälkeen, jos tuo ilmaus ymmärretään ajallisesti (nythän elämme aikaa Lordin voiton jälkeen). Toisella tavalla ymmärrettynä se on paras sijoitus Lordin voiton jälkeen. Mutta kun kysymys oli, mikä on toiseksi paras sijoitus ENNEN Lordin voittoa, niin kyllä tuossa on jotakin pahasti pielessä.

Mariannan kysymän pronssimitalin jakaa muuten neljä edustussävelmää: Tipi-tii, Laiskotellen, Viulu-ukko ja La dolce vita. Viimeksi mainittu tosin on "moraalinen" kolmonen, koska se sijoittui seitsemänneksi peräti 22 maan joukossa.
54. Jyrki27.3.2007 klo 20:01
Tuo tapaus on jollain lailla sukua kysymykselle "Jos ohitat juoksukilpailussa toisena olevan, niin monesko olet sen jälkeen?"
55. iso S27.3.2007 klo 20:12
Jos kilpailun voittaja hylätään niin kilpailun voittaja on sellainen jota ei hylätä.
56. alex28.3.2007 klo 16:27
Luettuani kolmeen kertaan vastaus/kysymys-parin (27.3 10.06) tulen siihen tulokseen, että oikea kysymys tulisi olla "mikä on seitsemäs". Jos taas kysymys kuuluu "mikä on kuudes", niin vastauksesta pitäisi poistaa sana "toiseksi". Höh?
57. qwer28.3.2007 klo 19:33
Ismo Apell on hyvä juontaja. Taisi olla joku Jyrki T, kun Apellin kanssa etsi jotakin yhteistä kaveria. Olisikohan ollut Jani E. Muuten meni Takalalla ihan penkin alle, kuten myös Rosenbegillä. Suosittelen nauhoittavan digiboksin hankintaa kaikille.
58. JTak28.3.2007 klo 20:29
Ainakaan ratkoja-Rosenbergia ei ole Jeopardyssa ollut.
59. Seppo28.3.2007 klo 21:48
Nimimerkki qwer ei luultavasti kohdallani tarkoittanut Jeopardya, vaan vihjaisi muutaman viikon takaiseen visiittiini Haluatko miljonääriksi - ohjelmaan, josta ei paljon jäänyt lapsille kertomista.
60. qwer28.3.2007 klo 22:06
Sepolle.
Samaa mössöä kaikki tyynni. Ei pärjännyt hammaslääkäri Mikkelistäkään kovin hyvin miljonäärikarsinnassa. Eerik Toivanen taisi olla nimeltään. Pitää olla tarkkana, mihin ohjelmaan rupeaa. Kamisen ohjelmassa pärjäsi hän oikein hyvin. Tuli hänestä sitten Suomen tietoviisas. Amerikoissa oli sellainen hikoilukoppi, mihin kilpailija pistettiin. Tehtiin asiasta jopa elokuva. Suutari pysyköön lestissään. Ja muut ristikoissaan.
61. Hohhoijaa28.3.2007 klo 22:15
En tiedä mikä nimimerkkiä qwer vaivaa, kun tekee kuka tahansa, mitä hyvänsä aina on päin persettä tai täytyy muuten repiä leukoja?

Olisi kiva nähdä kuinka itse parjäisit ko. ohjelmissa

Suosittelen pysyväisvaikutteisia unitippoja Sinulle
62. qwer28.3.2007 klo 22:29
Hohhoijaaalle. Mikä nyt meni minulla pieleen? Ylistyslaulujako pitäisi esittää TV-visailujen jatkosta tipahtaneille. En aio kisoihin osallistua, paitsi pakosta. Taidat olla ikäneito? Kuten kaikki muutkin minua arvostelevat.
63. Hohhoijaa28.3.2007 klo 22:43
Sen verran tiedän noista asioista, että on hatunnoston arvoinen suoritus päästä noinkin pitkälle, tottakai minuakin harmittaa Sepon kuin Jyrkinkin puolesta, mutta miehet tietävät itse, missä meni väärin ja se riittää.

Et olisi voinut pahemmin väärin arvata ;)
64. qwer28.3.2007 klo 22:54
Hohhoijaaalle.
Olet kuitenkin vähän ämmä. Hattua voin nostaa Sepolle, silloin kun hän pärjäsi paremmin jossakin kilpailussa. En nyt muista nimeä. Samaten Eerik Toivanen pärjäsi aikoinaan hyvin. Taisi oll jopa viisinkertainen suomenmestari. Eivät tällaiset kuuskymppiset enää pärjää näille tietokonensekvenssiläisille.
65. Seppo28.3.2007 klo 22:55
Kerropa vielä, qwer, miten minun ja Jyrkin pitää tulkita kaksi viimeistä lausetta viestistäsi klo 22.06. "Suutari pysyköön lestissään. Ja muut ristikoissaan." Tämä kysymys siksi, etten vain ymmärtämättömyyttäni tulkitse väärin sanojasi.
66. qwer28.3.2007 klo 23:00
Seppo. Ikä painaa. Järki on tallella, mutta hidas. Olet ihan hyvä laatija. Mutta älä enää rupea kilpailemaan nopeudessa näiden nuorempien kanssa.
67. Seppo28.3.2007 klo 23:19
Kiitos neuvostasi, qwer, mutta pahoin pelkään, että saatat silti vastedeskin joutua katsomaan tai kuulemaan minua tai jotakin muuta ristikkoihmistä näissä yhteyksissä. Tai et sentään joudu, radiossa ja TV:ssä on onneksi sellainen nappula...
68. qwer28.3.2007 klo 23:26
Seppo. Pärjäile sitten paremmin alkuerissä. Masentavaa oli miljonäärikisan alussa, kun et ensimmäistäkään oikeata vastausta käsivehkeellä saanut aikaseksi. Sama tulos oli Eerik Toivasella samassa kisassa aikoinaan.
69. Seppo28.3.2007 klo 23:33
Jotta ei menisi jankkaamiseksi eikä selittelyksi, lopetan tämän juttutuokion omalta osaltani sanoihin:"Tervetuloa pistämään paremmaksi milloin tahansa!"
70. qwer28.3.2007 klo 23:40
Hyvä jätkä olet ja uskalias. Menestystä vaan seuraaviin mittelöihin. Olen aina peukalot pystyssä, kun sinut telkkarissa näen. Hyvää ötyä. sanoisi Jussi Jurkka nyt, jos eläisi.
71. qwer30.3.2007 klo 20:08
Mitä Urkki tekisi nyt, jos eläisi?
???
Varmaan raapisi ja hakkaisi arkun kantta.

Piti nostaa tämä taas ensimmäiseksi, kun nuo koiraketjut alkavat tympiä.
72. Eki30.3.2007 klo 20:32
Kun "Mikä on navetta?" oli oikea vastaus/kysymys, totesi Apell: "Toinen mahdollinen olisi ollut pihaletto."
73. qwer30.3.2007 klo 20:37
Eki. Kuulit väärin. Älä ala itseäsi huononpia arvostelemaan. Jätkä ei väkisin halua näyttää skiniltä.
74. Jukkis30.3.2007 klo 20:38
Ja minusta siinä meni tämän päivän kisassa pieleen, kun väitettiin, että vapaauinti on kroolin toinen nimi. Vapaauintihan tarkoittaa sitä, että saa uida ihan millä tyylillä haluaa. Käytännössä kaikki menee kroolila, koska se on nopeinta, mutta ei se kroolista silti vapaauinnin synonyymiä tee.
75. qwer30.3.2007 klo 20:44
Paitsi että taitaa se ensimmäinen osuus olla perhosta. sitten selällään ja lopuksi kroolia, kun se on nopein tapa edetä vedessä. Nyt jäi joku osuus pois, mutta mikä? Ei tule urheilun minimikuluttajalle mieleen.
76. RA30.3.2007 klo 20:54
Pesonen:

VAPAAUINTI = kilpauinti jossa uimari saa käyttää mitä uintimuotoa tahansa
(nyk. käytetään p o i k k e u k s e t t a kroolia)

Nuo vihjeet menevät aina niin nopeasti, että haettiinko siinä todellakin sananmukaisesti "vapaauinnin toista NIMEÄ"? Tai vaihtoehtoisesti "kroolin toista NIMEÄ".
77. RA30.3.2007 klo 21:00
qwer, tuo oli eri kysymys. Siinä kysyttiin sekauinnin alkuosuutta.
78. RA30.3.2007 klo 21:08
Vielä qwer: Se sinulta unohtunut sekauinnin osuus on luullakseni koira.
79. Jaska30.3.2007 klo 21:08
Kolmas on se, mikä toisin sanoen voi tulla joskus suustakin. Kysymys uintisääntöjen eksperteille: tarkoittaako vapaauinti (ei yksin sekauintiosuutena), että saa uida millä tyylillä lystää? Käytännössähän jossain (karsinta)kisassa voi joskus olla hitaiden joukossa yksi ylivoimainen kilpailija, jolla olisi varaa moiseen leikittelyyn. Esim. 200 metrin sekauinnissa hänellä olisi kolmen osuuden jälkeen 20 metrin johto, jolloin hän voisi huoleti vaikkapa perhostelala vikan osuuden. Onko tämä sääntöjen mukaan sallittua? Jos ei, niin vapaauisti tarkoittaa vain kroolia.
80. Jukkis30.3.2007 klo 21:35
Uintiurheilun sääntökirja, Suomen Uimaliitto:

Vapaauinti merkitsee sitä, että kilpailija saa uida mitä
uintitapaa tahansa, paitsi sekauinnissa ja sekauintiviestissä,
jossa vapaauinti merkitsee mitä muuta tahansa uintitapaa
paitsi selkäuintia, rintauintia tai perhosuintia.

http://www.uimaliitto.fi/fi/uimaliitto/saannot/uin ti.pdf
81. iso S30.3.2007 klo 22:20
Vapaauintikaan ei käsittääkseni ole siinä mielessä täysin vapaata että kesken matkaa (esimerkiksi 1500 metrin vapaauinnissa) saisi vaihtaa tyyliä. Sitä en tiedä mitä voi pitää tyylinä; voisihan kehittää jonkin ihan oudon tavan liikkua vedessä. Pitäisikö sellainen etukäteen kuvailla tuomareille? Entäpä jos "tyyliin" kuuluisi 7 epäilyttävästi rintauintia muistuttavaa vetoa, sitten 5 selkäuintia muistuttavaa vetoa ja tämä sarja toistuisi kunnes matka tulisi täyteen. Kävisiköhän tämä tyyliksi jos sen kertoisi etukäteen ja sitten noudattaisi kaavaa tarkasti?

Tyyliksi kävisi varmaan ns. varvas- tai polviuinti. Molemmissa uidaan selällään jalat edellä. Edellisessä pitää olla koko ajan varpaat pinnalla, jälkimmäisessä polvet. On hidasta ja raskasta, kokeilkaa vaikka 25 metriä jos ette usko. Jaskan kuvailemassa tilanteessa joku ylivoimallaan diivaileva voisi valita toisen näistä viimeiselle osuudelle, mutta siinä olisi sitten pysyttävä vaikka muut uhkaisvatkin vetää ohi. Ei saa vaihtaa krooliin tilanteen pelastamiseksi.

Jos kysymys on Phelps niin vastaukseksi kävisi kilpailijoiden mielestä "mikä on mutantti". Ei siis Jeopardy- vaan uintikilpailijoiden. Sellaista ylivoimaa äijä esittää MM-kisoissa hyvin harjoitelleisiinkin verrattuna. Kävin äsken kokeilemassa ja 200 metriä vei aikaa (kroolaten) 3.40. Phelps vetää yli tuplavauhtia mikä vain todistaa että minulla on parempi kestävyys kun jaksan tahkota samaa matkaa kauemmin :-)
82. RA30.3.2007 klo 22:23
iso S, kyllähän tuo sinun parempi kestävyys todettiin jo SM-kisoissa.
83. Jukkis30.3.2007 klo 22:24
Höh, totta kai saa vapaauinnissa saa vaihtaa tyyliä vaikka kuinka monta kertaa matkan aikana, kun kerta kilpailija saa uida mitä
uintitapaa tahansa.
84. iso S31.3.2007 klo 16:10
Ah, lueskelin sääntöjä Jukkiksen antamasta linkistä eikä siellä tosiaan kielletä tyylin vaihtamista vapaauinnissa. Kuitenkin voisin vaikka vannoa että olen joskus tähän törmännyt jossain luotettavan tuntuisessa yhteydessä. Voi olla että sääntö on poistettu käytännössä tarpeettomana ja teoriassakin tyhmänä , tai sitten hourin omiani.

Säännöissä ei missään kohdassa puhuta kroolaamisesta mitään. Jotenkin saa sen käsituksen että krooli ja vapaauinti rinnastetaan varsin läheisesti. Rintauinnin säännöissä määrätään:

"Saksipotku, vapaauinnin potku tai alaspäin suuntautuva perhosuinnin potku on kielletty."

Jos vapaauinnissa saa uida millä tahansa tyylillä (paitsi sekauinnin yhteydessä) niin mistä silloin voi tietää millainen on vapaauinnin potku, tai rintauimarin kannalta tärkeämpää: millainen potku EI ole vapaauinnin potku?

Toinen kohta missä muistini asettaisi kovempia rajoituksia on tämä rinulin sääntökohta:

"Käännöksiin ja maaliin tultaessa kosketuksen on tapahduttava molemmin käsin samanaikaisesti, joko veden pinnassa, sen ylä- tai alapuolella."

Muistini mukaan käsien pitää koskettaa samanaikaisuuden lisäksi samalla korkeudella. Tuo epämääräinen pykälä sallii mielestäni sen että toinen käsi on pinnan yläpuolella ja toinen alapuolella kunhan kosketus on samanaikainen. Uudessa-Seelannissa on aikoinaan yksi voittaja diskattu tuon molempien käsien säännön perusteella. Kisan nopein oli yksikätinen.

Tässä on ainakin selvästi sallittu diivailumahdollisuus ylivoimaiselle vapaauimarille:

"Pohjassa seisominen vapaauinnissa ja sekauintiviestin vapaauintiosuudella on sallittua, mutta käveleminen on kiellettyä."
85. suiva5.4.2007 klo 03:40
Marion Robert Morrison on John Wayne?
86. JTak5.4.2007 klo 07:53
Kyllä.
87. iso S5.4.2007 klo 09:51
suiva, jos englannin alkeet ovat hallussa niin elokuvia ja näyttelijöitä koskevissa asioissa varsin mainio tietolähde on elokuvatietokanta (Internet Movie DataBase)
http://www.imdb.com

Sieltä löytyy linkit ristiin elokuvista näyttelijöihin ja päinvastoin ja mielenkiintoista (?) tietoa molemmista. Tiedot tuntuvat enimmäkseen melko luotettavilta mutta ihmisten tekemähän tämäkin on.

Haun voi rajata elokuviin valitsemalla Search-kategoriaksi Titles ja näyttelijöihin kategorialla Names. Nimeä ei tarvitse kirjoittaa kokonaan eikä sen tarvitse olla ihan oikein. Systeemi ehdottaa myös nimiä jotka ovat lähellä pyydettyä.

Esimerkiksi nimihaku John Vayne tarjoaa John Waynea ykkösehdokkaana. Kakkosehdokas on mielenkiintoisesti Tähtien sota II:ssa näytellyt Jack Thompson! Syy on se että hänen alkuperäinen nimensä on John Hadley Payne. Payne on yhtä lähellä pyydettyä kuin Wayne ja molemmilla on etunimi John.

Pelkällä etu- tai sukunimelläkin voi hakea mutta tästä tulee usein ongelmia. Ensiksikin listasta tulee tuhottoman pitkä ja toiseksi on täysin mahdollista että jonkun taiteilijanimi on pelkkä etu- tai sukunimi. Täysosumia löytäessään Imdb ei anna osittaisia osumia jos on vain yksi hakusana. Esimerkiksi haku Wayne antaa vain 4 henkilöä joiden nimi tai lempinimi on Wayne.

Henkilön tietojen etusivulla kerrotaan mm. syntymäaika, kuolinaika (jos on kuollut) ja lista rooleista ja elokuvista. Henkilötietojen yhteydessä on more-linkit joista pääsee tarkempiin tietoihin: oikea nimi, pituus, lyhyt elämäkerta, sitaatteja...

Linkki John Waynen tietoihin on
http://www.imdb.com/name/nm0000078/

ja lisätietosivulle
http://www.imdb.com/name/nm0000078/bio

Marion on joskus ollut tietokilpailukysymyksenä ja se oli minulle tuttu, mutta Robert ei vastannut muistikuvaa ja piti tarkistaa. Olisi pitänyt uskoa että JTak puhuu niin totta kuin osaa :-)

Lisätietosivulta näkee että Waynen pituus oli 193 senttiä (vielä pari vuotta sitten imdb käytti pelkkiä tuumamittoja).

Pääsivulta selviää esimerkiksi se, jos mieltä askarruttaa mikä oli hänen roolinimensä elokuvassa The Man Who Shot Liberty Valance (1962): Tom Doniphon. Elokuvan nimeä klikkaamalla pääsee elokuvan tietoihin ja voi palauttaa mieleensä että muissa pääosissa olivat James Stewart (ampujaksi väitetty Ransom Stoddard), Vera Miles (Hallie Stoddard, hänen vaimonsa) ja Lee Marvin (Liberty Valance).

Elokuvan trivia-linkistä selviää mahdollinen syy miksi vielä noinkin myöhään filmi oli mustavalkoinen: Wayne ja Stewart näyttelivät itseään 20 vuotta nuorempia henkilöitä ja tämä olisi ollut vaikeampi kätkeä värikuvassa.

Goofs-osuudessa kerrotaan mm. että Tom ammuskelee sellaisia peltisiä maalipurkkeja joita ei ollut vielä keksittykään. Nämä mokapaljastukset ovat joskus varsin hauskoja mutta usein vain sellaisia että huomaa miten joku kohtaus on voitu kuvata osina eri aikoihin ja katsoja ei välttämättä edes huomaa lopputuloksen virheitä: Tom menee palaneeseen taloon musta paita yllään ja tulee ulos harmaassa paidassa. Hetken kuluttua paita on taas musta.
88. totoro17.4.2007 klo 20:04
Tänään kysyttiin: Sopranos-televisiosarjan Tony Sopranon "ammatti". Vastaaja yritti liian vaikeaa: "jätehuoltofirman päällikkö", jonka juontaja tietenkin kuittasi hekottelemalla ja sanoi että mafioso. Tässä oli hieman vaikeata päätellä mitä se lainausmerkeissä oleva "ammatti" tarkoittaa. Wikipedia toteaa Tonyn Occupationiksi Waste Management Consultant.
89. Tuomas L.28.4.2007 klo 19:52
Eilen Jeopardysta tarttui korvaan huvittava kaksitulkintaisuus: "Yhdysvaltain 40. presidentti, joka yritettiin murhata." Ihan oikeinhan tuo sinänsä on, mutta nauratti kyllä ainakin minua.
90. Jaska28.4.2007 klo 20:27
Ismo Apellia itseään vähän hymyilytti, kun ei voinut esittää finaalikysymystä. Kaksi kilpailijaa oli miinuksella! Paitsi että oikeat "vastauskysymykset" ovat usein hoopoja, lipsuvat kysymysten laatija ja/tai Apell joskus faktoissakin. Esim. torstaina Apell väitti Minna Canthin Työmiehen vaimoa romaaniksi. Se ei ainakaan minua naurattanut.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *