KESKUSTELUT > RISTIKOT > KOVIS 7.10.

2988. Kovis 7.10.

Eki7.10.2006 klo 12:21
Avaanpa härskisti jo toistamiseen itse keskustelun viikonlopun koviksesta. Tällä kertaa kyseessä on jopa oma tehtävä.

Haluan tässä vain välittää tekovaiheen tuntemuksia. Laadin tämän ristikon Nizzan lomani loppuvaiheessa. Kuvan idea tuli Nizzan rantoja kävellessä ja kuvia ottaessa. Kun sijoitin lauseet paikoilleen, tuli vähän semmoinen tuntu, että nyt voisi irrota pitkäsanaisempikin ristikko, Esim. vasen alanurkka näytti kääntyvän nuolen ympärillä siltä, että sinne on pakko tulla pitkät sanat. Yllätin itseni kokeilemassa alarivillekin pitkää sanaa (ainoa paikka jossa olisi voinut sanan katkaista). Sellainen hyvä alasana löytyi ja nurkka syntyi suhteellisen nopeasti. Koko laatimuskin taisi syntyä alle kahden tunnin (vihjeet tein sitten vasta Suomessa). Siinäkin mielessä olin sanojen venymiseen (keskipituus 6,1) tyytyväinen, että yhtään sanakirjaa ei ollut mukana. Luulisin, että mukana on ("vain") yksi yhdyssana, jota ei kirjoihin ole sisällytetty (nyt tsekkasin, että googlella 299 osumaa).

Sitten mielenkiintoinen vaikeusastepointti. Viime aikoina kakspuolpalloseni ovat olleet täällä annettujen kommenttien mukaan pikemminkin kolmemiinuksisia tai jopa kolmosia. Mitenkähän nyt. Pitäisi päästä mieluummin joskus jopa alle kakspuolosen kuin liian usein yli.

Tietämättömille tiedoksi. IS-Kovis pyrkii joka toinen viikko olemaan noin kolmepalloinen (maksimi) ja joka toinen viikko noin kaksi ja puoli. Edellämainittuja laativat pääasiassa Toni Pitkälä, Alf Simberg ja Antti Skyttä, jälkimmäisiä Teemu Pallonen ja yllekirjoittanut. Kolmepalloisiakin voisi vähän helpottaa välillä, kun saisi nuo laatijat hiukka hellittämään. Ovat ne välillä yrittäneetkin.
2. Lauri Kultti7.10.2006 klo 12:28
No voi, voi. Kaupassa vilkaisin ja "vain" kaksi ja puoli palloa nähtyäni jätin hyllyyn. Nyt tuli fiilis, että ehkä se sittenkin pitäisi hakea. Huokaus!
3. Tuomas L.7.10.2006 klo 19:22
Minusta ainakin tämä vastasi aika hyvin 2½-luokitusta, alaosa saattaa olla hiukan allekin. Alhaallahan on aika suoriakin vihjeitä (etenkin kuvavihjeistä osa on ihan pehmistasoa), yläreunaa kohti noustessa vaikeustaso lisääntyy selvemmäksi kakspuoleksi. Ihan mukava ratkottava tosikovisten lomassa. "Joskus ylösalaisin"-vihjettä en kyllä oikein tajunnut.

Eki, ei liene sattumaa, että oikeaan laitaan on aika ovelasti sijoitettu lähetysten kaksi toisiinsa läheisesti liittyvää sanaa?
4. Eki7.10.2006 klo 19:34
Tuomas, se oli silkka vahinko.

Joskus ylösalaisin on silkkaa faktaa, joskin luettavissa ihan kikkailumaisesti.

Hauska kuulla, että saattaa olla jopa alle kaks puoli (anteeksi, kovien kovisten ystävät).
5. Jaska7.10.2006 klo 23:13
"No ei ollu vaikee", puolisko kommentoi täytettyään ristikon ajassa n. 40 min.
6. pekka8.10.2006 klo 00:58
missä on Nizza?
7. pekka8.10.2006 klo 01:21
Kuka on kääntänyt kaupungin nimeltä Nicen Nizzaksi?
Ja SAANNUT sen viralliseksi nimeksi?
8. matts8.10.2006 klo 17:05
Oli tällä kertaa helpohko 2,5.
9. Libero8.10.2006 klo 18:02
Jos tämän ristikon hallitsevin piirre on kakspuolpallosuus, niin sitä on sitten kommentoiminen. Kun ristikkotoimittaja Juhani Tolvanen hiljattain kirjoitti tiistaisessa Iltiksessä porttiristikoista, niin tämäntapainen kuulunee siihen joukkoon.

Vaihtoehtoisia vastaussanoja ilmaantui juuri sen verran, että erittäinkin rentouttavaa takkuilua järjestyi. Ratkomukseni valmistui kahdessa yö- ja yhdessä aamuerässä kuin jääkiekko-ottelussa muutaman minuutin jäähyineen. Säpinää oli varsinkin ristikon yläosassa, vipinää etenkin alaosassa ja tohinaa vallankin vasemmassa laidassa.

Pääkuvan alapuolella olevat kaksi kuvavihjettä ajoivat minut sumppuun, koska panttasin omia tunteikkaita vastaussanojani luvattoman kauan.

Mikäli 2,5-palloiset olisivat vaikeustasoltaan edes pääpiirteittäin tällaisia, luottamus niihin saattaisi palata. Ratkojan mentaalihygienialle on eduksi, että hän silloin tällöin saa totiselle vaivannäölleen vaivanpalkkaa. Vaivanpalkkaa on se, että tietää ratkomuksen olevan tyydyttävällä tavalla valmis.

Oli helpohko mutta sai ollakin.
10. RA8.10.2006 klo 19:16
Samaa mieltä kuin matts. Jos vaikeusasteen oli tarkoitus olla maksimissaan n. 2½ ja mieluummin alle, niin hyvin onnistui. Aikaisempiin verraten 2:kin olisi palloiksi riittänyt.

Mukavaa vähän harvinaisempaa sanastoa ja helppoja suoria vihjeitä SEKÄ monta ennenkuulumatonta,
-lukematonta, ja -näkemätöntä vihjettä.

Suupielessä nykivät (eri syistä) mm.:
- MÄÄRÄTEHTÄVÄÄN
- KAKKOSTALLISSA?
- EPÄVARMAN ALOITUS

Tuon viimeisen palkitsisin erityismaininnoin (jos Jaska olisin).
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *