KESKUSTELUT > RISTIKOT > "SANASTORISTIKOT" JA "YLEISTIETORISTIKOT"

2971. "Sanastoristikot" ja "yleistietoristikot"

Eki30.9.2006 klo 17:35
Alimpana on kirjoitukseni 1½ vuoden takaa. Täällä halutaan usein luokitella ristikoita. Jos ristikot haluaisi jakaa karkeasti kahteen luokkaan, ne voisivat myös olla "sanastoristikot" ja "yleistietoristikot". Sanastoristikoista on vaikea selvitä ilman yhden hyvän ristikkosanaston omistamista. Tietysti auttaa, jos on sanastonsa melkein ulkoa oppinut.

Sanastoista pitää muistaa sekin, että kuten tuossa Nilssonin tapauksessa, sanasto voi viedä ieksimisen tai löytämisen ilon. Moni ei kerta kaikkiaan halua niitä käyttää. Ja jotkut eivät edes tiedä niiden olemassaolosta tai eivät ainakaan missään tapauksessa aio sellaista ostaa. Kaikille mieltymyksensä ja periaatteensa suotakoon?

Lähettäjä: Eki 10.3.2005 klo 21:47

1960-70-luvuilla ???-ristikkolehdissä oli Inkeri Nilssonin laatimuksia, joissa oli ihan mahdottoman vaikeita vihjeitä ja sanoja. Suorastaan typerän vaikeita, mutta silloin se kävi jonkunlaisesta huvista ja haasteesta, kun ei paljon paremmasta (visaisemmasta, ristikot eivät laadinnallisesti olleet kaikkia perussääntöjäkään noudattavia) tiennyt. Niitä sanoja sitten etsittiin joka paikasta (ei vielä netistä kylläkään). Sitten Nilsson teki sanaston, josta vastauksia oli helppo löytää. Se vesitti hänen tehtävänsä täysin. Melkein kaikki löytyi sieltä.

Itse laatiessani en juurikaan ajattele, onko joku sana Ristisanakirjassa vai ei. Katson sieltä apua lähinnä henkilönnimiin, koska siten löytyvät parhaat nimet kuhunkin tarkoitukseen eikä niitä ole muualla koottuna. En ajattele sanastojasiksikään, koska niitä on vain murto-osalla ratkojia. En halua syrjiä mitään ryhmää, joka voisi olla kiinnostunut ristikoistani. Sanaston omistajalla on tietysti pieni etulyöntiasema, koska kyllä sieltä kaikenlaista löytyy.
2. kp30.9.2006 klo 19:26
Mitä jos sanastoristikossa on yleistietoa?
Tai yleistietoristikossa sanastoa?
Eikö siinä mene sormi suuhun?
3. Libero30.9.2006 klo 19:43
Säikeen otsikon nähdessäni ajattelin, että tällä kertaa ristikoitten kahtiajako on onnistunut. On se tavallaan onnistunut edelleenkin, vaikka ensin ymmärsin sen täysin väärin.

Sanastoristikoista tulivat spontaanisti mieleen ristikot, joissa on erityisen laadukas yleiskielinen sanasto. Mitä sujuvampi ja pakottomampi tällainen sanastoristikko on, sitä vähemmän ratkojana kaipaan hakuteoksia ja -koneita. Yleistietoristikoista tulivat mieleen ristikot, jotka saattavat edellyttää sanojen tarkistamista mistä tahansa lähteestä, esimerkiksi ristisanakirjoista, jotka ovat lajissaan erikoisteoksia.

Kun sanasto tarkoittaa ristisanakirjaa, niin sanastoristikosta tulee jännittävä käsite. Sanasto voi viedä löytämisen ilon, jos ratkaisusana on löytämisen arvoinen. Usein ei ole. Kun tartun johonkin kolmesta sanastostani, haluan ehdottomasti käyttää niitä päästäkseni nopeasti eroon ikävän sanan keksimisestä. Kovin paljon eivät houkuta sellaiset harharetket, joille yksiselitteiset fakkisanat yksine piilokirjaimineen sysivät.

Laatijasta melkein kaikki riippuu. Eräiltä laatijoilta olen oppinut, että sanastot ovat syntyneet todelliseen tarpeeseen. Eräitä laatijoilta olen oppinut, että ratkojalla on lupa muunkinlaisia ristikoita odottaa. En ole kyllin harjaantunut siinä, että tietäisin etukäteen ristikkoa ratkomatta, kummasta on kyse: sanasto- vai yleistietoristikosta. Tämä selviää vain ratkomalla. Mieltymyksestä sanastoihin ei silti ole kyse, vaikka periaatteenani onkin, etten jätä ristikkoa kesken, mikäli saan sen valmiiksi eettisestikin kestämättömiä keinoja kaihtamatta.

Monesti ihmettelen sitä, miten ihmiset voivat selviytyä niin kutsutuista sanastoristikoista ilman sanastoja. Eivät he taida selviytyäkään elleivät ratko vuodesta toiseen saman laatijan samanhenkisiä ristikoita. Olen viime kuukausina ollut ylettömän tyytyväinen, kun olen saanut ratkoa runsaasti ristikoita, jotka ovat olleet sanastoristikoita väärinymmärtämässäni merkityksessä.

Ristisanakirjat ovat tai niistä aikaa myöten tulee osa ristikkohistoriaa. Inkeri Nilssonin sanasto ilmeisesti on jo sitä. Itselleni Veijo Wirénin paksu opus on tätä nykyä lähinnä nimipäiväkirja. Siinä nimipäivät ovat sekä aakkos- että aikajärjestyksessä. Ekin Ristisanakirjasta katselen mielikseni Pekka Joutsin eläin- ja kasviaiheisia piirroksia. Tätä sanastoa pidän sanallisesti ja kuvallisesti kaikkein sivistyneimpänä. MMM Sanaristikot -teoksessa on noin 120 aidosti antoisaa sivua ennen ristikkosanastoa, joka on näistä kolmesta ajantasaisin.

Kun sanastoissa on sanoja, jotka esiintyvät ristikoissa, niin en osaa niitä luokitella sen huonommiksi hakuteoksiksi kuin mitään muitakaan teoksia. Kirjat ovat kirjoja. Myös sivistyssanakirja on joskus tarpeellinen, eikä se ole yhtään sen merkillisempi opus kuin mikä tahansa erikoissanasto.
4. Eki30.9.2006 klo 19:47
kp, sanastoristikossa luonnollisesti on yleistietoa, ja yleistietoristikossa voi olla pienessä määrin sanastosanoja, mutta ne eivät nouse tärkeään osaan.

Libero, osasinpa nimetä päinvastaisesti!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *