KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > LOMMI VASTAAN MITALI

2957. Lommi vastaan mitali

Eki27.9.2006 klo 00:34
Taatan logiikkavisasta tulee mieleeni tarina Sanasepot-ohjelmasta. Saattakaa sanasepot satimeen –osiossa ihmiset esittivät meille kysymyksiä ja jos emme pystyneet vastaamaan ja kysymys oli hyvä, kysyjä sai palkinnon.

Erään soittajan kysymys kuului: ”Kolehmaisella kultainen”, viisi kirjainta. Mikko Kolehmainen oli hyvin muistissa, tuolloin tuoreessa, ja manailimme, että mitali on kuusine kirjaimineen liian pitkä, ehdotimme jotain tyyliin maine ja kaula. No kun emme keksineet, altistimme sen. ”Lommi!” vastasi soittaja. ”LOMMI???” kysyimme takaisin. ”Niin, lommi, siis mitali. Ainakin täällä Oulun seudulla mitali on lommi.” Emme olleet sanaa koskaan kuulleetkaan eikä herunut palkintoakaan.

Sanaseppoilu ja tietovisa ovat kaksi eri asiaa. Me radio-Sanasepot pystyimme kyllä keksimään sanoille synonyymeja ja ehdottamaan tarpeeksi väljiin kysymyksiin muita kohtuullisen hyvin istuvia vastauksia, mutta on mahdotonta vastata sanalla, jota ei ole kuullut. Vastasimme siis helposti oikein eli mitalista oli kysymys, mutta sanaa lommi emme voineet löytää.

Tietokilpailussa tämä voisi vielä toimia: ”Mikä viisikirjaiminen mitalin synonyymi on paljon käytössä Oulun seudulla?” Tähän olisimme voineet heti sanoa: ”Emme taida tietää.” (Jos tämä tieto lommista oululaissanana on väärä, en ota siitä vastuuta.)

Tuon kisan juju oli keksiä niin ovelasti aseteltu vihje, että emme löydä loogista muuta vastausta ja kysyjän vastaus on silti osuva. Tässä on muuten harvinaisen paljon yhteistä nykykovisvihjeiden kanssa. Tosin koviksessa ei ratkojaa palkita, jos keksii loogisen toinen vastauksen, koska koko ristikolle on yleensä vain yksi oikea ratkaisu.

Vaikka ohjelmassa leikittiin sanoilla, moni silti ymmärsi tuon kisan silkaksi tietokilpailuksi. Tietokilpailut ovat hieno asia, mutta niin on hieno asia myös sanaseppoilu. Molemmille tilaa ja selvät sävelet, kummasta on kysymys.
2. tonimikael27.9.2006 klo 01:07
Mie muistan kun mie eka kerran soitin sanaseppoihin. Ajelin autolla Oulusta Helsinkiä kohti ja meneillään oli tuollainen satimeensaattokisa. No miehän pääsin linjalle, olin jännittynyt, mutta rento, ja kerroin oman tehtäväni:
"Teidän välissä tänään on jaloste."

Antti Skyttä ja Heli Mattsson (ässien ja teiden määrästä varma ole en) olivat arvuutteluvuorossa ja ei heillä alkanut leikata. No mie sitten "helpottamaan", että "Teidän KAHDEN välissä tänään on jaloste." Atriaahan sieltä tuli ja muuta sen sellaista. Yhden kirjaimen he saivat kysyä tai vaihtoehtoisesti udella sanan pituutta.

Btw, kisassa oli sellainen sääntö, että ratkaisusanan ensimmäinen kirjain piti toistuman sanassa muuallakin.

A ja H sitten kysymään minulta kolmatta kirjainta, jonka kerroin P:ksi.

No kun vihdoin sitten kerroin vastauksen olevan PAPERI, linjan toisesta päästä kuului, että "HÄH?". No kerroin, että "teidän kahden" eli "parin" välissä tänään (silloin oli perjantai) eli pe tuottaa tuon paperin, joka jalosteena tunnetaan.

Tuomari Erkki "Eki" Vuokila hihkaisee tuohon, että "Hei, tuohan oli hyvä!", joka lämmitti niin paljon mieltäni, että jouduin hetkeksi pysähtymään tien varteen tasauttamaan sykettäni ja kyyneltuotantoani. (Pitää tätä juttua jotenkin yrittää värittää!)

Tuossa hetkessä minä päätin, että tuo mies minun pitää saada työnantajakseni, kun noin mukavia puhuu. ;)

No, miehän sitten voitin tuon kisan ja sain Alias-pelin, josta iloitsemaan pääsi (myös) minun siskoni miehineen, joille sen tuliaslahjaksi eräänä kyläilykertana vein.
3. Tsööts27.9.2006 klo 06:41
Mikä lie tyrnäväläinen sana ollut tuo lommi, never heard. Ei ole ainakaan kovin yleinen ja voi olla jo vanhentunutta murretta, jota ei enää puhu tällaiset nelikymppisetkään.
4. Jyrki27.9.2006 klo 07:12
Lommi-sanasta tulee mieleen sana plommi, jota käytetään myös ihan eri suunnalla kuin Oulussa, eli olen kuullut sitä täällä Etelä-Suomessa. Se tarkoittaa ainakin langassa roikkuvaa sinettiä - esim. rautalangassa lyijysinettiä, kun langalla on sidottu jonkin luukun ruuvit, rekassa tavarakontin oven salvat tai jotain muuta vastaavaa niin, ettei sinetöityä saa auki sinettilankaa katkaisematta. Tuollaisessa sinetissä on myös jokin leima, joka siihen on puristettu sinettiä suljettaessa.

Tuntuisi siltä, että lommi ja plommi voisivat olla saman sanan muotoja, ja plommisinettihän muistuttaa langassa roikkuessaan ja kuvioineen pientä mitalia.
5. Jyrki27.9.2006 klo 07:37
Jatkoksi edelliseeni:

Tarkistin sanakirjoista plommi-sanan etymologiaa, joka osoittautui sellaiseksi kuin oletinkin. Tavaran lyijysinetti on ruotsiksi plomb (sanakirjassa suomennettuna plombi, josta varmaankin puhekielen muoto plommi ja siitä vielä yksinkertaistunut lommi). Ruotsiin sana tulee varmaankin ranskan kielestä kuten moni muukin lainasana, sillä ranskaksi lyijy on plomb. Ranskaan sana taas tulee latinan lyijyä tarkoittavasta plumbum-sanasta (josta tietysti myös lyijyn kemiallinen merkki Pb).
6. Ritu27.9.2006 klo 08:01
Tuo ohjelma oli mielettömän mukavaa kuunneltavaa aina kun oli vain radion ääressä mahdollista olla. Joskus työvuoron osuessa kohdalle kotiväki jopa nauhoitti sen (käskystäni!) mulle. ;)
Silloin siihen ei voinut enää soitella, mutta kiva niitä oli jälkeenpäin itsekin mietiskellä.
Se oli ohjelma, josta tuli aina hyvälle tuulelle pelkästään jo Helin naurun siivittämänäkin.
Ja soittajia riitti, kun koskaan sinne ei päässyt puhelinlinjoja pitkin ja aina vaan kuului tuut tuut tuut...
No kerran muistelen päässeeni, mutta koska hallussani ei ole mitään palkintoa kyseisestä ohjelmasta, niin ilmeisesti vastaukseni on ollut väärä. :)
7. Ritu27.9.2006 klo 08:08
Jäi edellisestä viestistäni tärkein pois. Eli miten tuo satimeensaattokisa onnistuisi tällä saitilla?
8. Eki27.9.2006 klo 08:59
Ritulle. Nettisatimeensaattoahan tuo Taatan visa vähän muistutti, mutta olemme siitä varmaan ottaneet oppia, joten ideoita saa heittää.

Satimeensaatto poikkesi kaikista muista osioista siinä(kin), että siitä voitti varmasti, jos teki hyvän kysymyksen (tai keksi hyvän arvoituksen, kysymysmuodossahan nuo eivät yleensä olleet). Muissa kisoissa palkittiin pari mielestämme parasta esim. anagrammin tekijää.

Onko Ritulla saattanut olla t-paita, mutta se on jo kauhtunut ja pois heitetty?

Elokuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä muuten näin miehen lähtevän johonkin lämpimään maahan Sanaseppojen t-paita yllään.
9. Hui_hai27.9.2006 klo 09:01
Chatissa luultavasti onnistuisikin.

Ja paljasjalkaisena oululaisena kiistän ikinä kuulleeni tai käyttäneeni sanaa lommi. Eikä tiedä kumkikaan minun oulun murteen sanakirjoistani. Lommi sanan etymologiaa saanee köpitellä joltain taatalta kyselemään, josko heillä olisi tietoa ;)
10. Seija27.9.2006 klo 10:18
Ainakin kaakkoisessa Suomessa Lommi on myös sukunimi ja olen antanut ko. nimisen henkilön itselleni kertoa, että lommi on alunperin kalaverkkoon kiinnitettävä merkki, josta tunnistaa verkon omistajan.
11. Eki27.9.2006 klo 10:20
Meinasin jutussani sanoa, että Miikka Lommi on monesti palkittu musavideoiden tekijä. Nykyisin taitaa tehdä niitä ulkomaisillekin tähdille.
12. iso S27.9.2006 klo 11:31
http://www.students.tut.fi/~lommi/

Tampereen teknillisen yliopiston soutukerhon nimi on Lommi. Nettisivu ei kerro syytä moiseen. Voi olla että kyseessä on lukihäiriö, löytyyhän tiedotuksista mm. 12.9.2006 Aketeemiset Kirkkovenesoudut :-)
13. Jaska27.9.2006 klo 15:53
Eikös joskus 50-luvulla vaikuttanut soutaja nimeltä Lommi, etunimeksi veikkaisin Penttiä ja seuraksi Sunilan soutajia. Tsekkaan asian huomenna.
14. iso S27.9.2006 klo 15:55
Veikko Lommi, Sunilan Soutajat, olympiapronssia perämiehettömissä nelosissa Helsingin kesäolympialaisissa 1952.
15. iso S27.9.2006 klo 15:59
Oiva Lommi, sama seura, samassa mitaliveneessä.
16. Jaska27.9.2006 klo 16:24
Kiitos, olisihan minun pitänyt pronssiveljekset (ilmeisesti) etunimiä myöten muistaa.
17. JPQ27.9.2006 klo 22:04
Keksin erään teille
Lumesta tehty on sekaisin (haettu sana on hedelmä) ?
ps. ei täytä sanaseppo jutun vaatimuksia mutta...
18. Tsööts29.9.2006 klo 20:28
Lommista vielä: Juttelin eilen pubissa yli kuusikymppisen, avojalakasen oululaisen pariskunnan kanssa, eivät hekään olleet ikinä kuulleet sanaa lommi.
19. Taata29.9.2006 klo 21:03
Ei voi kuin ihmetellä, että miten ihmisillä on asiat nykyään
hukassa? Tämä aika on sellaista tohottamista...
20. Eki29.9.2006 klo 21:12
Jaa tämän lommin kanssa vai ihan kaikessa?
21. Arska30.9.2006 klo 00:25
Ei ole hukassa ihan kaikki sanat! Lommi on tuttu verkon tai muun kalapyydyksen merkkinä, niinkuin Seijallakin. Myös "Lommaus" sinetöintinä on tuttu. En kuitenkaan ole "yhdistänyt" sitä mitaliin. Mutta KÖPI "paperimiehenä" on itselleni ihan uusi (ammatti)sana.
22. marjaana30.9.2006 klo 13:29
Silkkimaalauskirjoja kirjoittelee Tuula Arvilommi. Harmi, ettei ole arvolommi eli arvomitali... Heh hee.
23. pekka1.10.2006 klo 00:37
Voihan sitä olla vaikka lommin lutu tai kuuramaa lommi, jos oikein keksii. ristikoissa on kaikki sallittua, ei sääntöjä, kunhan latelee...
24. Tsööts1.10.2006 klo 18:32
Tuli vain mieleen, kuinka mainio ristikkosana on (Anthony "Tony") Iommi, on vieläpä aika tunnettukin. Onko kukaan koskaan nähnyt/käyttänyt ristikossa?
25. Eki1.10.2006 klo 19:20
Tuli Tony tuossa lommia kirjoittaessa mieleen, mutta olisikohan ollut koskaan edes Suosikin ristikossa...
26. HooTee2.10.2006 klo 22:50
Alakuperäsenä Oolulaisena(lue Tuira) sana lommi/lommaus on tuttu..esim.vaaka on lommattu...sinetöity vaaittu...ja pistetty lommi päälle.Sama koskee kalastusvälineitä.Mutta mitalin kanssa en ole kuullut sitä yhdistettävän.Eikö Taatalla ole tarkempaa tietua?
27. iso S3.10.2006 klo 08:18
Mäkihyppääjältä voi jäädä lommi saamatta jos puvussa ei ole lommia. Muistelen että joku suomalainen mäkihyppääjä hylättiin (ei varsinaisissa arvokisoissa vaan jossakin maailmancupin osakilpailussa) kun hyppyhaalarista puuttui yksi sääntöjenmukaisuutta (ilmanläpäisevyys, koko) osoittava sinetti. Prysselistä jä Pulkaariasta puhuvien selostajien puheesta en saanut selvää käyttivätkö sanaa blommi vai plommi. Ei kuitenkaan lommi.

Lommi-asioissa luulisi asiantuntemusta löytyvän Espoosta. Turunväylän ja Kehä III:n kainalossa on Lommila, minkä sijainnin voisi esittää myös kaavana (Bemböle + Gumböle)/2.
28. Taata3.10.2006 klo 16:05
Vaaka meillä puotissa piti kruunata aika ajoin eli varustaa
se leimalla, jotta olisi kaupassa laillinen. Vaata on synonyy-
mi. Sähkömittarit jne. sinetöitiin.
Lyijysinetti eli lyijyke eli plombi eli ruotsiksi plomb.
Tällaisiin se tuo lommi/lommaus liittyy, mutta valitettavasti
minulla ei ole tässä nyt Oulun murteen sanakirjaa, jossa on
paljon ruotsinkielestä väännettyjä sanoja.
29. Tsööts20.10.2006 klo 15:15
Muistin, että minullahan on Rantsilan murteen sanakirja. Rantsila on n. 60 km Oulusta etelään ja murre on Ouluun nähden pitkälti yhtäläinen, pieniä eroja tietenkin löytyy jopa naapuripitäjien välillä. Siis: kirja ei tunne sanaa lommi.

Kunhan innostun, voisin heittää joskus tännekin erikoisempia murresanoja ja kysellä muualta päin Suomea olevilta, josko ymmärtävät sanan tarkoituksen. Itsekään ei välttämättä ymmärrä varsinkaan vanhempia, ehkä jo unohtuneita ja käytöstä pois jääneitä sanoja.
30. Hui_hai20.10.2006 klo 17:46
Minulla on käden ulottuvilla kaksikin oulun murteen sanakirjaa. Jukka Ukkolan Ookko nä ja Esko Viirretin Avojalakasen akkuna. Kumpikaan murresanakirjoista ei tunne sanaa lommi. ei myöskään plommi. Olisiko Taatalla sattunut murrealueen suhteen lipsahdus? Taatan muistiahan ei toki sovi arvostella ettei misu möksähä mulle.
31. Outska21.9.2008 klo 16:27
Eikö plommi sanaa käytetä myös hammaspaikasta, ainakin minun tekemääni ristikkoon tuli sellainen?!
32. Outska21.9.2008 klo 16:29
Sori, se olikin blombi!!!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *