KESKUSTELUT > RISTIKOT > YKSIKÄSITTEISYYS

295. Yksikäsitteisyys

Matti12.9.2003 klo 18:50
Pitääkö hyvän ristikon ratkaisun olla yksikäsitteinen? Räikkönen voi olla ajaja tai ajava, jos toiseksi viimeinen on piilokirjain. Toinen (valitettavan ajankohtainen) esimerkki löytyy Teemu Pallosen tuoreimmasta SK:n ristikosta.

Iltalehdessä Karikkoristikkojen ratkoja yleensä paljastaa piilokirjaimen, jos yksikäsitteisyys sitä vaatii.

Itseäni ei kyllä häiritse lainkaan vaikka johonkin ruutuun sopisi kaksikin oikeaa kirjainta.
2. Eki12.9.2003 klo 19:00
Ei se virhe ole, mutta hyvä on, jos monimielisyyden voi välttää. Silti, mitä valitettavaa siis Teemun laadinnassa on?

Monella laatijalla voi olla naisen piirretty naama ja EI_A, niin siinähän tuota on jo "tunnistamista". Ratkojan pitäisi vain voida luottaa, että kaikki ratkaisut hyväksytään.
3. KuuHullu12.9.2003 klo 19:52
Hyvän ristikon tekee hyväksi vapaan järjen käyttömahdollisuus ja oman luovuuden salliminen. Siksi piilokirjain ei mielestäni ole suoranainen virhe.

Mitä mieltä olette ristikkolehdestä Kirppu?

Sehän on linjanaan pitänyt, että laatijan tulisi välttää ristikoissaan sekä piilokirjaimia että fakki- eli vain ristikoissa esiintyviä sanoja. Väärä piilokirjain ei myöskään aiheuta esim. palkinto-arvonnoista pois sulkemista.

Henkilökohtaisesti pidän lehdestä, sitä kun ei tarvitse ratkoa vierellään avoin tiiliskiven kokoinen ristikkosanojen opas vaan ihan pelkkä maalaisjärki riittää.

Hyvä on, tunnustan, ei kyllä riitä lehden loppuosaan = vaikeisiin...
4. Matti14.9.2003 klo 16:15
Ei Teemun laadinnassa mitään valitettavaa ole. Täsmennän (jos muistan) jahka vastausaika on ohitse.
5. Pena14.9.2003 klo 16:51
Kirppu-lehdestä oli jotain juttua täälläkin, vaan enpä muista minkä otsikon alla. Muistaisiko joku? Titta ainakin taisi olla äänessä?
6. Kravattimies15.9.2003 klo 08:32
Muista myös Eki.

Sotkis
Vakka, lakka ja rakka
Äitienpäivävisa

Siinä purevimmat.
7. iso S15.9.2003 klo 09:40
Pena: Kirpusta keskusteltiin otsikon Sotkis alla. Se on tällä hetkellä sivun 7 viimeisenä, eli höyryää hetkellä millä hyvänsä sivulle 8. Sinne se sopiikin, koska Titan viimeinen kommentti aiheeseen on 8.8. klo 8:18.
8. Pena15.9.2003 klo 12:12
Kiitos otsikoista, niiden altahan löytyy asiaa!

Muuten, OSui piti aikoinaan jonkinlaista tilastoa täällä kävijöistä. Vieläköhän onnistuu kun nimimerkit vaihtuvat? Onko "vanhat" muistissa vai maistissa? d:)
9. iso S15.9.2003 klo 13:12
Äly hoi, älä jätä! Minulta on tainnut päästä viimeinenkin tolkku päästä. En ymmärtänyt, että Kravattimiehen kryptiseltä näyttänyt viesti oli vastaus Kirppu-kysymykseen.

Joskus ei vain raksuta, kuten esimerkiksi taivastelua-keskustelu. Se menee niin yli ettei edes hilse pölähdä. Vissiin jotain sisäpiiritietoa liittyen johonkin lauantaina julkaistuun ristikkoon.

Kravatin täydellinen vastaus viittaa siihen, että hän on tunnollisesti imuroinut kaikki keskustelut omiin karvaisiin kouriinsa. Se on enemmän tai vähemmän välttämätön ehto OSui-tyyppisen tilaston synnyttämiseen. Mahtaisiko into riittää tiedon jalostamiseen tilastomuotoon?

Minullakin on tarvittava taitotieto olemassa, mutta imurointi on kaikkea muuta kuin ajan tasalla. Ehkä joskus, kun kiireet helpottavat. Toisaalta, maapallon pyöriminen ei siitä hidastu tai nopeudu, jos moisen tilaston vääntää. Mitään varsinaista hyötyä siitä ei taida olla.

Henkilökohtaisten tilastojen tekeminen olisi vielä vaikeampaa. Pitäisi katsoa kristallipallosta, mitkä nimimerkit ovat samalla käsialalla kirjoitettuja. Sen päälle vielä tekniset ongelmat, lähinnä lisää käsityötä, ja kaikki ah niin turhaan.
10. mats15.9.2003 klo 15:22
Iso S:lle
Yritin Taivastelua - keskustelun aloittaa niin vaikeasti, etten paljastaisi mistä on kysymys. kun joku itäsuomesta sen vaikean viestin ymmärsi päättelin, että olin oikeassa ristikon (IS Kovis) laadintavahingosta.
11. Sepposka15.9.2003 klo 15:53
Myös Päijät-Hämeessä taivasteltiin !
12. Matti15.9.2003 klo 16:25
Ja Keravalla.
13. Esko15.9.2003 klo 17:33
Eläkeläisille on omat ristikkonsa, samoin tietokirjafriikeille mutta yksi laji puuttuu kokonaan: Tietokirjattomat oivallusristikot. Siis oivallusmahdollisuuksia säkenöivät vihje-vastausparit, jotka loksahtavat - jos loksahtavat - mutta ILMAN TIETOKIRJOJA. Toisin sanoen kirjaton, ja päivälehdetön Mouhijärjen peräkammarin poika, joka on saanut pikaperehdytyksen laatijoiden nykyisellään käyttämiin harhautusmenetelmiin (tavujen vaihdot sun muut) pystyy sellaisen ristikon ratkomaan ilman internettiä pelkässä aivorustingilla. Pannaan semmoinen lievennys, että voi joutua ajamaan mopolla kirkonkylän baariin, ja kysymään rippikoulukaverilta, että mikä se pajun sukulainen olikaan, joka on samalla heinää (kyllä se oli koulussa, mutta kun sitä ei näissä korvissa kasva.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *