KESKUSTELUT > RISTIKOT > PLUSSAKOVIS 16.9.

2914. Plussakovis 16.9.

Jaska16.9.2006 klo 10:47
Kakku on ainakin päältä kaunis...
2. RA16.9.2006 klo 20:49
... ja makukin toni kohdallaan.
3. RA17.9.2006 klo 18:01
... eli ei ole "silkkoa" sisältä.

Olipas Toni tehnyt puhdasoppisen oivallusristikon. Faktatietoa (nimiä tms.) tarvittiin vain pariin otteeseen. Yhtään ainutta yhyy-elämystä ei tullut, sen sijaan melkein vihje vihjeeltä mukavia oivalluksen hetkiä.

Hyvistä parhaita:

PAMAUTTAA PUSKIIN?

ALOITAT TÄMÄN SANAN KIRJOITTAMALLA ....!

TAJUAMISEN YHTEYDESSÄ

SINÄ MUNKIN KANSSA (puhekuplassa)

HALOLLA SATUTTAMINEN (jota tosin joku saattaa pitää vääränlaisena vaikeutuksena - itselleni kyllä kelpasi, koska on noita kai koviksissa ennenkin ollut, että on hetkeksi siirryttävä... hmm... vihjeen lukemisesta toisenlaiseen käsittelytapaan)

Yksinkertaisuudessaan hyviä vihjeitä olivat:
LUMI
->
PYRY

HYVIN TUNTEVIA

RAKASTUNUT

RATSASTAVA PUKKI?, ANONEET PALJON ARMOA? ja tietysti pääkuvasta tulevat lauseet tarjosivatkin sitten ahaan lisäksi päivän parhaat naurut. :-) Kiitos!

Jaska antanee tarkemman analyysin ja arvosanan, mutta itse antaisin empimättä täyden kympin.
4. Juha N17.9.2006 klo 21:48
Kitoos, oli herkkua, eikä loppunut heti kesken. Mutta ehkä laatiessakin tovi pari vierähti? Toni, sinusta on tullut pihtari. Kovin harvassa nuo vihjeruudut :)

Ihmejuttu kun näin avaraan ja pitkäsanaiseen laadintaan ei tunkenut mitään kovin keinotekoista. Tosin ilmiönä karmiva LUOTISATEET sai Tonin verbaalimyllyssä kyllä hiukan romanttisen luonnehdinnan... Erikoisen mukavaa oli kohdata nämä sanat: HARKITSEMATTOMIA?, ANONEET PALJON ARMOA?, POLTTAVA, ONNISTUESSAAN AIHEUTTAA KUOLEMAN, Rubikin kuution näprääjästä lähtevä sana, yläkentän pitkät vaakasanat.

Ne pääkuvasta lähtevät sanat, heh. Pystysuuntainen ratkesi yllättävän helposti. Sen rakenne paljastui kun oli keskivaiheilla ehdokkaat viideksi poikkisanaksi: PAMAUTTAA PUSKIIN?, ---X-X, TULLEE VALITUKSI, ONNISTUESSAAN AIHEUTTAA KUOLEMAN, KÄYTTÄÄ JALKOJAKIN. Kovin moni 16-kirjaiminen sana ei mahdu tuohon muottiin...

Näppärimät tai hauskimmat vihjeet: JA KIITOS YÖSIJASTA!, HILJENTÄMISTARKOITUKSESSA EDESTAKAISIN LIIKUTELTU, HALOLLA SATUTTAMINEN.

Vähän ontuvia ovat LUMI -> PYRY (ensin mainittu on liian staattinen sana tähän vertailuun, pelkkä veden olomuotoa kuvaava yleissana, se ei itsessään kuvaa sadetta saati sateen laatua), ja ALOITAT TÄMÄN SANAN KIRJOITTAMALLA ....! (en ymmärrä perusteita sanan jälkipuoliskolle). Jälkimmäiseksi sanaksi oli itselläni vahva ehdokas HOON (Geoff Hoon, brittipoliitikko).
5. RA17.9.2006 klo 22:23
Juha, olen tuosta LUMI-> PYRY -vihjeestä kyllä täysin päinvastaista mieltä. Minusta se ei onnu ollenkaan. Minusta se oli Tonilta tosi hyvä oivallus verbalisoida tuo tavallisesti piirrettynä esitetty vihje.
6. Jaska17.9.2006 klo 22:28
Muijakin tahtoi kokeilla vakavista varoitteluistani huolimatta Pitkälän kovista. Ei olisi pitänyt ostaa sille sitä toista lehteä. Hävisin allinnut alleluop allulier. Huono ristikko huonolta laatijalta.
7. Tuomas L.18.9.2006 klo 14:00
Minulle ei tuo halolla satuttaminen ole auennut. Jos piilokirjain on se, mitä arvelen, vihjeestä puuttuu mielestäni yksi kirjain. Siihen voi kyllä tulla myös eräs toinen kirjain, jolloin juttu muuttuu aika ronskiksi ja vastaussana on olematon tekoyhdyssana.

Lähellä on toinen arvoituksellinen piilokirjain: "uupumusten lopussa"? En tiedä kuin yhden kirjaimen, jolla tuohon tulee edes oikea sana, enkä saa sitä kytkettyä vihjeeseen.

"Auton alle" oli minulle tuntematon juttu, Google antoi kuitenkin ihan ymmärrettävän selityksen. "Mestaruus-" lienee jokin urheiluslangin ilmaus. Nämä outoudet hankaloittivat ratkontaa, kuten myös eräs harhapolku: sen verran voinee paljastaa, että "Kiinassa soitettu, Tampereella pidetty" ei ole KOTO, joka taitaa itse asiassa olla japanilainen, ei kiinalainen soitin.

Aika ovela on muuten Tonin tapa panna joskus kierouksien joukkoon superhelppoja pehmisvihjeitä. Sellainen löytyy esimerkiksi tämän tehtävän vasemmasta laidasta; kukapa olisi uskonut, että vastaukseksi tulee jotakin niin ilmeistä kuin siihen tulee?
8. ö18.9.2006 klo 14:03
Olen jo burn outin vallassa tämän ristikon kanssa. Taitaa olla vähän liian vaikea mulle.
9. ässä18.9.2006 klo 14:57
Halolla satuttamiseen laittaisin itsekin yhden kirjaimen väliin,
mutta muistahan, Tuomas, että tutulla nykylaitteella on myös
tällainen vanhahtava lempinimi. Uupumusta tarkoittava
sana on kyllä sinullekin taatusti tuttu!
10. yngve18.9.2006 klo 17:11
Taisi olla hieman helpompaa Pitkälää vaihteeksi?

Ihan ok ristikko, mutta ei ole tainnut Toni Raksilassa vierailla kesäaikana? Ajankohtaan hyvin sopiva vihje ja hyväkin, tuo ONNISTUESSAAN AIHEUTTAA KUOLEMAN, muttei lopputulos ole enää noin raju!
11. Tuomas L.19.9.2006 klo 13:26
Kappas, se uupumus-juttuhan olikin aivan selvä. Itse asiassa se oli tarkemmin ajatellen koko ristikon helpoimpia vihjeitä. Sen sijaan tuota halolla satuttamista en olisi luultavasti ikinä ymmärtänyt ilman selitystä.
12. Jaska23.9.2006 klo 22:57
Teknisesti jälleen vaikuttavaa työtä Pitkälältä, pitkiä sanoja, vaikuttavia aukioita, vähän piilokirjaimia = avaruutta. Erityispiirteenä on mainittava nelikirjaimisten sanojen vähyys, vain noin viidennes sanojen kokonaismäärästä, kun lähes kolmasosa on koviksissakin tavallista. Monipuolinen sanasto, lakonisia vaikeita vihjeitä ja pitempiä, nokkelia ja tietty edelleen vaikeita vihjeitä! Täyskolmonen oli minusta oikea ranking, ja luulenpa, ettei tämä Yngvellekään sentään liian helppo ollut...

AARGHHUUTO saattoi kummuta jonkun ratkojankin kurkusta, kun hän vihdoin älysi mita se pääkuvan ukko karjuu. Näin jälkikäteen, olisihan se pitänyt arvata jo INGVARista, jonka täytin ensimmäisenä. Se jökötti kuitenkin pitkään orpona kaveria haeskellen, ja pääkuvasanassahan oli lisäksi yksi kirjain liikaa, kuten voisi luulla. Mutta, AAArgh, (melkein) karjuin, aita olikin kolme! Pystysanaksi oletin jotain AIAI-alkuista, ja sen virheen myötä alkoivat vasempaan alakulmaan päättyneet vaikeudet upea-aukioisen, kokonaisuutta ajatellen pettävän helpon (assitrav äpnieklem) yläosan jälkeen.

Ratkojan kannattaa muuten seurata säännöllisesti myös juorupalstoja, koska niinhän näköjään laatijatkin tekevät! Niinpä Olli oli helppo yhdistää Tanjaan, joka oli puolestaan yhtynyt aikanaan TOTTIin. Kama SUTRAa en kuitenkaan ole lukenut saati että olisin sen opeilla yht.. no niin.

UJELTAVAISET vaikutti ensin mahdottomalta aiai-virheen takia, mutta ei auennut heti J:nkään oivallettuani. Loppujen lopuksi sana oli silmieni edessä kokonaan valmiina, ennen kuin raksutti: runollista ujellusta! Todennäköisesti tämä oli kyseisen lyriikan helmen debyytti ei vain ristikoissa, vaan myös suomen kielessä ylipäänsä... Peckinpah`n Viheltävät luodit olkoon vast´edes Ujeltavaiset luodit!

Osa ratkojista saattoi ujeltavaisia paheksuakin, mutta minä annan sen ansiosta anteeksi pari välttävää vihjettä, joista teki mieli ensin rokottaa. Jääkööt ne arvattaviksi. HALOLLA PÄÄHÄN ei ole kyseessä, mikäli Pitkälä todistaa, että nimitystä halko käytetään nykyisistä pienemmistäkin kännyköistä. Alkuaanhan ne tosiaan olivat varsinaisia järkäleitä, kuten se Holkerin halko millä Gorba soitti Moskovaan -88. Kaikkihan me tuon historiallisen hetken muistamme.

Vihjeiden kuusi kärjessä: 1. ANONEET PALJON ARMOA? Onnistunut huumori on aina poikaa, on kyllä ollut joskus tyttöäkin (esim. viime Sanasepossa)! Voiko vihje tästä vielä parantua? Ainakin se olisi voinut lyhetä ja vaikeutua: USEIN RUKKASIN? No, joskus parin vuoden päästä, kun tämän pahkuraisen muistamme vain Pitkälä ja minä, sitä voi huoleti käyttää vihjeenä pattipolviselle? 2. SINÄ MUNKIN KANSSA Puhekupla tosi ovela harhautus, ratkoja (minä ainakin) oletti ilman muuta, että munkin = minun. 3. TAPPELUSSA HÄVINNYT Nerokas oivallus harvinaisen sanan hauskaksi vihjeeksi. 4. Jo mainittu TAVAROIDEN KANSSA LUETTU! Edelleen huumori jyrää. 5. PAMAUTTAA PUSKIIN? Vihje, jonka 99 pros. ratkojista luki (lausui) ensin väärin! 6. POLTTAA Lakonisen asiallinen ja vaikea vihje, joka lienee kirvoittanut useimmilta ratkojilta ahaan vasta usean apukirjaimen jälkeen. - Kärkipäähän olisi kiilannut myös monikollisena ei ihan nappivihjeen TYKKÄSI ROKISTA vaihtaminen, esim. TYKKÄSI JOUSESTA! tai peräti TYKKÄSI KÄYRÄÄ! (Helppoahan näitä on ilman deadlinea parannella...)

86 sanan keskipituus komea 6,80 jakaumalla 4/18, 5/14, 6/12, 7/16, 8/8, 9/5, 10/6, 11/2, 12/1, 13/2, 15/1, 16/1. Lähes puolet ratkaisusanoista yli kuusikirjaimisia! Piiloruutuprosentti 6,60, avaruusprosentti 81,79. Arvosana 10.
13. yngve1.10.2006 klo 18:03
Mitenkäs tämän koviksen keskustelu on jäänyt näin vähälle?

Ilmeisesti taisi mennä kaikille läpi tuo vihje ONNISTUESSAAN AIHEUTTAA KUOLEMAN, kun ei ole purnausta kuulunut. Mikäli ratkaisusana viittaa kansallispeliimme, on vihje kuitenkin pahasti aikaansa jäljessä. Kuolemia ko. lajissa ei ole tullut vuosiin, ainoastaan paloja!
14. Jaska1.10.2006 klo 19:11
Yngve, johan sinä kerran kautta rantain huomautit asiasta, älä nyt enää. Etenkin kun silti kehuit vihjettä. Ja toisekseen olet mielestäni väärässä. Tai sitten pesisyleisö, joka karjuu "kuolee, kuolee" on ajastaan jäljessä. Pitäisikö sen kuulua pa-laa, pa-laa vai paalaa, paalaa?
15. yngve1.10.2006 klo 19:52
Jaska: Ihmettelin vaan kun ei asiasta kukaan kommentoinut. On sinulla rakentava tyyli, ei se ihme ettei täällä uudet immeiset viihdy.

Ai yleisökö sen määrää huudoillaan? Valitettavasti joudun tuomaan sinulle pettymyksen - lajin termistöä on muutettu, eikä kuolema kuulu lajin termistöön.

Ei Uppakaan enää heitä keihästä vaan Kolkkala!
16. Juha N1.10.2006 klo 20:48
Yngve, ei Jaska tarkoittanut ärhennellä, hän kuuluu niihin jotka kirjoittavat aina positiivinen virne suupielessä. Rento mies. Vaikka ristikoita ruotiessaan tekeytyy tilastomatemaatikoksi ;)

Noista pesäpallokuolemista sanoisin minäkin, että vaikka yleisö ei määrääkään lajin virallista terminologiaa, niin tuo kuoleman käsite on elävää urheiluelämää. Epävirallista, mutta elävää. Ja joka tapauksessa vihje-ratkaisusanapari ONNISTUESSAAN AIHEUTTAA KUOLEMAN > PESÄVAHTI oli ainakin itselleni niin riemastuttava, että vihjeen laatua ei tee edes mieli arvioida asteikolla virallinen >< ei virallinen.
17. Jaska1.10.2006 klo 20:57
Okei, muotoilin kommenttini liian huolettomasti. Tarkoitus ei ollut mitenkään kyseenalaistaa asiantuntemustasi pesäpallon säännöistä. Itselläni se on heikko. Anteeksi. Kun ne muillakaan ko. ristikon kommentoijilla eivät ole yhtä hyvin hallussa, niin vihjauksesi ei voinutkaan herättää mahdollisesti odottamasi vastakaikua. Ystävällisesti vielä huomauttaisin, että KOVISvihjeen ja sen ratkaisusanan vastaavuus saattaa joskus olla tiukalla faktamittapuulla mitattuna kiikun kaakun. Se laatijoille suotakoon, jos idea on muuten kovismaisen onnistunut. Olet Yngve aivan oikeassa siinä, että vihje oli pesissääntöjen mukaan väärin preesensissä ja oikein imperfektissä (aiheutti). Silti sinäkään et lytännyt vihjettä täysin, vaan totesit sen olevan ajankohtaan sopiva ja hyväkin. Niin se oli minustakin.
18. IiKoo4.10.2006 klo 09:05
Nykymaailmassa vaan sitä pesäpallon kuolemaa kutsutaan paloksi. Siis ihan virallisesti. Tietty on vaikeaa kuvitella jossain Sotkamossa kotijoukkueen kannattajia mylvimään vastustajalle, että "paalaaaaa, paalaaaa". Hmm, tuohan kuulostaa ihan joltain muultakin, joltain joka ei oikein pesäpalloon liity mitenkään.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *