KESKUSTELUT > RISTIKOT > LAATIJAN JA PIIRTÄJÄN YHTEISTYÖ

2900. Laatijan ja piirtäjän yhteistyö

Eki12.9.2006 klo 09:01
Olisi mukava, jos tekijät itse kertoisivat lisää tästä aiheesta. Lisään tähän alkuun toiseen säikeeseen kirjoittamaani juttua, johon loppuun myös uutta asiaa. Ajattelin eriyttää tämän IS Kovis -ketjusta, koska asiaa voisi olla enemmänkin. Tuosta käy siis ilmi jotain Kovisten tekijätiimien työskentelystä.



Täytyy korostaa, että koviksen laatu ja visaisuus on tärkeältä osin myös Heikki Lavoniuksen ansiota/syytä. Kuten Alf Simbergin kommenteista (kovis 2.9.) jo ehkä huomasitte, Heikki valikoi ja editoi Alfin vihjeitä (eikä tuo ihan pieni juttu olekaan) (ja sen jälkeen tarkastuksessa ilmeneviä asioita saatetaan muutella). Teemun ja minun koviksissa Heikin suurin panos on piirrosten aiheiden ideointi ehkä 80-90-prosenttisesti eli perin ratkaisevasti.

Ja vielä pitää sanoa, että tonimikael on koviksissa tietysti ihan oma juttunsa, koskapa hän laatii ja piirtää koko homman eikä (ihan aina) välttämättä vaihda vihjettä vaikka pyytäisimme.

Mainitaan nyt vielä myös parivaljakko Skyttä/Kärkkäinen, jossa Heli myös ideoi piirrokset myös 80-90-prosenttisesti.

SK 38:n palstalle tulee hieman juttua laatijan ja piirtäjän yhteistyöstä.
2. kp12.9.2006 klo 09:27
Minusta on parempi, jos laatija tekee kaikki. Tuo Kari
Päivärinta on ollut laatijani tässä duunissa jo pitkään.
Mutta, nyt alkanut komennella, että lopputili varmaan on
niin lähellä että....
3. Eki12.9.2006 klo 09:45
Asiantuntijat kertokoot, että jos "laatija tekee kaikki" ja tekijöitä on kaksi, onko kyseessä 12-kirjaiminen s:llä alkava, joka myös 14-kirjaimisena j:llä alkavana tunnetaan.

Mutta sen jälkeen taas asiaan, joka ilmenee otsikosta.
4. kp12.9.2006 klo 09:56
Eki
Ole huoleti. Ei ole todettu kumpaakaan.
-Ja sitten asiaan...
5. Teppo12.9.2006 klo 10:56
Uskoisin, että piirtäjän löytäminen on avannut monelle piirustustaidottomalle huippulaatijalle ovet. Nykyisin toki on laatijoita, jotka eivät osaa piirtää mutta silti toteuttavat ristikkonsa tietokoneella, eikä siinä mitään pahaa ole. Huippupiirtäjiäkin tämä ala kuitenkin tarvitsee. Sitten on vaihtelua.
6. heli k12.9.2006 klo 13:33
Backstage-tietoa niille, jotka eivät vielä tiedä (ehkä niitäkin on): yleensä sähköpostiini saapuu laatijan työstämä laadinta, johon on valmiiksi mietitty tekstivihjeet ja jätetty enemmän tai vähemmän minun harteilleni kuvien toteutus. Yksi laatija jättää kuvapaikat täysin tyhjiksi, toinen taas saattaa ohjeistaa kuvituksen hyvinkin tarkkaan.

Eki vissiin alustuksessaan pyysi pohtimaan tätä työnjakoa. Heitän joitain ajatuksia siitä, miten omasta mielestäni piirtäjän ja laatijan yhteistyötä voisi kehittää, jotta ristoiden laatu kohenisi.

Ekin kanssa on toisinaan ollut puhetta siitä, voisiko piirtäjä ottaa enemmän osaa vihjeyttämiseen. Etenkin helpot ristikot rutinoituvat ehkä liiankin kaavamaisiksi. Sama haaste se olisi piirtäjällekin. Miten pitää yllä tuoreus, kun vihjeytyksen pitäisi olla helppo/helpohko? Isar on Tonavan sivujoki, kovin moni ei enää muista sitä "syanidin kaatopaikkana", tai hahmota sen virtaavan müchenin läpi.

Ihannetilanteessa laatimus vihjeytettäisiin saman pöydän ääressä, yhdessä. Piirtäjä heittäisi ideoita kuvista vaikeustason mukaan. Piirtäjä (ainakin minä) tuppaa ajattelemaan enemmän visuaalisesti, kun taas laatijat ovat verbaalisia. Minun vihjeytykset ainakin vähän töksähtävät siinä vaiheessa, kun kuvien paikat on poimittu. Ihannetilanne on tällä hetkellä useammassakin mielessä utopiaa, sillä tähän järjestelyyn voisi upota enemmän aikaa kuin tarjolla on, ja työpöydätkin sijaitsevat eri osotteissa.

Alkuviikolle tyypillisesti ajatukset vähän ajelehtii. Taidan jatkaa töitä.
7. iso S12.9.2006 klo 14:49
Minä elän piirtäjien varassa koska en itse osaa eikä koneellinen toteutus kiehdo. "Piirtäjä" on tässä tapauksessa nimitys minkä tilalla voisi käyttää myös sanaa kuvittaja tai toteuttaja, vähän henkilöstä riippuen.

Yhteistyö piirtäjän kanssa on kuitenkin äärimmäisen niukkaa, koska homma hoituu toimituksen välityksellä. Ristikkoa lähettäessäni en yleensä edes tiedä kuka sen tulee toteuttamaan. Joka tapauksessa lähetän toimitukseen eräänlaisen karkean prototyypin eli lopullisen ristikon näköisen tekeleen, missä kaikki vihjeet ja kuvat ovat paikallaan. Piirtäjä tekee sitten hienosäädön ja toteuttaa kaiken sillä taidolla mitä en tulisi koskaan saavuttamaan vaikka kuinka treenaisin.

Kyllä varmaan tietynlainen ihannetila olisi jos sama henkilö olisi maailman paras laatija ja piirtäjä. Ainakin se poistaisi kaukana toisistaan olevien työpöytien ongelman ja nopeuttaisi prosessia, mistä toimitus tykkää. Ristikoiden ajankohtaisuuttakin olisi mahdollista parantaa kun siirtoviiveet ja aikataulujen yhteensovittaminen jäisivät pois.

Käytännössä kuitenkin kaikki kyvyt eivät aina osu samaan henkilöön, jolloin tulos on parempi jos myöntää puutteensa ja nöyrtyy ulkopuolisen apuun. Ainakin teoriassa parannusta voi tulla siitäkin että jokainen vihje kulkee ylimääräisen silmäparin ja aivojen läpi, jolloin laatijan sokeiden pisteiden aiheuttamat ongelmat voivat jäädä kiinni. Tässä mielessä on jopa etu jos työpöydät ovat kaukana toisistaan (ja tämä on synnynnäistä, ei muuttoliikkeestä johtuvaa). Siten laatijan paikka- ja murresidonnaiset omituisuudetkin joutuvat jonkinlaiseen kontrolliin.

Suurin hyöty kahden pöydän toteutuksesta saadaan silloin jos piirtäjä ei ole pelkkä puhtaaksipiirtäjä vaan puhdasverinen toteuttaja, jolla on itselläänkin näkemystä ja kokemusta ristikoista sekä ratkojana että kenties myös laatijana. Lavonius on hyvä esimerkki tästä.

Tottakai laatija on joissakin yksittäistapauksissa sitä mieltä että alkuperäinen vihje oli parempi kuin toteuttajan kehittämä mutta pääperiaatteessa uskon että sanonta "ei vanha vaihtaen parane" ei päde ristikon toteuttamiseen. Voihan laatija lukita ne vihjeet mitkä ovat pyhiä tai voidaan sopia että piirtäjän muutokset pitää hyväksyttää laatijalla, jos noita mielipde-eroja tulee usein.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *