KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 35 (01.09.06) VIITAMÄKI/VUOKILA

2895. SK 35 (01.09.06) Viitamäki/Vuokila

Juha N10.9.2006 klo 14:51
Oletteko täyskolmosten ystävät tätä huomanneet? Käykääpä kirjastossa tsekkaamassa, jos ei ole omaa lehteä.

Pääkuvasta lähtee 5 ratkaisusanaa: 3 vierekkäistä 11-kirjaimista ja 2 erillistä 9-kirjaimista.

Jotenkin arvaan, mitkä 2 sanaa ovat olleet laadinnan lähtökohta... Ovatpa vekkulit. En millään meinannut keksiä niitä, vaikka olin aikaisessa vaiheessa jäljillä, kun ihan oikein päättelin mitkä ovat kunkin 11-kirjaimisen sanan 2 viimeistä kirjainta, ja alkupuolellakin oli vahvat ehdokkaat kirjaimiksi 3-5. Mutta stoppi tuli, kun eihän tuollaisia sanoja ole olemassa... Vasta sitten sytytti, kun NAINEN LÄTKÄSSÄ oli epäilevistä ajatuksista huolimatta googlen varmistamana pakko kirjoittaa paikalleen.

Sille kolmannelle 11-kirjaimiselle ratkaisusanalle kuva ei tarjoa täsmällistä vihjettä. Kyllähän kuvassa melkoista uhoa näkee, mutta että tuollaista?
2. Jaska10.9.2006 klo 21:04
Kiitos vihjeestä. Käynpä huomenna kirjastossa ottamassa ristikosta kopion 50 sentin hintaan. SK:n kustantaja ja lehtimyyjät eivät taida tykätä ajatuksesta?
3. Juha N10.9.2006 klo 22:17
Äh, en voinut kehottaa ostamaan lehteä kun itsekin honasin tuon ristikon vasta kun uusi numero oli jo kolahtanut luukusta. Valitan. Mutta kannattaa käydä kirjastossa.
4. Antti Viitamäki11.9.2006 klo 02:19
Juha N:

Kai siinä pääkuvassa viitataan vähän muuhunkin kuin uhoon?
5. Eki11.9.2006 klo 09:41
Tässä koko teksti tuolta palstalta. Viksumpi arvannee, että olemme palaamassa Oulun sanaseppotapaamisesta.


Tämän viikon visainen ristikko on laadittu auton takapenkillä välillä Kempele – Viitasaari. Antti Viitamäki ja Erkki Vuokila päättivät käyttää tuon heinäkuun toiseksi viimeisen päivän yhteishetkensä SK:n lukijoiden iloksi. Laatijapari suunnitteli koko sanaston tuona aikana ja yhdessä, Vuokilan toimiessa kirjurina. Pääkuvasta päätettiin ensin yksi sana, sitten toinen ja loput tulivatkin enemmän tai vähemmän vahingossa. Sanojen sommitteluun parivaljakko käytti koko tuon ajoajan. Loput työstä on lähes kokonaan Antti Viitamäen käsialaa eli vihjeet ja ulkoasu on tehty elokuun alkuviikkoina

Laatijan ja piirtäjän tiimejä on nykyisin runsaasti. Tiiviimpää yhteistyötä harjoitetaan harvemmin. Vuokila ja Viitamäki kuvaavat yhteislaadinnan olleen mielenkiintoista ja ajatuksia ruokkivaa. Se johti heidän mielestään selkeästi eri lopputulokseen kuin yksin tehtynä.

Ehkä kaikkien aikojen yhtenäisin laadintarupeama oli tammikuussa 2003 Ähtärissä. Tällöin Team Katalin, jossa Vuokilan lisäksi olivat Juha Hyvönen, Pekka Joutsi ja Teemu Pallonen, laativat ristikonratkonnan SM:n tehtäviä korpimajassa useamman päivän ajan. Tuolta matkalta saatiin samana vuonna myös SK:n kilpakentälle pari tehtävää.

Yhteistyö tuntuu laatijoiden parissa olevan niin hedelmällistä, että sitä saadaan varmaan jatkossa yhä enemmän.
6. Olavi Kivalo16.9.2006 klo 12:03
C2H5OH on puhtaasti tieteellinen merkintä ja tarkoittaa etanolia. Sen käyttö vihjeenä aineelle, jossa on joku määrä etanolia, on yhtä keinotekoinen kuin jos käyttäisi merkintää H2O vihjeenä esimerkiksi sanalle keho. Tai jopa keinotekoisempi, jos perusteeksi otetaan paljonko tarkoitettu aine sisältää kyseistä kemikaalia.
7. Juha N16.9.2006 klo 19:07
Olavi Kivalo: En itse nipottaisi tuosta. Kysehän on vitsistä. Vihje on laadittu kieli poskella, ratkojien hauskuuttamiseksi (O2 + C2H5OH > OTSAKE). Ei kaiken niin tieteellistä tarvitse olla. Ainakin minä ilahduin tuosta vihjeestä kovasti.

Myös pääkuvasta lähtevät sanat AAKEELAAKEE ja YYKAAKOONEE ovat riemastuttavia, vaikka niitä ei kieliopillisina sanoina olekaan olemassa. Ensin mainitussa on vielä kaksi ristiriitaa. Vihjekuvassa on pohjanmaan murretta puhuva väkijoukko, mutta AAKEELAAKEE on savoa. Toiseksi se ei ole savoa, vaan kvasi-savoa, koska AUKEA LAAKEA olisi savoksi AAKEE LUAKEE tai jotain sinne päin (vertaa http://www.kotus.fi/julkaisut/ikkunat/2001/kielii2 001_39.shtml ). Mutta olipa mehukas oivallus ottaa laadinnan lähtökohdaksi tuollaiset sanat!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *