KESKUSTELUT > RISTIKOT > UIMAPUKU

2868. uimapuku

pöksykkö29.8.2006 klo 12:15
Hei, tietäiskö joku sanan, kun vihjeenä on naisten I-osainen uimapuku? Lopuuosaksi sain kini, mutta alkuosa puuttuu - ei siis bikini! Kiitos tiedosta!
2. Eki29.8.2006 klo 12:19
bi = kaksi, mono = yksi
3. Antti Viitamäki29.8.2006 klo 13:38
Oliko Bikinin atolleja siis kaksi?

:-)
4. iso S29.8.2006 klo 14:19
Vain yksi atolli, mutta 36 saarta ja niistä se pommikoesaari oli Bikini Island. Wikipedian mukaan atolli tunnetaan myös nimellä Pikinni Atoll. Sitä se ei kerro onko kyseessä alkuperäisväestön antama nimi vai jonkinlainen pidgin-englantilainen väännös Bikinistä.

Sen Wikipedia kertoo että "navigator and explorer Otto von Kotzebue named Bikini Atoll Eschscholtz Atoll after the scientist Johann Friedrich von Eschscholtz" mutta jättää mainitsematta milloin tämä tapahtui ja miksi kaksiosaista uimapukua ei kutsuta eschscholtzeiksi. Jokainen itse tykönään voi kyllä arvata jälkimmäisen.

Bikinien oma kotisivu
http://www.bikiniatoll.com/history.html
mikä kertoo tarkasti tai ainakin pitkästi bikiniläisten surkean historian ei anna äkkivilkaisulla lisävaloa mutta oma arvaukseni on että nimen alkuperällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa että latinasta tai kreikasta johtuen bi=kaksi.

kaksiosaisia uimapukuja on mielestäni näkynyt elokuvissa ja ilmeisesti tosielämässäkin jo ennen atomipommikokeita, mutta oleellista lienee "roiskeläpän" koko. Vyötärön tienoille ulottuva housuosa ei kuulu bikiniin:

From the American Heritage Dictionary:

bikini n, 1. A very brief two-piece bathing suit worn by women. 2. Brief underpants that reach to the hips rather than to the waist. [Fr. Bikini, an atoll in the Marshall Islands.]
5. ö29.8.2006 klo 14:54
Monokini oli 60-luvun kova juttu. Se oli kuin bikini ilman yläosaa. Ihmettelenpä voiko tavallista naisten uimapukua kutsua monokiniksi.
6. iso S29.8.2006 klo 14:57
Varmaankin voi, mutta viitaten tuohon ylempänä siteeraamaani määritelmään mikä tahansa kaksiosainen uimapuku ei ole bikini joten tavallisen yksiosaisen naisten uimapuvun kutsuminen monokiniksi on niin väärin. Siis: monokini = (niukka) yläosaton.
7. y29.8.2006 klo 15:02
Tässä on sitä 60-luvun muotia

http://www.phinnweb.org/space1999/pic/rudibig1.jpg
8. iso S29.8.2006 klo 15:25
http://www.madehow.com/Volume-7/Swimsuit.html

It was also in the 1930s that women's midriffs were exposed for the first time; in cutouts and eventually in two-piece swimsuits.

Näyttämöllä ja elokuvissa nähtiin rohkeampia virityksiä kuin yleensä käytännössä, mutta Hollywood-elokuvissa alkoi 1930-luvulla purra siveyden sipulien kehittämä Hayes Code. Sen mukaan mm. napaa ei saanut näyttää. Tässä

http://members.shaw.ca/tarz01/weisscarry.jpg

on Maureen O'Sullivan Tarzan-filmissä vuonna 1932 mutta kaksi vuotta myöhemmin asu oli jo paljon peittävämpi. Tuon tyyppisiin muistikuviin vanhoista filmeistä perustuu se käsitykseni ettei bikiniä keksitty samoihin aikoihin atomipommin kanssa. Vapauden ihmemaassa ulkoinen säädyllisyys on niin vahvaa että bikini tuli yleiseen käyttöön vasta 1960-luvulla.
9. Kravattimies30.8.2006 klo 01:23
Kanadalainen bikini piippaa, kun on aika mennä varjoon, mutta australialaisia varoitetaan luottamasta siihen:

http://www.abc.net.au/catapult/news/s1703609.htm

Jutun loppupuolella kerrotaan, että kaksiosainen uimapuku nimettiin virallisesti bikiniksi kesäkuussa 1946. Sen teki ranskalainen autoinsinööri Louis Reard, joka sai suostutelluksi alastontanssijan nimeltä Micheline Bernardini esiintymään luomuksessaan Pariisissa pidetyssä kauneuskilpailussa. Siihen aikaan Yhdysvallat teki atomipommikokeita Bikini-atollilla. Reard uskoi, että uimapuvun aiheuttama innostus olisi räjähdyksenomainen.

Jutun ulkopuolelta: Australiassa thong tarkoittaa varvassandaalia. "Ota thongsit pois, kun mennään sisälle." Monessa muussa maassa se tarkoittaa stringiä, bikiniäkin niukempaa uimaranta-asua.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *