KESKUSTELUT > RISTIKOT > KRITIIKIÄ LAATIJOILLE

2838. kritiikiä laatijoille

pekka11.8.2006 klo 23:22
Mikä se on, kun laatijat ja (perässähiihtäjät) eivät ota kritiikkiä rakentavasti huomioon. ristikot ovat hyvää tiedon ja (kenties aidon (t)) lisääjiä. Sitten he alkavat puolustamaan toistensa virheitä. Tottakai laatijoille sattuu kömmejä, mutta ne voi myös korjata, joko seuraavassa tai sitä seuraavassa julkaisussa, tai sitäkin seuraavassa suoritteessa???
2. JTak11.8.2006 klo 23:39
Aika moni laatija ottaa kritiikin ihan tosissaan.
3. kp16.8.2006 klo 20:21
Kaikkihan on kavereita. Eikä kavereita sorsita
4. RA16.8.2006 klo 21:02
pekka ja kp,
nyt en kyllä ymmärrä, mistä puhutte. Mielestäni tällä palstalla koko ajan ruoditaan ja arvioidaan ja pähkäillään ja ilmoitetaan koetuista virheistä ja korjataan ja taas mietitään ja joskus saivarrellaankin ja kritisoidaan ja ... ristikoissa olleita vihjeitä tai ratkaisusanoja.

Melkein pilkkua myöten.

Ja kuten JTak sanoi, ainakin itse (ratkojana) olen kokenut, että monet laatijat oikeasti muuttavat "juttujaan" palautteen perusteella.
5. Ari18.8.2006 klo 20:23
Millä perusteella laatija valitsee sanoja jotka soveltuvat ristikkoon?
On nimittäin tullut vastaan sellainenkin sana jota google löytää ainoastaan 1 kappaleen (Krypto pelikaani 5/06).
Tämä oli Aulikin tekemä ristikko, joten jos hän lukee näitä niin olisi kiva kuulla kommentti. :)
6. tonimikael18.8.2006 klo 20:35
Esimerkiksi aikaisemmassa suomen kielen virallisessa sanakirjassa "Nykysuomen sanakirjassa" on paljon sanoja, joita google ei löydä yhtään. Käyttääkö niitä vai ei?

Välikommenttina tällainen.
7. Eki18.8.2006 klo 20:39
Juu, samaa mieltä kuin tonimikael. Google kertoo jotain mutta ei koko totuutta yksisilmäisesti.

Kryptoihin haetaan uusia(kin) sanoja, joiden toisaalta tietysti toivoisi olevan tuttuja mahdollisimman laajalle joukolle. Yhteen sanaan takertuminen ei useinkaan tee täyttä oikeutta krypton kokonaisuudelle.
8. jupejus18.8.2006 klo 20:56
Ja minusta taas kryptojen suuri viehkeys on juuri siinä, että siellä voi tulla usein outoja sanoja vastaan. Kryptothan on melko turhauttavia ratkoa, kun alun saa selville. Mutta jos on hyvä krypto, niin sen jännitys säilyy nimen omaan oudohkojen sanojen varassa.

Kryptohan ei ole varsinaisesti sanoihin perustava tehtävä vaan kirjaimiin. Numero vastaa yhtä kirjainta ja idea on löytää numeroa vastaava kirjain, ei sanaa - sana tulee ikään kuin kylkiäisenä mukaan... sekä tottakai... myös tavallaan edesauttaa ratkontaa.

En siis aivan vertaisi keskenään samankaltaisiksi sanaristikkoa ja kryptoa sanojen kohdalta. Mutta mehän olemme erilaisia ja kukin näkee miten näkee asian laidan tai ytimen ; )
9. JPQ18.8.2006 klo 21:07
Ari: mikähän sana se on ? ja löysin paljon ristikko sanakirjoista sanoja joka google löytää 1/0kpl. Joten sanoisin google osumat ei sais olla peruste...
10. Ari18.8.2006 klo 21:15
jupejus: En moittinut tätä ristikkoa huonoksi, mutta siitä tuli mieleen tuo kysymys: Mitkä sanat sopivat ristikkoon.
JPQ: En viitsi paljastaa kun on vielä ratkonta-aikaa jäljellä.
11. kp18.8.2006 klo 21:30
Millä perusteella laatija valitsee sanoja jotka soveltuvat ristikkoon?
Arviolta umpimähkään...
12. Ari18.8.2006 klo 21:45
kp, puhut tietysti vain omasta puolestasi.

Miten muuten noita sanoja voi tulla mieleen laatijoille tehdessään ristikkoa, vai pitääkö olla luonnonlahjakkuus?

Kaikilla tietenkin omat konstinsa mutta kertokoon jokainen omasta puolestaan.
Tiedän erään joka tekee ymmärtääkseni alustavan ristikon tietokoneohjelmalla ja korjailee tämän sitten valmiiksi.
Tällaisella laatijalla on sanavarasto myös koneella.
13. Eki18.8.2006 klo 22:16
Tämä on kovin monipiippuinen juttu ja laatimisen ydinkysymys. Otan vain pari esimerkkiä.

- Mitä pitemmässä ajassa ristikko syntyy, sitä enemmän sen sanoja on mietitty?

Ei välttämättä! Usein laadinta-ajasta yli puoletkin saattaa mennä yhden paikan läpisaamiseen. Huonossa tapauksessa siitä suivaantuneena laatija runttaa ristikon loppuun edes jotenkin säädyllisen laatuisilla sanoilla. Syynä voi olla myös deadline.

Eri laatijoiden laadinta-ajat ovat tietysti myös erilaisia ja lopputulokset vaihtelevat. On todella vaikea asettua (toisen) laatijan asemaan ja miettiä, miten nuokin valinnat ovat syntyneet.

- Mikä tahansa oikea sana on hyvä sana ristikkoon?

Riippuu tilanteesta ja kohderyhmästä. Helpoissa ristikoissa olisi syytä olla vain hyviä tuttuja sanoja. Itse pyrin suosimaan niissä mahdollisimman rikasta suomen kieltä öökkösineen. Joku hankalampikin sana voi päästä mukaan, jos ristävät sanat ovat selviä. Muuten helpossa on tiukempi seula, mutta ei-helpossa voi tulla toisella tavalla rikkaampi sanasto, ilman varsinaisia vaikeita sanoja.

Yllä olevat kommentit pätevät parhaiten kuvaristikoihin. Kryptoissa on hyvinkin erilainen sananvalinta.
14. Ari18.8.2006 klo 22:55
Itselläni kokemusta on lähinnä kryptoista ja siinäkin olen aloittelija.
Krypto pelikaani 5/06:sta olen kuitenkin pystynyt ratkomaan kaikenkaikkiaan 27/29 sekä snadin.
En kuitenkaan tällä väitä että nuo olisivat olleet helppoja, mutta huomasin että Aulikilla oli vaikeampia ristikoita.
Ehkä se johtuu erilaisista sanavalinnoista, ehkä oli sattumaa.
Kummankin ristikoissa löytyi erikoisiakin sanoja joita piti googlettaa, eli varmistaa onko tuo todella oikea sana.
Millä muullakaan voisin "tarkistaa" sanan?
Tässä tullaankin siihen mihin pyrin näillä kysymyksillä:
Kun lahetetään omasta mielestään oikeita ratkaisuja niin ei voi kuitenkaan olla varma oliko se jokin kirjain varmasti oikea.
Tällainen ristikko oli (Sekin Aulikin) jossa oli sanapari joista piti googlettamalla koettaa mitkä sanat olisivat oikeat, ja kryptokymppiin tuli juuri tuo vaihtoehtoinen kirjain.
Valitsin sen kirjaimen jossa näitä sanoja oli enemmän googlella ja joista toinen oli tutumpi.
15. jupejus18.8.2006 klo 23:27
Jos näkeekin, että kryptoissa "leikitellään" joskus oudoilla sanoillakin, niin silti pitäisi olla vieraidenkin kirjaimien kannalta niin, että jokaista kirjainta kohden pitäisi löytyä edes yksikään tutulta ja varmalta kuulostava sana.

Enemmänkin näkisin, että jos outoja sanoja viljellään kryptoissa niin ne pitäisivät koostua noista tutuista, usemmin esiintyvistä kirjaimista.
16. Eki18.8.2006 klo 23:30
Ehdottomasti on tarkoitus juuri kuten jupejus sanoo, mutta ratkojia on moneksi ja google on tavallaan tuonut uuden ulottuvuuden, kun lähes kaikkia kirjainyhdistelmiä löytyy jonkun verran. Siksi se on huono tsekkauspaikka. Ajatus on, että oma pää riittäisi.
17. kp19.8.2006 klo 09:32
Riittääkö kryptossa, että kirjain on pystysanassa ja sen
kanssa vaakaan risteävässä sanassa?
-Minulla on sellainen käsitys, että kirjain pitäisi löytyä kahdessa ihan erllään olevassa sanassa
18. Eki19.8.2006 klo 10:03
Kuka mitkäkin säännöt hyväksyy, mutta minun oppimieni sääntöjen mukaan täytyy olla vähintään kahdessa eri sanassa ja ainakin kerran risteävissä sanoissa. Näin ollen ristikkäiset FAZER ja NIZZA, joissa Nizzan toinen z on piilossa, on minimivaatimus. Mieluummin FAZER ja ZORRO tsetasta ristikkäin ja jossain muualla vielä vaikka piilotsetalla MAZDA. Tuossa tullaan kuitenkin jo vaihtoehtoon. Jos geetä ei ole muualla, FAGER ja MAGDA ovat sanoja. Enää tarvitsee googlata GORRO. Onhan niitä lähes 2 miljoonaa maailmalla ja 33 Suomessa, tosin osumat ovat aika huonoja. Jos krypto on pieni, tsetoja ei ehkä ole millään mahtunut enempää. Onko kryptontekijä ollut huolimaton ja jättänyt liian väljän laatimuksen?
19. Aulikki Nenonen19.8.2006 klo 10:20
Ari pohti kryptossani ollutta sanaa. Kysymys kuului, millä perusteella laatija valitsee sanat ristikoihinsa. Vastaan omasta näkökulmastani. Kuvaristikoissa, piilosanoissa ja kryptoissa on eri perusteet.
Krypto Pelikaani 5/06:ssa on laatimiani tehtäviä 28 kappaletta ja sanoja niissä yhteensä yli 1500 kappaletta, osa tietenkin useammassakin tehtävässä. On vaikea arvata, mikä sana mahtoi kirvoittaa kysymyksen. Myöskin Krypto P:n tehtävien kesken sanavalinta vaihtelee. Pitää olle helposti ja vähemmän helposti ratkottavia tehtäviä.
Jotteivät samat sanat aina toistuisi numerosta toiseen, on yritettävä löytää ennen käyttämättömiäkin sanoja. Saman lehden eri tehtävissä varsinkin pitää välttää erikoisempia kirjaimia sisältävien sanojen käyttämistä useammassa tehtävässä.
Tietokirjoja käytän melko runsaasti sanojen löytämiseen. Ristikkorenginkin erikoisemmat sanat pyrin tarkistamaan jostakin hakuteoksesta, jottei tulisi virheitä.
Vieraita kirjaimia sisältäviä sanoja olen koonnut itselleni varastoon, ettei joka kerran tarvitse niitä tarkistaa.
Uutisistakin saattaa tulla vastaan sopivia uusia sanoja.

Kun tein ensimmäisiä kryptojani Iisakkiin, antoi Matti Lukkaroinen sellaisen ohjeen, että kryptoissa voi käyttää sellaisiakin sanoja, jotka eivät sovellu kuvaristikkoon. Pääasia, että sana on ratkaistavissa. Lähes ainahan sen sisältävät kirjaimet ovat toisaalla tutuissa sanoissa. Kun on se kirjaimen vähintään kahdessa kohdassa esiintymisen sääntö ja toinen risteävässä kohdassa, niin pitäisi sanan kuin sanan selvitä. Jos jollakulla kiinnostusta riittää, voi yleensä etsiä sanalle selityksen jostakin.

Kerronpa vielä, etten koskaan kopioi sanoja muiden laatimien kryptojen ratkaisuista. Sieltähän niitä löytyisi helpostikin. En myöskään googleta kuin aniharvoin tarkistaakseni jotain asiaa. On aivan mahdollista,että kryptoissani on paljonkin sanoja, joita Google ei mainitse kertaakaan. Päätarkoitus on kuitenkin laatia tehtäviä, joita ihmiset pystyvät ratkomaan joskus nopeastikin, mutta toivottavasti joskus päätään vaivaamalla.

Tämä nyt selvityksenä tällä kertaa. Jatketaan toiste, jos on tarpeen.
20. Hyvä kysymys19.8.2006 klo 16:42
Riittääkö kp:n mielestä kaksi piilokirjainta?
21. kp19.8.2006 klo 17:04
Jos kryptoa tuo kysymys koskee, niin kirjaimen pitää (minun
mielestäni)olla sanassa, joka menee jonkun toisen ristiin ja
toisessa sanassa, joka on jossain päin ristikkoa. (voi olla
piilokirjainkin).
22. kp19.8.2006 klo 17:05
-Siis vähintään kahdessa eri sanassa.
23. Hyvä kysymys19.8.2006 klo 17:14
Riittääkö kp:n mielestä kaksi piilokirjainta? (Kyllä/ei)
24. kp19.8.2006 klo 17:34
Ne kaksi piilokirjainta pitää olla eri sanoissa.
- Jos näin on niin kyllä
25. kp19.8.2006 klo 17:39
On siis sama, onko kirjain piilossa vai valossa, kunhan on
vähintään kahdessa eri sanassa...
26. Hyvä kysymys19.8.2006 klo 17:59
Nyt tuli selväksi. Erikoista?
27. Hui_hai19.8.2006 klo 18:12
Lähettäjä: kp 19.8.2006 klo 17:04

Jos kryptoa tuo kysymys koskee, niin kirjaimen pitää (minun
mielestäni)olla sanassa, joka menee jonkun toisen ristiin ja
toisessa sanassa, joka on jossain päin ristikkoa. (voi olla
piilokirjainkin).

----


Lähettäjä: kp 19.8.2006 klo 17:39

On siis sama, onko kirjain piilossa vai valossa, kunhan on
vähintään kahdessa eri sanassa...

---


On siis ilmeisesti aivan sama paistaako aurinko, vai uiko sorsa. kp:n laatimus on erittäin hyvä ellei jopa täydellinen ;-b
28. kp19.8.2006 klo 18:24
Niin sama se onko auringonpaiste, vai vesisade.
Kaikki kelpaa. Nyt tänä kesänä on nyt vähän enemmän ollut
tuota auringonpaistetta.
29. kp20.8.2006 klo 09:53
Hui_hai
Tuossa ajatuksessahan EI ole mitään erikoista.
Kun kirjain saadaan numeron kautta on ihan sama, onko se
piilossa vai valossa. Valossa tietysti olisi parempi. Piilossa oleva tekee (aina) jotain pahaa?

-Siksi kahdessa eri sanassa, koska se kirjain pitää "varmistaa"... että on varmasti sama kirjain....
-Monimutkaista? -Niin sen pitää ollakin.
30. Eki20.8.2006 klo 10:08
Lähettäjä: kp 19.8.2006 klo 17:04

"Jos kryptoa tuo kysymys koskee, niin kirjaimen pitää (minun
mielestäni)olla sanassa, joka menee jonkun toisen ristiin ja
toisessa sanassa, joka on jossain päin ristikkoa. (voi olla
piilokirjainkin)."

Mitä tarkoittaa, että sana menee jonkun toisen ristiin?
31. Hui_hai20.8.2006 klo 10:13
kp: minusta on periaatteessa sama saadaanko kirjaimet piilokirjainten kautta vai risteävistä sanoista. Minusta on huvittavaa, että ensimmäisessä kommentissa ilmoitit, että kirjaimen pitää olla osa vähintään kolmea sanaa. Heti perään ilmoitit, että kahdessa sanassa riittää:) Luulisin tarkoituksenasi olleen sanoa, että kirjain pitää olla kahdessa eri paikassa, mutta mihinkäs se tie johtikaan joka oli kivetty hyvillä aikeilla;)

Monimutkaistako? Ei toki, minusta kryptojen logiikassa ja säännöissä ei ole mitään monimutkaista ja ei ole edes tarkoitus olla. Paitsi ekstrahypervaikeissa sellaisissa tietysti;)
32. kp20.8.2006 klo 10:15
Mitä tarkoittaa, että sana menee jonkun toisen ristiin?
Pystysanassa/vaakasanassa on esintyy se kirjain, josta vaakasana/pystysana menee sen sana yli. Eli ristiin.
33. Eki20.8.2006 klo 10:18
"Pystysanassa/vaakasanassa on esintyy se kirjain, josta vaakasana/pystysana menee sen sana yli."

Monimutkaista? Niin sen pitääkin olla? Että asiasta ei tulisi koskaan selvyyttä?
34. Taata20.8.2006 klo 11:18
Kun menee yli, niin täytyy kuitenkin hipaista tasoa, jolla on
risteävä sana? Vai pitääkö olla voimakkaampikin kosketus?
Pelkkä ylilento ei kuitenkaan riitä, vaikka katsottaisiin suo-
raan yläpuolelta? Kryptot ovat kaksiulotteisia pääsääntöi-
sesti?
35. Nippe20.8.2006 klo 14:07
"-Siksi kahdessa eri sanassa, koska se kirjain pitää "varmistaa"... että on varmasti sama kirjain...."
Rautainen ammattilainen,niinhän se oli?
36. kp20.8.2006 klo 14:19
Taata
Ylilento eikä pelkkä hipaisu riitä.
Esim. fosfori (pystyyn) ja mafia (vaakaan) Ja tässä tapauksessa, jonkun muunkin kanssa risteävä, jossa on
F-kirjain.
37. kp20.8.2006 klo 14:32
Nippe
Ei minun pidä mitään varmistaa...
Ratkoja voi näin varmistaa sen kirjaimen....
38. Eki20.8.2006 klo 16:16
Minusta sinulla, kp, on edelleen päällä kaksi ristiriitaista väitettä krypton perussäännöstä. Oma vakaa kantani on, että kaksi piilokirjainta ei riitä yhden kirjaimen osalta - siis perussääntönä. Yksittäisenä tapauksena, joka on tarkkaan harkittu, se voi menetellä, ei siinä usein jää vaihtoehtoa, varsinkin jos kirjaimista useimmat ovat jo eri numeroilla. Arin esittämät ongelmat ovat kuitenkin todellisia ja niistä pääsee vain panemalla tarpeeksi tuttuja sanoja kaikilla kirjaimilla riittävästi.

Tietysti jokainen lehti ja kustantaja voi tehdä säännöt tavallaan ja antaa laatijan livetäkin niistä halutessaan.
39. kp20.8.2006 klo 16:56
Minä sanoin tai olin sanovinaan:
Kaksi piilokirjaintakin (samaa kirjainta) käy, jos ne ovat kahdessa eri sanassa.
Sanojen ei tarvitse olla aukiossa. Voi olla, mutta ei tarvitse
olla.
40. kp20.8.2006 klo 16:59
Eli tarkoitan, että kirjain esim. K, pitää löytyä kahdesta sanasta, ei ole sillä väliä, jos nuo koot ovat kaikki piilossa...
41. Jaska20.8.2006 klo 18:55
Kyllä sillä vaan on väliä, jos K:n paikalle sopii muukin kirjain, joka ei esiinny muualla kryptossa. Esim. KAHELI ja RUKA (K:t siis piilossa) sekä KAMELI ja RUMA.
42. Jaska20.8.2006 klo 18:58
P.S. Piti sanomani, että kumpaakaan (K ja M) ei esiinny muualla kryptossa. Käytännössä tilanne on tietysti mahdollinen vain harvemmin esiintyvillä kirjaimilla.
43. JTak21.8.2006 klo 08:06
Mikä sama kirjain kuuluu näihin kuvitteellisten kryptosanojen piilokirjaimeksi?
A_UA
_UANT

Samaa kirjainta ei esiinny muualla kryptossa. Varmaan ratkaisuun täytyisi tietenkin tietää, mitkä kirjaimet on käytetty. Käytetty on: ACEFHIJKLMNOPRSTUVWXYÅÄÖ
44. kp21.8.2006 klo 08:12
Tiedän.
Siis koko jippo oli tuossa minun jutussa se, että kaikki kirjaimet voivat olla vaikka piilossa , muttta ei tarvitse olla.
Toinen sana varmistaa, että onko kirjain sama, mutta jos
ei varmista, mutta kuitenkin laatija voi katsoa sen niin, että se kuitenkin varmistaa, voi näin tehdä.
45. Eki21.8.2006 klo 08:14
Google puoltaa oikean lisäksi hyvin kirjaimia B ja G. Myös Z saa osumia, Mutta Zuant näyttää aika epämääräiseltä.

Ei ole kryptonlaadinta kuin ennen.
46. kp21.8.2006 klo 08:25
Tuo tilanne tulee melko harvoin. Muttta tulee, jos aukiot
loppuvat ja kirjaimia halutaan vielä.
47. kp21.8.2006 klo 08:26
Mutta sanasta nyt joutaisikin tuo tee piiloon.
48. JPQ21.8.2006 klo 08:35
Toivotaan että sana paljastuu kun aika on ummessa kuin ummetus...:)
49. Eki21.8.2006 klo 08:40
Kryptossa pitää olla jokaista kirjainta vähintään kaksi kappaletta ja ainakin toinen niistä kahden sanan risteyksessä. Säännöstä voi poiketa, jos...
50. JPQ21.8.2006 klo 10:00
Eki: musta jos tarkoittaa äärihädässä ja jos ratkaisu on yksiselitteinen. Kuten jo joskus sanoinkin oliko tämä ketju vai ei kantani.
51. Jaska21.8.2006 klo 17:56
JTakin puuttuvaksi kirjaimeksi sopii ainakin Q. Aqua on ristikkoharrastajalle varmasti tuttu, ja Ristikkokirjastakin löytyvän Mary Quantin siunattu keksintö on ilahduttanut jo kolmea miespolvea...
52. JTak21.8.2006 klo 18:38
Itse asiassa siihen sopii B, D, G, Q ja Z. Suurin osa huonoilla sanoilla, mutta sopii kuitenkin.
53. Eki21.8.2006 klo 21:14
Tuon D:n tosiaan missasin. Adua on tuttu jopa ristikoista.
54. Jaska21.8.2006 klo 22:29
Mikähän sille mahtoi olla vihje? Miten olisi VARO TASAPELISSÄ?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *