KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 5.8.

2827. IS Kovis 5.8.

Eki5.8.2006 klo 12:24
Annan yleensä muiden aloittaa ja hoitaa näiden kovisten puheenvuorot, mutta tämä Toni Pitkälän ristikko kannattaa nostaa esiin. Älköön kukaan vihjailko sen erikoisuudesta/erikoisuuksista, tämän enempää kuin minäkään, ennen vastausajan loppumista.

Liikaa visaisuutta pelkääville (●●●) tuohon voisi melkein panna miinuksen perään, juju on muualla kuin ylenpalttisessa vaikeudessa.

Jos tässä ristikossa aluksi tuntuisi olevan paljonkin kritisoimista, kannattaa katsoa homma ensin loppuun saakka ja sitten tokaista vakaa mielipiteensä. Tämän ristikon laadintaan on nimittäin käytetty aikaa selvästi enemmän kuin tavallisesti.
2. mor5.8.2006 klo 17:34
Hieno oli ja hatunnoston arvoinen!

En puutu nyt ristikon spesiaaliluonteeseen. Nostan vain esille pari mainiota vihjettä:

SANA SIELLÄ JA TÄÄLLÄ on ihan hulvaton!
Samoin V:LLÄ LASTENKIN HARRASTAMA.
LAULANUT KLANIPÄÄ oli yllättävä.
Pääkuvan lauseen loppuosan laitoin ensin väärässä muodossa ja se aiheuttikin pähkäiltävää!

Yksi ainoa nimi piti tarkistaa Googlesta, muuten ihan selviä sanoja!

Jatketaan sitten myöhemmin.
3. arjatuula5.8.2006 klo 17:40
Vierestä kuunneltua, kun mies täyttää ko ristikkoa:
"... mm..krhmm....hehheh..... no kaikkea se keksiikin... hmph .. janiinpä tietysti...hahhahh..."
Jään mielenkiinnolla kuuntelemaan työn etenemistä.
Itse en ole uskaltanut vielä vilkaista.
4. RA5.8.2006 klo 20:28
No jopas oli kerrassaan hienon ja hauskan! ristikon Toni (taas kerran) pykännyt. arjatuulan miehen kanssa ajatukseni ja äännähdykseni olivat hyvinkin samanlaiset. :-)

On se vaan ratkojana hauskaa ja virkistävää, kun ideat, teemat, vihjeet ja sanasto(kin) vaihtuu;

Tässä ristikossa on monta todella harvoin ristikossa esiintynyttä ratkaisusanaa, esim.
- ILMAN VÄLIRAHAA (8)
- ILMAN MUUTOSTA (7)
- TUUTTIMAISIA (6)

morin "mainio vihje"-listaa jatkan parilla:
- ALKOHOLIN KERA, EKA V:NÄ KOTKALLA (aika ketku!!) (6)
- VERBI AJANKOHTAISESTA? (6)
- JÄÄVÄT JÄLKEEN VAIN HETKEKSI!
(lähentelee jo neroutta :-) (5)

Pari narinaa:
- ÄÄNEN NOUSEMISESTA -vihje ei ajatuksellisesti toimi kovin hyvin, vaikka onkin sinänsä helppo (teknisesti) keksiä, että mitä sanaa haetaan
- Tonin käyttämässä fontissa V- ja Y-kirjaimet ovat hyvin samannäköisiä. En ole ennen huomannutkaan, kun kirjaimet ovat (kai) selvinneet automaattisesti sanayhteydestä, mutta nyt hain pitkään jotakin, joka sopii vihjeeseen
KEITTÄMI_ _ _ _ VIN

Vaikka piti hakea jotakin, mikä sopii vihjeeseen
KEITTÄMI_ _ _ _YIN.

Narinoista huolimatta yksi vuoden parhaita, kiitos!
5. arjatuula5.8.2006 klo 22:14
Kitokset Tonille myös täältä. Uskalsin itsekin tarttua kynään, koskapa sohvalta ei kuulunut " .. !!@###..", vaan tyytyväinen hyminä jatkui.
Yhden virheen tein ja RIISTÄÄ meinasi jäädä arvoitukseksi, mutta luovutin ja lunttasin siipalta :-)
Ehkä 2½ olisi riittänyt, mutta tulkoon puolikas siitä kun oli niin veikeä.
6. lp6.8.2006 klo 11:48
Kiitokset Tonille! Oli tosi mielenkiintoista puuhaa ja samalla taas kerran mietin, miten rikas kielemme onkaan ja kuinka upeat laatijamme meitä ilahduttavat.
7. ripa6.8.2006 klo 13:31
Oot sie Toni kyllä tosiaankin huippusälli!! Hieno ristikko jota ratkoessa suupielet venyivät korviin useampaan kertaan. Lisäääääääääää!!!!! :)
8. Eki6.8.2006 klo 16:45
Nyt on sen verran suitsuketta ilmassa, että täytyy hönkiä pientä mainosta. Tonilla on huikea sivun visainen ristikko tulevassa Punaisessa Pelikaanissa. Se pesee mennen tullen Ekin ja Kärkkäinen Helin viimeisen aukeaman, jossa tosin on söpöimmät pääkuvat. Luukkalalla on Tonin vieressä kyllä aika makea juttu kans. Ja on niitä muitakin.
9. Jaska6.8.2006 klo 23:23
Kiinnostavaa nähdä, mitä rotua Eki pitää söpönä.
10. Juha N7.8.2006 klo 01:59
Mielettömän hyvänmakuisia sanoja! Esim nämä: HYÖTYY IHMISASUNNOISTA ja HÄIRIKÖLLE. Muuten kiittelen samoja pointteja kuin mor ja RA.

Yhdessä vihjeessä lienee virhe: APEIN (en ole niin mielin kielin etten tästä mainitsisi...).
11. Jaska7.8.2006 klo 10:46
Häh? Ekanismein parempi?
12. Eki7.8.2006 klo 10:48
Kyllä Juha taitaa olla oikeassa. Vaikka tuota vastaavaa vihjettä täällä yhdessä kehuttiin, niin kieli ei nyt sanonut joukollakaan oikein. APIN olisi oikeampi!?
13. ö7.8.2006 klo 11:19
Tästä ristikosta huomasi selvästi, että sanastolla on suuri merkitys ratkontakokemukseen.
14. Jaska7.8.2006 klo 11:39
Sopesta mallia.
15. Jaska13.8.2006 klo 23:05
Ekin varoitukset ja niitä seuraavat kommentit (kiva juju ym.) herkistivät tietenkin valppauteen, kuinka pian keksin sen. Kun pääkuvan eka sana oli helposti keksittävissä (!) ja apuja tuli nopeasti sen alapuolelta, arvoitus ratkesi kymmenkunnan sanan jälkeen. Sen jälkeen täyttäminen sujuikin 2,5-vauhtia ilman koviksille ominaisia pitempiä järjenjuoksu jumissa -taukoja. Aikaa olisi varmasti kulunut paljonkin enemmän ilman Ekin varoitusta, JOS ei kukaan salamaratkoja olisi höläyttänyt keksintöään julki. Todennäköisesti näin olisi kuitenkin tapahtunut.
Vaikka ratkojan tehtävä helpottui, laatijan urakka on ollut sitäkin hikisempi. Ainakin normaalia pitempi, kuten Eki huomautti. Pitkälältä vakuuttava taidonnäyte, kuten tämän kokoinen (tai mahd. isompi) takavokaaliton ristikko aina pakosti on. Olisinkohan törmännyt vastaavaan tätä ennen kahdesti. On luultavaa, että tähän ei pysty kovin monta laatijaa; varpaita tuskin tarvitsee ottaa avuksi!? Kokeilkaapa normaalien liukuhihnataituritkin, mutta saatte käyttää korkeintaan 10 prossaa tämän ristikon sanastosta!
Mainioita vihjeitä on yllä jo ruodittu, niitä kehuja voi mieluusti säestää. Tavallaan on kuitenkin sääli, että ehkä nerokkain vihje SANA SIELLÄ JA TÄÄLLÄ meni tavallaan hukkaan, ratkaisusana avautui teeman tietäen turhan helposti. Normaaliristikossa se olisi taatusti ollut ratkojaa höpläyttävämpi ja toisaalta riemastuttavampi. Nyt sitä ei voi siinä enää käyttää tämän ratkojasukupolven aikana... Onkohan koskaan ennen ristikon ratkaisusana ollut tarjolla näin piilosanamaisesti, oikeastaan "avosanamaisesti" suoraan vihjeestä luettavaksi?
Ristikon 99 sanan keskipituus on 5,96 jakaumalla 4/24, 5/31, 6/15, 7/9, 8/9, 9/4, 10/3, 11/1, 12/2, 13/1. Myös piiloruutuprosentti 9,06 teeman huomioonottaen huipputasoa. Avaruus hyvää keskitasoa 82,52. Vokaali - konsonanttijakauma ristikon 309 kirjaimesta oli 150 - 159, prosentit noin 48 - 52. Se on normaaliristikon keskitasoa. Tässä tapauksessa ei "vokaalivoitto" olisi ollut yllätys, ja se olisi toteutunutkin hieman runsaammalla verbistöllä & partisiipeilla. Ristikon arvoon asia ei toki vaikuta. Ylipäätään laadinta lienee helpointa vokaalien ja konsonanttien noin fifty-fifty -rakenteella. Selvä konsonanttienemmistö, sanotaan jakauma 60 - 40 prosenttia, olisi laatijalta aika huima taidonnäyte.
Pitkälän erikoisen vokaalit jakautuivat seuraavasti: E/27, I/48, Y/16, Ä/54, Ö/5. Ä:n ja I:n sijat vastaavassa ristikossa voisivat olla toisinpäinkin, muuten järjestys olisi melko varmasti sama.
Yhdestä väärästä instruktiivitaivutuksesta APEIN oli jo juttua. Onko oikein sakottaa siitä, kun en sitä itsekään huomannut ennen kuin huomautettiin? No kyllä, en kai minä ole vastuussa Pitkälän virheistä? Arvosana 10-.
16. Jussi14.8.2006 klo 11:20
Mua jäi vaivaamaan sen APEIN kanssa ristissä ollut sana johon vihjeenä oli jotain että näyttelijä jolla omassa maassaan pitkä häntä tms. Sher?
17. mor14.8.2006 klo 12:27
Jussi >

Vihje oli NÄYTTELIJÄ, KOTIMAASSAAN PIENI HÄNTÄ!

Ratkaisuhan oli Sher, jossa S on se pieni ja her on häntä näyttelijän omassa maassa eli hänen omalla kielellään.
Häntä on tässä tapauksessa siis pronomini eikä substantiivi.
18. ö14.8.2006 klo 13:55
Kyseessä on ilmeisesti Antony Sher, tunnettu näyttelijä, 37 osumaa suom.kiel. Googlella. Ei kylläkään ole häntä (her), vaan jotakuta muuta henkilöä.
19. Jussi14.8.2006 klo 15:44
Niin siis pieni tietenkin. Sitä minä ihmettelin että haettiinko tässä Cheriä kun kerran naispuoleinen henkilö tuntui olevan haussa.
20. totoro14.8.2006 klo 17:42
Sheriä ihmettelin minäkin. Olen sitä mieltä että ainakaan tämä Antony Sher ei ole kuuluisa näyttelijä (kun taas jokin aika sitten keskusteltu Lillian Gish on sentään legenda). Taitaa olla vaan näitä hienoja Google-löytöjä.
Seuraavaksi tietenkin kaikki jotka tiesivät tämän kyseisen Sirin luettelevat hänen parhaat saavutuksensa valkokankaalla ja Royal Shakespeare Companyssä. IMDB:tä ei saa käyttää, Toni voi aloittaa.
21. apein appi14.8.2006 klo 18:22
Appi-sanan instruktiivimuotoja ovat sekä "apein" että "apin". Instruktiivi vastaa kuitenkin kysymyksiin "miten, millä tavoin", eikä näin ollen ole oikea sijamuoto vihjeeseen, jonka ratkaisusana on "häät". Tässä(kin) tapauksessa olisi laatijan pitänyt käyttää joko komitatiivia "app(e)ineen" tai keksiä toisenlainen vihje.

Instruktiivin käyttö sellaisessa ilmauksessa kuin "varustettu jllak" ei aina ole luontevaa. Häiden "varustaminen" apeilla (t. apein) ei kuulosta hyvältä, sen sijaan armeija voidaan kyllä varustaa aseilla (t. asein). Tällöinkin verbin pitäisi olla vihjeessä, useinhan se jätetään elliptisesti pois. Merkitys voi kuitenkin muuttua, tässä esimerkki:

varustettu asein -> armeija

mutta:

asein -> ammunta
22. mor14.8.2006 klo 18:44
Mielestäni vaikeissa ristikoissa voi aivan vapaasti käyttää myös "virheellisiä" sijamuotoja ja "vajaita" vihjelauseita. Vihjeen vaikeushan piilee juuri usein tuollaisissa monimerkityksellisyyksissä. Usein vielä niin, että ratkoja "johdatellaan" ajattelemaan asiaa ensin joltain muulta kantilta.

Toistan vielä, että tämä on hyväksyttävää vaikeissa ristikoissa. Helpot ja helpohkot ovat asia erikseen.
23. Jaska14.8.2006 klo 19:36
Apein appi ottaa asiat liian dogmaattisesti. Instruktiivi kelpaa ja sitä käytetään myös merkityksissä olla mukana, liittyä johonkin, jonkun avulla, käyttäen jotakin jne. Apet ovat kyllä häissä mukana sikäli kuin kynnelle kykenevät, vai mitä? Ristikkovihjeissä instruktiivin etuna on myös (yleensä) lyhyys ja usein harhautusmahdollisuus, jos vihjeen voi tulkita genetiiviksi tai superlatiiviksi.
24. hevosetkin appeineen14.8.2006 klo 22:11
Instruktiivi ei ilmaise mukana olemista, komitatiivi (minkä kanssa, mitä/mikä mukana?) ilmaisee.
25. Jaska14.8.2006 klo 22:36
Miten niin ei ilmaise mukana olemista? Onhan esim. kirjoituksesi mukana uusi nimimerkki. Jatkoit diskurssiasi uusin nimimerkein.
26. Juha N15.8.2006 klo 00:54
apein appi: "Appi-sanan instruktiivimuotoja ovat sekä 'apein' että 'apin'.

Mistä lähtien? Onko taivutuskaavasta annettu tämän sanan osalta poikkeus? Toistaiseksi pidän muotoa 'apein' vain kielioppivirheenä. Korva hämääntyy tässä useista syistä. 1. 'Appi'-sanaa käytetään aika harvoin. 2. Jos käytetään, niin ei aina taivuteta (= muodossa 'appiukko'). 3. Jos taivutetaan, niin ei monikossa (harvalla on enemmän kuin yksi appi). 4. Jos taivutetaan monikossa, niin korva lainaa helposti väärän taivutusmallin sanalta 'nappi' (tai 'ase'). Oikean mallin saisi toki sanalta 'sappi', mutta kun sitäkään ei juuri käytetä monikossa. 5. ppi-, kki- ja tti-loppuisista sanoista valtaosa taipuu kuten nappi, mikä lisää riskiä käyttää väärää taivutusta.

apein appi, samalla logiikalla 'ovi'-sanalla pitäisi olla kaksi sallittua instruktiivimuotoa, 'ovin' ja 'ovein'.


mor: "Mielestäni vaikeissa ristikoissa voi aivan vapaasti käyttää myös 'virheellisiä' sijamuotoja---."

Oletpas sinä liberaali. Itse kannatan mitä tahansa eksytteitä paitsi en epäkieliopillisia. Ei Tonikaan tätä väärää muotoa tahallaan käyttänyt, toivon. Lapsus mikä lapsus.
27. sinkkukin apetta15.8.2006 klo 13:01
Jaska, "uusin nimimerkein" ilmaisee tapaa (miten diskurssia jatkettiin?), ei mukana olemista. Jatkan uusine nimimerkkeineni...

Juha N, lainaus Kielitoimiston sanakirjasta:

appi7*B (taivutus monikossa: appien, appeja t. appia, apeilla t. apilla jne.) puolison isä.

yks. nom. appi
yks. gen. apen
yks. part. appea
yks. ill. appeen
mon. nom. apet
mon. gen. appien
mon. part. appeja, appia
mon. ill. appiin, appeihin

"Appi" taipuu kuten "ovi", mutta monikossa myös kuten esim. "nappi". Tämän vuoksi appi-sanalla on siis kaksi mahdollista instruktiivimuotoa, "apin" ja "apein" (vrt. "ovin" ja "napein").
28. Jaska15.8.2006 klo 15:27
Nyt olisi sinkun korkea aika tilata aika sanonkoma kelle. Appi monikossa apit?? Monikon essiivissä appeina?? Nauttikohan Hannibal Lecter paljon appeja appeina hiukopalaksi. Instruktiivilla voi ilmaista myös mukana olemista. Saisiko olla hampurilainen kaikin maustein (kaikilla mausteilla muuten svetisismi)? Mausteet tulevat siis hampurilaisen mukana. Joko meni perille? Sitkeyttäsi kyllä ihailen...
29. tonimikael15.8.2006 klo 15:34
Näyttäisi tuo appi-sanan taivuttaminen monikon joissakin sijamuodoissa olevan mahdollinen kahdella tavalla. Mutta mitkä sijamuodot? Kielitoimiston sanakirjahan ei anna kuin muutaman esimerkin. Kuka olisi niin viisas tulkitsemaan noita esimerkkejä (jonkin muun esimerkin avulla?), että saa varmasti oikean vastauksen tähän instrukstiivi-sanalle-appi-kysymykseen?
30. Juha N15.8.2006 klo 18:55
sinkkukin apetta, kiitos tiedosta.

Taivutuskaavaan on siis annettu tämän sanan osalta poikkeus. Itse asiassa sama tieto olisi ollut Pesosessa (Kielosta minulla ei ole). En vain ymmärtänyt katsoa.

Toni ei siis tehnyt virhettä, vaan muotoili vihjeen tieten tahtoen tuollaiseksi: hämäävän hauskaksi. Tyhmä minä :)
31. Jaska15.8.2006 klo 20:50
Jaha, instruktiivi apein on siis myös oikein (mutta ei helvetissä essiivi appeina!), ilmankos korvani ei hälyttänyt. Ristikon arvosana onkin siten 10 - - = TAYSI KYMPPI! Muuten ö:n ja Jussin huomio SHERistä. Vihje PIENI HÄNTÄ ei siis ole virhe. Tämän Antonyn naisjutuistahan juorutädit/sedät eivät ole kirjoittaneet rivin riviä. Syy kyseisten saavutusten puuttumiseen on tietysti juuri se!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *