KESKUSTELUT > RISTIKOT > TODELLISTA KEHITYSHALUA

2816. Todellista kehityshalua

Eki2.8.2006 klo 08:50
Sanaseppojen kesäpäiville on muodostunut tavaksi, että useampi kuin yksi laatija tuo ristikkonsa sinne kanssaseppojen ratkottavaksi.

Moni siellä nyt ajattelee, että siinä se hymistely löysi juuri absoluuttisen lakipisteensä.

Tilanne on aivan päinvastainen. Laatija suorastaan janoaa kuulla ratkojilta, mikä vihje ei toimi sataprosenttisesti. Ratkojat myös kommentoivat mielellään, kun laatija sitä vakuutavasti pyytää. Yhdessäkin sitten pohditaan, mikä vihje olisi parempi. Kyseessä voi olla sanajärjestys tai sanan lisääminen alkuun tai kokonaan uusi vihje, ehkä hyvä piirrosidea.

Etenkin visaisten ristikoiden vihjeet saavat joka kesäpäivillä nytkähdyksen eteenpäin, ainakin monien paikalla olevien ajatuksissa. Sekä ratkojat että laatijat oppivat jotain vihjeistyksestä, vaikka ovatkin "eri puolilla aitaa". Ratkojan ei normaalisti tarvitse osata rakentaa vihjeitä eikä laatijan tarvitse olla huippuratkoja. Kesäpäivillä nuo roolit menevätkin sekaisin ja siellä ollaan "kuin yhtä perhettä", vaikka oltaisiin joistakin asioista eri mieltäkin.
2. Ari2.8.2006 klo 14:55
Historian siipien havinaa:
Maailman ensimmäinen sanaristikko: http://thinks.com/crosswords/first2.htm

Suomen ensimmäinen sanaristikko julkaistiin Suomen Kuvalehdessä 7.2.1925. Tuon historiallisen tehtävän laatija on vieläkin hämärän peitossa. Tiedetään, että hän oli nainen, joka käytti nimimerkkiä Suometar ja lähetti tehtävän Lontoosta. http://www.sanasepot.fi/esite.html

Kehityskeskustelua ollut ennenkin: http://www.sanaristikot.net/ristikot/nayta_flash.p hp?file=vanhat/05/ev01&s_posti=
Mitä ratkojat tykkäävät tästä tänä päivänä?
Osa vihjeistä taitaa olla jo niin vanhentuneita että on vaikeaa löytää ratkaisua, vai onko?
Mitä mieltä laatija itse on tästä ja mitä muuttaisi nyt,
vai onko hyvä näin?
Mielenkiintoinen löytö tuo kuitenkin.

Onko muilla laatijoilla esittää omaa ensimmäistä ristikkoa?
4. Teppo3.8.2006 klo 07:54
Mitä, jos sinne "yhteen perheeseen" tulee tämmöinen jäsen?

http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhm a=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1720&alku=690&t=k 1

Miksi Eki antoi saman ensimmäisen ristikkonsa linkin mutta vähän erilaisena?

Mitä minä vielä kyselisin?
5. Eki3.8.2006 klo 08:20
Vastaus kohtaan 2.

Kappas, en avannut Arin linkkejä enkä huomannut hänen löytäneen jo ristikkoni.
6. kp3.8.2006 klo 08:59
Lähettäjä: Teppo 3.8.2006 klo 07:54


Mitä, jos sinne "yhteen perheeseen" tulee tämmöinen jäsen?
Teppo hyvä. Tämä perheen jäsenen aikomus ei olekaan aikomus ängetä perheeseen.

-Oli säe, jossa mainittiin, että "kaiken kansan kuvaristikot"
ovat 50 vuotta.
7. Teppo3.8.2006 klo 09:10
Eikö "tämmöisiä" ole muita? Oletko ainutlaatuinen lajissasi, kp? Tämmöistä tilannetta vain tarkoitin. -Että joku onkin ihan toista mieltä ja toteaa toiselle, että et sinä osaa laatia sellaisia, mitä kansa haluaa.
8. Eki3.8.2006 klo 09:22
Tuskin kesäpäivillä kukaan kehtaisi avoimesti päin naamaa kenellekään sanoa, ettei toinen osaa laatia. Pienempien yksityiskohtien ruotimiseen sen sijaan on avoin mieli niin palautteen antajilla kuin sen pyytäjilläkin.
9. kp3.8.2006 klo 09:30
Teppo hyvä..
-En minä tuollaista sano.
-Sanoin, että kuvaristikot täytti 50 vuotta. Kerroin minkälaisia
ne ovat. Kerroin, että kaikesta "purnauksista" huolimatta ne
voivat hyvin.
-En ole sanonut, että kukaan muu kuin minä osaisi tehdä niitä....
10. Teppo3.8.2006 klo 09:37
En minäkään sanonut, että sinä kp olet sanonut, että kukaan muu ei niitä osaa tehdä, mutta jotenkin tuntuu, että toisille kirjoittajille et tuossa keskustelussa paljoa arvoa anna.

"Ja kaikkein huvittavinta tässä on se, että toisella
puolella on ehkä kolmekymmentä ja toisella puolella yksi...

Ja siitä huolimatta ne kolmekymmentä ovat ihan
paniikissa...."
11. kp3.8.2006 klo 09:39
... Joskus minulle tulee tuo kuva. Mistähän se johtuu?
12. Eki3.8.2006 klo 09:47
Kannattaa ehkä vielä korostaa, että alustuksessa kertomissani tilanteissa on mukana edustajia ainakin sekä kahdesta Suomen ehdottomasti suurimmasta ristikkolehtitalosta että yhdestä pienemmästä (joka viimeinen viittaa meikäläisen päätoimittamiin lehtiin).
13. Teppo3.8.2006 klo 10:00
Ehkä kannattaisi kp olla hieman avoimempi muillekin mielipiteille, nyt kun ristikkosikin keräävät pelkkiä kehuja.
14. tjn3.8.2006 klo 10:09
Eki aloitti hyvän säikeen ja yllä klo 09.22 asetti sanansa tavalla, joita soisin meidän kaikkien pureskelevan, itse kukin tykönänsä.

"Tuskin kesäpäivillä kukaan kehtaisi avoimesti päin naamaa kenellekään sanoa, ettei toinen..."

Ellei kesäpäivillä "avoimesti päin naamaa" niin miksiköhän sitten täällä netissä? Täällä voisi odottaa jopa korkealaatuisempaa ja sivistyneempää kielenkäyttöä ja dialogia, kun on tavallaan aikaa harkita sanomisiaan.

Esimerkiksi omaa osallistumistani "Todellista kehityshalua" -keskusteluun häiritsee "instrumenttien" puute. Olen näkevinäni sen myös syyksi moneen täällä käytyyn eipäs-juupas "väittelyyn". Ristikkoalan termistöä pitäisi edelleen kehittää siten, että kaikki tietävät mistä puhutaan. Esimerkiksi "hyvästä ristikosta" on todella vaikea keskustella syvällisesti, koska hyvän ristikon kriteerit ovat perin monisyisiä, henkilökohtaisiakin ja paikoitellen vaikeasti määriteltäviä nykyisillä instrumenteilla eli termeillä, "säännöillä", vakiintuneilla tavoilla ja menetelmillä yms. kutyymeillä.

Tätä taustaa vasten nostan hattua esim. Tepon pyrkimyksille käynnistää luovaa keskustelua tärkeistä ristikkokysymyksistä.

Pointtini havainnollistamista varten lainaan tunnetusta viisauden kaivosta tähänkin (mielestäni) sopivan toteamuksen:
"Jokaisen teorian ensimmäinen tehtävä on sekaannusten ja sotkeutuneiden käsitteiden selvittäminen. Vasta sitten, kun on sovittu nimityksistä ja käsitteistä voidaan toivoa, että pystytään etenemään asioiden selkeään ja helposti ymmärrettävään tarkasteluun.
Jos joku pitää tätä kaikkea tyhjänpäiväisenä, hän joko ei hyväksy lainkaan teoreettista tarkastelua tai sitten hänen älynsä ei vielä ole joutunut tuskailemaan niiden sekoittuneiden ja sekoittavien, tyydyttävään päämäärään pääsemättömien, toisinaan laitteiden, toisinaan mielikuvituksellisten käsitysten kanssa, joita me sangen usein saamme kuulla ja lukea, koska tieteellisen tutkimuksen henki on toistaiseksi vain harvoin levollisesti tarkkaillut näitä aiheita...." (Carl von Clausewitz)

Kesäpäivillä voisi olla hyvä tilaisuus "naamatusten" keskustella, miten hyvin ristikkoteoriamme täyttää tällä hetkellä von Clausewitzin kriteerit.

Vaikka sotatieteilijää siteeraan, rauhanpiippua polttelisin jos jotakin polttelisin.
15. Eki3.8.2006 klo 10:42
Livekeskustelussa termitkin ovat helpompia. Jos toinen ei tajua, hänelle voidaan selvittää asia vuoropuhelulla. Samoin vihjeille on helpompi hakea optimaalisuutta. Laatija voi tietysti puolustaa vihjettään, esittää sen eri puolia ja joskus toimia ratkojan mielipiteen vastaisesti, mutta tietääpä silloin, että yksi ratkoja olisi halunnut vihjeen toisin.
16. RA3.8.2006 klo 20:01
Olen samaa mieltä kuin Eki aloitusviestissään
(hym-hym-hym :-):

Kesäpäivien (ja ajoittain täällä joissakin säikeissä, esim. IS KOVIS-jutuissa) laatija-ratkojapohdinnat ja -ideoinnit ovat erittäin mielenkiintoisia ja antoisia. Kysymys ei oikeastaan ole edes mistään palautteenannosta ratkojalta laatijalle, vaan tasaveroisesta ideoinnista, miten monella lailla ko. sanaa voisi vihjeittää ja millä lailla (mikä hyvää-mikä huonoa) mikäkin vihje toimii. Jokainen saa tuoda asiaan oman näkökulmansa ja sillä lailla kaikki saavat ideoita.

Kesäpäivillä mukana olleet ammattilaatijat (tai liki ammatti-) eivät linnoittautuneet keksimänsä idean taakse, vaan ihan selvästi halusivat keskustella tekemisistään ja vihjeittämisistään. Me muut huomasimme tämän ja hetkessä oli hyvä ideapalaveri koolla. Todella hauskoja keskusteluja.

Sanaseppojen kesäpäivien toinen "harvinainen herkku" on ollut mahdollisuus seurata laatijoiden laadintaa. Joku joskus täälläkin on jotakin laadintaan liittyvää kysynyt, mutta koko ristikon syntymisen seuraaminen laatijakommentteineen (miksi tämä sana, miksi ei tuo toinen... jne.) on asia, johon tuskin koskaan kyllästyn. Luovat prosessit ovat luovia prosesseja.

[Inhimillisen erikoinen ja sitä kautta hauska kokemus oli myös se, että guru Pekka Joutsi oli pitkän kesälomansa johdosta niin "kesäterässä" (lainaus suoraan Pekalta itseltään), ettei ristikkoa meinannut syntyä ollenkaan.]
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *