KESKUSTELUT > RISTIKOT > OMATEKOISIA TIETOKONEKIKKAILUJA RATKONTAAN

2802. Omatekoisia tietokonekikkailuja ratkontaan

Jyrki26.7.2006 klo 05:11
Onkohan tätä käsitelty jo aiemmin?

Yksi jos toinen on varmaan väsäillyt esim. Excelillä erilaisia sovelluksia ristikoiden ja muiden sanatehtävien ratkontaan. Sovellukset eivät välttämättä varsinaisesti edes nopeuta tehtävien ratkaisemista, mutta niitä on ollut mukava laatia "sorminäppäryysharjoituksina" joidenkin tehtävämuotojen kesyttämiseen. Olisikin hauska kuulla, mitä itse kukin on laatinut.

Tässä omiani alkuun esimerkeiksi:

* Krypton ratkaisuapu, Excel:
Koko krypton numerot syötetään Exceliin tehtyyn kryptopohjaan. Mustat ruudut syötetään nollina ja sovellus värittää kyseisen ruudun silloin mustaksi. Kun numerot on syötetty, kuvaruudulla on lehdessä olevaa ruudukkoa vastaava kryptopohja. Vieressä on aputaulukko, johon on automaattisesti tullut kunkin numeron esiintymistaajuus (lukumäärä, prosenttiosuus kaikista ja vielä pylväsdiagrammi), ja yksi sarake on numeroa vastaavan kirjaimen täyttämiseen. Aputaulukon avulla voi alkaa ensin kokeilla taajuuksista päätellen, mitkä numerot saattavat vastata yleisimpiä kirjaimia (A, K, T jne.). Kun aputaulukkoon laittaa numeron kohdalle jonkin kirjaimen, se tulee tietysti kryptoon näkyviin kaikkialle, missä kyseinen numero esiintyy. Sovelluksen huono puoli on se, että koko krypton numeroiden syöttäminen alussa vie aikansa. Sen jälkeen koko krypto ratkeaa yleensä muutamassa minuutissa, ellei kymmenissä sekunneissa. Varsinkin kun alkuun pääsee eli löytää muutaman oikean kirjaimen paikalleen, niin sen jälkeen kryptossa jo näkyvät osittain valmiit sanat alkavat auttaa ratkaisemista niin paljon, että loppuja numeroita vastaavien kirjaimien löytäminen ja täyttäminen vie käytännössä enää muutaman kymmenen sekuntia. Hyvä puoli on tehokas ensimmäisten kirjainten kokeilu, kun yritykset ja erehdykset on helppo pyyhkiä ja kokeilla toista yhdistelmää. Ehkä yllättäen sovelluksesta on lähes eniten apua erityisen kinkkisten pienikokoisten kryptojen ratkaisussa.

Sanalaatikon ratkaisu, Excel:
Sanalaatikoilla tarkoitan niitä tehtäviä, joissa on laatikollinen kirjaimia ja niiden joukossa pystyyn, vaakaan ja vinottain joitakin sanoja, jotka pitää etsiä. Exceliin laatimaani pohjaan syötetään laatikon kunkin vaakarivin kirjaimet pötkönä, josta ohjelma hajottaa kirjaimet sanalaatikkoon vaakariville niin, että jokaiseen soluun tulee yksi kirjain (tämä pötkönä syöttö sen vuoksi, jottei tarvitse syöttää kirjaimia yksitellen joka soluun ja näpätä joka kirjaimen jälkeen aina nuoli oikealle tai enter). Toiseen kohtaan syötetään etsittävät sanat. Sitten painetaan nappia, ja sovellus etsii sekunnissa parissa kaikki sanat laatikosta ja värittää sanat laatikkoon. Huonona puolena on se, että sanalaatikon ja etsittävien sanojen syöttäminen kestää jonkin aikaa, mutta sen jälkeen ratkaisu on käytännössä heti valmis. Lisäksi en ole viitsinyt ohjelmoida eräitä erikoistapauksia, joiden korjaaminen jää käsin tehtäväksi pääratkaisun jälkeen; esim. jos etsittävät sanat ovat JUOKSUISTA, RANKIN, ON, MARATON, ja koko sana MARATON on laatikossa ylhäältä vasemmalta laskien ennen ON-sanaa, niin ohjelma löytää ensin ON-sanan MARATON-sanan lopun kohdalta, sen jälkeen MARATON-sanan, ja lopputuloksena on väritetty MARATON-sana, mutta ON-sanan varsinaista sijaintia ei löydykään mistään.

Noiden lisäksi on tullut kehiteltyä muita pieniä kikkoja ja osasovelluksia eri tarpeisiin. Mutta mitäpä teillä muilla?
2. JTak26.7.2006 klo 08:46
Miksi tämä on muissa aiheissa, kun kerrankin on kyse ristikoista? Joskus on tullut Ristikkorenkiä käytettyä ja erikoisempia sanoja haettua netistä tai muualta. Ennemmin katson kuitenkin valmiin ratkaisun kuin turvaudun Exceliin.
3. Jyrki26.7.2006 klo 09:21
JTak: Siksi muissa aiheissa, että tuli se vahingossa laitettua tänne :D. Tajusin vasta juuri kun olin viestin lähettänyt, muutamaa sekuntia aiempi tajuaminen olisi muuttanut tilanteen. Jos ylläpito pystyy korjaamaan ja viitsii, niin tämän säikeen voisi siirtää ristikoiden puolelle. (Tosin tarkkaan ottaen tämä kysymykseni koskee kaikenlaisten sana- tai vaikka numeropelien pyörittelyä koneella, mutta jos nekin lasketaan tässä tapauksessa ristikoihin, niin käy minulle.)

Nuo sovellukset, joita itse olen kehitellyt, ovatkin tällaista tietokoneohjelmoinnin hupikäyttöä eivätkä varsinaisesti ratkonnan apukeinoja. Esim. kryptot yleisesti ovat sellaista tavaraa, että en jaksa niitä oikein kynällä ratkoa. Niille on tyypillistä, että tarvitaan alkuoivallus, jolla löytyy muutama oikea kirjain, ja loppuosa ratkomisesta on enemmän tai vähemmän mekaanista kirjainten piirustelua numeroiden sanelemalla tavalla.

Olen kai niin "tietokoneistunut", että kaikesta tuollaisesta mekaanisesta toistosta tulee mieleen ensimmäiseksi, että kone tämän saisi hoitaa. Siksi piti ottaa itselleen haaste ja kehittää jotakin tällaisiinkin tehtäviin liittyvää tietokoneelle.
4. Eki26.7.2006 klo 09:25
Juniorimme ylläpidossa rientää korjaamaan ihanjust.
5. iso S26.7.2006 klo 09:34
Jaa, ratkontaan ei varsinaisesti mitään. Kryptojen ratkaisua kokeilin joskus yksinkertaisemmalla systeemillä: numerot Exceliin ja numerosta kirjaimeksi (tai kirjaimen vaihto toiseksi jos ei tuntunut arvaus osuneen) Replace-toiminnolla. Sellainen pula-ajan Kryptorenki kun Kryptorenkiä ei ollut vielä keksitty. Sitä ei ollut tarvetta kehittää kun kryptot eivät ihmeemmin kiinnosta.

Ristikkosanastoa olen kerännyt ja jonkin verran myös vihje/ratkaisusana-pareja. Näitä on ollut tarkoitus hyödyntää lähinnä laadinnassa, mutta periaatteessa niitä voisi käyttää myös ratkaisemisessa joko suoranaisena tai välillisenä apuna (tulee joku sovellettavissa oleva idea mieleen) jos ristikko jumittuu. Käytännössä en ole kai koskenutkaan niihin kummassakaan tarkoituksessa viiteen vuoteen. Google ja painetut tietolähteet ovat riittäneet.

Ristikkosanojen taajuustilastoa keräsin noin 10 vuotta sitten. Tallensin ristikon tekstitiedostoon ja laskin tilastoa Visual Basic -ohjelmalla Access-kantaan. Jonkin ohjelmapäivityksen seurauksena Access ei saanut enää kantaa auki ja se projekti hukkui savuun. Jossain vaiheessa Access virkosi itsestään henkiin mutta se juna meni oli jo mennyt, ei ollut enää inspiraatiota jatkaa.

Aivan viime viikkoina olen elvyttänyt taajuustilastointia Excel-pohjaisena. Omat laadintani ovat tallessa sekä Excel- että tekstitiedostoina, aikaisemman projektin yhteydessä näpytellyt muiden laadinnat tekstitiedostoina. Uudessa systeemissä on seuraavat sarakkeet:
- sana
- frekvenssi omissa
- frekvenssi muissa
- frekvenssi yhteensä
- ensimmäinen kerta omissa (ristikon järjestysnumero)
- viimeinen kerta omissa
- ensimmäinen kerta muissa
- viimeinen kerta muissa

Tässä on parannuksena entiseen tieto siitä milloin sana on ilmestynyt käyttöön ja milloin sitä on viimeksi käytetty.

Toistaiseksi olen syöttänyt systeemiin 700 omaa ja 200 muiden ristikkoa, niistä vähän yli puolet Hesarista kotoisin. 100000 sanan raja meni juuri rikki. Erilaisia sanoja on vajaat 30000 (monikot ja lauseista kotoisin olevat taivutusmuodot tilastoituvat eri sanaksi).

Mielenkiintoisia totuuksia on paljastunut tai ainakin vahvistunut. Yritän mahdollisimman paljon välttää fakkisanoja, mikä voisi taitavammalta laatijalta onnistua ilman tiettyjen sanojen ylikorostumista. Minulla TAAS- ja ALAS-pitoisuus on noin kaksinkertainen verrattuna muihin. Toisaalta välttämieni sanojen väistely on toteutunut hyvin. Yhtään kertaa en ole (vielä) käyttänyt sanaa ATTA. Viidesti on ollut ATAT, kaikki siellä uran alkupäässä ja vihje ei ole liittynyt murkkuihin.

Tällä ideallahan joku joskus jossakin herkutteli: päästään siihen että yksi ohjelma generoi ristikoita nappia painamalla ja toinen ohjelma ratkoo ne :-)
6. Jyrki26.7.2006 klo 09:49
Viimeinen kappale muistuttaa mieleen taannoisen Commodore-koneiden ajan. Joku tuttu laati pallonkimpoilupelin (nelikulmainen "pallo" kimpoileen laatikon seinistä ja yhdellä seinällä hajottaa "tiiliä", ja kun tiiliseinää on hajotettu riittävästi, peli päättyy pallon päästessä ulos laatikosta). Sitten kun hän kyllästyi pelaamaan peliä, hän laati ohjelman, joka pelaa itsekseen ruudulla. Sen jälkeen hän keskittyi katselemaan pelin pyörimistä. Tosin siitä ei tainnut olla pitkäksi aikaa hupia...
7. Ari26.7.2006 klo 10:40
Olen tehnyt Commodore 64:lle Sudokuratkoja-ohjelman.
Ratkoo lähes kaikki ristikot, vaan ei tunnista triploja eikä rupea arvailemaan. Kykenee ratkomaan osan 5/5 vaikeusasteisistakin ristikoista.
Tein sen vain omaksi huvikseni ja ajankuluksi.
8. CC26.7.2006 klo 10:44
Commodorelle ??? ....phew....commodore-simulaattori löytyy muuten ohjelmana wintoosa PC:lle.....töd. näk. linukallekkin, jos tarvis.
9. JPQ26.7.2006 klo 10:56
CC: se on emulaattori ei simulaattori ja toisekseen löytyy vaikka mille kuten mun käyttämälle MoprhOSille ja vähemmän nykyisin käyttämälleni AmigaOSille. Jopa PocketPCeelle muistelisin.
10. CC26.7.2006 klo 10:59
...joo, JPQ....koetan skarpata törmistön kanssa....
Harjoitellaanpas:
Eluminaattori....E-L-U-M-I-N-A-A-T-T-O-R-I........ .
11. Ari26.7.2006 klo 11:13
CC, kyllä tiedän ja on asennettu koneeseenkin. VICE ei toiminut mutta PC64win toimii. VIC20 emulaattori ei toiminut.
Pelejäkin on tullut ladattua PC:hen liitetyllä lerppuasemalla itse tehdyn välikaapelin kautta, että silleen... :)
12. Sana Seppo26.7.2006 klo 16:46
Tuossa näyttää olevan harrastajavoimin kyhätty ristikkorengen kaltainen sanakirja.. Joskus täytyy turvautua apuihinkin..
http://ristikkosanat.net/
13. Taata26.7.2006 klo 16:54
Kokeilin jo atoilla. Attoja löytyi monista sanoista.
14. iso S26.7.2006 klo 22:18
Sivulla oleva Google-mainos kysyi "Mikä on maailman matalin kohta..." joten sen inspiroimana tarjosin sanaa Mariaanit. Vastaus tuli kiltisti: saariryhmä Mikronesiassa. Seuraavissa sanoissa palvelu haukkasi tyhjää: Verhojansk, oologia, geologia, ossifikaatio. No, olin ehkä hiukan ilkeä, mutta geologia olisi pitänyt tuntea vaikka se ei mikään ristikoiden vakiovieras olekaan.

Huolestuttavalta tuntuu että yleissanoissa ei ole sanaa yleissana! Alussa mainittu matala löytyy itsenäisenäkin sanana, mutta sen vastakohta korkea vain kolmen yhdyssanan osana. Sana vastakohta löytyy emäksen ja hapon vihjeistä, ei hakusanana.

Epäilemättä täältä joskus apu löytyy mutta usein jäänee sormi suuhun.

Ristikkorengin kaltaista jokerimerkkien käyttömahdollisuutta ei näytä olevan. Toisaalta sanan osan kirjoittaminen riittää mikä jossain määrin palvelee samaa tarkoitusta. Silloin kuitenkin tulee turhia vaihtoehtoja jos ei pääse antamaan kaikkia varmoja kirjaimia ja määrittelemään sanan pituutta. Esimerkiksi tiedetään että sana on VAR*A missä asteriski on tuntematon mutta poikittaisen sanan vuoksi mikään mieleen tuleva sana (VAROA, VARMA, VARSA) ei käy. VAR antaa 262 tulosta, joista useimpien pituus on jotain muuta kuin 5 kirjainta. No, joukossa on myös ne mieleen tulemattomat sanat Varna ja varpa. Merkkijono voi löytyä sanasta tai selityksestä, joten periaatteessa sama pari tulee turhaan kahdesti: ANASTAA - VARASTAA, VARASTAA - ANASTAA. Varmalle löytyy kolme selitystä (jäänmurtaja, tietty ja vissi) joten siitä tulee 5 riviä; jostain syystä paria jäänmurtaja - Varma ei ole. Hakusanalla jäänmurtaja kyllä löytyy Varma ja 9 muuta jäänmurtajaa lisäksi.

Pääsivun mukaan "Ristikkosanat.net on ristikkosanojen ratkomiseen erikoistunut hakupalvelu." Siinä ja siinä on, voiko totisella naamalla sanoa että palvelu ratkoo ristikkosanoja. Kokonaisen sanan olemassaolon voi ehkä varmistaa ja jos se löytyy niin vihje kenties tukee ristikossa annettua selitystä tai sitten ei. Osittaisilla sanoilla hakeminen on kiusallisen alkeellista, mutta juuri tämä piirre kai on sitä "ratkomista"?

Jos tämä on tehty ovelasti niin systeemi pistää jemmaan sellaisia tarjottuja hakusanoja mitkä ovat toistaiseksi tuntemattomia ja näitä sitten päivitetään jossakin vaiheessa tarkistuksen jälkeen. Täytynee tarkistaa tässä mainittujen sanojen tilanne viikon ja kuukauden päästä!

Ei toki huono harrastuspohjalta tehtynä.
15. Ari31.7.2006 klo 14:29
Tei tässä eilen ja tänään sain valmiiksikin Jyrkin innoittamana krypton ratkontaohjelman.
Eli syötetään koneelle numeropohja ja kirjaimia sen jälkeen numeroruutujen kohdille ja simsalabim,
ristikko ratkeaa yllättävänkin nopeasti.
16. Jaska31.7.2006 klo 16:20
Ette kai te ratkontaohjelmien suunnittelijat sentään käytä onnistuttuanne sitä ratkontaan (jatkuvasti)?
17. Ari31.7.2006 klo 16:58
Jaska, vaikea vielä sanoa käytänkö, kun sain sen toimimaan vasta tänään. Aloitin tekemisen eilen. Kehittelen sitä vielä.
Mutta kun kokeilin sen toimivuutta niin tulos kieltämättä yllätti. Eniten menee aikaa numeropaikkojen asettelemiseen.
Kirjainten laittamisessa ja sanojen hakemisessa ei mennyt kuin muutama minuutti vaikka en olekaan aktiiviratkoja.
Että kyllä kieltämättä tämä doping on epäreilua!
Ristikko jonka ratkaisin on Vuokilan tekemä ja Erkillä taitaa olla melko laaja sanavarasto kun tästäkin ristikosta löytyi ainakin 3 sanaa joita ei löytynyt os. http://ristikkosanat.net/
Ps. Ei tarkoitus kuitenkaan lähettää ratkaisua minnekään kun tässä on niin pienet palkinnot (20eur lahjakortteja).
18. JPQ31.7.2006 klo 22:16
Jaska: minä en käyttäisi tosin en ole tuollaista tehnytkään. Tosin parempi se näinkin päin kuin kone joke tekis tehtäviä...
19. Jyrki1.8.2006 klo 03:45
"Tei tässä eilen ja tänään sain valmiiksikin Jyrkin innoittamana krypton ratkontaohjelman."

Heh, hauska kuulla. Mukavaa Excel-askaretta samalla.

Itse en näe tuollaisen apuneuvon käyttämisessä ratkaisemiseen mitään "epäeettistä", jos sellaista ajattelette kysyessänne, käytetäänkö moista säännöllisesti ratkaisuun. Kryptossahan täytyy keksiä, mikä kirjain vastaa mitäkin numeroa, ja sitä ajatustyötähän tuo sovellus ei ollenkaan tee. Se ei hae mistään sanastosta mahdollisia sanoja eikä kokeile niitä numeroiden muodostamiin kuvioihin, vaan sen ajattelun tekee ratkoja. Muutoin krypton täyttäminen on aika mekaanista kirjainten piirtelyä numeroiden mukaan (vähän sama kuin lasten piirrostehtävät, joissa pitää yhdistää numeroituja pisteitä järjestyksessä ja siitä syntyy sitten jokin kuva; silläkään ei piirtämistaidon kanssa ole juuri mitään tekemistä, eikä kukaan lapsi liene sen avulla oppinut kovin paljon taiteelliseksi).

Mitä tulee sovelluksen siihen piirteeseen, että se laskee kunkin numeron esiintymistaajuuden kryptossa, niin senhän voi ratkoja tehdä käsinkin, ja useat varmaan tekevätkin varsinkin ns. sokkokryptoissa, joissa ei ole mitään avainvihjettä. Ajankäyttöä ajateltaessa voi sanoa, että jos kone laskeekin kirjaintaajuudet, niin sovelluksen käyttäjän on sitä ennen syötettävä joka numero paperilta kuvaruudun ruudukkoon, joten ajallista etua siinä kohtaa tuskin syntyy käsinratkojaan nähden. Sen sijaan etua syntyy kyllä sitten kirjainten kokeilussa yritysten ja erehdysten korjaamisessa: kone täyttää kaikki samannumeroiset ruudut silmänräpäyksessä, ja myös pyyhkii, jos meni väärin.
20. Ari1.8.2006 klo 21:43
Tämänkin sivuston kryptoja voi näemmä ratkoa niin että laittaa kryptorengin päälle ja tällöin kaikki saman numeroiset ruudut täyttyy eikä tarvitse kaikkia etsiä ja täyttää erikseen.
21. Wexi1.10.2013 klo 23:58
Olen puuhastellut "joutessani" Pupe 5/13 kryptoa Exceliin. Taulukko 1:ssä on valmiiksi taputeltu pohja kyseiseen tehtävään, mustine ruutuineen ja numerointeineen.

Onko kenelläkään perehtyneisyyttä linkittää "taulukko 2", joka yhdistäisi ruutunumeroinnin, ja kirjaimet?

Minkäs takia tuota kyselen? Nyt on vaarassa saada lehti täyteen (muut ratkaistu, käsittääkseni vieläpä oikein, paitsi sivu 20).
Yleensä kokeilen (kuulakärkikynällä) kevyesti hahmottaa mahdollisuuksia, mutta jos se heti kohta tärppää, sivuutan suttuisen teelmän (joskus osuu ekalla, joskus ei. Nyt ei.
4, 1, 18, 11 , 14, 18, 18-yhdistelmässä "petti varmat". Kahdesti ).
Tuollainen "taulukkohomma" nopeuttaisi ratkontaa merkittävästi. Voisi joutuisammin kokeilla uutta mahdollisuutta.
Käytännössähän krypto täyttyy aika joutuisasti, jos on sekä yksi vokaali, että yksi konsonantti selvillä hyvällä varmuudella.

Kiitos neuvoista.
22. Kravattimies2.10.2013 klo 04:16
Kauan sitten, kun en päässyt alkuun krypton ratkaisemisessa, koodasin ohjelman avukseni. En siis käyttänyt Exceliä. Tässä selostus ohjelman alusta siltä varalta, jos jotakuta kiinnostaa. Ei mitään ihmeempää.

This program reads from input file which is the same as the puzzle in the magazine. It contains 2-digit number codes where 00 is for blank. The grid is then displayed on the screen for the user to make a guess. The user then inputs a code for a letter which is in the format x00 where x=letter and 00=two digits. The program then displays the grid with this change in it.
23. Ari2.10.2013 klo 09:59
Täällä kotisivullani:http://sanari.suntuubi.com/
on myös ohjelma mm. krypton ratkontaan. Tuotoksen voi myöskin tallentaa tekstimuodossa jos jää kesken ja jatkaa myöhemmin.
24. Ari2.10.2013 klo 10:07
Näemmä ratkojani onkin jääneet kesken! Älkää vielä kokeilko, ei toimi toivotulla tavalla. Jos kuitrenkin haluaa, niin asettakaa keltaisiin ruutuihin alkuun mitä tahansa eri kirjaimia ja sitten voi asetella numeroita ruutuihin.
25. Jaska2.10.2013 klo 11:05
Doupparit valloillaan!
26. Wexi2.10.2013 klo 11:23
Doupparit valloillaan? Täsmentäisitkö mietelmääsi. Onko esimerkiksi sanakäärmeen ratkominen tekstinkäsittelyohjelmalla eettisesti arveluttavaa?
Käärmeen täyttäminen kapeaan soiroon on epämiellyttävää (ei sillä, että yleensä vaivautuisin päätteelle, sivuutan tehtävän jos se menee tukkoon). Tekstinkäsittelyssä on helpompi "entrata", ei tarvitse kummailla (en käytä kumia). Saman ajatustyö siinä täytyy tehdä.
27. Jaska2.10.2013 klo 11:49
Krypton ratkonnan apuohjelmat ovat dopingia. Kysyt siis, onko niiden käyttö eettisesti arveluttavaa. Ei ole, koska ei ole sääntöjä, jotka sen kieltäisivät. Myös kuukkelointi ja ristikkorenki ovat sallittua dopingia. Poikkeuksena vain SM-kisojen välierät ja finaali, joissa apuneuvot ovat kiellettyjä.

Epäilemättä apuohjelmien suunnittelu omaan tai muidenkin käyttöön voi olla yhtä antoisaa ja henkisesti tyydyttävää puuhaa kuin ratkonta ilman niitä. En siis ole käärmeissäni dopingin harjoittajille.
28. Wexi2.10.2013 klo 12:32
Kieltämättä tuo "solujen" yhdistäminen kiinnostaa minua (teknisesti) enemmän, kuin tuon tehtävän ratkaisu.
Olen parikymmentä vuotta sitten käynyt neljän tunnin pikaisen Excel-kurssin (Windows 3.1-aikaan), mutta en ole sitä tarvinnut, en työssäni, en vapaa-aikana.

Sen tiedän, että Excel (Officepaketin ohjelmat yleensä) on ominaisuuksiltaan varsin mittava ohjelma, ja harjaantunutkin "käyttäjä" käyttää ohjelman ominaisuuksista harvoin enempää, kuin murto-osan.

Siis tuo solujen yhdistäminen kiinnostaa, millä komennoilla jne.
Niin paljoa se ei kuitenkaan kiinnosta, että ryhtyisin kurssittamaan itseäni "osaajaksi". Pyrin välttämään asioita, jotka etäisestikään muistuttavat työntekoa.
Nuo PuPen kolmoset sitä jo hiukan tekevät, mutta olen sallinut ne itselleni harmittomana ajanvietteenä.

En stressaannu täyttymättömän ristikon takia, vielä vähemmän kaipailen keskustelupalstojen vinkkejä. Jos joku tehtävä tuntuu liian haastavalta, minun on helppo sivuuttaa se.

Tämä numero on poikkeus siinä mielessä, että "lukuvireyteni" on ollut matalapaineessa, ja unimaakaria odotellessa on jotain oltava hyppysissä (tämä tapahtuu yleensä kello kahden jälkeen).
Tällä kertaa sallin itselleni "työrupeaman", nuo kolmoset laittoivat oikein tosissaan pohtimaan, erityisesti Hakonen ja Lähteenmäki. Sainpahan jotain tyydytystäkin, mitä nyt puhisin parista vihjeestä, sallien ratkaisun hajaäänituomiolla.
29. Toukka2.10.2013 klo 12:56
Wexi, minä olen käyttänyt Excelin Indeksi-funktiota kirjaimen siirtämiseen ratkaisualueelle kirjaimen syöttöalueesta. Jokaisessa ratkaisualueen ruudussa on tuo Indeksi-funtion sisältävä kaava muutaman if-funktion kera.
30. Jukkis2.10.2013 klo 16:41
Tämän voi varmaaan tehdä monella eri tavalla. Oma Excelini 25 kertaa 14 -kryptolle:

Alueessa A1:Y14 on krypton numerot, ne pitää sinne tietysi käsin kirjoittaa. Krypton väliruutuja vastaavat solut on tyhjiä.
Alueessa AA1:AA30 on numerot 0 ... 29
Solussa AB1 on nolla, soluihin AB2:AB30 arvaillaan AA-sarakkeen numeroita vastaavia kirjaimia.

Alueeseen A16:Y29 ilmestyy kirjaimia sitä mukaa kun niitä AB-sarakkeeseen kirjoitellaan.
Solussa A16 on kaava
=IF(ISBLANK(LOOKUP(A1,$AA$1:$AA$30,$AB$1:$AB$30)), "",LOOKUP(A1,$AA$1:$AA$30,$AB$1:$AB$30))
joka sitten on kopioituna muihin alueen A16:Y29 soluihin.
Alue A16:Y29 on formatoitu Conditional Formatting -toiminnolla:
Conditon 1: Cell Value Is equal to 0
Format to use when conditon is true: Color: Musta
Silloin alueessa A16:Y29 krypton kirjainruudut on valkoisia ja väliruudut mustia.

Sitten vielä alueeseen AC2:AC30 lasketaan se, montako kertaa kukin AA-sarakkeen numero esiintyy kryptossa. Solussa AC2 on kaava
{=SUM(IF($A$1:$Y$14=AA2,1,0))}
joka sitten on kopioitu alaspäin muihin AC-sarakkeen soluihin.
Noita kaarisulkuja ei kirjoiteta kaavaan, vaan ne ilmestyy sitten kun tuon kaavan on kirjoittanut ilman kaarisulkuja ja painanut Ctrl-Shift-Enter. Kyseessä on ns. Array Formula, ks. esim. office.microsoft.com/en-us/excel-help/introducing- array-formulas-in-excel-HA001087290.aspx

En kyllä mitenkään jaksa sokkokryptoja ilman tällaista apuvälinettä ruveta töllöttämään. Tämän kanssa se on jopa lievästi kivaa.
31. Wexi2.10.2013 klo 17:04
Kiitos Toukalle ja Jukkikselle huomiosta.
Koska termistö on hiukan outoa, tein hetki sitten eilen taputtelemaani "jutskaan pikkasen omilla konsteilla säätöjä".

Jokaiseen numeroruutuun (esim. 1; =TEKSTI(;A20)) käyn kopioimassa ko. "funktion". Löysin funktiomääritteen, vähän säkälläkin, aikani kokeiltua.
Kirjain korvaa ruudussa olevan numeron (aputaulukosta).

Mä olen läminyt määritteitä toistakymmentä, mutta tyttäreni tuli hetki sitten ja ilmoitti, että tähdellisempääkin hyötykäyttöä koneelle on.

Ps. Otaksun kuitenkin homman pelittävän, kunhan saan jossain välissä vihreää valoa päätteelle.

Pss. Nyt tilanne on jo se, ettei se krypton ratkaiseminen ole enään merkitsevää, vaan se, että toimiiko viritelmä.
(Tuota voi jokainen kokeilla, mutta näin pystymetsästä tehtynä olen melko tyytyväinen tuohonkin tekeleeseen).
32. Wexi2.10.2013 klo 17:07
[po. ...läminyt määritteitä pikkuisen yli kymmeneen numeroon (15)... eli voiton puolella.]
33. Ari2.10.2013 klo 20:24
Päivitin kryptonmuokkausohjelmani äsken mainitsemalla sivullani. Ei se vieläkään täydellinen ole, mutta kelvannee jonkin aikaa.

Ei kai sitä kukaan kuitenkaan käytä...
34. Ari2.10.2013 klo 21:56
Nyt sain sen toimimaan odotetusti. Jos kuitenkin joku tätä käyttää ja tulee kehitysideoita, niin voi täällä mainita.
35. iso S2.10.2013 klo 22:26
Miten olisi tällainen matalamman matematiikan versio, joka ei edellytä funktioiden ja kaavojen käyttöä?

Krypto naputellaan taulukkoon, vaikkapa niin että vasen yläkulma on solussa A1. Krypton viereen, esimerkiksi yhdellä tyhjällä sarakkeella erotettuna, naputellaan numerot 1, 2, 3, ... (niin pitkälle kuin kryptossa esiintyy numeroita) alkaen 1. riviltä. Taulukko talletetaan tai välilehti kopioidaan, niin että mahdollisen mokan sattuessa alkuperäinen tilanne on käytettävissä.

Nyt ryhdytään arvailemaan. Avuksi avataan "Etsi ja korvaa" -ikkuna esimerkiksi näppäinyhdistelmällä ctrl-h. Jos on sellainen hytinä, että numero 3 on T, merkataan etsittäväksi tiedoksi 3 ja korvaavaksi tiedoksi T. On muistettava laittaa rasti ruutuun "Koko solun sisältö"; muuten korvatuksi tulee myös solut joissa on numero 13 tai 23. Nyt klikataan "Korvaa kaikki", jolloin jokainen 3-ruutu muuttuu T-ruuduksi, myös apusarakkeen rivillä 3 oleva 3.

Tätä toistetaan (numero kirjaimeksi, numero kirjaimeksi...) kunnes näyttää siltä että jokin sana on mahdoton. Missään nimessä ei saa muuttaa numeroa sellaiseksi kirjaimeksi, joka on jo käytössä, muuten tulee käyttöä varmuuskopiolle. Umpikujan sattuessa voi joko muuttaa väärältä vaikuttavan kirjaimen takaisin numeroksi (oikea numero on sen rivin numero, jolla kirjain on apusarakkeella) tai voi muuttaa numeron kautta kulkematta kryptoon merkatun kirjaimen sellaiseksi kirjaimeksi joka ei vielä ole kryptossa.

Homma on selvä, kun krypton kaikki sanat ovat järjellisiä. Silloin apusarakkeella on tieto siitä, mikä kirjain vastasi mitäkin numeroa. Ensimmäisellä rivillä on ykköstä vastaava kirjain, toisella kakkosta vastaava jne.
36. Wexi2.10.2013 klo 23:43
Arin ohjelmat eivät aukea koneellani, joten en voi kommentoida.

Mikäli ymmärsin, olen toiminut jotakuinkin iso S: n tyyliin. "Täytin" krypton oikeilla numeroilla 25 x 14 (A-Y x 1-14).
Krypton alapuolelle (riveille 19-20) tein aputaulukon jossa ylärivillä juoksevat numerot 1-25 (rivi 19).
Tämän alapuolelle, riville 20, varasin tilan "syötteille".
Määrittelin krypton jokaiselle ruudulle "lähtöruudun", (esim. vasen yläkulma, numero 7 > [G20].

Läpystelin "pohjan kuntoon". Niin ainakin luulin. Linkitykset näyttivät toimivan.
Mutta mitä kummaa? Jotkut syötetyistä kirjaimista käyttäytyivät oudosti? Seuraavanlaisia ihmeellisyyksiä:
B > 43
E > 1900
G > [tyhjä]
K > 1
M > 0
N > ##
P > 0
S > 0
T > 0
V > 00
W > 00

Muut kirjaimet tuottivat syötettäessä oikean kirjaimen.
En ymmärrä mistä voisi nuo kummallisuudet johtua?
"Mutta en anna sen lannistaa mieltäni". Kokeilen uudestaan, jos on tarvis. (Alkaa kehkeytyä pakkomielle, mikä on aina vähän vaarallista).
37. Wexi2.10.2013 klo 23:59
Avasin Exceliin uuden taulukon ja kokeilin neitseelliselle pohjalle, kahdella ruudulla syöttää kirjaimia. Lopputulos on aivan sama, kuin edellä, samat kirjaimet tuottivat omituisuuksia, eli virhettä en mielestäni tehnyt. En tiedä missä vika?
38. iso S3.10.2013 klo 20:18
Tuo meni yli ymmärrykseni etkä ainakaan ole toiminut tarkoittamallani tavalla. Tarkoittamassani menetelmässä ei tarvita mitään "linkityksiä" (mitä ne sitten ovatkaan) eikä "syötteitä". Pelkkä krypton kuva eli numerot soluihin ja numerottomia ruutuja vastaavat solut tyhjiksi.

Apunumerot suosittelin pystysarakkeelle siksi että silloin näkee rivinumerosta, mikä kirjain vastaa mitäkin numeroa. Toiminnan kannalta ei ole väliä ovatko apunumerot rivillä vai sarakkeella.

Jotenkin haiskahtaa siltä että "linkitys" sisältää jonkun funktion ja funktio saattaa vääntää solun muotoilun (numero, teksti, päiväys jne) joksikin sellaiseksi mitä se ei alkujaan ole. 1900 ainakin kuulostaa siltä että Excel mulkkaa jotain numeroksi nolla ja tulkitsee solun päiväykseksi, tarkemmin sanottuna päiväyksen vuosiluvuksi. Excelin käsitys maailman alkuräjähdyksen ajankohdasta on 1.1.1900. Vanhempia päiväyksiä se ei tunne.

Muotoilun näkee kun klikkaa solua ja sen jälkeen Alku-osastolta Muotoile - Muotoile soluja ja sieltä Luku-kieleke, ellei se ole jo valittu. Formaatin Yleinen pitäisi olla valittuna. Jos jokin muu formaatti on sinisenä, on joku tehnyt jotakin ei-toivottavaa.

Muuten, krypto näyttää selkeämmältä jos sarakkeita kaventaa oletusarvosta 8,43 esimerkiksi arvoon 3 tai 4. Silloin isompikin krypto mahtuu paremmin kerralla näytölle ja ruudut ovat suunnilleen neliömäisiä. Leveyden pääsee määrittelemään maalaamalla sopivan määrän sarakkeita ja klikkailemalla Muotoile - Sarakeleveys.

Ihan oikeasti, esittäni tavan pitäisi olla käytännössä selkeä, selkeämpi kuin selitykseni. Se jäljittelee "normaalia" krypton ratkaisemista, eli kirjain kerrallaan arvaillaan mikä vastaa mitäkin, ja Korvaa-toiminnolla hoidetaan kertaiskulla tylsä näppityö kulloinkin arvatun kirjaimen kohdalta. Samoin Korvaa-toiminnolla hoidetaan tylsä kumitus väärn arvauksen perumiseksi.
39. Tiio3.10.2013 klo 21:35
Jos minä ratkoisin kryptoa taulukkolaskentaohjelmalla, niin tekisin pohjatyön työläämmin kuin isoS. Varsinainen ratkontatyö olisi sitten nopeampaa.
Apunumerot esimerkiksi sarakkeelle A. Niiden viereen sarakkeelle B tila numeroa vastaavalle kirjaimelle. Varsinainen krypto johonkin kohtaan laskentataulukkoa, mutta siihen en kirjoittaisi numeroita. Niiden sijasta kirjoittaisin kaavan, jossa viittaus vastaavaan B-sarakkeen soluun.

Esimerkki: A1:ssä numero 1 ja B1:een tulee numeroa 1 vastaava kirjain. Jokaiseen krypton soluun, jossa on numero 1 kirjoitetaan kaava =B1
Vastaavasti muut numerot.

Kun nyt kirjoitetaan mihin tahansa B-sarakkeen soluun joku kirjain, tulee saman tien kaikkiin sennumeroisiin ruutuihin kryptossa kyseinen kirjain.

Tässä tietysti on haittana, että numeroita ei näy ruudulla kryptossa, pitää siis tuijottaa sitä paperiversiota ja ruutua yhtä aikaa hahmottaakseen kokeiltavia vaihtoehtoja. Toisaalta ei niitä numeroita tarvitsekaan, kun vaihtelee kirjaimia riittävän monta kertaa erilaisiin järjestyksiin, niin ratkaisu löytyy. (Aikaa voi tosin mennä.)

Ja jos satun kryptoa ratkomaan, niin paperilla sen teen, olipa sokkokrypto tai vihjeytetty.
40. Matti3.10.2013 klo 23:28
Miksi ratkoa käsin kryptoa, kun sen voi tehdä koneellakin?
Miksi hölkätä 10 km, kun sen voi ajaa autollakin?
41. Wexi4.10.2013 klo 00:01
Viime yön pimeinä tunteina käväisin harharetkillä käyttäessäni aputaulukon "funktiorivillä" muotoa "=TEKSTI(;G20)", jonka olin löytävinäni "ƒx"-painikkeen linkistä.
Se tosiaankin tuotti joukon virheellisiä kirjaimia, aiheuttaen suurta hämmennystä ja mielipahaa. Siinä meni vähän aikaa muokkaillessa "funktiota", koneen välillä herjaillessa epäkelvosta toimesta, joka oli omiaan altistamaan mielen synkkyydelle.
Sitten päätin kokeilla aivan suoraan muotoa "=(G20)", joka lopultakin toimi, aiheuttaen ikävän kuhmun takaraivoon hypätessäni kolmen metrin korkeuteen.
Nyt näenkin muodon ""=G20" käyvän sellaisenaan, (JUMALISTE, mä kokeilin tuota muotoa ihan ekaks, mutta näköjään tullut huomaamaton näppisvirhe).

No, ei mitään, mulla on joka tapauksessa, Tiiosta poiketen, numeroitu kryptoruudukko ja aputaulukko, johon syötetään kirjaimia.

Tämän avulla krypton täyttäminen on mahdollisimman aitoa (mikään "sanageneraattorihan" tämä ei ole), mutta kumittaminen on helpompaa. Sama pohdintatyö tässä täytyy tehdä, mutta nopeammin. Myös ns. "avainsanat" voi kätevästi "värittää", esim tässä tapauksessa sellaiset puolen tusinaa "sanaa".

No niinhän siinä tietennii kävi, että taputeltuani "pohjan" valmiiksi (ja toimivaksi), jossain määrin sammahti kiinnostus itse tehtävään. No, kerkeääpähän tuon taputella vähän myöhemminkin:-)
42. iso S4.10.2013 klo 00:07
Matti, nyt olet tarpeettoman ilkeä, ehkä tahattomasti. Mikään edellä esitetyistä tavoista ei ratkaise kryptoa ilman oman järjen käyttöä. Ratkaisu olisi koneellista vasta sitten, jos kone todella kelaisi läpi erilaisia numero/kirjain-pareja ja vertaisi tulosta riittävän täydelliseen sanastoon. Ratkaisu olisi oikea, jos valituilla yhdistelmillä syntyisi pelkkiä sanastosta löytyviä sanoja.

Tässä esitetyillä tavoilla eliminoidaan vain se mekaaninen (ja mielestäni kryptot todella tylsäksi tekevä) vaihe, jossa etsitään kaikki seiskat ja kirjoitetaan niihin ruutuihin A. Käsittääkseni Kryptorenki auttaa juuri tässä, mutta siihen ei voi syöttää omaa ratkaistavaa tehtäväänsä lähtökohdaksi.

Tiion ratkaisu on sikäli kaunis, että siinä ei tarvitse kirjoittaa monimutkaisia kaavoja. Toisaalta se on sikäli kelju, että jokaisen numeron eteen pitää räplätä vakio-osa "=B". Tämän voi osittain automatisoida Ketjuta-funktiota käyttäen, mutta Excelin käyttäytymisestä johtuen tarvitaan ylimääräinen välivaihe, jossa kaavat kierrätetään teksturin kautta. Jätän sen halukkaille sieluille harjoitustehtäväksi ja esitän seuraavassa viestissä Jukkis-tyylisen version suomenkielisen Excelin mukaisena.
43. Funny4.10.2013 klo 00:17
Yhdestä tylsästä vaiheesta krypton ratkonnassa siis päästään, mutta saadaan tilalle paljon muuta yhtä tylsää kirjoittamista. Nerokasta?
44. Wexi4.10.2013 klo 00:23
Nyt huomaankin, että "iso S" on kommentoinut viimeöistä välikommenttiani (kiitos vaan).

Se sarakkeen leveyden muokkaaminen oli onneksi muistissani.
Sarakkeet (tässä tapauksessa A-Y) aktivoidaan "yläriviltä" (väri tummuu kyseisillä sarakkeilla), ja kursori sarakkeiden A ja B väliin (kursori muuttuu "suuntanuoliristiksi" ja kavennetaan se noin neliöksi. Koko helahoito kapenee kerralla suurin piirtein A-neloselle.

Itse tarkista "esikatselusta", että kaikki sarakkeet näkyvät.
Aika simppeliä ja nopeata, ei tarvitse mennä käskyvalikkoihin.
45. iso S4.10.2013 klo 00:30
Tässä suomenkielinen lookup-versio.

Sarakkeeseen A kirjoitetaan numerot 0-N, missä N on suurin kryptossa esiintyvä numero. Sarakkeelle B laitetaan vastaaviin soluihin välilyönti.

Krypto kirjoitetaan alkaen solusta D1. Numerottomia ruutuja vastaaviin soluihin kirjoitetaan 0.

Kryptosta tehdään kopio alkuperäisen sijainnin viereen niin että jätetään yksi tyhjä sarake väliin. Esimerkin vuoksi oletetaan, että kryptossa on 15 saraketta. Silloin alkuperäinen krypto on sarakkeissa D:R ja kopio tulee sarakkeisiin T:AH. Jos haluaa välttää kopioinnin, voi krypton kirjoittaa suoraan sarakkeesta T alkaen (alkusarake pitää vaivautua laskemaan).

Soluun D1 kirjoitetaan kaava
=PHAKU(T1;$A:$B;2;EPÄTOSI)
Tuossa pitää T1 korvata todellisella krypton vasemman ylänurkan sijainnilla, jos krypton sarakemäärä ei ole 15.

Tämä kaava kopioidaan kaikkiin "vasemmanpuoleisen krypton" soluihin. Esimerkiksi niin, että tartutaan hiirellä solun D1 oikeaan alanurkkaan ja vedetään ykkösriviä pitkin krypton oikeaan reunaan asti. Nyt krypton ylärivi on hoidettu ja se jää valituksi. Tartutaan hiirellä oikeanpuoleisen solun oikeaan alakulmaan ja vedetään krypton alareunaan asti. Nyt kaava on kopioitu krypton kaikkiin soluihin.

Nyt voi lätkiä B-sarakkelle kirjainarvauksia. Ne ilmestyvät vasemmanpuoleiseen kryptoversioon ja oikeanpuoleisessa on näkyvissä alkuperäiset numerot.

Soluun B1 tarvitaan välilyönti. Jos sen jättää tyhjäksi, 0-ruutuja vastaaviin soluihin tulee 0. Excelin pikku omituisuuksia tämä, PHAKU ei osaa kopioida tyhjää. Välilyönnin sijaan voi kyllä käyttää jotain muuta merkkiä, esimerkiksi asteriskia (*).
46. Wexi4.10.2013 klo 00:31
Funny Rakas! Kuten huomaat otsakkeestakin (Omatekoisia tietokonekikkailuja ratkontaan), niin täällä on jostain kummasta syystä keskitytty lähinnä omatekoisiin tietokonekikkailuihin ratkonnassa.
Tylsääkö? No tottakai! Sen takiahan nuo otsakkeet ovat, että "tylsyys" on helppo löytää, tai jättää löytämättä.
47. Funny4.10.2013 klo 00:51
Wexi rakas! Harrastan itsekin kaikkea tylsää, ja minua houkuttelee kokeilla noita teidän systeemeitänne, kunhan saan käsiini jonkun hyvän krypton. Kumminkin, kun isoS tuolla edellä kertoi, miten tylsältä hänestä tuntuu kirjainten mekaaninen kirjoittaminen krypton joka ruutuun, en voinut olla kommentoimatta.
48. Wexi4.10.2013 klo 01:00
Ok. Funny.
Tuossa omassa "versiossani" joudun tekemään sen tylsän "naputteluvaiheen", mutta sen päämääränä ei ole itsessään ratkaisun hakeminen, vaan ratkonnan helpottuminen "mekaanisessa työstössä".
49. Funny4.10.2013 klo 01:15
Pari kysymystä. Nopeutuuko krypton ratkominen, vai onko se vain hauskempaa? Ja jos on hauskempaa, onko se sitä vielä monen krypton ratkonnan jälkeen?
50. Wexi4.10.2013 klo 01:56
Funny, ks. "Lähettäjä: Wexi 1.10.2013 klo 23:58": ...Minkäs takia tuota kyselen? Nyt on vaarassa saada lehti täyteen...

En ole koskaan tykännyt kryptoista (varsinkaan helpoista), se on vaan tylsää mekaanista täyttämistä. Tietysti "sokot" voivat olla aika hankaliakin, mutta jos, ja kun sen saa alulleen, niin loppu kuolettavan tylsää täyttöä.

Niin kuin sanoin, en juuri koskaan täytä kryptoja, tämä ko. numero tekee poikkeuksen, ja siihenkin palaan myöhemmin (onhan tässä vielä reilut kolme viikkoa aikaa).

Otaksun, että nopeutuu. Onko hauskempaa, mene ja tiedä?
Mutta oletettavasti säästyy "kummauksilta" ja pitkiltä riveiltä perkeleitä.
Itse en käytä kumia, en ylenkatsoakseni, siihen minulla ei ole varaa, se on vaan tottumus. Mä en edes tiedä, onks mulla lyijäriä himassa?
51. Tiio4.10.2013 klo 07:43
Jalostan vielä eilen esittämääni tapaa, vaikka isoS esitti selvästi paremman tavan. Siis ensin kryptossa esiintyvät numerot sarakkeelle A alkaen riviltä 1. Näiden viereen sarakkeelle B varataan tila oikeille kirjaimille.

Krypto vaikkapa alkamaan solusta D1. (Kannattaa ehkä ensin kirjoittaa krypton ruutuihin numerot niinkuin ne ovat paperilla.) Sitten kirjoitetaan jokaisen numeron paikalle kaava, joka katsoo, onko numerolle ehdotettu kirjainta vai ei. Esimerksi ykkösen sisältäviin ruutuihin =JOS($B$1="";$A$1;$B$1)
Tämä tarvitsee kirjoittaa vain yhteen paikkaan, sitten kopioimalla kaikkiin samannumeroisiin soluihin. Vastaavasti kakkosnumeron sisältäviin =JOS($B$2="";$A$2;$B$2) ja niin edelleen kaikki numerot läpi.

Kun b-sarakkeelle ehdotetaan kirjainta, se tulee kaikkiin sennumeroisiin soluihin ja kun kirjain poistetaan (kumitetaan) b-sarakkeen solusta del-näppäimellä, palautuvat kryptoon numerot. (Tuo $B$2="" tarkistaa, onko solu tyhjä. Heittomerkkien välissä ei ole mitään, joka tarkoittaa tyhjää. Jos vahingossa laittaa jotain muuta, vaikka välilyönnin, niin solu ei ole tyhjä.)

Tässä tarvitsee tehdä vain yksi kryptoruudukko, mutta sen valmistelussa menee toki aikaa. Eikä excelin ominaisuuksien käyttö ole läheskään niin etevää, kuin isoS:n tavassa.

Vihje. Koko alueella kannattaa keskittää teksti soluihin vaakasuunnassa, parantaa luettavuutta.

PS. Miksi Wexin pitää säästää perkeleitä, alkavatko olla jo lopussa?
52. Wexi4.10.2013 klo 10:47
Tiio.
Vanha kansa usein viittasi maininnallaan; ..."siinä oli päästä pitkä rivi"... siihen, että joku homma, mikä hyvänsä, oli niin hankalaa, tai vastentahtoista, että siltä säästyminen olisi säästänyt myös kirosynniltä.
Niin että loppuuko, tai häviääkö Perkele / perkeleet? No ei tietenkään niin kauan kun ihminen tätä palloa asuttaa. Ei Perkele löydy "kuumuudesta", se viihtyy ja asuu ihmisessä.
53. Matti4.10.2013 klo 15:48
Iso S, joo, kunhan sohaisin.

Mutta kun pari kertaa olen ratkonut krypton kryptorengin avulla, niin eipä siinä kauhean paljon tarvinnut töitä tehdä. Neljä-viisi kirjainta ja se on siinä.

Kokonaan asia erikseen on se, että krypton ratkaisuohjelman laatiminen vaikkapa Exceliin on taatusti hauskaa, motivoivaa ja palkitsevaa askarointia. Tavoite ei ole saada kryptoa valmiiksi, vaan saada ohjelma valmiiksi - selvä se. Ja sitten sitä on kiva kokeilla oikeaan kryptoon ja tuntea tyydytystä, kun se toimii.
54. iso s4.10.2013 klo 17:07
Ehdotan omaan versiooni vielä pientä hienosäätöä. Sarakkeen B riveille 2-N ei laiteta aluksi välilyöntiä vaan niihin kopioidaan A-sarakkeen luvut. Silloin ratkaisuksi muodostuva vasemmanpuoleinen krypto näyttää alussa oikeanpuoleisen kopiolta, eli siinä näkyy alkuperäiset numerot eikä tyhjää.

Tiion versioon ehdotan vastaavaa muutosta ja paluuta alkuperäiseen yksinkertaisempaan kaavaan (=B1, =B2 jne). Eli alkutilanteessa B-sarake on A-sarakkeen kopio, jolloin toistaiseksi ratkaisemattomat numerot näkyvät kryptossa.

Aluksi kirjoitetaan krypton numerot soluihin. Jos jokaisen numeron kaavaksi muuttaminen ei huvita, sen voi tehdä N korvaa-toiminnolla (N on erilaisten numeroiden määrä) näin:
- Korvaa-ikkuna auki (ctrl-h)
- rasti ruutuun "Koko solun sisältö"
- korvattavaksi 1
- korvaavaksi =B1
- klikkaa "Korvaa kaikki"
- vaihda korvattavan ja korvaavan 1 2:ksi
- klikkaa "Korvaa kaikki"
- jatka vastaavasti, kunnes kaikki nuerot on muutettu kaavaksi

Verrattuna yksitellen käsin muuttamiseen tämä on sitä nopeampi tapa mitä isompi krypto. Valitettavasti tämä tapa on sikäli kertakäyttöinen, että seuraavan krypton kanssa pitää alkaa alusta. Minun tapani toimii kaikille samankokoisille kryptoille, kunhan vain naputtelee oikeanpuoleiseen kryptoon uuden krypton numerot. Tältä riesalta ei voi välttyä.

Itse asiassa minun versioni voi tehdä alun perin niin että rakentaa kaavat suurimmalle kryptokoolle mitä kuvittelee koskaan ratkovansa. Kulloinenkin todellinen krypto sijoitetaan tämän maksimikrypton vasempaan ylänurkkaan. Koristelun vuoksi voi vasemman ja oikean krypton solut formatida niin että soluissa on reunaviivat.
55. Wexi4.10.2013 klo 18:11
Näyttää siltä, että olemme iso S:n kanssa hyvin samanlaisilla virityksillä liikenteessä.
Tuo ..."numeron kaavaksi muuttaminen ei huvita, sen voi tehdä N korvaa-toiminnolla"... äkkiseltään kuulostaa huomionarvoiselta vinkiltä, jota varmastikin tulee kokeiltua (jos tulee vastaisuudessa ryhdyttyä kryptoihin).

Matti on oikeassa siinä, että tuon härdellin saaminen toimivaksi tuotti jonkinlaista tyydytystä (lähes Excel-ummikolle), suurempaa, kuin itse tehtävän ratkaiseminen:-)
56. Wexi4.10.2013 klo 18:13
Ps. Ne reunaviivat on tietysti hyvä laittaa aivan ensimmäisenä, siihen toimintaan on näköjään oma "ikoni", ei tarvitse arvailla.
57. Ari7.10.2013 klo 18:35
Päivitin sivujeni kryptonmuokkausohjelmaa. Poistin pieniä bugeja ja lisäsin mm. taakse/eteenpäin- toiminnot.
58. Wexi15.10.2013 klo 12:58
Voihan vehnänen! Tuo iso S:n edellinen ohjeistus korvaa-toimintoon oivallinen vihje.
Edellisen numeron pohjalta muokattu (väritetty, numeroitu, korvattu) kryptopohja valmis työstämistä varten alle tunnissa!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *