KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > KIELEMME TEENNÄISIN SANA

2790. Kielemme teennäisin sana

ö20.7.2006 klo 15:20
Mielestäni ulkosynnyttimet ylivoimaisesti.
2. JPQ20.7.2006 klo 16:00
Törmäsin tässä ekan kerran yhdessä mainoksessa ö:öön mainitsemaan jotenkin huvitti vaikkei olekkaan naurun asia ja epäkelpo on yksi myös teennäinen sana.
3. RA20.7.2006 klo 19:36
MAAILMANKUULU

Jos joku on oikeasti maailmankuulu, tuota adjektiivia ei tarvita. Se on täysin turha ja teennäinen. Kaikkihan tietävät muutenkin.

Jos joku ei oikeasti ole maailmankuulu, ko. adjektiivi ei sovi ollenkaan asiayhteyteen ja on sitten siitä syystä turha ja teennäinen.

Samalla maailman turhin sana?
4. Antti Viitamäki20.7.2006 klo 20:11
Kaikella kunnioituksella Markus Kajon neroutta kohtaan (jos hän nyt oli se joka ensimmäisenä lausui julki ajatuksen tämän sanan turhuudesta):

"Beatles ehti olla yhdessä useamman vuoden ennen kuin heistä tuli maailmankuuluja."

"Tietovisa: Kuka maailmankuulu kirjailija? Ensimmäinen vihje..."

Sanassa itsessään ei minusta ole mitään teennäistä. Sehän on hyvin toimiva, selkeä ja loogisesti muodostettu. Jos joku on kuulu ympäri maailman, hän on silloin maailmankuulu.

Se, miten paljon käyttöä jollekin sanalle on, tuskin kertoo mitään erityistä sanan teennäisyydestä.
5. iso S20.7.2006 klo 20:31
Yhteen aikaan sanalle löytyi käyttöä Arja Saijonmaan yhteydessä. Hänen sanottiin olevan maailmankuulu mutta vain Ruotsissa :-)
6. RA20.7.2006 klo 20:38
Aivan. Hyvä kun tarkensit. IKI-IHANA Antti.
7. jupejus20.7.2006 klo 22:28
Väli-Suomi.

Jos jossain sanassa on tuntu, että se on pakolla väännetty niin tuossa. Ensinäkin, se on äärettömän ruman kuuloinen sana, särähtää aina korvaan kun kuulee. Sanassa on jotenkin "halpa" tuntu, vaikka sitä keskeinen Suomemme ei ole.
Sana olisi saanut olla väliinputoajan asemassa alueen uutta sanaa suunniteltaessa... noo, mutta hällä väliä. joka tapuksessa Väli-Suomi on kai ollut jokun vaikutusvaltaa omaavan mielestä hyvä.
8. JPQ21.7.2006 klo 03:15
jupejus: minusta keinotekoinen tuntu kuten epäkelpo,epäpätevä muttei taas epäselvä.
9. tero21.7.2006 klo 14:29
Mitä se teennäinen sitten tarkoittaa? Eikö jokainen sana ole teennäinen kun sen joku ensimmäistä kertaa suustaan päästää, mutta kun kaikki sitä alkavat käyttää nin alkuperä unohtuu, ja sanasta tulee osa elävää kieltä.
Kuulakärkikynä. Asfaltti-ihottuma. Haarasoipio. Etninen keittiö.
Joitain kymmeniä vuosia sitten olin opiskelevinani Turun yliopistossa ja yksi harvoista mieleen jääneistä asioista oli kun Alberto (en muista sukunimeä) opetti espanjaa ja ihmetteli mitä voi olla "peltikorkkirapa" kun viinistä puhutaan. Ei hän sitä rapaa ihmetellyt, vaan sitä miten korkki voi olla peltiä, että mahtaa olla ihmeellinen puu jossa sellaista kaarnaa kasvaa.
Teennäisyys kunniaan!
10. jupejus21.7.2006 klo 18:02
Teennäinen tarkoittaanee vähän kaikkea, mikä on tekemällä tehtyä, keinotekoisestikin, jopa väknäisestikin. Onhan teennäisellä vissiin se oikeakin merkitys, että jotain tehtyä, aikaansaatua.

'Väli' -sanalla nyt ei ole mitään negatiivista luonnetta sinänsä sanana. Esim Välimeri tai Väli-Amerikka sopivat oikein hyvin. Mutta Suomeen liitettynä 'väli' ei jotenkin asetu. Samalla herää kysymys, että minkä välissä se Väli-Suomi sitten on. Pohjoisenko ja etelänkö? Mikä nuo tahot erottaa muita suuremmiksi, että keskeinen osa maatamme jäisi jotenkin väliin, jääkö peräti puristuksiin. Väli on jollain kurin ontuva käsite tasaisella kartalla.

Välimeri ja Väli-Amerikka ovat selvästi välejä, eri mantereiden yhdistäviä osia. Siksi näkisin, että Väli-Suomi on teennäisesti, kenties väkisten muodostettu sana, jolla ei sen merkittävämpää perustetta.
Sana on luotu kuin jollain tapaa värkätty, kun ei ole muuta keksitytty. Ei hyvä.
Kielessämme oli olisi löytynyt paljon parempia sanoja kuvaamaan Suomi-neidon vatsanseutua kuin Väli-Suomi.
11. Pena22.7.2006 klo 09:36
Niin. Kuten esimerkiksi: "Suomi-neidon vatsanseutu"

d=)
12. CC22.7.2006 klo 11:24
tietokone
...ehdottomasti, mitä se muka tietää, eikö aarvuutin sopisi paremmin? Kuinkahan moni on saanut suorasanaiseen kysymykseen muka toltakin toosalta suoran vastauksen....esim. meneppäs googlettamaan vaikka sanaa "kaappikotelo" niin eikös se vääräleuka ole ehdottelemassa jotain koinsyömää "tarkoititko kaappikelloa".
En....en tarkoittanut kaappikelloa, vaan kaappikoteloa, johon voisi tunkea yhtä jos toista tarpeellista, vaikkapa sadan watin ämyrit jotta voisi soitella mielimusiikkia myös naapurien iloksi. Tiesitkös sen, arman "tietokone" - arvaanpa ettet...
13. eikka22.7.2006 klo 11:27
" välikeskusteluun" lisään välihousut.
14. Jyrki22.7.2006 klo 12:46
Yksittäistä turhinta sanaa en osaa sanoa, koska kehnojen sanakeksintöjen luokkaan luen aika monia, mutta mainitsen esimerkkeinä muutama:

'allekirjoittanut' (kun sitä käytetään tekstissä tyyliin 'Työryhmään kuuluivat Matti Mattila, Toivo Toivola ja allekirjoittanut')

'suorittaa' (kun substantiiveja vain suoritetaan eikä käytetä toimintaa suoremmin kuvaavaa verbiä)

'toimenpide' (kaikissa yhteyksissä, ja varsinkin jos 'suoritetaan toimenpiteitä' :) )


Samantapainen aihe yhtä sanaa laajemmat turhat (tautologiset) ilmaukset, joista viime aikoina eniten ärsyttäneinä esimerkkeinä:

'kuten esimerkiksi'
'palata takaisin'
'myös tämäkin' tai 'myöskin'

Lisäksi vielä erilaiset liike-elämän muotisanonnat, esim. tuskastuttava 'mennä asiakkaan iholle'. Tämäntyyppiset kuuluvat sekä turhien että muutoinkin typerien luokkaan.

Sanaa tietokone en ole kuitenkaan koskaan pitänyt mitenkään epäonnistuneena, koska sanalla 'tieto' on myös merkitys, joka ei liity ajatteluun ja älyyn, vaan tarkoittaa yksinkertaisesti jotakin 'asiaa', alan termillä dataa. Siinä mielessä tietokone sisältää tietoja, että siihen on ohjelmoituna ja tallennettuna dataa, mukaan lukien mm. matemaattisia laskukaavoja. Kun koneelta kysyy (sopivan ohjelman välityksellä tietysti), paljonko on 1+1, niin kyllähän sieltä löytyy sellainen tieto, että vastaus on 2.

Laitteen nimi olisi pahempi, jos sanaksi olisi aikanaan otettu 'tietämiskone' tai 'tietäjäkone' tai 'ajattelukone' tai jotakin vastaavaa, koska ne viittaisivat kykyyn käsitellä tietoja sellaisilla tavoilla, joista ainakaan kaikki eivät edelleenkään tietokoneelta onnistu.
15. Jyrki22.7.2006 klo 12:50
Ai niin, säikeessähän kysyttiin teennäisintä sanaa eikä turhinta, mutta juuri niitä mielestäni teennäisen tyyppisiä tuossa kuitenkin luettelin.
16. tero22.7.2006 klo 21:42
Olisiko teennäisin se, joka on kauimpana sanaon todellisesta merkityksestä? Joko tahallaan tai vahingossa ...

Voiman käyttö, rauhaan pakottaminen, kun puhutaan hyökkäyssodasta, ja mikäpä muu siellä hyökkäisi kuin puolustusvoimat ...
17. Sikar25.7.2006 klo 15:48
Sitten se "allekirjoittanut" vasta teennäinen onkin, kun itseään tarkoittava henkilö SANOO sen, eikä sitä voi mistään lukea kirjoitettuna.
18. Jyrki25.7.2006 klo 19:34
Sikar: Niinpä, totta :)
19. Puolustusvoimat26.7.2006 klo 05:12
tero:
Kyllä ne kuitenkin taitavat olla sotavoimat jotka siellä ovat hyökkäämässä. Puolustusvoimat ja sotavoimat näet ovat eri asioita.
20. iso S26.7.2006 klo 08:16
Hyökkäys on paras puolustus :-)

Vapausrangaistus: linnaanhan sellaisen saava joutuu eikä vapauteen. Ei millään lailla linjassa sakkorangaistuksen kanssa.

Sakkojen saamisestakin puhuminen on kamalan teennäistä. Yksi tuttavan tuttava ainakin väitti ettei hän mitään saanut, maksamaan joutui.
21. Ari29.7.2006 klo 11:10
Palomuuri on silloin teennäinen kun sillä tarkoitetaan tietokoneen virustorjuntaa eikä rakennuksen palosuojausta.
22. JPQ30.7.2006 klo 08:31
Ari: mitens niin ? sehän on käännös toisekseen miksi sitä pitäs sanoa ?
23. Ari30.7.2006 klo 11:25
Vaikka virusesto, virussuojaus tai virussuodatin tms.
24. mor30.7.2006 klo 12:15
Jos tarkkoja ollaan, niin eihän palomuuri ole mikään virustorjuntaohjelma tai -laite. Sen tehtävähän on rajoittaa käyttäjän haluamalla tavalla liikennettä netistä koneelle ja päinvastoin. Virustorjuntaohjelmat ovat erikseen.

Jos väkisin haluttaisiin keksiä uusi nimi palomuurille (joka mielestäni on aivan hyvä ja kuvaava nimi), niin se olisi liikenteenrajoitin tms. Eikö tuo sitten tuntuisi teennäiseltä?
25. PP20.5.2008 klo 15:54
Löytyipä tällainenkin säie. En kantanut risujani kekoon vielä silloin, kuulun myöhäisherännäisiin. Teennäisin? tai ainakin väärin VILJELTY sana on tuo aikaisemmin esille tullut SUORITTAA.
"Kenen hyväksi testamentin tekeminen suoritetaan?" (Otsikko laki24.fi -sivulla kohdassa perhe-perintö).
"Postipalveluihin suoritetaan uudistuksia."

PÄÄSÄÄNTÖISESTI. Haastateltava vastasi kysymykseen, millä peset tukkasi: "Käytän pääsääntöisesti vain hilseshampoota"

VAIHEESSA. Minua ärsyttää tavattomasti tuo sana, vaikka se on kielitoimiston hyväksymää nykykieltä. Esiintyy jo v.1984 Antti Penttisen 'Sotilasslangin Sanakirjassa'.

ELIKKÄ. Onko elikkä jokin otus, Pohjanmaalla ainakin oli laitumella eliköitä. Elikkä NIINKU nämä joutavat minun puolestani huithapeliin.
26. Jaska20.5.2008 klo 16:46
Tympii NYTKIN vihjeenä kahdelle ratkaisusanalle. Toinen on AINA ja toinen tämänpäiväisen keskiksen viimeinen vaakasana. Toki hyväksyn nytkimen, jos ratkaisusana on vaikkapa HIEROMASAUVA.
27. Matti20.5.2008 klo 17:21
Kun kassaneiti kertoo paljonko tavarat maksavat hän sanoo: ELIKKÄ kaksi kahdeksanviisi. Ja kun hän antaa rahasta takaisin hän sanoo: ELIKKÄ kaksi viisitoista. PP, joo, ottaa päähän.

TOTEUTTAA saa minut kiristelemään hampaitani (vaikka minulla ei implantteja olekaan). Radiossa kuuluttaja sanoi, että Espoossa talitiainen oli jo TOTEUTTANUT pesän. Niin aina.

VAIHEESSA taas tuntuu korvissani ihan mukavalta. Nämä ovat henkimaailman juttuja.
28. PP20.5.2008 klo 20:36
Tuli tuossa äsken vastaan sana VANHUSTEN LAITOSHUOLTO ja kylmät väreet kyntivät selkäpiitäni. Kuulosti aika kaamealta. Tuli mieleen autoromu ja pannuhuone ja putkipihdit, monttööri ja huoltomies ja likapyykkikasa sun muuta, sun muuta... Vaihdetaan nesteet, kiristetään ruuvit, rassataan putket. Vanhus esineellistetään.

LaitosHOITO on kuulema ihan eri asia ja kuulostaakin inhimillisemmältä.

Että tämmöistä tällä kertaa!
29. PP21.5.2008 klo 19:11
Nyt sitten yritetään lanseerata vanhan kunnon JALKALAMPUn tilalle sanaa JALKAVALAISIN. Minulla on tässä vieressäni parikin jalkalamppua ja näen aivan erinomaisesti. Jaloilleni en todellakaan tarvitse erillistä valaisinta. Pidän kinttuni joriininjuurivarpaineen visusti piilossa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *