KESKUSTELUT > RISTIKOT > ROOLIT SEKAISIN

2778. Roolit sekaisin

,-viilari14.7.2006 klo 19:56
Tavantakaa törmää ristikoissa vihjeisiin,joissa viitataan elokuvien roolihahmoihin ja niiden esittäjiin. Voivatko mielestänne seuraavantyyppiset vihje- vastaussanaparit olla kelvollisia ilman lainausmerkkejä: LAMMION ESIMIES -PALO tai KOSKELAN KOLLEGA - RANIN
Oikeantyyppinen vihje mielestäni olisi esim. PALMUN ALAINEN - KOKKI
2. RA14.7.2006 klo 21:03
Muistelen lähiaikoina ratkoneeni ristikon, jossa oli PALMUN ALAINEN -> RANIN?? En nyt löydä ko. ristikkoa ja voi olla, että sotken.

Mutta itse asiaan liittyen, minusta koviksissa voi aivan vapaasti sekoittaa roolit ja esittäjät. Muissa ei. Niissä olisi jotensakin reilua merkitä, millä tasolla nimittelyssä liikutaan. Huutomerkeillä, lainausmerkeillä tai miten nyt vaan.

"Säveltäjä-sanoittajakonkari R. Asikainen"
3. ,-viilari15.7.2006 klo 08:33
Minunkin mielestäni kovisten vihjeiden kuuluu olla kieroja,eiväthän ne muten koviksia olisikaan. Mutta paikkansapitäviä niidenkin täytyy olla. En voi hyväksyä ratkaisun vaikeuttamista väärin vihjein. Karmein vastaani tullut tapaus oli vihjekuvassa oleva suttuinen Ranskan kartta, johon oli piirrety nuoli Normandian kohdalle - ratkaisusanaksi tuli RHONE, jonka tarkistin myöhemmin ratkaisusta. Selkeästi virheellinen mielestäni myös on esim
KERMAKARKIN NIMISIÄ -SHARIFIT. Tämä kohta muuten täyttyi ensimmäisenä, kun heti huomasi,mitä laatija oli yrittänyt ajaa takaa...
Nyt tullaankin perimmäisen kysymyksen äärelle:
Sallitteko virheellisen vihjeen, ja miten sen määrittelette?
4. iso S15.7.2006 klo 14:21
Viilataanpa ensin kysymystä. Salliminen tai sallimatta jättäminen tarkoittaa mielestäni sitä että on valtaa päättää. En ole siinä asemassa että voisin vaikuttaa muiden vihjeisiin, joten en voi sallia virheellisiä vihjeitä. Tai olla sallimatta. Paheksua voin ja paheksunkin: hyi semmoisille, tulee näppylöitä!

Alussa annetut esimerkit ovat samankaltaisia kuin muutkin vihjeet missä vaaditaan useampi askel. Näistä olen sitä mieltä että askelten määrä tai ainakin yhtä suurempi runsaus pitäisi jollakin tavalla ilmaista, myös visaisissa. Joissakin tapauksissa sitaatit ovat tähän sopiva keino. Tässä tapauksessa minulle riittäisi sijamuodon vaihto: Lammion esimiehenä -> Palo.

Rhonen tapauksessa välimerkkiviilari menetti yöunensa ilmeisesti siksi että Rhone virtaa ihan eri kulmalla Ranskaa kuin mihin nuoli viittasi. Jos yrittää laatijaparkaa jollakin tavalla ymmärtää niin tässä tapuksessa voisi ajatella että nuoli vastaa sanallista vihjettä "Ranskassa", mikä tietysti on ärsyttävän epämääräinen vihje sinänsä, kun ei tiedä tarkoitetaanko jokea, kaupunkia, henkilöä, puoluetta tai jotain muuta. Silloin vihje olisi yksiselitteisesti väärin jos karttaan olisi piirretty joki Normandian tienoille, nuoli olisi viitannut siihen ja ratkaisusana olisi Rhone. Ikävällä tavalla harhauttavaa sellaisena kuin se oli, mutta ei välttämättä virhe.

Kermakarkki-Sharifit on löysää ajattelua mitä on vaikea puolustaa vaikka hyvää tahtoa olisi, saati sitten kun just pääsi loppumaan.
5. RA15.7.2006 klo 20:30
KERMAKARKIN NIMISIÄ -> SHARIFIT on tosi tökerö, MUTTA veikkaanpa, että monet meistä ratkojista eivät edes huomaa, että mikä olennainen vika siinä on! Kun sana-assosiaatio syntyy, se riittää.

Laatijan sen sijaan tulisi miettiä tarkemmin, mitä liittää vihjeellään ja vastaussanallaan yhteen. Vähän vaikea selittää, mutta jotenkin ajattelen niin, että nimenomaan kovisvihjeissä tuo vihjeitystarkkuus on erityisen tärkeää. Helpoissa ristikoissa pelataan helpoilla ja tutuilla sanoilla, jolloin on helppo ratkojana keksiä epämääräisemmästäkin vihjeestä / piirroksesta "ne harvat tutut sanat vaikkapa Ranskasta". Tai vaikka vihje olisi niinkin yleinen kuin "osavaltio". - No, tuo Rhone-esimerkki ei ehkä kuulu kuitenkaan sarjaan "helpot ja tutut sanat".

Kukapa nyt virheitä hyväksyisi. Niitä ei voi puolustella millään ristikkoon liittyvällä asialla. Ellei nyt joku keksi tehdä ristikkoa, jossa monet / kaikki vihjeet perustuvat jonkin sortin virheelle. Jotakin tämän tapaista kai Sanasepossa on jo ollutkin.
6. roolit pelissä10.11.2008 klo 09:50
Ehkei nyt sentään näin vakavasti otettuna...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *