KESKUSTELUT > RISTIKOT > KYSYMYSMERKKIEN JA HUUTOMERKKIEN KÄYTTÖ

2760. Kysymysmerkkien ja huutomerkkien käyttö

Eki9.7.2006 klo 00:16
Vihjeissä näitä esiintyy. Niiden käyttö on taitolaji, vai onko? Keskustellaan!
2. Taata9.7.2006 klo 02:00
Kyllä monta kertaa on tullut mietittyä, että kummanko mer-
kin laittaisi, kun kumpikin tuntuisi ainakin joltain kantilta so-
pivalta. On tuo mielikuvitus sen verran vilkas. Jollain toisella
voi olla tässä suhteessa helpompaa, mutta minähän en nyt
vissiin koviin helppoon ole tottunutkaan. Äskenkin oli isoja
aukioita entrattavana, mutta onnistui tuolla parvekkeen vii-
leydessä lopulta sekin. Nyt tässä vain tarkistelin kirjoista var-
muuden vuoksi lopputulosta.
3. Libero9.7.2006 klo 17:01
Sikäli kyseessä on taitolaji, että molemmat merkit menettävät tehoaan, kun niitä on useita samassa ristikossa. Monesti joitakin voisi rapsia vallan pois, vaikka vihje menettäisi pienen mutta turhan lisävivahteen.

Kun toiset laatijat käyttävät kysymys- ja huutomerkkejä enemmän kuin toiset, niin ne selvästi kuuluvat myös käsialaan, tyyliin ja tyyppiin. Eräiltä laatijoilta niitä voi odottaa ja niihin voi tottua. Tuo tottuminen viestittää juuri siitä, että merkkejä on ollut ja on liikaa ja etteivät ne kaikki enää valaise sitä, mitä niiden alun perin ehkä piti valaista.

Kun tonimikael käyttää kysymys- ja huutomerkkejä kohtalaisesti, niin hänen tuotannostaan löysin mieleisiäni esimerkkejä.

Vihjeissä VENÄJÄN JOKI KUIN SÄÄ TAKAA! (-> ILEK) ja SAAT TAKAISIN! (-> TAAS) huutomerkki on minusta turha. Jos merkki on vaikeuttavinaan vihjettä, niin ei se tehtävässään onnistu. Ratkaisusanat ovat joka tapauksessa liian ilmeisiä.

Vihje EI TÄLLÄ PUOLEN JOKEA? (-> KIISKI) on erittäin osuva, ja kysymysmerkki viittaa selvästi sanontaan.

Vihje MENI SUKKANA SISÄÄN! (-> NAAMIOITUNUT) on loistovihje, joka ei toimisi ensinkään ilman huutomerkkiä.

Vihje KEPPIÄKÖ TARKOITAT? (-> AIKAPULA) on esimerkki vihjeestä, johon itse olen rustannut vielä ylimääräisen kysymysmerkin, mikä tarkoittaa, etten ole ymmärtänyt.

Teemu Pallosen viimesyksyisessä ristikossa oli hieno ajankohtainen vihje NAUTTII VAALEISTA? (-> PUTIN). Tästä vihjeestä kysymysmerkkiä ei olisi voinut jättää pois, koska ilman merkkiä vihje ja ratkaisusana olisivat olleet tosi omituinen pari.

Vihje YKSIN? (-> ORPO) Ekin taannoisessa ristikossa on hyvä. Ilman kysymysmerkkiä se ei olisi tarkkaan ottaen totta.

Juha Hietarinnan ja Markku Mäkelän ristikossa oli joskus kauan sitten vihje PARTUROI LAPPIA? (-> OSARA). Se jäi mieleen. Ilman kysymysmerkkiä vihje olisi ollut aika mahdoton. Saman parivaljakon ristikossa oli kevättalvella vihje SUVUSSAMME? (-> APINAT). Sitäkään ei oikein voisi ilman kysymysmerkkiä kuvitella.

Hillevi Sartola-Hipalla oli vihjeenä SUOMEN ARMEIJAN NAINEN! (-> SAAKKA). Huutomerkki on tässä välttämätön.

Laatijat taiteilevat koko lailla taitavasti valitessaan joko kysymys- tai huutomerkin. Kuten Taata mainitsee, molemmat tuntuisivat monta kertaa sopivan. Silti vihjeissä on useimmiten merkki, joka niihin kahdesta vaihtoehdosta paremmin oikeasti passaa.

Tällaisia mielikuvia aiheesta on syntynyt.
4. Taata9.7.2006 klo 17:56
Osaran aukot ovat pohjoisen ihmisille ainakin kovin tuttuja
enkä siksi pidä vihjettä vaikeana, vaikka siinä ei olisi mitään
merkkiä lopussa. Nils Osara hakkautti Lappiin Euroopan suu-
rimmat aukot. Metsähallituksen pääjohtaja ja ministeri, jon-
ka on sanottu haveilleen jopa presidentin postista. Aivan
tuntuu tuo kysymysmerkki turhalta, jos ei nyt sitten ajatella
kysymyksessä olevan tietokilpailun tapaan suora kysymys,
johon löytyy täsmällinen vastaus. Empimistä osoittava poh-
diskeleva kysymys tämä ei ole eikä kysymysmerkki niin muo-
doin osoita epävarmuutta asiassa, josta on selvät faktat
nähtävissä jopa luonnossakin tänäkin päivänä.
5. Libero9.7.2006 klo 18:17
Ajattelen kysymysmerkin sopivan kyseiseen vihjeeseen sen takia, ettei kukaan kirjaimellisesti PARTUROI metsää vaikka millaisia avohakkuita operoisi.

Nyt on hyvä muistaa sekin, etteivät kaikki ratkojat asu pohjoisessa eivätkä olleet vielä syntyneetkään silloin, kun Nils Osara vaikutti. Tällaisille ratkojille vihje on saattanut olla vaikeakin. Minusta vihje oli aikoinaan ihan hauska.
6. Taata9.7.2006 klo 18:31
AI KAPULA?
7. Jukkis9.7.2006 klo 18:45
Minä ainakaan en Osaraan ole törmännyt missään muualla kuin ristikoissa.

Mikäs idea tuossa NAUTTII VAALEISTA? -> PUTIN sitten on, kun se niin hieno ja ajankohtainen on (tai oli syksyllä)?
8. kp9.7.2006 klo 18:47
Sattui hyvin, että tämä säie on pantu pystyyn.
-Piirrän ristikkoa ja vihjeeksi laitoin yhdistää! -Siis huutomerkin perään, mutta en tiedä miksi. Näyttää vain niin
hyvältä....
Niin tuohon vihjeenä oikea vastaus on tinaus.
9. Taata9.7.2006 klo 18:49
Tottakai KP tiedät mitä teet!?!?!?
10. kp9.7.2006 klo 18:52
Teen mitä?!?!?!
11. kp9.7.2006 klo 19:00
Eki
Onko tuossa ! ? käytössä jokin logiikka. Miksi ja missä noita
käytetään?!
12. Eki9.7.2006 klo 19:39
Kysymys lienee retorinen.
13. kp9.7.2006 klo 19:49
-Eipä ole. En minä noitä ? ! osaa kayttää kuin mututuntumalla
mutta onhan varmaan käytössä jokin logiikka?!
14. Eki9.7.2006 klo 19:57
Selvä, nyt tiedän, että kysymys ei ollutkaan kysyjän mukaan retorinen.
15. Libero9.7.2006 klo 20:00
Jukkis: Varmasti Teemu Pallonen osaisi selittää minua paremmin, mikä idea hänellä oli vihjeessä NAUTTII VAALEISTA?. Makuasia on se, että minusta se oli kysymysmerkillisenä hieno.

Ilman merkkiä Putin olisi nauttinut vaaleista (naisista). Kuka sellaista olisi ristikossa vihjannut? Minulle ei ainakaan olisi muuta tullut mieleen, vaikka mielikuvitukseni onkin aika puhdas. :) Ehkä en olisi vihjeelle NAUTTII VAALEISTA ollenkaan hyväksynyt ratkaisusanaksi PUTINia. Se olisi vaatinut jonkun auervaaran.

Ajankohtaisena pidin vihjettä sen poliittisen merkityksen vuoksi. Eivätkö liene syksyllä olleet jo täyttä häkää käynnissä spekuloinnit Putinin asettumisesta presidenttiehdokkaaksi kolmannelle peräkkäiselle vaalikaudelle, vaikkei se perustuslakia muuttamatta olisi (vielä) edes mahdollista? Tämän perusteella voin hyvinkin uumoilla, että Putin nauttii vaaleista kysymysmerkin kera.
16. Libero9.7.2006 klo 20:06
Taatalle tattis AI KAPULASTA! Voin poistaa oman kysymysmerkkini. :)
17. Jaska9.7.2006 klo 21:01
Huuto- ja kysymysmerkit ovat laatijan ilmoituksia ratkojalle vihjeen epäsuorasta tai muuten erikoisesta yhteydestä ratkaisusanaan. Kelpaisikokohan tämä säännöksi kp:llekin. Käyttö riippuu ristikon vaikeustasosta ja laatijan harkinnasta. Esim. vihje TALO ei kaipaa ko. ilmoitusta, jos ratkaisusana on RAKENNUS. Sen sijaan vihjeessä KEHOLLEKIN! huutomerkki puoltaa paikkaansa, jos ratkaisusana on sama, eikä kyseessä ole vaikea ristikko. Anteeksi tämä alkeellinen esimerkki, mutta kun en ollut varma siitä, heittikö kp kysymyksen provomielessä .
18. kp9.7.2006 klo 21:23
Jaska

-Ihan aikuisten oikeasti halusin tietää...
19. Eki9.7.2006 klo 21:32
Vaikkemme toistemme ristikoista puhukaan, tässä yksi minusta aika hyvä esimerkki Karilta: ELGIN! (6 kirjainta). Huutomerkin voi perustella, ainakin vastaavia tapauksia löytyy (esim. NAPPASIN! = OTIN).

Muuten huutomerkin ja kysymysmerkin käyttö on osaksi mutu-tuntumaa, mutta jos enemmistö ratkojista sanoo laatijalle, että käytit väärin, sitä ainakin kannattanee uskoa.
20. JTak10.7.2006 klo 00:07
Huutomerkin käytöllähän vaan turhaan paljastaa, että kyseessä on kiero vihje.
21. Hui_hai10.7.2006 klo 09:08
Minusta huutomerkin käyttö on paikallaan keskivaikeissa. Niissä on korrektia varoittaa ratkojaa kieroilusta. Koviksissa kieroilun paljastaminen on turhaa, joten koviksissa huutomerkki on osa vihjeen kieroilua mikäli sitä ollenkaan käytetään. Ja helpoissa ristikoissahan ei tulisi sellaisia vihjeytyksiä edes käyttää joissa ratkojaa kieroilulla ja vääryydellä johdettaisiin harhaan.
22. iso S10.7.2006 klo 09:29
Supersalainen (0007!) agentti JTak: jos ristikko on erittäin visainen niin turhan paljastuksen välttäminen on turhaa, koska kaikki vihjeet ovat joka tapauksessa visaisia!

Se on totta että merkin käyttäminen tai käyttämättä jättäminen vaikuttaa vaikeusasteeseen. Siksi merkkiä on ilman muuta syytä käyttää jos laittaa helpohkoon ristikkoon sellaisen vihjeen mikä luontevasti merkkiä kaipaa.

Jos aikuisten oikeasti kysytään niin mielestäni voi vastatakin. Jaska kertoikin yleisen periaatteen milloin merkki on hyvä laittaa, mutta ei eritellyt milloin on paikallaan huutomerkki ja milloin kysymysmerkki. Tämä on totisesti taitolaji mutta ei loppujen lopuksi niin paha että siinä löisi jatkuvasti kirveensä kaivoon.

Huutomerkillä korostetaan yllättävyyttä, kuvaannollisuutta tai humoristisuutta. Vastaus ei siis ole se mikä useimmille tulee ensimmäisenä mieleen. Jaskan esimerkki on hyvä toisinpäinkin käännettynä. "Rakennettava" on asiallinen vihje ratkaisusanalle TALO. Toki voi rakentaa vaikkapa ystävällisiä suhteita naapurimaahan, mutta useimmille tulee rakentamisesta mieleen juuri talo. Jos ratkaisusana onkin KEHO, on huutomerkki paikallaan: "rakennettava!". Tässä toteutuu kaksikin ehdottamistani huutomerkin käyttöperusteista: keho ei ole ensimmäinen mieleen tuleva rakentamisen kohde ja kehonrakentaminen on siinä mielessä kuvaannollinen ilmaisu että eihän kehoa rakenneta naulaamalla lihas sinne, toinen tänne, vaan tarjoamalla keholle sopivia ärsykkeitä, ravinteita ja lepoa, jolloin keho rakentaa itse itseään.

Kysymysmerkillä korostetaan sitä että vihje ei pidä (läheskään) kaikissa tapauksissa paikkaansa, mutta huutomerkin tapaan myös kuvaannollisuutta (usein johonkin sanontaan liittyvää) ja humoristisuutta. Näissä kahdessa jälkimmäisessä käyttösyyssä tulee juuri esiin se taitamisen tarve, tai oikeastaan se että laatijan ja ratkojan pitää olla suunnilleen samalla aaltopituudella että ratkoja saisi ahaa-elämyksen eikä plääh-kokemusta. Libero antoi hyviä esimerkkejä mistä on löydettävissä ehdottamiani käyttösyitä.

Esimerkissä PARTUROI LAPPIA? (-> OSARA). kysymysmerkki on mielestäni ehdottomasti paikallaan. Vaikka Taata muistaisi Osaran kuinka hyvin ja vaikka Osaran aukeiden jäljet ovat nähtävissä ja asiasta tietävät osaavat yhdistää ne Osaraan niin muistettakoon että Osara erosi Metsähallituksen pääjohtajan tehtävästä vuonna 1963. Olin silloin 12-vuotias enkä muista kiinnittäneeni asiaan mitään huomiota, vaikka Osara olikin alallaan merkittävä mies. Monet nykyisistä ratkojista eivät tosiaankaan olleet silloin syntyneetkään. He, kuten minäkin, oppivat nimen todennäköisimmin ristikoiden kautta eikä siinä mitään, turhempiakin nimiä pidetään ristikoissa hengissä. Kysymysmerkki on siis paikallaan sen takia että moni ratkoja on nimen kohdalla kysymysmerkkinä, mutta erityisesti vihjeen kuvaannollisuuden vuoksi. Hakkuu on parturointia vain leikillisesti eikä Osara kai sentään kaikkia aukioita parturoinut itse. Taisi siinä muutama metsurikin auttaa.
23. JTak10.7.2006 klo 10:19
Aika harva helppojen tai helpohkojenkaan ratkoja edes tietää, mitä sillä huutomerkillä halutaan sanoa. Jos on visaiseen päättänyt tarttua, niin silloin voidaan olettaa, että huutomerkin käyttötarkoitus voi olla tuttukin.
24. iso S10.7.2006 klo 11:35
JTak, olet varmaan oikeassa, samoin Hui_hai: huuto- ja kysymysmerkin paras käyttöalue on keskivaikeat. Keskivaikean ja helpohkon raja on toisaalta määrittelykysymys. Se mikä on yhdelle ratkojalle turhauttavan helppo on toiselle aivan liian vaikea.

Minun ajatukseni mukaan huutomerkki ei välttämättä ole helpohkoissakaan turha, vaikka useimmat ratkojat eivät osaisi sitä suoraan hyödyntää. Osa osaa, ja siitä valtaosasta osa voi toimia vastaavalla tavalla kuin visaisten ratkoja joidenkin vihjeiden suhteen: sana ratkeaa poikittaisten avulla ja sen jälkeen syttyy lamppu ja syntyy ymmärrys: ahaa, sitä tuo vihje tarkoittikin, siksi siinä oli tuo huutomerkki! Näin tulee samalla otetuksi pieni askel kehityksen polulla. Seuraavalla kerralla alitajunta saattaa jo reagoida huutomerkkiin.

Huutomerkkiä kaipaavan vihjeen käyttöön helpohkoissa voi painostaa tilanpuute vihjeruudussa: tosikkomainen selitys olisi pitkä ja huutomerkillinen sattuu olemaan naseva. Teko voi olla myös tarkoituksellinen: tähdätään tuohon lievästi yllättävän vihjeen tuomaan ahaa-elämykseen. Helpohkossa ristikossa yllätys ei tietenkään saa olla järin suuri ja naapurisanojen vihjeiden pitää olla hiukan ristikon keskitasoa helpommat, että haluttuun lopputulokseen päästään.

Osa helppojen ystävistä voi olla tyhmiä tai muusta syystä eivät koskaan haluakaan mitään muuta kuin helppoja synonyymipareja (heillä on siihen yhtä suuri oikeus kuin toisella ääripäällä aina vain visaisempien himoamiseen), mutta osa on kehityskykyisiä ja -haluisia (kenties vasta vähän ratkoneita mutta mahdollisesti pahasti hurahtamassa) ja heille voi tarjota pientä virikettä ilman että kenenkään mielenrauha pahasti kärsii.

Aivan ultrahelpoissa pitää tietysti tehdä niin helppoa kuin vain suinkin pystyy, vaikka se tuntuisi ratkojien loukkaamiselta ja aliarvioimiselta. Meitä on joka asemalle eivätkä kaikki osaa hypätä junaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *