KESKUSTELUT > RISTIKOT > MITEN NÄIT LEMMIKKI LEHDEN KRYPT JUTTUJA RATKOTAA

2751. miten näit lemmikki lehden krypt juttuja ratkotaa

heduli5.7.2006 klo 16:00
pliis vastatkaa pian
2. Lemmikki5.7.2006 klo 16:19
Kynällä kirjotat kuvaruudulle. Spriiliukoinen tussi on paras.
3. Eki5.7.2006 klo 21:40
Onko kysymys siitä, ettet osaa käyttää ohjelmaa vai et tiedä, miten kryptoja ratkotaan?
4. heduli11.7.2006 klo 13:26
en tiiä mite niit ratkotaa
5. iso S11.7.2006 klo 15:06
Noin epämääräisellä valituksella on viisi realistista mahdollista seurausta:
- jäät ilman vastausta
- saat pilkallisia vastauksia
- saat vastauksen väärään ongelmaan
- saat liian ylimalkaisia neuvoja
- saat liian yksityiskohtaisia neuvoja

Häviävän pieni mahdollisuus on olemassa että joku osaa antaa sellaisen vastauksen mitä kaipaat. Yritän kuitenkin. Tämän ei pitäisi olla liian tieteellistä koska itse en ratko kryptoja juuri lainkaan.

Ensinnäkin krypton perusidea: kirjaimet on koodattu numeroin siten että jokaista numeroa vastaa yksi ja vain yksi kirjain (eri kryptoissa tietysti eri koodaus). Jos pystyt esimerkiksi päättelemään että jossakin kohdassa numeron 17 täytyy olla A niin voit merkata A:n joka paikkaan missä on 17. Tämä auttaa todennäköisesti jossakin kohdassa hahmottamaan jonkin muun sanan ja uuden numeron merkityksen.

Miten pääsee alkuun? Katselemalla sanojen rakennetta ja miettimällä, millainen sana voisi johtaa tuollaisiin numeroihin. Esimerkiksi jos joku sana alkaa kahdella samalla numerolla niin numero merkinnee vokaalia. Harva sana alkaa esimerkiksi kahdella K-kirjaimella. Sanojen loppuja kannattaa tarkkailla erityisesti. Konsonanteista sanan lopussa on useimmiten T, S tai N, harvoin J, K tai P.

Aluksi kannattaa ratkoa sellaisia kryptoja missä on vihjekuva. Se auttaa usein ratkaisemaan ensimmäisen sanan.

Täällä netissä ratkoessa laiskan tai aloittelijan kannattaa pitää Kryptorenki päällä. Se tekee mekaanisen merkkaustyön ratkojan puolesta. Ei tylsää vaivaa eikä huolimattomuusvirheitä. Kun lykkäät kirjaimen johonkin ruutuun niin kryptorenki täydentää muut samannumeroiset ruudut. Valmiin sanan voi jopa tarkistaa, jos ristikolla ei ole enää palautusaikaa jäljellä. Arvailemallakin voi siis selvitä, mikä ei ole yhtä helppoa paperilla ratkoessa.

Vilkaistaanpa vaikka kryptoa Lemmikki 1/2006. Kuvassa näyttäisi olevan helyjä kaupitteleva tyttö ja nukkuva koira. Värillä korostetussa teemasanassa on annettu muutama kirjain valmiiksi. Loppupäässä on 4-4-I-2-S. Nelosen täytynee olla konsonantti tai sana on todella outo. Voisihan se olla joku Cassius mutta kuvan huomioiden uskottavalta tuntuu KAUPPIAS. Silloin 1-2 olisi K-A ja sama 1-2 toistuu sanan alussa. KATUKAUPPIAS täyttää ehdot. Merkataan se.

Loppu-ässän kanssa olevasta sanasta puuttuu 1 kirjain eikä siihen sovi oikein muu kuin O, siis SOPU. Suunnilleen keskellä on toinen 4-kirjaiminen vaakasana mihin sopii vain L, ALKU. Merkataan nämä.

Pystyyn on muodostumassa pitkä sana minkä loppuosasta puuttuu 1 kirjain. Siihen käy I. Samaa numeroa näyttää olevan aika paljon ja sehän on loogista, I on yleinen kirjain. Merkataan.

Nyt alareunassa on 6-UOLI. Siihen kävisi vaikka H, P tai S, mutta pystysanan vuoksi valitaan T. KAHKOH, KAPKOP ja KASKOS eivät ole uskottavia perusmuotoisen sanan loppuja. Merkataan kutonen T:ksi.

Nyt keksitään pystysanaksi AJATUSKATKOT. Uusina kirjaimina J ja S.

Lopun jätän itse keksittäväksi. Yleisimmät kirjaimet alkavat olla kasassa ja siten kryptokin melko täynnä. Jäljellä on vielä muutama "normaali" kirjain ja joukko eksoottisempia. Niiden kanssa sietää olla tarkkana. Lisävinkki mikä joskus auttaa: kunnollisessa kryptossa jokainen kirjain esiintyy vähintään kahdesti tai ei ollenkaan. Tämä auttaa joskus päättelemään mikä on jonkin oudomman sanan piilokirjain.
6. marjaana11.7.2006 klo 16:26
Kiitos iso S(ti), nyt minullekin selvisi miten niitä kryptoja ratkotaan; tähän asti olen vain tiennyt miten niitä laaditaan. ;o))))) ( = hih hih heh heh)
7. iso S11.7.2006 klo 20:55
Niin, nythän sinulle koitti onnenpäivät - pystyt vihdoinkin ratkomaan laatimasi kryptot! S))) (= iso S-heh)
8. marjaana11.7.2006 klo 21:41
Niin, olo on kuin poliisilla, joka on oppinut vihdoinkin lukemaan kirjoittamansa raportit.
9. Justiina11.7.2006 klo 22:12
Minä ratkon kryptot saksilla.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *