KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > SANO: EI PERINTÖVERO.

2736. SANO: EI PERINTÖVERO.

Jyrki Vaskela30.6.2006 klo 23:36
SANO: EI PERINTÖVERO.


Miltei jokainen suomalainen on sitä mieltä, ettei perintöveroa tarvita enää. Olen samaa mieltä, jokainen meistä on maksanut veronsa jo kertaalleen yhteiskunnalle kerätessään omaisuuttaan tai jopa useampaan kertaan erilaisin maksuin. Perintövero joutaa samaan romukoppaan varallisuusveron kanssa. Jokainenhan saa käyttää omat varansa eläessään kuten haluaa; säästää, matkustella, viettää kulutusjuhlaa tai jopa pelata kasinolla yhdessä illassa. Tuntuu vain, että säästäminen on näistä vielä huonoin vaihtoehto, sillä on vieläkin rikollista omistaa Suomessa omaisuutta.
Pien- ja keskisuurien yrittäjien sukupolvenvaihdokset helpottuvat eikä jatkajan tarvitse myydä yritystä saadakseen verorahat perintöverojen maksuun. Oletan tämän lisäävän pien ja keskisuurien yrittäjien halukkuutta investoida ennen ja jälkeen sukupolven-vaihdoksen mikä osaltaan lisää Suomi Oy:n tuotavuutta sekä hyvinvointia kansalaisille enemmän kuin mitä perintövero tekee. Näin saamme uusia työpaikkoja ja lisää maksuvalmiita veronmaksajia palkkatulojen merkeissä sekä suurempia yritysvero kertymiä. Pien- ja keskisuurien yrittäjien työllistävä vaikutus on erittäin merkittävä ja merkitys vain kasvaa isojen firmojen muuttaessa pois Suomesta. Tarvitsemme lisää vientiyrityksiä suomeen, eikä vietäviä yrityksiä Suomesta. Myös investointien poistoaika verotuksessa olisi tarkasteltava uudestaan isojen investointien kohdalla yrittäjien haluamaan suuntaan.
Maatiloja ei tarvitse enää pilkkoa eli myydä osaa tilasta perintöverojen maksuun ja ”kuihduttaa sitä pois EU kunnosta”, vaan maatilatkin säilyvät paremmassa kunnossa. Maatiloja on jo saatettu sietämättömään ahdinkoon tuottajahintojen laskun myötä, kiitos EU:n. Toivottavasti saisimme aina syödä suomalaista ruokaa, jonka saanti on taattu kansainvälisistä kriiseistä huolimatta. Toivon sukupolvenvaihdosten helpottuvan maatiloilla ja uusia maatalousyrittäjiä tulevan vielä entisten lisäksi, muistakaa suosia suomalaista, kuljetusmatkat ovat lyhyet ja näin säästämme myös fossiilisia polttoaineita.
Ehdotan siis perintöveron poistamista. Perinnön hankintahinnaksi tulisi kuitenkin 0,- eli mikäli perinnön myy pois jollekin ulkopuoliselle joutuu koko summasta maksamaan luovutusvoittoveron tai siis: Myyntihinta - mikäli tiedossa perinnönjättäjän hankintahinta = voitto, josta luovutusvoittovero. Luovutusvoittoveroa ei kuitenkaan tarvitsisi maksaa mikäli yksi tai useampi perinnön saaja lunastaa muut ulos esim.; asunto, kesämökki, maatila tai yritys….jne.
Julkisten pörssilistattujen yhtiönosakkeiden verosäädökset ilmenevät veroilmoituksesta osiosta 9 A, samat säännökset koskisivat perittyjä arvopapereita, perinnön saajan todellinen hankintameno olettama olisi perinnön jättäjän hankintameno mikäli tiedossa, muuten 0,-.
Omistamansa asunnon saa myydä verovapaasti 2:n asutun vuoden kuluttua, ainakin tällä hetkellä. Perinnön voi edelleen siirtää eteenpäin jälkipolvelle, jos niin haluaa eli lapsille oma asunto. Asunnon voisi myös siirtää pesänosakkaiden nimiin ja maksaa vain varainsiirtoveron = leimavero.
Jos periöitä on useampi, voisivat muut perinnön saajat myydä osuutensa verottomasti sille pesänosakkaalle tai osakkaille, joka lunastaa muut ulos esim.; asunto, kesämökki, maatila tai yritys. Tämän toivoisin tämän antavan perinnön saajille paremmat mahdollisuudet sopuisaan ratkaisuun keskenään.
Luovutusvoittovero on korkeampi, kuin perintövero vain tapauksissa, joissa perinnönjättäjän hankintahintaa ei tiedetä tai perinnönjättäjän hankintahinta on alle puolet myyntihinnasta, mikäli haluaa muuttaa kaiken rahaksi heti.

Sano: KYLLÄ
Kansanedustajaehdokas
Jyrki Vaskela
2. tapiiri1.7.2006 klo 10:22
ei vaalimainoksia, kiitos
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *