KESKUSTELUT > RISTIKOT > STARTTINAPPI?

273. Starttinappi?

tjn2.9.2003 klo 20:30
Hyvät ystävät ja ristikoiden laatijat! Joskus, kun pitäisi ristikkoa laatia,paperini pysyy itsepintaisesti tyhjänä. Miten inspiroitte itsenne ja saatte humeetiinne kierroksia? Ekin suuret volyymit ovat tulleet julki näissä keskusteluissa ja itse arvelen, että siinä ei ole aikaa pitempään odotella sitä "ahaata". Lienee tietenkin mahdollista, että joillakin on inspiraatio päällä kaiken aikaa?
2. Eki2.9.2003 klo 20:34
Yleensä inspiraatio tulee, kun alkaa työhön. Välillä tulee hyviä ideoita, joita joko merkitsee ylös tai jos mahdollista, alkaa suuren inspiraation vallassa heti työstää eteenpäin, jos sille on sopiva kohde. Minulla on jokseenkin aina tiedossa, mihin lehteen teen.
3. iso S2.9.2003 klo 21:51
Ihmettelen sitä samaa. Chapliniltakin sitä on kysytty, ja vastaus oli: parhaiten inspiraatio tulee, kun siihen on pakottava tarve.

Oma elinkautinen tuotantoni on melko tasan 1 ekivuosi (jos pitää paikkansa se huhu, että Eki tekee 50 ristikkoa kuussa). Ongelma ei siis ole niin suuri kuin noilla suurhurjilla.

Jos tietää julkaisuajan ja -lehden, niin allakkaa katsomalla voi saada idean. Toisaalta, ristikkolehteen laadittaessa pitää ottaa huomioon, että samassa lehdessä on monta ristikkoa, ja jollakin muulla laatijalla saattaa olla samanlainen allakka. Useammin kuin kerran on käynyt niin, että oma juuri toteutettu idea tulee vastaan jonkun toisen tekemänä, kun oma on vielä laatikossa tai matkalla toimitukseen. Esimerkiksi KAIVOSAUKKO-jujussa olen onnistunut keksimään samaa ruutia kuin Eki. Tosin sitäkään en keksinyt itse, olipahan vain muistuma opiskeluajoilta. Tuo sana oli esimerkki siitä, että mikään tavutusohjelma ei voi tavuttaa kaikkia sanoja oikein, ellei se "ymmärrä" asiayhteyttä.

Muuten ideat vain tulevat ja niihin pitää tarttua. Joko heti toimeksi tai muistiinpano pieneen mustakantiseen. Joku yksittäinen sanonta lehdessä tai leffassa voi poikia ristikon aiheen. Joskus jopa ristikkoa ratkoessa tulee vastaan yksittäinen sana, mistä laajenee sopiva teemalause. Joskus vain istuu ja tuijottaa paperia, kunnes Chaplinin sanat toteutuvat.
4. Pekka Pietari3.9.2003 klo 11:11
Edison sanoi aikoinaan, että kaikesta keksimisestä on 90 % perspiraatiota eli hikoilua ja vain 10 % inspiraatiota. Eiköhän mies tiennyt asiansa!
5. iso S3.9.2003 klo 12:08
Niinhän se on laatimisessakin, mutta nyt kysymys oli siitä inspiraation osuudesta. Ensin pitää keksiä ristikolle aihe ja sitten alkaa se julmettu perspiraatio. Onhan tietysti vielä nykyäänkin sellaisia ristikoita, missä ei ole mitään pääkuvaa tai muuta erityistä teemaa. Silti jostain pitää napata se ensimmäinen sana, vaikka umpimähkään sanomalehdestä. Siinä ei auta perspiraatio, jos on lukko päällä.

Nuo prosenttiosuudet ovat tuttuja toisestakin yhteydestä. Joku "oikean" kirjallisuuden edustaja joutui tahtomattaan juttusille tieteiskirjailijan (science fiction) kanssa, en muista kenen. Hän sanoi halveksivasti, että 90 % sf:stä on roskaa. Tieteiskirjailija totesi, että 90 % mistä tahansa on roskaa. Hiukan kärjistettyä, mutta loistavasti lohkaistu.
6. JP Ikäheimonen3.9.2003 klo 12:45
Ko. kirjailija lienee ollut Theodore Sturgeon. Kyseessä on ns. Sturgeonin laki, josta on liikkeellä monia versioita.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *