KESKUSTELUT > RISTIKOT > ETSITÄÄN UUSIA PAIKKOJA!

2681. Etsitään uusia paikkoja!

Eki6.6.2006 klo 07:42
Lähettäjä: corona 6.6.2006 klo 00:18

"Jo muutaman viikon olen tätä päivää pelännyt. Tänään julkaistaan Iltiksen netissä se ristikkoni, jossa on eräs pahamaineinen unkarilainen kaupunki."
- Eki -
Vai sillä tavalla. No ei auta muu kuin tarttua paholaista sarvista ja mennä tsekkaamaan millaisesta paikasta Eki on nähnyt painajaisia viikkokaupalla.
Infon perusteella ihan tutustumisen arvoinen paikka.
Junayhteys Wienistä Budapestiin kulkee tämän kaupungin läpi, joten turistikohteena saattaa olla hyvinkin merkittävä kaupunki.
Kotisivu on ainakin visuaalisesti hyvin toteutettu, ja se antaa nippelitietoa sivulla vierailevalle. Valitettavasti Historia-linkki ei auennut, joten historiasta kiinnostuneet joutuvat hakemaan tietoa muista lähteistä.
http://www.tata.hu/


Vastauksia coronalle ja ajatuksia muillekin:

Liioittelin asiaa, mutta ei sitaattini tuulesta temmattu ole.

Kyllästymiseen asti varmaan käytetään samoja esimerkkejä kuvaamaan tyypillistä ristikoihin pesiytynyttä sanaa (toiset kutsuvat fakkisanaksi). Näitä ovat olleet täällä mm. Atta, Atar, Tata ja Tanta. Niissä on kirjainrakenne, jonka takia ne helposti ujuttautuvat laatimukseen.

Jos ratkojakunta on ristikoita paljon ratkonutta tai jopa ko. laatijan fanikuntaa, silloinhan on täysin ok käyttää mieluummin sanaa Tata kuin sanaa Budapest. Se on helpompi kirjoittaa, sekä laatijalle että ratkojalle. Muuta selitystä en sanan käytölle löydä, siis laatijan työn helpottaminen ja tietynlaisen tottuneen ratkojan miellyttäminen.

Omalle ratkojakunnalleni valitsen Budapestin. Tai ainakin käytän sitä yhtä usein kuin Tataa.

http://www.sanaristikot.fi/faksanat/index.php?p1=t ata.php&p2=info.php

Tuossa linkissä oleva kuva on Pekka Joutsin ottama ja itsekin olen Unkarissa ehtinyt moisen Tata-kyltin nähdä. Kyse on siis ihan hauskasta sisäpiirin jutusta, mutta tylsäksi se muuttuu, kun sitä ensinnäkin tarjotaan liikaa ja toisaalta sitä tyrkytetään uusille ratkojille, jotka tympääntyvät siihen ja muihin tavanomaisuuksiin. Aika moni heistä vaistoaa, että tässä on nyt valittu sanoja jostain ihan muusta syystä kuin asiaosaisen iloksi (ehkä siis tottuneen ratkojan iloksi, mutta tämä uusi ratkoja ei ehkä haluakaan opetella ristikoiden tyypillisyyksiä).

Mutta koska Tata on paikka ja sana siinä missä muutkin, en ole sitä pannaan pannut. Ja kun siitäkin täällä on puhuttu, niin sitten helposti väärinkäsityksenä heitellään, että ”käytäthän sä sitä sittenkin”.

Netti on tuonut nämä maailman paikat suomalaisillekin paljon läheisemmiksi. Se voisi olla hyvä syy lisätä Atarin ja Tatan käyttöä, mutta kun se kuitenkin on näkemykseni mukaan askel taaksepäin, miksi sitä ottaa.

Etsitään maailmasta uusiakin paikkoja! Pannaan jopa vanhoja tuttuja - mahdollisesti ekaa kertaa - ristikoihin!
2. iso S6.6.2006 klo 08:26
Katsoin pari viikkoa sitten vanhaa videota ja näin bussin perässä tutun, siis Tatan nimen.

TATA bus, Bus Routes (Mahé, Praslin, La Digue) with extensive network - weekdays: ...
www.seychelles.net/berjaya/Pages/ESEZGEN.htm

India’s export products: In 1978, Tata Exports helped set up the Seychelles Public Transport Corporation (SPTC) by providing 80 buses on commercial terms. ...
www.ciionline.org/common/92/countryDetail. asp?countryCode=124&countryInitial=S

Kaikesta selvyydestään huolimatta Ekin tekstissä jäi mielestäni tavoite hieman epäselväksi. Et kai kaipaa uusia Tatoja, Atareita ja Tantoja eli sellaisia paikkoja joiden ainoa merkitys suomalaiselle ratkojalle on se että niissä on edullinen kirjainrakenne? Tämähän on merkittävämpi etu laatijalle.

En koe mitään iloa siinä että ristikkoon on tungettu ylenpalttisesti maantieteellisiä nimiä, olivatpa ne sitten tuttuja (ristikoista tai muuten) tai tuntemattomia. Minkään asian liikatoisto ei ole kivaa. Kohtuudella käytettynä karttasanat ovat ristikkoa rikastavia, koska sanaston pitäisi mielellään olla monipuolista. Ei kahta jokea ristiin, mutta joki, kaupunki ja valtio ristikkoon hajautettuna tuovat vaihtelua muiden sanatyyppien seassa.

Kun maantieteellisen sanan laittaa tarkoituksellisesti mukaan niin silloin ehdottomasti mieluummin Budapest kuin Tata. Jos sana tulee muiden sanojen seurauksena niin silloin Tata on ylivoimaisesti todennäköisempi kuin Budapest. Silloin häntä heiluttaa koiraa.

Jos haluttaisiin uusia hauskoja ristikkofakkeja niin miten olisi Moka, pieni kaupunki ja alue Mauritiuksen keskiosissa?
3. Eki6.6.2006 klo 08:30
Tarkoitin, että etsitään ristikkoon "uusia" paikkoja eli sellaisia tuttuja paikkoja, joita ei niissä usein nähdä, tyyliin Bukarest, Seychellit, Portugali... Ouagadougou on helppoon ristikkoon varmaan liian vaikea, mutta piilokirjaimettomasti sijoitettuna ei mahdoton sekään.
4. iso S6.6.2006 klo 08:34
Näin arvelin ja näin se oli tekstistä aistittavissa, mutta ei sellaisella painolla alleviivattuna että pöljempikin tajuaisi ja olisi varma ymmärryksensä oikeellisuudesta (tämähän on yksi hyvän ristikon tuntomerkeistä, miksei myös hyvän kommentin tuntomerkki).
5. Eki6.6.2006 klo 08:38
Tottahan se on, että pitkä(hkö)stä tekstistä on helppo irrottaa lause ja pureskella sitä väärin hampain.
6. Teppo6.6.2006 klo 08:46
On viime aikoina esiintynyt haluttomuutta kirjoittaa tänne mitään. Täällä on esiintynyt mm. kommenttia, että ristikoissa ei ole suuria eroja. Sellainen on omiaantyrehdyttämään keskustelua.

Kyllä minulle suurta eroa edustaa muun muassa tällainen paikannimien esiintyminen. On ilo törmätä ristikossa tuttuun paikkaan, jota ei muista koskaan nähneensä ristikossa.
7. IiKoo6.6.2006 klo 09:28
Tunisiassa tuli Saharan kierroksella vastaan tienviitta JEMMA. Ja PORI löytyy myös Santorinin saarelta.
8. corona6.6.2006 klo 12:17
Palaan tuohon Tata-sanaan. Se, miksi sitä kommentoin, oli vihjeen ansiota. Siinä haettiin Unkarissa olevaa kaupunkia apuja käyttäen ja ilman piilokirjaimia. Ristikkosanana se saattoi tulla monelle uudeksi tuttavuudeksi, mutta luultavasti unohtuu sen siliän tien ja hyvä niin. Jos vihjeenä olisi ollut VARI => TATA [VAARI => TAATA], niin se olisi aivan varmasti saanut ratkojan ymmälle.

Joku on sanonutkin, että tällaiset sanat ovat kuin lapsen jokeltelua ja ehkä siksi sana ärsyttääkin korvaa enemmän kuin silmää. Yksi sana, joka ärsyttää omaa korvaani ja silmääni, on TISU. Jos arvottaa täytyy, niin kyllä TATA TISUn voittaa inhokkilistallani mennen ja tullen.

Loppuvetona toteankin, että nämä pienet asiat ovat aina niin henkilökohtaisia asennekysymyksiä, ettei laatija voi millään tyydyttää jokaista ratkojaa täydellisesti.
9. corona6.6.2006 klo 13:46
Nyt pisti silmään tuo omassa tekstissäni ollut ilmaisu "ärsyttää omaa korvaani ja silmääni". Tällä ilmaisulla tarkoitin kirjoitetussa muodossa oleva sanaa nimen omaan ristikoissa esiintyvänä sanana.

Mökkihöperön huoneentaulu:
Älä kirjoita ensimmäistäkään ajatustasi, jos sinun täytyy selittää sanomasi jälkikäteen. Mutta, jos näin on tapahtunut, niin pelkää enemmän sitä hetkeä, kun alat selittelemään selittelemisiäsi.
10. Helge6.6.2006 klo 20:06
Tata on kyllä todella tutustumisen arvoinen hieno kaupunki, ja ansaitsee paikkansa vaikka ristikoissa muutoinkin kuin ristikon laatijan hätäratkaisuna. Tullu käytyä, nääs.
11. Eki6.6.2006 klo 20:10
Niin on myös Szentendre, jossa me viivyimme muutamankin tovin.
12. tapiiri8.6.2006 klo 12:49
Kuten myös Szegéd, Turun ystävyyskaupunki, jossa kävin puolestani minä.
13. marjaana8.6.2006 klo 13:10
Lofoottien kärjessä on pieni kalastajakylä nimeltään Å. Se on niin kärjessä, ettei sinne ole riittänyt enempiä kirjaimia. Suosittelen käymään, kaunista on!
14. Matti8.6.2006 klo 16:15
Mä kävin kerran Otarussa. Mitäkö sitten? No ei mitään.
15. IiKoo8.6.2006 klo 17:34
Mäkin olin kerran Martti Ahtisaaren kanssa samassa sateessa. Otarusta saisi hyvän vihjeen: saduton kaupunki.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *