KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 27.5.

2656. IS KOVIS 27.5.

RA28.5.2006 klo 19:53
Vaikka nykyään vähän nolottaakin kertoilla näitä ratkontakokemuksia, niin senkin uhalla:

Tämä Alfin laadinta oli sanan varsinaisessa merkityksessä HYVÄ paha! Pitkästä aikaa aikaa vierähti (-: istiv - aittuunim nenemmyk) eikä sitten millään meinannut älytä esim. ristikon yläosaa.

Vaikka (kuten sanottu) en rakenteellisiin asioihin aina osaa kiinnittää huomiota, huomasin kyllä pääkuvasta lähtevien peräti kolmen pitkäsanaisen lauseen + yhden sanan keskinäisen risteilyn ja sen tuottamat puitteet muulle laadinnalle.

-> Mutta Alfin sanasto on hyvä. Ainakaan itselleni ei yhtään plääh-kokemusta tullut (hym-hym).

VIHJEISTÄ:

TUKEA KIILALLA: Tunsin jo entuudestaan sanan, mihin vihje viittaa, joskaan en tuntenut siitä johdettua sanaa (paljastetaan nyt sen verran, että äibrev) juuri tuossa "laajuudessa" kuin se nyt ratkaisussa on.

HELAVYÖSSÄ: Ratkaisusana on itselleni uppo-outo. Pakko sen on kuitenkin olla oikein, koska vaakasanat täsmäävät. Toivon, että joku selittää tämän 2.6. jälkeen.

ILOISTA VELHOILUA: Minusta vihje olisi ollut loogisempi muodossa ILOISTA VELHOILLA. (??)

TÄMÄ HANKKI: Ihan uteliaisuuttani olisi kiva tietää, mikä oli alkuperäinen vihje. Vihjehän on näköjään muutettu.

NÄKYY PINNALLA: Kolmesta viimeisestä kirjaimesta harhautuu laittamaan paljon tavallisemman sanan. Lie ollut tarkoituskin? :-)

Varsinaiset AHAA-elämykset:
HINDULLA ALHAINEN
+ oikeassa ylänurkassa oleva vihjeitys YMPYRÖITY-sanasta oikealle.

Ja paljon muuta. Kuvia oli vähän, mutta ne sitäkin osuvampia. Lavoniuksen Heikin vasemman laidan kukko ja noin keskellä oleva keko ovat oikein täsmäpiirroksia.
2. Seppo28.5.2006 klo 20:12
RA, oudostelemasi sana HELAVYÖSSÄ löytyy Nykäsestä.
Oikea yläkulma oli hankala avattava ja epäilen Ekin ( tai
jonkun muun) olevan tuon helpotusvihjeen takana.
3. Eki28.5.2006 klo 20:14
Olin itse tuolloin Lissabonissa. Sakke ja Liisa sumplivat tuon uuden vihjeen. Yläkulman alkuperäinen "kaikki kuvassa"-tyyli teki sen lähes mahdottomaksi ratkaista.
4. RA28.5.2006 klo 21:12
Seppo, olisiko s-postina mitä? Pesonen täällä vain majailee, eikä Nykästä missään.
5. Jaska28.5.2006 klo 22:18
Simbergin oikean yläkulman kuvitetut pirunjuonet sumplittu helpommiksi sanavihjein, jos oikein ymmärsin? Toivottavasti saamme kuitenkin viikon päästä tietää, millaiset vihjeet sinne oli alunperin tarkoitettu. Olihan se riittävän vaikea nytkin Etelä-Karjalan ornitologiyhdistykseen kuulumattomille. Minulla täyttyi viimeisenä kuitenkin vasen ylänurkka, vaikka siinä... no niin. Ristikko vaati kaksi pitkää hikistä istuntoa kahtena iltana siitä huolimatta, että Simberg (vai S&L?) armahti tällä kertaa ratkojaa jopa niin helpolla alkuvihjeellä alakerrassa, että hetken epäilin jotain äkkiväärää harhautusta. Pari helppoa oli kyllä yläosan takia tarpeen. Vihjeet olivat tasaisen vaikeita, tällä kertaa kuitenkin ihmeemmin säväyttämättä. Yhtä lukuunottamatta, josta lopulta honattuaan sai kohtuulliset kiksit. Sitä ei voi tässä vaiheessa paljastaa! PUHALLETAAN, SUUNNILTAAN ja VÄHÄN VÄLIÄKÖ olivat kyllä aika nokkelia nekin. Parista jäi puolestaan jotain hampaankoloon, niistä miinusta. Yhden yhteyttä ratkaisusanaan kelaan varmaan koko viikon, siitä miinus itselleni. Simbergmäisen kekseliäät pääkuvalauseet plussan arvoiset, toinen siitä, ettei ratkaisusanoihin sisältynyt yhtään attakategorian edustajaa. Yleisarvosana 9½.
6. RA28.5.2006 klo 22:29
Yhdyn edelliseen ;-)

PUHALLETAAN, SUUNNILTAAN ja VÄHÄN VÄLIÄKÖ olivat vihjeityksen aatelia, vaikka en niitä omassa aloitusviestissäni maininnutkaan.

[Täytyy - nääs - yrittää rajoittaa tuota hymistelyä :-)]
7. Juhani Heino30.5.2006 klo 18:05
RA:n jutun voisi melkein kopioida sellaisenaan, mutta kerron nyt kuitenkin täsmällisemmin missä olin samaa mieltä tai en:
Yläosaan mullakin jumittui - kuvan oikealla puolella oleviin kolmeen aukioon mulla meni varmaan yli puolet ratkaisuajasta joka oli aittuunim ätnemmyknaskedhakatas.
TUKEA KIILALLA oli merkittävä tekijä siinä jumituksessa - lopulta keksin muut sanat ja pääsin etenemään yläosaan, tästä en löytänyt tietoa.
HELAVYÖSSÄ: outo mullekin.
TÄMÄ HANKKI: uteliaisuus heräsi samalla tavalla, mutta Ekin selitys riitti siihen.
Sitten lisää huomioita:
AJAN TASALLA: Nykäsestä varmaan löytyy tuollainenkin merkitys, mutta netin perusteella viittaa pikemminkin retroiluun...
II (tai kyljellään oleva = ) punaisena: tämän ideaa en vielä keksinyt. Terveiset KP:lle että keksin monta muuta ;-)
8. Jussi1.6.2006 klo 13:50
Hitsi kun täällä on keskustelu tyrehtyny. Yläosa ei aukea millään, ois vaikka joltakulta lipsahtanu joku vinkki ;-)
9. Jaska1.6.2006 klo 14:05
Minulta kyllä epäsuorasti lipsahti. Ennen lähetysajan päättymistä ei kuitenkaan ole soveliasta antaa liikaa helpottavaa vinkkiä. Palataan asiaan lauantaina.
10. tonimikael1.6.2006 klo 15:53
Jussi, sama ongelma oli täällä, mutta onneksi mulla oli minua viksumpi kaveri. ;)
11. RA1.6.2006 klo 23:15
Jussi, vinkkaan varovasti että oikealla ylänurkassa oleviin vihjeisiin HELPOTUSTA ja PYSSYN LAUKAISU-piirros ratkaisusanat tulevat aika lailla yksi-yhteen ilman mitään kommenvenkkejä. Mikäs olisi yksinkertaisin vastaus??

Lisävinkki: vasemmalla ylänurkassa oleva LIITTOVALTION STRUKTUURIA löytyy lähempää kuin äkkiseltään arvaisikaan.
12. Jussi2.6.2006 klo 09:15
Kiitos RA, mutta kyllä se yläosa sitten selättyi ihan omin voimin. Mielenkiintoinen piirre alueen avautumisessa oli se, että homma lähti liikkeelle SANKARI!:sta. Keksin siihen ratkaisun joka oli loppujen lopuksi väärä mutta kun kaksi ekaa kirjainta sattui olemaan oikein, pääsin muualla eteenpäin ja sitten loppujen lopuksi keksin SANKARI!:llekin oikean ratkaisun.
13. Jaska4.6.2006 klo 11:25
Oikean yläkulman ongelmat juontuivat ainakin itselläni vihjeiden harhauttavasta sijoittelusta. Simberg tiesi, että suuri osa ratkojista erehtyy pitämään yhtyeenä RASMUSta, ja yrittää keksiä muualle jotain ympyröityä (huolimatta samasta kirjaintyypistä). Kesti luvattoman kauan hoksata, että linnulle onkin kaksi ratkaisusanaa, ALAS (näytti kyllä pikemminkin ylös) ja RASTAS (laulu-, kulo- räkätti- ym.?). Mikronesian maantiedon puutteellinen tuntemus vaikeutti puolestaan vasemman yläkulman täyttöä. AATE jäi avautumatta, vaivautuisiko joku viksumpi selittämään? Vilmaattinenkin apu tervetullutta.
14. RA4.6.2006 klo 20:09
II => AATE on avautumatta itsellänikin.

Ainoa, mitä tuli ko. sanaparista mieleen, on
rIImi => rAATEli.

Mutta tuskinpa se on se oikea. Toivottavasti joku viksu / vilmaattinen joutaa selittämään. :-)
15. anzkuu4.6.2006 klo 20:29
Miks täällä ei oo enemmän ristikoita=< ikävää
16. Jaska4.6.2006 klo 21:33
RA, sinunkaan aivoituksesi ei auennut. Mikä ihmeen riimi? Nyt juolahti mieleen, että jospa se on tuplakirjainpudotuskikka, siis vihjeenä kaksi I-kirjainta eikä mikään logo tms. Ne ovat vain hämäysmielessä ruudun yläosassa. Lopusta pudotetut ovat L ja I (IILI - AATELI), jää II = AATE. Ehkä tämän oivaltaneet pitivät niin simppelinä, etteivät viitsineet tyhmää avittaa. Kyllä kai täällä joku ratkoja on päivän mittaan käynyt?
17. RA4.6.2006 klo 22:24
Jaska,
yllä esittämäni "aivoitus" perustui verbeille ja niiden imperfekteille: RIIMIÄ = ARVOSTELLA = SUOMIA = RAADELLA jne.

Eli: Kun "joku rIImi", niin se "joku rAATEli".

Mutta kuten jo sanoin, en oikein usko, että tuo idea on se oikea.

Vielä lisää ratkojan harharetkiä:
Jossakin vaiheessa keksin, että (r)II(v)e = (r)AA(s)TE. Eli eka ja neljäs kirjain pois ja ratkaisu on siinä. No, eipä ollut... jäi jäljelle yksi kiusallinen E. :-)
18. Jaska4.6.2006 klo 22:49
Kiitos, RA, nyt ymmärrän. Mutta en usko, että Simberg olisi niin törkeä, että pudottaisi kahdesta sanasta ERI kirjaimia. Kallistun siis LI:hin lopusta. En tällaisista kovasti tykkää, ellei lähtösanoilla ole loogista yhteyttä. Iilillä ja aatelilla sitä ei ole. Sen sijaan Teemu Pallosen TUPA TAI LASTA! = PAKA neronleimauksella sellainen oli (+TA). Kummastelen vain, ettei se palannut mieleen Simbergin ristikkoa viikko sitten ratkoessani.
19. Alf Simberg5.6.2006 klo 12:34
Aika avata sanainen arkkuni tehtäväni tiimoilta.

SUUTTIA = suutia. Suude riinn. suute, joka tarkoittaa puista kiilaa (mm.) Joskus harvinaisia sanoja on pakko käyttää ... Kohtuullisesti tietenkin yhdessä tehtävässä!

ILOISTA VELHOILUA Sanasta iloista saadaan loitsia. Lavoniuksen(?) hienoa oivallusta. Itselläni: "maagista mukavaa?" tai "tehdä ihmeitä".

ISOSTI Vihjeelle "Tämä hankki" minulla oli ehdotuksena "puhekupla jossa teksti: en erehtynyt maalista juuri (-kaan)" tai sitten vain "juurikaan". Eli sanat alas, rastas, kuti ja isosti olisi voinut mielestäni kuitata yhdellä vihjekokonaisuudella. Vaihdettu vihje oli palautteen mukaan ihan kohdillaan ja minusta aivan passeli ja nokkela paikallansa. MUSTIS sanalle minulla oli vihje KADE (ehkä lainausmerkeillä). Kyllä minä nastamuumiotakin mietin, mutta ajattelin että vihjeeni on helpompi. Tuohon kyseiseen nurkkaan tulikin uhrattua normaalisti enemmän aikaa, jotta sain siihen minua tyydyttävän sanoituksen...

RA: Kyllä Lavoniuksella noita luovia täsmäpiirustuksia riittää!
Ihastelin suuresti myös kyseisiä (mieli)kuvituksia! Sanoille astahtava ja aherrus taiteilijalla oli vapaat kädet. Hyvä niin, häntä ei välillä tarvitse turhaan kahlehtia sanoihin.

Juhani Heino: Eipä tullut mieleen tuo retroilu uusinto sanan kohdalla! Tuo näkökulma huomioon otettuna olisi vihjeytys tosiaan ollut enemmän tässä ajassa kiinni.

AATE Punaiset tolpat edustavat tuumamerkkiä. Enempää ei tarvitse selittää ... ?! Upeat olivat spekulaatiot vihjeestä! En minä kyllä noin korkealentoinen kuunaan kykene olemaan, maassa raadollisesti jalkani ovat aina !?

Tässä näitä koottuja sel(v)ityksiä, tyhj(m)entävästikö ?
Lämpimät kiitokseni perustellusta palautteessta!
20. Ö5.6.2006 klo 14:52
Siis kaksi pystyviivaako tuuman merkki? Selittäisitkö tarkemmin.
21. iso S5.6.2006 klo 15:20
Esimerkki "pitemmän kautta": elokuvatietokanta ilmoittaa Tähtien Sodan Chewbaccaa näytelleen Peter Mayhewin pituudeksi 7' 3" (2.21 m) eli 7 jalkaa ja 3 tuumaa. Oikeasti nuo tuuman "tolpat" tehdään sitaattimerkeillä mutta kyllä ne tällä fontilla ja tuossa koossa aika tolppamaisilta näyttävät.
22. Ö5.6.2006 klo 15:30
Ok, selittäisikö joku vielä, miksi Hindustan on alhainen?
23. Tsööts5.6.2006 klo 15:47
Tuuma- ja jalkapituuksilla sekä "tolppien" määrällä leikitellään elokuvassa Spinal Tap; lavarekvisiitaksi valmistetun linnakulissin koko muuttuu matkalla (muistaakseni) 15 jalasta 15 tuumaksi - voitte kuvitella miltä moiset kulissit näyttävät...
24. Jaska5.6.2006 klo 15:50
Ö, alhainen voi tarkoittaa myös alavaa. Hindustan eli Intian niemimaan pohjoisosa, Indusin ja Gangesin laaksoalue, on alavaa. Hyvä, että Alf selitti tuumailunsa. Kyllä ne tolpat sen verran tyyliteltyjä olivat, etten kuuna päivänä olisi älynnyt tulkita tuumapilkuiksi.
25. Alf Simberg5.6.2006 klo 15:56
Hindustan alankoalue Etu-Intian pohjoisosassa Himalajan ja Deccanin ylängön välissä. Tietää Tietojätti.
26. Jukkis5.6.2006 klo 16:48
Spinal Tap -tarkennus: Ei ne mitat miksikään muuttuneet, vaan Stonehenge-lavasteiden tekijä teki ne just niiden mittojen mukaan, jotka tuuman ja jalan merkinnät keskenään sekoittava Nigel Tufnel -pölkkypää paperille ohjeisiin kirjoitti, eli ne oli 18" korkeat.
27. RA5.6.2006 klo 18:46
tää oli ihan paska peli!!!!
28. RA5.6.2006 klo 20:05
[En - takuulla - ole kirjoittanut tuota yllä olevaa RA-nimimerkillä lähetettyä viestiä.]

... kylläpä rIIpi ja rAATEli, kun näin Alfin selityksen... :-)

Kuinka yksinkertaisesta asiasta olikaan taas! kysymys. Toisaalta: Kyllä minustakin tuo tuuma-merkin "muunto" kahdeksi paksuksi punaiseksi palkiksi oli hieman liikaa - jopa kovisvihjeeksi. Mutta laitetaan "korvantaakse".

Nimim. RAutakaupassakin työssä ollut ja tuumia työkseen ylösmerkinnyt
29. Jaska5.6.2006 klo 20:14
Tilaan Simbergiltä selityksen 8.7. myös Iisakin ristikoiden kuukauden visaisen 5-kirjaimiseen ratkaisusanaan, jonka toinen ruutu on piilo. Ei säteile. Mistä muuten isoS:n viestiin klo 15.20 on ilmestynyt kaksitoista riviä koodia? Näkyykö muilla?
30. Jaska5.6.2006 klo 20:16
P.S. No nyt se salakirjoitus on häipynyt! Onpa merkillistä... Anteeksi, siis oli.
31. Tsööts5.6.2006 klo 20:45
Jukkis: et tainnut täysin hiffata, mitä tarkoitin tai sitten ilmaisin itseäni epäselvästi. Juuri sitähän minä tarkoitin, että kun Stonehengen PITI olla 18 jalkaa (Jep, en muistanut tarkkaa korkeutta), se olikin vain 18 tuumaa, ja mitta muuttui matkalla - siis kirjoitushetkellä, kun '':n sijaan olisi pitänyt olla '.
32. iso S5.6.2006 klo 21:18
Jaska: se oli varmaan sitä Da Vinci Koodia mitä pukkaa joka tuutista.
33. Jukkis5.6.2006 klo 21:38
Joo, Tsööts, huolimaton tulkinta minulta, sori. Sen kunniaksi taidan katsoa Spinal Tapin taas kerran.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *