2619. SK 19

Matti13.5.2006 klo 13:10
Joutsin Pekka oli laatinut Suomen Kuvalehteen kivan teemaristikon. Laskin kymmenen teemasanaa. Hyvä, että niitä ei ollut osoitettu varjostamalla tms.

Arvioitiin kolmetähtiseksi, mutta IS:n avoimella asteikolla korkeintaan kakspuolikas. Vasenta ylänurkkaa lukuunottamatta ehkä kakkonen.

Mutta ei sillä ole merkitystä. Kiva ratkottava.
2. lp13.5.2006 klo 14:25
Samat sanat täältä ja kiitos Pekalle. Ei niin kovin vaikea, mutta mielenkiintoinen.
3. Olavi Kivalo19.5.2006 klo 09:57
Kolmitähtiseksi tarkoitettu ristikko, joka nojaa yhteen jujuun, on vähän hatara konstruktio, koska se menettää osan tähdistään sillä hetkellä, kun juju paljastuu. Tässä jäljelle jäi noin puolitoista. 'Teemasanoja' on helppo alkaa metsästää heti ensimmäisen löydyttyä. Ei tässä muuta vikaa ollut kuin hieman liioiteltu vaikeusluokitus.
4. Matti19.5.2006 klo 20:47
Siis SK 20.

Tehtäväpalstalla kaivattiin mielipiteitä lehden piilosanasta. Tässä yksi.

Piilosana oli taattua Aulikin laatua ja mukava ratkottava. Kiinnitin kuitenkin huomiota anagrammivihjeiden suureen määrään, peräti 9 kpl kuudestatoista (joista yhden rinnalla tosin oli kaksoisvihje). Jostakin syystä anagrammivihje on minusta vuhjetyypeistä tylsin, pakkopullaa, joten niiden suuri osuus väritti ristikon laatua. Näin itse sen koin - monet muut saattavat pitää kovastikin anagrammivihjeistä.
5. Timppa19.5.2006 klo 21:58
Matti> En ole nähnyt mainitsemaasi Aulikin piilosanaa, mutta tiedän piilosanojen laadinnan olevan aikamoista tasapainoilua vihjeiden kanssa. Jos oikein onnistuu, niin vihjeet jakautuu suht'koht' tasan anagrammien, kätköjen, sanaleikkien, alkukirjainvihjeiden ja muiden sekalaisten omituisuuksien kesken. Sellaisen laatiminen tosin vaatii syvällistä paneutumista asiaan ja vihjeiden/sanojen laatu helposti kärsii moisesta (toki tavoiteltavasta) täydellisyyteen pyrkimisestä. Aulikki on onnistunut yleensä hyvin, ellei sitten ristikkopohja ole väärä...;)
Ja vielä kun päästäisiin eroon Ekin riimeistä...:D
6. Matti19.5.2006 klo 22:51
Timppa, joo, näinhän se on. Varsinkin 13-kirjaimisille sanoille ei liene ihan yksinkertaista löytää muita kuin anagrammivihjeitä.

Siinä ++juhin piilosanassa missä oli vain 15-kirjaimisia, useimmat vihjeet olivat anagrammisellaisia. No, enpä tohtinut siitä naputtaa. Ja parhaimmillaan anagrammivihjeet voivat olla myös hyviä. En silti tällä vesitä aiempaa kannanottoani - mielestäni anagrammivihjeet ovat keskimäärin sieltä tylsemmästä päästä. Ja kun se on niin helppo vaatia parempaa, kun ei itse tarvitse laatia, vaan saa tulla valmiiseen pöytään.

Ekin riimit minuakin huvittavat (myös myönteisesti). Jukka Ukkolaa (vai oliko se Kuikka) lainatakseni runojalka on niissä lähinnä kaksipolvinen trikoo. Mutta tuohan se mukanaan vaikeutta, kun ei tiedä mikä osa on vihjettä ja mikä "runon" vaatimaa lisäystä.
7. Timppa19.5.2006 klo 23:02
Matti, kyllä 13-kirjaimisiin on kohtuullisen helppoa (?, hah-hah) keksiä muitakin vihjeitä kuin anagrammeja. Tai ei se välttämättä ole, jos laaduntarkkailu on paikallaan...

t. nimim. entinen harrastelijalaatija
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *