KESKUSTELUT > RISTIKOT > AIKUISTEN HELPOT LASTENRISTIKKOMAISEMMIKSI?

2607. Aikuisten helpot lastenristikkomaisemmiksi?

Eki7.5.2006 klo 11:34
Jäin tutkiskelemaan muutaman helpon ristikon sanastoa (omien ja vieraiden) ja totesin, että niissä on lapsille ja nuorille aika vaikeita sanoja.

Tavallaan ne monet useasti toistuvat sanat ("fakkisanat") ovat kenelle tahansa vieraita, mutta sitten on myös paljon sanoja, jotka ovat sentään useimmille varttuneille aikuisille tuttuja ja joita voi pitää ainakin helpohkoina.

Kuilua kaventaa vähän, jos nimi löytyy tietosanakirjasta (Grels Teir, Golda Meir, Abba Eban jne.)

Mutta sitten nämä tämmöiset kuten Esa Arra ja Orvo Kontio voivat olla vanhempien muistissa, mutta niitä ei taida enää löytää kuin ristikkosanakirjoista. Niitä on toki hyvä välttää joka tapauksessa.

Pitäisikö siis aikuisten helppojen ristikoiden olla lähempänä lastenristikoita kuin nykyisin?

Toinen juttu on vielä, että pitääkö lastenristikoiden olla aina tosi helpoiksi tähdättyjä? Epäilen, että sellainen lapsi, joka hallitsee ristikot hyvin, joutuu siirtymään aikuisten ristikoihin, koska lastenristikot ovat niin lapsellisia. Silloin hän törmää vaikeisiin sanoihin. Onko hänen siis opittava silloin "aikuisten juttuja" jo nuorena?
2. corona7.5.2006 klo 13:00
Aikuisten helppojen ristikoiden vieminen lapsiystävällisempään suuntaan ei kuulosta mielekkäältä.
Esimerkiksi IS-ristikkoliitteen Alkupala ja Iisi laiha edustavat sitä tasoa, jonka vaikeusaste on minimissään.

Jos resurssit antavat myöten, niin aloittelijoille suunnatut nettiristikot voisivat löytää uuden sukupolven harrastuksen piiriin.

Ristikkokoulussa aste asteelta selvitettäisiin ratkonnan saloja kierrättämällä perussanastoa sekä lisäämällä uutta ajanhengessä olevaa sanastoa. Vihjeet voisivat vaikeutua yksinkertaisemmasta aina moniselitteisempään.
3. raukoo8.5.2006 klo 01:29
Lasten ristikot ja helpot ristikot on pidettävä erillään. Ainakin lasten ristikoista minulle tulee mieleen, yksi tietynpituinen sana keskellä. Helpot ristikot ovat ristikoita, joissa sanat menevät ristiin. En tiedä pitäisikö olla vielä enemmän luokituksia, erittäin helpot tai suomen helpoimmat, mutta esim IS:n lasten ristikko on helppo ristikko.
4. JPQ8.5.2006 klo 02:16
Musta nimenomaan pidettävä erillään mitä enempi eri vaikeus asteita
niin sen parempi missä viipyy himoratkojien ? niiden jotka osaa
nykäsen ja pesosen ja muut lähdeteokset (kuten karttakirjan) melkein
ulkoa.
5. Eki8.5.2006 klo 07:43
Puhuin ainoastaan niistä lastenristikoista, jotka on tehty "aikuisten säännöillä".

IS:n lastenristikko on yksi "Suomen helpoimmista" ristikoista. Tietysti on väkeä, jolle "Suomen helpoin" tarkoittaa niitä kaikkia tuttuja vihjeitä ja ratkaisusanoja, mutta siihen päästäkseen vaaditaan enemmän sisäänajoa tähän ristikkomaailmaan.
6. iso S8.5.2006 klo 09:36
Niin, erikseen voisi tietysti miettiä kannattaako edes yrittää tehdä lapsille suunnattuja oikeita ristikoita vai riittävätkö raukoon mainitseman tyyppiset tehtävät.

Kuinka paljon lapset ratkovat ristikoita? Kuinka paljon löytyy ratkovia lapsia ketkä kaipaavat vihjeisiin enemmän haastetta? Löytyykö tarpeeksi että tälle ryhmälle on taloudellisesti kannattavaa tuottaa erikseen profiloituja ristikoita?

Pitäisikö ristikoissa olla tähti- tai pallosluokitusta monipuolisempi vaikeusastemerkintä? Sanasepossahan on kirja- ja lamppusymboleilla kuvattu kuinka paljon tarvitaan kirjatietoa (tietokilpailutyyppistä, ei yleisesti tunnettua tietoa) ja kuinka paljon oivallusta (vihjeen oikeanlaista hahmottamista). Kirjatiedon voisi pilkkoa pienempiin osiin: varoitus ristikkofakkien, maantiedon, urheilun, pintajulkkisten, näyttelijöiden, "hienon" ja "huonon" musiikin taiteilijoiden, historian henkilöiden, poliitikkojen, teini-idolien ja eläkeikäisten lapsuuden sankarien esiintymisestä. Muitakin kategorioita voisi olla mutta nämä tulevat heti mieleen. Näistä voisi koota vastaavan symboliviidakon kuin leirintäalueiden tai hotellien palveluiden kuvauksissa. Symbolin perään vielä numeroarvo kuvaamaan sitä kuinka välttämätöntä kyseisen alueen hallinta on.

Jos näin olisi niin esimerkiksi urheiluhullut voisivat valita ne ristikot missä urheilu korostuu ja karttaa niitä mistä urheilusymboli puuttuu. Ekin tarkoittamat edistyneet lapset voisivat silloin valita niitä ristikoita missä olisi jonkin verran lamppuja mutta ei Tauno Palo -varoituksia eikä fakkihälytyksiä. Erillisiä lasten ristikoiksi leimattuja ei tarvittaisi. Samoja ristikoita voisivat ratkoa monet aikuisetkin tuntematta häpeää siitä että ovat "lapsen asteella".

Laatijat voisivat profiloida tietoisesti ristikoitaan niin että pyrkisivät tietyssä ristikossa välttämään täydellisesti joitakin kategorioita ja korostamaan toisia.
7. raukoo8.5.2006 klo 18:32
Luin tuon iso S:n kirjoituksen ja täytyy todeta että, kaverilla on ilmaisukyky hallinnassa. Itse yritin kirjoittaa tuota "Erillisiä lasten ristikoiksi leimattuja ei tarvittaisi. Samoja ristikoita..." siinä oli se asia jota minäkin halusin sanoa: Jos pläjäytetään helpon ristikon ylle otsikko lastenristikko, niin se karsii aika tehokkaasti . Mutta onhan toisaalta ET-ristikot, ja joissain muissakin viittauksia että, tämä on varttuneemmalle väelle.
8. tonimikael8.5.2006 klo 20:03
Mitä sillä on väliä, vaikka jokin ristikko karsiikin ratkojia olemalla nimettynä lastenristikoksi? Kun kuitenkin aikuisille suunnattuja helppoja on lehdet pullollaan. Jos nimittäin ei olisi erikseen nimettyjä lastenristikoita, jäisi monella lapsella ratkontakokeilu täysin.

Nimittäin tässä keskustelussa on noussut sellainen sävy, että lastenristikot olisivat jotenkin huono asia. ("lasten ristikoiksi leimattuja") Jos ette muuta asennettanne, laitan tuleviin lastenristikkolaatimuksiini merkinnän "aikuisilta kielletty"! Ja kehtaatte vielä olla jättämässä lapsille ainoaksi vaihtoehdoksi sellaista yhdellä pystysanalla olevaa mallia!

Ja tämä taloudellisesta kannattavuudesta puhuminen kuulostaa aivan samalta kuin muutenkin keskustelu lapsien asioista tässä maassa. Että lopetetaan vain ne pikkukoulut ja isompia tilalle. Säästetään!
9. ,-viilari8.5.2006 klo 20:07
Suuri idolini ( lasten)kirjailija Kirsi Kunnas opasti aloittelevia kirjailijoita jotenkin tähän tapaan: "kun kirjoitatte lapsille, ei tule käyttää vain sitä sanavarastoa, joka on lapselle tuttua. Miten hän muuten oppisi uusia sanoja ja ilmauksia?"
Olisiko tuossa itua?
10. tonimikael8.5.2006 klo 20:09
Minulla on ollut hyvä mahdollisuus seurata useiden sukulaislapsieni ristikonratkontaa ja kokemukset ovat erittäin hyviä. Lapset ovat tosi myönteisiä ristikoiden suhteen. Ja kun vanhemmat ovat hieman mukana antamassa pikkuvinkkejä tarvittaessa, niin ratkontahetket tulevat tosi antoisiksi ja lapsen innostus on todella palkitsevaa vierestä seuraavalle aikuisellekin.

Ei se ole sen kummempaa kuin, että annetaan me itsekeskeiset aikuiset hieman tässä ristikkoasiassakin omaa aikaamme lapsille. Se kannattaa!

Lapset, jotka noita (pelikaaneissa olleita) lastenristikoita ovat ratkoneet, ovat olleet 7-11 vuotiaita. Ja kaikki ovat tykänneet.
11. tonimikael8.5.2006 klo 20:12
,-viilari:
Onneksi sitä vaaraa lastenristikoiden kanssa ei ole. Nimittäin taitaa olla melkein mahdotonta tehdä ristikkoa, jossa kaikki sanat ovat liian helppoja tai ennestään tuttuja. Siis lapsille.
12. tonimikael8.5.2006 klo 20:17
On meinannut mennä otsikon aiheen vierestä, niin laitetaanpa vastauskommentti siihenkin:

Kyllä. Nimittäin siinä mielessä, että ratkaisusanat olisivat tutumpia. Ehdottomasti näin. Mutta sanastopaine voi olla kuitenkin pienempi kuin lastenristikoiden kanssa.
13. raukoo8.5.2006 klo 20:21
Minusta tonimikael sinun kannattaisi mieluummin käyttää merkintää:aloitteleville ratkojille. Usein kun lapsi kasvaa siihen ikään että hän ruutujen värittämisen sijaan eri väreillä, rupeaa kokeilemaan sinne sanoja, hän ei halua tulla sanotuksi lapseksi. Aivan niinkuin minä erehdyin jolloinkin kirjoittamaan: Mummothan niitä ristikkolehtiä ostaa, se loukkasi montaa ihmistä, vaikka se (ehkä)perustui tilastoihin.
14. Hui_hai8.5.2006 klo 20:26
Eikös alustuksessa kysytty, että pitäisikö aikuisten helppojen ristikoiden olla lähempänä lastenristikoita kuin nykyisin? Siis, että _a i k u i s e t_ tietävät kaikki tai ainakin lähes kaikki sanat joita ristikossa esiintyy? Ja tuollainen kommentointi joka leimaa tuotteen huonoksi ja vähäarvoiseksi siksi, että siinä on etuliite lasten,on kyllä tuttu. Onhan tietysti totta, että parhaat mahdolliset ristikot on jo luotu, mutta nuoriso, tuo kansakunnan häpeäpilkku, hylkää vanhempien sukupolvien viisauden...;-)
15. raukoo8.5.2006 klo 20:47
Varmasti vierestä, koska minusta lastenristikot eivät ole muuta kuin tyyliin:

K I S S A
P A L L O
I R V I S T YS
K O M E R O
I S Ä T
16. RA8.5.2006 klo 20:51
Lastenristikot ovat tosi hyviä! Ainakin itse ratkon ne aina, kun jossain sellainen on tarjolla. Ratkon ihan pelkästä uteliaisuudesta, mitä vihjeitä ja sanoja ristikosta löytyy. Ja yleensä löytyy kaikkea mukavaa: hyviä tuoreita vihjeitä ja ratkaisusanoja ja joskus jopa kolmikirjaimisia sanoja! :-)

Ristikon nimi tietysti luo tiettyä mielikuvaa, mutta kaiken kaikkiaankaan en usko, että me ratkojat olisimme niin fakkiutuneita/lokeroituneita, että me tuosta vain jättäisimme kokeilematta jonkun ristikon pelkästään sen nimen vuoksi - oli se sitten nimetty lastenristikoksi, eläkeläisristikoksi tai miksi tahansa.

Enemmän karsii varmaankin tuo paljon puhuttu toistuva pettymys, kun tietty ristikko kerta toisensa jälkeen toistaa itseään.

Itse olisin valmis tarttumaan vaikka "idioottiristikkoon" ja testaamaan muutaman kerran, onko se ratkomisen arvoinen eli kannattaako se hakea jatkossakin käsiinsä.
17. raukoo8.5.2006 klo 20:53
on näämmä joku tekstintasaus näillä sivuilla. Tuohon ylempään piti tulla keskelle ilves.
18. JPQ8.5.2006 klo 22:15
raukoo: öhöm. lienee näin että kun kirjasinlaji on suhteutettu niin
kirjaimet erilevyisiä ja välilyönnilläkin leveytensä. Käytän itse
selaimessani Verdana fonttia koska se minulle selkein. Toki nyt kun
katsoin välilyöntejäkin kait rivien alusta hukkunut?
19. jupejus8.5.2006 klo 23:48
Ei kait se nyt ole vaarallista, jos on lastenristikoita, nuortenristikoita tai papparaisille suunnattuja ristikoita. Kertoohan ne, minne suuntaan ristikoita on haluttu ohjata.

Ja jos jossain vaiheessa, joku alkaa epäillä, että lastenristikko ei ole enää omaa alaa ratkottavaksi ja siirtyy nuortenristikoiden pariin, niin mitäpä pahaa tuossa on. Sehän on aivan luonnollista. Jos joku hylkää lastenristikon, niin joku toinen lapsonen tulee tilalle.

Lasten-/nuortenristikoiden sanastoon muuten aikuiset ratkojatkin kiinnittävät huomiota. Tarkkailevat sanojen laadullisuutta tarkemmin kuin normaaleista ristikoista.

Niin ja eikä se nyt aina aikuisillakaan saisi olla niin tosikkomaisuus pinnassa, ettei lastenristikkoa voisi ratkoa. Uskommehan me joulupukkiinkin ja leikkimielisyyttä ikä kaikki.
20. iso S9.5.2006 klo 08:07
"Enhän minä mutta ne muut". Jos satun investoimaan tiistain Iltikseen niin ilman muuta ratkon myös lastenristikon ettei mene kallis raha niiltä osin hukkaan. Se on ihan tyylikäs verryttelyristikko rutinoituneelle ratkojalle. Alaa aloitteleville lapsille siinä varmasti riittää haastetta eikä se ole mitenkään lapsellinen sanan negatiivisessa merkityksessä.
21. corona9.5.2006 klo 11:01
Tarkastelen IS-Lastenristikkoa lähinnä lapsia ja nuoria ajatellen. Samat hyödyt tulevat jokaiselle itseään kehittämään haluavalle, niin ristikkoharrastajana kuin arkielämän muilla osa-alueilla selviytyjänä.
Kyky ilmaista itseään verbaalisesti on noussut erääksi tärkeimmäksi menestymisen mittariksi työelämässä.

1) sanojen määrä keskimäärin 50-60/ristikko
2) vastaus samassa numerossa
3) vihjeet tarkennettuja/selittäviä
4) sanasto monipuolista
5) kartuttaa sanavarastoa -> hyötyä esim. ainekirjoituksessa
6) hyvä pohja siirryttäessä "aikuisten" helppojen ristikoiden pariin
7) onnistuminen lisää itseluottamusta
22. corona9.5.2006 klo 11:20
lisäys:
7) ... ja tuo mahdollisesti menestystä muissa opinnoissa
8) päättelykyvyn ja ongelmanratkaisutaidon hallitseminen valmentaa tuleviin opintoihin, missä entistä enemmän vaaditaan oma-aloitteellisuutta ja itsenäistä tiedonhakua ja -hallintaa
23. Eki9.5.2006 klo 12:22
Minusta corona listaa hyvin syyt, minkä takia yritän tehdä hyviä lastenristikoita.
24. marjaana9.5.2006 klo 13:05
Tarkoitatteko te nyt ala-asteikäisten vai yläaste/lukioikäisten ristikoita, kun puhutte lastenristikoista?
25. Eki9.5.2006 klo 13:08
Lastenristikot, joista nyt puhutaan, ovat niin helppoja kuin normaalikuvaristikkosäännöillä onnistuu tekemään. Lapset ovat ristikoiden kannalta hyvin erilaisia. Nelivuotias voi päihittää kymmenvuotiaan, jos tottumattomina ekan ristikon kimppuun käyvät.
26. kp9.5.2006 klo 14:53
5) kartuttaa sanavarastoa -> hyötyä esim. ainekirjoituksessa

Tämä pitäisi pitää mielessä aikuisten ristikoissakin. Ainekirjoituksessa aikoinaan koulussa kirjoitettiin "oikeilla"
sanoilla, muuten opettaja veti sanan yli paksulla punaisella
tussilla. Ja ilmoitti koko luokalle, että se ja se ei osaa kirjoittaa....
27. corona9.5.2006 klo 15:16
Löysin kaksi puhuttelevaa ajatelmaa, mitkä haluan jakaa kanssanne.

"Jos toimit opettajana tai ohjaajana tai jollakin tavalla edistät oppimista, muista aina, että oma ajattelutyylisi todennäköisesti hallitsee opetusnäkemystäsi ehkä voimakkaammin kuin itse ymmärrätkään. Opetamme yleensä samalla tavalla kuin haluamme oppia."
- Karl Albrecht -

"Vuonna 2006 -> (alkuper. v. 2000) luku- ja kirjoitustaidoton ei ole se, joka ei osaa lukea eikä kirjoittaa, vaan se, joka ei pysty oppimaan, poisoppimaan ja oppimaan asioita uudelleen."
- Alvin Toffler -
28. corona9.5.2006 klo 15:54
kp:
Myös matematikan opettjani harrasti punakynän käyttöä ahkerasti. M.O.T.-lausekkeissa kaikki piti olla pilkkua ja pistettä myöten oikein.

Ja jos palataan vielä koulunpenkille sen verran, niin aikoinaanhan meillä oli ne iki-ihanat kaunokirjoitustunnit, jolloin harjoiteltiin kauniin käsialan tuottamista mustekynällä.

Voi (kauhistus) niitä aikoja!
29. corona9.5.2006 klo 15:56
Nyt ei näytä oppi menneen perille:
matematikan -> matematiikan
opettjani -> opettajani

Sitä se teettää, kun kouluaikoja muistelee!
30. RA9.5.2006 klo 21:28
Ratkoin tänään IS-ristikkoliitteessä olleen (Ekin laatiman) lastenristikon. Tein sen junassa ja ilman aurinkolaseja, enkä huomannut, että kukaan olisi katsonut säälivästi, vaikka ainakin kolme muuta matkustajaa ja konduktööri ja kärrymyyjä näki, mitä puuhasin. :-)

Hyviä sanoja ja hyviä vihjeitä. Lapsinäkökulmasta katsoen seassa oli muutamia vähän harvinaisempia (= tod.näk. ei lapsen sanavarastoon jo valmiiksi kuuluvia) sanoja kuten esim. OJITUS, PUKARI, HAAKSI. Mutta eikös niin kuulu ollakin? Suomenkielisten sanojen varasto kasvaa tässä leikin varjolla.

Sen sijaan ainakaan ko. lastenristikko ei yrittänyt opettaa "meille" lapsille, että TATA on kaupunki Unkarissa ja Marokossa.
31. raukoo9.5.2006 klo 22:06
kp tuskin on väittänyt laativansa lastenristikoita. Viittaus tuohon Tata-sanaan.
32. Hui_hai9.5.2006 klo 22:43
Hmm, käsittääkseni tuossa säikeen aikeessa pysyen tarkoitus ei ollutkaan väittää jonkun yrittäneen opettaa lapsille tata-sanaa, vaan kysyä miksi meille aikuisille yritetään Tataa tarjoilla? Siis RA piti hyvänä tata sanan puuttumista. Ei (mielestäni) viitannut mitenkään kp:hen. Ja kysyi, että miksi aikuisten ristikoissa Tataa usein viljellään. Ja vihjasi (Huomatkaa säikeen aihe!), että olisi kiva että tällaista sanaa vältelläisiin mahdollisuuksien mukaan aikuisten ristikoissakin.
33. Taata9.5.2006 klo 23:06
Jos täällä saa muistella, niin oli niitä lastenristikoita ennenkin
esim. säästöpankkien Lipas- lehdessä oli noita ainakin Ekin
tunteman Timo Bergin ristikoita, joita tuli ratkottua, vaikka
sitä siihen aikaan kohta jo siirryttiin aikakauslehtien ristikko-
jen pariin, jolloin Karisto, Melasniemi ja Kalpa ja monet muut
tulivat tutuiksi, vaikkakaan hetikään aina ei tekijöiden nimiä
pantu näkyville kuten ei myöskään ristikkolehdissä sitten kun
niitä alkoi ensi kokeilujen jälkeen isommin ilmestyä.
34. iso S9.5.2006 klo 23:12
Niin, Ekin alustuksesta selvisi yksi ero mikä on keskimääräisen lapsenikäisen ja lapsenmielisen keski-ikäisen välinen ero. Nuoruudessa ihmisen tajuntaan syöpyy joitakin sellaisia nimiä millä ei ole enää 30 vuotta myöhemmin yleisesti tunnettua merkitystä, joten sellaisten tarjoaminen "aikuisten" ristikkoon on ok mutta "lasten" ristikkoon ei, etenkään silloin jos tieto ei ole tarkistettavissa helposti arvattavasta lähteestä joka on yleisesti saatavilla (useimpien kotien kirjahylly tai vähintään pienenkin kirjaston valikoimat).

Oivallinen esimerkki tästä on Ekin mainitsema henkilö joka toimi Sirkus Papukaija -ohjelman juontajana (silloin ei vielä taidettu käyttää tuota sanaa) ja sirkustirehtöörinä. Lapsetkin ovat luultavasti kuulleet sanonnan "kymmenen pistettä ja papukaijamerkki" mutta eivät osaa sijoittaa sitä Orvo Kontion suuhun. Meikäläisen ikäiselle tämä on harvinaisen selvä yhteys.
35. Taata9.5.2006 klo 23:23
Tatan kaupungilla ei ollut ennen näin suurta mainoskamp-
panjaa ristikoissa vaan atta ja atat olivat tunnetumpia sano-
ja tietysti taata, mutta olihan ennen kolmikirjaimisiakin sano-
ja. Aika aikaa kutakin. Laittakaa Tata ja vaikka koko Unkari
matkustusboikottiin, jos ei TATA häviä ristikoista, mutta kun
sillä on taipumus attamaisesti ilmestyä kaikista varotoimista
ja kielloista huolimatta esille. Taata taata!
36. corona9.5.2006 klo 23:56
Ecuador
Pääkaupunki Quito => tarkoittaa intiaanien kielellä 'kaiken keskipistettä'. (ei ristikkosanaehdokas)

Mutta alla oleva on ehdoton helmi:
ANTISANA - tulivuori Andeilla Ecuadorin valtiossa Etelä-Amerikassa; 5,760 m (merenpinnasta mitattuna)

Tällaisia suomen kieleen sopivia maantieteellisiä sanoja voi ottaa ratkojien iloksi. Löytyyhän ristikoista niin paljon sellaistakin tietoa, mitä harvemmin tarvitsee. Siitä olkoon esimerkkinä vaikkapa GUAM => Mariaanien saari. Yleissivistyksen kannalta on hyvä tietää siitä kuitenkin jotain oleellista.

Wikipedia:
Mariaanit ovat saaristo Tyynellä valtamerellä. Ne muodostavat Mikronesian alueen pohjoisimmat saaret. Mariaanit koostuvat Guamista ja Pohjois-Mariaaneista. Molemmat kuuluvat Yhdysvalloille. Mariaaneilla sijaitsee maailman syvin kohta, Mariaanien hauta.
37. Tsk-tsk10.5.2006 klo 00:16
TATA, ATTA ja ATAT sopivat nimenomaan lastenristikkoon, ovathan nuo sanat jokeltajien sujuvasti käyttämää kieltä.

Jos ristikko kuitenkin on tarkoitettu jokellus- ja värityskirjaiän ohittaneille luku- ja kirjoitustaitoisille lapsille tai vanhemmille, niin silloin laatijan ei ole hyvä moisia käyttää, ratkojat kun eivät niistä tykkää. Poikkeuksena ehkä ne, jotka eivät oikeasti osaa ratkoa, vaan vain kirjoittavat ristikoista oppimansa sanat sujuvasti seuraavaan ristikkoon, ja saavuttavat lähipiirinsä muiden "vihjeettömien" ratkojien kunnioituksen ristikkoguruna.
38. corona10.5.2006 klo 11:54
Antamani korkeus oli tuhaterottimen johdosta "virheellinen".

(WSOY: Facta 2003)
Antisana, uinuva tulivuori Andeilla Ecuadorissa 40 km Quitosta kaakk; kork. 5 704 m.

En ajatellut sanaa lastenristikkoon, vaan lähinnä kikkailukerhoon kuuluvaksi sanaksi.

Vihje: tulinen ----sanasta? -> - - - - (4)

Tällaisista vihjeistä olen alkanut pitää entistä enemmän, mutta kauan se kesti ennen kuin juonen juoksuun pääsin kiinni. Tuplaelämys kertakaikkiaan!
39. raukoo10.5.2006 klo 18:34
corona

Mariaanien haudassa sijaitsee maailman syvin kohta Challengerin syvänne 11034m
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *