KESKUSTELUT > RISTIKOT > PLUSSA VAPPU 2006

2576. Plussa vappu 2006

Eki29.4.2006 klo 12:29
Nyt sitä voi sitten äimistellä. Alle vuoden työkseen laatineen tonimikaelin kovis, jossa on keskellä 4x24-alue. Eiväthän tuollaiset asiat ole ristikoissa tärkeintä, mutta on tuo vain henkeäsalpaava näky. VAIHTEEN vuoksi ERILAINEN ratkontaelämys. Eihän tällaisia tarjoilla kuin ERIKOISUUTENA.

Pehmiskin on ihan nätti, mutta kukapa siitä piittaisi ;(
2. kari kämäräinen29.4.2006 klo 12:33
Joo. Kävin aamulla ostamassa kyseisen lehden. Mahtava suoritus. Ainoa negatiivinen asia on se, että joutuu kolme viikkoa odottamaan, että ristikkoon tulee myös ratkaisu! ;)

Pehmis oli hyvä...
3. Taata29.4.2006 klo 13:10
Saakohan Toni nyt potkut, kun laittoi liian ison puhtaan
alueen? Eikö näille ole määritelty maksimikoko jossain?
Ei ole kuvittamista ja vihjeistämistä paljon sen kuin vain
tyhjiä ruutuja piirtelee.
4. tonimikael29.4.2006 klo 13:11
Taata: Eikä tarvi edes piirrellä, kun CorelDraw'ssa on pohja valmiina. :)
5. Jaska29.4.2006 klo 22:24
Se on täytetty. Nimittäin maailmankaikkeudenhistorian ensimmäinen ja viimeinen ristikko, jossa on neljä 24-kirjaimista sanaa rinnakkain, ikuisesti lyömätön ME, ellei Pitkälä sitten lipeä täysin surrealistiselle linjalle. Kaksi ko. neljästä on jo niillä rajoilla, mutta olisi törkeää rangaista niistä. Sen sijaan pääkuvan sanasta on pakko rokottaa miinus. Parissa vihjeessä oli lisäksi väkisin väännetyn makua, toinen miinus. Oivallisia kovisvihjeitä oli tietenkin valtaosa, loistaviakin muutama, kuten lätkämolarin kuva, LÄÄKINTÄNAINEN, MAKSAA, PILSNERILLE! (ettei olisi ollut joskus ennen?) sekä kaiken kruunaava GELLERIN ESITTÄYTYMINEN. Eivät kuitenkaan niin nerokkaita, että eliminoisivat miinukset. Ratkonta sujui suht. ongelmattomasti keskimäärin minuutti per sana -vauhtia, mutta oikean yläkulman ja keskustan oikean laidan typerien virheitteni takia haaskautui ylimääräinen tunti. Pitkälä onnistui jujuttamaan, no, ehkä jotakuta muutakin. Vaikeusaste 3- kohdallaan. Ristikon tekniset ansiot ovat tietenkin yksinomaan ME:n ansiosta kehunsa ansainneet. Pitkälän ukot ja akat on lisäksi hyvin piirretty! (taisi tulla sanotuksi jo ennenkin). Harmi, että ME:stä huolimatta sanojen keskipituuden hyytävä seiskaraja jäi rikkomatta: 6,94. Kaikki laatijathan eivät keskipituuksia arvosta, tuskin ainakaan ne jotka eivät samaan pysty? Vuoden toistaiseksi parhaan Plussa-ristikon arvosana 9½.
6. Juha K29.4.2006 klo 23:14

Todellakin ristikon keskusta lämmitti sydäntä sangen
paljon. Keskipituus on huikaiseva.
7. iso S30.4.2006 klo 00:09
Selvisin pehmiksestä, kovista ehdin hädintuskin raapaista. Ekin lohdutukseksi: pehmis oli (taas) siistiä työtä.

Aiemminkin on todettu ettei ole olemassa niin helppoa etteikö joku tollo olisi asiasta tiedoton. Minulle Baarin nainen oli täysin uusi tuttavuus, ehkä siksi että en notku baareissa naisia iskemässä (vaimo kieltänyt julmasti). Ei onneksi ollut yhtään piilokirjainta joten ei jäänyt epäilys kaihertamaan. Jonkin aikaa mietittyäni arvasin oletettavasti asiayhteyden oikein. Sen verran olen asioista huhulla että tiedän baarejakin olevan erilaisia. Joihinkin voi mennä menemättäkin.

4*24 on todellakin melkomoinen aukio, saa sitten nähdä (jos kynnet kykenevät) minkälainen laadullinen hinta siitä on jouduttu maksamaan. Täysin tästä riippumatta, poika tuntuu olevan oppivainen kakara. Laadintasohva on ollut hyvä investointi, sen ansioksihan kaikki on laskettava. Ei minun nojatuolini pysty tuollaisen kanssa kisaamaan.
8. Eki30.4.2006 klo 00:13
Sille Baarin naiselle on tasan yksi vihje ollut ristikoissa (tai oikeastaan kaksi, koska sitä näkee ristikoissa ja-pääte lisättynä!). Se olisi tietysti ollut helppo siihen panna.

Tuota naisen nimeä olen aina välttänyt, kun on tosiaan vain yksi nykyisin jo aika vähän tuttu omistaja. Tilan puutteessa piti panna vihje, joka kertoo aika paljon kai lähinnä n. 100 000 suomalaiselle (ja kyllä kai aika moni lopulta arvaa iso S:n tavoin, mistä on kyse).
.
9. iso S30.4.2006 klo 00:28
Niinpä, tämä on helponhelppojen tekemisen vaikeus. Yksittäinen ratkaisija saattaa narahtaa yksittäiseen sanaan ja laatija on kenties tiedostanut tilanteen mutta kun tila ei riitä niin minkäs teet. Ratkaisusana voi olla vaikka miten hyvä mutta vaikeasti selitettävissä niin että selitys olisi sekä lyhyt että lähes jokaisen tuntema.

Joidenkin mielestä hyvän ristikon vaikeusasteen pitää olla tasainen ja silloin äkkijyrkkä mieli vaatii että tasaisuuden pitäisi toteutua vihje vihjeeltä. Tämä on kuitenkin täysin mahdotonta, koska se mikä on vaikeaa yhdelle on helppoa toiselle ja jossain muussa kohdassa roolit vaihtuvat. Minusta riittää kun vaikeuden tasaisuus toteutuu aukio aukiolta (ja sellaisissa piilokirjaimellisissa sanoissa mitkä ovat aukioiden välillä). Tässäkin näin oli, ainakin minulle.

Asia erikseen on että "kuntotestiristikossa" voisi olla paikallaan jonkin akselin suhteen tasaisesti kasvava vaikeusaste.
10. mor30.4.2006 klo 08:37
Joo, pitkiä olivat sanat ja iso aukio. Kuten Jaska jo mainitsi, kaksi noista kaksnelosista oli vähän siinä ja siinä. Tuskin niitä ainakaan normaalikeskustelussa vastaan tulee. Mutta ne ovat aivan hyvin anteeksiannettavia ristikon kokonaisuutta ajatellen.

Vihjeet olivat mukavia, ei enää sellaisia tonimaisuuksia kuin viime kesänä, mutta silti mukavia. Jaskan listaan lisäisin vielä vihjeen LAUSUTAAN RAKKAANI, joka on hauska oivallus.

Pääkuvan sana oli minustakin vähän outo. Sekin on näitä "ei arkikeskustelussa vastaan tulevia" ja ei ehkä muutenkaan sovi tuohon pääkuvan aiheeseen, vaan pikemminkin... ehkä on parasta puhua siitä palautusajan päätyttyä.

Vaikeusaste ei mielestäni ollut välttämättä aivan tuota kolmemiikkaa, vaan kakspuolonenkin olisi ehkä riittänyt. No, nämähän ovat makuasioita.

Kiitos taas Toni kivasta ratkontakokemuksesta!
11. Teppo30.4.2006 klo 11:46
En ole pahemmin Iltiksiä ostanut, mutta tuo morin kommentti sai mielenkiinnon heräämään. Olisikohan meikäläisen taidoille mahdollinen. Briljantit laadintasuoritukset kiinnostavat aina.
12. mor30.4.2006 klo 12:15
Oli se pehmiskin, Eki, ihan mukava ;-)

Erikoisuutena huomasin, että viimeinen sana, jonka Ekin ristikkoon kirjoitin oli sama sana, jonka kirjoitin viimeisenä Tonin vastaavaan!
13. Tuomas L.30.4.2006 klo 13:57
Kyllä, hauskaa oli täälläkin Tonin koviksen parissa. Jaskalle voin kertoa, että joku muukin pähkäili oikeaa ylänurkkaa varsin pitkään; osasyynä tähän oli se, että erään vierasperäisen sanan oikeinkirjoituksessa tuli tehtyä harmillinen virhe. Toinen harhaanjohtava oli "liikuttavia"; sen verran voinee ristikon parissa vielä pähkäilevien elämää helpottaa, että UITOT ei ole oikea vastaus.

Epäselviä kohtia ei oikeastaan jäänyt; tosin siitä oikealla keskellä olevasta tölkki ja muki -kuvasta tuleva sana on mielestäni kyseenalainen, ja "Hitsi, mikä yritys!" piti googlettaa. Myös "iholla" oli erikoinen sana, en muista, olenko siihen joskus aikaisemmin törmännyt.

Vasemmalla ylhäällä on mies ja nainen, joista kummallakin on lapsi sylissään; näistä vihjeistä tulevat sanat muodostavat eräänlaisen "eriön", johon voi mahdollisesti olla muitakin ratkaisuja kuin se minulla oleva. Miehen kuvasta tuleva sana on mielestäni hiukan haettu.

Toivottavasti tässä ei nyt ollut liikaa vihjeitä...
14. kari kämäräinen30.4.2006 klo 22:02
tonimikael!

Otin itseäni niskasta kiinni ja aloin ratkomaan ristikkoasi, vaikka aiemmin en ole saanut kahta sanaa enempää näihin kovisristikoihisi. Kolmen tunnin pakertamisen jälkeen ristikkoon jäi enää 14 sanaa ratkomatta! Nekin kaikki sijaitsevat niissä ristikon kahdessa 4x4 kokoisissa aukioissa.
Sanasto oli mielestäni aivan loistava, ottaen huomioon tuon huikean aukion! Katteeksi kääpi!
15. kari kämäräinen30.4.2006 klo 22:21
Nyt ei puutu enää kuin kolme sanaa! Kielimiehen pähkinä, aakkostoa ja eräs näistä hillon kanssa. Niihin taidan odotella sen kolme viikkoa, jotta nään ratkaisun!
16. tonimikael30.4.2006 klo 22:38
Hienoa Kari! Noin se vaan käy kun epäuskon sysää syrjään. :)
17. kari kämäräinen30.4.2006 klo 22:45
Tämähän ei mitenkään liity tähän keskusteluun, mutta paljonko meni aikaa ristikon laatimiseen?
18. Ritu30.4.2006 klo 23:02
Ai että joiltakin puuttuu vain kolme sanaa! Ja mulla vasta kolme sanaa arvattuna ja nekin himmeästi lyijykynällä. Mutta josko tässä yön aikana ratkeaisi toiset kolme lisää....
19. kari kämäräinen30.4.2006 klo 23:04
ritu:

mulle oli ainakin helpoin alku tuo "hitsi, mikä yritys" sekä Kirsti!
20. Ritu30.4.2006 klo 23:21
Juu, eiköhän nekin sieltä vielä jossain vaiheessa aukene. Mulla ne ainokaiset sanat tuossa mainitsemiesi kohtien välissä: Testi, sitten puhekupla ja sen alla oleva mies.
Mutta hienoltahan tuo ristikko näyttää. Suorastaan kihelmöi nähdä mitä nuo pitkät sanat on.
21. kari kämäräinen30.4.2006 klo 23:25
Sen voin paljastaa, että nitä pitkiä lauseita et kyllä ihan jokapäiväisessä keskusteluissa nää! KP voisi jopa haukkua niitä huonoiksikin, koska niitä ei löydy mistään kirjoista!
22. tonimikael1.5.2006 klo 02:45
Kari: Oisko laadintaosuuteen menny äkkiarviona 7 tuntia. Äläpä mitään noista pitkistä sanoista! Yksi löytyy jopa sellasenaan kielitoimiston sanakirjasta! :D
23. Ö1.5.2006 klo 16:36
Hieno ristikko ilman muuta kyllä!

Pitkät sanat lisäävät mielenkiintoa. Pakko ratkaista, mitä sanoja laatija on tällaiseen kohtaan löytänyt.

Vasemmassa yläkulmassa oli piilokirjaimia ja senverran epämääräiset vihjeet, että jäin epävarmaksi olenko ollenkaan ratkaissut sen kohdan oikein.
24. matts2.5.2006 klo 10:36
Täyteen tuli, mutta oikean yläkulman huutomerkkieläimistä tuleva sana ihmetyttää? Samoin pömppömahaäijän ratkaisusana. "Riehuva" n vastaus vaatisi vinkkkiin toisetkin lainausmerkit :)-
25. Jaska2.5.2006 klo 19:10
Matts, minulla oikea yläkulma ko. elukoitten takia ensin ihan pieleen, kunnes muistin täällä viime (vai oliko se toissa) viikolla käydyn keskustelun, joka koski mm. kätisyyttä piirroksissa. Toni kuuluu enemmistöön, joka... ai eihän sitä vielä saakaan kertoa.
26. mor2.5.2006 klo 20:00
matts > Jos "pömppömahaäijän" ratkaisusana ihmetyttää, oletko varma, että "yhtymäkohtiin"-ratkaisusanasi on oikein?
Yhden kirjaimen muutos siihen + eri piilokirjain tekeekin kupumiehestämme melko omituisen!

Minullakin huutomerkkielukat menivät ensin vesilinnuille, mutta onneksi risteävät sanat saivat homman aloilleen ;-)
27. Juha N2.5.2006 klo 23:13
Onnittelut Tonille! Ällistyttävää miten vähän sanastossa on jouduttu joustamaan. Eivät nuo pisimmätkään hirmut pahoja ole. Ei esimerkiksi ole keinotekoisia genetiiviattribuutteja, joiden takia sanat olisi oikeampi kirjoittaa erikseen.

PUHALTAJIN-sanassa on tavallaan ihan tähdellinen alkutarkennus, koska myös toisenlaisia huulet töröllään olijoita saattaa meilläpäinkin jo naamaansa venyttää.

Kuvavihjeellisen 24-kirjaimisen bukeeta parantaa se tunnelmallinen ristiriita, joka vihjeen ja ratkaisusanan välillä on. Miten kuivan yliasiallisesti (mutta miten eksaktisti!) voikaan joku arkistonhoitaja-isäpappa tuon tilanteen sanaksi pukea, kun pikku puutarhurilla on elämänsä tähtihetki ;)

Kehutuista vihjeistä olen samaa mieltä. Lisään vielä muutaman suosikkini. KIERTÄÄ KIRKKOA tuottaa elämyksen varsinkin niille, jotka pähkäilevät ensin, mitä ihmeen koristenauhoja tai vastaavia niitä oikein onkaan. EHTAA TAVARAA! hauska tuore vihje ratkaisusanalleen. MARTIN KOKKAUKSILLA xxVIxxx taas on hyvä esimerkki vihjeestä, jolla laatija saa anteeksi huonon pakkorakosanan.

(PESTÄ)
KUULLA
on minusta aivan huippu: tässä on kaksi vihjettä, mutta mitkäs ne ovat? Hmm, näyttää olevan kaksi verbiä. Kyseessä onkin kolminkertainen vihje, joista yksi on silkka harhaute! Sivuhuomio: toisenlaisella sijamuotoajattelulla myös tällainen kaksoisverbivihje kävisi:
PESTÄ
PUHDISTAA.

Täytyy kehua vielä sitä, että vihjeitystä osattiin sopivasti helpottaa kompensaatioksi pitkäsanaisuudesta. Ei tehty nyt täyskolmosta, vaan päästettiin useampi ratkoja jakamaan tätä uniikkiherkkua.
28. Juhani Heino3.5.2006 klo 23:16
Jep, oli luultavasti hyvä ratkaisu, koska ristikko on tosiaan huikea. Olen kuullut hiukan soraääniä että Toni ratsastaisi pelkillä vihjeillä ja sanasto olisi aika tavanomaista, mutta nyt Toni löi kunnolla luun kurkkuun epäilijöille... lisää samanlaista, kiitos!
Itse merkkasin nämä:
"riehuva"
Hitsi, mikä yritys! (piti varmistaa kuten Tuomas L, vaikka olen kai nähnyt kyseisen firman tuotteenkin joskus)
maansa toiseksi suurin (tämä on vähän määritelmäkysymys, mutta muistelen itsekin nähneeni että kaksi suurinta lasketaan yhdeksi joten tämä kolmanneksi suurin nousee toiselle sijalle)
suunnitelman mukaisesti
naisia eka J:näkin (J-alkuinen on hyvin tuttu, mutta tuo tuntuu hyvin harvinaiselta)
MARTIN KOKKAUKSILLA xxVIxxx (Juha N jo tätä kommentoikin)
Mutta mikään näistä ei ollut ongelma. Tonille täydet kymppi ja aramerkki.
Aikaa meni aittuunim näskedhyätnemmykäjlen.
29. IiKoo5.5.2006 klo 09:29
No joo, olihan siinä aikamoinen viritys, kun laitetaan neljällä sanalla ristikko halki keskeltä. Toisaalta näistä neljästä yksi oli sellainen sana, jota voi järkevästi käyttää, kaikki muut olivat enemmän taikka vähemmän kaukaa haettuja. Ei sen puoleen, ihan piristäviä vihjeitä, tosin pari (lyhyempää) sanaa olivat myös hieman mietityttäviä.

Ja aikaa meni aittuunim atnom, jonka varmaan joku toinen olisi käyttänyt johonkin hyödyllisempään.
30. matts5.5.2006 klo 10:23
Mihin muka! :)-
31. Jukkis5.5.2006 klo 19:17
Kun tässä kai on jo vastausaika mennyt umpeen, niin voisko joku kertoa, mitä nuo 24-kirjaimiset oli. Ja vihjeistäkin olis kiva saada tietää. Kiitos.
32. Eki5.5.2006 klo 19:45
Klo 24.
33. RA5.5.2006 klo 19:47
Jukkis,vielä taitaa ehtiä vastaamaan tekstiviestillä, joten jätetään varmuuden vuoksi huomiseen. Heti vuorokauden vaihduttua 00:00?
34. Jukkis5.5.2006 klo 19:55
Ok. Laitan kellon herättämään.
35. RA5.5.2006 klo 23:59
No nyt!

Vihjeet vasemmalta oikealle:
1. KOULUTUSTA VALVOVA
2. kuva, jossa mies istuttaa jotakin taimea
3. KURSSIESITTEESSÄ
4. PUHALTAJIN

Ratkaisusanat:
1. AMMATTIOPPILASLAUTAKUNTA
2. VAIVAISKOIVUNISTUTUSOTOS
3. ENNAKKOILMOITTAUTUMISOSA
4. MIESSOTILASSOITTAJASAKIT

Vaikka näitä sanoja on kritisoitu, minusta ne ovat hyviä - nimenomaan ratkomisen kannalta ja KUN kyseessä on ns. kovisristikko; Toni on valinnut ne sillä lailla taitavasti, ettei heti muutaman (eikä monenkaan!) kirjaimen jälkeen päässyt suoraan kirjoittamaan koko pitkää sanaa.

Jos sanat olisivat olleet joitakin hyvin yleisiä pitkiä yhdyssanoja, ne ja (lähes koko) ristikko olisivat ratkenneet kertakatselulla - ja mikäs kovis se sellainen olisi ollut.

Mm. itselläni oli ko. sanoista pitkiä pätkiä valmiina, mutta silti sai miettiä. Tästä syystä muillakin / vaakavihjeilläkin oli merkitystä ja niitäkin tarvittiin.
36. Eki6.5.2006 klo 00:03
Oli se mullakin huulilla, mutta en kehannut ennen puoltayötä lykätä näkyville.
37. Ritu6.5.2006 klo 00:17
Piti oikein nousta katsomaan, vaikka aamulla aikainen herätys töihin. Kiitos ja öitä! ;)
38. RA6.5.2006 klo 01:12
Eki, kaikki muut kellot näyttivät jo puoltayötä tai nolla-nolla-nolla-nollaa, kun viestini lähetin. En kai minäkään nyt muuten olisi kehdannut. :-)
39. RA6.5.2006 klo 01:56
Kirjoitin: "Toni on valinnut ne sillä lailla taitavasti, ettei heti muutaman (eikä monenkaan!) kirjaimen jälkeen päässyt suoraan kirjoittamaan koko pitkää sanaa."

Korjataan nyt sitten: Eihän Toni tietenkään mitään ole "valinnut" valita-sanan aidoimmassa merkityksessä. Taitavasti vain ajelehtinut sohvallaan.
40. Libero6.5.2006 klo 02:00
Vaikka oma ratkontakokemukseni jäi vähiin, odotin jännittyneenä noita neljää sanaa. Kun tarkastelin vihjeitä ja ratkaisusanoja fiktiivisellä suurennuslasilla, silmät rävähtivät selälleen. Ratkaisusanat ovat SEKÄ johdonmukaisia ETTÄ täydellisen ymmärrettäviä.

Se, mitä Juha N hienosti kirjoitti 2.5.2006 klo 23.13, vastaa lähinnä tämänhetkisiä aatoksiani. Piirrosvihje ratkaisusanoineen on liikuttava, ja kolme muuta paria ovat osuvia. Tietenkään en pysty arvioimaan, miltä ne olisivat tuntuneet pikkuhiljaa valjenneina.

Aloitin ratkonnan automatkalla vihjeestä GELLERIN ESITTÄYTYMINEN! Se oli palkintoni tästä ristikosta, jonka valitettavasti jätin muutoin suurimmaksi osaksi jäähtymään. Nyt pitänee vielä koettaa koota rippeet, vaikka suurin salaisuus jo selvisi. Oli kiva, että selvisi.

Hatunnostokliseet tuntuvat tässä yhteydessä latteilta. Ehkä tämä kuulostaa hiukan omaperäisemmältä: Angus MacGyver - hänkö sen teki?! :)
41. Jukkis6.5.2006 klo 09:18
Mutta eihän yksikään noista sanoista löydy mistään kirjasta. Miten tuollainen ristikko on voitu hyväksyä julkaistavaksi? Ketkä kaikki saavat nyt potkut?

Tähän sopiva hymyke oman valinnan mukaan.
42. Taata6.5.2006 klo 11:07
Nyt täytyy kääntyä laatutarkastaja KP:n puoleen ja uskoa,
että hän auktoriteetillaan ja muutamalla puhelinsoitolla sel-
vittää ko. sanojen sopivuuden ristikoihin, jos ei löydy hänen-
kään laajasta kirjakokoelmasta noita sanoja, mutta ensin
hänenkin pitää tutkia asia pohjamutia myöten ja sitten vasta
hutkia.
43. Timppa6.5.2006 klo 14:38
Ei ole laatutarkastajan kommenttia kuulunut...
44. kp6.5.2006 klo 15:08
Laatutarkastajalla ei ole harmainta aavistusta sanoista,
jotka pitäisi hylätä tai kelpuuttaa. Mutta, jos niitä ei kirjoista
löydy. Potkut saavat kaikki. Kilometritehtaalle vaan.
45. kp6.5.2006 klo 15:09
...Mutta jos on Ekin ristikoista kyse. En puutu niihin.
46. Libero6.5.2006 klo 15:23
Ratkontaa kannatti jatkaa saman tien - pikkutunneilla. Jokin mättää vielä oikeassa laidassa ja vasemmassa alakulmassa. Juha N:n mainitsema vihje (PESTÄ) KUULLA on sellainen, että siitä voi tarinoida lapsenlapsillekin.

Vihjeen "RIEHUVA" ratkaisusana ei aiheuttanut vastarintaa eikä henkisiä kärsimyksiä. Sana on muodollisesti oikein ja sopii kyseisen laatijan persoonalliseen tyyliin. Jonkun toisen laatijan ristikossa ratkaisusana olisi vaikuttanut niin, että se olisi ollut kuin oma. :)
47. Juha N6.5.2006 klo 15:43
Kukaan ei hennonut huomauttaa lipsahduksestani. Oikaisen itseäni ja samalla vähän jatkan aiheesta.

Sanoin: "Ei esimerkiksi ole keinotekoisia genetiiviattribuutteja, joiden takia sanat olisi oikeampi kirjoittaa erikseen."

Näin se olisi pitänyt olla: "Ei esimerkiksi ole keinotekoisia yhdyssanoja, joiden genetiivimuotoinen alkuosa kuuluisi oikeammin erottaa omaksi sanakseen, genetiiviattribuutiksi."

Halotaan nyt vähän hiuksia, eli lisää kyökkikielioppia. VAIVAISKOIVUNISTUTUSOTOS on mielestäni kiistattomammin ristikkokelpoinen sana kuin pelkkä VAIVAISKOIVUNISTUTUS. Ensin mainitun jakamista kahdeksi osaksi ei voitane riidellen vaatia.

Vaivaiskoivua harvoin istutetaan (itse asiassa: monestikohan maailmanhistoria on tällaista todistanut). Jos sen kuitenkin Tonin lapsonen joskus Lapin-matkan jälkeen menee innossaan tekemään, niin heti on joku tiukkapipo kritisoimassa, että kyllä se sana kuulkaa näin harvinaisessa tapauksessa on VAIVAISKOIVUN ISTUTUS eikä VAIVAISKOIVUNISTUTUS.

Mutta: kun Toni ottaa tilanteesta valokuvan ja nimeää sen, niin ainakin minun korvani sulkee pois vaihtoehdon VAIVAISKOIVUN ISTUTUSOTOS (kuten myös tämän: KOIVUN ISTUTUSOTOS).

KOIVUNISTUTUS-sanan alku on objektin asemassa, eli jälkiosan ilmaisema tekeminen kohdistuu alkuosan ilmaisemaan asiaan. Sana voidaan kirjoittaa yhteen tai erikseen.

KOIVUNISTUTUSOTOS-sanassa KOIVUNISTUTUS on selvästi sanan OTOS määre. Jos tuon yhdyssanan jakaisi (mielessään, tai sanat konkreettisesti erottamalla) näin: KOIVUN ISTUTUSOTOS, niin sana KOIVUN ei enää olisikaan objektin asemassa vaan puhdas genetiivi. Olisi käsite ISTUTUSOTOS, jollaisia olisi koivulla omansa, vaahteralla omansa, jne. Ei kuulkaa mene minulla jakeluun. Sana voidaan mielestäni kirjoittaa vain ja ainoastaan yhteen.

Toni vältti kätevästi tällaisen riitelyn liittämällä VAIVAISKOIVUNISTUTUKSEN perään neljänneksi sanaksi OTOKSEN. Se mies miettii kyllä asiat kerralla loppuun saakka :)
48. Eki6.5.2006 klo 15:44
Aloitetaanko kilometritehtaalle siirtäminen suurimmasta ja arvostetuimmasta eli Hesarista? ;)
49. Eki6.5.2006 klo 16:25
Eikös tupastupas ole sellainen tupas, joka on muodostunut useasta pienemmästä tuppaasta? Perheensä eteen työtä tekevä mies kuitenkin varmuuden vuoksi pätki sanan kahteen osaan. Potkuihin ei ole varaa.
50. EJlo7.5.2006 klo 10:38
Kertokaa nyt vielä sekin että eikös nämä RANGAISTUKSIA-vinkkiin ole AVEMARIAT? Tällöin oikealla ylhäällä olevat elukankuvat kohtaan tulisi AROT. Olen nyt muuttanut siihen AVEMARIET
51. RA7.5.2006 klo 10:46
AVEMARIAT ja AROT on oikein.

Siinä on TORA menossa niillä kahdella, jotka nimittelevät toisiaan aasiksi ja lehmäksi. Se, että TORA kirjoitetaan takaperin, on vihjattu laittamalla huutomerkit ennen nimittelyä.

! aksuah
52. Taata7.5.2006 klo 12:38
Taatan analyysi

Täällä nyt RA antaa hiukan ylimielisentuntuisia ja puutteelli-
sia selityksiä ja vastauksia asiakkaiden esittämiin eksaktei- hin kysymyksiin. Taata on tämän johdosta pakoitettu puuttu-
maan taas peliin EJlo:n asettaman eo. kysymyksen tiimoilta.

Kellä niillä kahdella RA? Ei tässä torassa ole suinkaan aasi ja
lehmä vastakkain, sillä ei aasi nimittele lehmää aasiksi tai
lehmäksi eikä lehmä aasia lehmäksi tai aasiksi, vaan tässä tehtävässä toraajia ei paljasteta, kun on vain pelkät puhe- kuplat, joissa on "espanjalaisvaikutteisesti" huutomerkit
huurahduslauseiden alussa. Toraajat voivat olla vaikka här-
kiä tai ketä muita hyvänsä.

Jos kinaajat olisivat olleet nämä aasi ja härkä, niin Corel Drawissa olisi tällöin tullut aasi kääntää peilikuvaksi lehmää kohti, jotta olisivat olleet nupit vastakkain. Tästäkin voi tark- kaavainen ratkoja päätellä, että torailijoita eivät olleet ko. aasi ja lehmä, vaan jotkut aivan toiset vai mitä RA?

Muuten en joutaisi oikein joka sanaa alkaa ko. ristikossa ma-kustelemaan ja selittämään vaan toivon, että muutkin ottai- sivat kantaa esitettyihin kysymyksiin ristikon tiimoilta ja esit-
täisivät omia tulkintojaan.

Poliitikko Martti Ratun ainakin kaikki "Ekin vaalipiirissä" tunte-vat, mutta muista en ole niin varma. Taata taata!
53. mor7.5.2006 klo 13:41
En (taaskaan) ymmärrä Taatan purkausta ollenkaan!

Eihän RA missään vaiheessa väitä, että toraajat olisivat aasi ja lehmä. Hänhän sanoo: "Siinä on TORA menossa niillä kahdella, jotka nimittelevät toisiaan aasiksi ja lehmäksi".

Ja onko sillä loppujen lopuksi mitään merkitystä ketkä nuo riitelijät ovat? Vihjeen pointtihan on nimenomaan se tora, tässä tapauksessa siis käänteisesti.

Taata, ylimielisentuntuista minusta on lause: "Taata on tämän johdosta pakoitettu puuttumaan taas peliin..."

Mitä Martti Ratuun tulee, en tiedä "Ekin vaalipiiristä", mutta ainoa MR, jonka muistan on edesmennyt Turun kunnallispolitiikassa vuosikymmeniä vaikuttanut herra. Onko heitä muitakin?
54. Taata7.5.2006 klo 15:11
Tässähän etsittiin nyt niitä mahdollista kahta, joilla on anka-
ra tora menossa ja ovat ryhtyneet nimittelemään toisiaan.
Sitten todetaan, että aasi ja lehmä eivät ole välttämättä ky-
seessä vaan on muitakin kandidaatteja ehdolla. Mutta onko
meillä heistä sitten mahdollisesti jotain tietoa olemassa tai
tehtävästä pääteltävissä? Vai onko RA:lla kenties? Minulla ei
ole kuten totesin. Ehkäpä Tonilla oli jotain mielessä, kun kek-
si vihjeen? Enpä rupea enempää heitä arvuuttelemaan, kun ei ole mitään salaista tietoakaan käytettävissä. Olkoot sitten
ketä hyvänsä ne kaksi.

Jos ristikon ratkonta kestää viikon, niin kai jälkipeli voi sitten
kestää vaikka kaksi viikkoa, mutta ei silläkään ole maailman-
historian kannalta mitään merkitystä kuten ei ole tuolla eikä muillakaan risristikoilla, jotka ovat vain ajankulua ja huvitus-
ta.

Onko käänteinen tora enää toraa? Tätäkin voisi filosofeerata
muutaman viikon.

Martti Ratuun taisi kuitenkin nyt tulla selvyys, että on Suo-
men Turusta ja löytyy Ekin opuksesta. Aika harvinainen nimi
Ratu muuten, kun löytyy kautta historian vain 31 kappaletta.

Ave Mariat kirjoitetaan tietosanakirjan mukaan erikseen.
55. RA7.5.2006 klo 18:35
Taata, olipa hämmentävä tuo kommenttisi 12:38. Olin kirjoittavani EJlon suoraan kysymykseen vain yksinkertaisen ja suoran vastauksen. Haluaisitko tarkentaa, mikä siinä on ylimielistä ja ylimalkaista.

Itse vihjeestä ja sen ratkomisesta:
- siinä on kaksi puhekuplaa, josta voi päätellä, että puhujia on kaksi
- vaikka toisessa kuplassa on vain aasin kuva, voi päätellä, että siinä joku sanoo toista aasiksi
- vaikka toisessa kuplassa on vain lehmän kuva, voi päätellä, että siinä joku puolestaan sanoo toista lehmäksi
- koska huutomerkit ovat kummankin "kuvasanan" vasemmalla puolella, voi päätellä, että vastaussana kirjoitetaan tod.näk. takaperin
- kun kaksi puhujaa nimittelee tuolla lailla toisiaan, voisi ratkaisusanana tulla kysymykseen esim. "ivat" ja se takaperin eli TAVI
- toinen mielentuleva vaihtoehto on, että nuo kaksi riitelevät eli menossa on "tora" ja se takaperin eli AROT
- tämä jälkimmäinen idea sopi tähän ristikkoon

Kuten mor jo sanoi, sillä KETÄ nuo puhujat / torailijat ovat, ei ole olennaista merkitystä vihjeen ja ratkaisusanan välisen yhteyden ymmärtämiselle, enkä oikein ymmärrä, miksi se pitäisi edes tietää.

Eli toisin sanoin: Taata, ymmärtääkseni TÄSSÄ RISTIKOSSA EI nyt etsitty "niitä kahta, joilla on ankara tora menossa". Eikä koko kysymys liity millään lailla TÄMÄN VIHJEEN ratkaisemiseen.

Ave Mariasta / avemariasta: Ei aavistustakaan, mikä on oikein, mutta viimeviikkoisilla sanaseppotreffeillä muutama "tavallisesti asioista hyvin perillä oleva taho" muisteli, että kirjallisuudessa ja elokuvissa on ollut myös "avemariat"-muotoa juuri tuollaisissa yhteyksissä, missä Ave Mariaa on määrätty tai saatu rangaistukseksi?
56. Libero7.5.2006 klo 20:47
"Ave Maria" on suomeksi "Terve Maria", joten siitä monikkomuoto Ave Mariat on mielestäni virheellinen. Kullakin kerralla ihminen tervehtii yhtä Mariaa. On oikein puhua esimerkiksi Ave Maria -teoksista.

Katolisessa ruusukossa, helminauhassa, Ave Maria -rukoukselle on kaikkiaan 53 helmeä. Kolme helmistä kuuluu johdantoon ja muut varsinaiseen ruusukkorukoukseen. Kun Ave Maria -rukouksessa on useita virkkeitä ja jokaiseen kymmenen helmen sarjaan liittyy erilaisten salaisuuksien mietiskelyä, niin koko ruusukkorukous on oikeaoppisesti pitkä ja vaativa.

Kun joku ruodusta poikennut on saanut ruusukkorukouksia rangaistukseksi, niin ainakin minun on helppo eläytyä siihen, että Ave Maria -rukoukset ovat olleet - ja ehkä ovat nykyäänkin - kiireesti lopotettavaa pakkopullaa eli täysin hartautta vailla olleita avemarioita.

Näillä perustein pidin (ja pidän) vihjettä RANGAISTUKSINA ja ratkaisusanaa AVEMARIAT oikeina ja osuvina.
57. RA7.5.2006 klo 21:03
Taata, odotan vastaustasi.

Jos on aikaa ja tieto-taitoa määritellä joku kirjoitus ylimieliseksi ja puutteelliseksi, on varmasti aikaa myös perustella, millä perusteilla moinen määritys syntyi.
58. iso S7.5.2006 klo 21:20
Muistan myös että elokuvissa on monesti määrätty niin ja niin monta avemariaa. Sitä en voi mennä vannomaan kirjoitettiinko yhteen vai erikseen mutta monikosta voisin panna kaksi Taatan sormea raamatulle (omiani en riskeeraa).

Netistä tietysti löytyy lähes mitä vain, mm. 74000 osumaa hakusanalle avemarias. Tässä pari esimerkkiä:

performances such as the recital of Paternosters and Avemarias, fasting, ...
www.theologian.org.uk/churchhistory/ necessityofreformation.html

by Wasserman, Dale; "Un millon de avemarias": El rosario en Don Quixote.(TT: "A million Hail Marys": the rosary in Don Quixote.) ...
www.findarticles.com/p/articles/mi_hb043/is_200109
59. Juha N7.5.2006 klo 21:58
Esimerkkejä suomenkielisestä käytöstä saa kosolti kun laittaa hakusanaksi 'avemariaa'. Puhekielen tyyppisiltä nuo otteet näyttävät, mutta silti.
60. Taata7.5.2006 klo 22:11
Siinähän RA luki, että "hiukan ylimielisentuntuisia ja puutteel-
lisia selityksiä ja vastauksia", jos tämä tarkennus nyt yhtään
rauhoittaa. Asiassahan vallitsi aito epätietoisuus siitä, että
mitä tuossa vihjeessä tarkoitettiin, kun vastaukseksi tulee
AROT, josta tulee lähinnä mieleen aroaasi, muttei arolehmää.
Huutomerkistä annoin vinkin espanjalaisvaikutteiseen lau-
seen, joka tosin nyt oli yhden sananmittainen eikä siis edes
oikeastaan ainakaan täydellinen lause, jossa olisi alus ja maine. Tuossa vaiheessa ei nurinpäin lukeminen tullut edes
mieleen. Varmaan jollain tuli? Haluatko sinä RA jatkaa nyt
tätä Tonin aloittamaa toraa minun kanssa mahdollisesti
loputtomiin tinkaamalla lisää perusteluja vai vaihdetaanko
jo välillä sanaa? Olemmekohan me sitten lopulta nämä epä- selviksi jääneet torailijat? Vastauksesi ei ollut ainakaan mi- nulle riittävä, joten kirjoitin sen, minkä kirjoitin ilman sen
kummempaa selittelyä ja perustelua.
61. RA7.5.2006 klo 22:52
En halua jatkaa. Keskustelu on mielestäni epäreilua niin kauan, kun joku katsoo oikeudekseen keljuilla muille kirjoittajille + keljuilu ei liity millään lailla keskusteltavaan aiheeseen / TÄSSÄ: tähän ristikkoon + tähän vihjeeseen.

En halua nälviä sinua, enkä ketään muutakaan. En halua myöskään ylimielistellä. Ei ole - ihan oikeasti! - pienintäkään tarvetta. Jos tuollainen kuva on kirjoituksistani syntynyt, olen kai vain esittänyt asiani huonosti. Tarkoituksellista se ei ole ollut, huonoa kielenkäyttöä sitten kai.

Kun keskustellaan niinkin eksaktista aiheesta kuin tietty vihje ja sen ratkaisu, kyllä siitä pitäisi voida keskustella sotkematta sekaan kaiken maailman "tsykologi"-tulkintoja keskusteluun osallistujista.
62. Libero8.5.2006 klo 02:21
Löysin vielä avemarioille tukea Italiasta. Pietro Mascagni sävelsi oopperan Cavalleria Rusticana, joka pohjautuu arvostetun Giovanni Vergan novelliin. Novellissa on seuraavanlainen virke:

"Lola, in camicia, pregava ai piedi del letto e si stringeva sulle labbra il rosario che le aveva portato fra Bernardino dai Luoghi Santi, e recitava t u t t e l e a v e m a r i e che potevano capirvi."

(Lyhyesti: Lola rukoili ja painoi huulilleen rukousnauhan, jonka munkki Bernardino oli tuonut hänelle, ja lausui k a i k k i a v e m a r i a t - -.)
63. Libero8.5.2006 klo 02:25
Sanavälit näyttävät hävinneen: po. tutte le avemarie -> kaikki avemariat
64. tonimikael8.5.2006 klo 16:03
kielitoimiston sanakirja:
"ammattioppilaslautakunta:
oppisopimuskoulutusta johtava ja valvova kunnan elin."

Enhän minä täysin voinut koopeen sensuuria ylenkatsoa. Siksi edes yksi piti löytyä kirjasta. ;)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *