KESKUSTELUT > RISTIKOT > EI AINA HELPOINTA IKÄIHMISILLE

2566. Ei aina helpointa ikäihmisille

Eki26.4.2006 klo 09:04
Stereotyyppisesti ajatellen ja tosiasiassakin usein toimitukset tilaavat ikäihmisille suunnattuun lehteen helpon ristikon. Toki keskustellessa suosittelen sellaista moneen muuhunkin paikkaan, esim. pienehköihin paikallislehtiin.

Virkistää kuitenkin kuulla, että ajatellaan toisinkin. Esim. Kelan Sanomiin aloittaessani toimituksen ajatus oli, että ei se tehtävä saa mikään helppo olla, vanhukset ovat vireitä ja asioista selvää ottavia ja heillä on aikaa.
2. Ritu26.4.2006 klo 09:36
Niin justiinsa ;) Nauratti Eki tuo kommenttisi, että vanhukset ovat vireitä ja asioista selvää ottavia. Siis kunnioituksella kaikkia vanhuksia kohtaan, mutta täällä yksi vanhus käy repimässä vielä vanhemman äitinsä kelan sanomista aina takasivun irti ;)
3. Matti26.4.2006 klo 09:57
Eikös iän karttuessa taidot parane. Ristikoita harrastavat ikäihmiset ovat luultavimmin ratkoneet jo kauan, ja heitä tuskin kovin helpot kiinnostavat. He ovat kauan seuranneet aikaansa, ja heillä yleistiedot ovat kohdallaan.

Äitimuorini oli koukussa Hesarin ristikoihin, ja hän täytteli niitä aina. Ja urputti vinkuintialaisista paikannimistä ym. Ei häntä helpot olisi kiinnostaneet pätkän vertaa.

Entä itse, olen eläkkeellä, olenko ikäihminen? Ja jos en vielä, niin milloin?

Mielestäni on täysin harhaluulo, että ikäihmisille pitäisi laatia helppoja.
4. iso S26.4.2006 klo 10:21
Ikäihmisille laatiessa sekä käytettävissä olevien ratkaisusanojen että vihjeiden kirjo laajenee, kun taunopalot ja ansaikoset ovat ilman muuta tuttua ja yksi sun toinen historiallinen jollakin tavalla merkittävä asia on ehtinyt tulla jossain muodossa vastaan ja tarttua muistiin. Nuoremmat vain pyörittelevät silmiään ja toteavat "never heard". Erinäiset teinisuosikit on tietysti syytä jättää pois (vaikka osa eläkeikäisistä näitäkin tuntee, ei pidä yleistää) mutta ei niitä välttämättä kolmekymppisetkään tunne. Kun voi luottaa yleissivistyksen laajuuteen niin se vapauttaa panostamaan muihin ristikollisiin ansioihin kun ei tarvitse jatkuvasti vetää käsijarrusta (tuota ei voi laittaa, ei ne tuota tiedä).

Sama juttu vihjeityksessä: harvapa taitaa aloittaa ratkomista eläkeiässä ihan ummikkona. Yleensä on jonkinlaista harrastusta ennestään. Silloin perusasiat ja pikkukieroudet ovat hanskassa eikä pelkissä synonyymivihjeissä ole kylliksi haastetta. Kohtuullinen määrä jekutusta piristää. Kolmitähtisten ymmärtäjät ovat tietysti vähemmistönä kaikissa ikäryhmissä.
5. iso S26.4.2006 klo 10:35
Niin, Matti: sain jokin aika sitten sen käsityksen että jäit normaalille eläkkeelle eikä millekään "lapsilisästä työttömyyskorvauksen kautta varhennetulle" eläkkeelle. Kyllä sinä silloin olet ikäihminen, mikä ei ole sama kuin ikävä ihminen!

No joo, varsinkin näissä asioissa ikä on mielentila ja terveydentila (atsalea voi iskeä ennen eläkeikää ja muutenkin nuppi voi jämähtää kiertämään hyvin pientä rinkiä). Aika pitkälti tulkintakysymys mitä tuollaisella käsitteellä kuin ikäihminen tarkoitetaan - onko se joku allakasta katsottavissa oleva juttu vai toiminnallinen käsite.

Lehtien kustantajat kuitenkin miettivät kuluttajasegmenttejä ja kohdentamista ja muita hienoja henkimaailman asioita ja silloin yleistetään niin että tuntuu. "Meidän leirissä" pääasiassa ikäihmisille suunnatut lehdet sijoittuvat vaikeusasteeltaan ylempään keskiluokkaan. Tämä siis ristikkolehtiasteikolla - täällä visaisia himoavalle porukalle koko valikoima on kevyttä kauraa.
6. airisto26.4.2006 klo 11:04
isoS:n kirjoitusta lukiessa aloin miettiä, mitä yleissivistykseen kuuluu. Laput silmillä luen Ikosen ja Palon, Kuuselan ja Hilarion ym. yleissivistykseen kuuluviksi, mutta samalla leimaan Bjurströmin, Shakiran ja Brittney Spearsin hömppäosastoon kuuluviksi. Pitäisiköhän aloittaa itsetutkiskelu ja laajentaa näkökulmia sekä yrittää elää ajan mukana...
7. XX26.4.2006 klo 15:53
XX
8. XXXXVIII26.4.2006 klo 17:13
Kakskymppinen juhlii nuoruuttaan?
9. Matti26.4.2006 klo 19:49
(iso S, täytettyäni äskettäin 60v. siirryin putkesta varhennetulle. Vastauksesi silti Osui.)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *