KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTISANAT PAREMPI, KUIN FAKKISANAT

2514. Ristisanat parempi, kuin fakkisanat

kp8.4.2006 klo 12:59
Ekin kirja(t) ristisanakirja sen sanoo. Ja muiden kirjat...
Ns.fakkisanat eivät ole fakkisanoja, vaan sanaristikkosanoja. Siis sanoja, joita aina tarvitaan (perustana) laatijat sekä ratkojat.
2. kp8.4.2006 klo 13:06
... tai jossain tapauksessa osana perustaa. Mutta aina jokusen määrän.
3. Eki8.4.2006 klo 13:09
Ei kai kukaan ole muuta väittänytkään.
4. kp8.4.2006 klo 13:21
Eipä ole. Mutta fakkisanat voisi muuttaa ristisanoiksi.
5. Eki8.4.2006 klo 13:23
Fakkisana on hyvä termi ja eri asia kuin ristisana.

Ristisanakirjan nimi on Otavan valitsema eikä sillä muutenkaan minusta voi perustella tuota alkuväittämääsi.
6. KP8.4.2006 klo 13:30
Otava ajatteli tavallisen ihmisen näkövinkkelistä.
Kirjassa on sanoja, jotka ovat sanaristikoissa...
Fakkisanat ovat tietyn aihepiirin? sanoja. Tässä tapauksessa
sanaristikoissa esiintyviä. Mutta ristisanat ovat mielestäni
parempi, kuin fakkisana. Joka korvassa kalskahtaa kielteiseltä... joidenkin mielestä.
7. Eki8.4.2006 klo 13:37
Ristisana = ristikko. Ristisanakirjan nimi on ollut monelle harhauttava. Usein luullaan, että kirja sisältää ristikoita.

Miksi ristisanakirjoja edes tarvitaan, jos se sisältää vain tuttuja sanoja? Jos on olemassa muita kuin tuttuja sanoja, niitä voi kutsua vaikka fakkisanoiksi. Jos haluaa kutsua niitä toisella nimellä, siitä vaan.
8. RA8.4.2006 klo 13:55
Tuli mieleen, että fakkiutua = rajoittua, juuttua yksipuolisesti.
9. JTak8.4.2006 klo 15:08
En ole oikeastaan koskaan kuullut ristikoita kutsuttavan ristisanoiksi, joten siinä mielessä nimi on ehkä vanhanaikainen? Sanaristikko tai ristikko on paras termi, mutta ehkä kirjan nimessä tuo ristisanakin menettelee.

Kp, kaikki ristikkosanat eivät ole fakkisanoja, mutta kaikki ristikoiden fakkisanat ovat ristikkosanoja. Joka alalla on oma fakkisanastonsa, niin myös ristikoissa. Ei se sen kummempi juttu ole.
10. tapiiri8.4.2006 klo 16:16
ristisana = inri =)
11. Teppo8.4.2006 klo 16:20
Jos ristikossa on outoja, tylsiä tai jatkuvasti toistuvia sanoja, sen ratkominen ei ole ilo. Jos niiden huonojen sanojen vihjeet ovat melkein aina samoja, jää vain mekaaninen kirjoittamisen vaiva tai kummastus aivan oudon sanan suhteen.

Ei minua ratkojana, tai varmasti ratkojia yleensäkään, mikään muu kiinnosta. Siis se hyvä maku siitä, että ristikko tuntui erilaiselta kuin aiemmat ratkomani ristikot eli että laatija oli hallinnut työnsä monipuolisesti.
12. tapiiri8.4.2006 klo 16:23
Teppo puhuu asiaa.
13. Taata8.4.2006 klo 16:25
Jos ei panna sanoja ristiin, niin ei tarvita ristisanojakaan ku-
ten ennen sanottiin ja vielä vähemmän ristisanakirjoja.
Laittakaa sitten niitä käärmeitä vaikka pyssyyn, jos huvittaa.
Ristisanoissa riittää kyllä loputtomiin pohdiskelua eikä tarvi
välttämättä edes väkisin alkaa aihetta hakea tai yhtä ainoaa
oikeaa tulkintaa markkinoimaan sellaisissa asioissa, joita voi-
daan makustella loputtomiin, koska perusteltavissa olevia
kantoja voi olla useita. Musta-valko-ajattelu kuultaa joskus
häiritsevän selvästi läpi. Pari taata ja tanttaa kun tippuu
raadista, niin uusi raati voi antaa suomenkielelle aivan uu-
denlaisia ulottovuuksia. Taata taata!
14. Antti Skyttä8.4.2006 klo 17:03
Ulottovuus ainakin kuulostaa uudenlaiselta.
15. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 12:10
Tuo kp:n kielellinen kompetenssi jaksaa aina yllättää. Perustele nyt vielä vaikka että paloauto on huono nimitys, kun se kuulostaa autolta joka aiheuttaa tulipaloja.

Ristisanatehtävä eli ristisana on ainakin minulle ihan tuttu käsite. (Sana)ristikko on uudempi, ja melko lailla jo korvannutkin ristisanan. Mutta kirjan nimessähän on vain tuollainen pehmeä, äärimmäisen luonteva sanaleikki: ristisana + sanakirja. Vähän niin kuin jos tulevaisuudessa tulipalot voitaisiin sammuttaa jonkinlaisella robottiteknologisella systeemillä, niin se voisi olla paloautomaatti. Sana kuulostaa järkevältä ja viestii asiansa, mutta tarkasti ottaen se on kuitenkin sanaleikkimäinen, kielen eikä niinkään sisällön ehdoilla muodostettu sana.

Meillä on käytössä ihan hyvät termit, ristikkosana ja fakkisana. Ristikkosanoja ovat kaikki ne sanat jotka kulloinkin ristikossa esiintyy, eli ristikkosana voi potentiaalisesti olla mikä tahansa sana, jonka laatija vain mukaan kelpuuttaa. Ja kun tuntuu siltä, ettet edelleenkään ole aivan täysin sisäistänyt fakkisanan käsitettä, niin kerrataan nyt:

Fakkisana on sellainen sana joka on jollakin alalla tuttu ja paljon käytetty, mutta alaa tuntemattomille vieras, jopa täysin käsittämätön. Tein tuossa äskettäin eräälle pienelle, ristikoita harrastamattomalle porukalle teemaristikon, mutta kiireen keskellä se jäi laadultaan hieman heikoksi. Ei siellä mitään sellaista ollut mitä ei voisi alkuunkaan laittaa ristikkolehden ristikkoon, mutta tälle pääosin hieman alta parikymppisistä muodostuvalle ryhmälle en olisi niitä halunnut pohdittavaksi - koska fakta on että he eivät niitä ole missään kuulleet, eivätkä tule ehkä tuon ristikon jälkeen missään kuulemaankaan.

Fakkisanat ovat siis huonoja sanoja siksi, että niitä ei juuri kukaan tiedä - ja jos ratkoja törmää sellaiseen, vieläpä jotenkin huonosti ja epäinformatiivisesti vihjeitettyyn sanaan, niin hänelle muodostuu juuri se käsitys ristikoista mitä minä ainakin haluaisin viimeiseen asti välttää: että ristikoissa on muka jokin oma kielensä, oma sanastonsa, että se on salatieteen haara jota ulkopuoliset eivät ymmärrä.

Ja selventävästi, jos se nyt ei muka jo ole selvää: esimerkiksi sanat TAAS, ALLA, ASIA, AITA, ITARA, TATTI ja TAATA eivät missään tapauksessa ole fakkisanoja vaikka ne erittäin usein ristikoissa esiintyvät - nimenomaan siitä syystä että kaikki, ensimmäistä ristikkoaankin ratkovat, ihan varmasti tietävät nuo sanat.

Voiko tämä fakkisana-asia nyt olla oikeasti näin hankala? Ja miksi pitäisi löytää jokin uusi termi kuvaamaan asiaa? "Fakkisana kalskahtaa kielteiseltä..." Voi hyvät hyssykät, kuin nyt silleen? Ehkäpä se johtuu siitä että fakkisanat eivät ole mikään erityisen myönteinen ilmiö!

Eihän itse sana ole sen kummemmin myönteinen kuin kielteinenkään, vaan se mitä itse kukin siihen liittää. Fakkisana on terminä edelleen täysin kuvaava ja toimiva, eikä se millään tavoin voi loukata ketään koskapa se ei viittaa mihinkään ihmiseen tai ihmisryhmään, ainoastaan tietynlaisiin sanoihin ja niiden tunnettuuteen. Sen muuttamiselle tai vaihtamiselle ei ole mitään relevanttia perustetta.

Siis LUE, kp, kerrankin ajatuksella jokin näistä lukemattomista viesteistä joissa fakkisanaa on yritetty määritellä. Ei tämä voi olla niin vaikea käsite hahmotettavaksi.
16. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 12:22
Aivan tämän säikeen ydinkysymykseen siis vielä selvä vastakommentti:

Ristisana ei ole parempi kuin fakkisana, koska ne tarkoittavat ihan eri asioita ja väite on täten mieletön.

Sitä paitsi kuin-sanan eteen ei vertailussa tule pilkkua. Mainitsen tämän, koska ei ole ensimmäinen kerta kun sen kp:lla näen. Turhat pilkut pois - ne ovat rumia, ja huonosti käytettynä vain sotkevat virkkeiden rytmiä ja ymmärrettävyyttä. Pilkut voivat olla piristäviä retromielisten vaatetuksessa, mutta luettavaksi tarkoitettua tekstiä niillä silvotaan nykypäivänä usein aivan käsittämättömäksi.
17. kp10.4.2006 klo 12:57
Viitamäki ja sanan eteen ei tule pilkkua.
Se siitä.

Ja KAIKKI sanat, joita käytetään ristikoissa ovat ristisanoja.
-Joitakin niistä sanoista käytetään useammin kuin toisia, mutta se ei tee niistä fakkisanoja. Ja kalskahtaa fakkisana
korvaan kielteisesti. Sille ei mahda mitään. Se, joka keksi
koko sanan, pitäisi haastaa oikeuteen.
18. kp10.4.2006 klo 13:30
Niin, on jokaisessa ammattikunnassa oma sanastonsa.
Ei suinkaan minkään ammattikunta suhtaudu omaan sanastoonsa, niin "kielteisesti", kuin ristikonlaatijat ja ratkojat?
- Samoin ei toisen esim. artististen mollaamiseen niin "tunteella", kuin laatijat. Vai oletteko esim. artistipiireissä
tavanneet monta tällaista tapausta....

Kaikki sanat, josta ristikko tehdään ovat samanarvoisia mitään erityistä kielteisyyttä tuntien. Edyllyttäen, että ne ovat "oikeaa" kieltä.
19. Teppo10.4.2006 klo 13:40
Viitamäki ja sanan eteen ei tule pilkkua.

Voiko sen enää epäselvemmin sanoa.
20. Kielimies10.4.2006 klo 13:41
Muuten oikein kp, mutta ja-sanan eteen voi tulla pilkku.
21. tonimikael10.4.2006 klo 14:02
Viitamäen ja kp:n välisestä keskustelusta minä ainakin sain sellaisen kuvan, että Viitamäki pyrki fiksusti selittämään kp:lle käsitettä "fakkisana". Kp otti (miksi?) sen päänaukomisena ja alkoi soittamaan suutansa. Kysyn uudestaan: Miksi?
22. Eki10.4.2006 klo 14:03
Nyt pitäisi enää tietää, kuka ristikkoartisti on mollannut toisen ristikoita. Se seikka, että kp väittää näin täällä jatkuvasti tapahtuvan, ei minusta tarkoita, että "muut mollaavat, kp ei".

Täällä saavat kyllä erityisesti ratkojat kertoa mielipiteitään ristikoista, mutta jos kaikki heidänkin kirjoittamansa negatiiviset seikat otetaan mollaamisena, kannattaa vaihtaa alaa. Meille laatijoille pitäisi ratkojapalautteen olla asia numero yksi.

Ristikonlaatijoiden keskinäinen keskustelu täällä on minusta enemmän keskustelua mielipiteistä ja periaatteista kuin yksittäisistä ristikoista. Mielipiteiden vaihdon pitäisi olla tärkeää ja hedelmällistä, mutta se tyrehtyy, jos ei osata lukea toisten mielipiteitä huolella ja keskustella asiallisesti. Mielipiteiden vaihtoon kuuluu toisten mielipiteiden huolellinen punninta.

Tässä säikeessähän on kai kyse fakkisana-termin oikeutuksesta. Onko fakkisana-termin kannattajan mielipide tosiaan aina väärä, kp?

Mutta kyllähän MINÄ olen loukkaantunut, että KP mollaa MINUN keksimääni FAKKISANA-termiä. (MINUA on epäilty sanan KEKSIJÄKSI, mutta EI ole oikeuteen vedetty, joten olen SYYTÖN kunnes toisin todistetaan)
23. Listo Laitis10.4.2006 klo 14:03
Jokusus kuuleettä ristikkosanajoen laatijavat eivät käyttäysi oikeaa kieltä laativiessaan tehtävieen. Se lientee tosiarvoista koska tarkoistushan on vain löytää se sana minkä laativija on paikaoillensa tarkoittanut oli se sitten oikea tai väärä kunhan on oikein. Laatijalla on ehtodon kopiraitti laativaansa tehtävään. Ratkojan tehtävä on löytää oikea ratkasiu.
24. KP10.4.2006 klo 14:09
Eki
Ei tuo fakkisanan keksiminen ollut sinulle, eikä kenellekään
täällä. Vaan, kun se alun perin "keksittiin" suomenkieleen.
26. kp10.4.2006 klo 14:20
Kenen idea on/oli fakkisana?
-Jos Eki haluaa vastauksen: Silloin, kun sanasepot keksittiin.
-Siis, tuli ristikkojen pariin? Ehkä, ehkä ei.

Mutta, et sinä ole niin vanha, että olet tuonut sanan
Suomeen (suomenkieleen)....
27. airisto10.4.2006 klo 14:21
Minä ainakin olen mollannut Ekin ristikoita ihan työkseni. Eki on kuitenkin huomannut (näin oletan) kritiikin olevan hakemalla haettua. Herättänyt joskus keskusteluakin. Koetapas Sinäkin kp suhtautua täällä puitaviin asioihin(,) ja muiden näkemyksiin pilke (klapi) silmäkulmassa, niin kaikki ollaan onnelisempia.
28. kp10.4.2006 klo 14:25
Eihän minulla ole mitään hätää.
29. Aikku10.4.2006 klo 14:51
Kaikki = kp?
30. Libero10.4.2006 klo 15:01
kp 10.4.2006 klo 13.30:
"Ei suinkaan minkään ammattikunta suhtaudu omaan sanastoonsa, niin 'kielteisesti', kuin ristikonlaatijat ja ratkojat?"

Ammattikunnissa ja ammattikunnissa on eroa. Kaikkien ammattisanasto ei tule koskaan julkisesti arvioitavaksi. On tervehenkistä meininkiä se, että laatijat ja ratkojat arvottavat ristikkosanoja. Pidän sitä elämän merkkinä.

Ristikoissa ja ristikoissa on eroa. Tätä tuskin kukaan on tällä palstalla ja missään muuallakaan ennen sanonut. :)

Kun alan ratkoa erään suosikkilaatijani ristikkoa, tiedän jo valmiiksi varustautua kaikkine kolmine ristisanakirjoineni, kiitos niistä tekijöille! Tämä laatija saa järjestään kaikki fakkisanat anteeksi, koska riippuvuussuhteeni häneen on äärimmäisen tiukka. Ikinä en antaisi hänelle kielteistä palautetta mistään sanasta. Näin ailahtelevainen voi ratkojan mieli olla.

Kun alan ratkoa eräiden muiden laatijoitten ristikoita, ne ovat erilaisia jo lähtökohdiltaan. Sanaston taso huimaa päätä. Useimmat sanat ovat vähintään järkeenkäypiä ja useimmat vielä sitäkin parempia. Nämä laatijat harjoittavat käsittääkseni melkoisen ankaraa itsekritiikkiä ja pitävät rimaa korkealla sekä ratkojien mielihyvän vuoksi että - rohkenisinko näin arvella - oman ammattiylpeytensä vuoksi. Kun asenne on tällainen, niin kritiikkini kärki pehmenee tai häipyy vallan.

Sinä, kp, asennoidut ammattilaatijana työhösi ja ratkojiin toisin. Kaikki käy, kaikki on hyvää, kaikki on samanarvoista. Kertoisit edes joskus, edes yhden ainoan kerran, mitä käyttämiäsi ristikkosanoja Sinä pidät omasta näkökulmastasi heikoimpina ja mitä parhaimpina. Onhan Sinulla tällainen näkökulma?
31. airisto10.4.2006 klo 15:03
Paatit, likat, faijat, isit, look, matsi... Fakkisanoja vai ristikkosanoja vai hienon laadinnan "pelastussanoja"?
32. kp10.4.2006 klo 15:03
tonimikael
Puhuin ihan toisesta asiasta. Koko sana tulisi haudata ja
kuopata, niin syvälle, että sitä ei kukaan löydä enää.
33. RA10.4.2006 klo 15:08
kp,
perustelisitko vielä selkeämmin, miksi haluat, että fakkisana-käsitteestä (ja sanojen luokittelusta parempiin ja huonompiin / välteltäviin) tulisi luopua? Miksi on tärkeää, ettei saa arvioida sanoja myös fakkisanan tarjoamasta näkökulmasta? Jos luovuttaisiin, niin mitä tärkeää mielestäsi voitettaisiin?
34. y10.4.2006 klo 15:12
M.O.T verkkosanakirja:

fakki = lokero, pieni säilytystila.

fakki-idiootti = halv. omaan alaansa rajoittunut henkilö ;)
35. airisto10.4.2006 klo 15:18
fakkisana=tyypillisesti vain ristikoista löytyvä sana, useinmiten ei puhekielessä käytetty sana mot.
lähde: tuntematon
36. kp10.4.2006 klo 15:20
Tässä on kieltämättä "vastakkaisasettelu".
Ne, jotka käyttävät omasta mielestään vähemmän ei toivottuja sanoja, niihin jotka käyttävät kaikkia sanoja...

Samaa "ammattikuntaa" ovat ratkojat ja laatijat, niin mikseivät ratkojat "hyväksy" kaikkia sanoja? Kuten mainitsin
tuossa edellä on jokaisessa ammattikunnassa oma sanastonsa, miksei ristikossakin. -Ei se sen kummempaa ole.
Jos ristikot kiinnostaa, pitää oppia tietty sanavarasto millä
ristkon saa ratkaistua, eikä panna eri "kastiin" laatijoita, jotka käyttävät "kunnon" kieltä. Niihin, jotka eivät käytä.
-Se on kielen rikkautta....
- Jos ei kuka tajua tätä, en pysty enempää häntä auttamaan.

Siis tätä kirjoitusta, mitä tarkoitan.
37. airisto10.4.2006 klo 15:26
"eikä panna eri "kastiin" laatijoita, jotka käyttävät "kunnon" kieltä. Niihin, jotka eivät käytä."

Kerropa, ketkä käyttävät ja ketkä eivät.
38. Just10.4.2006 klo 15:37
kp, kirjoitit:
Puhuin ihan toisesta asiasta. Koko sana tulisi haudata ja
kuopata, niin syvälle, että sitä ei kukaan löydä enää.

Olen ymmärtänyt, että mielestäsi kaikki sanat ovat samanarvoisia, miksi siis haudata tämä.
39. RA10.4.2006 klo 15:39
kp, ja ristikossa kuin ristikossako? Helpoissakin? Aloittelijoille tarkoitetuissakin? Mitä suosittelisit?

Miten aloittelija nuo kaikki "kunnon" sanat oppii? Vai kuuluuko sanaristikkoharrastuksen aloittamiseen parin-kolmen ristisanakirjan ja nettiyhteyden hankkiminen? Osa ns. fakkisanoistahan on sellaisia, ettei niitä tavallisista kirjoista löydy, eikä kukaan tiedä, ellei satu tuntemaan ketään hyvin pitkään ratkonutta.

[Minun sydämeeni kyllä koskee, kun yrittää innostaa jotakuta ristikoiden pariin ja tämä tuskailee uppo-outojen sanaparien kanssa; "Älä välitä, kyllä sinä ne viidessä vuodessa opit, kun ahkerasti teet... Tämä nyt on vain tätä sanaristikkojen kunnon kieltä..."]
40. Taata10.4.2006 klo 15:42
Onko täällä nyt tarkoitus puhua aristokraattisesta KP:stä
vai ristikoista yleensä? Minä olen tässä selaillut yli kymmenen
vuotta vanhoja ristikkolehtiä, joissa on KP:n luomuksia rat-
kottuna. En löytänyt niistä silloin enkä nytkään moitteen si-
jaa puhumattakaan, että olisin ruvennut toimituksiin kirjoitte-
lemaan ja sillä tavalla mollaamaan kuten en ketään muuta-
kaan muistini mukaan, vaikka virheitä löytyi varsinkin aikojen
alussa tehtävistä kuten, että oli unohtunut antaa kokonaisia vihjeitä jne. Tottakai se hieman vaikeutti ratkomista, mutta
ennen jaksettiin olla kärsivällisempiä ja piti itse opiskella alaa, kun ei ollut sanastojakaan käytettävissä kuin vasta
sitten kun Inkeri Nilssonin sanastoa alettiin julkaista osissa
Suuressa Ristikko Kilvassa. Sanasto piti tehdä itse. Nyt kuu-
lostaa, että kaiken pitäisi olla niin helppoa ja että ratkojat
ovat idiootteja, jotka eivät osaa mitään.

Otavan Iso Tietosanakirja, joka vieläkin on monessa suh-
teessa alansa huippu, oli kovassa käytössä, kun siinä on
ainoana tietosanakirjana hakemisto viimeisessä osassa sa-
noista, jotka mainitaan tekstissä, mutta joille ei ole omaa
hakusanaa. Myös karttapaikkojen hakemisto osassa kym-
menen oli vertaansa vailla. Oli kova homma monta kertaa
kokeilemalla hakea varsinkin alkupiilokirjainta, mutta sekin
kestettiin ja useimmiten vielä löytyi tämän tietosanakirjan
avulla. Osasin sitten myöhemmin torjua puhelimessa tieto-
sanakirjakauppiaat, jotka eivät tienneet edes mistä puhuin, kun kauppasivat niin intensiivisesti muka hyvinä pitämiään
kirjasarjoja. Saatoin neuvoa ja opastaa heitä, jos lie edes
tiesivät, että mistä lopulta puhuin. Kokemusta on vaikea
siirtää ja opettaa, jos toisilta puuttuu ymmärrys tai halu
edes ajatella asiaa markkinoinnissaan. Ei tullut kauppoja.

Tätä taustaa vasten KP:n tyyli antaa piilokirjain jo silloin helpotti suuresti tietenkin lavaamista.
41. ö10.4.2006 klo 15:45
Fakkisana siinä mielessä kuin sitä tällä palstalla käytetään ei ole sama kuin ammattisana.

Mitkä mahtavatkaan olla tämän alan ammattisanoja?
42. kp10.4.2006 klo 15:46
airisto, Ne jotka käyttävät kaikkia sanoja (mukaan lukien
fakkisanat) eivät käytä "kunnon" kieltä.

Just
Ei tämä sana olekaan sellainen sana, joka tulisi joka ristikossa vastaan. -Montako kertaa olet joutunut ratkomaan
fakkisanaa ristikossa. Vaan tämä on käsite. Harhaan johtava
sellainen.
43. Eki10.4.2006 klo 15:56
Siis kuka sanoo tai on sanonut näin:

Ne jotka käyttävät kaikkia sanoja (mukaan lukien fakkisanat) eivät käytä "kunnon" kieltä.
44. iso S10.4.2006 klo 15:58
Tämän alan ammattisanoja lienevät sellaiset kuin laatija, ratkoja, sokkokrypto, piilokirjain, alkupiilo, liehureuna, synonyymivihje, ...
45. ö10.4.2006 klo 16:06
orporuutu
46. RA10.4.2006 klo 16:08
Taata, ymmärtääkseni tässä keskustellaan kp:n aloitteesta aiheesta: Tarvitaanko fakkisana-käsitettä ja kannattaako ristikkosanoja ylipäätään arvioida fakkisana-näkökulmasta.
47. kp10.4.2006 klo 16:19
Eki
Minä sanoin äsken, mutta kun tulin näille sivuille kauan
kauan sitten lueteltiin sanoja ristikoistani, jotka olivat näitä
ristisanoja (vanhentunut muoto: fakkisanoja)...

RA
Juuri näin...
48. Taata10.4.2006 klo 16:22
Voiko Jomo Kenyattaa käyttää enää ristikoissa, kun on pahus tuo atta päässyt puikahtamaan nimen loppuun ja ristikossa on jo kertaalleen yksi tällainen lehdenleikkaaja-
muurahaisen suku mainittu (kuvassa kylläkin yksi suvun
edustaja on nimettu ataksi, joten tästä on vaikea saada
selvää). Väärää monikko kuulostaa olevan atat, jonka me-
nee muinaisten pulvereiden puolelle. Sitten olisi vielä matta
ja monta muuta atta- loppuista sanaa tarjolla. Onko atta
fakkisana vai ristikoiden suojeluseläin ja -jumala? Tämä on-
gelma on ylitsepääsemätön, vaikka ei pilkunfiilari olisikaan.
Nyt tarvitaan ongelmassa sanaseppiä apua.
49. Eki10.4.2006 klo 16:35
Keskustelimme mm. sanan ELAS vihjeestä ja siitä, onko AASA vaikea vai helppo sana.

Alustukseesi vastasi monikin ihminen laajasti ja mielenkiintoisesti.

http://www.sanaristikot.fi/keskustelut/index.php?r yhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1447&alku=45&t =k1
50. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 17:22
kp:

En sinuna rupeaisi täällä kielellisistä asioista kovin suurella varmuudella kirjoittelemaan.

Ja-sanan eteen voi tulla pilkku. Mutta en usko, että pystyisin pilkkusääntöjä sinulle koskaan selittämään niin että ne ymmärtäisit, kun kerran tämä aivan yksinkertainen fakkisana-asiakin tuntuu noin käsittämättömän vaikealta.

Fakkisana ei ole ristikkoja varten keksitty termi, kuten näissä keskusteluissa on viimeisen vuoden aikana todettu jo toistakymmentä kertaa.

Fakkisana on tietyn tyyppisiä sanoja määrittävä termi - samalla lailla kuin ovat termit sivistyssana, uudissana, murresana, slangisana, ammattisana jne. Fakkisana on termi, jolla on oma selkeä määritelmänsä. Sitä ei ole otettu käyttöön siksi, että joku haluaisi sillä halventaa jotakuta. Ei varsinkaan sinua. Se ihminen, joka on alunperin alkanut käyttää suomenkielisessä tekstissä termiä fakkisana, ei ole välttämättä kuullutkaan sanaristikoista - eikä varmasti varsinkaan sinusta. Tämä ei liity sinuun tai kehenkään laatijaan, joka täällä poraa ettei ristikoissa muka saisi käyttää juuri niitä sanoja joita he saavat laatimuksiinsa ähellettyä.

Fakkisana on sellainen sana, jonka käyttö on jossakin tietyssä (pienessä) ihmisryhmässä yleistä, mutta jota eivät muut samaa kieltä puhuvat ihmiset juurikaan tunne. Tuollainen mainitun kaltainen ihmisryhmä on usein ammattiyhteisö, ja fakkisanoja ovat ne sanat jotka liittyvät läheisesti heidän jokapäiväisiin työrutiineihinsa - työkalujen ja työtapojen nimiä, menetelmiä, aineita, käsitteitä.

Esimerkki: kuinka monelle teistä on automaattisen selvää, mikä on plari?

Minä tiedän sen, ja se on melko itsestään selvä sana useimmille teatterin parissa oleville - mutta jos minä menisin puhumaan plarista esimerkiksi jollekin kulttuurielämykset kaukaa kiertävälle maanviljelijä-, insinööri- tai sotilasjoukolle, he tuskin tunnistaisivat koko sanaa. Plari on siis teatterialan fakkisana.

Mutta vaikka fakkisana-termi usein viittaakin ammattisanastoihin, sitä voi määritelmänsä puolesta käyttää mistä tahansa jonkin tietyn kielialueen sisällä olevan pienen ryhmän hyvin tuntemasta sanasta, joka ei useimmille muille sano mitään.

(jatkuu…)
51. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 17:22
(jatkuu…)

Aloitteleva ratkoja törmää sanaristikoissa usein sellaisiin sanoihin, joita ei ole aiemmin kuullutkaan. Pari sataa ristikkoa ratkottuaan hän todennäköisesti tietää jo paljon sellaisia sanoja - ja on huomannut ne vieläpä pahimmassa tapauksessa varsin yleisiksi. Siinä vaiheessa kun minä aikoinani vielä vain ratkojana aloin huomata tiettyjen sanojen toistumisen, niin koko homma rupesi tympimään. Mitään iloa ei tullut siitä tiedosta, että muurahaisen kuvan kohdalle tulee Atta ja neulatyynyn näköisen pallon kohdalle Aton. Minä en kaivannut järjettömistä järjettömimpiä asioita tenttaavia tietokilpailuja - jos kaipasin tietokilpailuja, seurasin tv:stä tietovisoja joiden nippelikysymyksissä on sentään jokin tolkku ja raja. Ristikoista kaipasin haastetta vain hoksottimilleni.

Kaikki nuo sanat, joita ristikoiden fakkisanoiksi kutsutaan, ovat varmasti JOLLEKIN ihmisryhmälle tuttuja.

Tanu ei ole tämän päivän suomalaisille enää kovin tuttu - mutta vaatetusalan artesaanit todennäköisesti ovat senkin oppineet jollakin vaatteiden historiaa ja vaatteiden vanhempia ja uudempia nimiä läpi käyvällä luennolla. He tietävät heti, mistä on kyse. Mutta jos tanun laittaa ristikkoon, isoin osa aloittelevista ratkojista ei tiedä mikä se on.

Tata on tuttu ehkä noin 50000 unkarilaiselle, mutta kuinka moni ristikoita ratkomaton suomalainen tuon satunnaisen pikkukaupungin tietää? Kuinka moni teistä tietää, missä on Tikkala? Onhan se kumma jos ette tiedä - minun isäni on sentään aikanaan asunut siellä parikymmentä vuotta, ja joitakin mukavimpia omistakin lapsuusmuistoistani liittyy minun omaan mummolaani! Kuvaavaa Tatan suhteen on esimerkiksi se, että Wikipedia antaa Tatalle kymmenkunta merkitystä - eikä niiden joukossa ole "unkarilaista kaupunkia".

Fakkisana on vain tapa viitata niihin sanoihin, jotka muiden kielen alayhteisöjen erikoissanojen tapaan eivät ole yleistä tietoutta. Fakkisanaan liittyvät kielteiset konnotaatiot eivät ole sen kummempia kuin mihin tahansa muuhunkaan sanaan liittyvät hyvät tai huonot konnotaatiot. Fakkisanat ovat fakkisanoja - eivät ne katoa vaikka niiden nimitystä muutettaisiin. Ja miksi pitäisi muuttaa nimitystä, kun nykyinen kerran aivan hyvin niitä kuvaa? Jos ottaisimme käyttöön jonkin muun termin, meidän pitäisi jatkossa liittää ne samat konnotaatiot siihen. Eihän se mitään muuttaisi! Jos nyt annettaisiin lailla määräys, että fakkisana terminä vain katoaa kielestä, ja uusi termi on hyrppöjuuhi, niin sitten minä ja monet muut kehittymään pyrkivät laatijat yrittäisivät laatiessaan vältellä hyrppöjuuhia fakkisanojen sijaan. Sanalla on se sisältö mikä sillä on - se määritelmä mikä sillä on! Koeta nyt, kp, saada se jo mahtumaan päähäsi.

(jatkuu…)
52. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 17:23
(jatkuu…)

Fakkisanat ovat minun mielestäni ristikoissa huonoja sen takia, että ne tekevät ristikoista vaikeammin lähestyttäviä.

On eri asia, jos ydinteknikot käyttävät sanoja joita me emme tunnista - ei ydinteknologiaa ole kukaan yrittänytkään saada tavallisten ihmisten jokapäiväiseksi puheenaiheeksi.

Mutta ristikot ovat minun mielestäni kaikille - kaiken ikäisille, kaikenlaisista asioista kiinnostuneille. Mutta se kommentti, minkä useimmiten kuulen ihmisiltä, kun kerron heille laativani ristikoita, on: "Ai jaa, mää en oo koskaan niistä innostunu - eiks niissä oo aina sellasia ihan käsittämättömiä sanoja?"

Tee sinä ihan minkälaisia ristikoita haluat, kp. Mutta älä tule tänne jauhamaan tuota iänikuista roskaa siitä, että meidän pitää automaattisesti sallia kaikki sanat ja pitää kaikkia sanoja ja niiden vihjeitystapoja samanarvoisina. Jos sinä voit laittaa sanaan TA_O piilokirjaimeksi yhtä lailla N:n (TANO) tai L:n (TALO), etkä koe ensin mainittua yhtään sen huonommaksi, tee niin kaikin mokomin. Pääasia, ettet täällä jankuta tuota samaa. Mitä sinä luulet sillä saavuttavasi? On niitä jotka haluavat kehittyä - ja niitä jotka ehkä eivät halua. Ja kehittymiseenkin on monia eri tapoja.

Mutta anna olla viimeinen kerta, kun täällä toteat että fakkisana on huono termi viittaamaan sellaisiin sanoihin, joihin fakkisana nimenomaan määritelmänsä mukaisesti viittaa. Se on yhtä typerää kuin sanoa että kissa ei ole hyvä sana viittamaan kissoihin.
53. jupejus10.4.2006 klo 17:25
Kyllä minustakin ammattisanasto ja ns. fakkisanasto (tässä merkityksessä kuin ristikoissa) on eri juttu. Jos fakkisanat olisivat ammattisanastoa, niin silloinhan ne olisivat ristikkomaailman sisällä hyväksyttyjä, jopa toivottuja käyttää.

Fakkisanoiksi muodostuneet sanat ovat tavallisia sanoja, nimiä, paikkoja ym., joiden käyttöön on ajauduttu niiden käyttötarkoituksen mukaan. Ne ovat "auttaneet" laatijoita eteenpäin laadinnassaan.
Kukaan tuskin noihin on perustanut ristikkonsa ideointia, vaan ristikoiden sanaston tarkoitusperät ovat tulleet päälauseista ja muista oivalluksista.

Päämäärä on aina hyvä päästä eroon suurelle yleisölle tuntemattomista sanoista, koska ne enemmän haittaavat ratkontaa kuin hyödyntävät.
Sen sijaan harvinaiset sanat yleisessä kielenkäytössä, mutta silti laajalla alueilla kielessä tunnettuja, ovat aivan toivottujakin vaihtelun kannalta ristikoissa.

Mutta mitä noilla ns. fakkisanoilla voi mitata, niin voisiko sanoa, että ristikoiden laatua. Eli siis fakkisanoillakin on oma merkityksensä - sekin on hyvä muistaa.
Laatukriteereihinkin tarvitaan omat mittapuut, joita ristikonratkoja voi hyödyntää jo siinä vaiheessa, kun ottaa ristikkonsa eteensä ratkottavaksi.
Mikäli Tyynen Valtameren saarien nimet ei kiinnosta, koittaa etsiä toisenlaisia ristikoita ratkottavaksi, tai jos kiinnostaa niin ei muuta kuin kynä käteen ja kirja toiseen kouraan ja ei kun täyttelemään tyhjiä ruutuja.
54. raukoo10.4.2006 klo 17:31
Opettajat ovat puhuneet ugh
55. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 17:39
jupejus:

"Jos fakkisanat olisivat ammattisanastoa, niin silloinhan ne olisivat ristikkomaailman sisällä hyväksyttyjä, jopa toivottuja käyttää."

Nimenomaan sellaisia sanoja, mitä useimmat eivät tunne, minä ainakin pyrin välttämään. Totta kyllä, kaikki eri ammattisanastojen sanat (siis nimenomaan ne sanat joita isoin osa ihmisistä ei tunne) eivät tietenkään ole sanaristikoiden fakkisanoja, koska ne kaikki eivät TOISTU USEIN ristikoissa - mutta jos ne kuitenkin ovat sanoja, joita harva tuntee, niin minä en niitä mielelläni ristikkoon laita.

Sanaristikoiden fakkisanoja leimaa tietenkin se, että niillä on nk. pelastava kirjainrakenne. Ei Cuiabasta tule koskaan ristikoiden fakkisanaa, koska sen sijoittaminen laadinnokseen vaatii aikaa ja työtä, toisin kuin Attan ja Tatan, jotka tuntuu välillä suorastaan väkisin tunkeutuvan ristikkoon. JOS Cuiaba jostain kumman syystä OLISI säännöllisesti joka kolmannessa tässä maassa tehdyssä ristikossa, se olisi minun mielestäni fakkisana - tai osoittakaa että olen väärässä, ja sanokaa ilman lähdeteoksia, mikä Cuiaba on!
56. Eki10.4.2006 klo 17:44
raukoo, tämä sivusto olisi paljon tylsempi ilman Viitamäen novelleja ja muutaman muun pitkästi mutta kiinnostavasti kirjoittavan juttuja. Tokaisijoita ja tölväisijöitä kyllä riittää.
57. ö10.4.2006 klo 17:50
Tokaisu ja tölväisy:

Kyllä on sitkeä tuo kp, mutta niin on Anttikin.

Ekin kommenteissa on näkyvissä pientä turnausväsymystä.
58. kp10.4.2006 klo 17:51
Antti Viitamäki
Lue jupejus juttu.
Sinä saat olla ihan omaa mieltä, niinkuin minäkin.
Ja saan sanoa niin monta kertaa, kuin haluan, että fakkisana on harhaan johtava termi...
59. Eki10.4.2006 klo 17:52
ö, teen tätä oto
60. jupejus10.4.2006 klo 17:56
Juu, tuossa taisi nyt käydä niin, että termi "fakkisana" meni merkitykseltään vähän eri suuntiin mullakin.

Ajattelin, jos fakkisana, mitä sillä yleisesti tarkoitetaan, on tietyn yhteisön sisäisessä käytössä, niin eihän se ole ollenkaan paheksuttavaa, vaan jopa hyväksyttävää. Tuollaiset sanathan nopeuttavat keskenäistä työskentelyä ja samalla selkeyttävät.

Mutta mitä taas tarkoitetaan sanaristikoiden "fakkisanoilla", niin ne näkisin tavallisiksi sanoiksi, ei ristikoita varten keksityiksi - tosin kylläkin ristikoita varten löydetyiksi.
Silti niillä sanoilla jää voimaan oma perinteinen merkityksensä sanaristikoiden ulkopuolella.
Nuo liehureunat ja muut sen kaltaiset sanat määrittelisin paremminkin sanarisitkoiden fakkisanoiksi perinteisessä merkityksessä.

Sen sijaan "fakkisanat", joilla tarkoitetaan toistuvia pikkusanoja, niin ovat juuri niinkuin edellä A V totesikin -enemmän ei-toivottuja kuin toivottuja ristikoissa vastaantuleviksi.
61. kp10.4.2006 klo 17:56
Antti Viitamäki
Jos jaksat ratkoa tarpeeksi monta kertaa sellaisen ristikon,
jossa Cuiaba sanotaan. Niin oppisit sen ilman lähdeteosta.
62. raukoo10.4.2006 klo 18:00
Aika monta tölväisyä kp:kin on saanut.Joo oikeassahan Eki on, Antti Viitamäki pistää toiset ottamaan kantaa joko puolesta tai vastaan.
63. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 18:00
kp:

Kiitos, luin kyllä jupejusin jutun, jos sitä tarkoitit.

Mutta koskapa olet briljantti kielenkäyttäjä ja tarkistat aina kaiken mitä kirjoitat, niin varmaankin kuitenkin kehotit jupejusia lukemaan jonkin jutun. (Homma on kyllä vähän epäselvä, kun kehotuksesta kuitenkin puuttuu pilkut.) Nyt kun vielä kerrot jupejusille että mikä juttu hänen pitäisi lukea, niin jupejuskin pääsee asiassa eteenpäin.

Jos jatko on minulle (en ole tosiaan ihan varma), niin vastaan:

Kyllä, me kaikki saamme olla sitä mieltä mitä olemme.

Mutta ei, minusta on äärimmäiseen turhauttavaa että joku jaksaa täällä vuositolkulla jankuttaa että kissa ei ole hyvä sana viittaamaan kissoihin. En voi pakottaa sinua lopettamaan, mutta pyydän hartaasti. Se vain hämmentää ihmisiä.
64. kp10.4.2006 klo 18:01
Nuo toistuvat pikku sanat, jotka tulevat useammin eteen,
kuin muut, ovat samanlaisia sanoja, kuin muukin. ristisanoja.
-Tai sanaristisanoja.
65. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 18:05
Ristisana = ristisanatehtävä, sanaristikko, ristikko

Sanaristisana = keksitty epäsana, joka ei tarkoita mitään - yhtä hyvä sana tikkutulitikku
66. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 18:06
Korjaus: ...yhtä hyvä sana kuin tikkutulitikku
67. kp10.4.2006 klo 18:07
Kysykääpä tavalliselta ratkojalta mikä on fakkisana ristikossa.
Silmät ymmyrkäisinä vastaavat HÄH. Fakkisana käsite hämmentää tavallista ratkojaa.
- Siis mikä ihmeen "keksintö" on jakaa sanoja näin?
68. kp10.4.2006 klo 18:09
Sanaristisana ei näin vaan sanaristikkosana.
69. Hui_hai10.4.2006 klo 18:12
mielenkiintoista on se, että kp raivoaa sen puolesta että kaikkia sanoja tulisi saada käyttää. Seuraavassa lauseessa hän vaatii kiellettäväksi sanan, fakkisana. Etkö siis hyväksykään kaikkia sanoja?

Mielestäni Antti Viitamäki kertoi kaiken olennaisen fakkisanoista. Ei se ole mikään kp:n kiusaksi keksitty haukkummasana, vaan ihan oikeaa suomea. Se on sana ja sillä on merkitys. Piste. Ja vaikka tämä viimeinen pyyntö onkin turha niin silti toivoisin, että keskustelussa joku esittäisi järkevän perustelun miksei fakkisana sanaa saisi käyttää? En usko, että se mahdollista, mutta olisi kiva nähdä honkun edes yrittävän perustella tätä väitettä a s i a l l i s e s t i.
70. kp10.4.2006 klo 18:18
Jos käsitettäisi termi fakkisana, niinkuin se toisissa ammattikunnissa käsitetään. Positiiviseksi voimavaraksi, eikä
níinkuin ristikkopiireissä (haukkumasanaksi). Ei tässä olisi
mitään pulmaa.
71. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 18:37
kp:

"Kysykääpä tavalliselta ratkojalta mikä on fakkisana ristikossa.
Silmät ymmyrkäisinä vastaavat HÄH. Fakkisana käsite hämmentää tavallista ratkojaa."

Eihän ratkojan tarvitse tietää koko termiä! Miksi hänen pitäisi siitä välittää?

Älä nyt, hyvä mies, sotke asioita keskenään! Me käytämme fakkisana-termiä täällä keskusteluissa, kun puhumme tietyntyyppisistä sanoista! Se on määritelty KÄSITE, jotta meidän ei tarvitsisi joka kerta kirjoittaa lauseeseen "sana, joka esiintyy usein ristikoissa mutta harvoin niiden ulkopuolella". Ihan samaan tapaan kuin me käytämme sanaa piilokirjain, ettei meidän tarvitsisi joka kerta kirjoittaa "kirjain joka kuuluu vain yhteen sanaan eli jonka kohdalla sana ei risteä toisen kanssa".

Katsopas, kp, kun kieli on sitä että siinä on sanoja jotka merkitsevät jotakin. Fakkisana on sana, jolla on tietty merkitys. Ja kun me kaikki täällä tiedämme sen, me voimme keskustella sitä sanaa käyttäen.

Jos joku ei kyseistä termiä tiedä, me kerromme sen hänelle - aivan samaan tapaan kuin täällä on kerrottu muidenkin termien merkityksistä.

On aivan normaalia, että tällaisella sivustolla käydään keskustelua sellaisin käsittein että kaikki eivät heti hoksaa mistä on kyse. SITÄ tarkoittaa se AMMATTISANASTO.

Tätä ei pidä millään tavalla sotkea siihen, mitä sanoja me käytämme ristikkoa laatiessamme - nyt me KESKUSTELEMME ristikoista ja niiden laadinnasta, emme LAADI niitä!

Keskustelumme käsittelee laadintaprosessia ja laatunäkökulmia ammatillisina abstraktioina, ja me voimme viitata tiettyihin tarkoin määriteltyihin asioihin tietyin sanoin - kuten piilokirjain, orporuutu, takavokaalittomuus, homonyymivihje, fakkisana jne.

Eihän näiden keskustelujen kuulu sellaisenaan missään päätyä tavallisen, silloin tällöin Seuran Suurnuottaan tarttuvan ratkojan eteen - ei hänen tarvitse välttämättä tehdä mitään muuta kuin nauttia meidän työmme hedelmistä. Ja ME yritämme täällä saada aikaan ajatuksenvaihtoa, jotta voisimme punnita kaikkia niitä keinoja joilla noiden tavallisten (ja samalla kaikkien tavattomampienkin) ratkojien nautintoa voisi entisestään kasvattaa.

Minä olen vain yrittänyt ilmaista hartaan toiveeni siitä, että lakkaisit sekoittamasta itsestäänselvää asiaa, jotta tuo mainittu ajatuksenvaihto pääsisi taas jatkumaan. Kiitos.
72. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 18:39
kp:

Vielä kerran:

Fakkisana EI ole haukkumasana.

Kukaan muu ei sitä täällä pidä haukkumasanana kuin korkeintaan sinä. Ja teet fiksusti kun nyt ajatuksella luet kaiken mitä esimerkiksi tässä säikeessä on kirjoitettu ja annat asian olla.
73. tonimikael10.4.2006 klo 18:42
Antti V.! Hattua nostan sulle, kun noin perusteellisesti ja asiallisesti jaksat selittää samaakin asiaa aina uudelleen ja uudelleen. :) Minä en jaksais. Siksi varmaan mie en viihtynytkään ku vuoden opettajana.
74. kp10.4.2006 klo 18:47
Miten minulla tulee se tunne, että kun puhutaan tietyntyyppisistä ristikoista tulee se kuva, että he OVAT vain
(fakki)laatijoita?
75. kp10.4.2006 klo 18:54
Fakkisanoja aikuisten oikeesti pitäisi olla PIILOKIRJAIN
ALKUPIILO jne.
Eikä ristikkoihin tulevat sanat.
76. tonimikael10.4.2006 klo 18:58
kp, molemmat.
77. Antti Viitamäki10.4.2006 klo 19:08
Niin. Ristikoiden fakkisanoja ovat ne sanat, jotka esiintyvät usein ristikoissa ja harvoin muualla. Ristikonlaadinnan ja sanaristikkoalan fakkisanoja ovat piilokirjain, fakkisana jne.

Paitsi että... No, minä olen kyllä termiin "fakkisana" törmännyt monessa muussakin yhteydessä. Se on siis hieman vähemmän fakkisana kuin muut, PELKÄSTÄÄN ristikoihin liittyvät termit. Tai sitten kannattaisi ehkä ajatella niin, että "fakkisana" on enemmänkin kielitieteellinen termi - mitä se toki onkin.
78. ö10.4.2006 klo 19:11
Jos nyt hyväksyttäisiin, että fakkisana =ammattisana, pitäisi tässä ketjussa käsitellyistä sanoista (määrittelyt ylempänä) käyttää jotain muuta sanaa. Onko ehdotuksia?
Mahdollisuus päästä historiaan sanan keksijänä.
79. Eki10.4.2006 klo 19:13
iso S:n riesana oli muuten hyvä, mutta se jos mikä sisältää negatiivisen sävyn ja eihän me sitä haluta.
80. RA10.4.2006 klo 19:41
Älä, hyvä ö, enää hämmennä. ;-)
Sanojen merkitykset ovat sopimuksia. Ei liene ylivoimaista ymmärtää, että fakkisanalla on muutama hieman erilainen merkitys (se, mitä sillä tarkoitetaan tässä keskustelussa ja sitten muutama muu). Kuten vaikkapa sanoilla TAITAA tai HIRVEÄ.

Kateeksi käy tuo Viitamäen Antin selväsanaisuus.
81. KP10.4.2006 klo 19:54
Jos olen nyt ollut täysin väärässä ja kysyn:
-Kuka on (fakki)laatija? Pitäisi kaikkien käsien nousta...

-Eikä pakonomaista tarvetta todistaa: En minä ainakaan.
82. kp10.4.2006 klo 19:57
... Yksi käsi ainakin nousi.
83. ö10.4.2006 klo 20:19
RA, olen aivan tosissani. kp on on oikeassa. Me kaikki muut olemme väärässä. Ristikkoalalla sana "fakkisana" ymmärretään eri lailla kuin muilla aloilla. Kun muutenkin hyväksymme Nykäsen auktoriteettiaseman, miksi emme tässäkin.
Nykänen: fakkisana =ammattisana.

Jos nyt hyväksymme noista sanoista vaikkapa nimityksen "riesanat", se on oikea fakkisana, jonka vain me tunnemme.
84. jupejus10.4.2006 klo 20:26
Hyvin se tuo A V perin juurin selitti tuon fakkisanan sisäoletuksen. Noin myös ymmärtäisin, että fakkisanalla on yleismerkityksessä ammattisanan merkitys, mutta ristikoiden sanastossa fakkisanalla on oma käsitteellinen merkitys.

Kyllähän siitä voi käyttää "fakkisana" -sanaa. Miksikäs ei.
Varmaan se merkitykseltään olisi lähinnä "pakkorakosana", jonka laatija jostain syytä joutuu laadintaansa kirjaamaan.
85. Jukkis10.4.2006 klo 23:00
Semmoinen tarkennus, että tuo iso S:n keksimä sana "riesana", jonka Eki ja ö tuossa ylempänä mainitsee, oli vastaus tähän minun ihmettelyyni:

Ristikossa esiintyvä sana, joka ei käytännössä juuri tule vastaan muualla kuin ristikoissa = fakkisana.

Ristikossa esiintyvä sana, joka ei käytännössä juuri tule vastaan missään, ei edes ristikoissa = ?

Eli iso S tarjosi tuohon ?:n tilalle että "riesana", ei "fakkisana":n tilalle.
86. Eki10.4.2006 klo 23:03
iso S:n vastaus minulle oli niin kryptinen, etten osannut sanoa, hyväksyikö hän riesanan ehdokkaaksi fakkisanan tilalle, mutta alun perin se ei tosiaankaan ollut ehdotus siihen.
87. iso S10.4.2006 klo 23:24
Olen varmaan oraakkelin poika suoraan alenevassa polvessa mutta luonnonkieroa säärtä pitkin. Oraakkelin ammattitaitoonhan kuului antaa selkeä vastaus minkä pystyi jälkikäteen tulkitsemaan päinvastoin.

Alkuperäinen vastaukseni oli Jukkiksen tarkennuksen mukainen mutta vastaan potkimatta luovutan sen myös fakkisanan tilalle. Tarvittaessa voidaan täsmentää niin että Tapaus "Jukkis 1" on "yleisriesana" ja "Jukkis 2" on "erityisriesana" tai "erikoisriesana".

Minä en ole ollut vanhemmilleni esikoisriesana, vaan sekundariesana.
88. RA10.4.2006 klo 23:32
Olen sanaton. :-)
89. RA10.4.2006 klo 23:34
=
90. tonimikael10.4.2006 klo 23:48
Ei fakkisana, siinä mielessä missä me ristikkoihmiset olemme tottuneet sitä käyttämään, tarkoita samaa kuin pakkorakosana. Minulla esim. kerran tuli pakkorakosanaksi sk:n ristikkoon KAPAKKATUITERIT. ;) Tuohan ei missään nimesää ole fakkisana.

Ei sillä, että Jupejus sitä olisi sataprosenttisesti väittänytkään, mutta yli 50% kuitenkin.
91. kp11.4.2006 klo 08:53
Lähettäjä: ö 10.4.2006 klo 20:19

Kiitos.
-Ei fakkisanaa tarvitse välttämättä haudata. Ajatellaan vain
samalla tavalla, kuin kaikki muut toiset toisissa ammattikunnissa.
92. kp11.4.2006 klo 15:29
Kiitoksia vain keskustelusta. Vain ö tajusi.
Tai uskalsi myöntää.
-Se siitä.
93. kp11.4.2006 klo 15:59
tonimikael
KAPAKKATUITERIT. ;) Tuohan ei missään nimesää ole fakkisana.
Mikä tuo sana on? Ethän ole sitä ristikkoon pannut?
94. tonimikael11.4.2006 klo 16:28
Kyllä. Olen laittanut kapakkatuiterit ristikkoon, vieläpä uhkarohkeasti Suomen Kuvalehteen. Ja tänään laitoin sanan TULORAJA. Olisiko, kp, saanut?
95. kp11.4.2006 klo 17:31
Eki kanssa sopimuksen tehneenä ei kommentoi.
96. kp11.4.2006 klo 17:36
Ilmoitan kohteliaimmin. Panen johonkin tulevaan ristkkoon
sanan kotituiterit. Näin ennalta varottaen.
-Silläkin uhalla, että se on sitten Oulun kanssa sopimus
purettu...
97. RA11.4.2006 klo 17:39
kp,
mitä ihmettä tarkoitat kommentillasi tänään 15:29: "Tai uskalsi myöntää." ???

Jotenkin tuntuu (minusta), että kaikki keskusteluun osallistuneet ovat kyllä "uskaltaneet" sanoa sen, mitä/miten ajattelevat. Siis: Mikä tausta-ajatus tai -oivallus sinulla on tuossa kommentissasi?
98. kp11.4.2006 klo 17:47
RA
Lue tuo ö kommentti uudestaan.
99. RA11.4.2006 klo 17:49
Hienoa Toni! Jatka samaa rataa! Toivottavasti jatkossakin tuot ristikoihin VAIHTELUA käyttämällä ihan kelpo sanoja, joita ei ristikoissa ole loppuunkulutettu. Tai siis: Sanoja, joiden kulutusta ei ole ristikoissa edes aloitettu.

kp, laita!! Se KOTITUITERIT. :-)
100. RA11.4.2006 klo 17:57
kp, olen lukenut ö:n kommentin nyt n. 10 kertaa, mutta en saa siitä vastausta kysymykseeni:

Mistä epäilysi, etteivät ihmiset täällä uskalla sanoa, mitä ajattelevat?

Jotenkin tuollainen loukkaa esim. minua, kun mielestäni ajattelen ihan itse ja kommentoin siltä pohjalta. Enkä ketään teistä laatijoista (todellakaan!!) pelkää. Outo jo ajatuksenakin.

Siis: Kuka jätti sanomatta mitä, kun oli peloissaan??
101. kp11.4.2006 klo 18:02
ö kirjoittaa

"RA, olen aivan tosissani. kp on on oikeassa. Me kaikki muut olemme väärässä. Ristikkoalalla sana "fakkisana" ymmärretään eri lailla kuin muilla aloilla".

Lähettäjä: KP 10.4.2006 klo 19:54
"Jos olen nyt ollut täysin väärässä ja kysyn:
-Kuka on (fakki)laatija? Pitäisi kaikkien käsien nousta"...

Montako RA nousi?
102. RA11.4.2006 klo 18:09
Ei noussut, ei. Mutta kysymys ei ole nyt siitä, vaan kommentistasi / vihjauksestasi, etteivät ihmiset "USKALLA" kertoa kantaansa.

Perustele! Tuollainen loukkaa meitä muita keskusteluun osallistuneita.
103. tonimikael11.4.2006 klo 18:10
Kp, jos nyt kuitenkin vastaisit, että saako sanaa TULORAJA käyttää ristikossa? Tai voisitko itse käyttää?
104. kp11.4.2006 klo 18:24
tonimikael
Kyllä.
105. kp11.4.2006 klo 18:30
RA
Rauhoitu. Kirjoitin loppukommentin tähän aloittamaani
säikeeseen. Ja halusin osoittaa, että ö viimein tajusi, mitä
ajoin takaa. Tuon -uskalsi sanoa - olisi voinut jättää poiskin.
Olen pahoillani ja pyydän anteeksi kaikilta keskusteluun
osallistuneilta...
106. tonimikael11.4.2006 klo 19:00
Kp, tää oli vaan pieni kiusalla tehty koe. Nimittäin sanaa tuloraja ei löydy mistään suomenkielen sanakirjasta. Ei ainakaan nykäsestä, pesosesta eikä kielosesta. Halusin vain osoittaa sinulle tässä yhdyssana-asiassa, että kyllä me voimme luottaa omaan korvaan.

En tällä tahdo sanoa, että kapakkatuiterit olisi joku erityisen hyvä sana, mutta sallittu ja selvämerkityksinen se joka tapauksessa on. Ja hauska. Itse asiassa eihän tuon enempää voi ristikkosanalta vaatiakaan. Eli sehän on loistava sana! :)
107. kp11.4.2006 klo 19:15
tonimikael
Tuossa sanojen "kelpuuttamisessa" on oltava kieli keskellä
suuta ja järki päässä. Kapakkatuiterit on hauska sana, sitä
ei kieltäminen. -Mutta maa saa kiertää vielä monta kierrosta,
kun se ristikkooni tulee.
108. kp11.4.2006 klo 19:21
...En vielä halua, että huikea laatijanurani päättyy.
Ja melko varmasti päättyy, jos panen sen (kapakkatuiterit)ristikkooni.
109. RA11.4.2006 klo 20:00
kp,

Toni laittoi jo sen KAPAKKATUITERIT! Ja sinun hommasi on laittaa KOTITUITERIT!

- Lupasitkin jo - näemmä - tänään 17:36, että KOTITUITERIT on tulossa.

Mukava odotella, mistä se löytyy!
110. kp11.4.2006 klo 20:37
RA
Se tulee silloin kun ole lopen kyllästynyt ristikonlaadintaan.
Tiedän - sanoin jo - , että silloin saan lopputilin Oulusta.
- Mutta se tulee - joskus.
111. jupejus11.4.2006 klo 21:23
Vain ö tajusi, että fakkisana tarkoittaa ammattisanaa, tai että uskalsi myöntää.

Myönsin myös, että fakkisana tarkoittaa ammattisanaa. Ja olen edelleenkin sitä mieltä.

Mutta jos ristikkoväki, niin laatijat kuin ratkojatkin, ymmärtävät fakkisanoilla jotain tiettyn tyyppistä sanastoa, mitä he ilmaisevat "fakkisana" nimikkeen alla, niin miksei se voi olla myös noin.
Eihän se ole pois fakkisanan perinteisestä käsityksestä, jos sillä ilmaistaan jossain toisessa ryhmittymässä muuta. Silloinhan "fakkisana" on ristikkoalan fakkisana. Sisäänrakennettu merkitys.

Se seikka taas, että uskallanko sanoa tai kirjoittaa täällä mitä mieleni tekee, niin voin sanoa, että en. Mutta se ei suinkaan johdu muista kirjoittajista täällä, ei kp:sta, ei Ra:sta, ei tonimikaelista, ei isosta S:stä, ei Ekistä, ei Antti Viitamäestä, ei ö:sta (edellisiä kirjoittajia esimerkkeinä) - eikä muistakaan.
En nöyristele ketään siinä mielessä, enkä ns. laula kenenkään lauluja, jos sellaista epäillään, mutta miksi en uskalla kirjoittaa mitä haluan.

Syy on puhtaasti itsessäni. Niin keskusteluun puhuessa kuin kirjoittaenkin sisältyy varmaan jokaisella jonkin asteista itsesensuuria. Pitää kunnioittaa toisia keskustelijoita ja huomioita heitä. Ei ole läheskään hyvä aina möläyttää mitä mieleen tulee. Sellainen voi vaikuttaa toiseen keskustelijaan enemmän kuin itse osaa aavistaakaan.

Vanha sanonta; puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa - pitää täysin paikkansa nyt ja aina. Mutta jos kukaan ei puhu koskaan mitään, niin sekään ei ole hyvä juttu. Niinpä tuon sanonnan opetus onkin siinä, että keskustelijjan pitäisi osata niin puhua kuin toisella hetkellä vaietakin.

Syy on siis tuossa, miksi en aina uskalla sanoa sanottavaani. Tosin ei mulla ole kyllä mitään mieleen jäänyt, miksi olisin vaiennut.
Täällä on ollut hyviä keskustelijoita. Korrekteja kirjoittajia. Ovat antaneet uusia kuvakulmia, opettaneet kielemme hienouksia, ja jakaneet hyviä viisauksia.

Pienet tingat piristävät keskusteluja. Ei niissä mitään pahaa ole ja aina niidenkin lomasta jotain uutta jujua löytää. Siitä hyvänä esimerkkinä tämäkin säie. Paljon milenkiintoista luettavaa jokaiselta kirjoittajalta.
112. tonimikael11.4.2006 klo 21:37
Kp, sehän on sitten sattunut paremmin kuin hyvin, että sinä teet ristikkosi sinne Ouluun ja minä Sanarisille. :)
113. Eki11.4.2006 klo 21:54
Minne Sanarisiin sinä luulet enää tekeväsi, absolutisti?
114. Antti Skyttä11.4.2006 klo 22:00
Haluan sanoa joitakin ajatuksiani fakkisanailmiöstä.

Siinä aihealueessa törmää vastakkain kaksi näkökulmaa: ratkaisijan ja laatijan.

Olen ollut ristikkoelämässä mukana kohta 50 vuotta ratkojana ja 36 vuotta laatijana. Minulla on ollut loistavat mahdollisuudet Sanasepot- seuraan kuulumiseni aikana (kohta 21 vuotta) tutustua suureen joukkoon erinomaisia ratkojia ja hyvin suureen osaan suomalaisista laatijoista. Olen ollut mukana teettämässä ja tekemässä erilaisia tutkimuksia ja selvityksiä ristikoista, ratkojista ja laatijoista.

En ole koko tänä aikana missään yhtään ainutta kertaa tavannut yhtään ratkojaa, joka olisi silmät ja posket hehkuen kertonut kuinka hän perin pohjin nauttii ristikoista siksi, että ne sisältävät niitä outoja, vain ristikoista tuttuja sanoja. Sen sijaan olen lähes poikkeuksetta kuullut yhtenä ristikoiden huonoimmista piirteistä juuri noiden kyseisten sanojen esiintymisen.

Minulla on paljon tuttuja, jotka, kun ovat kuulleet, miten voimakkaasti minä olen sisällä ristikkomaailmassa, ovat kertoneet, että eivät viitsi/halua ratkoa ristikoita, kun niissä on niitä ihmeellisiä ja outoja sanoja.

Olen vuosien varrella toivonut, että edes kerran tulisi vastaan ja kanssani keskustelemaan joku todellinen fakkisanafriikki, kuuntelisin häntä suurella mielenkiinnolla. Mutta kun ei niin ei!

Asiakkaat (ratkojat) eivät tykkää fakkisanoista.

Laatijat käyttävät fakkisanoja. Mielestäni voi sanoa, että jokainen ristikkoon tullut fakkisana on siellä vain ja yksinomaan laatijanäkökulmasta. Syy on jompikumpi seuraavista; ei pysty laatimaan ristikkoa ilman niitä (taidon taso ei ole riittävä) tai ei viitsi sitä tehdä (oman ammattiylpeyden taso ei ole riittävä). Mutta tekee sen kummasta lähtökohdasta tahansa, ei toimi asiakaskeskeisesti (joka minusta on tekemisien kaikkein tärkein lähtökohta).

Lienee vähän sama kuin että autokauppa, kuultuaan toistuvasti, kuinka huonoja jotkut auton osat asiakkaan mielestä ovat, pitäisi sisäisen palaverin, jossa toteaisivat: "laitetaan vaan edelleen ne samat huonoina pidetyt osat uusiinkin malleihin; kun riittävän monta kertaa ovat käyttäneet niitä, niin kyllä vähitellen oppivat".

Fakkisanat esiintyvät ristikoissa vain ja ainoastaan, koska laatijat niitä viljelevät. Niiden entistä innokkaampi viljeleminen ei saa ratkojia niistä tykkäämään, mutta saattaa karkottaa mahdollisia ristikoista kiinnostuneita aloittelijoita, jotka kääntyvät jonkin muun harrastuksen pariin huonojen kokemustensa siivittäminä.

Asiakkaita kannattaa aina kuunnella herkällä korvalla.
115. Hui_hai11.4.2006 klo 22:05
eli kun yksi ihminen on kp:n kanssa samaa mieltä hän julistautuu keskustelun voittajaksi ja samalla ylenkatsoo keskustelun enemmistön kannan? Edelleenkään ei ole tullut mielestäni eslille yhtään sellaista väitettä, jonka perusteella sana 'fakkisana' pitäisi korvata jollain toisella sanalla. Jos sanaristikkoihmiset käyttävät sitä aavistuksen epäortodoksisesti, niin entä sitten? Fakkisana on vain kätevä ja keskustelua helpottava nimilappu tietyn tyylisille sanoille ristikoissa. Ja myös minua loukkaa suuresti kp:n väite, että emme muka uskaltaisi/voisi kommentoida vapaasti ja rehellisesti. Minä kunnioitan kyllä kp:n oikeutta olla eri mieltä. Kyllä maailmaan aina yksi don quijote mahtuu. Mutta älä nyt hyvä mies ala väittämään, että sinä olet ainoa joka on oikeassa!
116. tonimikael11.4.2006 klo 22:51
Eki, mitä tuo nyt tarkoitti?
117. Eki11.4.2006 klo 23:15
Etkö edes selvää kieltä ymmärrä?
118. kp12.4.2006 klo 08:27
Hyvät naiset ja miehet.
Moniko teistä ajattelee fakkisanoista myönteisenä voimavarana? Näin toisissa ammattikunnissa.

Antti Skyttä pohtii pitkään ja viisaasti, mutta juuri päinvastoin
Fakkisanasto on osa ristikkoa ja siitä pitäisi olla ylpeä.

-Tällöin ajateltaisiin, niinkuin toiset, toisissa ammattikunnissa fakkisanoita.
119. kp12.4.2006 klo 08:40
Tosin fakkisanasto=ammattisanasto. Eli sanasto pitäisi olla
ALKUPIILO, LOPPUPIILO, PIILOKIRJAIN...
120. Eki12.4.2006 klo 08:43
Unohdetaan välillä täällä usein käytetty merkitys sanalle fakkisana,

Siis, kuten kp toteaakin, ammattisanat eli orporuudut ja piilokirjaimet ovat voimavara. Ne meidän tulee hallita.

Ei kuitenkaan sotketa termejä.

Ristikoissa usein toistuvat tosielämälle vieraat sanat, joissa on laadintaan helposti istuvia kirjaimia, ovat vain välttämätön paha.

Siksi Skytän kirjoitus ei ole päinvastoin vaan just niin kuin hän kirjoitti.

MUTTA on ihmisiä, jotka tykkäävät ristikoista, joissa ratkaisusanat ja vihjeet toistuvat runsain mitoin. Ne ristikot heille suotakoon. Ei niitä kukaan yritä maan päältä räjäyttää.
121. kp12.4.2006 klo 08:50
En minä muuta ole pyytänytkään, kuin ei sotketa tätä termiä
ristikkosanoihin. -Ja ne laatijat, jotka laativat niille ihmisille,
jotka tykkäävät ristikoista, joissa on tuttuja sanoja ovat
myös samanlaisia laatijoita, kuin toisetkin.
122. Eki12.4.2006 klo 09:02
Tarkoittaako tämä sitä, että kelpuutat rinnallesi samanlaiseksi laatijaksi sellaisenkin, jolla joskus on kirjoista löytymätön yhdyssana, kp?
123. iso S12.4.2006 klo 09:11
Luulenpa että monissa muissakin ammateissa fakkisanoissa voisi olla siivoamisen varaa. Niiden käyttöön on vain historiallisista syistä totuttu ja niitä käytetään sen kummemmin ajattelematta myönteisyyttä tai kielteisyyttä.

Sen verran myönnän kp:n olevan totuuden jäljillä että tällä alalla fakkisanalla on kaksi merkitystä ja toisen merkityksen mukaista fakkisanojen käyttöä ei ole mitään tarvetta pyrkiä rajoittamaan.

Muiden ammattikuntien tapaan tulkittuna fakkisanoja ovat sellaiset kuin orporuutu ja piilokirjain, siis sanat mitkä kuvaavat ristikon ominaisuuksia ja joita käytetään laatijoiden (ja alan olemuksesta kiinnostuneiden ratkojien) kesken. Siinä ei ole mitään pahaa jos keskeisille käsitteille saadaan syntymään kuvaavat termit ja niitä sitten käytetään, ettei tarvitse joka kerta selittää monella sanalla. Kaikkien ammattien kaikki fakkisanat eivät muuten suinkaan ole kuvaavia. Monet ovat syntyneet äänneasua mukauttamalla ulkomaisesta sanasta. Minut on kerran pojankloppina lähetetty hakemaan moskaa. Millä ilveellä olisin voinut tietää että kyseessä on käyttökelpoinen työkalu? Sitä saa mitä tilaa.

Sitten on tämä ristikon sisältöä koskeva fakkisanan käyttö, mihin Viitamäki lopen tuskastuneena keskittyi. Hän, Eki, Skyttä ja monet muut ovat toistuvasti toitottaneet että nämä ovat sanoja mitkä ovat ristikoita ratkomattomille ihmisille enimmäkseen tuntemattomia, ne eivät luultavasti koskaan tule ristikoiden ulkopuolella ihmistä vastaan, mutta edullisen kirjainrakenteensa vuoksi ne syntyvät helposti laatimukseen muiden sanojen sivutuotteena.

Tämän jälkimmäisen tulkinnan mukaisten sanojen suhteen vallitsee ymmärryksen kuilu, mielipiteiden ero tai molemmat. Mielipiteensä lausuneista lähinnä kp on sitä mieltä että kaikki sanat ovat tasa-arvoisia ja niitä pitää käyttää yhtä hanakasti. Jotkut harvat ovat sitä mieltä että tässä tarkoitetut fakkisanat pitää kieltää. Enemmistö tuntuu olevan sillä kannalla että niiden käyttöä tulee välttää, mutta niitä ei tarvitsee kokonaan kieltää - joskus niiden avulla voi todellakin pelastaa suurempia arvoja.

Jos tasa-arvo on peruste, niin eikö sen pitäisi toteutua sillä tavalla että jokainen sana esiintyy suunnilleen yhtä usein? Tämä ei taatusti toteudu, jos toimitaan sillä tavalla että jokaista sanaa käytetään yhtä mielellään. Sanojen pituus ja kirjainrakenne vaikuttavat niin vahvasti että tuloksen tasa-arvoisuuteen pitää pyrkiä otsansa hiessä, muuten ne helpot sanat jyräävät vaikeat.

Onko se sitten ongelma että fakkisanalla on kaksi merkitystä? Mielestäni ei ole, asiayhteydestä selviää kummasta puhutaan. Onhan monilla sanoilla useita merkityksiä ja hengissä selvitään.

Koko fakkisanan käsite on mielestäni sellainen että siinä tarkastellaan alaa ulkopuolisen silmin. Laatijoiden ei tarvitse ajatella käyttävänsä fakkisanaa puhuessaan oprporuudusta. Heille se on "normaalia", satunnaiselle kuulijalle "fakkia". Se fakkisanakeskustelu mikä täällä nostattaa tunteita on sitä että yritetään asettua sellaisen ihmisen asemaan joka ei ole koskaan ratkonut tai ainakin erittäin vähän. Juuri nämä ovat niitä mahdollisia uusia ratkojia, joista voisi tulla laatijoiden asiakkaita. Heille on isku vasten kasvoja jos ristikko vilisee näitä uppo-outoja sanoja, joiden ainoa hyödyllinen piirre on sopiva rakenne.
124. kp12.4.2006 klo 09:13
tonimikaelin TULORAJA oli hyvä esim. hyvästä yhdyssanasta.
-Sehän on ollut käytössä vaikka kuinka monta vuotta. Siksi
ihmettelen, miksi sitä kirjoista ei löydy?

-Mutta artistipiireissäkin on monen monta soittajaa eri sävelen tavoittelijaa ja he ovat kavereita keskenään.

- Hän laatii toisenlaista ristikkoa, kuin minä....
- Onhan niitä käytössä olevia hyväksyttyjä yhdyssanoja, jotka eivät ole kirjoihin päässeet....
125. kp12.4.2006 klo 09:18
... Ehkä siellä joku ajattelee, kp on sanonut, että kirjoista
löytyvät sanat vain.
-Niin, olenkin. Tähdensin vain tällä, että ei aloiteta keksimään, vaan käytetetään niitä sanoja, jotka toiset
viisaammat ovat ottaneet käyttöön.
-Kuten nyt on huomattu, ei kaikkia ole vielä pantu kirjoihin:
esim. tuloraja...
126. kp12.4.2006 klo 09:21
Tulorajaa käytetään esim. KELAn sivuilla netissä.
Ja palkansaajilla on tuloraja. -Mutta kirjaan ei ole päässyt.
127. iso S12.4.2006 klo 09:35
kp, miten syvällä olet artistipiireissä ja miten hyvin tunnet heidän keskinäiset välinsä? Minä en ole alan ihmisiä ollenkaan ja olen lehtitietojen varassa. Niiden ja yleisen elämänkokemuksen pohjalta luulen että niissäkin piireissä on monenlaista viheltäjää. On aitoa suvaitsevuutta ja vilpitöntä suvaitsemattomuutta.

Käsittääkseni alalla esiintyy melkoista kateutta kun joillekin tähdille keikkaa pukkaa ja palkkiot ovat tähtitieteellisiä, vaikka itse on omasta mielestään vähintään yhtä hyvä tai paljon parempi. Katkeruutta syntyy siitä kun joku saa levytettäväkseen juuri sen kappaleen minkä olisi itse halunnut. Jotain artistia levy-yhtiö markkinoi tehokkaammin kuin toista, jolloin toinen vetää herneen nenäänsä ja vaihtaa yhtiötä. Ammattilaiset mollaavat sellaisia ketkä saavat keikkaa muuta kautta hankitun julkisuuden avulla (missit, Nykänen) eikä tässä paljon paina se onko lahjoja tai ei - tai onko yleisö tyytyväinen laulunlahjoista riippumatta (Samantha Fox). Jotkut rap-artistit levyttävät toisistaan herjalauluja kunnes toinen tai molemmat on ammuttu.

Vastaava juttu näyttelijäpiireissä. Jotkut suuret tähdet ovat niin suuria etteivät mahdu yhtä aikaa samalle kuvauspaikalle. Esimerkiksi yksi elokuva kuvattiin tiettävästi niin etteivät päätähdet Robert De Niro ja Al Pacino koskaan tavanneet toisiaan vaikka lopputuloksessa istuvat nenäkkäin kahvilan pöydässä. Kohutun ja kehutun sarjan "Täydelliset naiset" päätähdet ovat kuulemma jatkuvasti sotajalalla toisiaan vastaan.

Toisaalta, näiden juttujen kanssa sietää olla varovainen - koskaan ei voi tietää mikä on totta ja mikä julkisuustemppu. Tämä pätee sekä väitettyihin riitoihin että näytettyyn hyväntahtoisuuteen. Kulissien takana totuus voi olla tarua ihmeellisempi.
128. Antti Skyttä12.4.2006 klo 09:49
KP 12.4.06 klo 08.27: "Fakkisanasto on osa ristikkoa ja siitä pitäisi olla ylpeä."

Kun haluat näin ajatella ja toimia, Sinulla on siihen täysi oikeus, go ahead!

Minusta fakkisanasto on osa ristikkoa vain, jos laatija niin haluaa. Asiakkaat (ratkojat) eivät halua.

En itse osaa olla ylpeä mistään sellaisesta, mistä asiakkaat eivät tykkää ja ovat siitä vielä toistuvasti kertoneet.

Tunnen ylpeyttä siitä, jos olen onnistunut ja koko ajan onnistun nostamaan omien tuotteitteni tasoa asiakkaiden laatuodotusten suuntaan.

Yksi esimerkki omista viimeaikaisista laatimuksistani, joihin palaute näillä sivustoilla on vaikuttanut varsin voimakkaasti: edellinen IS- Kovikseni (se, jonka pääkuvassa oli onnellisenoloinen pariskunta) oli vaiheessa, jossa aloin suunnitella vihjeitä, laatimus oli valmis; kun rupesin käymään ristikon sanoja yksitellen läpi, huomasin, että niiden laatutaso (fakkimielessä) oli varsin alhainen; niinpä otin ja laadin koko ristikon uudelleen, vain pääkuvalauseet jäivät paikalleen.

Uskon, että tein oikean operaation.
129. kp12.4.2006 klo 09:58
"kun rupesin käymään ristikon sanoja yksitellen läpi, huomasin, että niiden laatutaso (fakkimielessä) oli varsin alhainen; niinpä otin ja laadin koko ristikon uudelleen".

Sinä sotket Antti Skyttä. -Ei fakkimielessä, eikä fakkisanoja,
vaan sanoja, joissa on laadintaan helposti istuvia kirjaimia, ovat vain välttämätön paha.
130. Antti Viitamäki12.4.2006 klo 10:09
kp:

Jos tässä nyt joku sotkee, niin sinä. Minä ymmärsin alusta loppuun, mitä kaimani kirjoitti, mutta sinun viimeinen kommenttisi on aivan täyttä sökellystä! Siis mitä ihmettä yrität siinä oikein sanoa?

Tai anna olla, luulenpa melkein etten haluakaan tietää...
131. kp12.4.2006 klo 10:18
Antti Viitamäki
Ristikkoon tulevat sanat eivät ole fakkisanoja... Sanoin
tämän:
KP 12.4.06 klo 08.27: "Fakkisanasto on osa ristikkoa ja siitä pitäisi olla ylpeä."

-Teidän käsityksenne fakkisanoista on osa ristikkoa ja siitä
pitää olla ylpeä.
- No, joo. Huomaan, kun tahdotaan vedettää. Tähän halpaan
en mene.
Eki valaisi asiaa, jo tuolla edellä.
132. Eki12.4.2006 klo 10:42
Mitä minä valaisin?

kp, viestisi 10:18 on kyllä sotkujen sotku.

Minusta kukaan ei vedätä, siihen on turha vedota. Vilpittömästi ollaan kaikki hyvällä asialla.
133. corona12.4.2006 klo 10:45
Ruohonjuuritason ratkojana olen oppinut erottamaan toisistaan käsitteet: fakki ja jargon.

Ote Wikipediasta:
Jargon (ransk. jargon) on jonkin ryhmän tai yhteisön ammatti- tai erikoiskieli. Jargoneita on esimerkiksi eri harrastusten tai ammattien harjoittajilla, kuten lääkäreillä.

Jargonilla on kolme sosiaalista tarkoitusta: viestinnän helpottuminen, yhteenkuuluvuuden tunteen luominen, ja ulkopuolisten sulkeminen pois. Jargon helpottaa samaa sanastoa usein käyttävien viestintää, kun vaikeille ja pitkille termeille keksitään helpompia ja lyhyempiä sanoja. Tietyn alan jargon on yleensä käytössä tietyssä alakulttuurissa, jonka vuoksi yhteinen erikoissanasto voi luoda tunnetta yhteenkuuluvuudesta sen käyttäjien kesken, sekä sulkea alakulttuurin ulkopuolelle sanastoa tuntemattomat.

Termiä "jargon" käytetään myös sekavasta ja sokeltavasta puhetavasta, josta on vaikeaa saada selvää. Tällöin puhuja on usein lapsi.
134. Antti Viitamäki12.4.2006 klo 10:47
kp:

Miksi pitäisi olla ylpeä siitä, että ristikoissa on sanoja joita kukaan tavallinen, ristikoita ratkomaton ihminen ei tiedä?
135. Antti Skyttä12.4.2006 klo 10:50
KP, Sinä kristallinkirkkaiden ajatuskulkujen soliseva suihkulähde.

Kun en ymmärrä viestissäsi 12.4.06 klo 09.58 jälkimmäisen kappaleen loppuosaa, niin auta ymmärtämään!

Ymmärrän ensimmäisen lauseen: "Sinä sotket Antti Skyttä." Jälkimmäistä osaa en ymmärrä, selvennä.

En myöskään ymmärrä viestisi klo 10.18 toisen ranskalaisen viivan jälkeistä ajatusta: "No joo. Huomaan, kun tahdotaan vedettää. Tähän halpaan en mene."

Oliko "vedettää" tarkoitus olla vedättää?

Minulla ei ole ollut mitään tarkoitusta vedättää enkä ymmärrä, miten sellaisen tähän keskusteluun rakentaisikaan.
136. Teppo12.4.2006 klo 10:53
Minusta fakkisana oli ja on hyvä termi liian usein esiintyvälle tylsälle sanalle. Tämä säie on aivan mahdoton lukea, kun ammattitermeistäkin puhutaan fakkisanoina. Eihän kukaan tässä kuitenkaan puhu niistä ammattisanoista. Unohtakaa koko juttu, etenkin sinä kp!

Iso S:n juttu musiikkibisneksen koukeroista oli äärimmäisen osuva analyysi yhden ammattiväestön mielenliikkeistä. Minusta ristikkoväki on (ollut) harvinaisen sopuisaa. Älkää antako joidenkin kuumakalletyyppien sitä pilata! Vaikka et tätä kp ehkä sulatakaan, niin sinä olet kuumakalle. Otat pultin pienimmästäkin poikkipuolisesta sanasta ja alat syytellä muita mitä kummallisimmista asioista.
137. MM12.4.2006 klo 11:08

Jospa me muut ristikkoharrastajat ja -ammattilaiset käyttäisimme vaan edelleenkin fakkisanoista nimitystä fakkisana, että ymmärrämme toisiamme mistä puhutaan.

Käytetään sitten vaikka termiä "päivärinnanhyväsana", kun kp:n kanssa fakkisanoista jutustellaan.
138. kp12.4.2006 klo 11:09
Teppo
Kumpiko on?
139. kp12.4.2006 klo 11:13
Kun kysymys on niinkin oienestä lauseesta:
Fakkisanoja EI pidä sotkea ristikossa oleviin sanoihin.
Mikä on? Lapsikin tuon tajuaa.
140. Eki12.4.2006 klo 11:16
Kyllähän me tajuamme siinä kuin lapsetkin, mitä yrität sanoa, kp, mutta älä sitten itse sotke noita termejä tässä säikeessä toisiinsa!
141. Teppo12.4.2006 klo 11:17
Mitä kumpiko on kp?
142. KP12.4.2006 klo 11:30
hoh hoh hoijaa.
143. kp12.4.2006 klo 11:40
Eki
Sanoisitko minulle mitä minä yritän sanoa, loppuu tämä
jaaritus. Miten minä sotken nyt termejä, siinä valossa, kun
olet ymmärtänyt minun sanoneeni?
144. tonimikael12.4.2006 klo 11:59
Eki, ilmoitatko sinä siis näin netitse, että saan potkut???
145. Antti Viitamäki12.4.2006 klo 12:08
kp:

Luultavasti tässä nyt hämää se, että sinun käsityksesi mukaan ristikoihin ei pidä sotkea fakkisanoja, ja useimpien muiden mukaan olet sotkenut niitä ristikoihisi liikaakin.

:-)
146. Eki12.4.2006 klo 12:14
Tässä panet heti aamusta kaiken sekaisin. Mutta että hohhoijaa vaan ittelles, antaa olla!


Lähettäjä: kp 12.4.2006 klo 08:27

Hyvät naiset ja miehet.
Moniko teistä ajattelee fakkisanoista myönteisenä voimavarana? Näin toisissa ammattikunnissa.

Antti Skyttä pohtii pitkään ja viisaasti, mutta juuri päinvastoin
Fakkisanasto on osa ristikkoa ja siitä pitäisi olla ylpeä.

-Tällöin ajateltaisiin, niinkuin toiset, toisissa ammattikunnissa fakkisanoita.
147. kp12.4.2006 klo 12:20
Fakkisanat ovat ALKUPIILO LOPPUPIILO ORPORUUTU jne...
EI ristikoissa käytettävät sanat.
- Tätä olen mielestäni väsymykseen asti yrittänyt toitottaa...
148. kp12.4.2006 klo 12:23
Fakkisanasto on osa ristikkoa ja siitä pitäisi olla ylpeä.
-SE fakkisanasto minkä te nyt sen ymmärrätte.... Siis ne
toistuvat sanat.
149. Eki12.4.2006 klo 12:24
Kyllä tuo kaikki ymmärretään, annetaan siis olla.
150. Antti Skyttä12.4.2006 klo 13:05
KP!

Eikö olekin ihmeellinen paikka tämä saitti? Vain Sinä ymmärrät asian oikein ja joka ikinen muu väärin? Ja niin se taitaa olla jatkossakin.

Sanot: "-Tätä minä olen mielestäni väsymykseen asti yrittänyt toitottaa..."

Minulla on ehdotus: Mitäs jos laittaisit sen torvesi laatikkoonsa ja lopettaisit tuommoisen väsymystä aiheuttavan turhan toitottamisen. Saattaisi helpottaa meidän kaikkien elämää.

Ei meidän muiden tällä saitilla käyvien ymmärrys kuitenkaan yllä Sinun vastaavasi tasolle eli emme ymmärrä asiaa oikein.
151. KP12.4.2006 klo 13:16
Antti Skyttä
??????
152. Ö12.4.2006 klo 13:39
Missähän lehdessä tonimiquelin tuotoksia jatkossa löytää?
153. jupejus12.4.2006 klo 13:50
Menisikö tonimikael kenties kp:n leipiin. Tässähän tullaan hyvin arveleviksi ;) (ja kelpaisiko hän sinne?)
154. Eki12.4.2006 klo 14:12
Eipähän tuo enää minulle kuulu.
155. Ö12.4.2006 klo 14:42
Oletko tosissasi Eki? Voisitko selittää.
156. Eki12.4.2006 klo 14:51
Tonihan tämän kapakkatuiterit-keskustelun avasi. Ei siitä kukaan aiemmin ollut valittanut. Nyt siitä nousi iso juttu. Maine pitää pelastaa.
157. kp12.4.2006 klo 14:54
Jos minä panen kotituiterit ristikkoon, niin minä olisin toinen
lähtijä?
158. Matti12.4.2006 klo 14:58
Eihän nyt ole aprillipäivä. Vai onko jokin sisäpiirin jekku.
159. Ö12.4.2006 klo 14:59
Mistä kp lähtisi?
160. kp12.4.2006 klo 14:59
-Se on niin pienestä kiinni tämä elomme polku, varsinkin
työpaikat ovat kiven takana.
161. Taata12.4.2006 klo 15:00
Meillä päin tunnetaan TUITERI ja näkyypä olevan X-sanois-
sakin. Jos Toni on täältäpäin kotoisin, niin tottakai hän sanan
tietää. Ei kaikkia yhdyssanoja kirjoista löydä eikä varmaan
sitten Tonin kapakkatuiteria. Eilen illallakin olin kapakassa
kisailemassa ja porukka oli melkoisessa kapakkatuiterissa,
kun menossa oli joku tärkeä jääkiekko-ottelu, joka sotki pa-
han kerran meidän kisaa, joka päättyi vasta klo 23.00 jäl-
keen.

Mikä on sitten sanan vastakohta, hyvät pohjat vai kotitui-
teri? Nyt on todettava, että ristikoissa pyörii kymmeniä vuo-
sia vanhoja sanoja, jotka ovat uusille ratkojille vaikeampia
kuin nykykielessä käytettävät sanat ja vaativat kirjallisuutta.
Tässä vissiin nyt odotellaan, että vanhempi sukupolvi me-
nee multiin ennenkuin uusia sanoja saa ristikoissa käyttää.
Myöhemmin ovat sitten käyttökieltä kuitenkin. Tämä on sitten
ihmeellistä, että kun luova ristikkotaiteilija laittaa omintakei-
sen ja hauskan sanan, niin heti tulee kuulemma kenkää.

Nyt mättää jossain ja pahasti. Meidän pitää elää kielen kehi-
tyksessä mukana ja kannusta persoonallisuuksia erottu-
maan massasta. Ei hetikään kaikki kykene eivätkä uskalla
tehdä itsenäisiä ratkaisuja herran pelossa.

Ei pidä puristaa kaikkia kykyjä samaan formuun. Väitän, että
ennen oli persoonallisuuksia enemmän. Nyt on tunkkainen
ilmapiiri alan ihmisten keskuudessa ja suuri tuomion ja vir-
heiden hakemisen meininki, jossa ajattelu on niin mustaval-
koista, että aivan hirvittää. Minä en olisi uskonut sanaeppoi-
lun olevan tällaista, mutta uskottavahan tämä on, että erilai-
suutta ei siedetä ja aisanylipotkija yritetään saada ruotuun
vaikka väkisin käymällä todella pitkiä jankkaavia keskustelu-
ja kuten taas kerran olemme havainneet. Toisilla näyttää
olevan ainoa oikea tieto ja auktoriteetti julistaa omaa sano-
maansa ainoana oikeana. Tästä ei ole diktatuuri kaukana.

Sanaseppoilu ei voi olla näin yksisilmäistä yhden totuuden
julistamista. Nyt kaivataan avarampaa ajattelua. Ei risti-
koiden ratkojat niin tyhmiä ole, että vain aapinen kädessä
ratkovat vaan tahtovat ristikoihin vaihtelua ja erilaisuutta.
Siksi tarvimme persoonallisuuksia, jotka tähän kykenevät.
Meidän ei pidä olla herkkiä soittamaan tuomionpasuunaa.

Tekisi mieli antaa esimerkkejä nykysanoista, joita ei löydy
kirjoista, mutta joita nykyihmiset sujuvasti silti käyttävät ja
ei varmaankaan olisi haitaksi, että niitä löytyisi myös risti-
koista.

Esim. tasapelistä puhuu nykyään kovin harva veikkaajakaan
vaan puhutaan aivan yleisesti tasurista kuten myös muista
vastaavista nykyväännöksistä, jotka tulevat kirjoihinkin enemmin tai myöhemmin halusimme sitä tai emme.

En nyt rupea kapakkatuiteria sen kummemmin kehumaan,
että sen pitäisi olla joka ristikossa. Riippuu vihjeytyksestä
ja ristikon kokonaisuudestakin sekä ehkä lehdestäkin miten
hyvin sopii? Taata antaa nyt puheenvuoron muille.
162. kp12.4.2006 klo 15:00
Oulusta.
163. kp12.4.2006 klo 15:10
Tuo tasuri näyttää olen pallopeleihin käytetty sana.
Taata on ilmeisesti urheilumiehiä. En tiedä.
Se näyttäisi olevan pallopelien fakkisanastoa. Jota ei
urheilua seuraavat vielä tiedä.
164. kp12.4.2006 klo 15:12
pallopeleissä käytetty sana. Suom. tasapeli.
165. Eki12.4.2006 klo 15:19
"Oulu" on minua armollisempi. Sinne kelpaavat rotiskotalot, viljankale, totopelaus... "Oulussakin" on yhtä monta tyyliä kuin laatijaa.
166. Ö12.4.2006 klo 15:36
Olin ymmärtänyt asian väärin. "Oulu" ei olekaan lähellä Oulunsaloa.

Melkein paskoin housuihini, kun luulin, että Eki antoi Tonille fudut.

Nyt kaipaisin hyvää visaista ristikkoa, että saisin ajatukseni muualle.
167. kp12.4.2006 klo 15:39
Mutta "Oulussakaan" ei ole luottaa liikaa onneensa.
168. kp12.4.2006 klo 15:41
tuleepa nyt kirjoitusvirjeitä.
"Oulussakaan" ei voi luottaa liikaa onneensa.
169. Eki12.4.2006 klo 15:44
Ö: "Melkein paskoin housuihini, kun luulin, että Eki antoi Tonille fudut." Luulin? Ettekös te muuten molemmat asu Pohjanlahden rannikolla? Toni voi panna pullopostina uudet ristikonsa aina tulemaan. Lähetät sitten rahaa sen tilille.
170. Late Laatija12.4.2006 klo 16:01
Ekin firmassa tulee kai nyt laatijan paikka auki.
Kp, pistätkö paperit vetämään?
171. Eki12.4.2006 klo 16:15
Late, ei saa kiusata.
172. jupejus12.4.2006 klo 16:55
Ja jos Eki jonain heikkona hetkenä vain päättää pyytää sinua tonimikael takaisin töihin, niin älä ainakaan samalla palkalla mene ;)
173. KP12.4.2006 klo 17:02
Vaikuttaisi mielenkiintoiselta asialta. Mutta tahtoo tuota
laatimista pukkaamaan muutenkin.
174. corona12.4.2006 klo 17:34
Kyseenalainen piinaviikko?

A. Erkki Vuokila Sanaris Oy:stä on tarkoin punniten ja harkiten päättänyt kiusata kaikkia keskustelijoita sekä sivulla vierailevia (äänettömiä) ristikkoihmisiä epämääräisillä ja lyhytsanaisilla kommenteillaan koskien tapausta 1) ’tonimikael’ sekä 2) henkilöä ’Toni Pitkälä’?
B. Modernissa yhteiskunnassa erottamisilmoitus julkaistaan netin välityksellä: vrt. tapaus-’Nightwish’.
C. Absolutisti tonimikaelin kootut selitykset sanalle ’kapakkatuiterit’?
D. Ekin kootut selitykset 1)... 2)... n)...?

p.s. Oikea ja virallinen tieto nyt esillä olevassa asiassa voisi olla paikallaan.
175. x12.4.2006 klo 23:21
Kp:n korvassa fakkisana "kalskahtaa kielteiseltä". Näin ollen orporuutu, alkupiilo ynnä muut ovat kielteisiä sanoja?

Jos kp sen kotituiterin tehtäväänsä laittaa, niin risteävät sanat voisivat olla esimerkiksi kitt, aton, taut, itil, tuan, utat, inat, atta, etat, ares, otit ja olaat.
176. Antti Viitamäki13.4.2006 klo 02:18
Juu, noista sanoista voisi olla jo sen verran ylpeä - kustantajakin - että kyllä ristikon varmasti painoon kehtaisi laittaa.
177. Taata13.4.2006 klo 16:43
Kuuma pääsiäisvihje: Tuiteritaatat ovat perustaneet uuden
iloisen rankkiristikot- nimisen ongelmalehden, josta ei puutu
virheitä eika hauskuutta. Asiasta lisää tuonnempana jahka
saamme taatat esittelyyn korpien kätköistä.
178. KP14.4.2006 klo 10:43
Onko siihen piinaviikon kuumimpaan kysymykseen saatu
vastausta: Saiko Toni kenkää vai tossun?
179. Taata14.4.2006 klo 10:48
Eikö ristikoita tarkasteta etukäteen? Jos on tarkastettu ja
tarkastaja hyväksynyt, niin ei kai silloin pitäisi kenkää eikä
tossuakaan tulla KAPAKKATUITERIT- sanastakaan? Mistä
nyt kiikasti homma? Missä päässä tai toimituksessa nyt on
vika? Kysymyksiä riittää...
180. Eki14.4.2006 klo 10:59
Taata löysin porsaanreiän, joten kerrotaan nyt sitten kaikille, että hauskaa pääsiäisjäynää tämä kaikki on ollut.

Kapakkatuiterit ei todellakaan ole mikään hyvä sana, ei kauhean luontevakaan, mutta en muista, että siitä olisi yksikään SK:n ratkoja huomauttanut. Lehdessä on kuitenkin palautepalsta, joten kommentteja olisi voinut kuulua.

Anteeksi, jos joku muukin kuin kp on siitä tosissaan pahastunut. Mutta kp ei siihen toivottavasti (enää) puutu, sillä kyseessä on Sanaris-ristikko, hampaankiristyksestäni huolimatta. Myös se, jos elvistelee, että saisi itse potkut moisesta, on Sanaris-ristikon sisällöstä keskustelua ja lisäksi puhdasta spekulointia.
181. kp14.4.2006 klo 11:05
Olisi se näinä ankeina aikoina ankeaa, jos työpaikan menettäisi.
-Hyvä näin. En elvistele. -Kyllä saisin.
182. Taata14.4.2006 klo 11:22
Asia loppuun käsitelty vai onko? Tuiteritaatat kuitenkin jat-
kavat tiputtelua näin pääsiäisen kunniaksi tahollaan korpien
kätköissä, missä meillä on nuotiopiiri.
183. kp14.4.2006 klo 11:34
Eki
En malta oikaista sinua. Lue miten minut "pakotettiin" tähän.
-Ja sanasta kotituiterit oli(si) se sana, josta saisin potkut.
184. Taata14.4.2006 klo 12:09
Jos KP kotituitereista tulee potkut, niin tule meidän metsä-
läisten porukkaan korpituiteriksi. Meillä kipunat lentävät
ja paukkuvat sekä kuusten kuiske soi. Kaukana kavala maa-
ilma, joka vetää retkuun niin, että herkemmillä yöunet mene-
vät. Muuten kyllä kotona saa tuiterit ottaa, mutta työmaajuo-
pottelu on asia erikseen. Korvessa ei kukaan kuitenkaan
näe vaikka olisi tuiterissa koko ajan, kun on poissa silmistä
ja mielestä. Taata taata!
185. kp14.4.2006 klo 12:12
Kun lähettelet joskus ajo-ohjeen, sinne korpien kätköön,
voisin sinne tullakin....
186. Jukkis14.4.2006 klo 12:20
Eiköhän suunnilleen kaikki tajunneet tuon "potkut Tonille" -homman olevan jonkinasteista huumoria. Jos Eki tosiaan olisi antanut potkut moisesta syystä, niin hän olisi osoittanut olevansa lähinnä sydämetön ääliö.

Mutta kp se vaan edelleen väittää, että hän saisi potkut jos laittaisi laatimukseensa sanan "kotituiteri". Hän siis toistuvasti väittää omaa työnantajaansa sydämettömäksi ääliöksi. Toivottavasti siellä Oulussa huumoria piisaa.
187. kp14.4.2006 klo 12:32
Jukkis
Tuota kommenttia olisi ollut hyvä miettiä kaksi kertaa, ennenkuin klikkasit sen...
188. Matti14.4.2006 klo 14:03
Onhan selvää, että tonimikaelin kaltaista ilmiötä ei kenelläkään ole varaa päästää karkaamaan, kaikkein vähiten Sanarisilla.
189. Eki14.4.2006 klo 14:08
En tosiaan aio päästää Tonista irti, VAIKKA sain alkuun erittäinkin jyrkkiä viestejä, että niistä visaisimmista ei tykätä ja helpompaikin taidettiin morkata. Olen yrittänyt rauhoitella, että uuden tekijän tyyli vaatii sekä tottumista että hiomista. Tonin alettua itse piirtää ristikoitaan juuri niiden (henkinen) arvo on vielä entisestään korkeampi. Visaisissakin alkaa oikea tyyli ja taso löytyä, toivottavasti vain kukaan ei ole niin jääräpäinen, ettei tähän usko.
190. Teppo14.4.2006 klo 14:11
Osat ovat vaihtuneet. Taisi ennen Jukkis kehottaa kp:tä miettimään (lukemaan tekstinsä) ennen "klikkaamista".
191. V-R14.4.2006 klo 14:15
Mistään huumorista tuskin oli kyse. Tonimikael kyseli kahteen otteeseen, että tuliko ne fudut. Ekillä vain keskustelun tuoksinassa päässä pimeni. Melko vaikeata on jälkikäteen pistää yöllisiä sanomisiaan huumorin piikkiin. Julkinen anteekspyyntö on vielä vaikeampaa.
192. Eki14.4.2006 klo 14:18
V-R, nuo potkut olivat yhtä paljon potkitun oma idea. En minä sitä kovin hyvänä vitsinä pitänyt (eikä tuntunut kovin moni muukaan pitävän), mutta yhteisymmärryksessä sitä jatkettiin, kunnes tänään Taatan hyvän argumentin alla murruin.
193. Antti Viitamäki14.4.2006 klo 15:08
Minusta tähän mennessä synkintä huumoria tähän Ekin ja Tonin yhteishupailuun liittyvässä keskustelussa edustaa V-R, joka on täällä toki tullut jo aiemminkin tunnetuksi mitä mielenkiintoisimmista kommenteistaan. Toivottavasti tuo hänen viestinsä (klo 14:18) sentään OLI tarkoitettu huumoriksi? :-)
194. V-R14.4.2006 klo 15:31
AV. ei ollut (klo 14:18) huumoria se. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.
Ehdoton lojaalisuus sanaristallille leivän tae.
Huumoria ei ole myöskään se, että ristikkomoguli ehdottaa pullopostiliikennettä.
195. Eki14.4.2006 klo 15:34
"Huumoria ei ole myöskään se, että ristikkomoguli ehdottaa pullopostiliikennettä."

No jos se ei ollut huumoria niin mikä sitten?

"Ehdoton lojaalisuus sanaristallille leivän tae."

Siltäkö tosiaan näyttää?
196. Taata14.4.2006 klo 15:37
Kiitos Eki! Täällä ollaan nyt kommenttisi jälkeen iloisessa
korpituiterissa koko porukka. Valokuvia otettiin. Taitaa kes-
tää ainakin Vapun yli tämä meininki.
197. Eki14.4.2006 klo 15:40
Lähettäkääpä kuvia tännekin, niin pannaan pääkuvaksi!
198. Lasarus L.14.4.2006 klo 16:16
V-R aloittanut pääsiäisen juhlinnan.
199. V-R14.4.2006 klo 17:15
Golgatan Olga. Väännä vihjeeksi hyväntekijä Lasarus L.
200. Antti Skyttä14.4.2006 klo 21:15
Taata!

Onko mitään mahdollisuutta päästä Tuiteritaatoihin?

Minä voisin osallistua pelkkänä kotituiteritaatana ja jos tilanne todella vaatisi, voisin uhrautua myös olemaan kapakkatuiteritaata.
201. tonimikael15.4.2006 klo 18:00
Minun idea se oli juu. Jostain Ekin kommentista minä sen keksin ja ehdotin hälle messengerissä, että ällyytettäämpä nyt noita muita. (Ja mitäpä Eki työntekijöistään välittävänä pomona muuta olisi voinut tehdä kuin suostua?)

Ehkei ollut hyvää huumoria kaikkien mielestä. Ei minunkaan kauheen. Anteeksi ne jotka ehtivät pettyä. (Joko siihen että olisin saanut tai etten saanutkaan niitä potkuja.)

Sydämellisen antoisaa pääsiäistä kaikille täältä Vuorelasta. :)
202. Trulli15.4.2006 klo 18:43
Seli seli.Uskoo ken tahtoo. Vähän halveeraavaa tuo "noita muita".
203. RA15.4.2006 klo 19:41
Hei, uskoiko / uskooko joku OIKEASTI, että YHDEN sanan takia voisi MISSÄÄN sanaristikkofirmassa saada potkut? Sehän olisi aivan järjetöntä!

(Kyllä tuo Eki-Toni-show minusta ihan kohtalaisesta vitsistä kävi. Jos tarkoitus oli ällyyttee, niin se ei kyllä onnistunut! :-)
204. kp15.4.2006 klo 19:46
Kyllä RA...
Ei siinä kerkiä kissaakaan sanoa. Lentää kuin leppäkeihäs.
Aikaisempia onnistuneita laadintoja ei siinä hässäkässä
muisteta.
205. raukoo15.4.2006 klo 20:20
Tonimikael
pääsiäistä täältä Toivalasta sinullekin
206. Eki15.4.2006 klo 20:36
raukoo, sielläkö Vuorelan lähellä olevassa Toivalassa vaikutat (korviasi)? Olen tehnyt sinne yhdelle tilalle metsätaloussuunnitelman (neljän kumppanin kanssa).
207. raukoo15.4.2006 klo 20:41
Eki

Ainakin korviani, tuntuvat tinnittävän koko ajan.
Joo täällä taittaa olla aika isojakin metsätiloja. Vuorela toisella puolen viitostietä, kaupat yms siellä.
208. Eki15.4.2006 klo 20:45
Nythän voitte suuret ristikkotehtailijat tavata.
209. raukoo15.4.2006 klo 21:02
Eki
Etkö voisi itsekin ajaa Keiteleen kautta Viitasaarelle?
Puolivälissä noin Vuorela.
210. raukoo15.4.2006 klo 21:02
Eki
Etkö voisi itsekin ajaa Keiteleen kautta Viitasaarelle?
Puolivälissä noin Vuorela.
211. RA15.4.2006 klo 21:18
kp, mikäs yhden miehen ällyytys-show sinulla on menossa?
212. Ö15.4.2006 klo 21:45
kp:"Ei siinä kerkiä kissaakaan sanoa. Lentää kuin leppäkeihäs.
Aikaisempia onnistuneita laadintoja ei siinä hässäkässä
muisteta."

Uskoisin, että asia on juuri päinvastoin. Hyvä laatija on julkaisijalle tärkeä. Hyvä laatija voi kokeilla rajoja. Huonolle sitä ei pitkään sallita.

Kp ei ole hyväksynyt, että olisi "kiellettyjä sanoja". Nyt hän kuitenkin vakuuttaa, että niitäpä on. Ota tästä selvää.

Ristikonteko on sekin loppujenlopuksi vain bisnestä. Ratkojan kannalta kapakkatuiterit on (minun mielestäni) ihan kelpo sana.
Vakaasti uskon myös kuten RA, että yhteen sanaan eikä todennäköisesti useampaankaan ei kenenkään ura kaadu.

Mitä ihmettä sinä oikein nipotat, kp?

Leikinlaskua potkuista en pitänyt onnistuneena. Se herätti ikäviä tuntemuksia.
213. Ö15.4.2006 klo 21:45
kp:"Ei siinä kerkiä kissaakaan sanoa. Lentää kuin leppäkeihäs.
Aikaisempia onnistuneita laadintoja ei siinä hässäkässä
muisteta."

Uskoisin, että asia on juuri päinvastoin. Hyvä laatija on julkaisijalle tärkeä. Hyvä laatija voi kokeilla rajoja. Huonolle sitä ei pitkään sallita.

Kp ei ole hyväksynyt, että olisi "kiellettyjä sanoja". Nyt hän kuitenkin vakuuttaa, että niitäpä on. Ota tästä selvää.

Ristikonteko on sekin loppujenlopuksi vain bisnestä. Ratkojan kannalta kapakkatuiterit on (minun mielestäni) ihan kelpo sana.
Vakaasti uskon myös kuten RA, että yhteen sanaan eikä todennäköisesti useampaankaan ei kenenkään ura kaadu.

Mitä ihmettä sinä oikein nipotat, kp?

Leikinlaskua potkuista en pitänyt onnistuneena. Se herätti ikäviä tuntemuksia.
214. Ö15.4.2006 klo 21:47
Sormi lipsahti. Kaksi kertaa nytkähti.
215. raukoo15.4.2006 klo 21:53
niin kyllä maailman joviaalein tyyppi on Oulun Erja.
En uskoisi että hän tuomitsisi sanaa tai sitten olisi erottamassa ,ainakin tuiteri tai tuiterit on mennyt läpi.
kp:n taitaa kokeilla tai haluaa ainakin kokeilla rajoja.
216. kp15.4.2006 klo 22:13
tuiterit meneekin läpi. Onhan se aikuisten oikea sana.
217. raukoo15.4.2006 klo 22:33
miksi kp sinä sanot että tulisi Oulusta potkut ,jos laittaisit kotituiterit?Uskoisin että siellä hyväksyttäisiin se huutaen,lisää! Ja vielä jos siihen saisi kotituiteribileet.Aina parempi.
218. raukoo16.4.2006 klo 02:17
kp

Minä laitan seuraavaan ristikoon kotituiterit tai kotituiteribileet!Uhittemistastako vai mitä? En kyllä hyväksy sinun sanomaasi:ettei Oulussa hyväksyttäisi niitä.Aina kaikki hyvä ristikkosanasto menee siellä läpi.Ja olet kyllä sen itsekin tietänyt.
219. siis16.4.2006 klo 02:22
omakotituiteribilehilenallet?
220. raukoo16.4.2006 klo 02:57
siis>täytyisi tuohon olla keskiaukeama.siis.
Bilehilenallet ?onko omakohtaista kokemusta?
221. tai16.4.2006 klo 03:14
omakotituiteribilehilenallekarkit!
222. raukoo16.4.2006 klo 03:35
tai
tytön huitukka:heti erottaa sinut "siis " hemmosta kun laitoit perään karkit!
223. kp16.4.2006 klo 09:46
raukoo
Olen monta kertaa soittanut Ouluun. Ja JOS se EI ole
KIRJASSA se ei mene läpi.
224. kp16.4.2006 klo 09:51
... Siis sellainen sana Ei mene läpi, joka ei ole kirjassa.
Tätä kotituiteria en nyt tarkoittanut.
Tosin tiedän tasan tarkkaan, että pelkkä tuiteri menee läpi.

-Ei tässä pitäisi olla mitään kummallista. Laatija laatii niillä
rakennusaineilla, jotka viisaammat ovat hyväksyneet.
-Jos ei tahdo, niin eikö se ole silloin lorun loppu....
225. Lasarus16.4.2006 klo 10:32
Salarakas ja tuloraja ovat siis kp:ltä kiellettyjä. Atta, aton, atum, atiu, atak, atar, atair sallittuja. Myös järjen käytön soisi olevan sallittua.
226. kp16.4.2006 klo 10:35
tuloraja on varmaan hiinä ja hiinä.
227. Lasarus16.4.2006 klo 10:52
Ei löydy kirjoista. Jos käytät, niin potkut tulee.
228. kp16.4.2006 klo 10:54
Ei löydy ei.
229. Lasarus16.4.2006 klo 11:00
Joissakin tilanteissa olisi siis parempi käyttää järkeä kuin kirjoja.
230. Taata16.4.2006 klo 11:19
TULORAJA tulee joka paikassa vastaan tässä elämässä päi-
vittäin, joten tämä sana on sopiva ristikkoihin riippumatta
siitä löytyi tai ei aataminaikuisista kirjoista. Heitä KP vaikka
kuikkaa sellaisilla kirjoilla ja pane tuloraja jokaiseen ristik-
koon. Ei voi olla totta, että TULORAJA ei käy ristikkoon. Taata
suuttuu kohta. Nykyään SALARAKAS on joka lehdessä käy-
tössä, mutta ei ole vielä ehtinyt kirjoihin. Lykkää vain sekin
ristikkoon, sillä se on nykyaikaa ja hyvä ristikkosana. Parem-
pi jopa kuin paljon käytetty saranakasa. Sinulla näyttää KP
olevan paljon kirjoja, mutta ehditkö joka sanan kaikista kir-
joista tarkistaa? Aika vaikeaa ja hidasta on tuolla lailla aina-
kin laatia ristikoita.
231. KP16.4.2006 klo 11:37
Kirjoja on kasaantunut aika paljon. Ja jokainen sana on
tarkistettava.
232. jupejus16.4.2006 klo 11:52
Täytyypä varsin ihmetellä tuota Oulun suunnalla olevaa kontrollipyhättöä, jos noin on kronkeli hyväksymään sanoja. Ainakin yhdyssanojen käytöstä jokainen sanakirja antaa hyväksynnän muodostaa sanoja tarpeen mukaan.

Sikäli mikäli 'hyväksynnästä' kuitenkin niin, varsinkin sanaristikkoa ajattelen, että yhdyssana on luontevasti muodostettu tai että sanalle on syntynyt yleistä käyttöä.
_
Asiansivusta yleistuntumalla sitten muuten, ei kohdistu enää edellisiin lauseisiin vaan yleisellä vilkaisulla lehtipisteiden tuotevalikoimaan:

Alkaa nimittäin ihmetyttää, että ovatko ne sanaristikoiden 'tuottajavaatimukset' tuon tapaisia, joilla syntyvätkin nuo muuat "fakkisetkin" ristikot. Syyhän ei ole silloin suinkaan laatijoiden.

Mikäli 'tuottajat' vaativat kymmeniä ristikoita laatijalta päivässä, niin eihän se enää voi laatuvaatimuksiin perustua tai ainakin tietyt kriteerivaatimukset häilyvät. Tuohan perustuu puhtaaseen laskelmoituun tuottavuuteen.

Tuntuisi, että jos lehdentuottaja haluaisi kannustaa ristikonlaadintaa laadullisempaan suuntaan, niin silloin maksettasiin laatijalle ristikkoa kohden parempi hinta, jos laatija ajan kanssa saisi parempaa tuotosta aikaan.

Ainakin monilla muilla tuottavilla aloilla pätee jota kuinkin tuollainen sääntö. Mitä enemmän pienemmällä aikaa syntyy tuotetta, sitä heikompaa se tahtoo olla. Harvoin hopulla tulee hyvää jälkeä.

Tietokonelaadinnallahan tuo raja alkaa himmetä. Silloin riippuu laadintaohjelmista, kuinka pätevästi ne on rakennettu. Mutta konelaadinnan hyödystä saatua ajankäyttöä voisi harkita suuntaamalla vihjeyttämiseen tai käsin paranteluun. Tunti pari aikaa vihjeiden pohtimiseen, niin sekin antaisi kenties laatua äkkiä ristikkoon hutkaistun tilalle.

Perinteisellä laadinnalla tietysti rutiini lisää tehokkuutta laadintaan, mutta raja se tulee tuossakin vastaan jossain vaiheessa. Tunari äheltää yhden ristikon kanssa viikon, eikä saa aikaiseksi kuin jonkinlaisen tekeleen. Rutinoitunut ammattilainen laatii ristikon hetkessä ja laatu on kohtalainen tai jopa kiitettävä. Noinhan se menee. Tosiasia se on.
Mutta pointti se, että jos jokin taho, vaikkapa lehden tuottaja, piiskaa laatijalle selän takana vauhtia, niin helposti se pakottaa tai ainakin houkuttaa laatijan hyväksymään itselleen aidan matalimmat kohdat laadintaansa. Ainakin siltä äkkipäätä tuntuisi.

Tuossa vain tuumauttaa se, että mikä on ristikkolehtien todellinen päämäärä? Tuottaa ratkojille mielekkäitä ristikoita vai tuottaa tuottamisen ilosta, kannattavuudesta, rahan ahneudesta, vai mistä syystä ristikoita, jotka eivät vastaa ratkojien haluja.
233. Taata16.4.2006 klo 13:12
Jupejus tuumailee aivan sillä tavalla kuin itsekin ajattelen yo.
asioista. Ei muuta kuin anomus vetämään tuiteritaatoihin.
234. corona17.4.2006 klo 17:04
Wautsi wau!

Tällä sivustolla on sitten nähnyt päivänvalonsa yksi hullu ja toinen yllytysullu. Onnittelut. Maine meni.
235. corona17.4.2006 klo 17:05
yllytysullu > yllytyshullu
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *